Γαλλία Πως είναι στα Γαλλικά το φθηνό; Αφιέρωμα στις πόλεις της Γαλλίας.

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.469
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Μπραβο σου πολύ καλή δουλειά .. μου εφερες πολλές μνημες .. να' σαι καλά..

Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ κι εσένα και όσους έχουν γράψει καλά λόγια.


Που να πρωτοπάς και τι να πρωτοδεις στη Γαλλία..

Συμφωνώ 100%! Ειδικά αν ψάχνεις όμορφες πόλεις και χωριά, χάνεις τη μπάλα! Η λίστα με μέρη στη Γαλλία που θέλω να επισκεφθώ παραμένει μεγάλη. Ακόμα και η περιοχή Hauts-de-France (η επόμενη που θα γράψω), που την θεωρώ αρκετά υποδεέστερη σε σχέση με τις άλλες, έχει ωραία μέρη να δεις.
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Σε πραγματική εγκυκλοπαίδεια εξελίσσεται αυτό το thread. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια!

Πέρα από τα ιστορικά και τις άλλες πληροφορίες που παραθέτεις, μου αρέσει και η σύγκριση και των περιοχών μεταξύ τους. Και πάλι, μπράβο για την καταγραφή που κάνεις. :clap:
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.469
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Ήρθε η ώρα να γράψω και για την περιοχή που έχω ταξιδέψει περισσότερο, επειδή ζούσα σε αυτήν, και η οποία θεωρώ ότι έχει το λιγότερο τουριστικό ενδιαφέρον στη Γαλλία, την Hauts-de-France. Θα πρότεινα λίγα πράγματα υπό προϋποθέσεις ενώ έχει και μέρη που θα απέτρεπα κόσμο απ'το να τα επισκεφθεί. Είναι η φτωχότερη περιοχή της Γαλλίας. Αυτό ίσως δεν είναι εύκολο να το προσέξεις αν πας πχ στη Λιλ, αλλά αν πας από μία άλλη Γαλλική περιοχή σε κάποια πόλη της Hauts-de-France η διαφορά πιστεύω είναι αισθητή. Η ευγένεια του κόσμου είναι αξιοθαύμαστη. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά. Το να μην τους χαιρετήσεις στο δρόμο ή να μπεις σ'ένα μαγαζί και να μην πεις καλημέρα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου! Αυτή η ευγένεια όμως παίρνει κι έναν αστερίσκο που θα εξηγήσω όταν γράψω για το Calais.

Τουριστικα ξεχωρίζει η περιοχή Picardie με την ομορφότερη πόλη της περιοχής κατά την άποψη μου (Amiens), το κάστρο Chantilly και την ακτογραμμή που αρχίζει από την άκρη της Νορμανδίας με τις βραχώδεις ακτές και τις Belle Epoque βίλες (Mers-les-Bains) μέχρι τον κόλπο Baie de Somme που ζουν γύρω στις 500 φώκιες και με το φυσικό πάρκο Marquenterre με άγρια άλογα, βουβάλια κλπ.

Το φαγητό στην Hauts-de-France είναι για το γούστο μου το χειρότερο που μπορείς να βρεις στη Γαλλία. Έχει πιάτα που δεν μπορώ να φάω, τρώνε πάρα πολλές Αμερικανιές, πολύ τηγανίλα κι έχει κι ένα τυρί που συναγωνίζεται το munster σε χειρότερη μυρωδιά και λέγεται maroilles. Μοιράζονται πολλά πιάτα με τη Φλαμανδική κουζίνα πχ μύδια με πατάτες τηγανιτές είναι πολύ κλασσικό πιάτο εδώ. Η περιοχή Picardie ξεχωρίζει και για το φαγητό κι έχει κι ένα απ΄τα αγαπημένα μου πιάτα ficelle picarde. Κρέπα που δεν είναι γλυκιά αλλά ούτε galette τυλιγμένη σαν κανελόνι με γέμιση διάφορα υλικά και τυριά από πάνω. Μοιάζει πολύ με κανελόνια αυτό το πιάτο χωρίς κιμά ή σάλτσα τομάτας. Με άλλα λόγια κανελόνια σε χειρότερη εκδοχή. Είναι πολύ καλό πάντως. Τα Γαλλικά εστιατόρια έχουν μικρά μενού, τα κυρίως πιάτα μπορεί να είναι ακόμα και μόνο 3-4. Θα έχουν κάποιο τυπικό πιάτο της περιοχής, κάποιο πιάτο με κρέας και ψάρι και αυτό είναι όλο. Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεις ένα παραδοσιακό πιάτο μιας περιοχής σε κάποια άλλη. Τα κυρίως πιάτα στο μέσο Γαλλικό εστιατόριο κοστίζουν κάπου 16 με 18ε, βάλε και κάτι να πιεις περνάς το εικοσάρι για πλάκα. Αν θες και γλύκο ή ένα cafe gourmand πας εύκολα στα 30. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο της ταβέρνας για να τη βγάλεις φτηνά. Οι πιο φτηνές επιλογές είναι φαστ φουντ ή να φας σε κάποιο μπαρ χάμπουργκερ ή κάτι αντίστοιχο το οποίο φυσικά δεν θα είναι φτηνό αλλά σίγουρα θα είναι φτηνότερο απ'το να φας σε εστιατόριο. Η πιο φτηνή επιλογή να δοκιμάσεις Γαλλική κουζίνα είναι τα μενού που σερβίρουν για μεσημεριανό. Αυτό μπορεί να κοστίζει κάτω από 20ε με πρώτο, δεύτερο πιάτο και γλυκό ή ποτο στην τιμή ακόμα και στο Παρίσι. Απευθύνεται κατα κύριο λόγο στους Γάλλους εργαζόμενους που κάνουν το μεσημεριανό τους διάλλειμα και γι'αυτό η ποιότητα συνήθως είναι καλή. Μπορεί τα πιάτα στο μενού να είναι συγκεκριμένα, να μην υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Γίνεται χαμός το μεσημέρι στα εστιατόρια. Όποτε πάμε μεγάλη παρέα να φάμε μεσημέρι κάπου πάντα κλείνουμε τραπέζι και αναφέρομαι στη Δουνκέρκη καταλαβαίνετε τι γίνεται σε άλλες πόλεις. Τα ωράρια τους είναι πολύ αυστηρά. Περίπου 12 με 13:30 το μεσημέρι και 19:00 με 22:00 (το πολύ) το βράδυ. Αν αργήσετε, ατυχήσατε, με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας που ίσως να βρείτε κάτι, ειδικά στο Παρίσι.

Noyelles-sur-mer

Μικρή πόλη της Baie de Somme που έχει ωραία σπιτάκια για να ζεις αλλά όχι για να κάνεις βόλτες σαν τουρίστας.

IMG_20210514_094751.jpg


Λίγο έξω απ'την πόλη υπάρχει Κινέζικο νεκροταφείο. Στη διάρκεια του 1ου ΠΠ και οι Άγγλοι και οι Γάλλοι είχαν φέρει εργάτες απ΄την Κίνα. Το νεκροταφείο είναι αφιερωμένο σε αυτούς. Έχω διαβάσει ότι δούλευαν για ψίχουλα, έξω απ'το νεκροταφείο υπήρχε ταμπέλα που ανέφερε ότι έπαιρναν το μέσο μισθό που έπαιρναν και οι Γάλλοι της εποχής. Δεν ξέρω τι να πιστέψω. Εύχομαι να μην έχουν γράψει δημόσια τέτοιο ξεδιάντροπο ψέμμα.

IMG_20210514_091259.jpg


IMG_20210514_091215.jpg


Η Noyelles-sur-mer είναι διάσημη ως η πόλη που έχει σταθμό τρένου sncf και σύνδεση με κάποιες πόλεις της Baie de Somme με το τρένο με ατμομηχανή. Ταξίδι στο χρόνο με τους οδηγούς να το ζουν για τα καλά. Είναι καθαρά τουριστική η χρήση του. Το εισιτήριο μια διαδρομής κοστίζει 12ε και πήγαινε-έλα 15. Κινούνται λίγα την ημέρα και θέλει προσοχή στο ωράριο όταν αγοράζεις εισιτήριο γιατί κάποια είναι πετρελαιοκίνητα. Φυσικά αυτά με την ατμομηχανή είναι που εξαντλούνται πιο γρήγορα. Το site υπάρχει και στα Αγγλικά αλλά είναι πολύ κακό και δεν μπορείς να βρεις ωράρια κλπ. Ωράρια (που μπορείς να δεις και αν το τρένο είναι με ατμομηχανή ή όχι): Chemin de Fer de la Baie de Somme - Horaires και τιμές: Chemin de Fer de la Baie de Somme - Tarifs (Individuels)

Έρχεται σιγά σιγά με τους ατμούς και τους χαρακτηριστικούς ήχους.

IMG_20210514_102214.jpg


IMG_20210514_102554.jpg


IMG_20210514_102630.jpg


Ήθελα να βάλω και βιντεάκι αλλά βλέπω έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα. Η διαδρομή είναι δίπλα σε λίμνες με κύκνους κλπ.

Saint-Valery-sur-Somme

Μία απ΄τις πόλεις που συνδέεται με το chemin de fer και σίγουρα μία απ'τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της Hauts-de-France. Έχει πάρα πολύ εσωτερικό τούρισμο και ακόμα και ποδήλατο να θες να νοικιάσεις καλό είναι να έχεις κάνει κράτηση. Επίσης μάλλον ο τουρισμός τους έχει χαλάσει γιατί είναι η μόνη πόλη της Hauts-de-France που έχω συνναντήσει αγένεια. Αρκετά μαγαζιά δεν δέχονται πληρωμή με κάρτα και η απόδειξη τους είναι άγνωστη λεξη, αν και αυτό το έχω συνναντήσει σε πολλά μέρη της Γαλλίας, για κρέπα στο χέρι δεν θυμάμαι να έχουν δεχτεί ποτέ κάρτα ή να μου έχουν κόψει απόδειξη και αναφέρομαι σε περιπτώσεις που τις κρέπες τις ετοιμάζει μαγαζί και όχι κάποια καντίνα.

Ο κόλπος Baie de Somme

IMG-20210514-WA0030.jpg


Η συνοικία Le Courtgain αν και μικρή είναι μάλλον ότι καλύτερο έχω δει στην Hauts-de-France.

IMG_20210514_142034.jpg


IMG_20210514_142013.jpg


IMG-20210514-WA0032.jpg


Ήταν μια μεσαιωνική πόλη που υπέστη σοβαρές καταστροφές στο 2ο ΠΠ και έγιναν αρκετές εργασίες αποκατάστασης για να επαναφέρουν κάποια μέρη. Το αποτέλεσμα χωρίς να είναι κάτι εντυπωσιακό είναι καλό.

IMG_20210514_152023.jpg


IMG-20210514-WA0025.jpg


IMG_20210514_152357.jpg


Την Jeanne d'Arc την αιχμαλώτισαν στη Le Crotoy και για να την μεταφέρουν στη Rouen πέρασαν απ΄τη Baie de Somme. Αυτό το μεσαιωνικό κομμάτι της Saint-Valery-sur-Somme είναι που έστρωσαν και το οποίο τελειώνει με την εντυπωσιακή πύλη που πλέον την ονομάζουν πύλη της Jeanne d'Arc.

IMG_20210514_153530.jpg


H περιοχή είναι επίσης διάσημη γιατί βρίσκεται κοντά στην παραλία le Hourdel που μπορείς να δεις φώκιες. Θέλει όμως και τις κατάλληλες συνθήκες γι'αυτό πχ η στάθμη της θάλασσας να είναι χαμηλή (basse marée) για να τις δεις να αράζουν στην άμμο. Το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής από την πόλη μέχρι την παραλία συνδέεται με ποδηλατόδρομο (είναι γύρω στα 10χλμ). Η παραλία από μόνη της δεν λέει κάτι.

IMG_20210514_131336.jpg


Υπάρχει και καράβι που κάνει βόλτες στον κόλπο. Αν είστε τυχεροί μπορείτε να δείτε φώκιες κοντά στην πόλη αφού κάποιες φορές αράζουν εκεί κοντά. Υπάρχουν και τουρ με οδηγούς που μπορούν να σας πάνε οργανωμένα ακόμα και με καγιάκ για να τις πληασιάσετε περισσότερο.

IMG_20210514_111752.jpg


Απ'τις καλύτερες επιλογές για ταξίδι στην περιοχή αυτός ο κόλπος.

Berck ή Berck-sur-Mer

Λίγο πιο βόρεια της Baie de Somme υπάρχει άλλο ένα μέρος που μπορείς να δεις φώκιες και είναι η Baie d'Authie. Εκεί μάλιστα μπορείς να τις δεις από ακόμα πιο κοντά. Σ'ένα απ'τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά μου εγκλήματα όταν βρέθηκα στην πόλη δεν γνώριζα αυτή την πληροφορία και δεν πήγα σε αυτό τον κόλπο. Σαν πόλη την βρίσκω εντελώς αδιάφορη, ειδικά τα κτίρια κοντά στην παραλία είναι πολύ κακά, δεν μπήκα καν στον κόπο να τραβήξω φωτογραφίες. Έχει πάντως την καλύτερη παραλία κοντά σε πόλη που έχω δει στη Βόρεια Γαλλία.

IMG_20190407_103702.jpg


Το καλοκαίρι γίνεται μια μεγάλη γιορτή (Les Rencontres Internationales de Cerfs-Volants) με χαρταέτους στην παραλία και γι'αυτό είχαμε πάει. Μαζεύει πάρα πολύ κόσμο. Βλέπεις χαρταετούς σε συγχρονισμό, τεράστιους που μαζεύονται πολλά άτομα για να τους σηκώσουν, περίεργα σχέδια κλπ. Γίνονται και διαγωνισμοί ποιος τον έχει μεγαλύτερο, ποιος τον πετάει πιο μακρια κοκ. Είχε την φάση του.

IMG_20190407_140724.jpg


IMG_20190407_141543.jpg


IMG_20190407_140815.jpg
 
Last edited:

paefstra

Member
Μηνύματα
12.932
Likes
40.776
Επιβεβαιωνω για την ευγενεια στην περιοχη, λες και ειναι απο αλλον (γαλλικο) πλανητη.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.469
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Amiens

Άλλη μία πόλη που υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά την διάρκεια του 2ου ΠΠ. Εδώ η δουλειά που έπεσε ήταν πολύ καλή. Την ευνοεί βέβαια η τοποθεσία της με πάρα πολλά κανάλια να περνάνε απ'το κέντρο της και απ'τα πάρκα της. Όπως έγραψα και στο προηγούμενο ποστ είναι η πιο ωραία πόλη που έχω δει στην Hauts-de-France.

Σε αυτή την πόλη τα macaron (ή macaron d'Amiens) είναι διαφορετικά από αυτά που θα βρείτε στην υπόλοιπη Γαλλία. Είναι μια ενιαία αμυγδαλόψυχα χωρίς κρέμα. Μου άρεσε αν κι όχι όσο το macaron με την κρέμα. Επίσης δουλεύουν πολύ τη σούβλα. Απ'ότι έχω δοκιμάσει ψήνουν σκέτο το κρέας ακολουθώντας τα χνάρια των ανθρώπων των σπηλαίων. Αλάτι, πιπέρι και κάτι για να νοστιμίσει τέλος πάντων βάζεις εσύ.

Ακόμα και λίγο έξω απ'το κέντρο που δεν έχει κανάλια η πόλη είναι συμπαθητική.

IMG_20190420_114130.jpg


Ο πολύ εντυπωσιακός καθεδρικός της γοτθικού στυλ αποτελεί μνημείο Ουνέσκο. Υπάρχει δυνατότητα να επισκεφθείς τους πύργους (με εισιτήριο) και να έχεις θέα της πόλης. Δεν το έχω κάνει.

IMG_20190420_114233.jpg


Με το που φτάσεις στο κέντρο σχεδόν όπου κοιτάς βλέπεις κανάλια.

IMG_20190420_121320.jpg


IMG_20190420_121659.jpg


IMG_20190420_122342.jpg


Πέρα απ'τα κανάλια απ'την πόλη περνάει κι ο ποταμός Somme. Κατα μήκος του ποταμού υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

IMG_20190420_122318.jpg


Ο ποταμός περνάει και δίπλα απ'το πολύ ωραίο πάρκο Saint-Pierre.

IMG_20190420_154529.jpg


Κι εδώ μια ιδέα απ΄το πάρκο που έχει και λίμνες.

IMG_20190420_170523.jpg


Στην Hauts-de-France υπάρχουν και 23 καμπαναριά (beffrois) που μαζί με άλλα 32 στο Βέλγιο ανήκουν στη λίστα της Ουνέσκο. Αυτό στην Amiens είναι μάλλον το λιγότερο εντυπωσιακό που έχω δει. Μπορείς να ανέβεις και στον πύργο. Αν θυμάμαι καλά κόστιζε 2ε, αλλά και το εσωτερικό του πύργου δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο και η θέα ήταν απογοητευτική.

IMG_20190420_145332.jpg


Στην Amiens έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Jules Verne. Η έπαυλη που ζούσε είναι επισκέψιμη σήμερα.

Arras

Η πόλη αυτή είναι διάσημη για τη μάχη που έγινε στον 1ο ΠΠ όταν βρισκόταν υπό Βρετανική κυριαρχία. Είχαν σκάψει τούνελ στην πόλη για να προστατεύονται από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών και είχαν διαμορφώσει τα τούνελ έτσι ώστε να μπορούν να ζουν. Σήμερα τα τούνελ λειτουργούν σαν μουσεία και είναι επισκέψιμα. Οι ζημιές του 1ου ΠΠ ήταν πολύ σοβαρές μεταξύ των κτιριών που καταστράφηκαν ήταν ο καθεδρικός και το καμπαναριό. Δεν γλίτωσε ούτε στον 2ο ΠΠ με πολλές καταστροφές και τότε. Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή της κατάσταση θα έλεγα ότι είναι καλή.

Καθώς πηγαίνουμε βορειότερα οι Γαλλικές πόλεις θυμίζουν Βέλγιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της κεντρικής πλατείας. Στο κέντρο είναι το δημαρχείο με το καμπαναριό μετά τις εργασίες αποκατάστασεις.

IMG_20190512_112623.jpg


Η Φλαμανδική αρχιτεκτονική ξεχωρίζει και στην πλατεία Grand Place. Εδώ το Γαλλικό στυλ των πλατείων (ανοιχτός άδειος χώρος) έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Έχουν μετατρέψει την πλατεία σε πάρκινγκ! Παρόμοιο κωμικό θέαμα έχω δει στο Cambrai και στο St Omer.

IMG_20190512_112425.jpg


Έχει και κάποια μικρά πάρκα, τίποτα το ιδιαίτερο.

IMG_20190512_114809.jpg


Υπάρχει και ένα οχυρωμένο κομμάτι (citadel) που έχει και πάρκο με διάφορες δραστηριότητες και μνημείο για τα θύματα ναζί. Εκεί κοντά βρίσκεται κι ένα νεκροταφείο αφιερώμενο στα θύματα του 1ου ΠΠ που είναι αρκετά εντυπωσιακό.

IMG_20190512_124312.jpg


IMG_20190512_124208.jpg


Δεν θα την πρότεινα εύκολα αυτή την πόλη.

Cambrai

Η πιο δημοφιλής μουσική στη Γαλλία είναι ένα κράμα χιπ χοπ και Αφρικάνικης μουσικής, ενώ ακούνε και πολύ ηλεκτρονική μουσική. Δεν μπορώ να τα αντέξω ούτε δευτερόλεπτο. Για καλή μου τύχη ακούνε και πολύ ροκ και μέταλ. Ακόμα και σε μέρη ξεχασμένα απ'το θεό γίνονται συναυλίες και υπάρχει κάποιο μπαρ που να παίζει τέτοια μουσική. Οι συναυλίες ξεπουλάνε αμέσως. Δεν είναι να το αφήσεις και να αγοράσεις αργότερα. Στο Cambrai είχα πάει για το φεστιβάλ BetiZfest το οποίο πραγματοποιείται σ'ένα καταπληκτικό χώρο στο Palais des Grottes.

Και στην ήσυχη πόλη θες το μέταλ σου!

IMG_20190413_182352.jpg


Και αυτή η πόλη υπέστη σοβαρές καταστροφές στον 1ο ΠΠ. Κάποτε ήταν οχυρωμένη. Σήμερα απομένει η πύλη Porte de Paris να θυμίζει κάτι από εκείνη την περίοδο.

IMG_20190414_114820.jpg


Όπως και η πύλη Porte Notre-Dame.

IMG_20190414_113053.jpg


Και σ'αυτή την πόλη υπάρχει belfry. Δεν θα την πρότεινα τουριστικά.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.469
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Όσο πηγαίνουμε βορειοανατολικότερα στη Γαλλία, το ενδιαφέρον μου τουριστικά μειώνεται και είναι μέρη που ακόμα κι αν τα βρίσκω όμορφα ή γραφικά δεν μπορώ με ευκολία να τα προτείνω. Απ'την περιοχή αυτή λείπει ένα πολύ δυνατό αξιοθέατο και οι πόλεις δεν είναι τόσο όμορφες που να πω ότι αξίζει να πας να τις δεις και χωρίς να έχουν δυνατά αξιοθέατα όπως πχ η Montpellier. Το μεγαλύτερο αρνητικό της περιοχής είναι για μένα ο καιρός. Όχι μόνο φοράω χειμωνιάτικο μπουφαν μέχρι σήμερα, όχι μόνο βρέχει κάθε τρεις και λίγο, αλλά κυρίως έχει τόσο δυνατούς ανέμους που ακόμα και το περπάτημα μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία.

Το φαγητό επίσης χαλάει πολύ. Είναι πολύ έντονες οι ομοιότητες με το γειτονικό Βέλγιο. Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείς να αγοράσεις πατάτες τηγανιτές (fritterie) και μοιράζονται κάποια πραδοσιακά πιάτα όπως moules frites και carbonnade flamande. Υπάρχουν όμως και κάποια πιάτα που δεν μπορώ να τα φάω και να με πληρώσεις όπως είναι το potjevleesch. Γκουγκλάρετε το για να πάρετε μια γεύση απ'τη γκουρμεδιά. Κρέατα ανακαταμμένα με λαχανικά σε υφή σαν ζελέ.

Έχω το ιδανικό μενού για αυτή την περιοχή αν μισείτε κάποιον:

1ο πιάτο Os à moelle (μυελός οστών)

2ο πιάτο Potjevleesch

Γλυκό île flottante (εδώ ίσως εγώ να είμαι περίεργος αλλά έχει πολύ έντονη αυγουλίλα)

Και καλή όρεξη!

Το άλλο που μοιράζονται με το Βέλγιο είναι η αγάπη τους για τη μπύρα. Πολλά εστιατόρια και μπαρ φτιάχουν τη δικιά τους μπύρα, δεν πίνεις τα τυποποιημένα νεροπλύματα. Ενώ επίσης υπάρχουν τα τζιν που βρίσκεις και σε άλλες Φλαμανδικές πόλεις Jenever ή genièvre που λένε και οι Γάλλοι.

Lille

H πρωτεύουσα της Hauts-de-France και μία απ'τις μεγαλύτερες πόλεις στη Γαλλία. Έχει αλλάξει και αυτή χέρια κατα περιόδους. Μπορείτε να δείτε κτίρια απ΄τις διάφορες περιόδους, ξεκινώντας απ΄το παλάτι Rihour περνώντας στη Grande Place και συνεχίζοντας προς Vieux Lille. Ξεχωρίζει το κόκκινο χρώμα στα κτίρια. Υπέστη και αυτή καταστοφές από τους Γερμανούς στον 1ο και στο 2ο ΠΠ.

Η κεντρική της πλατεία, Grande Place (ή place du Général de Gaulle, γεννήθηκε στη Λιλ), είναι απ'τις πιο ωραίες που έχω δει στη Γαλλία όταν δεν έχει μια γιγαντιαία ρόδα μέσα στη μέση. Έχει όμορφα ιστορικά κτίρια και στο κέντρο το άγαλμα της Θεάς για την πολιορκίας της πόλης από τους Αυστριακούς. Όπως φαίνεται απ'τη φώτο αυτή την περίοδο πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου απ΄την τοπική ομάδα.

IMG_20210526_102809.jpg


IMG_20210526_102839.jpg


Πίσω απ΄την πλατεία βρίσκεται η όπερα και το hotel de ville με το beffroi του. Εξίσου όμορφα κτίρια. Όλο αυτό το κομμάτι αξίζει περπάτημα.

IMG_20210526_103016.jpg


IMG_20210526_103131.jpg


Το ιστορικό της κέντρο (Vieux Lille) δεν απέχει απ΄τα υψηλά Γαλλικά στάνταρ με καλόγουστα μαγαζιά και ωραία δρομάκια για περπάτημα. Εδώ θα δείτε και πολλά κτίρια με αρχιτεκτονική 17ου αιώνα (φυσικά μετά από εργασίες αποκατάστασης).

IMG_20210526_103539.jpg


Η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της Φλαμανδίας με τις σκεπές σκαλοπατάκια υπάρχει κι εδώ, όχι όμως στο βαθμό που θα τη δεις στο Βέλγιο.

IMG_20210526_113613.jpg


Ενώ υπάρχουν και γραφικά σημεία. Ωραία πλατεία για café gourmand αυτή.

IMG_20210526_112041.jpg


Είναι και αυτή φοιτητούπολη κι έχει αρκετά σημεία με γρασίδι για άραγμα. Όπως αυτό μπροστά απ'τη Notre Dame.

IMG_20210526_112215.jpg


Αν και η πόλη διαθέτει και μεγάλο πάρκο (parc de la Citadelle) για ακόμα πιο χαλαρές καταστάσεις. Όπως μαρτυρά το όνομα του εκεί βρίσκεται η Citadelle (οχυρωμένο κομμάτι) της πόλης, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο καθώς λειτουργεί σαν στρατιωτική βάση μέχρι σήμερα. Δεν είναι άσχημα να βρίσκεσαι στην πόλη και να περπατάς δίπλα σε κανάλια με νούφαρα και τέτοιες γέφυρες.

IMG_20210526_105020.jpg


Το συγκεκριμένο πάρκο μου αρέσει επίσης γιατί μερικές φορές θέλω τζούρα από μαντρίλα, άλλοι μαστουρώνουν με μπάφο εγώ με αυτά!

IMG_20210526_105803.jpg


Γίνονται μέχρι σήμερα πολλές εργασίες για να ομορφύνει η πόλη. Ίσως σε μερικά χρόνια να είναι ακόμα πιο όμορφη. Θέλουν να βελτιώσουν το κομμάτι που βρίσκεται η πύλη του 17ου αιώνα Roubaix. Είναι η περιοχή δίπλα στο σταθμό του τρένου που είναι γεμάτη άσχημες πλουκατοικίες και κτίρια. Αν καταφέρουν να ομορφύνουν αυτό το πράγμα θα είναι μάγοι.

IMG_20210526_115350.jpg


Είναι πολύ ζωντανή πόλη, γίνονται διάφορα δρώμενα στην πόλη από συναυλίες (είχε παίξει ο Roger Waters πριν 2 χρόνια) μέχρι φεστιβάλ και γιορτές που βουλιάζουν από κόσμο. Υπάρχει φεστιβάλ για σειρές που πραγματοποιείται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη και παίζουν επεισόδια σειρών σε πρώτη προβολή ή κάνουν μαραθώνιους με ολονύχτιες προβολές κάποιας σειράς. Μάλιστα φέρνουν και ηθοποιούς που δίνουν συνεντεύξεις τύπου και συμμετέχουν σε συζητήσεις πχ πριν 2 χρόνια είχαν φέρει την Uma Thurman🥰. Η πιο διάσημη γιορτή της πόλης γίνεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη και ονομάζεται braderie de Lille. Οι δρόμοι της πόλης μετατρέπονται σ'ένα τεράστιο παζάρι που μπορεί να βρεις ότι πιθανό και απίθανο μπορείς να φανταστείς. Υπάρχει και μουσική στους δρόμους με τα πάρτυ να κρατάνε μέχρι το πρωί. Γίνεται και τεράστια κατανάλωση μυδιών με χαρακτηριστικές εικόνες τα βουνά απ'τα κέλυφη. Δεν έχω παραβρεθεί σε αυτή τη γιορτή, δεν με τραβάει, σε αυτό που έχω παραβρεθεί είναι ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2018 και κρατάει από άνοιξη μέχρι τον Δεκέμβρη. Τιμούν κάποια χώρα και η πόλη στολίζεται ανάλογα. Υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις από εκθέματα σε μουσεία, προβολή ταινιών, μέχρι παρελάσεις και χορούς στην κεντρική πλατεία. Το 2018 τίμησαν την Κούβα, το 2019 το Μεξικό και δυστυχώς λόγω της κατάστασης πέρσι και φέτος δεν έγινε κάτι ανάλογο. Ελπίζω να συνεχιστεί στο μέλλον γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει και να εκτιμήσει κάποιος έναν άλλο λαό. Πολύ σημαντικό αυτό ιδιαίτερα για τις σημερινές μεγάλες πόλεις με το πλήθος μεταναστών.

Γίνεται χαμός από κόσμο και πέφτει πολύ δουλειά για το τελικό αποτέλεσμα με τη γιορτή στη κεντρική πλατεία.

IMG_20190504_211106.jpg


IMG_20190504_210341.jpg


Για κλείσιμο θα αναφέρω ότι έχω μεγάλη αγάπη για το μίνι γκολφ (καλά μας δουλεύεις σου αρέσει το μίνι γκολφ και κοροϊδεύεις το άμοιρο το pétanque; οκ σταυρώστε με!). Η Λιλ έχει ένα απ΄τα αγαπήμενα μου μέρη, mini golf με blacklight, το Goolfy!

IMG_20190608_170852_HHT.jpg
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Υπάρχει και ένα οχυρωμένο κομμάτι (citadel) που έχει και πάρκο με διάφορες δραστηριότητες και μνημείο για τα θύματα ναζί.
Το οποίο είναι επίσης Unesco, μαζί με τις υπόλοιπες οχυρώσεις του Vauban.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Εξαιρετική δουλειά Señor_Nada !!!
Μόλις σήμερα ανακάλυψα αυτό το πραγματικό διαμάντι που κοσμεί το forum.
Σε ευχαριστώ για τον κόπο και την ιδιαίτερη φροντίδα που επιμελείσαι αυτό το thread και τις πλούσιες και πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας!
 

Μάγδα

Member
Μηνύματα
349
Likes
1.334
Επόμενο Ταξίδι
Κοπεγχάγη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Η Γαλλία ανεξάντλητη. Έχω πάει μόνο Παρίσι και Αλσατία. Είχα κάποιες περιοχές στο μυαλό μου για road trip και τώρα δεν ξέρω που να πρωτοπάω και τι να πρωτοδιαλέξω. Ευχαριστούμε για την καταπληκτική δουλειά.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.531
Likes
8.469
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Montreuil-sur-Mer

Η πιο όμορφη/γραφική πόλη που έχω δει στο κομμάτι Nord+Pas-de-Calais είναι χωρίς αμφιβολία η Montreuil-sur-Mer. Μια πόλη που γνώρισε μεγάλες καταστροφές ειδικά τον 16ο αιώνα και οδήγησε στην οχύρωση της η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα (είναι παλιότερη απ'τις οχυρώσεις του Vauban). Λόγω της οχύρωσης της και της τοποθεσίας της (ένας μικρός λόφος) την αποκαλούν Carcassonne του βορρά. Ναι μου αρέσει αρκετά, ναι έγραψα κάποια αρνητικά για την Carcassonne αλλά προφανώς η Carcassonne είναι άλλη κλάση. Η Montreuil-sur-Mer δεν έχει αυτό το παραμυθένιο, είναι μια γραφική μικρή πόλη του σημερα. Αυτό που πιθανότατα την έβγαλε απ΄την αφάνεια είναι το les miserables του Hugo αφού είναι ένα απ'τα μέρη που διαδραματίζεται το μυθιστόρημα. Αδικείται το συγκεκριμένο μέρος απ'την τοποθεσία του. Αν βρισκόταν πιο κοντά στη Lille πιστεύω θα μάζευε κόσμο. Απέχει λιγότερο από 20 χλμ απ΄το Berck-sur-Mer (που μπορείς να δεις φώκιες), ενώ υπάρχουν και λεωφορεία της γραμμής που ενώνουν τις 2 πόλεις και η στάση είναι ακριβώς έξω απ'το σταθμό τρένου της Montreuil-sur-Mer.

Η πύλη για να περάσεις στην πόλη.

IMG_20210531_084843.jpg


Έχει πολύ πράσινο και μέσα απ΄τα τείχη.

IMG_20210531_085553.jpg


IMG_20210531_104910.jpg


IMG_20210531_085820.jpg


Λόγω της τοποθεσίας της προσφέρει και θέα η οποία είναι αρκετά καλύτερη απ'ότι φαίνεται στη φώτο.

IMG_20210531_090604.jpg


Τα δρομάκια και τα σπιτάκια στο κέντρο είναι πολύ γραφικά.

IMG_20210531_094335.jpg


IMG_20210531_105327.jpg


IMG_20210531_094550.jpg


Το παλαιότερο κτίριο της πόλης λειτουργεί πλέον σαν εστιατόριο. Είναι του 16ου αιώνα και δίνει μια γέυση του πως ήταν η πόλη εκείνη την εποχή.

IMG_20210531_104134.jpg


Ακόμα και έξω απ΄το κέντρο, τα σπίτια είναι πολύ ωραία.

IMG_20210531_092427.jpg


Τα τείχη διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση.

IMG_20210531_090833.jpg


Υπάρχει και ένα κομμάτι της πόλης με είσοδο που αν έχω καταλάβει καλά περιλαμβάνει μουσείο και κάστρο αλλά δεν το έχω επισκεφθεί.

IMG_20210531_090049.jpg


Αν με ρωτάγανε σε ποιο μέρος να παω για μονοήμερη απ'τη Lille, είναι το πρώτο μέρος που μου έρχεται στο μυαλό. Είναι μικρή και εξαντλείται γρήγορα.

Bergues

Άλλη μια οχυρωμένη πόλη με το επιπλέον ατού να περνάνε και κάποια κανάλια από αυτήν. Είναι και αυτή αρκετά γραφική με ωραία σπιτάκια. Δεν φτάνει σε γραφικότητα τη Montreuil-sur-Mer κατά τη γνώμη μου. Απέχει λιγότερο απο 10 χλμ απ΄τη Δουνκέρκη, με το τρένο είναι κάτω από 5 λεπτά, ενώ βρίσκεται και σε απόσταση αναπνοής απ΄το Βέλγιο. Έχει ανέβει αρκετά τουριστικά λόγω της διάσημης Γαλλικής κωμωδίας bienvenue chez les ch'tis που διαδραματίζεται στην πόλη.

Τα κανάλια έξω απ΄την πόλη δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζουν.

IMG_20210528_131051.jpg


IMG_20210528_124127.jpg


Αντίθετα αυτά που περνάνε μέσα από αυτήν και σε συνδυασμό με τα κτίρια δίνουν μια ωραία γραφική εικόνα.

IMG_20210528_130849.jpg


IMG_20210528_131308.jpg


Μία απ΄τις πύλες-εισόδους της πόλης.

IMG_20210528_124135.jpg


Έχει ένα απ΄τα ομορφότερα beffroi που έχω δει κι ενώ μπροστά από αυτό υπάρχει χώρος που θα μπορούσε να είναι μια πολύ ωραία πλατεία, το έχουν κάνει πάρκινγκ....

IMG_20210528_130324.jpg


Πως μπορεί να γίνει πιο γραφικό ένα κομμάτι με τείχη οχυρώσεων; Μα φυσικά με πρόβατα να βόσκουν μπροστά από αυτά! Τα τείχη καλύπτουν μια απόσταση κάπου στα 4 χλμ και κάποια κομμάτια διατηρούνται απ΄το μεσαίωνα.

IMG_20210528_125833.jpg


Υπάρχει και πάρκο εντός των τειχών (jardin publique) στο οποίο βρίσκεται μια μεσαιωνική μονή (Ancienne abbaye de Saint Winoc) η οποία καταστράφηκε κατα τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης. Ένα κομμάτι της έχει ανασκευαστεί.

IMG_20210528_125359.jpg


Και αυτή είναι μικρή πόλη και εξαντλείται εύκολα. Για ένα σύντομο πέρασμα είναι καλή περίπτωση.

IMG_20210528_130810.jpg


IMG_20210528_130905.jpg


Είναι επίσης ένα απ΄τα μέρη που πραγματοποιείται ένα απ΄τα πιο διάσημα καρναβαλια της Γαλλίας, αντίστοιχο με αυτά που γίνονται στη Δουνκέρκη. Έχω γράψει γι'αυτό κάποια πράγματα στο τόπικ με τα έθιμα.

Saint-Omer

Σε αυτό το ποστ ήθελα να βάλω μαζεμένες τις ομορφότερες/γραφικότερες πόλεις. Στο επόμενο ποστ θα κάνω το ακριβώς αντίθετο! Έχουμε λοιπόν κι εδώ μια πόλη αρκετά γραφική, με όμορφα δρομάκια, σπίτια αλλά και κανάλια να περνάνε από αυτήν. Μάλλον κι αυτή αδικείται λίγο απ΄την τοποθεσία της, αφού δεν βρίσκεται πολύ κοντά σε κάποια μεγαλύτερη πόλη. Εξαντλείται και αυτή γρήγορα και θα την πρότεινα απλά σαν πέρασμα.

Τα κανάλια περνάνε και έξω απ΄την πόλη με απότελεσμα οι πρώτες εικόνες όταν φτάνεις να είναι όμορφες.

IMG_20210601_094456.jpg


IMG_20210601_110850.jpg


Η μονή Saint-Bertin που ξεκίνησε να χτίζεται τον 7ο αιώνα πρέπει να ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο. Στο σύντομο διάστημα που ανέβηκε στα πράγματα η Παρισινή Κομμούνα διέταξε την καταστροφή της. Σήμερα μπορείς να δεις τα ερείπια που σου δίνουν μια εικόνα του πόσο εντυπωσιακή πρέπει να ήταν.

IMG_20210601_095653.jpg


Ανοιχτός χώρος υπάρχει μπροστά απ'την κατεστραμμένη μονή, δεν το κάνουμε πάρκινγκ; Γελάνε κι οι πέτρες.

IMG_20210601_100034.jpg


Αυτό που αξίζει σίγουρα να κάνει κάποιος στην πόλη είναι να περπατήσει στο δρόμο Saint-Bertin. Είναι απ΄τους παλιότερους δρόμους της πόλης και έχει πολύ όμορφα κτίρια.

IMG_20210601_100428.jpg


Αν και γενικά το κέντρο είναι ωραίο για περπάτημα.

IMG_20210601_100954.jpg


Σ'ένα σημείο που βρίσκεται το θέατρο της πόλης και τριγύρω πολλά φαγάδικα και καφετέριες υπάρχει ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος. Οπουδήποτε αλλού πιστεύω θα είχαν φτιάξει μια ωραιότατη πλατεία. Όχι εδώ! Εδώ πάρκινγκ!

IMG_20210601_105209.jpg


Το κτίριο που ξεχωρίζει στην πόλη είναι ο καθεδρικός, που έχει και ενδιαφέρον η ιστορία του και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια επεξήγηση στα Αγγλικά όταν επισκέφθεσαι τον χώρο ή τουλάχιστον εγώ δεν είδα κάτι.

IMG_20210601_102433.jpg


Τέλη Ιουλίου πραγματοποιείται στην πόλη ένα event που ονομάζεται cortége nautique. Φτιάχουν σχεδίες στολισμένες από κινούμενα σχέδια μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε και διασχίζουν το κεντρικό κανάλι. Έχω παραβρεθεί στο event. Δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, αλλά έχει την πλάκα του. Μαζεύει πάρα πολύ κόσμο.

IMG_20190728_160022.jpg


IMG_20190728_160412.jpg


IMG_20190728_162606.jpg


Για τέλος να πω ότι λίγο έξω απ'την πόλη βρίσκεται μια υπόγεια στρατιωτική βάση της ναζιστικής Γερμανίας, η la coupole, η οποία σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Από εκεί ετοίμαζαν οι Γερμανοί τον βομβαρδισμό του Λονδίνου.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.659
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom