Προτάσεις για βιβλία

paefstra

Member
Μηνύματα
13.017
Likes
40.988
Ε, ναι. Εννοείται.
Λοιπον επειδη ανηκω στην ισχνη μειοψηφια αυτων που διαβαζουν θεατρικα κειμενα ως ειδος λογοτεχνιας, δικαιως μας εχει. Το θεατρικο κειμενο σαν συστατικο του θεατρου ειναι σωματικη εμπειρια εκτος απο πνευματικη.
Οπότε ΦΑΤΕ.
 

duty_free

Member
Μηνύματα
903
Likes
3.223
Δηλαδη το να κανουμε παραπομπη στον "Θειο Βανια" του Τσεχοφ αποκλειεται, ε; Για τοσο κοιλιοδουλους μας εχεις.
παραπομπαί σε λοιπούς λογοτεχνικούς ήρωες είναι κουλτουριάρικα πράμματα, δεν τα κατέχω, προτιμώ στομαχικώς φροντίδες της κοιλιάς μου ήτις έσχεν μεγιστην επιτυχιαν το εφετινο καλοκαίρι εις τας παραλίας της εξωτικής, τρέντυ, προχώ και εν πολλοίς, χίπστερ νήσου της Σαλαμίνος.

Ενθυμείσαι ελπίζω τις προτάσεις μου...
Τις ενθυμούμαι ευσταλώς, με νοσταλγίαν μάλιστα υπερήλικα (ετών 26) ανοιακού μπολσεβίκου (πλεονασμός, το ξέρω, ναι) από τα καμπς στην Κούβα... Αλλά των πρώτων 8 σελίδων περατωθεισών του ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ζητησα από τον συγγραφεύ να πάει να κανει σεχ (και να φέρει και τα ρέστα). Οπότε μαλλον δυσκολο να επανελθω στον πορτογάλο.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.606
Likes
12.424
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Αλλά των πρώτων 8 σελίδων περατωθεισών του ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ζητησα από τον συγγραφεύ να πάει να κανει σεχ (και να φέρει και τα ρέστα). Οπότε μαλλον δυσκολο να επανελθω στον πορτογάλο.
Ήξερε να βασανίζει! Το περίμενα ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί ή ότι δεν θα αγόραζες καν.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.024
Likes
12.126
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Το 1983 εκδιδεται το βιβλιο Alan Turing: The Enigma του φυσικομαθηματικου Andrew Hodges επειτα απο μακροχρονια ερευνα. Προκειται για τη βιογραφια μιας εκ των κορυφαιων προσωπικοτητων -αν οχι της κορυφαιας- του 20ου αιωνα. Η ιστορια της ζωης του ιδιοφυους μαθηματικου και πατερα της επιστημης των υπολογιστων απο τη γεννηση μεχρι το μοιραιο θανατο και την καυση του.

Το βιβλιο ειναι γεματο σκηνες απο την ιδιωτικη κυριως αλλα και τη δημοσια ζωη του Turing αλλα και απο μαθηματικες και μηχανικες αναλυσεις και επεξηγησεις σχετικα με το εργο του και το σπασιμο του ναζιστικου Enigma, που ειναι αρκετα ενδιαφερουσες για οσους αγαπουν τα μαθηματικα και τους υπολογιστες.

Για οσους δεν γνωριζουν το συστημα Enigma ηταν το συστημα το οποιο χρησιμοποιουσαν οι Γερμανοι για να επικοινωνουν μεταξυ τους. Με το σπασιμο του οι Βρετανοι μπορουσαν να μαθαινουν τα μυστικα τους. Οι ιστορικοι υπολογιζουν πως αυτο βοηθησε στο να τελειωσει ο ΒΠΠ 2-4 χρονια νωριτερα και πως ο Turing με την ομαδα του ηταν υπευθυνοι για τη σωτηρια 14-28 εκατομμυριων ανθρωπων.

Μοναδικη εγνοια του Turing ηταν η δημιουργια μηχανων που θα μπορουσαν να σκεφτονται μονες τους. Στοχος του να φτιαξει μια μηχανη οπου θα υποστηριζει και θα λυνει τα προβληματα των αλλων μηχανων. Η "μηχανη Turing" και ο MADAM (ο υπολογιστης που κατασκευασε για το πανεπιστημιο του Μαντσεστερ) θα ειναι οι προσπαθειες του για την κατασκευη των πρωτων υπολογιστων.

Το μαθηματικο του ταλεντο θα βρει εφαρμογες και σε αλλες επιστημες οπως η Βιολογια αλλα και σε τομεις οπως η ηλεκτρονικη μουσικη (ναι, συμφωνα με Νεοζηλανδους ερευνητες ειναι ο πρωτος συνθετης ηλεκτρονικης μουσικης).

Ο τραγικος του θανατος -και οι συνθηκες που οδηγησαν σε αυτον- λιγο πολυ ειναι γνωστος. Καταδικαστηκε για ομοφυλοφιλια και μεταξυ της ποινης της φυλακης και της ορμονικης θεραπειας για την "αρρωστια" του διαλεξε το δευτερο. Λεγεται πως δεν αντεξε την αλλαγη στο σωμα του και τον εξευτελισμο που του προκαλεσαν τα οιστρογονα που επερνα και αποφασισε να δωσει τελος στη ζωη του δαγκωνοντας ενα μηλο ποτισμενο με υδροκυανιο που βρεθηκε διπλα στο πτωμα του. Το μισοφαγωμενο μηλο που η Apple εχει για λογοτυπο ειναι προς τιμη του.


Λυπαμαι που δεν ειναι ιδιαιτερα γνωστος στο ευρυ κοινο (και να ειναι, ειναι περισσοτερο για το θανατο του παρα για σπουδαιο εργο του) και που δεν διδασκεται στα σχολεια (εκτος κι αν πλεον διδασκεται δεν ξερω).

Και για οσους δεν τον γνωριζετε, ο Alan Turing ειναι αυτος που φιγουραρει στο avatar μου.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.487
Likes
28.954
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Την επόμενη φορά που θα πας στο Λονδίνο, πετάξου ως το Bletchley. https://bletchleypark.org.uk/ .

Η "μηχανή Turing" δεν είναι μηχανή αλλά θεωρητικό μαθηματικό μοντέλο. Οδήγησε όμως στη μηχανή von Neumann, που είναι η βάση όλων - μα όλων - των σύγχρονων CPU, από ένα μικροτσίπ ως ένα υπερυπολογιστή, από το κινητό σας ως τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.024
Likes
12.126
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Την επόμενη φορά που θα πας στο Λονδίνο, πετάξου ως το Bletchley. https://bletchleypark.org.uk/ .
Δεν εχω παει ακομα στο Bletchley αλλα ειναι στα αμεσα σχεδια μου. Ωστοσο εχω επισκεφθει το Alan Turing Institute και την εκθεση σχετικα με οσους συνεβαλαν στο σπασιμο του enigma που ειχε γινει περυσι στο Fitzwilliam στο Cambridge. Καθως και μια διαλεξη που εγινε στο Science and Industry στο Manchester.

Η "μηχανή Turing" δεν είναι μηχανή αλλά θεωρητικό μαθηματικό μοντέλο. Οδήγησε όμως στη μηχανή von Neumann, που είναι η βάση όλων - μα όλων - των σύγχρονων CPU, από ένα μικροτσίπ ως ένα υπερυπολογιστή, από το κινητό σας ως τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Και η δυο εφυγαν νεοι δυστυχως. Θα μπορουσαν να προσφερουν κι αλλα στην ανθρωποτητα. Και δυστυχως οι περισσοτεροι απο τους πρωτοπορους οπως αυτοι ή οι Zuse, Flowers κλπ παραμενουν στην ανωνυμια. Ποσοι γνωριζουν τη Sophie Wilson, τη σχεδιαστρια του ARM, του επεξεργαστη που χρησιμοποιει η συντριπτικη πλειοψηφια των smartphones;
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.426
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Για οσους δεν γνωριζουν το συστημα Enigma ηταν το συστημα το οποιο χρησιμοποιουσαν οι Γερμανοι για να επικοινωνουν μεταξυ τους.
Έχουν γυριστεί και διάφορες ταινίες για το Enigma και τον Turing ! Αν θυμάμαι καλά η τελευταία είναι με τίτλο "The imitation game" και είναι μία πάρα πολύ ωραία ταινία!!!
 

litanies

Member
Μηνύματα
46
Likes
88
Τα τρία τελεύταία βιβλία που διάβασα:

1. Στάλιν: Μια νέα βιογραφία - Oleg V. Khlevniuk

stalin-mia-nea-biografia-9789601675596-200-1302861.jpg

Η πιο πρόσφατη βιογραφία του Στάλιν, ο συγγραφέας παραθέτει παραπομπές απο πάρα πολλά επίσημα έγγραφα της εποχής εκείνης, τα οποία "άνοιξαν" μετά απο δεκαετίες για να μπορέσουν να τα διαβάσουν όσοι θέλουν, σχεδόν 100 σελίδες ειναι οι παραπομπές στο τέλος του βιβλίου.

2. Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας - Πάνος Σόμπολος

9789601664200-200-1110199.jpg

"Ελαφρύ" βιβλίο, πολλά γεγονότα που παρουσιάζονται τα έζησα, αρκετά ήμουν μικρός δεν τα θυμόμουν και μερικά δεν τα ήξερα καν. Διαβάζεται πολύ εύκολα.

3. Στη χώρα των Κιμ - Φραγκίσκα Μεγαλούδη

b213024.jpg

Είχα δει μερικά βίντεο στο youtube, από χρήστες οι οποίοι κάνανε το τουρ στην εν λόγω χώρα, οπότε όταν βρήκα το βιβλίο, από την συγγραφέα που , έζησε για μήνες εκεί, είχα την περιέργια να διαβάσω και την δική της οπτική γωνία, μιας και είχα την εντύπωση, ότι τα οργανωμένα ταξίδια στην Βόρεια Κορέα είναι σαν να σου δείχνουν ότι θέλουν εκείνοι, σαν να μην είσαι τόσο "ελεύθερος" να δεις την χώρα.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.314
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom