Πρώτη αλλά από τον... πάτο

katerina

Member
Μηνύματα
53
Likes
3
Ρεκόρ αρνητικών... πρωτιών κατέχει η Ελλάδα, η οποία μέσα σε μόνο λίγες μέρες βρέθηκε να «φιγουράρει» ως η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο παιδικής παχυσαρκίας στις χώρες της ΕΕ, αλλά και με την τρίτη πιο βρώμικη πρωτεύουσα των «27».
Οι δύο πρόσφατες αρνητικές επιδόσεις δεν είναι οι μοναδικές που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Κοινωνικοί δείκτες, μετρήσεις υγείας και τεχνολογίας μάς κατατάσσουν στις χειρότερες θέσεις της ευρωπαϊκής λίστας, ακόμα και της παγκόσμιας.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ψηφιακώς... αναλφάβητοι

Πρωταθλήτρια στη μη χρήση του Διαδικτύου εξακολουθεί να είναι η «ψηφιακά πρωτόγονη» Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα, μόλις το 25% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ, ποσοστό το οποίο σκαρφαλώνει στο βάθρο των χαμηλότερων επιδόσεων της «γηραιάς ηπείρου» συνοδεύοντας τα «μετάλλια» της Βουλγαρίας («χρυσό» με 19%) και της Ρουμανίας («ασημένιο» με 22%).

«Πάτος» είναι η χώρα μας και ως προς την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας, καθώς με ποσοστό 6,8% ισοφαρίζει την Πολωνία (6,8%) και χάνει την πρωτιά από τη Ρουμανία (6,6%), τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη των «27» αγγίζει το 18,2%. Μόλις το 4% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο στον χώρο της εκπαίδευσης και το 4,7% επισκέπτεται τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των δημοσίων υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, μόνο το 28% των Ελλήνων σερφάρουν on line κατά μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα, το 36% έχει χρησιμοποιήσει κάποια μηχανή αναζήτησης, το 26% έχει στείλει e-mail και μόλις το 5% προέβη σε κάποια αγορά μέσω του Διαδικτύου το τελευταίο τρίμηνο. Ουσιαστικά, πρόκειται για τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρώπη, εάν εξαιρεθούν οι νεοεισελθούσες Ρουμανία και Βουλγαρία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθ υποτροπήν παραβάτες

Ακόμη μια αρνητική πρωτιά έχει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, σχετική με τις παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούλιο του 2007 υπήρχαν ανοιχτές 58 υποθέσεις πιθανολογούμενων ή διαπιστωμένων παραβάσεων της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας. Θλιβερό ρεκόρ κατέχει η Ελλάδα και στις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της Greenpeace. Με βάση τον ετήσιο αριθμό των ημερών, κατά τις οποίες ο βαθμός ρύπανσης ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, 6 ελληνικές πόλεις βρίσκονται μέσα στη δεκάδα. Πρώτη κατατάσσεται η Θεσσαλονίκη και δεύτερη η Αθήνα.

ΤΡΟΧΑΙΑ
Πρώτοι σε νεκρούς - τραυματίες

Βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat), η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών σε τροχαία ατυχήματα. Θλιβερή πρωτιά κατέχουμε και στα ποσοστά τραυματιών και θανάτων μοτοσικλετιστών, αφού το 20% των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα είναι με δίκυκλα, ενώ η χώρα μας εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό τραυματιών και θανάτων μοτοσικλετιστών στο σύνολο των τροχαίων ατυχημάτων. «Πρωτιά» καταλαμβάνει η χώρα μας και στα αυτοκινητικά με θύματα πεζούς.

ΥΓΕΙΑ
Θεριακλήδες και παχύσαρκοι

Εκτός από την παχυσαρκία, την πρώτη θέση κατέχουμε και ως οι... θεριακλήδες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Ελληνες καπνίζουν κατά μέσο όρο 3.000 τσιγάρα τον χρόνο έκαστος. Μία ακόμη αρνητική πρωτιά επιβεβαίωσαν πρόσφατα πανεπιστημιακές έρευνες, καθώς και έγκυροι διεθνείς οργανισμοί: Οι Ελληνες αγχώνονται περισσότερο σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η βασικότερη αιτία που προκαλεί άγχος στους Ελληνες είναι η εργασία. Πρώτη στην Ευρώπη είναι η χώρα μας και στους θανάτους από χρήση ναρκωτικών το 2006, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Τοξικομανία. Την τελευταία τριετία, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με ρυθμό που ξεπερνά το 30%. Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών που κάνουν αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Πρώτη στην Ευρώπη και 3η στον κόσμο έρχεται η χώρα μας στις εκτρώσεις. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες γίνονται ετησίως, αριθμός υπερδιπλάσιος των γεννήσεων. Οι ειδικοί λένε ότι τα περιστατικά ξεπερνούν τα 500.000. Σαράντα χιλιάδες εκτρώσεις τον χρόνο αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πτυχιούχοι στην ανεργία

Την πρώτη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ καταλαμβάνει η Ελλάδα στους άνεργους πτυχιούχους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας, ενώ βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο σε ποσοστό πτυχιούχων (στην Ελλάδα το 20,6% είναι άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 22,4%), κατέχει την πρώτη θέση (7%) στο ποσοστό ανεργίας ατόμων υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Μία ακόμη έρευνα, αυτή του Κέντρου Μελέτης Ευρωπαϊκής Πολιτικής καταδεικνύει πως οι Ελληνες είναι οι πλέον υπερχρεωμένοι της ΕΕ, με τα καταναλωτικά δάνεια στην Ελλάδα να αποτελούν το 13,11% του ΑΕΠ. Η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών, όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας, ανέρχεται περίπου στο 20%. Την πρωτιά έχει η χώρα μας και στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων. Το τρίτο τρίμηνο του 2007 ανήλθε στο 22,6% -το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

εθνος
 

Fanh

Member
Μηνύματα
60
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Σκανδιναβία
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ-Λάος-Καμπότζη
Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα.:roll::(
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Μην απογοητευεστε εχουμε και θετικες πρωτιες...:haha:


Greece is the European Football (Soccer) and Basketball Champions!!!

 

Fanh

Member
Μηνύματα
60
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Σκανδιναβία
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ-Λάος-Καμπότζη
Κάτι γίνεται...:D
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ταξίδι-Όνειρο
far away
γιορτασα την πρωτια μας στο euro2004, στην Μαδριτη και μας κοιτουσαν οι Ισπανοι με μισο ματι! Κι ομως ακομα μπορουμε να κανουμε θαυματα και να μας ζηλευουν οταν διασκεδαζουμε και οταν παιρνουμε πρωτιες.
 

katerina

Member
Μηνύματα
53
Likes
3
ε ναι εχουμε κ καποιες πρωτιες οπως το ποδοσφαιρο κ το μπασκετ αλλα εχουμε κ πολλες σοβαρες αρνητικες πρωτιες..
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Έχουμε πολλά στραβά

αλλά παραμένουμε ένας λαός ζεστός και ανθρώπινος,ένας λαός που στα δύσκολα ξέρει να στέκεται όρθιος.
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Τσόρτσιλ δεν μας είπε ΑΠΛΑ ήρωες.....αλλά..;)
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.406
Likes
17.236
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Συγχωρήστε με, αλλά τα δύσκολα στα οποία στεκόμαστε όρθιοι ποια είναι; δε φαντάζομαι να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά οι νίκες στα αθλήματα και τη γιουροβίζιον;
 

greeklad

Member
Μηνύματα
172
Likes
52
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Μου κάνει εντύπωση πόσο δεν άγγιξε αρκετούς το πολύ σημαντικό αυτό άρθρο.:(
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Βραζιλία
Μου κάνει εντύπωση πόσο δεν άγγιξε αρκετούς το πολύ σημαντικό αυτό άρθρο.:(
Δηλαδη τι πρεπει να γινει,Χρηστο.
Τι μπορουμε να κανουμε εμεις οταν υπαρχουν ασυνειδητοι και απροσεχτοι οδηγοι?
Τι μπορουμε να κανουμε οταν γιαγιαδες και μαμαδες μπουκωνουν τα παιδια τους?
Τι μπορουμε να κανουμε οταν,ενω ξερουμε τις βλαβερες συνεπειες του καπνισματος,μυαλο δεν βαζουμε!!!
Μας αγγιζει Χρηστο,αλλα δεν μπορουμε να αλλαξουμε ολο τον κοσμο!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.260
Μηνύματα
885.395
Μέλη
38.936
Νεότερο μέλος
alexispi

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom