Γαλλία Πως είναι στα Γαλλικά το φθηνό; Αφιέρωμα στις πόλεις της Γαλλίας.

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.666
Likes
50.513
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Επειδη μπορω μαλλον να μετακινησω πιο πισω την επιστροφη κατα 2 μερες (το σκεφτομαι ακομη), Reims αξιζει?
Πολύ. Ιστορία αρχιτεκτονική, σούπερ φαγητό και το καλύτερο σαμπαναδικο είναι 7 ευρώ με το αντίστοιχο ουμπερ ή (ειδικά για το γυρισμό που είναι κατηφόρα) 20-25 λεπτά περπάτημα μέχρι τον ιστορικό καθεδρικό της πόλης, περνώντας από ωραίες γειτονιές. Δε χρειάζεται να έχεις κανένα ενδιαφέρον για το αλκοόλ, και μόνο τς χιλιόμετρα από κελαρια είναι ωραία εμπειρία και η παρουσίαση ενδιαφέρουσα.

Τα παιδιά ίσως να τα ενδιαφέρει και το μουσείο αυτοκινήτων της πόλης, με αυτοκίνητα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για τους λάτρες η πολη διαθέτει και τεράστια ρωμαϊκή αψίδα, έκπληξις βιβλιοθήκη και από τα χαιλαιτ είναι για μένα και η κτιριαρα όπου στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας.

Για μια διανυκτέρευση αξίζει τον κόπο, είναι και πανέμορφη το βραδυ.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.021
Likes
40.999
Πολύ. Ιστορία αρχιτεκτονική, σούπερ φαγητό και το καλύτερο σαμπαναδικο είναι 7 ευρώ με το αντίστοιχο ουμπερ ή (ειδικά για το γυρισμό που είναι κατηφόρα) 20-25 λεπτά περπάτημα μέχρι τον ιστορικό καθεδρικό της πόλης, περνώντας από ωραίες γειτονιές. Δε χρειάζεται να έχεις κανένα ενδιαφέρον για το αλκοόλ, και μόνο τς χιλιόμετρα από κελαρια είναι ωραία εμπειρία και η παρουσίαση ενδιαφέρουσα.

Τα παιδιά ίσως να τα ενδιαφέρει και το μουσείο αυτοκινήτων της πόλης, με αυτοκίνητα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για τους λάτρες η πολη διαθέτει και τεράστια ρωμαϊκή αψίδα, έκπληξις βιβλιοθήκη και από τα χαιλαιτ είναι για μένα και η κτιριαρα όπου στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας.

Για μια διανυκτέρευση αξίζει τον κόπο, είναι και πανέμορφη το βραδυ.
Το κραταω και θα το δω 14 μερες πριν το ταξιδι για να σιγουρεψω τις πτησεις η τις αποζημιωσεις για ακυρωση.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.021
Likes
40.999
Σε περίπτωση που δεν το έχεις τσεκάρει υπάρχουν και συνδέσεις με τα τρένα ouigo. Έχουν βέβαια περιορισμούς στις αποσκευές που πρέπει να το κοιτάξεις. Πάντως οι τιμές συνήθως είναι αστείες και φυσικά θα κάνεις τον μισό χρόνο να φτάσεις.
Κοιταζω τα ouigo και εκτος απο ενα οικονομικο τρενο τη μερα σε ακυρη ωρα, ολα τα αλλα εχουν 3πλασια ως 4πλασια τιμη σε σχεση με το Flixbus.
Κατι που ειχα προσεξει και την προηγουμενη φορα στη Γαλλια. Αργουν μιση ωρα να φτασουν, αλλα επειδη time we have, money we don't have, εκλεισα τα λεωφορεια :D.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.541
Likes
8.517
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Αυτό το ποστ μπορεί να ονομαστεί και μέρη που μπορείς να επισκεφθείς με βάση τη Lyon. Για τη Lyon τα έχω γράψει ήδη, την έχω ψηλά και από άποψη ομορφιάς και από άποψη ενδιαφέροντος. Το άλλο μεγάλο ατού της είναι ότι υπάρχουν πολλά πανέμορφα μέρη κοντά της για εκδρομές. Άλπεις, μεσαιωνικά χωριά, ρωμαϊκά αρχαία σε απόσταση αναπνοής. Ακόμα και με την Ελβετία ή την Ιταλία συνδυάζεται εύκολα. Το τόπικ είναι για την Γαλλία και σε αυτή θα σταθώ.

Vienne

Ξεκινώ με μία καταπληκτική περίπτωση που βγαίνει ακόμα και με μονοήμερη από τη Lyon. Σε απόσταση μόλις 30 χλμ μακριά από τη Lyon (20 λεπτά με το τρένο) βρίσκεται η πόλη Vienne, μια σημαντική πόλη και κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και κατά τον Μεσαίωνα. Η τοπογραφία θυμίζει αυτή της Lyon με τον ποταμό Rhône να διασχίζει την πόλη, η οποία είναι χτισμένη σε λόφο. Φυσικά, επειδή είναι πολύ μικρότερη, είναι πολύ πιο γραφική με τα παλιά σπίτια και τα στενά δρομάκια να είναι η απόδειξη ότι πρόκειται για μια παλιά πόλη.

IMG_20220709_130858.jpg


Το κύριο χαρακτηριστικό της πόλης είναι η πληθώρα Ρωμαϊκών αρχαίων που μπορείς να δεις με μια απλή βόλτα όπως για παράδειγμα το Ρωμαϊκό δρομάκι στο όμορφο παρκάκι Jardin de Ville.

IMG_20220709_105619.jpg


H Vienne είναι η δεύτερη πόλη της Γαλλίας, η άλλη είναι η Nîmes, που Ρωμαϊκός ναός διατηρείται στην ολότητά του. Είναι ο Temple d’Auguste et de Livie και είναι υπέροχος. Με εντυπωσίασε περισσότερο από αυτόν στη Nîmes ίσως επειδή δεν είναι τόσο καθαρισμένος.

IMG_20220709_131114.jpg


Από τις φωτογραφίες που είχα δει πριν τον δω από κοντά, μου φαινόταν πολύ μικρός, ενώ πρέπει να είναι στο ίδιο μέγεθος με αυτόν στη Nîmes. Με ξεγέλασε η τοποθεσία, καθώς βρίσκεται σε μια στενή πλατεία και οι λήψεις που είναι πολύ κοντινές. Ο λόγος μάλλον είναι ότι μια καφετερία κοντεύει να βάλει τραπεζάκια και μέσα στο ναό με αποτέλεσμα φυσικά κανείς να μην τραβάει φώτο από εκείνη τη μεριά. Δεν εκμεταλλεύονται με είσοδο το ναό όπως στη Nîmes, αλλά καλύτερα να έκαναν αυτό παρά αυτό:

IMG_20220709_114553.jpg


Αυτό που μάλλον με εντυπωσίασε περισσότερο στη Vienne είναι η εκκλησία-μουσείο Saint-Pierre. Μία απ'τις παλιότερες εκκλησίες της Γαλλίας (άρχιζε να χτίζεται τον 5ο αιώνα) στην οποία έχουν βάλει και Ρωμαϊκά εκθέματα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η είσοδος κοστίζει 3ε και υπάρχουν και συνδυαστικά εισιτήρια για κάποιους άλλους χώρους που θα αναφέρω στη συνέχεια.

IMG_20220709_112705.jpg


IMG_20220709_113046.jpg


Τον Ιούλιο πραγματοποιείται ένα μεγάλο φεστιβάλ jazz με πάρα πολλές συναυλίες σε διάφορα σημεία της πόλης. Κάποιες από αυτές είναι δωρεάν όπως στο όμορφο πάρκο Jardin de Cybélle που επίσης μπορείτε να δείτε Ρωμαϊκά αρχαία. Μην με ρωτήσετε πως ήταν το φεστιβάλ jazz, ο μόνος τρόπος να αντέξω αυτή τη μουσική είναι δεμένος σε καρέκλα αφού έχω πιεί 10 εσπρέσσο... διπλούς...

IMG_20220709_115647.jpg


Το σημείο αναφοράς της πόλης και ο χώρος που πραγματοποιούνται οι μεγάλες συναυλίες είναι το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της πόλης. Επειδή είναι χτισμένο στο λόφο προσφέρει και ωραία θέα της πόλης. Η είσοδος κοστίζει 3ε.

IMG_20220709_121358.jpg


Για ακόμα καλύτερη θέα, που περιλαμβάνει και το θέατρο, μερικά μέτρα πιο πάνω βρίσκεται η κορυφή του λόφου γνωστή και ως Belvédère de Pipet που έχει και ένα εκκλησάκι. Ναι μεν η απόσταση είναι λιγότερη από 200 μέτρα, όμως είναι κόντρα ανηφόρα. Καλύτερα να πάτε όσο είστε ξεκούραστοι.

IMG_20220709_124703.jpg


Το κτίριο που φαίνεται πάνω άκρη δεξιά και μοιάζει με ταψί είναι το Γαλλο-Ρωμαϊκό μουσείο που είναι και χτισμένο δίπλα σε αρχαία ερείπια Saint-Romain-en-Gal. Αυτός είναι ο πιο ακριβός (6ε) και ίσως να είναι ο πιο εντυπωσιακός χώρος της πόλης. Δυστυχώς δεν είχα τον χρόνο να επισκεφθώ. Δεν με πτοεί αυτό γιατί τέτοιες πόλεις τις ξαναεπισκέπτομαι με την πρώτη ευκαιρία. Την επόμενη φορά δεν θα μου ξεφύγει.

IMG_20220709_111047.jpg


IMG_20220709_114905.jpg


Η πόλη διαθέτει και μουσείο καλών τεχνών και αρχαιολογίας και παρόλο που η είσοδος κοστίζει μόλις 3ε και με τα συνδυαστικά εισιτήρια έρχεται και τσάμπα, δεν θα το πρότεινα γιατί είναι πάρα πολύ μικρό και όχι κάτι το εντυπωσιακό.

Πέρα από τις φθηνές εισόδους, τη Vienne τη βρήκα φτηνή γενικά για τα Γαλλικά δεδομένα.

Dijon

Η πρωτεύουσα της Bourgogne και η μόνη πόλη της που έχω δει. Για να πω την αλήθεια στη Bourgogne οι στόχοι μου είναι τα μικρά μεσαιωνικά χωριά που μοιάζουν αναλλοίωτα στο χρόνο, ελπίζω κάποια στιγμή να πάω και γιατί όχι να σας γράψω για αυτά. Η Dijon μπήκε στο πλάνο καθαρά επειδή βόλευε στο συγκεκριμένο ταξίδι και πραγματικά ευτυχώς. Πρόκειται για άλλη μια εξαιρετική περίπτωση. Ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο, που είναι μέρος του μνημείου Ουνέσκο για τους αμπελώνες της Bourgogne, με ξύλινα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια και μια αύρα άλλης εποχής. Το κέντρο της πόλης μου θύμισε χωριό και το λέω με την καλή έννοια.

IMG_20220709_193253.jpg


IMG_20220709_195529.jpg


Ακόμα και τα πιο μοντέρνα κομμάτια του κέντρου με τα μαγαζιά που συνηθίζουν να κακοποιούν το γούστο, δεν βλέπεις παραφωνίες.

IMG_20220709_194942.jpg


Το κτίριο που ξεχωρίζει στο κέντρο είναι το παλάτι palais des ducs et des États de Bourgogne τμήμα του οποίου στεγάζει το μουσείο καλών τεχνών της πόλης. Ένα μουσείο που περιλαμβάνει και λίγα αρχαία Ελληνικά και Αιγυπτιακά (και σαρκοφάγο!) και που μου άρεσε πάρα πολύ. Η τεράστια μαγκιά είναι ότι το μουσείο είναι δωρεάν!

IMG_20220710_111724.jpg


Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Notre Dame της Dijon με την εντυπωσιακή είσοδο με τα gargoyles. Μου αρέσουν αισθητικά πάρα πολύ τα gargoyles και στη συγκεκριμένη εκκλησία πήρα γερή τζούρα.

IMG_20220709_200214.jpg


Στους δρόμους της πόλης βλέπεις κάτι σχέδια με κουκουβάγια. Αν κατάλαβα καλά σε οδηγούν στα αξιοθέατα της πόλης με τερματισμό στο πλαϊνό κομμάτι της Notre Dame που είναι σχεδιασμένη μια κουκουβάγια. Λένε ότι αν την ακουμπήσεις σου φέρνει τύχη. Μαζευόταν κόσμος για να φωτογραφίσει αυτή τη μινιατούρα. Χειρότερος τραγέλαφος κι απ'το αγαλματάκι των Βρυξελλών. Δεν είμαι καλύτερος φυσικά.

IMG_20220709_200113.jpg


Η Dijon είναι γνωστή για τη μουστάρδα της. Μόνο σε σάντουιτς μπορώ να τη βάλω και πάλι θα βγάζω φλόγες απ'τα ρουθούνια. Αντίθετα το κρασί της περιοχής μου αρέσει πολύ. Τις ημέρες που βρέθηκα στην πόλη είχε γιορτή του κρασιού. Γι'αυτό και η πόλη ήταν πολύ ζωντανή οπότε λόγω αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης δεν θα κρίνω γενικότερα τη ζωντάνια της. Είχε παρελάσεις με χορούς και τραγούδια από διάφορες χώρες. Εδώ στη πολυσύχναστη πλατεία François Rude ένας Κύπριος παίζει το όργανό του.

IMG_20220709_201129.jpg


Εκδηλώσεις με μουσική-χορό-φαΐ είχε και στην κλειστή αγορά της πόλης les halles, η οποία είναι περικυκλωμένη από φαγάδικα/μπαρ. Πραγματικά γινόταν πανικός από κόσμο. Σε αυτό το σημείο να γράψω κάτι γενικό για Γαλλία από την εμπειρία μου μέχρι σήμερα. Τα γαλλικά εστιατόρια έχουν ελάχιστα τραπέζια. Όταν βλέπω πολλά τραπέζια είμαι τουλάχιστον επιφυλακτικός. Αν είναι η μόνη μου επιλογή τότε δεν θα ξανοιχτώ με το λογαριασμό. Θα το κρατήσω κάτω από 30ε. Συνήθως τέτοια μαγαζιά είναι απλά για μπύρα και καμια απλάδα με τυριά/αλλαντικά. Αν το μαγαζί έχει μενού μόνο στα γαλλικά και βλέπετε μόνο Γάλλους πελάτες αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Αν οι Γάλλοι βγουν για να φάνε έξω θα φάνε έξω ακόμα κι αν το μόνο μαγαζί που έχει θέσεις ξέρουν ότι έχει κακό φαγητό. Δεν δοκίμασα κάποιο απ'τα μαγαζιά γύρω απ'την αγορά για να είμαι δίκαιος. Είναι γενικότερο το σχόλιο μου.

IMG_20220709_200412.jpg


Τον περασμένο Ιούνιο άνοιξε στη Dijon ένας νέος πολυχώρος με θέμα το φαγητό. Ονομάζεται Cité internationale de la gastronomie et du vin και περιλαμβάνει μουσεία σχετικά με φαγητό, εστιατόρια και διάφορων ειδών φαγάδικα. Λόγω της γιορτής του κρασιού ο χώρος θύμιζε κερκίδες ερασιτεχνικού αγώνα. Πάντως φαίνεται ενδιαφέρουσα περίπτωση.

IMG_20220710_163422.jpg


Αυτό που θα σας πρότεινα σίγουρα να κάνετε αν βρεθείτε στην πόλη, είναι να επισκεφθείτε τον πύργο του philippe le bon. Αποτελεί κομμάτι του παλατιού και ο μόνος τρόπος να το επισκεφθείς είναι με κράτηση απ'το γραφείο τουριστικών πληροφοριών που βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά. Κοστίζει 5ε. Έχει ελάχιστες θέσεις και λίγες ξεναγήσεις την ημέρα γι'αυτό προσοχή. Δεν είναι ότι αξίζει η ξενάγηση, τουλάχιστον εγώ δεν την βρήκα ενδιαφέρουσα. Συν ότι αυτός που έκανε την ξενάγηση ήταν ακατάλληλος. Μιλούσε τόσο χαμηλόφωνα που ήμουν δίπλα και δεν τον άκουγα. Το highlight της επίσκεψης είναι η θέα από ψηλά. Εκεί για εμένα έγινε πιο ξεκάθαρη η ομορφιά της πόλης. Δυστυχώς λόγω της γιορτής του κρασιού η πλατεία Place de la Libération ήταν "πιασμένη". Γράφω δυστυχώς γιατί είναι πολύ ωραία πλατεία και θα ήθελα να την δω άδεια. Μου θύμισε κάτι απ'το μεγαλείο της place Stanislas στη Nancy.

IMG_20220710_174011.jpg


Από ψηλά θα έχετε ωραία θέα και στις χαρακτηριστικές όμορφες πολύχρωμες σκεπές της Bourgogne.

IMG_20220710_173828.jpg


Στη σχολή καλών τεχνών της Dijon φοίτησε ο François Pompon. Αν έχετε επισκεφθεί το μουσείο Orsay στο Παρίσι σίγουρα έχετε δει έργο του έστω και κατα λάθος. Το πιθανότερο να έχετε δει τη λευκή αρκούδα. Στο μουσείο καλών τεχνών στη Dijon επίσης μπορείτε να δείτε διάφορα έργα του. Στο πολύ ωραίο πάρκο Darcy έχουν βάλει το άγαλμα της λευκής αρκούδας προς τιμήν του.

IMG_20220710_182107.jpg


Στη Dijon υπάρχει και μουσείο αρχαιολογίας, το οποίο είναι παλιό μοναστήρι. Δεν το έχω επισκεφθεί, δεν έχω άποψη.

Bonus!

Στη Lyon πήγα για να δω τους Rammstein. Ήξερα ότι έχουν φανατικό κοινό στη Γαλλία, εξάλλου έχουν βιντεοσκοπήσει 2 συναυλίες τους σε αυτήν, αλλά αυτό που είδα δεν περιγράφεται. Απ'τις φορές που το κοινό ανεβάζει μια συναυλία που ήταν από μόνη της τέλεια και την πηγαίνει σε μία απ'τις καλύτερες συναυλίες που έχω δει. Οι Γάλλοι να ξέρουν και να τραγουδάνε Γερμανικούς στίχους. Στο du hast να τρέμει το στάδιο απ'τις φωνές. Στο ausländer να χορεύουν οι μεταλλάδες. Απίθανα πράγματα! Μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη Lyon!

IMG_20220708_224630.jpg
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.541
Likes
8.517
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Δεν πηγες Beaune ?? Οπωσδηποτε να πας!
Δεν έχει κάτι που να με τραβάει. Οι προτεραιότητες στην περιοχή είναι Vézelay, Noyers-sur-Serein και Châteauneuf-en-auxois. Εννοείται πως έχει πολλά ακόμα, απλά αυτά με τραβάνε περισσότερο από φωτογραφίες/περιγραφές.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.487
Likes
28.955
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Δεν έχει κάτι που να με τραβάει. Οι προτεραιότητες στην περιοχή είναι Vézelay, Noyers-sur-Serein και Châteauneuf-en-auxois. Εννοείται πως έχει πολλά ακόμα, απλά αυτά με τραβάνε περισσότερο από φωτογραφίες/περιγραφές.
2, 1, 3 η σειρά κατάταξης των τριών προτεραιοτήτων....
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.541
Likes
8.517
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Θέλουμε και βίντεο από Rammstein στη Lyon :)
Θα έβαζα κανα 2 βίντεο που τράβηξε μια φίλη (εγώ δεν τραβάω ποτέ βίντεο σε συναυλία, μόνο καμιά φώτο στα πεταχτά), αλλά δεν υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα στο φόρουμ.

Υπάρχουν ήδη πολλά βίντεο στο youtube που δείχνουν τι ηχάρα είχε, τι φωνάρα έχει ο Lindemann και για τι σόου μιλάμε. Ενδεικτικά:


Το κοινό μετά το 2:45 όλα τα λεφτά. Δεν έχω ξανακούσει τέτοιο πράγμα.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.541
Likes
8.517
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Τα επόμενα 2 ποστς αφορούν την περιοχή Bretagne. Μέχρι στιγμής είχα δει μόνο τη Rennes για την οποία έχω πάρα πολύ καλές εντυπώσεις όπως έχω γράψει ήδη στο τόπικ. Αυτή τη φορά είδα μία απ'τις ωραιότερες πόλεις της Γαλλίας και μία απ'τις χειρότερες.

Τις περισσότερες φορές που έχω ρωτήσει Γάλλους που να πάω για να δω όμορφες πόλεις/χωριά μία απ'τις περιοχές που θα αναφέρουν είναι η Bretagne. Μεσαιωνικές πόλεις όσο περισσότερο γίνεται διατηρημένες στο παραδοσιακό στυλ με κτίρια από πέτρες και ξύλα σε καταπληκτικές τοποθεσίες. Είναι διάσημος καλοκαιρινός προορισμός και για τους Γάλλους και για τους Αγγλούς (υπάρχουν πλοία που συνδέουν τις ακτές τους) για τις παραλίες της, ενώ είναι δημοφιλής και στους αρχαιολάτρες λόγω των πολλών μεγαλιθικών μνημείων της. Όπως καταλαβαίνετε είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία στα βάθη των αιώνων.

Οι κάτοικοι της Bretagne, οι λεγόμενοι Bretons, έχουν Κέλτικη καταγωγή από τους Βρετανούς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 5ο-6ο αιώνα π.Χ. Τα σχόλια που ακούω συνήθως για αυτούς είναι ότι είναι ευγενικοί και φιλικοί. Με τα οποία συμφωνώ κι εγώ, πάντα με κριτήριο το πόσο ντροπαλοί στα όρια της αντικοινωνικότητας είναι οι Γάλλοι. Η ευγένεια τους όμως είναι μοναδική, αντίστοιχη με αυτή στην περιοχή Nord θα έλεγα.

Η τοπική τους διάλεκτος έχει κέλτικες ρίζες και δεν θυμίζει Γαλλικά αν εξαιρέσεις φυσικά την έντονη προφορά που έχουν οι Γάλλοι ότι γλώσσα κι αν μιλήσουν. Πλέον μάλλον θα την λέγαμε νεκρή γλώσσα, αφού τα Γαλλικά κυριαρχούν. Είναι εντυπωσιακό πως η Γαλλία έχει καταφέρει να μείνει ενωμένη παρόλο τις τόσες έντονες διαφορές μεταξύ των περιοχών. Εδώ ακόμα και τα εδάφη στις άλλες ηπείρους δεν ζητούν ανεξαρτησία.

Provins

Ωχ! Τι ντρίμπλα ήταν αυτή! Επειδή μου αρέσουν τα συγκριτικά ποστ και το πρώτο μέρος της Bretagne για το οποίο θα γράψω είναι μια φανταστική μεσαιωνική πόλη, νομίζω πως αξίζει σε αυτό το σημείο να μιλήσω για μια άλλη μεσαιωνική πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Île-de-France, την Provins. Μια ακόμα Γαλλική πόλη που ανήκει στη λίστα μνημείων της Ουνέσκο.

Η Provins απέχει γύρω στα 90 χλμ από το Παρίσι και μάλιστα ανήκει στη ζώνη 5 που σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνεται στην κάρτα Navigo αν φτάνει μέχρι τη ζώνη 5. Μπορείς να πας με ένα τοπικό τρένο, το transilien. Απ'το κέντρο του Παρισιού υπολογίστε γύρω στη μιάμιση ώρα.

Την πόλη την επισκέφθηκα τον περασμένο Δεκέμβρη και είχε αρκετά πυκνή ομίχλη. Έκανε το τοπίο πιο ατμοσφαιρικό, πιθανότατα όμως να την αδικώ και να την αδικούν οι φωτογραφίες.

Το χαρακτηριστικό είναι τα ψηλά (φτάνουν τα 25 μέτρα) καλοδιατηρημένα τείχη. Δεν περικλείουν όλη την πόλη. Κάποια τείχη γκρεμίστηκαν για να κατασκευαστούν κατοικίες. Το αποτέλεσμα παραμένει εντυπωσιακό σε σημεία όπως δίπλα στην είσοδο porte de Jouy.

IMG_20211111_125605.jpg


Η ομίχλη αν και έκρυβε ομορφιές της πόλης δημιουργούσε ωραία ατμόσφαιρα.

IMG_20211111_125134.jpg


Περνώντας τα τείχη δεν έβλεπες άθλια σουβενιράδικα ή εστιατόρια της ντροπής, αλλά τα όμορφα σπιτάκια που περιμένεις σε ένα τέτοιο μέρος. Στα μείον του ότι δεν είχε πολλά πλακόστρωτα σημεία.

IMG_20211111_125736.jpg


IMG_20211111_122155.jpg


Το κτίριο που ξεχωρίζει καθώς βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης είναι ο πύργος tour César. Τον χρησιμοποιούσαν σαν παρατηρητήριο και φυλακή. Είναι επισκέψιμος και το εισιτήριο κοστίζει 4,30ε.

IMG_20211111_114451.jpg


Αξίζει επίσκεψη εκτός των άλλων γιατί προσφέρει θέα στην πόλη. Δυστυχώς λόγω της ομίχλης δεν υπήρχε καλή ορατότητα. Στα δεξιά αχνοφαίνεται η εκκλησία Saint-Quiriace.

IMG_20211111_115504.jpg


Λόγω covid κάποια μέρη ήταν κλειστά τότε, όπως για παράδειγμα οι κατακόμβες της Provins. Υπάρχει κι ένα βιβλιοπωλείο που ήταν μεσαιωνική σπηλιά και ήταν πολύ όμορφο. Υπάρχει και εστιατόριο που σου σερβίρουν φαγητό απ'το μεσαίωνα, φοράνε τις αντίστοιχες ενδυμασίες και ο χώρος αν δεν κάνω λάθος είναι πράγματι μεσαιωνικό εστιατόριο. Αν ποτέ με πληρώσουν για να πάω να φάω εκεί θα σας πω πως ήταν!

IMG_20211111_130213.jpg


Την πόλη την επισκέφθηκα μια αργία του Δεκέμβρη με μια κοπέλα που έβγαινα τότε. Είχε λίγο καιρό που είχε έρθει Γαλλία και δεν ήξερε πως είναι το σύστημα με τα εστιατόρια το μεσημέρι. Βλακωδώς και παράλογα σκέφτηκα ότι αργία είναι σε μια πόλη που θα θυμίζει νεκροταφείο, δεν θα πάνε οι εργαζόμενοι να φάνε το μεσημέρι έξω θα βρούμε εύκολα κάποιο εστιατόριο. Ψάχναμε ανεπιτυχώς από τις 12:30 μέχρι τις 13:30 που είναι η κρίσιμη ώρα. Σε πολλές γαλλικές πόλεις η κουζίνα κλείνει εκείνη την ώρα, αν δεν έχεις βρει κάπου να κάτσεις, ψάξε βρεις τι εχει ξεμείνει σε κανά φούρνο και πιάσε παγκάκι. Ευτυχώς υπήρχε μια κρεπερί που δούλευε την κουζίνα μέχρι τις 14:30. Το φαγητό ήταν στην καλύτερη μέτριο (με εξαίρεση την καταπληκτική σπιτική σαντιγί τους), αλλά το καταθέτω σε περίπτωση που βρεθείτε στην ίδια θέση, είναι το Mammy Gâteaux:

MAMMY GATEAUX, Provins - Restaurant Reviews, Photos & Phone Number - Tripadvisor

Η κρεπερί βρίσκεται στην όμορφη πλατεία place du Châtel.

IMG_20211111_122523.jpg


Δυστυχώς με μια βόλτα αργότερα διαπιστώσαμε ότι είχε στηθεί υπαίθρια αγορά μπροστά από την εκκλησία Saint-Ayoul που είχε και φαγητά. Χίλιες φορές να είχαμε φάει εκεί. Η εκκλησία Saint-Ayoul έχει και ενδιαφέρουσα ιστορία και είναι όμορφη μέσα και έξω. Έχει μάλιστα κι ένα τμήμα αφιερωμένο στη μεσαιωνική πόλη Pingyao (άλλος ένας ταξιδιωτικός στόχος!) της Κίνας μιας και οι δύο πόλεις έχουν αδελφοποιηθεί. Σας θυμίζουν τίποτα οι παρακάτω εικόνες; Νομίζω μάσκα δεν το λέγαμε αυτό;

IMG_20211111_153422.jpg


Και μια απαράδεκτη φώτο από την εκκλησία.

IMG_20211111_153732.jpg


Η πόλη διαθέτει και κήπο με τριαντάφυλλα la Roseraie de Provins για τους λουλουδολάτρες.

Το καλοκαίρι πραγματοποιούν διάφορες μεσαιωνικές γιορτές με ενδυμασίες, παραδοσιακά έθιμα και επιδείξεις με άλογα. Το πιο χαρακτηριστικό μάλλον είναι η φωταγώγηση του πύργου, αλλά και της πόλης με κεριά το λεγόμενο les Lueurs du Temps. Φαίνεται όμορφο το σκηνικό. Για να πω την αλήθεια πάντως η συγκεκριμένη πόλη δεν με τραβάει για δεύτερη επίσκεψη.

Dinan

Και ας μεταφερθούμε επιτέλους στη Bretagne και μιας και μου αρέσει να ξεκινάω με το καλό, ας γράψω πρώτα για μίας απ'τις ομορφότερες πόλεις που έχω δει στη Γαλλία. Μερικά χρόνια πίσω είχα επισκεφθεί τη Dinant στο Βέλγιο. Μίλαγα λοιπόν με έναν Γάλλο φίλο και του έλεγα τι πανέμορφο μέρος είναι αυτή η Dinant, α μου λέει η Dinan είναι φανταστική, έχει πολλά ωραία μέρη η Bretagne. Ποια Bretagne, στο Βέλγιο ήμουν. Dinan δεν είπες; Όχι Dinan, Dinant! Μετά από αυτό το διάλογο -δεν είμαι ο Dinan, o Dinant είμαι- ήταν απ'τα μέρη που είχα σημειώσει για επίσκεψη. Στην πορεία συνέχισα να ακούω κι άλλα πολύ καλά λόγια για την πόλη.

Πρόκειται για μία ακόμα μεσαιωνική πόλη, οχυρωμένη πίσω από τείχη που διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση και χτισμένη σε μία παραμυθένια τοποθεσία που συνδυάζει λόφο με ποτάμι. Το ποτάμι Rance υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της πόλης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αφού επέτρεπε εμπορικές συναλλαγές με Αγγλία και Βέλγιο.

Το highlight της πόλης για μένα ήταν τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα πανέμορφα κτίρια στο ιστορικό της κέντρο. Μπαίνοντας απ'την πύλη Jerzual:

IMG_20220716_093517.jpg


Δεν βλέπεις ούτε κακόγουστα σουβενιράδικα, ούτε φαγάδικα της κακιάς ώρας, μόνο πλακόστρωτα δρομάκια και υπέροχα κτίρια.

IMG_20220716_093613.jpg


Δείτε εδώ κτίριο.

IMG_20220716_094625.jpg


Βιβλιοπωλείο χωρίς σχόλια.

IMG_20220716_101203.jpg


Αν θέλετε θέα της πόλης, η καλύτερη περίπτωση είναι μάλλον ο πυργος ρολογιού Tour de l'Horloge του 15ου αιώνα.

IMG_20220716_102355.jpg


Η είσοδος κοστίζει 4ε. Ανεβαίνοντας τα τελευταία ξύλινα σκαλιά ένιωθα τα πάντα να τρίζουν. Η τελευταία σκάλα πριν της έξοδο θέλει προσοχή.

IMG_20220716_104027.jpg


Στον πύργο ανέβηκα αφού είχε βαρέσει η καμπάνα και μισή, σκεπτόμενως ότι θα ξαναβαρέσει ακριβώς. Μέγιστο λάθος! Η καμπάνα βαράει κάθε τέταρτο αν κατάλαβα καλά! Ήμουν ακριβώς δίπλα όταν βάρεσε και μου σπάσε το τύμπανο, συν ότι επειδή δεν το περίμενα μου φύγε η χολή! Μάλλον τους αρέσει να τους μπινελικώνουν! Είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έχω δει και η θέα από ψηλά αφαιρεί κάτι από την ομορφιά της πόλης. Μου άρεσε περισσότερο να βλέπω από κοντά τα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Η εκκλησία Basilique Saint-Sauveur που δεσπόζει στη φώτο έχει βυζαντινές επιρροές και όσο κι αν δεν της φαίνεται δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αξίζει να πάτε σε εκείνο το σημείο γιατί έχει ωραία θέα στον ποταμό και στο κάτω τμήμα της πόλης.

IMG_20220716_104110.jpg


Στην πόλη υπάρχει και κάστρο του 14ου αιώνα που είναι επισκέψιμο, Château de Dinan. Η είσοδος κοστίζει 7,5ε και κατα κύριο λόγο βλέπεις δύο πύργους του κάστρου.

IMG_20220716_110322.jpg


Δεν είμαι κανας τρελός φαν των κάστρων, μου φαίνεται βαρετή η αρχιτεκτονική. Αν και οι dark souls διάδρομοι μου αρέσουν! Θα έπρεπε να απαγορευόταν από νόμο να βάζουν ψεύτικα ηχητικά εφέ σε τέτοια σημεία για να σε βάλουν και καλά στο κλίμα της εποχής. Στη δική μου περίπτωση καταφέρνουν πάντα το αντίθετο.

IMG_20220716_111024.jpg


Όπως προανέφερα υπάρχει και κομμάτι της πόλης εκτός των τειχών που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Rance.

IMG_20220716_120725.jpg


Για να πάτε σε αυτό το κομμάτι της πόλης απλά κατεβαίνετε βγαίνοντας από την πύλη Jerzual που έγραψα στην αρχή. Η διαδρομή μέχρι να φτάσετε είναι πλακόστρωτη και γεμάτη πανέμορφα κτίρια.

IMG_20220716_141208.jpg


Εδώ μια άποψη της πόλης από κάτω με τα τείχη να φαίνονται στο βάθος, μπροστά την παλιά γέφυρα και κλασσικά τα εστιατόρια που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμια. Δεξιά φαίνεται και το λιμάνι της πόλης. Μπορείς να πας με πλοίο στο Dinard και στο Saint-Malo. Νομίζω ότι έχει μόνο ένα δρομολόγιο την ημέρα.

IMG_20220716_121837.jpg


Ακόμα και τα πιο σύγχρονα κομμάτια της πόλης εκτός των τειχών είναι καλόγουστα.

IMG_20220716_092311.jpg


Πολύ όμορφος και ο σταθμός των τρένων. Εξυπηρετεί ελάχιστα μέρη βέβαια.

IMG_20220716_143220.jpg


Σε αντίθεση με την Provins στο Dinan θα ξαναπήγαινα εύκολα. Βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη από 60 χλμ από τη Mont Saint-Michel. Επίσης οι τιμές είναι σε λογικά πλαίσια (για Γαλλία).

IMG_20220716_121549.jpg
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.369
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom