Σουηδία Πόλη να ζεις. Ποιότητα ζωής. (Δηλαδή Στοκχόλμη).

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Μα καλά ακόμα εργοτάξιο είναι η πλατεία Sergels? Ακριβώς δυο χρόνια πριν που ήμουν εκεί γινόντουσαν έργα. Μου κάνει εντύπωση για Σουηδία. Τι σχεδιάζουν γι'αυτήν την πλατεία πια? Πάντως ο γυάλινος οβελίσκος δεν ήταν καλυμμένος. Τουλάχιστον τον είδαμε.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.459
Likes
28.735
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Εδώ είναι εργοτάξιο όλο το Slussen (Βασικά πρώην Slussen. To έχουν σκάψει/ξηλώσει όλο....)., η Sergels σε πείραξε;
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Εδώ είναι εργοτάξιο όλο το Slussen (Βασικά πρώην Slussen. To έχουν σκάψει/ξηλώσει όλο....)., η Sergels σε πείραξε;
Όχι μωρέ τι να με πειράξει. Απλά απορία το είχα. Ναι και το Slussen θυμάμαι ήταν εργοτάξιο. Απλά πίστευα πως η πλατεία θα είχε τελειώσει.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.061
Likes
20.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Το όνειρο όμως μένει ζωντανό
Αυτά τα όνειρα μένουν ζωντανά όσος καιρός και αν περάσει.....

Το υπαίθριο μουσείο φαίνεται πάρα πολύ όμορφο!!!
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.730
@giannismits, όπως αναφέρω και στην ιστορία:
"Την περίοδο που βρισκόμουν στη Στοκχόλμη, στην πλατεία (δηλαδή τη Sergels torg) και στην ευρύτερη περιοχή, εκτελούντο έργα, η εκτέλεση των οποίων θα διαρκέσει αρκετό χρόνο, όπως κατάλαβα από την έκταση και τη δυσκολία των έργων."
Τη διαπίστωση αυτή την έκανα λόγω και της εμπειρίας που έχω από την κατασκευή παρόμοιων έργων. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ισχύει και για τα έργα στο Slussen, που αναφέρει ο @taver.
Επίσης έργα γίνονται και σε άλλες περιοχές του κέντρου της πόλης, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Βασιλικού Δραματικού Θεάτρου και συγκεκριμένα στην οδό η οποία έχει ονοματιστεί Ingmar Bergmans gata, προς τιμή του αγαπημένου μου σκηνοθέτη.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 072.JPG


Άξιο αναφοράς είναι ότι αν και τα έργα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και η πόλη είναι μέσα στα νερά, ο υδροφόρος ορίζοντας δεν είναι σε υψηλή στάθμη, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία.


@Sassenach77. Σε ευχαριστώ και πάλι. Το όνειρο έχει μείνει ζωντανό κι ας έχουν περάσει 13 χρόνια. Η ταινία με έχει στοιχειώσει και είναι η αγαπημένη μου. Την έχω δει δεκάδες φορές.
Το υπαίθριο μουσείο Skansen, πράγματι είναι όμορφο και αξίζει η επίσκεψη.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.889
Likes
40.633
Θα πρέπει για 6 μήνες να τρώω κάλτσες για να κάνω ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη σαν αυτό. Αλλά όποτε το αποφασίσω, θα το κάνω σαν αυτό :).
Για την ταινία, είναι ο μόνος λόγος που η φιλόλογός μου στο γυμνάσιο, η παρακολούθηση αυτής της ταινίας, δικαιολογούσε το να πάμε σχολείο την άλλη μέρα αδιάβαστοι.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.730
Με συγκίνησες με την ταινία. Ταινία η οποία με έχει στοιχειώσει.
Κατά τα λοιπά πρέπει να σου αναφέρω, ότι το ταξίδι δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβό (σε σχέση με Σκανδιναβία).
Θα το δεις και στο τελευταίο κεφάλαιο, όπου αναφέρω τα οικονομικά στοιχεία.
Άσε που πάνω από το 50% του κοστολογίου, ήταν τα πάμφθηνα ατμιστικά υγρά που πήρα για τα παιδιά μου, μήπως κόψουν το τσιγάρο.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.730
Κεφάλαιο 7

Skeppsholmen. Under the bridges.


Πολύ περπάτημα είχα ρίξει όλες τις ημέρες που ήμουν στη Στοκχόλμη. Και Παρασκευή και Σάββατο και Κυριακή. Είχα γυρίσει σε όλα αυτά που ήθελα να δω. Έτσι, είχα αποφασίσει η Δευτέρα να είναι χαλαρή ημέρα. Να είναι ημέρα ξεκούρασης. Είχα αποφασίσει να κάνω, κάτι που σπανίως κάνω. Μια τουριστική βόλτα με ένα καραβάκι. Την τελευταία φορά που είχα κάνει κάτι παρόμοιο ήταν ο γύρος του Μανχάταν με καραβάκι. Τότε με είχαν πείσει ότι ένα από τα must της Νέας Υόρκης είναι το Circle Line Sightseeing, δηλαδή ο γύρος του νησιού με καραβάκι, ο οποίος θυμάμαι ότι είχε διάρκεια περίπου δυόμιση ώρες. Και αυτή τη φορά, τόσο στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, όσο και οι Έλληνες οι οποίοι εργάζονταν στο restaurant London, στο οποίο είχα φάει την πρώτη νύχτα και είχα σκοπό να πάω και την τελευταία, με είχαν πείσει ότι πρέπει να κάνω βόλτα με το καραβάκι, ώστε να απολαύσω τη Στοκχόλμη και από τη θάλασσα. Μάλιστα όλοι ομοφωνούσαν, ότι το καλύτερο tour, ήταν το Stockholm under the bridges tour. Στο ξενοδοχείο μου δίνουν ένα φυλλάδιο με τα τουριστικά προγράμματα και αφού τα εξέτασα, συμφώνησα κι εγώ ότι το πρόγραμμα Stockholm under the bridges, ήταν το καλύτερο και μεγαλύτερο tour, αφού είχε διάρκεια δύο ωρών και σαράντα πέντε λεπτών. Το σχεδόν τρίωρο tour, με βόλευε, αφού θα είχα χρόνο ξεκούρασης από τους ποδαρόδρομους των προηγούμενων ημερών και θα έπαιρνα δυνάμεις για τις τελευταίες απογευματινές και νυχτερινές πεζοπορίες στη Στοκχόλμη. Η αφετηρία του tour, είναι στην προκυμαία μπροστά από το ξενοδοχείο Grand Hotel, στο παραλιακό πεζοδρόμιο της λεωφόρου Södra Blasieholmshamnen. Έτσι μετά το πλούσιο πρωινό στο Belgobaren, περπάτησα με αντίθετη κατεύθυνση το δρόμο του προηγούμενου απογεύματος, φτάνοντας στα εκδοτήρια των εισιτηρίων για το Stockholm under the bridges tour. Αποφάσισα να βγάλω εισιτήριο με το tour που θα ξεκινούσε στις 13.00, ώστε να έχω λίγο χρόνο για μια βόλτα στο νησί Skeppsholmen, ένα από τα λίγα σημεία του κέντρου της πόλης, το οποίο δεν είχα επισκεφτεί.
Αφού έβγαλα το εισιτήριο έστριψα το βλέμμα μου προς το Κοινοβούλιο και το Παλάτι.

1.JPG


Στη συνέχεια έστριψα το βλέμμα μου προς το περίφημο ξενοδοχείο Grand Hotel,

2.JPG


στο οποίο, όπως ανέφερα στο προηγούμενο κεφάλαιο, έχουν γυριστεί σκηνές από πολλές γνωστές κινηματογραφικές ταινίες.
Προχώρησα προς τη γέφυρα Skeppsholmsbron,

3.JPG


η οποία συνδέει το Norrmalm με το νησί Skeppsholmen. Προχώρησα προς τη γέφυρα, παρατηρώντας την υπέροχη Gamla Stan.

4.JPG


Στο ακρωτήριο δίπλα στη γέφυρα Skeppsholmsbron, επί της ηπειρωτικής Στοκχόλμης, υπάρχει το Nationalmuseum.

5.JPG


Το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης της Σουηδίας. Όμως την περίοδο που επισκέφτηκα τη Στοκχόλμη το μουσείο ήταν κλειστό, λόγω εργασιών αποκατάστασης. Άλλωστε, αυτό, το είχα διαβάσει στο σχετικό site.
Αφήνοντας πίσω μου το Nationalmuseum, προχώρησα προς τη γέφυρα Skeppsholmsbron.
Η γέφυρα Skeppsholmsbron είναι μήκους 165 μέτρων και πλάτους 9,50 μέτρων, από τα οποία πλάτος 5,50 μέτρων διαθέτει ο κεντρικός διάδρομος και από πλάτος 2,00 μέτρων, διαθέτει ο κάθε παράπλευρος διάδρομος. Η γέφυρα Skeppsholmsbron, είναι η πρώτη σφυρηλατημένη σιδερένια γέφυρα που κατασκευάστηκε στη Σουηδία και διαθέτει επιχρυσωμένο στέμμα με θέα προς τη Gamla Stan και προς τη λεωφόρο Strandvägen.

6.JPG


7.JPG


Φωτογράφιζα το στέμμα και θυμόμουν τους δικούς μας αγώνες, εναντίον του στέμματος. Πριν αρχίσω να έρχομαι σε σχιζοειδείς καταστάσεις, προχώρησα προς το νησί Skeppsholmen, παρατηρώντας το μόνιμα αραγμένο ιστιοφόρο,

8.JPG


το όμορφο περιβάλλον του νησιού

9.JPG


και τη Gamla Stan, απέναντι.

10.JPG


Στο νησί Skeppsholmen, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Gamla Stan και Djurgården, σ' ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, υπάρχει το Moderna Museet, στο οποίο υπάρχει μεγάλη συλλογή τέχνης από τον 20 αιώνα ως σήμερα, με έργα των Πικάσο, Νταλί, Ματίς κλπ. Το μουσείο άνοιξε στις 09-05-1958. Σκέφτηκα μήπως έπρεπε να επισκεφτώ το μουσείο.
Φτάνοντας στην είσοδο του μουσείου, μου έφυγε το δίλημμα. Ήταν Δευτέρα και το μουσείο ήταν κλειστό. Έκανα ένα μικρό περίπατο στον εξωτερικό χώρο.

11.JPG


12.JPG


Τόσο στο νησί Skeppsholmen, όσο και στο όμορο νησί Kastellholmen, υπάρχουν αρκετά μουσεία και αξιόλογα κτίρια εκτός από το Moderna Museet, όπως το μουσείο Άπω Ανατολής, το Royal Institute of Art (σχολή καλών τεχνών), το κτίριο του Ναυαρχείου, η Βασιλική Σουηδική Ναυτική Ακαδημία κλπ. Δεν είχα πολύ χρόνο, οπότε έκανα ένα γρήγορο περίπατο στο νησί και επέστρεψα στην αποβάθρα, προκειμένου να πάρω το καραβάκι για το Stockholm under the bridges tour.

13.JPG


Το καραβάκι ξεκίνησε αφήνοντας πίσω του εμβληματικά κτίρια όπως το Grand Hotel και το Παλάτι.
Από την αρχή φάνηκε ότι το tour είναι πολύ πιο οργανωμένο από το αντίστοιχο της Νέας Υόρκης. Υπήρχε πολύ πληροφορία και μεγάλη άνεση θέσεων. Στη συνέχεια, το καραβάκι πέρασε μεταξύ Gamla Stan και Skeppsholmen, είδαμε από τη θάλασσα το παλάτι και το Grand Hotel,

14.JPG


15.JPG


στη συνέχεια, μπαίνοντας στον άλλο κόλπο μεταξύ Skeppsholmen και Djurgården είδαμε από τη θάλασσα το μουσείο Vasa, το Βασιλικό Δραματικό Θέατρο, την παραλιακή λεωφόρο Strandvägen και το μεγάλο λούνα παρκ Γκρόνα Λουντ.

16.JPG


17.JPG


18.JPG


19.JPG


Το καραβάκι συνέχισε με ένα γύρο από το νησί Södermalm,

20.JPG


περάσαμε τα μικρά φράγματα ελέγχου στάθμης νερού, τα οποία διαχωρίζουν και παράλληλα συνδέουν τη θάλασσα με τη λιμνοθάλασσα,

21.JPG


συνεχίσαμε το γύρο του Södermalm, παρατηρώντας σύγχρονα κτίρια αλλά και εμβληματικά σημεία

22.JPG


23.JPG


24.JPG


ολοκληρώσαμε το γύρο φτάνοντας στο Δημαρχείο και παρατηρώντας το εμβληματικό αυτό κτίριο από τη θάλασσα,

25.JPG


αρχίσαμε το ταξίδι της επιστροφής, περνώντας από όμορφα και ενδιαφέροντα σημεία

26.JPG


27.JPG


βλέποντας συνεχώς βαρκάκια τα οποία χρησιμοποιούν οι Σουηδοί, περάσαμε πάλι από τα μικρά φράγματα ελέγχου στάθμης νερού, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε διαχωρίζουν και παράλληλα συνδέουν τη θάλασσα με τη λιμνοθάλασσα.

28.JPG


Ο σχεδόν τρίωρος γύρος ολοκληρώθηκε με την παρατήρηση σύγχρονων κτιρίων,

29.JPG


αλλά και του Nationalmuseum,

30.JPG


δηλαδή του μεγαλύτερου μουσείου τέχνης της Σουηδίας το οποίο δυστυχώς είναι την περίοδο αυτή κλειστό, όπως άλλωστε έχει προαναφερθεί.
Βγήκα από το καραβάκι, ξεκούραστος και αποφασισμένος να κάνω μια βόλτα στη Gamla Stan.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.730
Κεφάλαιο 8

Και πάλι Gamla
Stan. Απογευματινή και νυχτερινή βόλτα.

Βγήκα από το καραβάκι. Όπως έχω προαναφέρει η σχεδόν τρίωρη βόλτα άξιζε τα χρήματα της.
Βγαίνοντας από το καραβάκι, πέρασα τη γέφυρα Strombron και προχώρησα προς το παλάτι. Προχωρώντας προς το παλάτι, όπου ήταν μια μικρή ανηφόρα, παρατηρούσα απέναντι τη γέφυρα Skeppsholmsbron.

1.JPG


Μου άρεσε πολύ η θέα από την περιοχή του παλατιού, μπήκα για λίγο στο παλάτι

2.JPG


και πέρασα από τον Storkyrkan, τον καθεδρικό ναό της Στοκχόλμης (ναός Αγίου Νικολάου), ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο παλάτι.

3.JPG


Η εκκλησία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και συγκεκριμένα από το έτος 1273 και είναι η παλαιότερη εκκλησία της Στοκχόλμης. Η αρχιτεκτονική της με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα και το μεγάλο ύψος παραπέμπει σε λιτή μεγαλοπρέπεια. Στην εκκλησία φιλοξενείται το περίφημο ξύλινο γλυπτό " Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος".
Στη συνέχεια προχώρησα γρήγορα προς την πλατεία Stortorget, η οποία περιβάλλεται από αξιόλογα κτίρια, με όμορφα χρώματα.

4.JPG


Ένα από τα εμβληματικά κτίρια της πλατείας είναι το κτίριο του χρηματιστηρίου,

5.JPG


για το οποίο υπάρχει αναφορά στο δεύτερο κεφάλαιο της παρούσας ιστορίας. Το κτίριο αυτό, όπως έχω προαναφέρει είναι πλέον το μουσείο Nobel, το οποίο ήθελα να επισκεφτώ. Στο μυαλό μου γύριζαν στίχοι του Σεφέρη και του Ελύτη, όμως τα περισσότερα μουσεία της Στοκχόλμης, τη Δευτέρα είναι κλειστά. Αυτό έπρεπε να το καταλάβω από την προηγούμενη ημέρα αφού τόσο το Ιστορικό Μουσείο της Σουηδίας, όσο και άλλα μουσεία, ανάφεραν στο ωράριό τους ότι τη Δευτέρα είναι κλειστά. Επίσης το πρωί της Δευτέρας είχα δει και το Moderna Museet, κλειστό. Έτσι δεν κατάφερα να επισκεφτώ, ούτε αυτή τη φορά το μουσείο Nobel. Κατάλαβα ότι η Δευτέρα στη Σουηδία, δεν είναι η κατάλληλη ημέρα για επίσκεψη σε μουσεία.
Σταμάτησα αρκετή ώρα στην πλατεία, ασχολούμενος με τα κτίρια και το πηγάδι που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και το οποίο σχεδιάστηκε από τον Erik Palmsted.

6.JPG


Επισημαίνεται ότι το νησάκι Stadsholmen, το οποίο είναι το κεντρικό σημείο και το πολύ μεγάλο τμήμα της Gamla Stan είναι χτισμένο πάνω σε σκουπίδια, μπάζα και λάσπη, γι αυτό βυθίζεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Υπάρχουν σε διάφορα σημεία του νησιού δείκτες – μετρητές της βύθισης, ώστε να εξεταστούν οι διαφορικές καθιζήσεις και να διερευνηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης.
Αφού σταμάτησα για αρκετή ώρα στην πλατεία, θαυμάζοντας τα πολύχρωμα και εμβληματικά κτίρια, προχώρησα σε έναν ακόμα περίπατο στη Gamla Stan, σε όλα τα στενά δρομάκια της Gamla Stan.

7.JPG


8.JPG


9.JPG


10.JPG


Κάποια στιγμή άρχισε ψιλόβροχο, σύνηθες φαινόμενο για μήνα Μάη στη Σουηδία. Εγώ βέβαια αυτό το καιρικό φαινόμενο, το αντιμετώπισα άμεσα. Μπήκα στην πρώτη Irish Pub, που βρήκα μπροστά μου. Και αυτή ήταν η O'Connell's Irish Pub, επί της οδού Stora Nygatan 21, μια τυπική ιρλανδέζικη pub μέσα στο κέντρο της Στοκχόλμης.

11.JPG


Μπήκα μέσα, η pub γέμιζε και άδειαζε και σε μια φάση που ήταν λίγος κόσμος έβγαλα τη φωτογραφία,

12.JPG


με χαρά μου ανακάλυψα ότι τα ποτά ήταν στη μισή τιμή, λόγω happy hour, ζήτημα το οποίο αξιοποίησα με τον καλύτερο τρόπο.
Όταν βγήκα από την O'Connell's Irish Pub, η βροχή είχε σταματήσει, συνέχισα την περιήγηση στα στενά δρομάκια της Gamla Stan,

13.JPG


μπήκα σε μια άλλη Irish Pub, επί της οδού Stora Nygatan η οποία ονομάζεται "The Liffey"

14.JPG


και προφανώς πήρε τ' όνομά της από τον ποταμό που διασχίζει το Δουβλίνο, ήπια μια μπίρα Guinness κι ένα Bushmills malt, να θυμηθώ το αγαπημένο μου Δουβλίνο και συνέχισα την περιήγηση στα βρεγμένα δρομάκια της Gamla Stan.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής,

15.JPG


έκανα μια βόλτα περιμετρικά του παλατιού

16.JPG


και του Κοινοβουλίου.

17.JPG


18.JPG


19.JPG


Έριξα και μια ματιά, δυτικά, προς το εμβληματικό κτίριο του Δημαρχείου

20.JPG


και προχώρησα βόρεια, όπου κοντά στο ξενοδοχείο μου είναι το restaurant London,

21.JPG


όπου είχα αποφασίσει να πάω για φαγητό την τελευταία νύχτα στη Στοκχόλμη. Άλλωστε το είχα πει και στους Έλληνες που δούλευαν στο restaurant.
Το φαγητό ήταν πάλι πολύ καλό,

22.JPG


καθώς εξαιρετικό ήταν και το λευκό ιταλικό κρασί

23.JPG


με το οποίο συνόδευσα το φαγητό. Αφού απόλαυσα φαγητό και κρασί, αλλά και τη διακριτική μουσική, προχώρησα προς το ξενοδοχείο μου και συγκεκριμένα προς το Belgobaren,

24.jpg


για να πιω τις τελευταίες βέλγικες μπίρες του ταξιδιού.
Όταν ήπια τις μπίρες μου, αποφάσισα να περπατήσω μερικά χιλιόμετρα, ακόμα, ώστε να κάνω νυχτερινή φωτογράφιση της παλιάς πόλης.
Τα χρόνια έχουν περάσει, δεν κουβαλάω πλέον φακούς και τρίποδο, ενώ η συγκεκριμένη νυχτερινή φωτογράφιση, έγινε με φωτογραφική μηχανή mirrorless. Όταν έχω γυρίσει όλη την ημέρα, έχω πιει τα ποτά μου, έχω φάει, τις νύχτες προτιμώ να κυκλοφορώ με το μικρότερο δυνατό βάρος. Άλλωστε έχω γίνει επιεικέστερος με τον εαυτό μου, όσον αφορά στην ποιότητα των φωτογραφιών.
Ακολούθησα τον γνωστό πεζόδρομο και ύστερα από λίγη ώρα έφτασα στην παλιά πόλη.
Φωτογράφισα το Κοινοβούλιο

25.JPG


και τις γύρω υδάτινες επιφάνειες,

26.JPG


27.JPG


όπου δυτικά, στο βάθος, καθρεφτιζόταν και το Δημαρχείο.

28.JPG


29.JPG


Αφού φωτογράφισα και το φωτισμένο παλάτι,

30.JPG


προχώρησα κατά μήκος της οδού Västerlånggatan,

31.JPG


προς το κέντρο της Gamla Stan και συγκεκριμένα προς την πλατεία Stortorget.

32.JPG


33.JPG


34.JPG


Απόλαυσα πολύ το νυχτερινό περίπατο στην πολύχρωμη πλατεία Stortorget

35.JPG


και στα έρημα στενά δαιδαλώδη μεσαιωνικά σοκάκια της Gamla Stan και κάποια στιγμή, αποφάσισα να πάρω το δρόμο της επιστροφής συνεχίζοντας τη νυχτερινή φωτογράφιση.

36.JPG


37.JPG


38.JPG


39.JPG


Η τελευταία νυχτερινή φωτογραφία ήταν από τη γέφυρα Riksbron προς την είσοδο της παλιάς πόλης.

40.JPG


Μετά τη νυχτερινή φωτογράφιση επέστρεψα στο Normalm, όπου σε ένα μπαράκι κοντά στο ξενοδοχείο μου έπνιξα τον πόνο μου. Ήταν η τελευταία νύχτα στη Στοκχόλμη. Και ήταν αργά, πολύ αργά, όταν ανέβηκα στο δωμάτιό μου για ύπνο.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.730
Κεφάλαιο 9

Επίλογος.


Την επόμενη ημέρα, μετά το άριστο πρωινό στο ξενοδοχείο, έκανα μια μικρή βόλτα στο κέντρο της πόλης, επέστρεψα, πήρα από το δωμάτιό μου την αποσκευή μου, βγήκα από το ξενοδοχείο μου Freys Hotel και ύστερα από τρία λεπτά βρισκόμουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης (Stockholms Centralstation), από όπου δίπλα σ' αυτόν ξεκινούν, κάθε δέκα λεπτά, τα λεωφορεία Flygbassarna της SAS για το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης.
Το ταξίδι της επιστροφής ήταν πολύ ομαλό. Το λεωφορείο Flygbassarna της SAS, στο οποίο ο οδηγός τραγουδούσε δημιουργώντας ένα εύθυμο κλίμα, ήταν πολύ άνετο

1.JPG


2.JPG


και έφτασε, ύστερα από πενήντα περίπου λεπτά, στο αεροδρόμιο Arlanda. Πέρασα γρήγορα (fast track) τους ελέγχους και κατευθύνθηκα προς το lounge της SAS.

3.jpg


Στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης το lounge της SAS, είχε καλό φαγητό, μεγάλη ποικιλία κρασιών και εξαιρετική θέα προς το αεροδρόμιο, ενώ είναι τόσο προσεγμένο, αφού διαθέτει έργα τέχνης ακόμα και στις τουαλέτες.

4.jpg


5.jpg


6.jpg


Όταν πλησίασε η ώρα αναχώρησης, κατευθύνθηκα προς το αεροπλάνο.

7.JPG


Το αεροπορικό ταξίδι, πράγματι, κύλισε υπέροχα. Απογειωθήκαμε, απόλαυσα από ψηλά τη σουηδική φύση, το έντονο υγρό στοιχείο που κυριαρχεί, το αρχιπέλαγος

8.JPG


9.JPG


10.JPG


11.JPG


12.JPG


13.JPG


14.JPG


15.JPG


16.JPG


και μετά την οπτική απόλαυση, αφοσιώθηκα στις υλικές απολαύσεις. Ποτό και φαγητό.
Δεν έχω κανένα παράπονο από την Aegean. Το αντίθετο μάλιστα. Στο αεροπλάνο της Aegean, ευτυχώς ήμουν πάλι business class εκμεταλλευόμενος τα προνόμια της χρυσής κάρτας. Ήμουν σε θέση μπροστά (1A), οπότε εκτός από το ποτό καλωσορίσματος, τα σπέσιαλ ουίσκι, τα φαγητά,

17.jpg


18.jpg


είχα στη διάθεσή μου και τέσσερις ποικιλίες από εξαιρετικά κρασιά. Όταν έφτασε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προχώρησα γρήγορα προς το parking. Πήρα το αυτοκίνητο και ύστερα από δύο ώρες, ήμουν σπίτι μου, έπεσα στη θάλασσα και οργάνωσα τις φωτογραφίες του ταξιδιού.
Πέρασα πολύ όμορφα στο ταξίδι στη Στοκχόλμη.
Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, τα ταξίδια (ή μάλλον η διαβίωση) στη Στοκχόλμη, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ακριβά.

Μετακινήσεις.

Το αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα – Στοκχόλμη – Αθήνα, κόστισε περίπου 135 ευρώ, με Aegean, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων δαπανών, για τηλεφωνική κράτηση μέσω της Aegean, για κλάση S, ώστε να είναι δυνατή η αναβάθμιση της κράτησης σε θέση business. Θεωρώ ότι το εισιτήριο το έκλεισα σε σχετικά χαμηλή τιμή, αν συνυπολογιστεί ότι ήταν ναύλος S.
Οι λοιπές μετακινήσεις κόστισαν:
Το λεωφορείο Flygbassarna της SAS από το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης. έως τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης (Stockholms Centralstation) κόστισε 12,45 ευρώ (119 SEK). Το ίδιο και η επιστροφή.
Το ταξί από το κέντρο του Södermalm έως το Freys Hotel, κόστισε 21,37 ευρώ (204 SEK).
Το Stockholm under the bridges tour, κόστισε 27,14 ευρώ (260 SEK).

Διαμονή.
Είχα κάνει κράτηση στο Freys Hotel, στο οποίο η διανυκτέρευση κόστισε 160 ευρώ με πλούσιο πρωινό.

Κόστος διαβίωσης.

Όπως είναι γνωστό, το κόστος διαβίωσης στη Στοκχόλμη είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Από άποψη φαγητού, οι σαλάτες και σούπες κόστιζαν γύρω στα 4 έως 6 ευρώ, τα φρέσκα ψαρικά από 14 έως 22 ευρώ το πιάτο, ενώ η πίτσα γύρω στα 15 ευρώ.
Από άποψη ποτών, η κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη. Πρέπει όμως να επισημάνω κάτι, που όλοι το γνωρίζετε. Το αλκοόλ σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας (σε άλλη περισσότερο, σε άλλη λιγότερο), είναι ακριβό. Άλλωστε πολλές ταινίες έχουν γυριστεί με αυτό το θέμα.
Μάλιστα στη Σουηδία, όπως και σε άλλες χώρες, το αλκοόλ φορολογείται ανάλογα με τους αλκοολικούς βαθμούς. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%). Το μπουκάλι κρασί (τα πλέον φθηνά κόστιζαν από 30 έως 40 ευρώ (το ποτήρι από το ίδιο μπουκάλι κόστιζε πάνω από 12 ευρώ - οπότε πάντα προτιμούσα μπουκάλι). Το ποτήρι ή το μπουκάλι η μπύρα κόστιζε από 7 έως 12 ευρώ.
Το ποτήρι Cragganmore Malt Whisky (μεζούρα) κόστιζε γύρω στα 11,50-13,60 ευρώ (110 SEK έως 130 SEK, ανάλογα με το bar) .
Το ποτήρι Ardbeg Single Malt Whisky (μεζούρα) κόστιζε γύρω στα 15,92 ευρώ (152 SEK, στο jazz bar Fasching).
Πάντως υπήρχε happy hour, (εκεί το ονόμαζαν "after work"), όπου οι τιμές έπεφταν αρκετά, η μπίρα κόστιζε 4-5 ευρώ, το ποτήρι κρασί 6-7 ευρώ και τα ποτά 7-9 ευρώ.
Όσον αφορά στα μουσεία, η είσοδος στο μουσείο Skansen, κόστισε 18,85 ευρώ (180 SEK), ενώ η είσοδος στο Strindbergsmuseet, κόστισε 6,28 ευρώ (60 SEK).

Τα παραπάνω ισχύουν με ισοτιμία 1ευρώ=9,55 SEK, κατά μέσο όρο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, πέντε ημέρες στη Στοκχόλμη και δεν είδα πως είναι οι Σουηδικές Κορώνες. Τα πάντα πλήρωσα με πιστωτική κάρτα, οπότε η ως άνω ισοτιμία, προέκυψε από τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας.

Επαναλαμβάνω. Το ταξίδι στη Στοκχόλμη ήταν πάρα πολύ όμορφο.
Και ας αφορούσε, αυτή τη φορά, μόνο στην πρωτεύουσα, την πιο πράσινη πρωτεύουσα του κόσμου, που συνδυάζει αρμονικά το νερό, το πράσινο και τις αστικές παρεμβάσεις, ενταγμένες στο περιβάλλον. Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός του ταξιδιού. Ύστερα από πολλά ταξίδια στη Σουηδική επαρχία, με μικρά περάσματα από τη Στοκχόλμη, αυτή τη φορά είχα αποφασίσει να αφιερώσω το ταξίδι στην πρωτεύουσα. Και χωρίς λοιπές υποχρεώσεις. Το σημαντικό είναι ότι θα μου μείνουν για πάντα χαραγμένες πάρα πολλές εικόνες από αυτό το ταξίδι.
Εικόνες όπως αυτή από το Δημαρχείο προς τη νησίδα Riddarholmen.

19.JPG


Εικόνες από το Monteliusvägen.

20.JPG


21.JPG


22.JPG


Εικόνες από την πλατεία Stortorget και ημερήσιες και νυχτερινές,

23.JPG


24.JPG


25.JPG


και από τα δαιδαλώδη μεσαιωνικά σοκάκια της Gamla Stan

26.JPG


27.JPG


Εικόνες από τον κεντρικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης Drottninggatan και το κέντρο της πόλης.

28.JPG


29.JPG


30.JPG


Εικόνες από εμβληματικά κτίρια της Στοκχόλμης όπως το Δημαρχείο,

31.JPG


το Κοινοβούλιο,

32.JPG


33.JPG


το παλάτι

34.JPG


35.JPG


και το βασιλικό δραματικό θέατρο.

36.JPG


Εικόνες από το Strindbergsmuseet

37.JPG


και το μουσείο Skansen

38.JPG


Εικόνες από τον παραλιακό δρόμο της Gamla Stan προς το νησί Södermalm

39.JPG


και τη νησίδα Skeppsholmen,

40.JPG


Εικόνες από το αεροπλάνο προς το αρχιπέλαγος.

41.JPG


42.JPG


Εικόνες, πολλές εικόνες!
Πέρασα πάρα πολύ ωραία στη Στοκχόλμη και έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τις τελευταίες νυχτερινές φωτογραφίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. Κι ας βγήκαν με φωτογραφική μηχανή mirrorless.
Το άλλο ζήτημα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν ο μεγάλος αριθμός ΑΜΕΑ που κυκλοφορούσαν άνετα στην πόλη. Αυτό αποδεικνύει, ότι η Σουηδία, όπως και οι άλλες Σκανδιναβικές χώρες, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα για την απόλυτη ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία. Άλλωστε αυτό το παρατηρώ σε όλα τα ταξίδια στις Σκανδιναβικές χώρες.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα φιλικός.
Πράγματι η Στοκχόλμη είναι πόλη για να ζεις. Ποιότητα ζωής εξαιρετική.
Και όταν βρίσκομαι στη Στοκχόλμη και γενικότερα στη Σουηδία, θυμάμαι πάντα τρεις επιφανείς ανθρώπους, οι οποίοι με σηματοδότησαν:
Τον μεγάλο δραματουργό August Strindberg, τον μεγάλο σκηνοθέτη Ingmar Bergman και τον μεγάλο πολιτικό Olof Palme.



ΤΕΛΟΣ
 
Last edited:

kokoui

Member
Μηνύματα
369
Likes
486
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινικη Αμερικη
Ξεκίνησα να διαβάζω τυχαία και από τις πρώτες γραμμές είπα: ώπα, αυτός πρέπει να είναι ο @gelf. Απλά μεταφέρθηκα νοερά από την χριστουγεννιάτικη κεντρική Ευρώπη και το Παρίσι στην Στοκχόλμη. Πολύ ωραίες φωτο όπως πάντα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.074
Μηνύματα
879.692
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom