Σουηδία Πόλη να ζεις. Ποιότητα ζωής. (Δηλαδή Στοκχόλμη).

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.730

Κεφάλαιο 1

Εισαγωγή - Το ταξίδι του πηγαιμού.


Θυμάμαι έναν καθηγητή μου στο Γυμνάσιο. Αγαπημένο μου καθηγητή. Καθηγητή μαθηματικών. Νέος καθηγητής τότε. Δεν τον αγαπούσα επειδή μου έβαζε εικοσάρια. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που με βοήθησαν να αγαπήσω τα μαθηματικά. Τότε στην Ελλάδα περνούσαμε μια μαύρη εποχή. Μαύρη, κατάμαυρη. Κι ο καθηγητής μας αυτός, μας μιλούσε συνεχώς για μια χώρα. Για μια χώρα που όλα κυλούσαν ήρεμα και φυσιολογικά. Για μια προοδευτική χώρα. Για την πιο προωθημένη χώρα. Για τη Σουηδία.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Με τον καθηγητή μου βρεθήκαμε ύστερα από πολλά χρόνια και τα λέμε ακόμα. Είναι υγιής και αυτό το χαίρομαι πολύ, ιδιαίτερα τις στιγμές που πίνουμε, παραθαλάσσια, το κρασάκι μας.

Εγώ λόγω επαγγέλματος, κατά την τελευταία δεκαπενταετία, είχα βρεθεί αρκετές φορές στη Σουηδία και κυρίως στη Σουηδική επαρχία. Στην πρωτεύουσα της Σουηδίας ελάχιστες φορές είχα βρεθεί. Και κυρίως μονοήμερα ή/και περαστικός. Μια νύχτα, στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, στις αρχές του 2017, άρχισα να σκέφτομαι τη Σουηδία. Θυμήθηκα ότι σ' ένα ταξίδι μου, το έτος 2009 είχα ανταλλάξει ευρώ με κορώνες. Όμως κάτι η φιλοξενία, κάτι και το ότι λόγω Δεκέμβρη στη Σουηδική επαρχία, τα πάντα κλείνουν νωρίς (το μόνο που είχα διακρίνει ήταν, δύο κατεστραμμένοι τύποι να παίζουν φλιπεράκια, αργά τη νύχτα, δηλαδή ... στις 06.30 το απόγευμα!!!), μου είχαν "ξεμείνει" 1400 κορώνες. Δεν είχα να τις χαλάσω, αλλά αυτοί που μας φιλοξενούσαν μας πέρασαν από το εργοστάσιο της Κosta Boda, το οποίο θεωρούσαν ως το αξιοθέατο της περιοχής, στο τμήμα εκείνο της νοτιοδυτικής Σουηδίας, στο οποίο βρισκόμουν τότε.
Βαρέθηκα να πάω στην επίδειξη κατασκευής φυσητού γυαλιού. Αν και αντικαταναλωτικός τύπος, αποφάσισα να δώσω τις 1400 κορώνες, στο παράρτημα του εργοστασίου. Έτσι βρέθηκα με πάνω από 40 δημιουργήματα της Κosta Boda, βαρύτατα, τα οποία διαμοίρασα στις βαλίτσες των φίλων μου και των συνεργατών μου, αφού ήταν αδύνατον, αυτά, να μεταφερθούν από ένα άτομο. Εκτός κι αν αυτός ήταν αρσιβαρίστας και εγώ δεν είμαι.
Έτσι έχω γεμίσει το σπίτι μου με αντικείμενα από το εργοστάσιο της Κosta Boda.

Αυτά θυμόμουν, για ένα από τα ταξίδια μου στη Σουηδική επαρχία, όταν κάποια νύχτα, ύστερα από μια κουραστική ημέρα του χειμώνα του έτους 2017, αποφάσισα να αξιοποιήσω τα κουπόνια αναβάθμισης θέσης της Aegean, ως χρυσό μέλος. Τον προορισμό δεν τον σκέφτηκα πολύ. Αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη. Μόνο στη Στοκχόλμη. Ένα ταξίδι χωρίς να έχω δουλειά. Ένα ταξίδι χλιδάτο. Πως; Ήταν απλό. Με τα κουπόνια αναβάθμισης της Aegean σε business class, λόγω της χρυσής κάρτας miles and bonus.

Κάπως έτσι βρέθηκα για μια ακόμα φορά στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, στην κατά πολλούς πιο πράσινη πρωτεύουσα και για πολλούς στην ομορφότερη πρωτεύουσα του κόσμου.
Ήμουν πάρα πολύ μικρός, άλλωστε έχουν περάσει δεκαετίες, αλλά πάντα θυμόμουν ότι η Σουηδία, ήταν η πρώτη χώρα που βρέθηκε, άμεσα, ενάντια στην ελληνική χούντα, που τότε αυτή, μας είχε υποδουλώσει. Τότε, μου είχε φανεί περίεργο, το πως δεν είχαν αντιδράσει, πρώτα, οι χώρες του "υπαρκτού" σοσιαλισμού ΕΣΣΔ κλπ. Βέβαια αργότερα μου λύθηκε η απορία. Οι διακρατικές σχέσεις ήταν πάνω απ' όλα και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, είχαν πολύ καλύτερο κωδικό επικοινωνίας.

Με όλα αυτά ξεκίνησα ευτυχής για ένα ακόμα ταξίδι στη Σουηδία. Μάλλον όχι στη Σουηδία. Μόνο στη Στοκχόλμη. Την πρωτεύουσα. Επί τέλους, μια φορά μόνος στην πρωτεύουσα. Και μάλιστα, στην πρωτεύουσα με το περισσότερο πράσινο και με τις καλύτερες συνθήκες ζωής. Στην υπέροχη Στοκχόλμη.

1.JPG


2.JPG


3.JPG


Έκλεισα άμεσα το εισιτήριο, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Aegean, ώστε να ελέγξω παράλληλα και πριν από την έκδοσή του την ύπαρξη θέσεων business. Το εισιτήριο το έκλεισα σε σχετικά χαμηλή τιμή, αν συνυπολογιστεί ότι ήταν ναύλος S, ενώ παράλληλα επιβαρύνθηκα και τη χρέωση της τηλεφωνικής έκδοσης. Βέβαια ήταν ημέρες προσφορών, οπότε και όλες οι κατηγορίες των ναύλων ήταν σε χαμηλότερη τιμή. Επίσης έκανα κράτηση τη θέση 1F, για το ταξίδι Αθήνα - Στοκχόλμη και τη θέση 1A, για το ταξίδι Στοκχόλμη - Αθήνα. Το κριτήριο για την επιλογή της θέσης ήταν ο προσανατολισμός, για την αποφυγή του ήλιου. Η αναβάθμιση της θέσης αξίζει μόνο σε μεγάλο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ταξίδι (αεροπορικά ταξίδια - προορισμούς της Aegean όπως η Στοκχόλμη, αλλά και το Όσλο, το Δουβλίνο ή ακόμα και το Παρίσι προορισμούς στους οποίους, πρόσφατα, χρησιμοποίησα τα κουπόνια αναβάθμισης).
Τα εισιτήρια που έκλεισα ήταν για το μήνα Μάη και συγκεκριμένα αναχώρηση Παρασκευή 12-05-2017, ώρα 13.15 και επιστροφή Τρίτη 16-05-2017, ώρα 12.45.
Οι πτήσεις που έκλεισα ήταν σε άριστες ώρες. Μεσημεριανές. Έχω βαρεθεί, πλέον τα βάρβαρα ξυπνήματα στις τέσσερις το πρωί. Άλλωστε αργώ πολύ να κοιμηθώ, οπότε γενικά ξυπνώ αργά. Όμως την ημέρα του ταξιδιού, ξυπνώ το πρωί και πέφτω αμέσως στη θάλασσα.
Η πτήση ήταν το μεσημέρι, οπότε μετά το μπάνιο στη θάλασσα και το σχετικό ντους, έφυγα για το αεροδρόμιο. Έφτασα χαλαρά τρεις ώρες πριν από την πτήση και προφανώς κατευθύνθηκα προς το lounge της Lufthansa. Το lounge της Lufthansa στην Αθήνα, όπως έχω προαναφέρει, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες μαλτ ουίσκι που έχω δει σε lounge. Μόλις μπήκα μέσα στο lounge, ήπια δύο Bushmills malt 10ετίας, για να χαλαρώσω από το οδικό ταξίδι. Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενες ιστορίες το Bushmills (το malt) έχει αρχίζει να εκτοπίζει από την καρδιά μου (μάλλον από το λαρύγγι μου και το στομάχι μου) το Cardhu. Στη συνέχεια έβαλα ένα Lagavulin, προκειμένου να σταματήσω τα βελούδινα ποτά. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, είναι πιο εύκολο να σταματήσεις ένα καπνιστό ποτό όπως είναι το Lagavulin, από ένα ποτό με βελούδινη γεύση, όπως το Bushmills malt 10ετίας. Μετά τα ποτά και αφού ειδοποιήθηκα για τον χρόνο της πτήσης, προχώρησα προς το αεροπλάνο. Ήμουν ο μόνος στη συγκεκριμένη πτήση σε θέση business.

4.JPG


Απόλαυσα το ταξίδι, προς τη Στοκχόλμη, από τη θέση 1F και πλησιάζοντας προς το αεροδρόμιο Arlanda, παρατηρούσα τα νησάκια του αρχιπελάγους,

5.JPG


έφτασα στη Στοκχόλμη, μπήκα στο λεωφορείο Flygbassarna,

6.JPG


το οποίο με κατέβασε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, όπου ήταν και το τέλος της διαδρομής. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Στοκχόλμης (Stockholms Centralstation), δέχεται πάνω από 250.000 επιβάτες ημερησίως.
Από εκεί το ξενοδοχείο μου Freys Hotel, επί της οδού Bryggargatan 12, ήταν δίπλα.

7.JPG


Ένας από τους λόγους που επέλεξα το ξενοδοχείο Freys Hotel, ήταν το γεγονός, ότι αυτό το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, εκτός από το πλεονέκτημα της θέσης του, στο κέντρο της πόλης, στο ισόγειό του φιλοξενεί το μπαρ-εστιατόριο Belgobaren, το οποίο διαθέτει τριακόσια (300) είδη βέλγικης μπίρας.

8.jpg


Σκεπτόμενος, με χαρά, τις μπίρες που θα πίνω, αφού τακτοποιήθηκα στο δωμάτιό μου, βγήκα γρήγορα από το ξενοδοχείο, μετά το φρεσκάρισμα και το σύντομο ντους. Ήθελα να ξαναδώ τη Στοκχόλμη, χωρίς επαγγελματικές δεσμεύσεις, το ταχύτερο δυνατό.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
Συμφωνώωωωωωωω :D
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.329
Likes
14.176
το τέλος να δεις. τύφλα θα φύγουμε:haha::bleh:
Εντάξει,έχουμε συνηθίσει(και μας αρέσουν) στις ιστορίες με αλκοόλ του gelf...Προσωπικά όταν αρχίζει ιστορία μειώνω λίγο την πραγματική κατανάλωση και έρχομαι στα ίσα μου με την virtual...:haha:
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.179
Likes
4.018
νούσαν μας πέρασαν από το εργοστάσιο της Κosta Boda, το οποίο
Σκεπτόμενος, με χαρά, τις μπίρες που θα πίνω,
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.061
Likes
20.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
Καταγράφηκε η πληροφορία :)
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.730
Σας ευχαριστώ, όλους, για τα καλά σας λόγια (γραπτά) και για τα εύστοχα σχόλιά σας.
Επίσης σας ευχαριστώ πολύ για τα likes.
Πρέπει όμως να επισημάνω κάτι, που όλοι το γνωρίζετε. Το αλκοόλ σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας (σε άλλη περισσότερο, σε άλλη λιγότερο) είναι ακριβό. Άλλωστε πολλές ταινίες έχουν γυριστεί με αυτό το θέμα.
Μάλιστα στη Σουηδία, όπως και σε άλλες χώρες, το αλκοόλ φορολογείται ανάλογα με τους βαθμούς. Το αναφέρω και στην ιστορία μου:
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Το μπουκάλι κρασί (από τα φτηνά) κοστίζει όσο τρεις μερίδες φαγητό.
Το ποτήρι Cragganmore Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 12-13 ευρώ.
Το ποτήρι Ardbeg Single Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ.
Με αυτές τις τιμές, πόσο να πιείς; Θα πτωχεύσεις.
Όταν πήγαινα για δουλειά στα νοτιοδυτικά της Σουηδίας, εκεί όπου τα μπαρ έκλειναν νωρίς, έπαιρνα δυο-τρία μπουκάλια Malt Whisky, από το αεροδρόμιο.

Τώρα είχα πάει χαλαρός.

Ήπια και σ' αυτό το ταξίδι, αλλά χαλαρά, σκεπτόμενος ότι στη Λευκορωσία, με ένα ευρώ, έπινες τρεις βότκες σε εξαιρετικό μπαρ.
Το σκεπτόμουν αυτό και μελαγχολούσα.
Σκεπτόμουν ότι στην Κρακοβία συναντούσα συνεχώς πινακίδες που έγραφαν "24 ώρες αλκοόλ", ενώ στη Στοκχόλμη οι μπίρες οι οποίες πωλούνται στα super market είναι έως 3,5 βαθμούς αλκοόλ, δηλαδή δεν πίνονται.
Με αυτές τις συνθήκες πίνεις χαλαρά.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα σχόλια και συγκεκριμένα:

@giannismits. Σ' ευχαριστώ. Εσύ ήσουν στη φθινοπωρινή Στοκχόλμη, εγώ στην ανοιξιάτικη, αν και μέσα Μάη η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Πάντως επειδή έχω βρεθεί (έστω και για λίγο), όλες τις εποχές του χρόνου η Στοκχόλμη είναι υπέροχη. Όσον αφορά στα περί χλιδής, απλώς αξιοποιώ τα προνόμια του χρυσού μέλους, βοηθώ στην ανανέωση της κάβας του lounge του αεροδρομίου στο οποίο κάθε φορά βρίσκομαι και επίσης εξυπηρετώ την Aegean, με την αναβάθμιση της θέσης σε business σε κάποια ταξίδια.

@vickokka. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου.

@makisg. Μάκη μου, μακάρι η ευχή (πρόβλεψή) σου, να γίνει πραγματικότητα.

@dina Z. Σ' ευχαριστώ, ελπίζω στη συνέχεια, να μην σας απογοητεύσω.

@fotast. Κακώς μειώνεις την πραγματική κατανάλωση. Να βρεις γιατρό να σου συνταγογραφεί malt whiskey ή whisky. Κάνει καλό. Αποδεδειγμένα. Σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου, αλλά δεν θυμάμαι να υπάρχει, ιδιαίτερα, αλκοόλ στις ιστορίες μου.

@paefstra. Σ' ευχαριστώ για το ζήτημα που έθεσες περί γευστικών ιστοριών. Ύστερα από το σχόλιό σου, μόλις βγήκα σήμερα το απόγευμα από τη θάλασσα, έβγαλα το μπουκάλι με το καπνιστό Lagavulin, ώστε να πιω δυο - τρία ποτήρια (όχι μεζούρες) στην υγειά σου.

001.jpg


@Triplover. Σ' ευχαριστώ για την επισήμανσή σου, για τις μπυραρίες της Στοκχόλμης. Έχεις δίκιο, αλλά όπως ξέρεις, οι μπύρες αυτές φορολογούνται δυσανάλογα με τις σουηδικές μπύρες στα super market με χαμηλό αλκοολικό βαθμό. Στη Σκανδιναβία δεν πίνω πολύ μπύρα, εξαρτάται βέβαια και από την εποχή που βρίσκομαι εκεί. Έχω την ταπεινή άποψη ότι οι μπύρες σε Τσεχία και Γερμανία (κυρίως) αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι εξαιρετικές. Ιδιαίτερα, εάν είναι απαστερίωτες ή προέρχονται από δεξαμενή (βλ. σχετικές ιστορίες:
"Στις μπυραρίες της Πράγας – Σύντομη ταξιδιωτική ιστορία μπυροποσίας" και "Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Τρίτο μέρος. Στο μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου." ). Επίσης στοιχεία έχουν γραφτεί και στο θέμα "Μπίρες του κόσμου", όπου παρουσιάζονται μπίρες απ' όλη τη γη.
Η διαφορά του να πιείς μπύρα από δεξαμενή ή μπύρα βαρελίσια ή ακόμα χειρότερα μπουκαλιού είναι τεράστια. Πίνοντας μπύρα από δεξαμενή δεν φουσκώνεις. Το ανθρακικό δεν εκρήγνυται στο στομάχι σου.
Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από μπυραρία όπου η μπύρα με σύστημα σωληνώσεων από τη δεξαμενή, καταλήγει απ ευθείας στο τραπέζι σου. Μάλιστα εκτός από τις κάνουλες και το σύστημα ψύξης των ποτηριών, υπάρχει και μετρητής ο οποίος καταγράφει τα λίτρα τα οποία καταναλώνονται στο τραπέζι.

DSCN0023.JPG


DSCN0036.JPG


DSCN0039.JPG


Δεν αναφέρω μια ακόμα ιστορία «Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Πρώτο μέρος. Στις pubs του Δουβλίνου.», ιστορία η οποία αφορά και στις ιρλανδικές μπίρες, αλλά κυρίως στα malt irish whiskey.
Αυτά, βέβαια δεν αναιρούν τις επισημάνσεις σου για τις μπίρες στη Στοκχόλμη.
Πάντως επειδή αγαπώ τις βέλγικες μπίρες (πιθανώς λόγω μεγάλου βαθμού αλκοόλ), επέλεξα το ξενοδοχείο Freys Hotel, το οποίο στο ισόγειό του, φιλοξενεί το μπαρ-εστιατόριο Belgobaren, το οποίο διαθέτει τουλάχιστον, τριακόσια (300) είδη βέλγικης μπίρας.

@Sassenach77. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου. Τις απόψεις μου περί μπύρας, αν και δεν είμαι ο πιο ειδικός (ειδικός είμαι στα Malt Whisky), τις έχω καταθέσει παραπάνω και στα τόπικς που αναφέρω.

Συγγνώμη για τα παραπάνω, αλλά βγήκα εκτός τόπικ, ιδιαίτερα με τις μπίρες. Απλά θυμήθηκα, την παλιά μου ιστορία για τις μπυραρίες της Πράγας.

Η ιστορία της Στοκχόλμης θα συνεχιστεί άμεσα.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.061
Likes
20.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Με βλέπω να κοιμάμαι στα παγκάκια για να πιώ μπύρα :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.075
Μηνύματα
879.714
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom