Georgia86
Member
- Μηνύματα
- 194
- Likes
- 1.438
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ιαπωνία
Περιεχόμενα
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
Σηκώθηκα την δεύτερη μέρα μας στο Μπρασοβ πολύ νωρίτερα από τους δύο άλλους συνταξιδιώτες μου. Ντύθηκα καλά και βγήκα έξω περιμένοντας έναν συννεφιασμένο ουρανό και πολύ κρύο αλλά εκτός από την ελαφριά παγωνιά ο καιρός ήταν υπέροχος! Ακολούθησα την ίδια διαδρομή όπως εχθές γιατί είχα προσέξει ότι στην strada Republicii βρίσκοταν μερικά μαγαζιά όπου θα μπορούσα να προμηθευτώ έναν ζεστό καπουτσίνο και κάτι να φάω. Όμως το ρολόι έδειχνε 08.10 και όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά εκτός από ένα επονομαζόμενο Saray όπου οι πωλήτριες ήταν ντυμένες σαν χανουμάκια. Παράγγειλα έναν καπουτσίνο και πήρα 4 σφολιάτες να δοκιμάσουμε· δυο αλμυρές και δυο γλυκές. Γύρισα πίσω στο σπίτι και ξύπνησα τους συνταξιδιώτες μου. Αυτά που αγόρασα δεν με εντυπωσίασαν, το δικό μου σνακ ήταν μια σπανακόπιτα που έτσι και αλλιώς δεν μου αρέσει και όταν ρώτησα την πωλήτρια τι περιέχει μέσα δεν γνώριζε αγγλικά για να μου εξηγήσει και στον φίλο μου έδωσα κάτι σαν πιροσκί με τυρί.
Ετοιμαστήκαμε και κατά τις 09.30 ξεκινήσαμε για την πρωινή μας βόλτα στο Μπρασοβ. Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Μαύρη εκκλησία και αφού πληρώσαμε τα 10 lei που μας ζήτησαν μπήκαμε μέσα. Η κατασκευή της Καθολικής εκκλησίας ξεκίνησε προς το τέλος του 14ου αιώνα και ήταν αφιερωμένη στην Αγία Μαρία αλλά κάποια στιγμή άλλαξε και έγινε Λουθηριανή. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι εντυπωσιακό ·οι ψηλοί πέτρινοι τοίχοι και τα ξύλινα στασίδια σε μεταφέρουν σε παλαιότερες εποχές. Στον ναό υπάρχουν αρκετά εκκλησιαστικά όργανα, μερικά μεγάλης παλαιότητας! Δεν κάτσαμε πολύ ώρα στον ναό, ούτε βγάλαμε φωτογραφίες μιας που έπρεπε να πληρώσεις για να βγάλεις. Έξω από τον ναό επάνω στην στέγη αν κοιτάξεις προσεχτικά θα δεις το άγαλμα ενός αγοριού που κοιτάει κάτω. Ένας από τους μύθους λέει πως το άγαλμα το έφτιαξε ο πατέρας του αγοριού που έπεσε από το ίδιο σημείο κατά την διάρκεια της κατασκευής της .
Μετά την επίσκεψη μας στην μαύρη εκκλησία κατευθυνθήκαμε προς την strada Republicii για να βρούμε το ανταλλακτήριο συναλλάγματος που είχαμε δει το προηγούμενο βράδυ. Ανταλλάξαμε ένα μικρό ποσό με πολύ καλή ισοτιμία και ξεκινήσαμε για το αμάξι, είχαμε μια γεμάτη μέρα μπροστά μας. Τα σχέδια μας περιλάμβαναν επίσκεψη σε δυο οχυρωμένες εκκλησίες, το Bran Castle και το Rasnov Castle.
Ξεκινήσαμε με την πρώτη οχυρωμένη εκκλησία με την ονομασία Prejmer που βρίσκεται στην οδό Strada Pescăriei και ανήκει στην λίστα με τα παγκόσμια μνημεία της Unesco. Το χτίσιμο της εκκλησίας ολοκληρώθηκε προς το τέλος το 13ου αιώνα, είναι η μοναδική εκκλησία στην Ρουμανία που έχει το σχήμα του ελληνικού σταυρού. Τους αιώνες που ακολούθησαν οι κάτοικοι χρειάζονταν ένα ασφαλές μέρος να κρύβονται κατά την διάρκεια των διάφορων επιδρομών για αυτό και έχτισαν ένα τοίχος γύρω από την εκκλησία για να μπορούν οι πολίτες να είναι ασφαλείς. Μέσα στην οχυρωμένη εκκλησία έχτισαν δωμάτια οπού κάθε οικογένεια της περιοχής μπορούσε να μείνει μέχρι να μπορεί να επιστρέψει στο κανονικό της σπίτι. Η είσοδος στον χώρο κόστιζε 8 lei. Ήταν πολύ όμορφα και ήσυχα μέσα στο χώρο, το πράσινο κυριαρχούσε παντού και η αρχιτεκτονική των σπιτιών τριγύρω ήταν πανέμορφη. Είχε τέσσερεις ορόφους με δωμάτια στα οποία μπορούσες να ανέβεις από τις ξύλινες σκάλες και να σταθείς επάνω στο μπαλκόνι που επεκτείνονταν γύρω από το κτίσμα. Περάσαμε αρκετή ώρα κάνοντας τον γύρο του οικήματος, βγάλαμε φωτογραφίες και βίντεο και φύγαμε για την επόμενη οχυρωμένη εκκλησία.
Η Ευαγγελική οχυρωμένη εκκλησία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Prejmer. Μικρότερη σε μέγεθος αλλά εξίσου όμορφη, προσφέρει στον επισκέπτη πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση. Η γυναίκα που βρισκόταν εκεί για τα εισιτήρια μας βοήθησε πολύ δείχνοντας μας που μπορούμε να μπούμε και που όχι και μας προμήθευσε με μικρούς τουριστικούς οδηγούς για την εκκλησία με πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Περάσαμε αρκετό από τον χρόνο μας στο χώρο, μπήκαμε μέσα σε ένα από τα κτήρια και ανεβήκαμε τις ξύλινες σκάλες φτάνοντας στο ψηλότερο μέρος της οχυρωμένης εκκλησίας. Προχωρήσαμε κατά μήκος του τοίχους, χωμένοι μέσα σε ένα στενό διάδρομο που έμοιαζε πολύ παλιός με πάτωμα από πιεσμένο χώμα. Ήταν πολύ ωραία και μπορώ να πω ότι ένιωσα πιο άνετα σε αυτό τον χώρο παρά στην οχυρωμένη εκκλησία στο Prejmer.
Η ώρα είχε φτάσει που θα επισκεπτόμασταν ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρουμανίας το επονομαζόμενο κάστρο του δράκουλα · το castelul Bran! Αν και τα στοιχεία που να συνδέουν αυτό το κάστρο με αυτό που έμπνευσε τον Bram Stocker είναι μηδαμινά , το κάστρο αυτό έχει παραμείνει πλέον στην συνείδηση όλου του κόσμου σαν το κάστρο του δράκουλα και πάνω σε αυτό βασίζονται οι τουριστικές αρχές για να προσελκύσουν τους τουρίστες. Το όνομα του το πήρε από την πόλη που βρίσκεται δίπλα του, το Bran και κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό τάγμα. Μας πήρε περίπου μισή ώρα για να φτάσουμε στο χωριό , το οποίο ήταν πανέμορφο και γεμάτο τουρίστες. Αντιληφθήκαμε πως το πάρκινγκ θα ήταν δύσκολο για αυτό αντί να ψάχνουμε σπαταλώντας τον χρόνο μας το αφήσαμε σε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ λίγο πιο κάτω από την είσοδο του χώρου. Μας χρέωσαν 4 lei, μηδαμινό ποσό. Ξεκινήσαμε προς την είσοδο κάπως ανήσυχοι γιατί ο ουρανός ήταν γκρίζος και φοβόμασταν μην μας πιάσει βροχή. Λίγο πριν φτάσεις το ταμείο του κάστρου υπάρχει ένας χώρος γεμάτος με ξύλινα σπιτάκια γεμάτα με τουριστικά είδη, αναμνηστικά και τοπικά τυριά. Η είσοδος μας κόστισε 40 lei έκαστο. Για να φτάσεις στο κάστρο πρέπει να ανέβεις μια λιθόστρωτη ανηφόρα μιας και βρίσκεται επάνω σε έναν λόφο. Ο γκρίζος ουρανός χάριζε μια «τρομαχτική» όψη στο κάστρο και αυτό μας έκανε να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο για την επίσκεψη μας στα «λημέρια» του Δράκουλα. Ο χώρος ήταν γεμάτος τουρίστες, στις σκάλες και στα μικρά δωμάτια υπήρχε συνωστισμός. Ξεκινήσαμε να περπατάμε από αίθουσα σε αίθουσα, να σκαρφαλώνουμε σε στενές σκάλες και να βγαίνουμε σε άλλες αίθουσες. Η αλήθεια είναι ότι δεν εντυπωσιάστηκα, προσωπικά περίμενα κάτι άλλο. Ίσως πιο σκοτεινό… πιο τρομαχτικό. Πάντως σίγουρα πρέπει να το επισκεφτεί όποιος βρίσκεται στην Τρανσυλβανία! Στο Bran συναντήσαμε και μια ομάδα μαθητών από την Ελλάδα, μας φάνηκε τόσο περίεργο να ακούμε τα ελληνικά σε όλη μας την περιήγηση στο κάστρο! Από τα μαγαζάκια που ανέφερα πιο πάνω αγοράσαμε μερικά αναμνηστικά και ο φίλος μας ένα κεφαλάκι τοπικό καπνιστό τυρί. Πηγαίνοντας προς το αμάξι σταματήσαμε σε ένα μικρό μαγαζάκι στην άκρη του δρόμου και αγοράσαμε το επονομαζόμενο «γλυκό του Δούναβη», σε καταπληκτική τιμή (αν θυμάμαι καλά είχε 12 lei) και φοβερή ποσότητα! Ήταν από τα πιο γευστικά που έχω φάει, καλυμμένο με ζάχαρη και σκόνη κακάο, φάγαμε τρία άτομα και σκάσαμε.
Επιβιβαστήκαμε στο αμάξι και φύγαμε για το κάστρο Rasnov, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Bran. Σταματήσαμε στην άκρη του δρόμου για να βγάλουμε μερικές καθαρές φωτογραφίες την επιγραφή επάνω στο βουνό, έτσι όπως και στο Brasov. Για να ανέβεις επάνω στο κάστρο υπάρχουν δύο τρόποι με το τελεφερίκ που κοστίζει 15 lei και μια πιο παραδοσιακή, φτηνή και βαλκανική λύση: με το τρακτέρ. Πληρώνοντας 5 lei επιβιβάζεσαι σε ένα βαγονάκι που το σέρνει ένα μεγάλο τρακτέρ και σιγά - σιγά ανεβαίνεις την ανηφόρα. Κάπου στην μέση της διαδρομής βλέπεις κάτι δεινόσαυρους να ξεπετιούνται μέσα από κάτι δέντρα, μην φοβάσαι, είναι μονάχα ένα μουσείο για παιδιά. Η είσοδος για το κάστρο είναι στα 10 lei και σε αντίθεση με το Bran τούτο εδώ είναι ερείπια , αλλά όμορφα και γραφικά ερείπια. Έχει τουριστικά μαγαζάκια διάσπαρτα και άμα προχωρήσεις προς τα πάνω βγαίνεις στην κορυφή του κάστρου. Όταν ανεβήκαμε εμείς φύσαγε μανιασμένα αλλά η θέα ήταν απίθανη. Περάσαμε λίγο χρόνο ακόμα περπατώντας μέσα στον χώρο και φύγαμε κουρασμένοι και γεμάτοι όμορφες εικόνες.
Φτάσαμε στο Μπρασόβ και ο φίλος μας πήγε για ξεκούραση ενώ εμείς συνεχίσαμε την εξερεύνηση μας. Ανεβήκαμε μέχρι τις παρυφές του όρος Τάμπα για να κοιτάξουμε τις ώρες στο τελεφερίκ, θέλαμε αύριο να ανεβούμε ψηλά στην επιγραφή και να θαυμάσουμε την θέα. Προχωρήσαμε παράλληλα με τα τείχη της παλιάς πόλης, από ψηλά οι κόκκινες σκεπές των σπιτιών της χαρίζουν μια πανέμορφη ομοιομορφία. Κατεβήκαμε προς την πόλη και κατευθυνθήκαμε στην πύλη της Κατερίνας, την μοναδική μεσαιωνική πύλη που έχει σωθεί στην πόλη. Είναι καλοδιατηρημένη και πανέμορφη! Γυρνώντας προς το δωμάτιο μας πήγαμε και μέχρι την strada Sforii , περπατήσαμε το δρομάκι μέχρι την άλλη άκρη του και σβήσαμε άλλο ένα αξιοθέατο από την λίστα μας. Γυρίσαμε στο σπίτι για να ετοιμαστούμε και να βγούμε για φαγητό, πεινούσαμε σα λύκοι.
Για φαγητό επιλέξαμε ένα ρεστοράν με καλές κριτικές· το Sergiana. Βρισκόταν στην strada Mureselinor και η διακόσμηση του ήταν πολύ ιδιαίτερη. Ο χώρος ήταν τεράστιος, πολύ ήσυχος και με χαμηλό φωτισμό, ένιωθες πως βρισκόσουν σε κελάρι. Μας έφεραν σαν κέρασμα κάτι ξεροψημένα γλυκάδια χοιρινά, νομίζω από την κοιλιά , που ήταν απίθανα. Παραγγείλαμε από ένα πιάτο ο καθένας και ένα να έχουμε στην μέση. Φυσικά η πολέντα παίζει κύριο ρόλο στην διατροφή των Ρουμάνων όποτε αναγκαστικά φάγαμε αρκετή αφού την έβαλαν σαν συνοδευτικό σε όλα τα πιάτα. Ωραίο το φαΐ και χορταστικό και οι τιμές σε λογικά πλαίσια. Μπορεί να πληρώσαμε το ίδιο πόσο που θα δίναμε σε μια ταβέρνα στην Ελλάδα αλλά έχω παρατηρήσει πως οι μερίδες στις χώρες που έχω πάει ήταν πάντοτε τεράστιες.
Φαγωμένοι κινήσαμε για το σπίτι μας δράττοντας την ευκαιρία να νυχτοπερπατήσουμε στο όμορφο Μπρασοβ. Αύριο θα φεύγαμε και θέλαμε να μαζέψουμε εικόνες πολλές.
Σηκώθηκα την δεύτερη μέρα μας στο Μπρασοβ πολύ νωρίτερα από τους δύο άλλους συνταξιδιώτες μου. Ντύθηκα καλά και βγήκα έξω περιμένοντας έναν συννεφιασμένο ουρανό και πολύ κρύο αλλά εκτός από την ελαφριά παγωνιά ο καιρός ήταν υπέροχος! Ακολούθησα την ίδια διαδρομή όπως εχθές γιατί είχα προσέξει ότι στην strada Republicii βρίσκοταν μερικά μαγαζιά όπου θα μπορούσα να προμηθευτώ έναν ζεστό καπουτσίνο και κάτι να φάω. Όμως το ρολόι έδειχνε 08.10 και όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά εκτός από ένα επονομαζόμενο Saray όπου οι πωλήτριες ήταν ντυμένες σαν χανουμάκια. Παράγγειλα έναν καπουτσίνο και πήρα 4 σφολιάτες να δοκιμάσουμε· δυο αλμυρές και δυο γλυκές. Γύρισα πίσω στο σπίτι και ξύπνησα τους συνταξιδιώτες μου. Αυτά που αγόρασα δεν με εντυπωσίασαν, το δικό μου σνακ ήταν μια σπανακόπιτα που έτσι και αλλιώς δεν μου αρέσει και όταν ρώτησα την πωλήτρια τι περιέχει μέσα δεν γνώριζε αγγλικά για να μου εξηγήσει και στον φίλο μου έδωσα κάτι σαν πιροσκί με τυρί.
Ετοιμαστήκαμε και κατά τις 09.30 ξεκινήσαμε για την πρωινή μας βόλτα στο Μπρασοβ. Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Μαύρη εκκλησία και αφού πληρώσαμε τα 10 lei που μας ζήτησαν μπήκαμε μέσα. Η κατασκευή της Καθολικής εκκλησίας ξεκίνησε προς το τέλος του 14ου αιώνα και ήταν αφιερωμένη στην Αγία Μαρία αλλά κάποια στιγμή άλλαξε και έγινε Λουθηριανή. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι εντυπωσιακό ·οι ψηλοί πέτρινοι τοίχοι και τα ξύλινα στασίδια σε μεταφέρουν σε παλαιότερες εποχές. Στον ναό υπάρχουν αρκετά εκκλησιαστικά όργανα, μερικά μεγάλης παλαιότητας! Δεν κάτσαμε πολύ ώρα στον ναό, ούτε βγάλαμε φωτογραφίες μιας που έπρεπε να πληρώσεις για να βγάλεις. Έξω από τον ναό επάνω στην στέγη αν κοιτάξεις προσεχτικά θα δεις το άγαλμα ενός αγοριού που κοιτάει κάτω. Ένας από τους μύθους λέει πως το άγαλμα το έφτιαξε ο πατέρας του αγοριού που έπεσε από το ίδιο σημείο κατά την διάρκεια της κατασκευής της .

Μετά την επίσκεψη μας στην μαύρη εκκλησία κατευθυνθήκαμε προς την strada Republicii για να βρούμε το ανταλλακτήριο συναλλάγματος που είχαμε δει το προηγούμενο βράδυ. Ανταλλάξαμε ένα μικρό ποσό με πολύ καλή ισοτιμία και ξεκινήσαμε για το αμάξι, είχαμε μια γεμάτη μέρα μπροστά μας. Τα σχέδια μας περιλάμβαναν επίσκεψη σε δυο οχυρωμένες εκκλησίες, το Bran Castle και το Rasnov Castle.


Ξεκινήσαμε με την πρώτη οχυρωμένη εκκλησία με την ονομασία Prejmer που βρίσκεται στην οδό Strada Pescăriei και ανήκει στην λίστα με τα παγκόσμια μνημεία της Unesco. Το χτίσιμο της εκκλησίας ολοκληρώθηκε προς το τέλος το 13ου αιώνα, είναι η μοναδική εκκλησία στην Ρουμανία που έχει το σχήμα του ελληνικού σταυρού. Τους αιώνες που ακολούθησαν οι κάτοικοι χρειάζονταν ένα ασφαλές μέρος να κρύβονται κατά την διάρκεια των διάφορων επιδρομών για αυτό και έχτισαν ένα τοίχος γύρω από την εκκλησία για να μπορούν οι πολίτες να είναι ασφαλείς. Μέσα στην οχυρωμένη εκκλησία έχτισαν δωμάτια οπού κάθε οικογένεια της περιοχής μπορούσε να μείνει μέχρι να μπορεί να επιστρέψει στο κανονικό της σπίτι. Η είσοδος στον χώρο κόστιζε 8 lei. Ήταν πολύ όμορφα και ήσυχα μέσα στο χώρο, το πράσινο κυριαρχούσε παντού και η αρχιτεκτονική των σπιτιών τριγύρω ήταν πανέμορφη. Είχε τέσσερεις ορόφους με δωμάτια στα οποία μπορούσες να ανέβεις από τις ξύλινες σκάλες και να σταθείς επάνω στο μπαλκόνι που επεκτείνονταν γύρω από το κτίσμα. Περάσαμε αρκετή ώρα κάνοντας τον γύρο του οικήματος, βγάλαμε φωτογραφίες και βίντεο και φύγαμε για την επόμενη οχυρωμένη εκκλησία.

Η Ευαγγελική οχυρωμένη εκκλησία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Prejmer. Μικρότερη σε μέγεθος αλλά εξίσου όμορφη, προσφέρει στον επισκέπτη πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση. Η γυναίκα που βρισκόταν εκεί για τα εισιτήρια μας βοήθησε πολύ δείχνοντας μας που μπορούμε να μπούμε και που όχι και μας προμήθευσε με μικρούς τουριστικούς οδηγούς για την εκκλησία με πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Περάσαμε αρκετό από τον χρόνο μας στο χώρο, μπήκαμε μέσα σε ένα από τα κτήρια και ανεβήκαμε τις ξύλινες σκάλες φτάνοντας στο ψηλότερο μέρος της οχυρωμένης εκκλησίας. Προχωρήσαμε κατά μήκος του τοίχους, χωμένοι μέσα σε ένα στενό διάδρομο που έμοιαζε πολύ παλιός με πάτωμα από πιεσμένο χώμα. Ήταν πολύ ωραία και μπορώ να πω ότι ένιωσα πιο άνετα σε αυτό τον χώρο παρά στην οχυρωμένη εκκλησία στο Prejmer.
Η ώρα είχε φτάσει που θα επισκεπτόμασταν ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρουμανίας το επονομαζόμενο κάστρο του δράκουλα · το castelul Bran! Αν και τα στοιχεία που να συνδέουν αυτό το κάστρο με αυτό που έμπνευσε τον Bram Stocker είναι μηδαμινά , το κάστρο αυτό έχει παραμείνει πλέον στην συνείδηση όλου του κόσμου σαν το κάστρο του δράκουλα και πάνω σε αυτό βασίζονται οι τουριστικές αρχές για να προσελκύσουν τους τουρίστες. Το όνομα του το πήρε από την πόλη που βρίσκεται δίπλα του, το Bran και κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό τάγμα. Μας πήρε περίπου μισή ώρα για να φτάσουμε στο χωριό , το οποίο ήταν πανέμορφο και γεμάτο τουρίστες. Αντιληφθήκαμε πως το πάρκινγκ θα ήταν δύσκολο για αυτό αντί να ψάχνουμε σπαταλώντας τον χρόνο μας το αφήσαμε σε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ λίγο πιο κάτω από την είσοδο του χώρου. Μας χρέωσαν 4 lei, μηδαμινό ποσό. Ξεκινήσαμε προς την είσοδο κάπως ανήσυχοι γιατί ο ουρανός ήταν γκρίζος και φοβόμασταν μην μας πιάσει βροχή. Λίγο πριν φτάσεις το ταμείο του κάστρου υπάρχει ένας χώρος γεμάτος με ξύλινα σπιτάκια γεμάτα με τουριστικά είδη, αναμνηστικά και τοπικά τυριά. Η είσοδος μας κόστισε 40 lei έκαστο. Για να φτάσεις στο κάστρο πρέπει να ανέβεις μια λιθόστρωτη ανηφόρα μιας και βρίσκεται επάνω σε έναν λόφο. Ο γκρίζος ουρανός χάριζε μια «τρομαχτική» όψη στο κάστρο και αυτό μας έκανε να ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο για την επίσκεψη μας στα «λημέρια» του Δράκουλα. Ο χώρος ήταν γεμάτος τουρίστες, στις σκάλες και στα μικρά δωμάτια υπήρχε συνωστισμός. Ξεκινήσαμε να περπατάμε από αίθουσα σε αίθουσα, να σκαρφαλώνουμε σε στενές σκάλες και να βγαίνουμε σε άλλες αίθουσες. Η αλήθεια είναι ότι δεν εντυπωσιάστηκα, προσωπικά περίμενα κάτι άλλο. Ίσως πιο σκοτεινό… πιο τρομαχτικό. Πάντως σίγουρα πρέπει να το επισκεφτεί όποιος βρίσκεται στην Τρανσυλβανία! Στο Bran συναντήσαμε και μια ομάδα μαθητών από την Ελλάδα, μας φάνηκε τόσο περίεργο να ακούμε τα ελληνικά σε όλη μας την περιήγηση στο κάστρο! Από τα μαγαζάκια που ανέφερα πιο πάνω αγοράσαμε μερικά αναμνηστικά και ο φίλος μας ένα κεφαλάκι τοπικό καπνιστό τυρί. Πηγαίνοντας προς το αμάξι σταματήσαμε σε ένα μικρό μαγαζάκι στην άκρη του δρόμου και αγοράσαμε το επονομαζόμενο «γλυκό του Δούναβη», σε καταπληκτική τιμή (αν θυμάμαι καλά είχε 12 lei) και φοβερή ποσότητα! Ήταν από τα πιο γευστικά που έχω φάει, καλυμμένο με ζάχαρη και σκόνη κακάο, φάγαμε τρία άτομα και σκάσαμε.
Επιβιβαστήκαμε στο αμάξι και φύγαμε για το κάστρο Rasnov, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Bran. Σταματήσαμε στην άκρη του δρόμου για να βγάλουμε μερικές καθαρές φωτογραφίες την επιγραφή επάνω στο βουνό, έτσι όπως και στο Brasov. Για να ανέβεις επάνω στο κάστρο υπάρχουν δύο τρόποι με το τελεφερίκ που κοστίζει 15 lei και μια πιο παραδοσιακή, φτηνή και βαλκανική λύση: με το τρακτέρ. Πληρώνοντας 5 lei επιβιβάζεσαι σε ένα βαγονάκι που το σέρνει ένα μεγάλο τρακτέρ και σιγά - σιγά ανεβαίνεις την ανηφόρα. Κάπου στην μέση της διαδρομής βλέπεις κάτι δεινόσαυρους να ξεπετιούνται μέσα από κάτι δέντρα, μην φοβάσαι, είναι μονάχα ένα μουσείο για παιδιά. Η είσοδος για το κάστρο είναι στα 10 lei και σε αντίθεση με το Bran τούτο εδώ είναι ερείπια , αλλά όμορφα και γραφικά ερείπια. Έχει τουριστικά μαγαζάκια διάσπαρτα και άμα προχωρήσεις προς τα πάνω βγαίνεις στην κορυφή του κάστρου. Όταν ανεβήκαμε εμείς φύσαγε μανιασμένα αλλά η θέα ήταν απίθανη. Περάσαμε λίγο χρόνο ακόμα περπατώντας μέσα στον χώρο και φύγαμε κουρασμένοι και γεμάτοι όμορφες εικόνες.
Φτάσαμε στο Μπρασόβ και ο φίλος μας πήγε για ξεκούραση ενώ εμείς συνεχίσαμε την εξερεύνηση μας. Ανεβήκαμε μέχρι τις παρυφές του όρος Τάμπα για να κοιτάξουμε τις ώρες στο τελεφερίκ, θέλαμε αύριο να ανεβούμε ψηλά στην επιγραφή και να θαυμάσουμε την θέα. Προχωρήσαμε παράλληλα με τα τείχη της παλιάς πόλης, από ψηλά οι κόκκινες σκεπές των σπιτιών της χαρίζουν μια πανέμορφη ομοιομορφία. Κατεβήκαμε προς την πόλη και κατευθυνθήκαμε στην πύλη της Κατερίνας, την μοναδική μεσαιωνική πύλη που έχει σωθεί στην πόλη. Είναι καλοδιατηρημένη και πανέμορφη! Γυρνώντας προς το δωμάτιο μας πήγαμε και μέχρι την strada Sforii , περπατήσαμε το δρομάκι μέχρι την άλλη άκρη του και σβήσαμε άλλο ένα αξιοθέατο από την λίστα μας. Γυρίσαμε στο σπίτι για να ετοιμαστούμε και να βγούμε για φαγητό, πεινούσαμε σα λύκοι.
Για φαγητό επιλέξαμε ένα ρεστοράν με καλές κριτικές· το Sergiana. Βρισκόταν στην strada Mureselinor και η διακόσμηση του ήταν πολύ ιδιαίτερη. Ο χώρος ήταν τεράστιος, πολύ ήσυχος και με χαμηλό φωτισμό, ένιωθες πως βρισκόσουν σε κελάρι. Μας έφεραν σαν κέρασμα κάτι ξεροψημένα γλυκάδια χοιρινά, νομίζω από την κοιλιά , που ήταν απίθανα. Παραγγείλαμε από ένα πιάτο ο καθένας και ένα να έχουμε στην μέση. Φυσικά η πολέντα παίζει κύριο ρόλο στην διατροφή των Ρουμάνων όποτε αναγκαστικά φάγαμε αρκετή αφού την έβαλαν σαν συνοδευτικό σε όλα τα πιάτα. Ωραίο το φαΐ και χορταστικό και οι τιμές σε λογικά πλαίσια. Μπορεί να πληρώσαμε το ίδιο πόσο που θα δίναμε σε μια ταβέρνα στην Ελλάδα αλλά έχω παρατηρήσει πως οι μερίδες στις χώρες που έχω πάει ήταν πάντοτε τεράστιες.
Φαγωμένοι κινήσαμε για το σπίτι μας δράττοντας την ευκαιρία να νυχτοπερπατήσουμε στο όμορφο Μπρασοβ. Αύριο θα φεύγαμε και θέλαμε να μαζέψουμε εικόνες πολλές.
Last edited: