Σουηδία Πόλη να ζεις. Ποιότητα ζωής. (Δηλαδή Στοκχόλμη).

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732

Κεφάλαιο 5

Περπατώντας ανατολικά και στη συνέχεια νότια. Östermalm, Θέατρο και Djurgården.

Ξυπνάω, ήταν Κυριακή πρωί και μετά το άριστο πρωινό στο ξενοδοχείο μου, είχα αποφασίσει να περπατήσω ανατολικά και στη συνέχεια νότια ώστε να βρεθώ στο νησί Djurgården. Είχα ήδη παρατηρήσει, ότι η πόλη διαθέτει πάρα πολλά θέατρα. Όμως το κορυφαίο όλων είναι το Βασιλικό Δραματικό Θέατρο. Έτσι κατέληξα σε μια διαδρομή, όπου κατ' αρχή θα προχωρούσα ανατολικά προς την περιοχή Östermalm.
Βγήκα από το ξενοδοχείο και κάνοντας τη συνηθισμένη διαδρομή λίγων μέτρων έφτασα στον κεντρικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης, Drottninggatan, όπου κυκλοφορούσε πολύς κόσμος.



Αυτό ήταν πολύ λογικό, αφού ήταν Κυριακή πρωί. Ήταν και μέσα Μάη. Βέβαια με σκανδιναβικό καιρό. Όπως και άλλες φορές, κατευθύνθηκα έως την πρώτη διασταύρωση βόρεια-βορειοδυτικά όπου και έστριψα δεξιά (ανατολικά-βορειοανατολικά) και βρέθηκα στην πλατεία Hötorget, στο κέντρο της Στοκχόλμης. Εκείνη την ημέρα (Κυριακή) επικρατούσε η αγορά κυρίως λουλουδιών και πινάκων. Αφού παρατήρησα για ακόμα μια φορά το Βασιλικό μέγαρο Μουσικής (Blue Stockholm Concert Hall) και το άγαλμα του Ορφέα, προχώρησα προς τη βόρεια πλευρά της πλατείας, δηλαδή προς την κεντρική οδό Kungsgatan. Αυτή τη φορά κατευθύνθηκα ανατολικά, πέρασα από την κεντρική διασταύρωση των λεωφόρων του Normalm, Sveavägen και Kungsgatan,



συνέχισα να προχωρώ κατά μήκος της λεωφόρου Kungsgatan, με ανατολική κατεύθυνση προς Östermalm. Η κεντρική διασταύρωση των λεωφόρων του Normalm, Sveavägen και Kungsgatan, βρίσκεται δύο τετράγωνα νοτιότερα από τη διασταύρωση της λεωφόρου Sveavägen με την οδό Olof Palmes gata, δηλαδή με τη θέση της δολοφονίας του του Όλαφ Πάλμε.
Η λεωφόρος Kungsgatan, είναι μια όμορφη οδός και διέρχεται κάτω από δύο γέφυρες - αψίδες, οι οποίες της προσδίδουν μια αριστοκρατική υφή.





Περνώντας από τις γέφυρες και παρ' όλο ότι ο στόχος μου ήταν άλλος, δεν άντεξα να μην ανέβω τις σκάλες. Έτσι έφτασα στο πάρκο και στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, με το κοιμητήριο. Η εκκλησία είναι νεογοτθικής αρχιτεκτονικής, άνοιξε το έτος 1890 και μετά από μικρή περιπλάνηση, επέστρεψα στη λεωφόρο Kungsgatan, αφού εν τω μεταξύ είχε ξεκινήσει ένα πολύ ελαφρύ ψιλόβροχο, το μόνο που αντιμετώπισα στο ταξίδι αυτό στη Σουηδία. Το ψιλόβροχο. δεν είναι κατ' ανάγκη κακό, αφού μου έδωσε την ευκαιρία να πιω την πρώτη μπίρα της ημέρας σε ένα μπαράκι, στη θέση όπου η λεωφόρος Kungsgatan συνδέεται με την κεντρική λεωφόρο Sturegatan της περιοχής Östermalm και συγκεκριμένα στη Stureplan.



Η πλατεία Stureplan βρίσκεται μεταξύ Norrmalm και Östermalm, συνδέει τις μεγάλες λεωφόρους Kungsgatan, Birger Jarlsgatan και Sturegatan και εκεί βρίσκονται μερικά από τα πιο διάσημα και ακριβά μπαρ και εστιατόρια της πόλης. Τα περισσότερα κτίρια της περιοχής έχουν ανακατασκευαστεί τη δεκαετία του 1980. Τα κτίρια φιλοξενούν οίκους μόδας, τράπεζες και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όπως προαναφέρθηκε, είχε αρχίσει να ψιλοβρέχει. Το ψιλόβροχο κράτησε για ελάχιστη ώρα, οπότε προχώρησα προς το πάρκο Humlegården του Östermalm, ενώ μέσα στο πάρκο Humlegården βρίσκεται και η National Library of Sweden.
Στη συνέχεια, αφού διέσχισα το πάρκο και έφτασα στην κεντρική λεωφόρο Karlavägen του Östermalm, επέστρεψα στη λεωφόρο Birger Jarlsgatan, ώστε να κατευθυνθώ στο κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής Östermalm. Το Βασιλικό Δραματικό Θέατρο. The Royal Dramatic Theatre.



Το βασιλικό δραματικό θέατρο αποτελεί την κοιτίδα του "σουηδικού δράματος" που κατά πολλούς θεωρείται διαφορετικό θεατρικό είδος και του οποίου η ιστορία του ανάγεται από το έτος 1788. Το σημερινό κτίριο του θεάτρου κατασκευάστηκε το έτος 1908, από τον διάσημο αρχιτέκτονα Fredrik Lilljekvist, στη συνέχεια οι καλλιτέχνες Carl Milles και Carl Larson προσέθεσαν μία εικαστική παρέμβαση, ενώ για τον εξαίσιο εσωτερικό διάκοσμο υπεύθυνος είναι ο Prince Eugen. Η δραματική σχολή που στεγάζεται και λειτουργεί στο θέατρο εκπαίδευσε πολλούς ηθοποιούς αλλά και σκηνοθέτες που αργότερα μεγαλούργησαν σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μερικοί από αυτούς είναι ο Ingmar Bergman, o Alf Sjoberg, η Creta Garbo, η Ingrid Bergman και πολλοί άλλοι. Ο Ingmar Bergman είναι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης. Ή μάλλον από τους πολύ αγαπημένους μου. Ήμουν ευτυχής γιατί ένας από τους δρόμους, πλησίον του Βασιλικού Δραματικού Θεάτρου, έχει ονοματιστεί Ingmar Bergmans gata.



Μάλιστα πριν από πολλά (πάρα πολλά) χρόνια, τότε που ήμουν φοιτητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ήμουν στην πολιτιστική ομάδα, είχαμε αποφασίσει να προβάλλουμε ταινίες μεγάλων σκηνοθετών. Είναι προφανές ότι η πρώτη ταινία που είχαμε επιλέξει ήταν η "Έβδομη Σφραγίδα". Η σκηνή του ιππότη που παίζει σκάκι με τον θάνατο είναι, κατά τη γνώμη μου, μία από τις κορυφαίες σκηνές του κινηματογράφου. Αλλά και μια άλλη σκηνή προς το τέλος της ταινίας, όπου είναι μπροστά ο Χάρος και οι άλλοι ακολουθούν, με έχει στοιχειώσει. Πριν από μερικά χρόνια αυτή τη σκηνή την είχα δει στον ύπνο μου. Στο μεσημεριανό ύπνο, μετά τη δουλειά. Μόνο που τότε είχα δει στον ύπνο μου αυτή τη σκηνή του μεγάλου Μπέργκμαν, σε παραλλαγή. Πάλι ο Χάρος ήταν μπροστά και πίσω ακολουθούσαν αυτοί οι οποίοι παρουσιάζονται στην ταινία. Με μια, για εμένα, μεγάλη διαφορά. Στο τέλος αυτής της σειράς, προτελευταίος ήταν ο πατέρας μου και τελευταίος εγώ. Τότε θυμάμαι ότι ξύπνησα ανήσυχος και ιδρωμένος. Σπάνια ιδρώνω. Μπήκα κάτω από το ντους, συνήλθα, πήρα το αυτοκίνητο και έφτασα γρήγορα στο σπίτι του πατέρα μου. Τον είδα ακμαιότατο. Ήταν ο προτελευταίος που τράβαγε το σχοινί του Χάρου. Εγώ ήμουν ο τελευταίος. Αυτό είχα δει τότε στο όνειρό μου. Μέσα στην εβδομάδα έχασα τον αγαπημένο μου πατέρα. Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια Το όνειρο όμως μένει ζωντανό. Ευτυχώς, ο Χάρος δεν έχει φτάσει στον τελευταίο της αλυσίδας του ονείρου. Ευτυχώς, εγώ ζω ακόμα. Δεν έχω, όμως, καταφέρει στο να καταλήξω στο εάν η έβδομη σφραγίδα είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Πιθανώς να είναι, πιθανώς όχι. Το ερώτημα περί καλύτερης ταινίας μένει και θα μείνει για πάντα αναπάντητο.

Από το 1967 η σχολή στο βασιλικό δραματικό θέατρο λειτουργεί σαν ξεχωριστό ίδρυμα και συνεχίζει ακατάπαυστα το επιτυχημένο έργο της. Στην περίοδο αυτή το βασιλικό δραματικό θέατρο, διαθέτει οχτώ σκηνές και καθημερινά φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις καλύπτοντας τα γούστα των απαιτητικότερων φίλων του θεάτρου. Μάλιστα θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά θέατρα σε παγκόσμιο επίπεδο με περισσότερες από 1000 παραστάσεις ετησίως. Πολλές παραστάσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα, οπότε είναι εύκολη η παρακολούθηση της παράστασης.
Αφού έφτασα μπροστά από το μεγαλοπρεπές κτίριο,



μπήκα μέσα. Ήταν Κυριακή μεσημέρι, κάποιες πρωινές παραστάσεις είχαν ολοκληρωθεί, κυκλοφορούσε αρκετός, κόσμος στο κτίριο,





ενώ οι ηθοποιοί με τα ρούχα της παράστασης πωλούσαν προγράμματα και υπέγραφαν αυτόγραφα.
Μου άρεσε πολύ η θεατρική ατμόσφαιρα, κάποια στιγμή βγαίνω έξω από το κτίριο, ρίχνω μια ματιά προς την προκυμαία και προς την παραλιακή λεωφόρο Strandvägen,



και στο απέναντι πάρκο το Berzelii park.



Διασχίζω τον κεντρικό δρόμο και περνάω απέναντι στο Berzelii park, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο βασιλικό δραματικό θέατρο, είναι ένα μικρό πάρκο το οποίο λειτούργησε στις 13-07-1858 και οφείλει το όνομά του στον Σουηδό χημικό Jons Jacob Berzelius. Αφού έκανα μια μικρή βόλτα στο πάρκο



και παρατήρησα μερικές φορές ακόμα το κτίριο του βασιλικού δραματικού θεάτρου,





προχώρησα κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Strandvägen,



προς το νησί Djurgården και παρατηρώντας από μακριά το μεγάλο λούνα παρκ του νησιού.



Σταμάτησα για λίγο σε μια αποβάθρα και παρατήρησα από ένα παγκάκι το μουσείο Vasa και το παιδικό μουσείο Junibacken στο νησί Djurgården.



Αφού ξεκουράστηκα στην αποβάθρα, επανήλθα στην παραλιακή λεωφόρο Strandvägen,



όπου προχώρησα κατά μήκος αυτής, έως τη γέφυρα Djurgårdsbron,



η οποία συνδέει το Östermalm με το νησί Djurgården.

Το νησί Djurgården, εκτός από το μεγάλο λούνα παρκ Γκρόνα Λουντ, το οποίο διακρίνεται από πολλά σημεία της πόλης, διαθέτει αρκετά αξιοθέατα, όπως:
Το μουσείο Skansen. Το μουσείο Skansen θεωρείται το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο του κόσμου, πρόκειται για μια εντυπωσιακή μινιατούρα της Σουηδίας, ιδρύθηκε το έτος 1891, από τον Artur Hazelius, ώστε να μπορεί να βλέπει ο επισκέπτης, το πως ζούσαν οι Σουηδοί τα παλιότερα χρόνια. Σήμερα υπάρχουν περίπου 150 παραδοσιακά σπίτια, καταστήματα εποχής και άλλα εκθέματα απ' όλη τη Σουηδία. Το Skansen διαθέτει και αξιόλογο ενυδρείο.
Το Nordiska museet. Το Σκανδιναβικό μουσείο, ιδρύθηκε το έτος 1873, επίσης από τον Artur Hazelius και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στεγασμένος χώρος στη Σουηδία. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Isak Gustaf Clason και το μουσείο αυτό αφορά στη σουηδική πολιτιστική ιστορία, από το έτος 1520 μέχρι σήμερα. Το κτίριο στην τελική του μορφή ολοκληρώθηκε το έτος 1907.
Το Vasa Museum. Ναυτικό μουσείο το οποίο άνοιξε το έτος 1990, με κύριο έκθεμα το πλοίο Vasa, που ανασύρθηκε από το αρχιπέλαγος, ύστερα από τρεις αιώνες. Το μουσείο αυτό δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες από οποιοδήποτε άλλο μουσείο σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.
Το μουσείο Junibacken. Το μουσείο Junibacken, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, κοντά στην είσοδο και δυτικά αυτής από τη γέφυρα Djurgårdsbron, είναι παιδικό μουσείο και συγκεκριμένα το μουσείο της Πίπης Φακιδομύτης.
Το μουσείο των Abba, το οποίο ιδρύθηκε το έτος 2013 και απευθύνεται στους λάτρεις του συγκροτήματος και τους νοσταλγούς της ντίσκο.
Το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού Djurgården, καλύπτεται από τους βασιλικούς κήπους (Royal Djurgården), αλλά και από λοιπά - κατά την άποψή μου - μικρότερης σημασίας κτίρια και μουσεία, όπως το Μουσείο Τέχνης του πρίγκιπα Ευγένιου (στο νότιο τμήμα), αλλά και τη Thielska Galleriet, το ανατολικό άκρο του νησιού.

Όπως έφτανα στη γέφυρα Djurgårdsbron, διακρινόταν το επιβλητικό κτίριο του μουσείου Nordiska.



Από τα παραπάνω αξιοθέατα, απέκλεισα, αρχικά προφανώς, το μουσείο Junibacken και τελικά, λόγω χρόνου αποφάσισα να επισκεφτώ μόνο το μουσείο Skansen.
Έτσι μπαίνοντας στο νησί από τη γέφυρα Djurgårdsbron, έριξα μια ματιά προς το Östermalm,



παρέκαμψα τη δυτική είσοδο προς τους βασιλικούς κήπους,



παρέκαμψα το δρομάκι που οδηγούσε προς το μουσείο Junibacken, θαύμασα εξωτερικά την αρχιτεκτονική του Nordiska museet,



αλλά το παρέκαμψα κι αυτό, όπως παρέκαμψα και τη δυτική είσοδο του μουσείου Skansen,



κατόπιν συμβουλής μιας αστυνομικίνας. Έτσι συνέχισα να προχωρώ κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του νησιού, λεωφόρο Djurgårdsvägen,



έφτασα στο μουσείο των Abba,





πέρασα από την αίθουσα συναυλιών Cirkus



και προχώρησα προς την κεντρική είσοδο του μουσείου Skansen. Έβγαλα εισιτήριο και μπήκα μέσα στο θεωρούμενο μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο του κόσμου.


 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
Συμφωνώωωωωωωω :D
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.337
Likes
14.199
το τέλος να δεις. τύφλα θα φύγουμε:haha::bleh:
Εντάξει,έχουμε συνηθίσει(και μας αρέσουν) στις ιστορίες με αλκοόλ του gelf...Προσωπικά όταν αρχίζει ιστορία μειώνω λίγο την πραγματική κατανάλωση και έρχομαι στα ίσα μου με την virtual...:haha:
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
νούσαν μας πέρασαν από το εργοστάσιο της Κosta Boda, το οποίο
Σκεπτόμενος, με χαρά, τις μπίρες που θα πίνω,
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
Καταγράφηκε η πληροφορία :)
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Σας ευχαριστώ, όλους, για τα καλά σας λόγια (γραπτά) και για τα εύστοχα σχόλιά σας.
Επίσης σας ευχαριστώ πολύ για τα likes.
Πρέπει όμως να επισημάνω κάτι, που όλοι το γνωρίζετε. Το αλκοόλ σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας (σε άλλη περισσότερο, σε άλλη λιγότερο) είναι ακριβό. Άλλωστε πολλές ταινίες έχουν γυριστεί με αυτό το θέμα.
Μάλιστα στη Σουηδία, όπως και σε άλλες χώρες, το αλκοόλ φορολογείται ανάλογα με τους βαθμούς. Το αναφέρω και στην ιστορία μου:
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Το μπουκάλι κρασί (από τα φτηνά) κοστίζει όσο τρεις μερίδες φαγητό.
Το ποτήρι Cragganmore Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 12-13 ευρώ.
Το ποτήρι Ardbeg Single Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ.
Με αυτές τις τιμές, πόσο να πιείς; Θα πτωχεύσεις.
Όταν πήγαινα για δουλειά στα νοτιοδυτικά της Σουηδίας, εκεί όπου τα μπαρ έκλειναν νωρίς, έπαιρνα δυο-τρία μπουκάλια Malt Whisky, από το αεροδρόμιο.

Τώρα είχα πάει χαλαρός.

Ήπια και σ' αυτό το ταξίδι, αλλά χαλαρά, σκεπτόμενος ότι στη Λευκορωσία, με ένα ευρώ, έπινες τρεις βότκες σε εξαιρετικό μπαρ.
Το σκεπτόμουν αυτό και μελαγχολούσα.
Σκεπτόμουν ότι στην Κρακοβία συναντούσα συνεχώς πινακίδες που έγραφαν "24 ώρες αλκοόλ", ενώ στη Στοκχόλμη οι μπίρες οι οποίες πωλούνται στα super market είναι έως 3,5 βαθμούς αλκοόλ, δηλαδή δεν πίνονται.
Με αυτές τις συνθήκες πίνεις χαλαρά.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα σχόλια και συγκεκριμένα:

@giannismits. Σ' ευχαριστώ. Εσύ ήσουν στη φθινοπωρινή Στοκχόλμη, εγώ στην ανοιξιάτικη, αν και μέσα Μάη η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Πάντως επειδή έχω βρεθεί (έστω και για λίγο), όλες τις εποχές του χρόνου η Στοκχόλμη είναι υπέροχη. Όσον αφορά στα περί χλιδής, απλώς αξιοποιώ τα προνόμια του χρυσού μέλους, βοηθώ στην ανανέωση της κάβας του lounge του αεροδρομίου στο οποίο κάθε φορά βρίσκομαι και επίσης εξυπηρετώ την Aegean, με την αναβάθμιση της θέσης σε business σε κάποια ταξίδια.

@vickokka. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου.

@makisg. Μάκη μου, μακάρι η ευχή (πρόβλεψή) σου, να γίνει πραγματικότητα.

@dina Z. Σ' ευχαριστώ, ελπίζω στη συνέχεια, να μην σας απογοητεύσω.

@fotast. Κακώς μειώνεις την πραγματική κατανάλωση. Να βρεις γιατρό να σου συνταγογραφεί malt whiskey ή whisky. Κάνει καλό. Αποδεδειγμένα. Σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου, αλλά δεν θυμάμαι να υπάρχει, ιδιαίτερα, αλκοόλ στις ιστορίες μου.

@paefstra. Σ' ευχαριστώ για το ζήτημα που έθεσες περί γευστικών ιστοριών. Ύστερα από το σχόλιό σου, μόλις βγήκα σήμερα το απόγευμα από τη θάλασσα, έβγαλα το μπουκάλι με το καπνιστό Lagavulin, ώστε να πιω δυο - τρία ποτήρια (όχι μεζούρες) στην υγειά σου.

001.jpg


@Triplover. Σ' ευχαριστώ για την επισήμανσή σου, για τις μπυραρίες της Στοκχόλμης. Έχεις δίκιο, αλλά όπως ξέρεις, οι μπύρες αυτές φορολογούνται δυσανάλογα με τις σουηδικές μπύρες στα super market με χαμηλό αλκοολικό βαθμό. Στη Σκανδιναβία δεν πίνω πολύ μπύρα, εξαρτάται βέβαια και από την εποχή που βρίσκομαι εκεί. Έχω την ταπεινή άποψη ότι οι μπύρες σε Τσεχία και Γερμανία (κυρίως) αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι εξαιρετικές. Ιδιαίτερα, εάν είναι απαστερίωτες ή προέρχονται από δεξαμενή (βλ. σχετικές ιστορίες:
"Στις μπυραρίες της Πράγας – Σύντομη ταξιδιωτική ιστορία μπυροποσίας" και "Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Τρίτο μέρος. Στο μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου." ). Επίσης στοιχεία έχουν γραφτεί και στο θέμα "Μπίρες του κόσμου", όπου παρουσιάζονται μπίρες απ' όλη τη γη.
Η διαφορά του να πιείς μπύρα από δεξαμενή ή μπύρα βαρελίσια ή ακόμα χειρότερα μπουκαλιού είναι τεράστια. Πίνοντας μπύρα από δεξαμενή δεν φουσκώνεις. Το ανθρακικό δεν εκρήγνυται στο στομάχι σου.
Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από μπυραρία όπου η μπύρα με σύστημα σωληνώσεων από τη δεξαμενή, καταλήγει απ ευθείας στο τραπέζι σου. Μάλιστα εκτός από τις κάνουλες και το σύστημα ψύξης των ποτηριών, υπάρχει και μετρητής ο οποίος καταγράφει τα λίτρα τα οποία καταναλώνονται στο τραπέζι.

DSCN0023.JPG


DSCN0036.JPG


DSCN0039.JPG


Δεν αναφέρω μια ακόμα ιστορία «Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Πρώτο μέρος. Στις pubs του Δουβλίνου.», ιστορία η οποία αφορά και στις ιρλανδικές μπίρες, αλλά κυρίως στα malt irish whiskey.
Αυτά, βέβαια δεν αναιρούν τις επισημάνσεις σου για τις μπίρες στη Στοκχόλμη.
Πάντως επειδή αγαπώ τις βέλγικες μπίρες (πιθανώς λόγω μεγάλου βαθμού αλκοόλ), επέλεξα το ξενοδοχείο Freys Hotel, το οποίο στο ισόγειό του, φιλοξενεί το μπαρ-εστιατόριο Belgobaren, το οποίο διαθέτει τουλάχιστον, τριακόσια (300) είδη βέλγικης μπίρας.

@Sassenach77. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου. Τις απόψεις μου περί μπύρας, αν και δεν είμαι ο πιο ειδικός (ειδικός είμαι στα Malt Whisky), τις έχω καταθέσει παραπάνω και στα τόπικς που αναφέρω.

Συγγνώμη για τα παραπάνω, αλλά βγήκα εκτός τόπικ, ιδιαίτερα με τις μπίρες. Απλά θυμήθηκα, την παλιά μου ιστορία για τις μπυραρίες της Πράγας.

Η ιστορία της Στοκχόλμης θα συνεχιστεί άμεσα.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Με βλέπω να κοιμάμαι στα παγκάκια για να πιώ μπύρα :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.786
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom