Σουηδία Πόλη να ζεις. Ποιότητα ζωής. (Δηλαδή Στοκχόλμη).

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732

Κεφάλαιο 4

Περπατώντας δυτικά και στη συνέχεια νότια. Δημαρχείο, Riddarholmen, Södermalm.

Μετά τη μπίρα στο Belgobaren, ένα σύντομο ντους και μια ολιγόλεπτη ξεκούραση, ξεκίνησα από το ξενοδοχείο μου, με κατεύθυνση προς το Δημαρχείο.
Βγήκα στην κεντρική λεωφόρο Vasagatan, όπου πολύ κοντά στο ξενοδοχείο δεσπόζει ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Στοκχόλμης (Centralstation), ο οποίος δέχεται πάνω από 250.000 επιβάτες ημερησίως, όπως έχω προαναφέρει.



Από ένα στενό δρομάκι διακρινόταν και ο ναός της Αγίας Κλάρας ο οποίος άρχιζε να χτίζεται το έτος 1500 με τούβλα, με το ύψος του πύργου του να ανέρχεται σε 116 μέτρα.



Περνώντας τη γέφυρα Stadshusbron, η οποία ενώνει το Normalm με το νησί Kungsholmen, διακρίνοντας το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου.



Η θέα από το νότιο πεζοδρόμιο της γέφυρας Stadshusbron προς τη νησίδα Riddarholmen (νησί των ιπποτών) με τον Ναό Ρίνταρχολµ κλπ, ήταν εξαιρετική.



Προχώρησα προς το Δημαρχείο και μπήκα στο αίθριο.



Το Δημαρχείο της Στοκχόλμης, (Stockholm city hall), βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού Kungsholmen επί της οδού Hantverkargatan , με το χαρακτηριστικό κωδωνοστάσιο με τα τρία χρυσά στέμματα,



Το κτίριο του Δημαρχείου είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στην ανατολική άκρη του νησιού Kungsholmen.
Το Δημαρχείο στεγάζει γραφεία και αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες τελετών και το πολυτελές εστιατόριο Stadshuskallaren. Στο κτίριο του Δημαρχείου γίνονται και οι δεξιώσεις μετά την απονομή των βραβείων Nobel. Το κτίριο σχεδιάστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και η κατασκευή του είχε διάρκεια 12 χρόνια, από το έτος 1911, έως το έτος 1923 (εγκαινιάστηκε στις 23 Ιουνίου 1923), ενώ για την κατασκευή του απαιτήθηκαν οχτώ εκατομμύρια κόκκινα τούβλα. Το κτίριο έχει ύψος 106 μέτρα.
Ήθελα να ανέβω στην κορυφή του πύργου. Μπήκα μέσα στο κτίριο και βλέπω ότι σε μια αίθουσα γινόταν ένας γάμος. Προχώρησα προς το σημείο ανόδου στον πύργο, αλλά μια επιγραφή ανέφερε ότι η διάβαση προς τον πύργο, δεν έχει ανοίξει ακόμα, λόγω εποχής. Άλλωστε εκείνη την ημέρα παρ' όλο ότι ήταν μέσα Μάη, η θερμοκρασία δεν ήταν πάνω από +5 βαθμούς Κελσίου.
Βγήκα έξω από το κτίριο του Δημαρχείου. Μεταξύ του κτιρίου και της λίμνης (λιμνοθάλασσας) και συγκεκριμένα στην ακτή της λίμνης Μαλάρεν, βρίσκεται ένα μικρό πάρκο, το Stadshusparken, με όμορφη αρχιτεκτονική κήπου





και διακοσμημένο με πολλά γλυπτά, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το άγαλμα του August Strindberg (22 Ιανουαρίου 1849 – 14 Μαΐου 1912), του μεγάλου Σουηδού θεατρικού συγγραφέα, μυθιστοριογράφου και δοκιμιογράφου, το μουσείο του οποίου είχα επισκεφτεί πριν από λίγες ώρες. Αφού σταμάτησα αρκετή ώρα στο Stadshusparken, το οποίο μου άρεσε πολύ, και το οποίο είχε πολύ ωραία θέα προς τα νησιά Riddarholmen και Södermalm.



Μάλιστα παρά το τσουχτερό κρύο παρακολούθησα τη φωτογράφιση ενός γάμου και στη συνέχεια περπάτησα ανατολικά, περιμετρικά, του εξωτερικού χώρου του Δημαρχείου και βρέθηκα στο Birger Jarls kenotaf, στη μνήμη του ιδρυτή της πόλης.



Στη συνέχεια προχώρησα προς την πεζογέφυρα Norra Järnvägsbron,



δίπλα στη γέφυρα Centralbron, γέφυρα-οδική αρτηρία που συνδέει το Normalm με τη νησίδα Riddarholmen και στη συνέχεια με το νησί Södermalm.
Έτσι μέσω αυτής της πεζογέφυρας πέρασα στη νησίδα Riddarholmen, η οποία ανήκει στη Gamla Stan και είναι κατ' ουσία επέκταση και όμορη του νησιού Stadsholmen. Όπως έχει προαναφερθεί στο νησί Riddarholmen, είναι το κτίριο Gamla Riksdagshuset η παλιά έδρα του κοινοβουλίου. Άρχισα να περπατώ στη νησίδα κατά μήκος της βόρειας παραλιακής οδού Norra Riddarholmshamnen, ρίχνοντας ματιά απέναντι προς το νησί Kungsholmen όπου διακρίνεται το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου.



Συνέχισα το περπάτημα στη νησίδα Riddarholmen, και αφήνοντας την παραλιακή οδό ανέβηκα προς την (γοτθικής αρχιτεκτονικής) εκκλησία Ρίνταρχολµ, στην οποία έχουν ταφεί οι περισσότεροι Σουηδοί βασιλείς. Η εκκλησία, η πλατεία Birger Jarls torg και η γύρω περιοχή, η πιο παλιά περιοχή της Στοκχόλμης συνθέτουν ένα αριστοκρατικό μεσαιωνικό σκηνικό.





Όπως περπατούσα παρατηρούσα και το όμορο του νησί Stadsholmen, το κέντρο της Gamla Stan.



Έκανα αρκετές βόλτες στο υπέροχο αυτό σκηνικό και αφού ξεκουράστηκα σε ένα παγκάκι παρατηρώντας το απέναντι νησί Södermalm,



τελικά αποφάσισα να προχωρήσω προς την πεζογέφυρα Södra Järnvägsbron,



επίσης δίπλα στη γέφυρα Centralbron η οποία συνδέει τη νησίδα Riddarholmen με το νησί Södermalm. Το νησί Södermalm είναι ένα νησί νότια της Gamla Stan. Η πρώην εργατική και φτωχή γειτονιά, έχει μετατραπεί σε μια ανερχόμενη, εναλλακτική και δυναμική περιοχή, όπου υπάρχουν τα κεντρικά καταστήματα καινοτόμων σχεδιαστών μόδας, γκαλερί, καφέ, μπαρ κλπ.
Έφτασα στο νησί Södermalm και φτάνοντας, παρέκαμψα το Slussen και κατευθύνθηκα δυτικά προς το Monteliusvägen.





Το Monteliusvägen είναι ένας πεζόδρομος - μονοπάτι στο δυτικό Södermalm και είναι ένα από τα σημεία της Στοκχόλμης που σου προσφέρουν εξαιρετική θέα. Θέα προς την παλιά πόλη, δηλαδή προς τη Gamla Stan και συγκεκριμένα τόσο προς τη νησίδα Riddarholmen,



όσο και προς το νησί Stadsholmen (το κέντρο της Gamla Stan),



θέα προς το νησί Kungsholmen και προς το Δημαρχείο,



δηλαδή θέα προς βασικά ορόσημα της πόλης. Έμεινα αρκετή ώρα στα παγκάκια και στα καθιστικά στο Monteliusvägen, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς τη Gamla Stan,





αλλά δυστυχώς ο χρόνος είναι αμείλικτος, οπότε κάποια στιγμή αποφάσισα να προχωρήσω



προς το κέντρο του νησιού Sodermalm και προς την περιοχή SoFo.



Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, ώστε να προχωρήσω προς το κέντρο του νησιού Sodermalm, συνειδητοποίησα ακόμα μια φορά γιατί οι σκανδιναβικές χώρες, είναι οι χώρες οι πιο φιλικές στον άνθρωπο. Αυτό που καταλαβαίνω σε κάθε ταξίδι στη Σκανδιναβία.
Στην παλιά σκάλα καθόδου προς το κέντρο του Sodermalm, είχαν τοποθετηθεί μεταλλικές ράμπες για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.



Κατέβηκα στην Hornsgatan, μία από τις κεντρικές οδούς του νησιού Sodermalm



και προχώρησα νοτιοανατολικά προς την περιοχή SoFo, κατά μήκος χαρακτηριστικών δρόμων του Sodermalm





και αφού διέσχισα διαγώνια το πάρκο Fatbursparken,



έφτασα στην κεντρική λεωφόρο Götgatan,



όπου στο βάθος, νότια του Sodermalm διακρινόταν το Ericsson Globe Arena, σε σχήμα μπάλας Golf.

Όπως έχει προαναφερθεί το νησί Södermalm, νησί νότια της Gamla Stan, ήταν πρώην εργατική και φτωχή γειτονιά, ενώ τώρα έχει μετατραπεί σε μια ανερχόμενη, εναλλακτική και δυναμική γειτονιά, όπου υπάρχουν τα κεντρικά καταστήματα καινοτόμων σχεδιαστών μόδας, γκαλερί, καφέ, μπαρ κλπ. Κέντρο των εναλλακτικών δραστηριοτήτων είναι η περιοχή SoFo. Δεν είχα περάσει πάλι από την περιοχή SoFo, στα προηγούμενα ταξίδια μου στη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με τη Βικπαίδεια η περιοχή SoFo οριοθετείται από τους δρόμους Folkungagatan στα βόρεια, Erstagatan στα ανατολικά, Ringvägen νότια και Götgatan στα δυτικά. Η περιοχή αυτή, θυμίζει, αλλά κυρίως έχει ονοματιστεί από τις περιοχές Soho του Λονδίνου και του Μανχάταν. Κέντρο της περιοχής SoFo, είναι η πλατεία-πάρκο Nytorget, η οποία ήταν και η τελική μου κατεύθυνση.

Ύστερα από μια ολόκληρη ημέρα με ποδαρόδρομο και αφού είχα δει από το μουσείο του μεγάλου Σουηδού θεατρικού συγγραφέα, μυθιστοριογράφου και δοκιμιογράφου August Strindberg, παρέλαση καρναβαλιού, το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου με το πάρκο μπροστά απ' αυτό, την εξαιρετική θέα από το Monteliusvägen και τον περίπατο στο κέντρο του Sodermalm, σκέφτηκα ότι η καλύτερη ανταμοιβή ήταν ένα μπαρ κι ένα εστιατόριο στο κέντρο της περιοχής SoFo. Έτσι με βήμα ταχύ, έστριψα από την κεντρική λεωφόρο Götgatan και αφού διέσχισα την οδό Skånegatan, η οποία στην αρχή της ήταν αλέα,



περπάτησα προς την πλατεία Nytorget. Όταν έφτασα στην πλατεία Nytorget,



μου έκαναν ακόμα μια φορά εντύπωση τα παλιά σπίτια τα οποία προσομοίαζαν με τα σπιτάκια που συναντώνται στη σουηδική επαρχία. Πάντα μου κάνει θετική εντύπωση η αποχέτευση ομβρίων αυτών των σπιτιών.



Αφού πέρασα για μια σύντομη μπίρα από το επί της γωνία της πλατείας Nytorget, Urban Deli Nytorget,



μαγαζάκι το οποίο είναι αγορά και μπαρ-ρεστοράν ταυτόχρονα, περπάτησα αρκετά στην περιοχή ανατολικά της πλατείας Nytorget,



στην περιοχή της εκκλησίας Sofia Kyrka και επέστρεψα μέσω της πλατείας Nytorget, στην οδό Skånegatan σε ένα μπαράκι για ένα σύντομο ποτό. Αμέσως μετά κατευθύνθηκα προς το εστιατόριο Sapori Di Sicilia,



επίσης επί της οδού Skånegatan (αρ. 86), για το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι η όσφρησή μου με δικαίωσε, αφού και το φαγητό ήταν εξαιρετικό,





καθώς εξαιρετικό ήταν και το κρασί Sauvignon Blanc, με το οποίο συνόδευσα το φαγητό.



Όταν βγήκα έξω από το ιταλικό restaurant, παρατήρησα ότι τα μπαράκια της οδού Skånegatan ήταν γεμάτα κόσμο, οπότε σταμάτησα σε ένα από αυτά για ποτό. Στη συνέχεια, μέσω της οδού Skånegatan, έφτασα στην κεντρική λεωφόρο Götgatan, στο βάθος, τo Ericsson Globe Arena, είχε κόκκινο χρώμα εκείνη τη στιγμή,



εγώ πήρα ένα ταξί και κατευθύνθηκα στο ξενοδοχείο. Είχα σκεφτεί να περάσω από το μπαρ (και restaurant) Accurat, όπου στο παρελθόν είχα περάσει όμορφες στιγμές, στα σύντομα περάσματα από τη Στοκχόλμη για επαγγελματικούς λόγους. Όμως τελικά αποφάσισα να επιστρέψω στη βάση μου. Όταν έφτασα στο ξενοδοχείο, δεν ανέβηκα στο δωμάτιο. Ήθελα να πιω μερικές βέλγικες μπίρες στο Belgobaren.



Ξεκίνησα με το εξαιρετικό malt whisky Cragganmore, σε συνδυασμό με τη βέλγικη μπίρα, μπλε Chimay, την οποία το Belgobaren, τη διέθετε από βαρέλι.



Πριν κλείσει το Belgobaren, ήπια μια τελευταία βέλγικη μπίρα, συγκεκριμένα την αγαπημένη μου, Trappistes Rochefort



και στη συνέχεια, βγήκα για το γνωστό δρομολόγιο προς το jazz bar Fasching, όπου ήπια ένα υπέροχο Ardbeg Single Malt Whisky, για να ολοκληρωθεί η νύχτα με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή, πίνοντας Ardbeg και ακούγοντας jazz.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Αγαπάμε τα χλιδάτα ταξίδια του @gelf , αγαπάμε Σκανδιναβία και ειδικά Στοκχόλμη. 2 χρόνια πριν ήμουν στην πανέμορφη φθινοπωρινή Στοκχόλμη και δεν μπορώ να την ξεχάσω. Περιμένω να την δω κι απ' τη ματιά σου.
Συμφωνώωωωωωωω :D
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.337
Likes
14.201
το τέλος να δεις. τύφλα θα φύγουμε:haha::bleh:
Εντάξει,έχουμε συνηθίσει(και μας αρέσουν) στις ιστορίες με αλκοόλ του gelf...Προσωπικά όταν αρχίζει ιστορία μειώνω λίγο την πραγματική κατανάλωση και έρχομαι στα ίσα μου με την virtual...:haha:
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
νούσαν μας πέρασαν από το εργοστάσιο της Κosta Boda, το οποίο
Σκεπτόμενος, με χαρά, τις μπίρες που θα πίνω,
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Η Στοκχόλμη πραγματικά διαθέτει απίστευτη ποιότητα μπυραριών. Το κορυφαίο πιθανόν, με βάση αξιολογήσεις σε ιστοσελίδες μπυρόβιων, Akkurat, βρίσκεται εκεί. Εμείς είχαμε πάει στο Oliver Twist και στο Man in the Moon. Επίσης, υπάρχουν μπυραρίες της Omnipollo, της Brewdog, της Flying Dog και φυσικά Mikkeller. Πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της ποιοτικής μπύρας.
Καταγράφηκε η πληροφορία :)
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Σας ευχαριστώ, όλους, για τα καλά σας λόγια (γραπτά) και για τα εύστοχα σχόλιά σας.
Επίσης σας ευχαριστώ πολύ για τα likes.
Πρέπει όμως να επισημάνω κάτι, που όλοι το γνωρίζετε. Το αλκοόλ σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας (σε άλλη περισσότερο, σε άλλη λιγότερο) είναι ακριβό. Άλλωστε πολλές ταινίες έχουν γυριστεί με αυτό το θέμα.
Μάλιστα στη Σουηδία, όπως και σε άλλες χώρες, το αλκοόλ φορολογείται ανάλογα με τους βαθμούς. Το αναφέρω και στην ιστορία μου:
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Το μπουκάλι κρασί (από τα φτηνά) κοστίζει όσο τρεις μερίδες φαγητό.
Το ποτήρι Cragganmore Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 12-13 ευρώ.
Το ποτήρι Ardbeg Single Malt Whisky (μεζούρα) κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ.
Με αυτές τις τιμές, πόσο να πιείς; Θα πτωχεύσεις.
Όταν πήγαινα για δουλειά στα νοτιοδυτικά της Σουηδίας, εκεί όπου τα μπαρ έκλειναν νωρίς, έπαιρνα δυο-τρία μπουκάλια Malt Whisky, από το αεροδρόμιο.

Τώρα είχα πάει χαλαρός.

Ήπια και σ' αυτό το ταξίδι, αλλά χαλαρά, σκεπτόμενος ότι στη Λευκορωσία, με ένα ευρώ, έπινες τρεις βότκες σε εξαιρετικό μπαρ.
Το σκεπτόμουν αυτό και μελαγχολούσα.
Σκεπτόμουν ότι στην Κρακοβία συναντούσα συνεχώς πινακίδες που έγραφαν "24 ώρες αλκοόλ", ενώ στη Στοκχόλμη οι μπίρες οι οποίες πωλούνται στα super market είναι έως 3,5 βαθμούς αλκοόλ, δηλαδή δεν πίνονται.
Με αυτές τις συνθήκες πίνεις χαλαρά.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα σχόλια και συγκεκριμένα:

@giannismits. Σ' ευχαριστώ. Εσύ ήσουν στη φθινοπωρινή Στοκχόλμη, εγώ στην ανοιξιάτικη, αν και μέσα Μάη η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Πάντως επειδή έχω βρεθεί (έστω και για λίγο), όλες τις εποχές του χρόνου η Στοκχόλμη είναι υπέροχη. Όσον αφορά στα περί χλιδής, απλώς αξιοποιώ τα προνόμια του χρυσού μέλους, βοηθώ στην ανανέωση της κάβας του lounge του αεροδρομίου στο οποίο κάθε φορά βρίσκομαι και επίσης εξυπηρετώ την Aegean, με την αναβάθμιση της θέσης σε business σε κάποια ταξίδια.

@vickokka. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου.

@makisg. Μάκη μου, μακάρι η ευχή (πρόβλεψή) σου, να γίνει πραγματικότητα.

@dina Z. Σ' ευχαριστώ, ελπίζω στη συνέχεια, να μην σας απογοητεύσω.

@fotast. Κακώς μειώνεις την πραγματική κατανάλωση. Να βρεις γιατρό να σου συνταγογραφεί malt whiskey ή whisky. Κάνει καλό. Αποδεδειγμένα. Σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου, αλλά δεν θυμάμαι να υπάρχει, ιδιαίτερα, αλκοόλ στις ιστορίες μου.

@paefstra. Σ' ευχαριστώ για το ζήτημα που έθεσες περί γευστικών ιστοριών. Ύστερα από το σχόλιό σου, μόλις βγήκα σήμερα το απόγευμα από τη θάλασσα, έβγαλα το μπουκάλι με το καπνιστό Lagavulin, ώστε να πιω δυο - τρία ποτήρια (όχι μεζούρες) στην υγειά σου.

001.jpg


@Triplover. Σ' ευχαριστώ για την επισήμανσή σου, για τις μπυραρίες της Στοκχόλμης. Έχεις δίκιο, αλλά όπως ξέρεις, οι μπύρες αυτές φορολογούνται δυσανάλογα με τις σουηδικές μπύρες στα super market με χαμηλό αλκοολικό βαθμό. Στη Σκανδιναβία δεν πίνω πολύ μπύρα, εξαρτάται βέβαια και από την εποχή που βρίσκομαι εκεί. Έχω την ταπεινή άποψη ότι οι μπύρες σε Τσεχία και Γερμανία (κυρίως) αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι εξαιρετικές. Ιδιαίτερα, εάν είναι απαστερίωτες ή προέρχονται από δεξαμενή (βλ. σχετικές ιστορίες:
"Στις μπυραρίες της Πράγας – Σύντομη ταξιδιωτική ιστορία μπυροποσίας" και "Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Τρίτο μέρος. Στο μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου." ). Επίσης στοιχεία έχουν γραφτεί και στο θέμα "Μπίρες του κόσμου", όπου παρουσιάζονται μπίρες απ' όλη τη γη.
Η διαφορά του να πιείς μπύρα από δεξαμενή ή μπύρα βαρελίσια ή ακόμα χειρότερα μπουκαλιού είναι τεράστια. Πίνοντας μπύρα από δεξαμενή δεν φουσκώνεις. Το ανθρακικό δεν εκρήγνυται στο στομάχι σου.
Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες από μπυραρία όπου η μπύρα με σύστημα σωληνώσεων από τη δεξαμενή, καταλήγει απ ευθείας στο τραπέζι σου. Μάλιστα εκτός από τις κάνουλες και το σύστημα ψύξης των ποτηριών, υπάρχει και μετρητής ο οποίος καταγράφει τα λίτρα τα οποία καταναλώνονται στο τραπέζι.

DSCN0023.JPG


DSCN0036.JPG


DSCN0039.JPG


Δεν αναφέρω μια ακόμα ιστορία «Η τριλογία του Σεπτέμβρη (2016) - Πρώτο μέρος. Στις pubs του Δουβλίνου.», ιστορία η οποία αφορά και στις ιρλανδικές μπίρες, αλλά κυρίως στα malt irish whiskey.
Αυτά, βέβαια δεν αναιρούν τις επισημάνσεις σου για τις μπίρες στη Στοκχόλμη.
Πάντως επειδή αγαπώ τις βέλγικες μπίρες (πιθανώς λόγω μεγάλου βαθμού αλκοόλ), επέλεξα το ξενοδοχείο Freys Hotel, το οποίο στο ισόγειό του, φιλοξενεί το μπαρ-εστιατόριο Belgobaren, το οποίο διαθέτει τουλάχιστον, τριακόσια (300) είδη βέλγικης μπίρας.

@Sassenach77. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου. Τις απόψεις μου περί μπύρας, αν και δεν είμαι ο πιο ειδικός (ειδικός είμαι στα Malt Whisky), τις έχω καταθέσει παραπάνω και στα τόπικς που αναφέρω.

Συγγνώμη για τα παραπάνω, αλλά βγήκα εκτός τόπικ, ιδιαίτερα με τις μπίρες. Απλά θυμήθηκα, την παλιά μου ιστορία για τις μπυραρίες της Πράγας.

Η ιστορία της Στοκχόλμης θα συνεχιστεί άμεσα.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.077
Likes
20.118
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
"Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της μπίρας, όπως και των λοιπών αλκοολούχων ποτών, στη Σουηδία εξαρτάται από το βαθμό του αλκοόλ. Για παράδειγμα η μπλε Chimay (9%), είναι αρκετά πιο ακριβή από την κόκκινη Chimay (7%)."
Με βλέπω να κοιμάμαι στα παγκάκια για να πιώ μπύρα :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.799
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom