Προτάσεις για βιβλία

soudianos

Member
Μηνύματα
3.702
Likes
6.319
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
βιβλίο από το παζάρι:
"Ο τροχός της τύχης" του Tanizaki
μυθιστοριογράφος του αισθησιασμού.
"ο άνθρωπος στραμμένος και κλεισμένος στον εαυτό του -δυτικές επιρροές-είναι καταδικασμένος στη δυστυχία..."
σιγά μην τόχουν!!!!!!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.691
Likes
50.589
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τα 10 καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει (όπως μου έρχονται τουλάχιστον):
  1. The Conquest of the Incas, του Hemming. Για μένα η καλύτερη εξιστόρηση ιστορικού γεγονότος και μάλιστα της συγκλονιστικότερης ιστορίας της ανθρωπότητας (για μένα ισοδυναμεί με την εξεύρεση ζωής και πολιτισμού σε άλλο πλανήτη). Καταπληκτική ιστορική μελέτη, με πηγές και από τις δύο πλευρές και σύνδεση με σύγχρονους αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικά στοιχεά που επιβιώνουν ακόμη κλπ. Όποιος το διαβάσει και δε θέλει να πάει αμέσως στο Περού, είναι ανώμαλος.
  2. The Lord of the Flies. Από τα λίγα μη ιστορικά βιβλία που εμ συγκλόνισαν, κυρίως λόγω της ωμότητας στον παραλληλισμό της βίας μερικών παιδιών που κατέληξαν ναυαγοί σε ένα νησί και της ανθρώπινης ιστορίας. Φοβεροί χαρακτήρες.
  3. Η φάρμα των ζώων. Από τα ελάχιστα κλασικά που μου αρέσουν. Χωρίς περεταίρω σχόλια, υποχρεωτικό διάβασμα για όποιον έχει δικαίωμα ψήφου.
  4. The Cuba Wars. Η πιο λεπτομερής ανάλυση της σχέσης Αβάνας-Μαϊάμι, της πραγματικής αιτίας όλων των κακών.
  5. Η τελευταία πολιορκία. Καταπληκτική περιγραφή της πολιορκίας και πτώσης της Πόλης από τον Κρόουλι, με έμφαση στην προσωπικότητα του ηγέτη των πορθητών και αυτού των πολιορκημένων. Λες και βρίσκεσαι εκεί.
  6. The last warriors of the Cold War. 14 Κουβανοί καταλήγουν στο Μαϊάμι προσποιούμενοι τους αντικαθεστωτικούς, με σκοπό να παρεισφρήσουν σε κουβανοαμερικάνικες τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο ένας προσποιείται ότι έκανε αεροπειρατεία, ο άλλος ότι έφτασε στο Γουαντάναμο κολυμπώντας, γίνονται δεκτοί ως ήρωες και στέλνουν πληροφορίες στην κουβανική κυβέρνηση, αποτρέποντας δεκάδες δολοφονίες, κυρίως τουριστών. Συλλαμβάνονται τελικώς από το FBI σχεδόν όλοι, κάποιοι κάνουν συμβιβασμό, οι 5 όμως αρνούνται και ξεκινάει η δίκη τους, η μακροβιότερη στην ιστορία της δικαιοσύνης της Φλόριδα, σε συνθήκες ζούγκλας. Και δεν είναι fiction... Πολύ καλή δουλειά από το βραζιλιάνο συγγραφέα.
  7. Che Guevara: A Revolutionary Life, του Jon Lee Anderson Μακάρι να ήταν τόσο καλογραμμένες όλες οι βιογραφίες. Φοβερή μελέτη από τον Άντερσον που δε διστάζει να σηκώσει το χαλί και να δείξει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Γκεβάρα, αφήνοντας τα συμπεράσματα στον αναγνώστη. Αντικειμενικός όσο δεν πάει, με απίστευτη έρευνα, χάρη στην οποία βρέθηκαν και τα οστά του Τσε.
  8. Λέων ο Αφρικανός. Δεν έχω διαβάσει καλύτερη μετάφραση βιβλίου, μόνο και μόνο γι' αυτήν αξίζει τον κόπο. Αλλά και το θέμα είναι εξαιρετικό, η πραγματική ιστορία ενός Αφρικανού που τα έζησε όλα, από την πτώση της Αλάμπρα μέχρι τη φιλοξενία από τον Πάπα.
  9. Memorias de un soldado cubano Από τους τρεις επιζήσαντες της μπριγάδας του Τσε στη Βολιβία, ο Benigno έχει μια απίθανη ιστορία: ανήλικος στην Επανάσταση, από τα αγαπημένα πιτσιρίκια του Τσε, ζει το αντάρτικο, την άνοδο στην εξουσία, τις αποστολές στο εξωτερικό, γίνεται εκπαιδευτής των ξένων που λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση στην Κούβα, κάνει τον κατάσκοπο και κάπου στα μέσα στου '90 αυτομολεί για τη Γαλλία, όπου θα γράψει ένα συγκλονιστικό βιβλίο.
  10. Shantaram: Η ιστορία ενός Αυστραλού κρατούμενου που απέδρασε, κατέληξε στην Ινδία, όπου έκανε το γιατρό σε slums, έμπλεξε με τη μαφία της Βομβάης, κατετάγη στους εθελοντές που πολέμησαν στο Αφγανιστάν με τους μουτζαχεντίν... Φοβερή ιστορία, κι όμως αληθινή.
Ε και μπόνους το The Reluctant Communist η ιστορία ενός αμερικανού σταρτιώτη που περνάει τα σύνορα με τη Β. Κορέα, συλλαμβάνεται και θα μείνει 40 χρόνια εκεί κάνοντας τα πάντα: μαθαίνει μια γλώσσα που δεν υπάρχει, κάνει μαθήματα Αγγλικών σε επίδοξους κατασκόπους, κάνει τον κακό στις βορεικορεάτικες ταινίες και αναγκάζεται να κάνει βασανιστήρια σε συμπατριώτες του. Στο τέλος παντρεύται και μια απαχθείσα Γιαπωνέζα, χάρη στην οποία θα απελευθερωθεί. Παλαβό βιβλίο για μια παλαβή χώρα.
Φυσικά η λίστα είναι υποκειμενική, έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντά μου (π.χ. πολλή Λ. Αμερική), τα γούστα μου (love history, despise fiction) και είναι όπως μου ήρθε τώρα, αύριο μπορεί να μου κατέβει άλλη.​
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Εξαιρετική λίστα, μου κεντρισες το ενδιαφέρον να διαβάσω κάποια από αυτά.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Για να ρίξουμε ένα ψάξιμο ποια από όλα αυτά υπάρχουν στα Ελληνικά...
Πλην της "φάρμας των ζώων" βεβαίως
Να σαι καλά Γιώργο...
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Εγώ εδώ που είμαι δεν έχω και πολλές επιλογές, οπότε english....
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.691
Likes
50.589
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πάλι με θέμα τη Λατινική Αμερική το La Fiesta del Chivo (The Feast of the Goat - Η γιορτή του τράγου) του νομπελίστα πλέον (επιτέλους!) Μάριο Βάργκας Λιόσα, περιγράφει το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη ζωή του Τρουχίγιο, του διαβόητου δικτάτορα της Δομ. Δημοκρατίας, πριν ανατιναχθεί το αυτοκίνητό του. Ο άνθρωπος έριχνε τους αντικαθεστωτικούς σε καρχαρίες, ονόμασε την πρωτεύουσα της χώρας με το όνομά του, έκανε τα γνέθλια της μητέρας του εθνική εορτή, έβαζε τους πολιτικούς κρατούμενους να τρώνε τα παιδιά τους κλπ κλπ. Ανατριχιαστικό, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι κυβέρνησε καμιά τριανταριά χρόνια, χάρη στις βουλές της Ουάσιγκτον.

Επίσης ανατριχιαστικό και πραγματικότατο Το Φάντασμα του Λεοπόλδου του 2ου , η πραγματική ιστορία για τα όσα τραγικά γίνονταν στο Βελγικό Κονγκό επί σειρά ετών, την ίδια ώρα που ο Λεοπόλδος, στον οποίο ανήκε προσωπικά η μισή Αφρική, ήταν ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ αποικία κι όχι του κράτους, χρημάτιζε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για αν γράφουν τι υπόδειγμα αποικίας ήταν το Κονγκό και πλήρωνε διασημότητες της εποχής για να επισκέπτονται την αποικία και να γράφουν ουτοπικά άρθρα.
 

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
347
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Το βιβλιο του Hochschild δεν το εχω διαβασει αλλα για τα εγκληματα στο Κονγκο και κατοπιν στην Αμαζονια, υπαρχει "Το ονειρο του Κελτη" οπου ο Λιοσα ακολουθει τη ζωη του θρυλου Roger Casement. Μαζι με τη Γιορτη του τραγου ειναι για μενα τα δυο καλυτερα του βιβλια.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.691
Likes
50.589
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Το βιβλιο του Hochschild δεν το εχω διαβασει αλλα για τα εγκληματα στο Κονγκο και κατοπιν στην Αμαζονια, υπαρχει "Το ονειρο του Κελτη" οπου ο Λιοσα ακολουθει τη ζωη του θρυλου Roger Casement. Μαζι με τη Γιορτη του τραγου ειναι για μενα τα δυο καλυτερα του βιβλια.
Το διάβασα πρόσφατα. Καλοδουλεμένο είναι, όπως όλα του τα βιβλία γιατί κάνει πολύ σοβαρή έρευνα, άλλωστε τα θέματα που επιλέγει είναι τόσο διαφορετικά χωροχρονικά που δε θα γινόταν αλλιώς. Επικεντρώνει όμως κυρίως στον Casement και αφήνει το Κονγκό σε δεύτερο πλάνο. Επίσης δεν μου άρεσε στο συγκεκριμένο η εμμονη με το αν ο πρωταγωνιστής ήταν ομοφυλόφιλος ή όχι, ειδικά από την ώρα που και ο ίδιος ο Λιόσα δεν έχει στοιχεία επί αυτού και στην τελική δεν μας αφορά και ιδιαίτερα.

Πάντα στον Λιόσα, το καλύτερό του για μένα είναι ο "Ο Πόλεμος του τέλους του κόσμου" (δεν έχω ιδέα αν είναι αυτή η σωστή μετάφραση), όπου περιγράφει την πραγματική ιστορία του Canudos, όπου την εποχή της κατάργησης της δουλείας στην παρακμάζουσα Βραζιλία κάποιος κήρυκας πείθει μια ολόκληρη κοινότητα πρώην σκλάβων, εγκληματιών κλπ ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, κάνουν κατάληψη σε μια fazenda, γίνονται όλοι ευνομούμενοι πολίτες, εθελοντές κλπ, μέχρ που οι τοπικές αρχές αποφασίζουν να τους συνθλίψουν . Στις επερχόμενες συγκρούσεις η "κοινότητα" παρότι ουσιαστικά άοπλη θα εξολοθρεύσει το ένα στράτευμα πίσω από το άλλο προκαλώντας σάλο σε όλη την ήπειρο την εποχή εκείνη. Πραγματική ιστορία, φοβερή περιγραφή.

Άλλο βιβλίο που σχετίζεται με τον Λιόσα είναι η βιογραφία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ως γνωστόν οι δυο τους αποτελούσαν το δυναμικό δίδυμο της "έκρηξης της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας" και ήταν και πολύ φίλοι επί χρόνια. Μετά ο Λιόσα το γύρισε απόα ριστερός σε κεντρώος και μετά σε νεοφιλελεύθερος, οπότε και απομονώθηκε από τον κύκλο, η σχέση του με τον Γκάμπο ήταν καλή, μέχρι που ο Λιόσα έμαθε πως η πρώην γυναίκα του ζητσούσε συμβουλές από τον Γκάμπο για το αν θα έπρεπε να τον παρατήσει, ο ίδιος την ενθάρρυνε και μάλιστα πίσω από την πλάτη του Λιόσα. Αποτέλεσμα; Σε μια δεξίωση, ο Γκάμπο βλέπει τον Λιόσα, ανοίγει τα χέρια του και του λέει "αδερφέ μου!" για να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές "μπουκέτο" από τον (πρώην μποξέρ και πανύψηλο, όχι τάπα σαν τον Μάρκες) Λιόσα, που τον "ξάπλωσε" μπροστά σε όλους τους παραβρισκόμενους. Αυτό το περιστατικό και άλλα άπειρα, όπως τη σχέση του με Κλίντον, Κάστρο κλπ μπορεί να διαβάσει κανείς στο http://www.casadellibro.com/libro-gabriel-garcia-marquez-una-vida/9788483068168/1336546 του Gerald Martin, σκιά του Μάρκες επί δεκαετίες.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.691
Likes
50.589
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Για να ρίξουμε ένα ψάξιμο ποια από όλα αυτά υπάρχουν στα Ελληνικά...
Πλην της "φάρμας των ζώων" βεβαίως
  • Ο άρχοντας των Μυγών
http://www.λέσχη.gr/forum/showthrea...ντινγκ-(William-Golding)-Ο-Άρχοντας-των-Μυγών

 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.691
Likes
50.589
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τέλος (φτάνει), δυο προτάσεις ακόμη:
Το διάβασα όσο ήμουν στο Sahel, απίστευτο το πόσο άργησαν οι Ευρωπαίοι να φτάσουν μέχρι το Τιμπουκτού. Κάποιοι εκκεντρικοί από τα societies του Λονδίνου χρηματοδοτούσαν τυχοδιώκτες που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να διασχίσουν τη Σαχάρα, από μεταμφιέσεις μέχρι αποστήθιση του Κορανίου και το τι τράβηξαν δε λέγεται: εξαφανίσεις, δολοφονίες, αρρώστιες... τον έναν τον εκτέλεσαν όταν διαπίστωσαν ότι δεν είναι μουσουλμάνος όταν ούρησε και είδαν πως δεν είχε κάνει περιτομή... Καταπληκτικό βιβλίο, ειδικά για όποιον ταξιδέψει σε εκείνα τα μέρη είναι έως και συγκινητικό να ακολουθείς τα βήματα αυτών των πρωτοπόρων.
Φανταστική επιστημονική μελέτη που εξηγεί το πώς η εξέλιξη (ή μη) κάθε λαού/φυλής βασικά καθορίζεται από γεωγραφικά κριτήρια. Γιατί οι Ίνκας δε χρησιμοποιούσαν τον τροχό; Γιατί τα αφρικανικά φύλα έμειναν πίσω τεχνολογικά; Γιατί οι Άραβες δεν έφτασαν νοτιότερα στην Αφρική; Πώς επηρέασε την εξέλιξη των κοινωνιών η ύπαρξη ή μη μεγάλων θηλαστικών;
Υποχρεωτικό διάβασμα για χρυσαυγίτες, βιολόγους, ταξιδιώτες και άτομα με πολιτιστικές περιέργειες.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ε,ας κάνει κι ο καθένας μια λίστα (όχι απαραίτητα top10)
Έτσι για να δίνει και στίγμα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.223
Μηνύματα
884.224
Μέλη
38.915
Νεότερο μέλος
katsanas1962@gmai

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom