Προτάσεις για βιβλία

ludovica

Member
Μηνύματα
216
Likes
1.745
Βεβαια παντα ολα εχουν δυο (τουλαχιστον) οπτικες. πχ στο δικο μου σπιτι επειδη ο παππους μου ηταν ανταρτης, μαθαιναμε για το τι εκαναν οι φασιστες στους ανταρτες, μια φιλη μου που ερχεται απο την αλλη πλευρα, μαθαινε για το αντιθετο.
Πιστεύω ότι εδώ είναι όλο το ζουμί. Δεν αμφισβητώ αυτά που λέει ο Γιώργος ο οποίος νομίζω πως είναι σοβαρός συνομιλητής, όμως δεν μπορεί να μην υπάρχει και η "άλλη πλευρά". Μιλάμε για μια οργάνωση με χιλιάδες μέλη και μεγάλη λαϊκή στήριξη όχι για πέντε τύπους με μπακλαμαδάκια (εκτός αν πάλι κάνω λάθος). Η καταπίεση πάντα "γράφει" μέσα σου, εδώ κάποιοι αντιδρούμε για πολύ πιο χαζά πράγματα αν δεν μας τα ζητήσουν ωραία και ευγενικά, όχι να σου απαγορεύουν τη γλώσσα και την κουλτούρα σου (όποια κι αν είναι αυτή, ακόμα κι αν είναι χαζή κουλτούρα).
Και ας μην κοροϊδευόμαστε. Είναι αδύνατο να μην υπάρχει παλιανθρωπιά σε κάθε λαϊκή ή εθνική κίνηση όταν έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερους παλιανθρώπους.
Κι εγώ με το μέρος των ανταρτών και όχι των φασιστών είμαι (φεύγουμε από την ΕΤΑ πάμε στον ελληνικό εμφύλιο). Θα ήμουν εντελώς αφελής αν πίστευα ότι δεν έκαναν εγκλήματα ή ότι δεν υπήρξε στρατολόγηση με τη βία. Ωστόσο πάντα η καρδιά μου χτυπά πιο δυνατά όταν ακούω ότι "σαν ατσάλινο τείχος και αλύγιστος ορμάει ο ΕΛΑΣ στα πεδία των μαχών"... Ζυγίσεις τα πράγματα και κρατάς ό,τι βαραίνει μέσα σου περισσότερο.
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.242
Likes
6.703
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Ζυγίσεις τα πράγματα και κρατάς ό,τι βαραίνει μέσα σου περισσότερο.
Ακριβώς γι' αυτό τέτοιου είδους βιβλία είναι χρήσιμα. Εμείς που δεν ζούμε στην χώρα γνωρίζουμε συνήθως λίγες πληροφορίες που φιλτράρονται από τα μέσα και κρίνουμε με βάση τις προσωπικές μας πεποιθήσεις και εμπειρίες. Με παρόμοια λογική με σένα και αντίστοιχη οικογενειακή παράδοση (αντάρτικο, εξορίες κλπ) έκρινα την κατάσταση στη χώρα των Βάσκων (αλλά και αντιστοίχων περιοχών όπως την Ιρλανδία του ΙΡΑ) με σχετικά ρομαντικό και συναισθηματικό τρόπο, για να μην πω αφελή.
Το βιβλίο του Αραμπούρου μου έδωσε μια πιο πλήρη και ρεαλιστική εικόνα της πραγματικής κατάστασης αλλά και περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσω να ζυγίσω τα πράγματα πιο ορθολογικά.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.659
Likes
50.482
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
. Ζυγίσεις τα πράγματα και κρατάς ό,τι βαραίνει μέσα σου περισσότερο.
Αυτό είναι το κακο συνήθως, ότι ο κόσμος ζυγίζει ότι έχει "μέσα του" αντί να ρωτάει αυτούς που τα ζουν. Ο καθένας όταν δε βιώνει μια κατάσταση τη μεταφράζει σε ο,τι θα ήθελε να είναι, ανάλογα με τα "μέσα του". Να θυμίσω ότι πρόσφατα κάποιος αναρωτιόταν πως γίνεται για τον τάδε ηγέτη να λέμε ότι δεν ήταν αγαπητός στο λαό του αφού πήγαν χιλιάδες στην κηδεία του, χωρίς να ρωτήσει αυτούς που πήγαν στην κηδεία τι επιπτώσεις είχαν αν δεν πήγαιναν ή τι έπαθαν οι γείτονες και φιλοι που δεν πηγαν...
 
Last edited:

tkaramp

Member
Μηνύματα
161
Likes
1.229
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Διαβάσα και μου άρεσε το The Black Count (The Black Count). Μιλάει για την ζωή το πρόσωπο πίσω από την έμπνευση του Αλέξανδρου Δουμά για τον Κόμη του Μοντεκρίστο αλλά και μέρος από τους 3 σωματοφύλακες, τον πατέρα. του! Εκείνος μίσος μαύρος γεννήθηκε στην Αιτή γιος ενός Γάλλου αριστοκράτη εξελίχθηκε σε στρατηγό του Γαλλικού στρατού. Φανταστική ιστορία αν και κάποιες πηγές (ο γιος του ο συγγραφέας για παραδείγμα) δεν εμπνέουν και τρελή εμπιστοσύνη, αλλά βλέπεις επίσης επιδερμικά την ζωή στην πιο σημαντική Γαλλική αποικία, την Γαλλική επανάσταση και την ζωή ένος έγχρωμου στην Γαλλία πριν κατα την διάρκεια και μετά (λέγε με Ναπολέων) την Γαλλική επανάσταση. Συγκεκριμένα μου έκανε μεγάλη έκπληξη το πως μπορούσε να ανελιχθεί ένας έγχωμος πριν την Γαλλική επάνασταση στην Γαλλία (για τις αποικίες είναι άλλη κουβέντα φυσικά)
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.659
Likes
50.482
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μιλάμε για μια οργάνωση με χιλιάδες μέλη και μεγάλη λαϊκή στήριξη
Κι η Χρυσή Αυγή το ίδιο. Κι έχουν πάαααρα πολλά κοινά, αν και η ΕΤΑ έφτασε σε άλλα επίπεδα παρακράτους.

Και ας μην κοροϊδευόμαστε. Είναι αδύνατο να μην υπάρχει παλιανθρωπιά σε κάθε λαϊκή ή εθνική κίνηση όταν έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερους παλιανθρώπους.
Ακριβώς η ρητορική της ΧΑ. Επίσης δεν είναι εθνική κίνηση, εθνικιστική είναι και άκρως ρατσιστική που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην εξορία από τον τόπο τους.

Κι εγώ με το μέρος των ανταρτών και όχι των φασιστών είμαι (φεύγουμε από την ΕΤΑ πάμε στον ελληνικό εμφύλιο).
Τι ακριβώς είναι ο φασισμός; Ποια η διαφορά από την ΕΤΑ; Δεν είναι η επιβολή μιας μειονοτικής άποψης εθνικιστικής ιδεολογίας με τη βία;
Θα ήμουν εντελώς αφελής αν πίστευα ότι δεν έκαναν εγκλήματα ή ότι δεν υπήρξε στρατολόγηση με τη βία. Ωστόσο πάντα η καρδιά μου χτυπά πιο δυνατά όταν ακούω ότι "σαν ατσάλινο τείχος και αλύγιστος ορμάει ο ΕΛΑΣ στα πεδία των μαχών"... Ζυγίσεις τα πράγματα και κρατάς ό,τι βαραίνει μέσα σου περισσότερο.
Σε αυτό αναφερόμουν όταν μιλούσα για το "ζύγι versus πραγματικότητα". Δεν μπορείς "να κρατάς" ό,τι κάνει την "καρδιά σου να χτυπά" και να θεωρείς ότι υπάρχει αντικειμενικότητα. Εδώ μιλάμε για καταστάσεις που ζει ο κόσμος, όχι για το τι φαντάζεται ο καθένας. Μπορείς να πάς ένα ταξίδι στη χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρρα και να μιλήσεις με όποιον θες, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το έζησε στο περιβάλλον του αυτό: βασανιστήρια, απαγωγές, εκβιασμούς, δολοφονίες, ληστείες, επί δεκαετίες. Τώρα κάποιοι μπορεί να χτυπάει η καρδιά τους επειδή φαντάζονται ότι η ΕΤΑ δεν ήταν φασιστική, δεν ήταν επιχείρηση, δε ζούσαν πλουσιοπάροχα οι ηγέτες της ή ότι υπήρχε λόγος βίας μετά το θάνατο του Φράνκο, ότι τους απαγορευόταν η γλώσσα τους, ότι η Χώρα των Βάσκων δεν έχει σκανδαλώδη οικονομική ανεξαρτησία σε σχέση με όλες τις άλλες αυτονομίες και άλλα τέτοια εμπριμέ, αλλά η φαντασία από την πραγματικότητα έχει διαφορά. Σε "χώρα" με άνω των 3 εκατομμυρίων πληθυσμού ο πολιτικός βραχίονας της ΕΤΑ, το Batasuna, δεν κατάφερε να πάρει ποτέ πάνω από 230.000 ψήφους κι ακόμη και γι αυτές πρέπει να συνυπολογίσεις ότι αρκετοί εξ όσων το ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα ακόμη πίστευαν πως δεν έχει σχέση με τη βία της ΕΤΑ (δηλαδή θα έπαιρνε ακόμη λιγότερες ψήφους αν είχαν αποκαλυφθεί νωρίτερα οι άρρηκτες σχέσεις Batasuna και ΕΤΑ).
 

ludovica

Member
Μηνύματα
216
Likes
1.745
Δεν μπορώ να κρίνω με βάση όσα δεν ξέρω. Κάνω μόνο μερικούς συλλογισμους με τη δική μου κρίση. Δεν πάει στη χώρα των Βάσκων, δεν ξέρω κανέναν από εκεί, δεν έχω διαβάσει σχετικές ιστορικές μελέτες, δεν έχω κανένα πρόβλημα με νεα δεδομένα στη διάθεσή μου να αναθεωρήσω. Μεγάλη λαϊκή στήριξη η ΧΑ δεν είχε ποτέ. Και πάντα υπάρχει η συγκίνηση στην ανθρώπινη φύση, πολύ λογικό είναι να συγκινησαι με το χαρακτήρα και το έργο ορισμένων ανθρώπων. Καλό φυσικά είναι να βλέπεις και πέρα από αυτό.
Γιατί να βγούμε τόσο εκτός τοπικ;
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.659
Likes
50.482
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μεγάλη λαϊκή στήριξη η ΧΑ δεν είχε ποτέ.
Mεγαλύτερο ποσοστό από το Batasuna πήρεη ΧΑ, μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη από την ΕΤΑ είχε.

Και πάντα υπάρχει η συγκίνηση στην ανθρώπινη φύση, πολύ λογικό είναι να συγκινησαι με το χαρακτήρα και το έργο ορισμένων ανθρώπων.
Αυτό ακριβώς. Απλά αν κρίνεις με τη συγκίνηση κι όχι με την πραγματικότητα και τις μαρτυρίες κινδυνεύεις να υποστηρίξεις τους Στάλιν και τους Χρυσαυγίτες τους κάθε τόπου. Στην περίπτωση της ΕΤΑ μιλάμε για ανθρώπους που έβαζαν βόμβες τυφλά σε σούπερ μάρκετ σκοτώνοντας παιδάκια και γιαγιάδες και σήμερα ζουν όμορφα κι ωραία στις βίλες τους στην Καραϊβική με τα λεφτά από τις ληστείες και τους εκβιασμούς σε μαγαζάτορες.

Γιατί να βγούμε τόσο εκτός τοπικ;
Εντός είμαστε, για το βιβλίο μιλάμε και το πόσο αντικειμενικό ή όχι είναι. Αλλά το σταματάω εδώ.
 

ludovica

Member
Μηνύματα
216
Likes
1.745
Δε θα είχα αντίρρηση να συνεχίσουμε αλλά θα έπρεπε να δούμε πάρα πολλά πράγματα. Δε γίνεται να φτάσουμε κάπου μόνο με ένα λογοτεχνικό βιβλίο και αυτά που κάποιοι είπαν σε εσένα ή αυτά που είδε η μικρή τζοπανα. Δε σε αμφισβητώ και δε λέω ότι δεν μπορεί να έχεις δίκιο, μην το πάρεις στραβά.
 

ludovica

Member
Μηνύματα
216
Likes
1.745
Θα προτείνω δύο ακόμα βιβλία που έχουν να κάνουν με οργανώσεις τύπου ΕΤΑ.
1. Το όνειρο του Κέλτη του Λιόσα. Με όποια πλευρά κι είστε έχει πολύ ενδιαφέρον η ιστορία ενός υποστηριχτή της αποικιοκρατίας που καταλήγει μέλος του ΙΡΑ. Κέρδισε το θαυμασμό μου κυρίως επειδή κατάφερε να βγάλει με προσωπικό κόστος τα εγκλήματα των αποικιοκρατών στη φόρα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα
2. Το αόρατο βουνό. Αυτό το προτείνω περισσότερο στα κορίτσια, δεν ξέρω αν στα αγόρια αρέσει αυτό το ιζαμπελαλιεντίστικο ύφος. Εδώ δε δίνεται τόσο βάρος στην πολιτική αλλά μέσα έχει βιασμούς και βάσανα τουπαμαριστριών καθώς και έναν φόνο από τους Τουπαμάρος που κρίνεται μάλλον άδικος. Όχι ότι υπάρχουν δίκαιοι φόνοι.
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.020
Likes
6.400
Εγώ δεν έχω να προτείνω αλλά ψάχνω ένα βιβλίο που είναι σημαντικό για μια φίλη μου.


Αλίκη Εξομολογήσεις εκ βαθέων λίγο πριν φύγει

Ξέρει κανείς αν μπορώ να το βρω κάπου; Έχω φάει όλο τον κόσμο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.778
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom