Γαλλία Πως είναι στα Γαλλικά το φθηνό; Αφιέρωμα στις πόλεις της Γαλλίας.

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Ειχα δοκιμασει praline της Λυον, η κοκκινη αριστερα. View attachment 349090 Τα γλυκα τους ειναι εργα τεχνης, εχω φωτογραφιες αλλα μη σου χαλασω την ιστορια.

Εννοείται καλοδεχουμενες και οι φωτογραφίες και τυχόν διαφωνίες. Δεν άνοιξα το θέμα για να γράψω ταξιδιωτική ιστορία.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Είπα να γράψω λίγο για όλες γιατί νομίζω ότι στο φορουμ σχετικά με Γαλλία υπάρχουν άπειρες πληροφορίες για λίγα μέρη και ελάχιστες ή απλές αναφορές για τα περισσότερα.
Είναι αλήθεια αυτό. Προχώρα το…

Αν έχω καταλάβει καλά, είσαι λάτρης της Γαλλίας και υποθέτω ότι έχεις δει περισσότερες πόλεις από εμένα. Υποψιάζομαι ότι αν υπάρχουν κάποια μέρη που δεν έχεις δει θα είναι τα αδιάφορα τουριστικά στην περιοχή nord. Είπα να ξεκινήσω με τα καλά!
Φαίνονται στον ταξιδιωτικό χάρτη στο προφίλ μου (αν έχεις την υπομονή να φορτώσει και ζουμάρεις). taver
Ως τώρα από όσες έχεις ανεβάσει, μόνο το Perpignan δεν έχω πετύχει... :)
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Φαίνονται στον ταξιδιωτικό χάρτη στο προφίλ μου (αν έχεις την υπομονή να φορτώσει και ζουμάρεις).

Φόρτωνε λες και θα έβλεπα βίντεο σε 4k ανάλυση😅 Ναι θα γράψω για κάποιες πόλεις που δεν έχεις πάει εκτός κι αν έχεις ξεχάσει να τις βάλεις! Μία την έχω και σε μεγάλη υπόληψη και δεν το περίμενα. Με αιφνιδίασε η Rouen!
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Ήρθε η ώρα να γραψω μια αμφιλεγόμενη άποψη. Στην Αλσατία βρίσκεται κατά τη γνώμη μου η ομορφότερη Γαλλική πόλη που έχω δει (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) το Strasbourg. Παρόλα αυτά την Αλσατία την έχω χαμηλά σαν προορισμό και δεν με τραβάει να ξαναπάω. Δεν είχα πολλές ημέρες στην διάθεση μου όταν είχα παει, αν είχα περισσότερες ιδανικά θα ήθελα να επισκεφθω και άλλες πόλεις της Grand-Est όπως Nancy και Metz. Για μένα η ποικιλία είναι το ζητούμενο και αν και πανέμορφα τα ξύλινα σπιτάκια από ένα σημείο και μετά ήθελα να δω κάτι άλλο. Αυτή την αρχιτεκτονική τη βλέπεις και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, δεν ήταν κάτι που έβλεπα πρώτη φορά. Οι μικρότερες πόλεις που είδα δεν μου έδωσαν κάτι παραπάνω από αυτό που μου έδωσε το Στρασβούργο. Τις έβλεπα σαν μικρογραφία αυτής της εντυπωσιακής πόλης. Δεν είδα τα πολύ μικρά χωριά. Γνωρίζω ότι κάποιοι πίνουν νερό στο όνομά τους και απογοητεύονται απ'το Στρασβούργο. Γι'αυτό έγραψα ότι είναι αμφιλεγόμενη η άποψή μου.

Η Αλσατία είχε κατακτηθεί επίσης απ'τους Ρωμαίους με τις επιρροές να μην είναι εμφανείς σήμερα και με ελάχιστα μνημεία σε όχι καλή κατάσταση στην περιοχή. Υπάρχουν ευρήματα της περιοχής σε μουσεία κάποιων πόλεων. Αντίθετα η Γερμανική επιρροή είναι έντονη μέχρι και σήμερα ακόμα και στην κουζίνα. Οι φούρνοι πουλάνε pretzel και τρώνε spaetzle και ξινολάχανο σαν συνοδευτικό. Έχουν κι ένα πιάτο που είναι απ'τις πιο safe επιλογές της Γαλλικής κουζίνας την tarte flambée ή flammekeuche. Σκεφτείτε κάτι σαν πίτσα που αντί για σάλτσα τομάτας έχει σάλτσα τυριού και που η ζύμη είναι πιο λεπτή και τραγανή. Με άλλα λόγια σκεφτείτε την πίτσα σε χειρότερη εκδοχη. Παραμένει καλή επιλογή. Ένα αρνητικό της κουζίνας τους είναι ένα απ΄τα τυριά της περιοχής που ονομάζεται Munster κι έχει μία απ'τις πιο έντονες (άσχημες) μυρωδιές που έχω μυρίσει σε φαγητό. Το camembert συγκριτικά μοσχοβολάει. Αν πάτε σε μαγαζί που ειδικεύεται σε tarte flambée να έχετε στο μυαλό σας ότι η μυρωδιά θα σας μέινει στα ρουθούνια και στα ρούχα και θα σας ακουλουθεί για το υπόλοιπο της ημέρας.

Το δυνατό σημείο των Γαλλικών πόλεων είναι τα κέντρα τους. Είναι πολύ προσεγμένα. Ακόμα και στο χαοτικό Παρίσι, βλέπεις ένα κέντρο προσεγμένο. Χαρακτηριστικά μάλιστα είναι τα μικρά μαγαζάκια της γειτονιάς από φούρνους και παντοπωλεία μέχρι βιβλιοπωλεία. Ειδικά στην Αλσατία τα βιβλιοπώλεια και οι βιβλιοθήκες τους είναι τρομερά. Σε κάνουν να θες να αγοράσεις κάτι κι ας μην το διαβάσεις ποτέ.

Strasbourg

Η μεγαλυτερη πόλη της Αλσατίας και πόλη που εδρεύει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κομμάτι του κέντρου της ανήκει στη λίστα της Ουνέσκο. Όπως έγραψα και στην αρχή είναι η ομορφότερη πόλη που έχω δει στη Γαλλία. Είχα χαζέψει και δεν ήξερα που να πρωτοκοιτάξω.

Απ΄την πόλη περνάνε παραπόταμοι του Rhine που σε συνδυασμό με τα σπιτάκια δίνουν αυτή την κλασσική ωραία εικόνα των Ευρωπαϊκών πόλεων.

IMG_20200222_114227.jpg


IMG_20200223_082643.jpg


Το διαμάντι είναι φυσικά το κέντρο του με τα χαρακτηριστικά κτίρια. Οι διαφορές σε σκεπές ή κάποιες λεπτομέρειες στα κτίρια προδίδουν τις διαφορετικές εποχές που χτίστηκαν. Κάποια μπορεί να είναι απ'το μεσαιώνα άλλα μεταγενέστερα την περίοδο της αναγέννησης. Σε κάποια αναγράφεται το έτος κατασκεύης. Όρεξη να χεις να ψάχνεις τι είναι τι. Πόλη που δεν βαρέθηκα στιγμή να περπατάω. Όλα τα κτίρια ακόμα και τα μαγαζιά και τα εστιατόρια είναι σε αυτό το στυλ.

IMG_20200224_110359.jpg


IMG_20200224_113938.jpg


Στο κέντρο ξεχωρίζει ο μεσαιωνικός καθεδρικός Notre Dame με τη φοβερή αρχιτεκτονική του.

IMG_20200222_113710.jpg


IMG_20200222_113113.jpg


Στον οποίο μπορείς να ανέβεις και να έχεις θέα της πόλης.

IMG_20200224_111921.jpg


Αυτό που ξεχωρίζει στο κέντρο για την γραφικότητά του είναι η συνοικία Petite France. Σαν να βρίσκεσαι σε χωριουδάκι. Προσέξετε ότι τα ξύλα είναι τοποθετημένα στα σπίτια διαφορετικά σχηματίζοντας κάποια σύμβολα. Υπάρχουν πάρα πολλοί συνδυασμοί που τα παλιά χρόνια μαρτυρούσαν ποιος ζει στο σπίτι, αν είναι κάποιος τοπικός άρχοντας κλπ. Τα σύμβολα παραμένουν μέχρι σήμερα.

IMG_20200224_115942.jpg


IMG_20200222_111534.jpg


IMG_20200222_111539.jpg


Υπάρχει και σύγχρονο κομμάτι της πόλης που ονομάζεται Neustadt και μοιάζει σαν να είναι άλλη πόλη. Για να είμαι ειλικρινής αυτό το κομμάτι δεν μου άρεσε. Μία απ'τις περιπτώσεις που η ποικιλία δεν ήταν κάτι θετικό. Στην πόλη υπάρχουν και μουσεία, συμπεριλαμβανομένου αρχαιολογικού με ευρήματα της περιοχής, το οποίο δεν επισκέφθηκα.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Obernai

Βρίσκεται μόλις 20 λεπτά μακριά απ΄το Στρασβούργο είτε με αυτοκίνητο είτε με τρένο. Θα γράψω 2 λόγια για τα τρένα γιατί είναι ευκολο να μπερδευτείς με το σύστημα τους. Όταν πατε να αγοράσετε εισιτήριο απ'το site https://en.oui.sncf/en/ θα δείτε ότι υπάρχουν 3 ακρωνύμια που αντιπροσωπεύουν τα τρένα TGV, TER και CAR. Τα TGV είναι τα γρήγορα τρένα που κάνουν μεγάλες αποστάσεις, έχεις αριθμημένη θέση και περισσότερο χώρο για τα πράγματα σου. Ακόμα και σε περίοδο απεργιών κάποια TGV μπορεί να κινούνται. Το εισιτήριο αναγράφει συγκεκριμένη ώρα αναχώρησης. Αν κάτι πάει στραβά και χάσεις το τρένο, μπορείς να μπεις σε κάποιο TER ή CAR με το ίδιο εισιτήριο, αλλά δεν μπορείς να μπεις σε άλλο TGV. Οι τιμές στα εισιτήρια δεν είναι σταθερές για τα μακρινά δρομολόγια. Όσο πιο γρήγορα αγοράσεις τόσο το καλύτερο. Τα TER είναι τοπικά τρένα που έχουν πάρα πολλές στάσεις σε μικρές πόλεις ή χωριά. Γι'αυτό τον λόγο για κάποιες διαδρομές είναι η μοναδική επιλογή. Δεν υπάρχουν αριθμημένες θέσεις και παίρνεις το τρένο όποια ώρα της ημέρας θες (δεν αναγράφεται η ώρα αναχώρησης στο εισιτήριο μόνο η μέρα). Τα CAR είναι λεωφορεία που αναχωρούν ακριβώς έξω απ'το σταθμό, γι'αυτό προσοχή μην μπερδευτείτε. Για όλα τα παραπάνω καλό είναι να κοιτάτε το site γιατί βάζουν προσφορές. Μπορεί να είστε στο σταθμό και να βλέπετε μια τιμή εισιτήριου πχ 15ε και την ίδια ώρα στο site να κοστίζει 10ε. Υπάρχουν και τα φθηνά τρένα ouigo OUIGO par SNCF : TGV low cost à partir de 10 € συνδέουν λίγες πόλεις αλλά είναι πολύ φθήνοτερα απ'τα TGV, η διαφορά μεταξύ τους μπορεί να είναι 100+ε. Υπάρχουν όμως περιορισμοί στις αποσκεύες, πχ αν θες να είσαι σε κάθισμα με πρίζα κοστίζει κάτι παραπάνω. Το πιο σημαντικό με τα ouigo είναι ότι πρέπει να βρίσκεσαι στο σταθμό αρκετή ώρα πριν την αναχώρηση. Είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Όσες φορές το έχω πάρει ήταν τιγκαρισμένο.

Στα περισσότερα μέρη της Αλσατίας υπάρχουν οινοποιεία, όπως και στο Obernai, κατα τ'άλλα δεν υπάρχει κάποιο άλλο ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος πέρα απ'το ίδιο το κέντρο του. Γύρω απ'το Obernai υπάρχουν τείχη και μάλιστα κάποια μέρη των τειχών είναι πλέον σπίτια.

IMG_20200222_150443.jpg


Το κέντρο του είναι πολύ όμορφο, αλλά αφού είχα δει ήδη το Στρασβούργο, δεν με εντυπωσίασε τόσο. Σε κάθε περίπτωση όμως και αυτό το μέρος σε σημεία είναι λες και βλέπεις πίνακα ζωγραφικής.

IMG_20200222_115136.jpg


IMG_20200222_132858.jpg


IMG_20200222_133353.jpg


IMG_20200222_144419.jpg


Μοιάζουν που μοιάζουν τα σπιτάκια με πίνακα ζωγραφικής βλέπεις και φωλιά πελαργών στη σκεπή και δένει το γλυκό.

IMG_20200222_144441.jpg


Τα Γαλλικά εστιατόρια είναι γενικά ακριβά, θα αναφερθώ σε άλλο ποστ για το ποιες είναι οι φθηνότερες επιλογές για τοπική κουζίνα, μην περιμένετε να φάτε σ'ένα τέτοιο μικρότερο μέρος αντί του Στρασβούργου για να σας βγει φθηνότερα.

Sélestat

Αυτή ήταν μια σημαντική πόλη στη διάρκεια του μεσαίωνα αλλά και της αναγέννησης. Αυτό είναι φανερό και σήμερα με τις εκκλησίες της και την βιβλιοθήκη της. Σαν πόλη όμως δεν είναι τόσο όμορφη όσο οι άλλες. Υπάρχουν και εδώ τα ωραία σπιτάκια, αλλά όχι στο βαθμό των άλλων πόλεων.

IMG_20200223_122606.jpg


IMG_20200223_134855.jpg


Όπως έγραψα στο προηγούμενο ποστ για Στρασβούργο, τα μαγαζιά και τα εστιατόρια ακολουθούν το όμορφο στυλ των κατοικιών, ακόμα και οι τράπεζες!

IMG_20200223_122857.jpg


Η βιβλιοθήκη Bibliothèque Humaniste είναι το πιο διάσημο σημείο της πόλης. Έχει πολλά μεσαιωνικά βιβλία και μάλιστα προσφέρουν και αγγλική και γερμανική μετάφραση για κάποια χαρακτηριστικά από αυτά. Όταν βρέθηκα στην πόλη ήταν κλειστή, δεν θυμάμαι αν ήταν λόγω κακού προγραμματισμού ή απλή ατυχία. Είναι και ωραίο κτίριο.

IMG_20200223_125029.jpg


Το Sélestat χρησιμοποιείται και σαν βάση για επίσκεψη σ'ένα απ'τα πιο διάσημα κάστρα της περιοχής το Château du Haut-Kœnigsbourg.

Colmar

Μάλλον η πιο διάσημη πόλη της Αλσατίας μετά το Στρασβούργο. Σίγουρα μετά το Στρασβούργο ήταν η πόλη που μου άρεσε περισσότερο. Μου φάνηκε σαν μικρογραφία του Στρασβούργου. Το highlight και εδώ είναι τα σπίτια.

IMG_20200223_103421.jpg


IMG_20200223_110307.jpg


Πέρα απ'το όμορφο κέντρο του, έχει ένα σημείο με κανάλι που το ονομάζουν μικρή Βενετία. Μικρό Στρασβούργο πιστεύω θα ήταν πιο ταιριαστός τίτλος. Ήταν το πιο όμορφο γραφικό σημείο της πόλης που είδα, αν και είναι πολύ μικρό κομμάτι.

IMG_20200223_104320.jpg


IMG_20200223_105036.jpg


IMG_20200223_105458.jpg


Στην πόλη βρίσκεται κι ένα απ'τα πιο διάσημα μουσεία της Αλσατίας το Unterlinden με εκθέματα κυρίως πίνακες ζωγραφικής. Ήταν κάποτε μοναστήρι και είναι και ωραίο εξωτερικά. Δεν το επισκέφθηκα για να γράψω περισσότερα.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Στην αρχή ξεκίνησα με τον προορισμό που θεωρώ κορυφαίο στη Γαλλία που είναι ο συνδυασμός Occitanie και Provence. Ήρθε η ώρα να γράψω για το νο 2 ταξίδι στη Γαλλία σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτηρια. Η μεγάλη ατραξιόν σε αυτό είναι η Mont Saint-Michel. Μπορεί να γίνει ένα ταξίδι κατά μήκος του ποταμού Loire, πέρασμα από εκεί στην Bretagne, συνέχεια με σταμάτημα στον στόχο που είναι η Mont Saint-Michel κι επιστροφή από Normandie. Αυτές οι περιοχές έχουν πόλεις Ουνέσκο, μνημεία Ουνέσκο, πόλεις με πολύ ωραία αρχιτεκτονική, όμορφα γραφικά χωριά και ωραία φυσικά τοπία. Υπάρχει και εδώ λοιπόν ποικιλία.

Ο ποταμός Loire είναι ο μακρύτερος στη Γαλλία. Τμήμα του ανήκει στη λίστα της Ουνέσκο σε συνδυασμό με τα κάστρα που βρίσκονται στον ποταμό, τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται στις όχθες τους και γενικά μια έκταση 280 χλμ που ξεκινά ανατολικά της Orléans και φτάνει μέχρι δυτικά της Angers. Το χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα δεκάδες κάστρα που υπάρχουν είτε έξω απ'τις πόλεις όπως το Chenonceau είτε μέσα στις πόλεις όπως το κάστρο της Angers, του οποίου το εσωτερικό κοσμούν ταπετσαρίες που απεικονίζουν την Αποκάλυψη (la tenture de l'Apocalypse). Το άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής Loire είναι η τριχρωμία σε πολλά σπίτια. Λευκά τείχη, γκρι σκεπές και κόκκινες καμινάδες τα κάνουν να μοιάζουν με σπιτάκια playmobil. Υπάρχουν επίσης λίγα ξύλινα σπίτια αντίστοιχα με αυτά της Αλσατίας. Έχω δει 4 πόλεις στην περιοχή αλλά για την ώρα θα γράψω μόνο για τις 3. Θα αφήσω έξω αυτή που μου άρεσε περισσότερο (Angers) επειδή είναι στα πλάνα μου να την ξαναεπισκεφθώ, για να δω κάτι ακόμα, οπότε θα τα γράψω τότε μια και καλή. Θα γράψω λοιπόν μόνο για πόλεις της Centre-Val de Loire για την ώρα.

Orléans

Η πρωτεύουσα της περιοχής και αυτή που μου άρεσε λιγότερο από αυτές που είδα. Μου θύμισε Παρίσι σε μικρή κλίμακα, χωρίς τα εντυπωσιακά στοιχεία του και χωρίς πολλά πράγματα να προσφέρει στον τουρίστα. Όπως και στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας το δυνατότερο του σημείο είναι το κέντρο του.

IMG_20201223_145016.jpg


IMG_20201223_162547.jpg


H Orléans είναι διάσημη και για την μεγάλη μάχη μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας με την περίφημη πολιορκία της Ορλεάνης και την απελευθέρωση της με μπροστάρισσα τη Jeanne d’Arc. Άγαλμα της οποίας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία.

IMG_20201223_144932.jpg


Ένα σπίτι στο οποίο έμεινε μερικά βράδια το έχουν μετατρέψει σε επισκέψιμο χώρο. Από κριτικές που διαβασα βλέπεις απλά μια ταινία όπως και στo Maison Carrée. Βρωμάει τουριστοπαγίδα, δεν ασχολήθηκα.

IMG_20201223_161715.jpg


Στην πόλη υπάρχει κι ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα, το οποίο είναι επισκέψιμο δωρεάν, το Hotel Groslot.

IMG_20201223_163713.jpg


Το σήμα κατατεθέν την πόλης είναι ο καθεδρικός Ste-Croix. Πέρα απ΄τον ίδιο τον καθεδρικό είναι ωραίος και ο δρόμος που φτάνει σε αυτόν.

IMG_20201223_145155.jpg


Απ΄την πόλη περνάει και ο Loire και είναι αρκετά ωραία για βόλτα πλάι στο ποτάμι.

IMG_20201223_170406.jpg


Είχα κάνει διανυκτέρευση στην πόλη αλλά μάλλον θα προτιμούσα ένα απλό πέρασμα.

Blois

Στην αρχή έγραψα ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από σπιτάκια που θυμίζουν playmobil. Στην Blois είναι τόσο έντονο που είναι απόλαυση. Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη πόλη δεν χάνεται αν σας τραβάει αυτή η αρχιτεκτονική.

IMG_20201224_114830.jpg


Ο συνδυασμός με την γέφυρα Jacques-Gabriel το κάνει ακόμα καλύτερο.

IMG_20201224_115241.jpg


Αν και το πιο διάσημο κάστρο που συνδέεται με την Blois βρίσκεται λίγο έξω απ'την πόλη (Château de Chambord), υπάρχει και κάστρο μέσα στην πόλη (Château Royal de Blois).

IMG_20201224_161738.jpg


Ακόμα και αν τα κάστρα είναι εντελώς αδιάφορα για εσάς, αξίζει να πάτε μέχρι εκεί γιατί βρίσκεται σε λόφο που δίνει την δυνατότητα για θέα στα σπιτάκια και τον ποταμό.

IMG_20201224_164151.jpg


Το κέντρο της φυσικά είναι τρομερό με προσεγμένα μαγαζάκια. Δεν βαριέσαι να κάνει βόλτες.

IMG_20201224_120147.jpg


IMG_20201224_120447.jpg


Είναι μικρή πόλη και εύκολο να την γυρίσεις, αν κι έχει ανηφόρες.

IMG_20201224_130015.jpg


IMG_20201224_113820.jpg


Πιστεύω ότι αξίζει και για διανυκτέρευση η πόλη, όχι για τη νυχτερινή της ζωή αλλά για ξύπνημα με θέα τα σπιτάκια!
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Tours

Η μεγαλύτερη πόλη της Centre-Val de Loire. Θα μπορούσε να είναι μία απ'τις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Γαλλίας αφού και αυτή κάποτε ανήκε στους Ρωμαίους και μάλιστα είχαν κατασκεύασει ένα απ'τα μεγαλύτερα αμφιθέατρα. Δυστυχώς οι Γαλλοι έχτισαν πάνω σε αυτό και μάλιστα σχετικά πρόσφατα πήραν χαμπάρι ότι κάποτε υπήρχε αμφιθέατρο στην πόλη. Σήμερα μπορεί να δει κανείς μόνο λίγο απ'την εξωτερική μεριά των τειχών. Δεν θεωρείται καν αρχαιολογικός χώρος και δεν προστατεύεται. Αυτό που το σώζει είναι ότι μεγάλο μέρος των κατοικιών στη Loire προστατεύεται και μαζί με τον βασιλικό ποτίστηκε κι η γλάστρα.

Η Tours σήμερα μάλλον είναι περισσότερο διάσημη ως η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται κοντά στο κάστρο Chenonceau (το κάστρο που βρίσκεται μέσα σε ποτάμι) και στην Amboise με τις διάσημες κάβες της. Δεν παύει να είναι κι από μόνη μια ωραία πόλη αν και δεν φτάνει την γραφικότητα της Blois κατά τη γνώμη μου.

Η πόλη έχει ένα μεγάλο εμπορικό δρόμο (rue natonale) στον οποίο πολλά απ'τα μαγαζιά διατηρούν την αρχιτεκτονική της περιοχής με την τριχρωμία.

IMG_20201226_125430.jpg


IMG_20201226_124834.jpg


Εκτός κέντρου υπάρχουν και σύγχρονες άσχημες πολυκατοικίες, αν που και που ακόμα κι εκεί βλέπεις τις κλασσικές κατοικίες της περιοχής. Ο πεζόδρομος στην avenue de Grammont θυμίζει κάτι από Παρίσι.

IMG_20201226_161318.jpg


Στο κέντρο της υπάρχουν ξύλινα σπιτάκια αντίστοιχα με αυτά στην Αλσατία. Είναι λίγα βέβαια και σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικά της πόλης. Τα πιο διάσημα βρίσκονται στην πλατεία Plumereau.

IMG_20201226_122032.jpg


IMG_20201226_122210.jpg


Το κέντρο της το βρήκα πιο ωραίο και πιο γραφικό από αυτό της Orléans.

IMG_20201226_164606.jpg


Υπάρχει και κάστρο στην πόλη, όχι κάτι το εντυπωσιακό όμως.

IMG_20201226_164421.jpg


Η πόλη διαθέτει και μουσείο καλών τεχνών με έργα μεγάλων Γάλλων ζωγράφων. Δεν το έχω επισκεφθεί.

Rennes

Η πρωτεύουσα της Bretagne και η μόνη πόλη της που έχω επισκεφθεί. Η περιοχή Bretagne είναι κυρίως διάσημη για τα χωριά της και για την περιοχή Morbihan. Για τις πόλεις δεν είχα ακούσει κάτι ιδιαίτερο πέρα απ'το ότι υπάρχουν κι εδώ ξύλινα σπίτια. Δεν ξέρω αν ο λόγος που μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η πόλη είναι ότι πήγα χωρίς προσδοκίες. Βάσει ομορφιάς το πιθανότερο είναι ότι θα την έβαζα σε τοπ 5 με Γαλλικές πόλεις.

Η Bretagne είναι και ο τόπος προέλευσης της κρέπας. Στη Γαλλία υπάρχει η κρέπα που έχει γλυκιά γέυση και η galette η οποία έχει πιο ουδέτερη γεύση. Η galette συνήθως συνδυάζεται με αλμυρή γέμιση. Στη Rennes είναι πολύ διάσημη η galette saucisse, στην οποία τυλίγουν τη galette γύρω απο λουκάνικο. Αυτή τη βρίσκεται από μαγαζιά μέχρι ψήστες στο δρόμο. Η κρέπα στη Γαλλία είναι λίγο πιο άψητη από αυτή που τρώμε στην Ελλάδα. Ξέρω ότι πολλοί αγαπάνε τη σοκολάτα και την πραλίνα αλλά θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε με καραμέλα. Γενικά οι Γάλλοι χρησιμοποιούν πολύ τη βουτυρένια καραμέλα σαν υλικό που είναι τρομερή. Θα την βρείτε και μόνη της σε βαζάκια σε διάφορα μαγαζιά. Είναι να μην κάνεις το λάθος να δοκιμάσεις με κουτάλι, μετά δεν υπάρχει γυρισμός!

Από τη Rennes περνάει ο ποταμός Vilaine, κάποια απ'τα σπίτια θυμίζουν τα αντίστοιχα στη Loire.

IMG_20201229_104430.jpg


IMG_20201230_110806.jpg


Τα μαγαζιά στο κέντρο είναι τόσο γραφικά που σε σημεία θυμίζουν σκηνικό από ταινία κι όμως είναι πλήρως λειτουργικά μαγαζιά ή σε άλλες περιπτώσεις σπίτια.

IMG_20201229_110726.jpg


IMG_20201229_111532.jpg


IMG_20201229_111322.jpg


Για το πόσα όμορφα είναι τα βιβλιοπωλεία τους τα έγραψα σε άλλο ποστ ε;

IMG_20201229_105257.jpg


Από κάτι τέτοια πρέπει να εμπνέεται ο Tim Burton.

IMG_20201229_110353.jpg


Υπάρχει κι ένα μικρό αλλά όμορφο πάρκο στην πόλη το Thabor, το οποίο μάλλον αξίζει περισσότερο για επίσκεψη την άνοιξη που είναι ανθισμένα τα λουλούδια.

IMG_20201229_114544.jpg


Στην πόλη υπάρχει ένα πρώην παλάτι στους κήπους του οποίου μπορείς να κάνεις βόλτες ή να ξεκουραστείς. Στην πόλη έχουν γίνει πολύ μεγάλες διαδηλώσεις και στη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης αλλά και στη σύγχονη ιστορία. Κάποια απ΄τα ιστορικά κτίρια πήραν φωτιά άλλα υπέστησαν καταστροφές απ΄τους διαδηλωτές και αυτό που βλέπεις σήμερα είναι μετά από εργασίες αποκατάστασης.

IMG_20201229_104621.jpg


Ακόμα και τα πιο μοντέρνα σημεία του κέντρου της είναι πολύ ωραία.

IMG_20201229_105720.jpg


Υπάρχει μουσείο καλών τεχνών στην πόλη και όπερα. Είναι φοιτητούπολη, βλέπεις κατα βάση νεαρό κόσμο στην πόλη. Η πόλη απέχει μία ώρα και κάτι απο τη Mont Saint-Michel.
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Από τους Κέλτες, στους Ρωμαίους, στους Βίκινγκς, στους Άγγλους, στους Γάλλους, στους ναζί Γερμανούς και τι δεν έχει ζήσει η Normandie. Μια περιοχή που τουριστικά είναι γνωστή για τη Mont Saint-Michel αν και αυτή είναι πιο εύκολο να την προσεγγίσεις απ'τη Βρετάνη και όχι απ'τη Νορμανδία. Μάλιστα η Mont Saint-Michel βρίσκεται σχετικά μακριά απ'τα άλλα αξιοθέατα της Νορμανδίας όπως το κάστρο Gaillard, την ταπετσαρία της Bayeux ή τις βραχώδεις ακτές της Étretat. Η Νορμανδία είναι ακόμα ένα μέρος στη Γαλλία που μπορείς να δεις ξύλινα σπίτια.

Το διάσημο τυρί Camembert προέρχεται απ'τη Νορμανδία. Με τα Γαλλικά τυριά μου συμβαίνει το έξης, όλα μου μυρίζουν άσχημα αλλά μου αρέσουν γευστικά. Λόγω της μυρωδιάς τους αποφεύγω να τα αγοράζω σπίτι και να απλώνεται η "ευωδιά" κάθε φορά που ανοίγω το ψυγείο. Τα δοκιμάζω μόνο έξω. Αν σας αποθαρρύνει η μυρωδιά, μην διστάσετε να δοκιμάσετε, η γεύση είναι καλή.

Mont Saint-Michel

Ένα απ'τα πιο εμβληματικά μέρη της Γαλλίας και βασικός λόγος για να κάνεις ταξίδι στην περιοχή. Φυσικά ανήκει και αυτό στη λίστα της Ουνέσκο. Μια ιδιαίτερη τοπογραφία όπου ένας βράχος συνδέεται με ένα λεπτό κομμάτι γης με την ηπειρωτική Γαλλία. Σε αυτό τον βράχο έχτισαν ένα μικρό χωριό που προστατεύεται από τείχη και στην κορυφή του βράχου έχτισαν τη μονή αφιερωμένη στον αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο συνδυασμός αρχιτεκτονικής και τοπογραφίας είναι παραμυθένιος. Δεν είναι τυχαίο ότι η Minas Tirith, στον άρχοντα των δαχτυλιδιών του Peter Jackson, σχεδιάστηκε με βάση τη Mont Saint-Michel. Ένα μέρος που εκτός της ομορφιάς του είναι και ιστορικό αφού δεν κατάφεραν να το κατακτήσουν οι Άγγλοι.

Το χαρακτηριστικό της Mont Saint-Michel ήταν ότι σε περίοδο με κύμα το λεπτό κομμάτι γης που την ένωνε με την υπόλοιπη Γαλλία βυθιζόταν κι έτσι το μέρος έμοιαζε με βραχονησίδα. Με την πάροδο των χρόνων αυτός ο χαρακτήρας της βραχονησίδας άρχισε να χάνεται και υπήρχε ο κίνδυνος ο βράχος να είναι μόνιμα ενωμένος με την υπόλοιπη Γαλλία. Το Γαλλικό κράτος δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να διατηρήσει το μέρος την ταυτότητα του. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2015. Αν την έχετε δει πριν 10 χρόνια ή παλιότερα, θα έχετε μια αρκετά διαφορετική εικόνα από αυτή που είδα εγώ το 2018. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει με βάση φωτογραφίες που έχω δει πριν τις εργασίες. Έχω δει παλιά να υπάρχουν πολλά παρκαρισμένα αυτοκινήτα κατα μήκος του λεπτου κομματιού γης. Πλέον υπάρχει μόνο ένας δρόμος γέφυρα που είναι αρκετά εντυπωσιακός.

IMG_20181006_140531.jpg


Οι εικόνες καθώς πλησιάζεις είναι μοναδικές.

IMG_20181006_133603.jpg


Είναι απ'τα πιο τουριστικά μέρη της Γαλλίας, τουριστικά λεωφορεία καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο. Αυτό δεν επηρεάζει την απόψη μου για ένα μέρος. Καταλαβαινω ότι τα μοναδικά μέρη σε αυτό τον κόσμο έχουν και πολλούς τουρίστες. Δεν μου αρέσει ένα μέρος λιγότερο επειδή μαζεύει πολλούς τουρίστες. Στην πολύ ωραία πύλη υπήρχε συνωστισμός.

IMG_20181006_134121.jpg


Οι πολλοί τουρίστες δεν με ενοχλούν, αντίθετα τα κακόγουστα σουβενιραδικά με ενοχλούν πολύ και δυστυχώς κάνουν την εμφάνιση τους κι εδώ και είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις όταν περνάς την πύλη. Δεν είναι στο χάλι της Carcassonne αλλά την Mont Saint-Michel την επισκέφθηκα Φθινόπωρο, φοβάμαι ότι το καλοκαίρι θα είναι χειρότερα τα πράγματα.

IMG_20181006_134437.jpg


Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου στη Mont Saint-Michel ήταν κάτι άλλο. Εκτός της μονής υπάρχουν και τρία μουσεία στην πόλη μεταξύ αυτών και ένα ιστορικό. Μπορείς να αγοράσεις ξεχωριστά εισιτήρια ή συνδυαστικά μονής και μουσείων. Για καλή μου τύχη πέρασα έξω από αυτά πριν αγοράσω, αυτό που είδα θα το χαρακτηρίσω επιεικώς κιτσαριό και δεν μπήκα στη διαδικασία να επισκεφθώ κανένα μουσείο εκτός της ίδιας της μονής. Θα αισθανόμουν πολύ κορόιδο αν είχα αγοράσει εισιτήρια για τέτοιου επιπέδου μουσεία. Εδώ επιτρέψτε μου να βάλω φωτογραφίες απ΄το επίσημο site της Mont Saint-Michel που φαντάζομαι ότι θέλουν να διαφημίσουν τα μουσεία τους. Χωρίς κάποιο άλλο σχόλιο φωτογραφίες απ΄το μουσείο ιστορίας:

1620553950290.png


1620553963377.png


Πλησιάζοντας στη μονή ο κόσμος αραίωνε.

IMG_20181006_140327.jpg


IMG_20181006_165314.jpg


Η θέα από ψηλά είναι ωραία, όταν δεν υπάρχει κύμα βλέπεις την άμμο. Οι κουκίδες που βλέπετε αριστερά είναι άνθρωποι, κάποια γκρουπ κάνουν βόλτες στην άμμο. Στο παρελθόν έχουν παγιδευτεί τουρίστες στην άμμο, ενώ τα παλιά τα χρόνια προσκυνητες έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στον βράχο λόγω της άμμου.

IMG_20181006_144507.jpg


Η μονη είναι φανταστική, αν σας αρέσει αυτός ο μυστικισμός του μεσαίωνα, δύσκολο να μην ενθουσιαστείτε.

IMG_20181006_141934.jpg


Τα υπόλοιπα μέρη της Νορμανδίας που έχω δει βρίσκονται αρκετά μακριά απ΄τη Mont Saint-Michel.

Honfleur

Αυτή η μικρή πόλη δεν μοιάζει με καμία άλλη Γαλλική πόλη που έχω δει. Βασικά ξέχναγα ότι βρίσκομαι στην Γαλλία όσο ήμουν εδώ. Τα σπίτια στο μικρό της λιμανάκι (vieux basin) είναι σε πιο σκούρες αποχρώσεις από αυτές που έχω συνηθίσει στη Γαλλία.

IMG_20181007_094449.jpg


IMG_20181007_103840.jpg


Το κέντρο και αυτής της πόλης είναι ωραίο με ξύλινα σπιτάκια σε σημεία πχ ένα εστιατόριο:

IMG_20181007_102401.jpg


Στην πόλη υπάρχει και πανέμορφη ξύλινη εκκλησία Sainte-Catherine.

IMG_20181007_102323.jpg


Η πόλη βρίσκεται και πολύ κοντά στη γέφυρα με κλίση Pont de Normandie.

IMG_20181006_105551.jpg


Συμπαθητικό μέρος για ένα πέρασμα και μέχρι εκεί.

Étretat

Μια παραλιακή πόλη που θα την χαρακτήριζα αδιάφορη από άποψη αρχιτεκτονικής αλλά που βρίσκεται σ'ένα υπέροχο τοπίο με βραχώδεις ακτές λευκού χρώματος και καμάρες που έχουν δημιουργηθεί από φυσικά αίτια.

Η πόλη διαθέτει παραλία που έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους να χτίσουν κάτι "ομορφιές".

IMG_20181007_150214.jpg


Η μία καμάρα είναι μικρή και λόγω του σχήματος οι Γάλλοι την λένε και μικρό ελεφαντάκι.

IMG_20181007_133408.jpg


IMG_20181007_151824.jpg


Υπάρχει και η μεγάλη καμάρα που είναι ο μεγάλος ελέφαντας.

IMG_20181007_154347.jpg


Τα λευκά βράχια επεκτείνονται κατα μήκος της ακτής.

IMG_20181007_152134.jpg


Όμορφο σημείο για πέρασμα και αυτό.
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.472
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Rouen

Η πρωτεύουσα της Νορμανδίας ήταν μια σημαντική πόλη στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Έχει σημαδευτεί ιστορικά για την εκτέλεση με καύση της Jeanne d’Arc όταν η Rouen ανήκε στους Αγγλους. Έγιναν πολλές καταστροφές στην πόλη κατά την διάρκεια του 2ου ΠΠ αλλά για καλή της τύχη διασώθηκαν πολλά κτίρια του ιστορικού της κέντρου και παραμένει γραφικό.

Όπως είχα αναφέρει και στο ποστ για τη Nîmes την θεωρώ αδικημένη πόλη. Ξέρω πολλούς που την έχουν επισκεφθεί και οι κριτικές που έχω ακούσει για την πόλη δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που είδα, πάντα με βάση το δικό μου γούστο. Έχει την ατυχία ο ποταμός Seine να περνάει λίγο έξω απ΄τα ωραία της σημεία. Αν πέρναγε μέσα απ'το ιστορικό κέντρο θα μιλάγαμε για άλλη πόλη. Έχουν φτιάξει ένα πεζόδρομο κατα μήκος του ποταμού όμως η περιοχή είναι βιομηχανοποιημένη και το αποτέλεσμα δεν είναι ωραίο. Κάπως έτσι εκτιμώ περισσότερο μέρη σαν την Toulouse.

Το κέντρο είναι στα υψηλά Γαλλικά στάνταρ όπου ακόμα και τα πιο σύγχρονα σπίτια και μαγαζιά είναι καλόγουστα.

IMG_20210101_131157.jpg


Το ζουμί και εδώ είναι τα ξύλινα σπίτια. Οι πόλεις που έχω αναφέρει στο νο 2 ταξίδι με αυτά τα σπίτια είναι που έχουν ρίξει την Αλσατία ακόμα περισσότερο στις προτιμήσεις μου.

IMG_20210101_130549.jpg


IMG_20210101_125351.jpg


IMG_20210101_125737.jpg


Ο πιο διάσημος δρόμος στο κέντρο είναι ο rue du Gros-Horloge που πέρα απ'τα όμορφα σπίτια-μαγαζιά έχει κι ένα μεγάλο ρολόι του 14ου αιώνα.

IMG_20210101_123258.jpg


Πολύ ωραίες λεπτομέρειες στο ρολόι.

IMG_20210101_123048.jpg


IMG_20210101_123112.jpg


Η Notre-Dame της Rouen είναι πολύ εντυπωσιακή. Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την διάρκεια του 2ου ΠΠ. Όταν βρέθηκα στην πόλη έκαναν εργασίες αποκατάστασης (απ'τις εξαιρέσεις που το κράτος δίνει λεφτά για ναό) και δεν ήταν δυνατή η είσοδος δυστυχώς.

IMG_20210101_123503.jpg


Στην πολύ ωραία κεντρική πλατεία έχουν φτιάξει και εκκλησία αφιερωμένη στη Jeanne d’Arc (το κτίριο που μοιάζει με πυραμίδα). Συμπαθάτε με για τη στραβή φώτο.

IMG_20210101_133926.jpg


Στην πόλη έχει διασωθεί κι ένας πύργος κομμάτι μεσαιωνικού κάστρου που ονομάζεται πύργος της Jeanne d’Arc. Απ'ότι έχω διαβάσει δεν φυλακίστηκε στο συγκεκριμένο πύργο αλλά την απείλησαν με βασανισμό σε αυτόν. Δεν είμαι σίγουρος αν το εσωτερικό του είναι πλέον επισκέψιμο.

IMG_20210101_120819.jpg


Η Rouen βρίσκεται περίπου μια ώρα μακριά απ'το κάστρο Gaillard.

Caen

Μια πόλη που ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς των συμμάχων κατά την διάρκεια του 2ου ΠΠ. Γι'αυτό το λόγο σε αυτή την πόλη δεν υπάρχει η γραφικότητα που μπορείς να δεις στη Rouen ή στην Honfleur. Με ενδιέφερε να δω σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα μια πόλη που υπέστη τέτοιες καταστροφές (υπάρχουν φωτογραφίες της εποχής που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής), αν έπρεπε να την κρίνω χωρίς αυτή την πληροφορία απλά το πως είναι σήμερα θα την χαρακτήριζα αδιάφορη, ειδικά σε σχέση με άλλες Γαλλικές πόλεις. Θα την πρότεινα μόνο σε όσους ενδιαφέρονται να δουν μια πόλη που αναγεννήθηκε απ΄τις στάχτες της. Δεν είναι σε καμία περίπτωση άσχημη πόλη.

IMG_20201231_110352.jpg


Υπάρχει και κάστρο που εκτός απ΄την θέα που προσφέρει έχει και ωραίους χώρους μέσα απ΄τα τείχη, ενώ εκεί στεγάζεται και το μουσείο μοντέρνας τέχνης.

IMG_20201231_110213.jpg


IMG_20201231_110415.jpg


IMG_20201231_110002.jpg


Στο κέντρο της πόλης ξεχωρίζει η μονή Abbaye aux Hommes, η οποία χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο στην διάρκεια των βομβαρδισμών του 2ου ΠΠ.

IMG_20201230_124346.jpg


Αν και το κέντρο δεν έχει την γραφικότηταν άλλων Γαλλικών πόλεων δεν είναι άσχημο. Απ'ότι φαίνεται το έχουν διαχρονικά οι Γάλλοι με κέντρα πόλεων (σημείωση: αυτή τη φωτογραφία την είχα βάλει κατα λάθος στο κομμάτι για τη Rennes, αυτή την φορά μπαίνει στο σωστό κομμάτι).

IMG_20201230_130420.jpg
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.753
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom