Σουηδία Πόλη να ζεις. Ποιότητα ζωής. (Δηλαδή Στοκχόλμη).

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751

Κεφάλαιο 8

Και πάλι Gamla
Stan. Απογευματινή και νυχτερινή βόλτα.

Βγήκα από το καραβάκι. Όπως έχω προαναφέρει η σχεδόν τρίωρη βόλτα άξιζε τα χρήματα της.
Βγαίνοντας από το καραβάκι, πέρασα τη γέφυρα Strombron και προχώρησα προς το παλάτι. Προχωρώντας προς το παλάτι, όπου ήταν μια μικρή ανηφόρα, παρατηρούσα απέναντι τη γέφυρα Skeppsholmsbron.



Μου άρεσε πολύ η θέα από την περιοχή του παλατιού, μπήκα για λίγο στο παλάτι



και πέρασα από τον Storkyrkan, τον καθεδρικό ναό της Στοκχόλμης (ναός Αγίου Νικολάου), ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο παλάτι.



Η εκκλησία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και συγκεκριμένα από το έτος 1273 και είναι η παλαιότερη εκκλησία της Στοκχόλμης. Η αρχιτεκτονική της με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα και το μεγάλο ύψος παραπέμπει σε λιτή μεγαλοπρέπεια. Στην εκκλησία φιλοξενείται το περίφημο ξύλινο γλυπτό " Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος".
Στη συνέχεια προχώρησα γρήγορα προς την πλατεία Stortorget, η οποία περιβάλλεται από αξιόλογα κτίρια, με όμορφα χρώματα.



Ένα από τα εμβληματικά κτίρια της πλατείας είναι το κτίριο του χρηματιστηρίου,



για το οποίο υπάρχει αναφορά στο δεύτερο κεφάλαιο της παρούσας ιστορίας. Το κτίριο αυτό, όπως έχω προαναφέρει είναι πλέον το μουσείο Nobel, το οποίο ήθελα να επισκεφτώ. Στο μυαλό μου γύριζαν στίχοι του Σεφέρη και του Ελύτη, όμως τα περισσότερα μουσεία της Στοκχόλμης, τη Δευτέρα είναι κλειστά. Αυτό έπρεπε να το καταλάβω από την προηγούμενη ημέρα αφού τόσο το Ιστορικό Μουσείο της Σουηδίας, όσο και άλλα μουσεία, ανάφεραν στο ωράριό τους ότι τη Δευτέρα είναι κλειστά. Επίσης το πρωί της Δευτέρας είχα δει και το Moderna Museet, κλειστό. Έτσι δεν κατάφερα να επισκεφτώ, ούτε αυτή τη φορά το μουσείο Nobel. Κατάλαβα ότι η Δευτέρα στη Σουηδία, δεν είναι η κατάλληλη ημέρα για επίσκεψη σε μουσεία.
Σταμάτησα αρκετή ώρα στην πλατεία, ασχολούμενος με τα κτίρια και το πηγάδι που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και το οποίο σχεδιάστηκε από τον Erik Palmsted.



Επισημαίνεται ότι το νησάκι Stadsholmen, το οποίο είναι το κεντρικό σημείο και το πολύ μεγάλο τμήμα της Gamla Stan είναι χτισμένο πάνω σε σκουπίδια, μπάζα και λάσπη, γι αυτό βυθίζεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Υπάρχουν σε διάφορα σημεία του νησιού δείκτες – μετρητές της βύθισης, ώστε να εξεταστούν οι διαφορικές καθιζήσεις και να διερευνηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης.
Αφού σταμάτησα για αρκετή ώρα στην πλατεία, θαυμάζοντας τα πολύχρωμα και εμβληματικά κτίρια, προχώρησα σε έναν ακόμα περίπατο στη Gamla Stan, σε όλα τα στενά δρομάκια της Gamla Stan.









Κάποια στιγμή άρχισε ψιλόβροχο, σύνηθες φαινόμενο για μήνα Μάη στη Σουηδία. Εγώ βέβαια αυτό το καιρικό φαινόμενο, το αντιμετώπισα άμεσα. Μπήκα στην πρώτη Irish Pub, που βρήκα μπροστά μου. Και αυτή ήταν η O'Connell's Irish Pub, επί της οδού Stora Nygatan 21, μια τυπική ιρλανδέζικη pub μέσα στο κέντρο της Στοκχόλμης.



Μπήκα μέσα, η pub γέμιζε και άδειαζε και σε μια φάση που ήταν λίγος κόσμος έβγαλα τη φωτογραφία,



με χαρά μου ανακάλυψα ότι τα ποτά ήταν στη μισή τιμή, λόγω happy hour, ζήτημα το οποίο αξιοποίησα με τον καλύτερο τρόπο.
Όταν βγήκα από την O'Connell's Irish Pub, η βροχή είχε σταματήσει, συνέχισα την περιήγηση στα στενά δρομάκια της Gamla Stan,



μπήκα σε μια άλλη Irish Pub, επί της οδού Stora Nygatan η οποία ονομάζεται "The Liffey"



και προφανώς πήρε τ' όνομά της από τον ποταμό που διασχίζει το Δουβλίνο, ήπια μια μπίρα Guinness κι ένα Bushmills malt, να θυμηθώ το αγαπημένο μου Δουβλίνο και συνέχισα την περιήγηση στα βρεγμένα δρομάκια της Gamla Stan.

Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής,



έκανα μια βόλτα περιμετρικά του παλατιού



και του Κοινοβουλίου.







Έριξα και μια ματιά, δυτικά, προς το εμβληματικό κτίριο του Δημαρχείου



και προχώρησα βόρεια, όπου κοντά στο ξενοδοχείο μου είναι το restaurant London,



όπου είχα αποφασίσει να πάω για φαγητό την τελευταία νύχτα στη Στοκχόλμη. Άλλωστε το είχα πει και στους Έλληνες που δούλευαν στο restaurant.
Το φαγητό ήταν πάλι πολύ καλό,



καθώς εξαιρετικό ήταν και το λευκό ιταλικό κρασί



με το οποίο συνόδευσα το φαγητό. Αφού απόλαυσα φαγητό και κρασί, αλλά και τη διακριτική μουσική, προχώρησα προς το ξενοδοχείο μου και συγκεκριμένα προς το Belgobaren,



για να πιω τις τελευταίες βέλγικες μπίρες του ταξιδιού.
Όταν ήπια τις μπίρες μου, αποφάσισα να περπατήσω μερικά χιλιόμετρα, ακόμα, ώστε να κάνω νυχτερινή φωτογράφιση της παλιάς πόλης.
Τα χρόνια έχουν περάσει, δεν κουβαλάω πλέον φακούς και τρίποδο, ενώ η συγκεκριμένη νυχτερινή φωτογράφιση, έγινε με φωτογραφική μηχανή mirrorless. Όταν έχω γυρίσει όλη την ημέρα, έχω πιει τα ποτά μου, έχω φάει, τις νύχτες προτιμώ να κυκλοφορώ με το μικρότερο δυνατό βάρος. Άλλωστε έχω γίνει επιεικέστερος με τον εαυτό μου, όσον αφορά στην ποιότητα των φωτογραφιών.
Ακολούθησα τον γνωστό πεζόδρομο και ύστερα από λίγη ώρα έφτασα στην παλιά πόλη.
Φωτογράφισα το Κοινοβούλιο



και τις γύρω υδάτινες επιφάνειες,





όπου δυτικά, στο βάθος, καθρεφτιζόταν και το Δημαρχείο.





Αφού φωτογράφισα και το φωτισμένο παλάτι,



προχώρησα κατά μήκος της οδού Västerlånggatan,



προς το κέντρο της Gamla Stan και συγκεκριμένα προς την πλατεία Stortorget.







Απόλαυσα πολύ το νυχτερινό περίπατο στην πολύχρωμη πλατεία Stortorget



και στα έρημα στενά δαιδαλώδη μεσαιωνικά σοκάκια της Gamla Stan και κάποια στιγμή, αποφάσισα να πάρω το δρόμο της επιστροφής συνεχίζοντας τη νυχτερινή φωτογράφιση.









Η τελευταία νυχτερινή φωτογραφία ήταν από τη γέφυρα Riksbron προς την είσοδο της παλιάς πόλης.



Μετά τη νυχτερινή φωτογράφιση επέστρεψα στο Normalm, όπου σε ένα μπαράκι κοντά στο ξενοδοχείο μου έπνιξα τον πόνο μου. Ήταν η τελευταία νύχτα στη Στοκχόλμη. Και ήταν αργά, πολύ αργά, όταν ανέβηκα στο δωμάτιό μου για ύπνο.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.727
Επόμενο Ταξίδι
?
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.332
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
Συμφωνώωωωωωωω :D
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.373
Likes
14.279
το τέλος να δεις. τύφλα θα φύγουμε:haha::bleh:
Εντάξει,έχουμε συνηθίσει(και μας αρέσουν) στις ιστορίες με αλκοόλ του gelf...Προσωπικά όταν αρχίζει ιστορία μειώνω λίγο την πραγματική κατανάλωση και έρχομαι στα ίσα μου με την virtual...:haha:
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.187
Likes
4.046
νούσαν μας πέρασαν από το εργοστάσιο της Κosta Boda, το οποίο
Σκεπτόμενος, με χαρά, τις μπίρες που θα πίνω,
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.136
Likes
20.403
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
Καταγράφηκε η πληροφορία :)
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Σας ευχαριστώ, όλους, για τα καλά σας λόγια (γραπτά) και για τα εύστοχα σχόλιά σας.
Επίσης σας ευχαριστώ πολύ για τα likes.
Πρέπει όμως να επισημάνω κάτι, που όλοι το γνωρίζετε. Το αλκοόλ σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας (σε άλλη περισσότερο, σε άλλη λιγότερο) είναι ακριβό. Άλλωστε πολλές ταινίες έχουν γυριστεί με αυτό το θέμα.
Μάλιστα στη Σουηδία, όπως και σε άλλες χώρες, το αλκοόλ φορολογείται ανάλογα με τους βαθμούς. Το αναφέρω και στην ιστορία μου:
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Το μπουκάλι κρασί (από τα φτηνά) κοστίζει όσο τρεις μερίδες φαγητό.
Το ποτήρι Cragganmore Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 12-13 ευρώ.
Το ποτήρι Ardbeg Single Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ.
Με αυτές τις τιμές, πόσο να πιείς; Θα πτωχεύσεις.
Όταν πήγαινα για δουλειά στα νοτιοδυτικά της Σουηδίας, εκεί όπου τα μπαρ έκλειναν νωρίς, έπαιρνα δυο-τρία μπουκάλια Malt Whisky, από το αεροδρόμιο.

Τώρα είχα πάει χαλαρός.

Ήπια και σ' αυτό το ταξίδι, αλλά χαλαρά, σκεπτόμενος ότι στη Λευκορωσία, με ένα ευρώ, έπινες τρεις βότκες σε εξαιρετικό μπαρ.
Το σκεπτόμουν αυτό και μελαγχολούσα.
Σκεπτόμουν ότι στην Κρακοβία συναντούσα συνεχώς πινακίδες που έγραφαν "24 ώρες αλκοόλ", ενώ στη Στοκχόλμη οι μπίρες οι οποίες πωλούνται στα super market είναι έως 3,5 βαθμούς αλκοόλ, δηλαδή δεν πίνονται.
Με αυτές τις συνθήκες πίνεις χαλαρά.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα σχόλια και συγκεκριμένα:

@giannismits. Σ' ευχαριστώ. Εσύ ήσουν στη φθινοπωρινή Στοκχόλμη, εγώ στην ανοιξιάτικη, αν και μέσα Μάη η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Πάντως επειδή έχω βρεθεί (έστω και για λίγο), όλες τις εποχές του χρόνου η Στοκχόλμη είναι υπέροχη. Όσον αφορά στα περί χλιδής, απλώς αξιοποιώ τα προνόμια του χρυσού μέλους, βοηθώ στην ανανέωση της κάβας του lounge του αεροδρομίου στο οποίο κάθε φορά βρίσκομαι και επίσης εξυπηρετώ την Aegean, με την αναβάθμιση της θέσης σε business σε κάποια ταξίδια.

@vickokka. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου.

@makisg. Μάκη μου, μακάρι η ευχή (πρόβλεψή) σου, να γίνει πραγματικότητα.

@dina Z. Σ' ευχαριστώ, ελπίζω στη συνέχεια, να μην σας απογοητεύσω.

@fotast. Κακώς μειώνεις την πραγματική κατανάλωση. Να βρεις γιατρό να σου συνταγογραφεί malt whiskey ή whisky. Κάνει καλό. Αποδεδειγμένα. Σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου, αλλά δεν θυμάμαι να υπάρχει, ιδιαίτερα, αλκοόλ στις ιστορίες μου.

@paefstra. Σ' ευχαριστώ για το ζήτημα που έθεσες περί γευστικών ιστοριών. Ύστερα από το σχόλιό σου, μόλις βγήκα σήμερα το απόγευμα από τη θάλασσα, έβγαλα το μπουκάλι με το καπνιστό Lagavulin, ώστε να πιω δυο - τρία ποτήρια (όχι μεζούρες) στην υγειά σου.

001.jpg


@Triplover. Σ' ευχαριστώ για την επισήμανσή σου, για τις μπυραρίες της Στοκχόλμης. Έχεις δίκιο, αλλά όπως ξέρεις, οι μπύρες αυτές φορολογούνται δυσανάλογα με τις σουηδικές μπύρες στα super market με χαμηλό αλκοολικό βαθμό. Στη Σκανδιναβία δεν πίνω πολύ μπύρα, εξαρτάται βέβαια και από την εποχή που βρίσκομαι εκεί. Έχω την ταπεινή άποψη ότι οι μπύρες σε Τσεχία και Γερμανία (κυρίως) αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι εξαιρετικές. Ιδιαίτερα, εάν είναι απαστερίωτες ή προέρχονται από δεξαμενή (βλ. σχετικές ιστορίες:
"Στις μπυραρίες της Πράγας – Σύντομη ταξιδιωτική ιστορία μπυροποσίας" και "Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Τρίτο μέρος. Στο μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου." ). Επίσης στοιχεία έχουν γραφτεί και στο θέμα "Μπίρες του κόσμου", όπου παρουσιάζονται μπίρες απ' όλη τη γη.
Η διαφορά του να πιείς μπύρα από δεξαμενή ή μπύρα βαρελίσια ή ακόμα χειρότερα μπουκαλιού είναι τεράστια. Πίνοντας μπύρα από δεξαμενή δεν φουσκώνεις. Το ανθρακικό δεν εκρήγνυται στο στομάχι σου.
Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από μπυραρία όπου η μπύρα με σύστημα σωληνώσεων από τη δεξαμενή, καταλήγει απ ευθείας στο τραπέζι σου. Μάλιστα εκτός από τις κάνουλες και το σύστημα ψύξης των ποτηριών, υπάρχει και μετρητής ο οποίος καταγράφει τα λίτρα τα οποία καταναλώνονται στο τραπέζι.

DSCN0023.JPG


DSCN0036.JPG


DSCN0039.JPG


Δεν αναφέρω μια ακόμα ιστορία «Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Πρώτο μέρος. Στις pubs του Δουβλίνου.», ιστορία η οποία αφορά και στις ιρλανδικές μπίρες, αλλά κυρίως στα malt irish whiskey.
Αυτά, βέβαια δεν αναιρούν τις επισημάνσεις σου για τις μπίρες στη Στοκχόλμη.
Πάντως επειδή αγαπώ τις βέλγικες μπίρες (πιθανώς λόγω μεγάλου βαθμού αλκοόλ), επέλεξα το ξενοδοχείο Freys Hotel, το οποίο στο ισόγειό του, φιλοξενεί το μπαρ-εστιατόριο Belgobaren, το οποίο διαθέτει τουλάχιστον, τριακόσια (300) είδη βέλγικης μπίρας.

@Sassenach77. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου. Τις απόψεις μου περί μπύρας, αν και δεν είμαι ο πιο ειδικός (ειδικός είμαι στα Malt Whisky), τις έχω καταθέσει παραπάνω και στα τόπικς που αναφέρω.

Συγγνώμη για τα παραπάνω, αλλά βγήκα εκτός τόπικ, ιδιαίτερα με τις μπίρες. Απλά θυμήθηκα, την παλιά μου ιστορία για τις μπυραρίες της Πράγας.

Η ιστορία της Στοκχόλμης θα συνεχιστεί άμεσα.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.136
Likes
20.403
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Με βλέπω να κοιμάμαι στα παγκάκια για να πιώ μπύρα :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.120
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom