Γαλλία Πως είναι στα Γαλλικά το φθηνό; Αφιέρωμα στις πόλεις της Γαλλίας.

paefstra

Member
Μηνύματα
13.005
Likes
40.909
Επανερχομαι φρικαρισμενη με τις τιμες των τρενων απο Παρισι για Nantes. Πιο πολυ συμφερει να κλεισω αλλη στιγμη με Volotea αεροπλανα απο Αθηνα παρα πηγαινε ελα Παρισι. Και ακριβη διαμονη.
Μια χαρα ειναι η Ορλεανη, δεν το χαλαω.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.477
Likes
28.937
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Θα σου πρότεινα να το ξαναδείς το πλάνο. Για μένα η Ορλεάνη δεν αξίζει καθόλου σε σχέση με τα άλλα μέρη που μπορείς να δεις, πόσο μάλλον να την έχεις σαν βάση. Θα έβγαζα εκτός και την Chartres.
Orleans δε λέει πρακτικά τίποτα, δε θα την έκανα βάση. Chartres όμως αξίζει (για επίσκεψη, οχι βάση).
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.021
Likes
12.109
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Nantes, Angers, Saumur, Chinon, Blois, Amboise, Tours και Orleans (4 μέρες είναι υπερβολή αλλά 1 μέρα είναι οκ). Θα πρότεινα διαμονή Tours που είναι πιο κεντρικά ή Amboise. Blois και Saumur είναι τ' αγαπημένα μου.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.504
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Chartres όμως αξίζει (για επίσκεψη, οχι βάση)
Με μόλις 4 μέρες στην περιοχή; Θα αφήσει έξω πολύ καλύτερα πράγματα πιστεύω.

Βαση που, λοιπον?
Tours?
Tours είναι καλύτερη βάση γιατί έχει πιο ενδιαφέροντα πράγματα κοντά αλλά το να έχεις βάση στη loire δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Θα βαρεθείς γρήγορα τη βραδινή έξοδο. Το ιδανικό είναι σπαστά και θα έδινα προτεραιότητα για διανυκτέρευση σε blois και nantes.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.005
Likes
40.909
1) Επειδη θα ειναι Αυγουστος, δεν εχω παει ποτε ποτε σε πολη με τουρισμο στη Γαλλια που να μην εσφυζε απο ζωη το βραδυ. Δεν με ανησυχει καθολου αυτο λογω εποχης.
2) Θα παιξουν ρολο οι αποστασεις των τρενων απο τη βαση και οι τιμες τους. Η Ναντ αποκλειεται αρχικα λογω τιμων , ακομη κι αν ειναι ενα αριστουργημα, που ισως ειναι οπως γκουγκλαρα. Με αυτες τις τιμες, προτιμω να παω για Χριστουγεννα εκει παρα να πληρωσω το τρενο. Μην αναφερω οτι Αυγουστιατικα η πτηση Παρισι Αθηνα κοστισε με Aegean 39 ευρω, δηλαδη δεν το σηκωνει ο οργανισμος μου να δωσω τοσα για τρενο ως τη Ναντ.
Screenshot_20230429_090853.jpg
 
Last edited:

paefstra

Member
Μηνύματα
13.005
Likes
40.909
Θα σου πρότεινα να το ξαναδείς το πλάνο. Για μένα η Ορλεάνη δεν αξίζει καθόλου σε σχέση με τα άλλα μέρη που μπορείς να δεις, πόσο μάλλον να την έχεις σαν βάση. Θα έβγαζα εκτός και την Chartres.

Θα έβαζα στο πλάνο σίγουρα blois με επίσκεψη στο Chambord, Tours με επίσκεψη στο chenonceau (αν θέλετε μόνο ένα κάστρο αυτό θα πρότεινα), ναι amboise δεν θα την έχανα και να έχετε υπόψιν και τη nantes που είναι μάλλον η πιο ζωντανή πόλη της loire. Για κάτι ήσυχο και γραφικό υπάρχει και η le mans.

3 μέρες στο Παρίσι είναι υπερβολικά λίγος χρόνος αλλά φαντάζομαι το γνωρίζεις.
Οκ ακυρωσα την Ορλεανη και ολο το πλανο.
Κοιταζω για Rennes και απο εκει Saint Malo και Mont Saint Michel.
Δεν ξαναρωταω γιατι ηδη τιναχτηκε στον αερα η Μασσαλια το Πασχα, εχω κλεισει εισιτηρια επιστροφης ειτε για ταξιδι 3 ημερων Παρισι ειτε επιστροφη μετα απο 5 μερες αν προστεθει και επαρχια και θα καταληξω λιγο πριν. Παντως εκλεισα διαμονη στη Rennes για να μη λιποθυμισω αργοτερα.
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.504
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Οκ ακυρωσα την Ορλεανη και ολο το πλανο.
Κοιταζω για Rennes και απο εκει Saint Malo και Mont Saint Michel.
Δεν ξαναρωταω γιατι ηδη τιναχτηκε στον αερα η Μασσαλια το Πασχα, εχω κλεισει εισιτηρια επιστροφης ειτε για ταξιδι 3 ημερων Παρισι ειτε επιστροφη μετα απο 5 μερες αν προστεθει και επαρχια και θα καταληξω λιγο πριν. Παντως εκλεισα διαμονη στη Rennes για να μη λιποθυμισω αργοτερα.
Για Saint Malo τα χω γράψει, για μένα δεν υπάρχει λόγος επίσκεψης. Ψάξε για Dinan, Vitre, Vannes και πόσα άλλα μέρη που έχει η περιοχή. Με τόσες ημέρες το saint malo θα το απέφευγα. Mont Saint-Michel θα γίνεται πανικός από κόσμο φαντάζομαι αλλά προφανώς δεν χάνεται.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.504
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Το σημερινό ποστ είναι για 2 πόλεις που βρίσκονται σε ξεχωριστές περιοχές έχουν όμως κάποια κοινά. Απέχουν περίπου το ίδιο απ'το Παρίσι, ο ποταμός Seine περνάει και απ'τις 2 πόλεις και κατά τη γνώμη μου αρκεί μια ολιγόωρη επίσκεψη για να τις δεις. Η μία μου άρεσε και η άλλη όχι. Θα ξεκινήσω με αυτήν που δεν μου άρεσε γιατί νομίζω ότι είναι αυτή που θα προτιμούσαν οι περισσότεροι για μια μονοήμερη απ'το Παρίσι. Να τονίσω ότι αν βρίσκεστε στο Παρίσι, αν δεν έχετε από βδομάδα και πάνω μην ψάχνεστε για μονοήμερες.

Le Havre

Η μεγαλύτερη πόλη της Νορμανδίας. Το λιμάνι της ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα καθώς οι εμπορικές ανάγκες αυξάνονταν. Το πικ της ήρθε τον 18ο αιώνα με έντονη δραστηριότητα εμπορίου καφέ, σοκολάτας και βαμβακιού. Μέχρι σήμερα μπορείτε να δείτε να φεύγουν τεράστια εμπορικά για υπερατλαντικά ταξίδια.

IMG_20230519_152631.jpg


Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν και δημοφιλής παραθαλάσσιος προορισμός για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να είχαν τον πήχη πολύ χαμηλά. Είναι απ'τις πιο αδιάφορες αστικές παραλίες που έχω δει. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να απέχει μόλις ένα τέταρτο περπάτημα απ'το κέντρο. Τι να το κάνεις, άθλιο καιρός. Πριν καμιά δεκαριά μέρες την επισκέφθηκα και χωρίς μπουφάν δεν μπορούσες να σταθείς. Ήλιος; Τι είναι αυτό; Τρώγεται; Το χειρότερο από όλα για μένα είναι ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της έχει πέτρες. Από αυτή την άποψη προτιμώ χίλιες φορές τις παραλίες στην περιοχή Nord (πχ Dunkerque) που τουλάχιστον έχουν μόνο άμμο. Η θέα απ'το φάρο.

IMG_20230519_172434.jpg


Η πόλη ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς των συμμάχων κατά τη διάρκεια του 2ου ΠΠ. Κι εδώ έρχεται το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της πόλης και ο λόγος που με έκανε να την επισκεφθώ. Το πλάνο ανοικοδόμησης ανατίθεται στον αρχιτέκτονα Auguste Perret, ο οποίος δεν σκέφτεται να ξαναχτίσει την πόλη όπως ήταν προπολεμικά, αλλά αντίθετα να σχεδιάσει μια σύγχρονη πόλη με μεγάλους ανοιχτούς χώρους, που να είναι φωτεινή (πως είπατε;) και να έχει μοντέρνα κτίρια. Την πόλη του αύριο αν θέλετε. Αυτή η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός της πόλης την έβαλαν στη λίστα της Ούνεσκο. Η μόνη σύγχρονα σχεδιασμένη πόλη που βρίσκεται στη λίστα της μαζί με τη Μπραζίλια. Αυτές οι άπλες που όντως έχει η πόλη λόγω της έλλειψης κίνησης την κάνει να φαίνεται ακόμα πιο άδεια απ'ότι είναι. Γενικά δεν θα την χαρακτήριζα ζωντανή πόλη.

IMG_20230519_140133.jpg


Η κεντρική πλατεία, στο κλασσικό Γαλλικό στυλ-δηλαδή άδειος ανοιχτός χώρος- με κάποια κτίρια που πλέον δεν τα λες μοντέρνα.

IMG_20230519_141448.jpg


Ακόμα και το δημαρχείο είναι χτισμένο σε πιο μοντέρνο στυλ, καμία σχέση με τα γραφικά κτίρια που βλέπεις στις άλλες Γαλλικές πόλεις. Μου θυμίζει φυλακή.

IMG_20230519_141433.jpg


Το κτίριο που ξεχωρίζει και φαίνεται σαν φάρος όπου κι αν βρίσκεστε στην πόλη είναι η εκκλησία Saint Joseph με τον χαρακτηριστικό πύργο της. Από τις πιο όμορφες μοντέρνες εκκλησίες που έχω δει.

IMG_20230519_151311.jpg


Ειδικά το εσωτερικό της.

IMG_20230519_150428.jpg


Το highlight της πόλης θα έλεγα ότι είναι η βιβλιοθήκη Oscar Niemeyer που βρίσκεται κολλητά με το θέατρο της πόλης που μοιάζει με εργοστάσιο.

IMG_20230519_142233.jpg


Η βιβλιοθήκη Oscar Niemeyer πήρε το όνομα της απ'το Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα που την σχεδίασε. Ο Oscar Niemeyer ήταν κι ένας απ'τους βασικούς αρχιτέκτονες της πρωτεύουσας της Βραζιλίας που όπως έγραψα ανήκει και αυτή στη λίστα της Ουνέσκο. Η βιβλιοθήκη είναι ένας πανέμορφος χώρος που μπορείς να πάρεις ένα απ'τα άπειρα βιβλία που έχει και να διαβάσεις με την ησυχία σου εντελώς δωρεάν. Πρέπει να το χω ξαναγράψει αλλά πιστεύω δεν υπάρχει Γαλλική πόλη χωρίς βιβλιοθήκη, θέατρο και μουσείο. Ο μέσος Γάλλος είναι αρκετά καλλιεργημένος. Πολλές φορές έχω φανεί εντελώς αστοιχείωτος σε παρέες με Γάλλους. Εξαιρετικός χώρος.

IMG_20230519_143455.jpg


Από την πόλη περνάει κι ο Seine για να αδειάσει στη θάλασσα. Θα δείτε παραπόταμους να περνάνε από την πόλη. Το μνημείο για τους νεκρούς Γάλλους την περίοδο της εισβολής τους στην Ασία το αφήνω ασχολίαστο.

IMG_20230519_144433.jpg


Για την παραλία έγραψα ήδη ότι δεν μου άρεσε. Να προσθέσω ότι δεν έχει καλή περατζάδα.

IMG_20230519_154818.jpg


Εννοείται ότι όπου υπάρχει άμμος είναι ευκαιρία για τους Γάλλους να παίξουν με τα μπαλάκια τους.

IMG_20230519_154344.jpg


Από την μεριά του λιμανιού γίνεται διαγωνισμός άσχημου κτιρίου με υψηλό ανταγωνισμό.

IMG_20230519_172056.jpg


Παρόλο που η πόλη είναι μοντέρνα, το κέντρο είναι πεζοδρομημένο σε μεγάλο βαθμό και αρκετά προσεγμένο, απλά δεν με ενθουσιάζει. Είχε πάντως περισσότερη κίνηση σε σχέση με το παραλιακό κομμάτι.

IMG_20230519_142025.jpg


Έχει και δύο πρώην φρούρια που πλέον χρησιμοποιούνται σαν πάρκο το ένα και σαν καλλιτεχνικός χώρος το άλλο. Είναι και τα δύο λίγο πιο έξω απ'την πόλη. Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της Νορμανδίας, ότι μπορείς να δεις πολλά ιστορικά μέρη του 2ου ΠΠ. Ο 2ος ΠΠ είναι κάτι που τουριστικά με αφήνει αδιάφορο και γι'αυτό τη Νορμανδία δεν την έχω σε μεγάλη εκτίμηση τουριστικά. Φυσικά υπάρχει το διαμάντι Mont St Michel αλλά όπως έχω γράψει συνδυάζεται πιο εύκολα με την κατα πολύ ομορφότερη/ενδιαφέρουσα Bretagne.

Troyes

Μεταφερόμαστε στην περιοχή Gran Est και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Champagne-Ardenne, δηλαδή την περιοχή της σαμπάνιας. Μόνο ότι βγαίνει από αυτή την περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί σαμπάνια όλα τα άλλα ανήκουν στην κατηγορία αφρώδης οίνος. Οι Γάλλοι θα σας πουν ότι αν δεν έχετε πιει σαμπάνια από αυτή την περιοχή δεν έχετε πιει σαμπάνια. Πέρα από τη σαμπάνια η Troyes είναι διάσημη για το λικέρ δαμάσκηνο (prunelle de Troyes), το οποίο έχω δοκιμάσει και μου αρέσει πολύ. Να σημειώσω ότι τα φρουτώδη λικέρ μου αρέσουν γενικά πολύ οπότε δεν είμαι και ο καλύτερος κριτής. Η Troyes είναι επίσης διάσημη για ένα από τα χειρότερα Γαλλικά εδέσματα, το andouillete. Έχω αφιερώσει ποστ για αυτή την αηδία στο φόρουμ και σας παραπέμπω εκεί. Δοκιμάζετε με δική σας ευθύνη. Η μάχη της κουζίνας! Ποια είναι η χώρα με την αγαπημένη σας κουζίνα;

Γνώριζα ότι η Troyes είναι μεσαιωνικού τύπου πόλη πριν την επισκεφθώ και παρόλα αυτά με εντυπωσίασε ευχάριστα. Τα χαρακτηριστικά ξύλινα σπιτάκια απλώνονται σε μεγάλη έκταση της πόλης και είναι όπως πάντα υπέροχα. Το κέντρο είναι πολύ προσεγμένο και κατα κύριο λόγο πλακόστρωτο με γουστόζικα μαγαζάκια, πράγμα που πρέπει να έχεις δεδομένο σε Γαλλική πόλη.

IMG_20230528_114458.jpg


IMG_20230528_111136.jpg


Τι να ειπωθεί για ένα τέτοιο δρομάκι;

IMG_20230528_130346.jpg


Η κεντρική της πλατεία, με το δημαρχείο στα δεξιά, τα χαρακτηριστικά σπιτάκια παντού και που όπως μπορείτε να δείτε είχε κίνηση. Πρέπει να έχει μπόλικο εσωτερικό τουρισμό απ'ότι κατάλαβα. Σε κάποια εστιατόρια υπήρχαν ουρές.

IMG_20230528_104529.jpg


Εννοείται πως έχει θέατρο, μην τα ξαναγράφω, σε αναγεννησιακό στυλ.

IMG_20230528_113512.jpg


Ο καθεδρικός της πόλης άρχισε να χτίζεται πάνω στην άνθιση του γοτθικού στυλ και φυσικά ακολούθησε αυτό το στυλ.

IMG_20230528_110410.jpg


Ο καθεδρικός μαζί με καμιά δεκαριά ακόμα εκκλησίες και πολλά απ'τα ξύλινα σπίτια προστατεύονται ως κομμάτια πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Η πιο όμορφη εκκλησία που είδα ήταν η St Nizier με τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες σκεπές της Βουργουνδίας.

IMG_20230528_111848.jpg


Από την πόλη περνάει ο Seine, χωρίς να προσφέρει φωτογενείς λήψεις. Έχει γνωρίσει και καλύτερες μέρες ο ποταμός.

IMG_20230528_112619.jpg


Η πόλη διαθέτει και αγορά που εκτός από τοπικά προϊόντα μπορείτε και να τσιμπήσετε τίποτα.

IMG_20230528_104854.jpg


Στην αγορά βρίσκεται και ζαχαροπλαστείο-σοκολατερί Caffet. Πρόκειται για τελειότητα και πραγματικά δεν μπορώ να το προτείνω αρκετά. Πήγα σε αυτό που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Μόνο που το είδα εξωτερικά ήμουν σίγουρος ότι θα ναι επιτυχία. Με το που μπήκα με κέρασαν σοκολατάκι που ήταν εκπληκτικό και προφανώς αγόρασα κουτί. Οι τιμές βαράνε όπως όλα τα ζαχαροπλαστεία της Γαλλίας, αλλά είναι κρίμα να βρεθείτε σε αυτή τη χώρα και να μην δοκιμάσετε γλυκά από κάποιο τοπικό ζαχαροπλαστείο. Μαζί με ότι έπαιρνες έκαναν δώρο δύο συσκευασμένα macaron τα οποία ήταν τα πιο νόστιμα macaron που έχω φάει. Πραγματικά δεν μπορώ να το προτείνω αρκετά!

IMG_20230528_114704.jpg


Δεν έχει νόημα να επεκταθώ καθώς δεν έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος. Για ολιγόωρη βόλτα τη βρίσκω εξαιρετική επιλογή. Κι επειδή μου αρέσουν οι συγκρίσεις, μου άρεσε αρκετά περισσότερο σε σχέση με την Provins που είναι επίσης μεσαιωνικού στυλ πόλη.

IMG_20230528_130408.jpg


IMG_20230528_104334.jpg


Δεν είμαι hater της Αλσατίας, πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δημοφιλής προορισμός για τα ξύλινα σπιτάκια, όταν αυτό είναι κάτι που μπορείς να δεις σε πάρα πολλά μέρη της Γαλλίας και που μάλιστα συνδυάζονται με πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Μου κάνει εντύπωση πως έχει καθιερωθεί σε σχέση με τα άλλα μέρη.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.005
Likes
40.909
1) Ενα μεγαλο ευχαριστω για τη Χαβρη που αναρωτιομουν αν επρεπε μα τη στριμωξω καπου. Ε οχι λοιπον.
2) Μπραβο για το τελευταιο σχολιο για την Αλσατια.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.504
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Ενα μεγαλο ευχαριστω για τη Χαβρη που αναρωτιομουν αν επρεπε μα τη στριμωξω καπου. Ε οχι λοιπον.
Κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει. Υπάρχουν πολλές καλύτερες επιλογές ακόμα και στη Νορμανδία όπως Rouen και Honfleur.

Και μιας και το θυμήθηκα ότι είχες ρωτήσει παλιότερα για Reims. Για μένα ούτε αυτή αξίζει αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σαμπάνια. Θα γράψω και για αυτή κάποια στιγμή.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.005
Likes
40.909
Και μιας και το θυμήθηκα ότι είχες ρωτήσει παλιότερα για Reims. Για μένα ούτε αυτή αξίζει αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σαμπάνια. Θα γράψω και για αυτή κάποια στιγμή.
Γι αυτην ρωτησα περσι. Ευτυχως εβγαλα πιο καλο προγραμμα χωρις αυτην τελικα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.170
Μηνύματα
882.792
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom