Σουηδία Πόλη να ζεις. Ποιότητα ζωής. (Δηλαδή Στοκχόλμη).

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.753

Κεφάλαιο 9

Επίλογος.


Την επόμενη ημέρα, μετά το άριστο πρωινό στο ξενοδοχείο, έκανα μια μικρή βόλτα στο κέντρο της πόλης, επέστρεψα, πήρα από το δωμάτιό μου την αποσκευή μου, βγήκα από το ξενοδοχείο μου Freys Hotel και ύστερα από τρία λεπτά βρισκόμουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης (Stockholms Centralstation), από όπου δίπλα σ' αυτόν ξεκινούν, κάθε δέκα λεπτά, τα λεωφορεία Flygbassarna της SAS για το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης.
Το ταξίδι της επιστροφής ήταν πολύ ομαλό. Το λεωφορείο Flygbassarna της SAS, στο οποίο ο οδηγός τραγουδούσε δημιουργώντας ένα εύθυμο κλίμα, ήταν πολύ άνετο





και έφτασε, ύστερα από πενήντα περίπου λεπτά, στο αεροδρόμιο Arlanda. Πέρασα γρήγορα (fast track) τους ελέγχους και κατευθύνθηκα προς το lounge της SAS.



Στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης το lounge της SAS, είχε καλό φαγητό, μεγάλη ποικιλία κρασιών και εξαιρετική θέα προς το αεροδρόμιο, ενώ είναι τόσο προσεγμένο, αφού διαθέτει έργα τέχνης ακόμα και στις τουαλέτες.







Όταν πλησίασε η ώρα αναχώρησης, κατευθύνθηκα προς το αεροπλάνο.



Το αεροπορικό ταξίδι, πράγματι, κύλισε υπέροχα. Απογειωθήκαμε, απόλαυσα από ψηλά τη σουηδική φύση, το έντονο υγρό στοιχείο που κυριαρχεί, το αρχιπέλαγος



















και μετά την οπτική απόλαυση, αφοσιώθηκα στις υλικές απολαύσεις. Ποτό και φαγητό.
Δεν έχω κανένα παράπονο από την Aegean. Το αντίθετο μάλιστα. Στο αεροπλάνο της Aegean, ευτυχώς ήμουν πάλι business class εκμεταλλευόμενος τα προνόμια της χρυσής κάρτας. Ήμουν σε θέση μπροστά (1A), οπότε εκτός από το ποτό καλωσορίσματος, τα σπέσιαλ ουίσκι, τα φαγητά,





είχα στη διάθεσή μου και τέσσερις ποικιλίες από εξαιρετικά κρασιά. Όταν έφτασε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προχώρησα γρήγορα προς το parking. Πήρα το αυτοκίνητο και ύστερα από δύο ώρες, ήμουν σπίτι μου, έπεσα στη θάλασσα και οργάνωσα τις φωτογραφίες του ταξιδιού.
Πέρασα πολύ όμορφα στο ταξίδι στη Στοκχόλμη.
Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, τα ταξίδια (ή μάλλον η διαβίωση) στη Στοκχόλμη, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ακριβά.

Μετακινήσεις.
Το αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα – Στοκχόλμη – Αθήνα, κόστισε περίπου 135 ευρώ, με Aegean, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων δαπανών, για τηλεφωνική κράτηση μέσω της Aegean, για κλάση S, ώστε να είναι δυνατή η αναβάθμιση της κράτησης σε θέση business. Θεωρώ ότι το εισιτήριο το έκλεισα σε σχετικά χαμηλή τιμή, αν συνυπολογιστεί ότι ήταν ναύλος S.
Οι λοιπές μετακινήσεις κόστισαν:
Το λεωφορείο Flygbassarna της SAS από το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης. έως τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης (Stockholms Centralstation) κόστισε 12,45 ευρώ (119 SEK). Το ίδιο και η επιστροφή.
Το ταξί από το κέντρο του Södermalm έως το Freys Hotel, κόστισε 21,37 ευρώ (204 SEK).
Το Stockholm under the bridges tour, κόστισε 27,14 ευρώ (260 SEK).

Διαμονή.
Είχα κάνει κράτηση στο Freys Hotel, στο οποίο η διανυκτέρευση κόστισε 160 ευρώ με πλούσιο πρωινό.

Κόστος διαβίωσης.
Όπως είναι γνωστό, το κόστος διαβίωσης στη Στοκχόλμη είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Από άποψη φαγητού, οι σαλάτες και σούπες κόστιζαν γύρω στα 4 έως 6 ευρώ, τα φρέσκα ψαρικά από 14 έως 22 ευρώ το πιάτο, ενώ η πίτσα γύρω στα 15 ευρώ.
Από άποψη ποτών, η κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη. Πρέπει όμως να επισημάνω κάτι, που όλοι το γνωρίζετε. Το αλκοόλ σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας (σε άλλη περισσότερο, σε άλλη λιγότερο), είναι ακριβό. Άλλωστε πολλές ταινίες έχουν γυριστεί με αυτό το θέμα.
Μάλιστα στη Σουηδία, όπως και σε άλλες χώρες, το αλκοόλ φορολογείται ανάλογα με τους αλκοολικούς βαθμούς. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%). Το μπουκάλι κρασί (τα πλέον φθηνά κόστιζαν από 30 έως 40 ευρώ (το ποτήρι από το ίδιο μπουκάλι κόστιζε πάνω από 12 ευρώ - οπότε πάντα προτιμούσα μπουκάλι). Το ποτήρι ή το μπουκάλι η μπύρα κόστιζε από 7 έως 12 ευρώ.
Το ποτήρι Cragganmore Malt Whisky (μεζούρα) κόστιζε γύρω στα 11,50-13,60 ευρώ (110 SEK έως 130 SEK, ανάλογα με το bar) .
Το ποτήρι Ardbeg Single Malt Whisky (μεζούρα) κόστιζε γύρω στα 15,92 ευρώ (152 SEK, στο jazz bar Fasching).
Πάντως υπήρχε happy hour, (εκεί το ονόμαζαν "after work"), όπου οι τιμές έπεφταν αρκετά, η μπίρα κόστιζε 4-5 ευρώ, το ποτήρι κρασί 6-7 ευρώ και τα ποτά 7-9 ευρώ.
Όσον αφορά στα μουσεία, η είσοδος στο μουσείο Skansen, κόστισε 18,85 ευρώ (180 SEK), ενώ η είσοδος στο Strindbergsmuseet, κόστισε 6,28 ευρώ (60 SEK).

Τα παραπάνω ισχύουν με ισοτιμία 1ευρώ=9,55 SEK, κατά μέσο όρο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, πέντε ημέρες στη Στοκχόλμη και δεν είδα πως είναι οι Σουηδικές Κορώνες. Τα πάντα πλήρωσα με πιστωτική κάρτα, οπότε η ως άνω ισοτιμία, προέκυψε από τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας.

Επαναλαμβάνω. Το ταξίδι στη Στοκχόλμη ήταν πάρα πολύ όμορφο.
Και ας αφορούσε, αυτή τη φορά, μόνο στην πρωτεύουσα, την πιο πράσινη πρωτεύουσα του κόσμου, που συνδυάζει αρμονικά το νερό, το πράσινο και τις αστικές παρεμβάσεις, ενταγμένες στο περιβάλλον. Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός του ταξιδιού. Ύστερα από πολλά ταξίδια στη Σουηδική επαρχία, με μικρά περάσματα από τη Στοκχόλμη, αυτή τη φορά είχα αποφασίσει να αφιερώσω το ταξίδι στην πρωτεύουσα. Και χωρίς λοιπές υποχρεώσεις. Το σημαντικό είναι ότι θα μου μείνουν για πάντα χαραγμένες πάρα πολλές εικόνες από αυτό το ταξίδι.
Εικόνες όπως αυτή από το Δημαρχείο προς τη νησίδα Riddarholmen.



Εικόνες από το Monteliusvägen.







Εικόνες από την πλατεία Stortorget και ημερήσιες και νυχτερινές,







και από τα δαιδαλώδη μεσαιωνικά σοκάκια της Gamla Stan





Εικόνες από τον κεντρικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης Drottninggatan και το κέντρο της πόλης.







Εικόνες από εμβληματικά κτίρια της Στοκχόλμης όπως το Δημαρχείο,



το Κοινοβούλιο,





το παλάτι





και το βασιλικό δραματικό θέατρο.



Εικόνες από το Strindbergsmuseet



και το μουσείο Skansen



Εικόνες από τον παραλιακό δρόμο της Gamla Stan προς το νησί Södermalm



και τη νησίδα Skeppsholmen,



Εικόνες από το αεροπλάνο προς το αρχιπέλαγος.





Εικόνες, πολλές εικόνες!
Πέρασα πάρα πολύ ωραία στη Στοκχόλμη και έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τις τελευταίες νυχτερινές φωτογραφίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. Κι ας βγήκαν με φωτογραφική μηχανή mirrorless.
Το άλλο ζήτημα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν ο μεγάλος αριθμός ΑΜΕΑ που κυκλοφορούσαν άνετα στην πόλη. Αυτό αποδεικνύει, ότι η Σουηδία, όπως και οι άλλες Σκανδιναβικές χώρες, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα για την απόλυτη ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία. Άλλωστε αυτό το παρατηρώ σε όλα τα ταξίδια στις Σκανδιναβικές χώρες.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα φιλικός.
Πράγματι η Στοκχόλμη είναι πόλη για να ζεις. Ποιότητα ζωής εξαιρετική.
Και όταν βρίσκομαι στη Στοκχόλμη και γενικότερα στη Σουηδία, θυμάμαι πάντα τρεις επιφανείς ανθρώπους, οι οποίοι με σηματοδότησαν:
Τον μεγάλο δραματουργό August Strindberg, τον μεγάλο σκηνοθέτη Ingmar Bergman και τον μεγάλο πολιτικό Olof Palme.



ΤΕΛΟΣ
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.335
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
Συμφωνώωωωωωωω :D
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.396
Likes
14.348
το τέλος να δεις. τύφλα θα φύγουμε:haha::bleh:
Εντάξει,έχουμε συνηθίσει(και μας αρέσουν) στις ιστορίες με αλκοόλ του gelf...Προσωπικά όταν αρχίζει ιστορία μειώνω λίγο την πραγματική κατανάλωση και έρχομαι στα ίσα μου με την virtual...:haha:
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.189
Likes
4.046
νούσαν μας πέρασαν από το εργοστάσιο της Κosta Boda, το οποίο
Σκεπτόμενος, με χαρά, τις μπίρες που θα πίνω,
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.159
Likes
20.486
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
Καταγράφηκε η πληροφορία :)
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.753
Σας ευχαριστώ, όλους, για τα καλά σας λόγια (γραπτά) και για τα εύστοχα σχόλιά σας.
Επίσης σας ευχαριστώ πολύ για τα likes.
Πρέπει όμως να επισημάνω κάτι, που όλοι το γνωρίζετε. Το αλκοόλ σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας (σε άλλη περισσότερο, σε άλλη λιγότερο) είναι ακριβό. Άλλωστε πολλές ταινίες έχουν γυριστεί με αυτό το θέμα.
Μάλιστα στη Σουηδία, όπως και σε άλλες χώρες, το αλκοόλ φορολογείται ανάλογα με τους βαθμούς. Το αναφέρω και στην ιστορία μου:
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Το μπουκάλι κρασί (από τα φτηνά) κοστίζει όσο τρεις μερίδες φαγητό.
Το ποτήρι Cragganmore Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 12-13 ευρώ.
Το ποτήρι Ardbeg Single Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ.
Με αυτές τις τιμές, πόσο να πιείς; Θα πτωχεύσεις.
Όταν πήγαινα για δουλειά στα νοτιοδυτικά της Σουηδίας, εκεί όπου τα μπαρ έκλειναν νωρίς, έπαιρνα δυο-τρία μπουκάλια Malt Whisky, από το αεροδρόμιο.

Τώρα είχα πάει χαλαρός.

Ήπια και σ' αυτό το ταξίδι, αλλά χαλαρά, σκεπτόμενος ότι στη Λευκορωσία, με ένα ευρώ, έπινες τρεις βότκες σε εξαιρετικό μπαρ.
Το σκεπτόμουν αυτό και μελαγχολούσα.
Σκεπτόμουν ότι στην Κρακοβία συναντούσα συνεχώς πινακίδες που έγραφαν "24 ώρες αλκοόλ", ενώ στη Στοκχόλμη οι μπίρες οι οποίες πωλούνται στα super market είναι έως 3,5 βαθμούς αλκοόλ, δηλαδή δεν πίνονται.
Με αυτές τις συνθήκες πίνεις χαλαρά.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα σχόλια και συγκεκριμένα:

@giannismits. Σ' ευχαριστώ. Εσύ ήσουν στη φθινοπωρινή Στοκχόλμη, εγώ στην ανοιξιάτικη, αν και μέσα Μάη η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Πάντως επειδή έχω βρεθεί (έστω και για λίγο), όλες τις εποχές του χρόνου η Στοκχόλμη είναι υπέροχη. Όσον αφορά στα περί χλιδής, απλώς αξιοποιώ τα προνόμια του χρυσού μέλους, βοηθώ στην ανανέωση της κάβας του lounge του αεροδρομίου στο οποίο κάθε φορά βρίσκομαι και επίσης εξυπηρετώ την Aegean, με την αναβάθμιση της θέσης σε business σε κάποια ταξίδια.

@vickokka. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου.

@makisg. Μάκη μου, μακάρι η ευχή (πρόβλεψή) σου, να γίνει πραγματικότητα.

@dina Z. Σ' ευχαριστώ, ελπίζω στη συνέχεια, να μην σας απογοητεύσω.

@fotast. Κακώς μειώνεις την πραγματική κατανάλωση. Να βρεις γιατρό να σου συνταγογραφεί malt whiskey ή whisky. Κάνει καλό. Αποδεδειγμένα. Σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου, αλλά δεν θυμάμαι να υπάρχει, ιδιαίτερα, αλκοόλ στις ιστορίες μου.

@paefstra. Σ' ευχαριστώ για το ζήτημα που έθεσες περί γευστικών ιστοριών. Ύστερα από το σχόλιό σου, μόλις βγήκα σήμερα το απόγευμα από τη θάλασσα, έβγαλα το μπουκάλι με το καπνιστό Lagavulin, ώστε να πιω δυο - τρία ποτήρια (όχι μεζούρες) στην υγειά σου.

001.jpg


@Triplover. Σ' ευχαριστώ για την επισήμανσή σου, για τις μπυραρίες της Στοκχόλμης. Έχεις δίκιο, αλλά όπως ξέρεις, οι μπύρες αυτές φορολογούνται δυσανάλογα με τις σουηδικές μπύρες στα super market με χαμηλό αλκοολικό βαθμό. Στη Σκανδιναβία δεν πίνω πολύ μπύρα, εξαρτάται βέβαια και από την εποχή που βρίσκομαι εκεί. Έχω την ταπεινή άποψη ότι οι μπύρες σε Τσεχία και Γερμανία (κυρίως) αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι εξαιρετικές. Ιδιαίτερα, εάν είναι απαστερίωτες ή προέρχονται από δεξαμενή (βλ. σχετικές ιστορίες:
"Στις μπυραρίες της Πράγας – Σύντομη ταξιδιωτική ιστορία μπυροποσίας" και "Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Τρίτο μέρος. Στο μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου." ). Επίσης στοιχεία έχουν γραφτεί και στο θέμα "Μπίρες του κόσμου", όπου παρουσιάζονται μπίρες απ' όλη τη γη.
Η διαφορά του να πιείς μπύρα από δεξαμενή ή μπύρα βαρελίσια ή ακόμα χειρότερα μπουκαλιού είναι τεράστια. Πίνοντας μπύρα από δεξαμενή δεν φουσκώνεις. Το ανθρακικό δεν εκρήγνυται στο στομάχι σου.
Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από μπυραρία όπου η μπύρα με σύστημα σωληνώσεων από τη δεξαμενή, καταλήγει απ ευθείας στο τραπέζι σου. Μάλιστα εκτός από τις κάνουλες και το σύστημα ψύξης των ποτηριών, υπάρχει και μετρητής ο οποίος καταγράφει τα λίτρα τα οποία καταναλώνονται στο τραπέζι.

DSCN0023.JPG


DSCN0036.JPG


DSCN0039.JPG


Δεν αναφέρω μια ακόμα ιστορία «Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Πρώτο μέρος. Στις pubs του Δουβλίνου.», ιστορία η οποία αφορά και στις ιρλανδικές μπίρες, αλλά κυρίως στα malt irish whiskey.
Αυτά, βέβαια δεν αναιρούν τις επισημάνσεις σου για τις μπίρες στη Στοκχόλμη.
Πάντως επειδή αγαπώ τις βέλγικες μπίρες (πιθανώς λόγω μεγάλου βαθμού αλκοόλ), επέλεξα το ξενοδοχείο Freys Hotel, το οποίο στο ισόγειό του, φιλοξενεί το μπαρ-εστιατόριο Belgobaren, το οποίο διαθέτει τουλάχιστον, τριακόσια (300) είδη βέλγικης μπίρας.

@Sassenach77. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου. Τις απόψεις μου περί μπύρας, αν και δεν είμαι ο πιο ειδικός (ειδικός είμαι στα Malt Whisky), τις έχω καταθέσει παραπάνω και στα τόπικς που αναφέρω.

Συγγνώμη για τα παραπάνω, αλλά βγήκα εκτός τόπικ, ιδιαίτερα με τις μπίρες. Απλά θυμήθηκα, την παλιά μου ιστορία για τις μπυραρίες της Πράγας.

Η ιστορία της Στοκχόλμης θα συνεχιστεί άμεσα.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.159
Likes
20.486
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Με βλέπω να κοιμάμαι στα παγκάκια για να πιώ μπύρα :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.224
Μηνύματα
884.285
Μέλη
38.917
Νεότερο μέλος
drsofika

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom