• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Ιανουάριος - Μάιος 2022 !

Προτάσεις για βιβλία

vikara

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Νησί του Πάσχα
1000022216.jpg

Μια εξαιρετική συλλογή άρθρων του Roth σε εφημερίδες της εποχής, με λεπτομέρειες από την περιήγηση του στα ξενοδοχεία του μεσοπολέμου αλλά και μια γενικότερη περιγραφή των κοινωνικο-πολιτικων συνθηκων κατά τη δύσκολη εκείνη περιόδο.

Samion

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Άνθρωπον ουκ έχω.
Το ελληνικο δαιμονιο ηδη το πουλαει στις αντιστοιχες πλατφορμες (metabook, vendora κλπ) κ παραδοση ακομα και στον Αρη. Για Δια-Κρονο το μελετουν ακομα.

katkats

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
View attachment 510393
Μια εξαιρετική συλλογή άρθρων του Roth σε εφημερίδες της εποχής, με λεπτομέρειες από την περιήγηση του στα ξενοδοχεία του μεσοπολέμου αλλά και μια γενικότερη περιγραφή των κοινωνικο-πολιτικων συνθηκων κατά τη δύσκολη εκείνη περιόδο.
Αγνοούσα την ύπαρξη αυτού του βιβλίου του. Έχω διαβάσει το Hotel Savoy που είναι μυθιστόρημα και εξαιρετικό. Σίγουρα υπάρχει σύνδεση.

vikara

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Νησί του Πάσχα
Αγνοούσα την ύπαρξη αυτού του βιβλίου του. Έχω διαβάσει το Hotel Savoy που είναι μυθιστόρημα και εξαιρετικό. Σίγουρα υπάρχει σύνδεση.
Λογικά, ναι, θα υπάρχει κάποια σύνδεση! Στο βιβλίο αυτό δεν περιλαμβανεται το Hotel Savoy ανάμεσα σε αυτά που περιπλαναται (τουλάχιστον μέχρι το σημείο που είμαι αυτή τη στιγμή γιατί δεν το έχω τελειωσει). Αλλά πιστεύω ότι εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα που αναφέρεις από κάποιο από αυτά τα ξενοδοχεία που επισκέφθηκε (καποια ειναι ανωνυμα, οποτε μπορει να ειναι ενα απο αυτα)! Στην πρώτη ευκαιρία θέλω να το διαβάσω και αυτό το βιβλίο του, όπως και το "Βερολινεζικα Χρόνικα, 1922-1930".

Smaragda53

Member
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Μμμμ ψάχνω κάτι ειδικά για το 1821. Μου έρχεται το πατριωτακι μου ο Σκαρίμπας αλλά φοβάμαι πως η γλώσσα του (άλλης εποχής) θα με κουράσει.
Τώρα είδα το μήνυμα.
Κορδατο, Γιάννη Κορδατο δεν έχεις διαβάσει?
Άνοιξε στο google και βρες τα βιβλία του για την ελληνική επανάσταση. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Αχ εσείς οι νέοι (40÷) που κουράζεστε με τη γραφή του Σκαρίμπα και διαβάζετε Παπαδιαμάντη σε "μεταφραση" γιατι δεν καταλαβαινετε το πρωτότυπο!!!
Θα τους τρελαίνετε τους καημένους τους γονείς σας!!! :bash:

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή,Χιλή,Ουρουγουάη
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Αχ εσείς οι νέοι (40÷) που κουράζεστε με τη γραφή του Σκαρίμπα και διαβάζετε Παπαδιαμάντη σε "μεταφραση" γιατι δεν καταλαβαινετε το πρωτότυπο!!!
Για ποιο λόγο να καταλαβαίνουμε μια «νεκρή» γλώσσα (καθαρεύουσα); Ακόμα και στην ακμή της την μίλαγαν ελάχιστοι άνθρωποι, μπορεί και κάτω από το 3% του πληθυσμού.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Nipon-Αλάσκα-Yellowstone
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τώρα είδα το μήνυμα.
Άνοιξε στο google και βρες τα βιβλία του για την ελληνική επανάσταση. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Δεν την εχω διδαχθεί αυτή τη γλώσσα, δεν την καταλαβαίνω. Διαβάζω πολύ πιο εύκολα στα Γερμανικά απ
Τώρα είδα το μήνυμα.
Δεν την έχω διδαχθεί αυτή τη γλώσσα και δεν την καταλαβαίνω. Γερμανικά διαβάζω πολυ πιο εύκολα.

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Τώρα είδα το μήνυμα.
Η καθαρεύουσα ούτως ή άλλως υπήρξε μια "τεχνητή" γλώσσα, δεν τη μιλούσε επί της ουσίας ο κόσμος, δημιουργήθηκε για να επιτελέσει συγκεκριμένους σκοπούς και θεωρώ ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που την καθιστούν "αντιπαθή": είναι επιτηδευμένη και όχι γνήσια.

(Προσωπικά δε δυσκολεύομαι να την κατανοήσω, απλά δε μου αρέσει. Επίσης δε δυσκολεύομαι να κατανοήσω διαλέκτους, πχ καταλαβαίνω πολύ καλά τα κυπριακά, τα κρητικά και διάφορες ντοπιολαλιές. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι διάλεκτοι μου αρέσουν και απολαμβάνω να τις διαβάζω ή να τις ακούω, ακριβώς επειδή έχουν αυθεντικότητα.)

paefstra

Member
Μμμμ ψάχνω κάτι ειδικά για το 1821. Μου έρχεται το πατριωτακι μου ο Σκαρίμπας αλλά φοβάμαι πως η γλώσσα του (άλλης εποχής) θα με κουράσει.
Δεν ειναι αλλης εποχης. Ο Σκαριμπας ηταν γλωσσικος επαναστατης. Πραγματι κουραζει μεχρι να μπεις στο πνευμα, μετα φαινεται ειρωνικη.

Απο ΑΙ:

Η γλώσσα του Γιάννη Σκαρίμπα είναι ιδιότυπη και επαναστατική, χαρακτηρίζεται από την εξάρθρωση της συμβατικής γραφής, την παραδοξολογία και την έντονη χρήση ειρωνείας. Αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανατρεπτική του γραφή και εντάσσεται στην πρωτοποριακή πεζογραφία του μεσοπολέμου, συνδυάζοντας στοιχεία σουρεαλισμού και γραφής του παραλόγου.

Βασικά χαρακτηριστικά της γλώσσας του Σκαρίμπα:

Εξάρθρωση της γλώσσας:

Ο Σκαρίμπας συστηματικά παραβιάζει τους κανόνες της γλώσσας, αναδεικνύοντάς τη σε κυρίαρχο στοιχείο.

Παραδοξολογία:

Εισάγει το απροσδόκητο, το απίθανο και το παράλογο, στοιχεία που τον κατατάσσουν στους πρωτοπόρους του είδους στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Ειρωνεία:

Η ειρωνική γλώσσα και τα προσωπεία είναι κεντρικά στοιχεία της γραφής του.

Σουρεαλισμός:

Η τεχνική του παραπέμπει στον σουρεαλισμό, ιδιαίτερα στην αποδόμηση της αφήγησης και της ταυτότητας των ηρώων.

Ρητορική:

Χρησιμοποιεί ιδιότυπη ρητορική και αφηγηματικά εργαλεία για να δημιουργήσει ένα μοναδικό στυλ.

Smaragda53

Member
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Ηρεμήστε παιδιά! Άλλο το γλωσσικό ιδίωμα του Σκαρίμπα και του Παπαδιαμάντη κι άλλο η ξερη καθαρεύουσα που έγραφαν οι εφημερίδες. Δεν αναφέρομαι σε αυτήν.
Γιώργο γνωρίζω πολύ καλά γερμανικά αλλά επίσης δεν με κουράζουν ο Σκαριμπας η ο Γκετε γιατί όλες οι γλώσσες εξελίσσονται με το χρόνο. Επίσης ο Κορδατος ηταν δημοτικιστης και πιστεύω ότι τα βιβλία του για την επανάσταση θα σου φανούν πολύ ενδιαφέροντα.
Την καλοπροαιρετη πλάκα που έκανα, δεν την έπιασες? :love0054:

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.235
Μέλη
39.941
Νεότερο μέλος
lpapaulakis@gmail