Σουηδία Πόλη να ζεις. Ποιότητα ζωής. (Δηλαδή Στοκχόλμη).

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751

Κεφάλαιο 7

Skeppsholmen. Under the bridges.


Πολύ περπάτημα είχα ρίξει όλες τις ημέρες που ήμουν στη Στοκχόλμη. Και Παρασκευή και Σάββατο και Κυριακή. Είχα γυρίσει σε όλα αυτά που ήθελα να δω. Έτσι, είχα αποφασίσει η Δευτέρα να είναι χαλαρή ημέρα. Να είναι ημέρα ξεκούρασης. Είχα αποφασίσει να κάνω, κάτι που σπανίως κάνω. Μια τουριστική βόλτα με ένα καραβάκι. Την τελευταία φορά που είχα κάνει κάτι παρόμοιο ήταν ο γύρος του Μανχάταν με καραβάκι. Τότε με είχαν πείσει ότι ένα από τα must της Νέας Υόρκης είναι το Circle Line Sightseeing, δηλαδή ο γύρος του νησιού με καραβάκι, ο οποίος θυμάμαι ότι είχε διάρκεια περίπου δυόμιση ώρες. Και αυτή τη φορά, τόσο στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, όσο και οι Έλληνες οι οποίοι εργάζονταν στο restaurant London, στο οποίο είχα φάει την πρώτη νύχτα και είχα σκοπό να πάω και την τελευταία, με είχαν πείσει ότι πρέπει να κάνω βόλτα με το καραβάκι, ώστε να απολαύσω τη Στοκχόλμη και από τη θάλασσα. Μάλιστα όλοι ομοφωνούσαν, ότι το καλύτερο tour, ήταν το Stockholm under the bridges tour. Στο ξενοδοχείο μου δίνουν ένα φυλλάδιο με τα τουριστικά προγράμματα και αφού τα εξέτασα, συμφώνησα κι εγώ ότι το πρόγραμμα Stockholm under the bridges, ήταν το καλύτερο και μεγαλύτερο tour, αφού είχε διάρκεια δύο ωρών και σαράντα πέντε λεπτών. Το σχεδόν τρίωρο tour, με βόλευε, αφού θα είχα χρόνο ξεκούρασης από τους ποδαρόδρομους των προηγούμενων ημερών και θα έπαιρνα δυνάμεις για τις τελευταίες απογευματινές και νυχτερινές πεζοπορίες στη Στοκχόλμη. Η αφετηρία του tour, είναι στην προκυμαία μπροστά από το ξενοδοχείο Grand Hotel, στο παραλιακό πεζοδρόμιο της λεωφόρου Södra Blasieholmshamnen. Έτσι μετά το πλούσιο πρωινό στο Belgobaren, περπάτησα με αντίθετη κατεύθυνση το δρόμο του προηγούμενου απογεύματος, φτάνοντας στα εκδοτήρια των εισιτηρίων για το Stockholm under the bridges tour. Αποφάσισα να βγάλω εισιτήριο με το tour που θα ξεκινούσε στις 13.00, ώστε να έχω λίγο χρόνο για μια βόλτα στο νησί Skeppsholmen, ένα από τα λίγα σημεία του κέντρου της πόλης, το οποίο δεν είχα επισκεφτεί.
Αφού έβγαλα το εισιτήριο έστριψα το βλέμμα μου προς το Κοινοβούλιο και το Παλάτι.



Στη συνέχεια έστριψα το βλέμμα μου προς το περίφημο ξενοδοχείο Grand Hotel,



στο οποίο, όπως ανέφερα στο προηγούμενο κεφάλαιο, έχουν γυριστεί σκηνές από πολλές γνωστές κινηματογραφικές ταινίες.
Προχώρησα προς τη γέφυρα Skeppsholmsbron,



η οποία συνδέει το Norrmalm με το νησί Skeppsholmen. Προχώρησα προς τη γέφυρα, παρατηρώντας την υπέροχη Gamla Stan.



Στο ακρωτήριο δίπλα στη γέφυρα Skeppsholmsbron, επί της ηπειρωτικής Στοκχόλμης, υπάρχει το Nationalmuseum.



Το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης της Σουηδίας. Όμως την περίοδο που επισκέφτηκα τη Στοκχόλμη το μουσείο ήταν κλειστό, λόγω εργασιών αποκατάστασης. Άλλωστε, αυτό, το είχα διαβάσει στο σχετικό site.
Αφήνοντας πίσω μου το Nationalmuseum, προχώρησα προς τη γέφυρα Skeppsholmsbron.
Η γέφυρα Skeppsholmsbron είναι μήκους 165 μέτρων και πλάτους 9,50 μέτρων, από τα οποία πλάτος 5,50 μέτρων διαθέτει ο κεντρικός διάδρομος και από πλάτος 2,00 μέτρων, διαθέτει ο κάθε παράπλευρος διάδρομος. Η γέφυρα Skeppsholmsbron, είναι η πρώτη σφυρηλατημένη σιδερένια γέφυρα που κατασκευάστηκε στη Σουηδία και διαθέτει επιχρυσωμένο στέμμα με θέα προς τη Gamla Stan και προς τη λεωφόρο Strandvägen.





Φωτογράφιζα το στέμμα και θυμόμουν τους δικούς μας αγώνες, εναντίον του στέμματος. Πριν αρχίσω να έρχομαι σε σχιζοειδείς καταστάσεις, προχώρησα προς το νησί Skeppsholmen, παρατηρώντας το μόνιμα αραγμένο ιστιοφόρο,



το όμορφο περιβάλλον του νησιού



και τη Gamla Stan, απέναντι.



Στο νησί Skeppsholmen, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Gamla Stan και Djurgården, σ' ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, υπάρχει το Moderna Museet, στο οποίο υπάρχει μεγάλη συλλογή τέχνης από τον 20 αιώνα ως σήμερα, με έργα των Πικάσο, Νταλί, Ματίς κλπ. Το μουσείο άνοιξε στις 09-05-1958. Σκέφτηκα μήπως έπρεπε να επισκεφτώ το μουσείο.
Φτάνοντας στην είσοδο του μουσείου, μου έφυγε το δίλημμα. Ήταν Δευτέρα και το μουσείο ήταν κλειστό. Έκανα ένα μικρό περίπατο στον εξωτερικό χώρο.





Τόσο στο νησί Skeppsholmen, όσο και στο όμορο νησί Kastellholmen, υπάρχουν αρκετά μουσεία και αξιόλογα κτίρια εκτός από το Moderna Museet, όπως το μουσείο Άπω Ανατολής, το Royal Institute of Art (σχολή καλών τεχνών), το κτίριο του Ναυαρχείου, η Βασιλική Σουηδική Ναυτική Ακαδημία κλπ. Δεν είχα πολύ χρόνο, οπότε έκανα ένα γρήγορο περίπατο στο νησί και επέστρεψα στην αποβάθρα, προκειμένου να πάρω το καραβάκι για το Stockholm under the bridges tour.



Το καραβάκι ξεκίνησε αφήνοντας πίσω του εμβληματικά κτίρια όπως το Grand Hotel και το Παλάτι.
Από την αρχή φάνηκε ότι το tour είναι πολύ πιο οργανωμένο από το αντίστοιχο της Νέας Υόρκης. Υπήρχε πολύ πληροφορία και μεγάλη άνεση θέσεων. Στη συνέχεια, το καραβάκι πέρασε μεταξύ Gamla Stan και Skeppsholmen, είδαμε από τη θάλασσα το παλάτι και το Grand Hotel,





στη συνέχεια, μπαίνοντας στον άλλο κόλπο μεταξύ Skeppsholmen και Djurgården είδαμε από τη θάλασσα το μουσείο Vasa, το Βασιλικό Δραματικό Θέατρο, την παραλιακή λεωφόρο Strandvägen και το μεγάλο λούνα παρκ Γκρόνα Λουντ.









Το καραβάκι συνέχισε με ένα γύρο από το νησί Södermalm,



περάσαμε τα μικρά φράγματα ελέγχου στάθμης νερού, τα οποία διαχωρίζουν και παράλληλα συνδέουν τη θάλασσα με τη λιμνοθάλασσα,



συνεχίσαμε το γύρο του Södermalm, παρατηρώντας σύγχρονα κτίρια αλλά και εμβληματικά σημεία







ολοκληρώσαμε το γύρο φτάνοντας στο Δημαρχείο και παρατηρώντας το εμβληματικό αυτό κτίριο από τη θάλασσα,



αρχίσαμε το ταξίδι της επιστροφής, περνώντας από όμορφα και ενδιαφέροντα σημεία





βλέποντας συνεχώς βαρκάκια τα οποία χρησιμοποιούν οι Σουηδοί, περάσαμε πάλι από τα μικρά φράγματα ελέγχου στάθμης νερού, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε διαχωρίζουν και παράλληλα συνδέουν τη θάλασσα με τη λιμνοθάλασσα.



Ο σχεδόν τρίωρος γύρος ολοκληρώθηκε με την παρατήρηση σύγχρονων κτιρίων,



αλλά και του Nationalmuseum,



δηλαδή του μεγαλύτερου μουσείου τέχνης της Σουηδίας το οποίο δυστυχώς είναι την περίοδο αυτή κλειστό, όπως άλλωστε έχει προαναφερθεί.
Βγήκα από το καραβάκι, ξεκούραστος και αποφασισμένος να κάνω μια βόλτα στη Gamla Stan.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.332
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
Συμφωνώωωωωωωω :D
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.373
Likes
14.280
το τέλος να δεις. τύφλα θα φύγουμε:haha::bleh:
Εντάξει,έχουμε συνηθίσει(και μας αρέσουν) στις ιστορίες με αλκοόλ του gelf...Προσωπικά όταν αρχίζει ιστορία μειώνω λίγο την πραγματική κατανάλωση και έρχομαι στα ίσα μου με την virtual...:haha:
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.187
Likes
4.046
νούσαν μας πέρασαν από το εργοστάσιο της Κosta Boda, το οποίο
Σκεπτόμενος, με χαρά, τις μπίρες που θα πίνω,
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.420
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
Καταγράφηκε η πληροφορία :)
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Σας ευχαριστώ, όλους, για τα καλά σας λόγια (γραπτά) και για τα εύστοχα σχόλιά σας.
Επίσης σας ευχαριστώ πολύ για τα likes.
Πρέπει όμως να επισημάνω κάτι, που όλοι το γνωρίζετε. Το αλκοόλ σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας (σε άλλη περισσότερο, σε άλλη λιγότερο) είναι ακριβό. Άλλωστε πολλές ταινίες έχουν γυριστεί με αυτό το θέμα.
Μάλιστα στη Σουηδία, όπως και σε άλλες χώρες, το αλκοόλ φορολογείται ανάλογα με τους βαθμούς. Το αναφέρω και στην ιστορία μου:
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Το μπουκάλι κρασί (από τα φτηνά) κοστίζει όσο τρεις μερίδες φαγητό.
Το ποτήρι Cragganmore Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 12-13 ευρώ.
Το ποτήρι Ardbeg Single Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ.
Με αυτές τις τιμές, πόσο να πιείς; Θα πτωχεύσεις.
Όταν πήγαινα για δουλειά στα νοτιοδυτικά της Σουηδίας, εκεί όπου τα μπαρ έκλειναν νωρίς, έπαιρνα δυο-τρία μπουκάλια Malt Whisky, από το αεροδρόμιο.

Τώρα είχα πάει χαλαρός.

Ήπια και σ' αυτό το ταξίδι, αλλά χαλαρά, σκεπτόμενος ότι στη Λευκορωσία, με ένα ευρώ, έπινες τρεις βότκες σε εξαιρετικό μπαρ.
Το σκεπτόμουν αυτό και μελαγχολούσα.
Σκεπτόμουν ότι στην Κρακοβία συναντούσα συνεχώς πινακίδες που έγραφαν "24 ώρες αλκοόλ", ενώ στη Στοκχόλμη οι μπίρες οι οποίες πωλούνται στα super market είναι έως 3,5 βαθμούς αλκοόλ, δηλαδή δεν πίνονται.
Με αυτές τις συνθήκες πίνεις χαλαρά.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα σχόλια και συγκεκριμένα:

@giannismits. Σ' ευχαριστώ. Εσύ ήσουν στη φθινοπωρινή Στοκχόλμη, εγώ στην ανοιξιάτικη, αν και μέσα Μάη η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Πάντως επειδή έχω βρεθεί (έστω και για λίγο), όλες τις εποχές του χρόνου η Στοκχόλμη είναι υπέροχη. Όσον αφορά στα περί χλιδής, απλώς αξιοποιώ τα προνόμια του χρυσού μέλους, βοηθώ στην ανανέωση της κάβας του lounge του αεροδρομίου στο οποίο κάθε φορά βρίσκομαι και επίσης εξυπηρετώ την Aegean, με την αναβάθμιση της θέσης σε business σε κάποια ταξίδια.

@vickokka. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου.

@makisg. Μάκη μου, μακάρι η ευχή (πρόβλεψή) σου, να γίνει πραγματικότητα.

@dina Z. Σ' ευχαριστώ, ελπίζω στη συνέχεια, να μην σας απογοητεύσω.

@fotast. Κακώς μειώνεις την πραγματική κατανάλωση. Να βρεις γιατρό να σου συνταγογραφεί malt whiskey ή whisky. Κάνει καλό. Αποδεδειγμένα. Σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου, αλλά δεν θυμάμαι να υπάρχει, ιδιαίτερα, αλκοόλ στις ιστορίες μου.

@paefstra. Σ' ευχαριστώ για το ζήτημα που έθεσες περί γευστικών ιστοριών. Ύστερα από το σχόλιό σου, μόλις βγήκα σήμερα το απόγευμα από τη θάλασσα, έβγαλα το μπουκάλι με το καπνιστό Lagavulin, ώστε να πιω δυο - τρία ποτήρια (όχι μεζούρες) στην υγειά σου.

001.jpg


@Triplover. Σ' ευχαριστώ για την επισήμανσή σου, για τις μπυραρίες της Στοκχόλμης. Έχεις δίκιο, αλλά όπως ξέρεις, οι μπύρες αυτές φορολογούνται δυσανάλογα με τις σουηδικές μπύρες στα super market με χαμηλό αλκοολικό βαθμό. Στη Σκανδιναβία δεν πίνω πολύ μπύρα, εξαρτάται βέβαια και από την εποχή που βρίσκομαι εκεί. Έχω την ταπεινή άποψη ότι οι μπύρες σε Τσεχία και Γερμανία (κυρίως) αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι εξαιρετικές. Ιδιαίτερα, εάν είναι απαστερίωτες ή προέρχονται από δεξαμενή (βλ. σχετικές ιστορίες:
"Στις μπυραρίες της Πράγας – Σύντομη ταξιδιωτική ιστορία μπυροποσίας" και "Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Τρίτο μέρος. Στο μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου." ). Επίσης στοιχεία έχουν γραφτεί και στο θέμα "Μπίρες του κόσμου", όπου παρουσιάζονται μπίρες απ' όλη τη γη.
Η διαφορά του να πιείς μπύρα από δεξαμενή ή μπύρα βαρελίσια ή ακόμα χειρότερα μπουκαλιού είναι τεράστια. Πίνοντας μπύρα από δεξαμενή δεν φουσκώνεις. Το ανθρακικό δεν εκρήγνυται στο στομάχι σου.
Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από μπυραρία όπου η μπύρα με σύστημα σωληνώσεων από τη δεξαμενή, καταλήγει απ ευθείας στο τραπέζι σου. Μάλιστα εκτός από τις κάνουλες και το σύστημα ψύξης των ποτηριών, υπάρχει και μετρητής ο οποίος καταγράφει τα λίτρα τα οποία καταναλώνονται στο τραπέζι.

DSCN0023.JPG


DSCN0036.JPG


DSCN0039.JPG


Δεν αναφέρω μια ακόμα ιστορία «Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Πρώτο μέρος. Στις pubs του Δουβλίνου.», ιστορία η οποία αφορά και στις ιρλανδικές μπίρες, αλλά κυρίως στα malt irish whiskey.
Αυτά, βέβαια δεν αναιρούν τις επισημάνσεις σου για τις μπίρες στη Στοκχόλμη.
Πάντως επειδή αγαπώ τις βέλγικες μπίρες (πιθανώς λόγω μεγάλου βαθμού αλκοόλ), επέλεξα το ξενοδοχείο Freys Hotel, το οποίο στο ισόγειό του, φιλοξενεί το μπαρ-εστιατόριο Belgobaren, το οποίο διαθέτει τουλάχιστον, τριακόσια (300) είδη βέλγικης μπίρας.

@Sassenach77. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου. Τις απόψεις μου περί μπύρας, αν και δεν είμαι ο πιο ειδικός (ειδικός είμαι στα Malt Whisky), τις έχω καταθέσει παραπάνω και στα τόπικς που αναφέρω.

Συγγνώμη για τα παραπάνω, αλλά βγήκα εκτός τόπικ, ιδιαίτερα με τις μπίρες. Απλά θυμήθηκα, την παλιά μου ιστορία για τις μπυραρίες της Πράγας.

Η ιστορία της Στοκχόλμης θα συνεχιστεί άμεσα.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.139
Likes
20.420
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Με βλέπω να κοιμάμαι στα παγκάκια για να πιώ μπύρα :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.273
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom