Σίφνος- Σμιλευμένη όπως τα κεραμικά της!!!Γενικές πληροφορίες-εικόνες-εντυπώσεις (τα πάντα όλα!)

eleva

Member
Μηνύματα
211
Likes
417
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Μαγνησία ξανά
Ταξίδι-Όνειρο
12/10/1944

Άρτι αφιχθείσα από μια γεμάτη βδομαδούλα στη Σίφνο, δηλώνω κι εγώ ενθουσιασμένη από τη γραφικότητα, την φροντίδα και την οργάνωση του συγκεκριμένου νησιού που θεωρώ ότι αποτελούν το τρίπτυχο της πηγαίας «γοητείας» του! Έχοντας επισκεφτεί καμιά 15αριά σχεδόν νησιά των Κυκλάδων, μπορώ να πω ότι (πλην της Σαντορίνης που αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της), η Σίφνος (μετά την Αμοργό και ίσως την Ανάφη) κατέστη μια από τις αγαπημένες μου Κυκλάδες!
DSC_1276.JPG



Συμβουλές προς μελλοντικούς επισκέπτες:
- Αν μπορείτε να επιλέξετε, ΜΗΝ πάτε μέσα Ιουλίου και Αύγουστο! Θα γίνεται χαμός!! Πρώτη βδομάδα Σεπτέμβρη κ το νησί είχε ΑΡΚΕΤΟ κόσμο για τα δεδομένα του (ευτυχώς δεν γινόταν πανικός, αλλά στο Στενό της Απολλωνίας τα βράδια ένα σχετικό στριμωξίδι υπήρχε σε σημεία… Δλδ Μέσα Αυγούστου πώς ακριβώς είναι;; όλοι όρθιοι, με ένα ποτό στο χέρι κ στις παραλίες ο ένας πάνω στον άλλο;;; Όχι κ πάλι όχι!!! Καλύτερα Σεπτέμβρη ή Ιούνιο με αρχές Ιούλη (Πάσχα επίσης πρέπει να είναι φανταστικά!)
- Κάντε μια μίνι έρευνα από πριν (ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ όσο κ αν ελκύει το απρόσμενο!!). Δυστυχώς η Σίφνος δεν είναι το λιτό κι απέριττο νησάκι που όπου κ να καθήσεις θα φας καλά κ οικονομικά, που θα προλάβεις να δεις τα πάντα σε ένα 3ήμερο χωρίς να κουραστείς και που δεν θα συναντήσεις αρκετές τουριστοπαγίδες. Παρ΄όλα αυτά, και νοστιμότατα με νορμάλ τιμές μπορείς να φας ή να πιεις κ το νησάκι να απολαύσεις (με δικό σου μέσο ή χωρίς) κ τις (περισσότερες) τουριστοπαγίδες να αποφύγεις..αν πρώτα έχεις ψάξει κ προσέξει.
- Καταρχάς ξεκινάμε από διαμονή. Προσωπικά, στο Κάστρο που προτείνουν πολλοί δεν θα έμενα παρότι πρόκειται μάλλον για το ομορφότερο σημείο του νησιού. Όπως έγραψαν κ άλλα μέλη, αν φυσάει πολύ δεν μπορείς να απολαύσεις τη θέα θάλασσα την οποία έχεις ακριβοπληρώσει, κι αν δεν βλέπεις θέα δεν υπάρχει κανείς λόγος να μείνεις Κάστρο καθώς όποτε θες μπορείς να το απολαύσεις για βόλτα και πολλά άλλα. Αν δεν έχετε μέσο δεν το συζητάμε καν. Σε παραλίες (π.χ. Πλατύ Γυαλό, Βαθύ, Φάρος κτλ.) προσωπικά δεν επιλέγω να μείνω ποτέ, αλλά ειδικά στη Σίφνο δεν υπάρχει κ λόγος (αν πάντως είσαι συγγραφέας ή "ερημίτης".. μείνε Χερρόνησο!), καθώς αφενός οι παραλίες δεν είναι το δυνατότερο χαρτί του νησιού, αφετέρου την ίδια κ καλύτερη θέα θάλασσα μπορείτε να βρείτε στις Καμάρες (λιμάνι), ιδίως στην Αγία Μαρίνα (παραλία sε απόσταση κάνα χλμ από λιμάνι) υπάρχουν φοβερά δωμάτια πάνω στα βράχια που αγναντεύουν θάλασσα πιάτο, λιμάνι και βουνό απέναντι. Εκπληκτικά! Απολλωνία ιδανική για όλους (κ ιδίως αυτούς που δεν έχουν δικό τους μέσο) λόγω γραφικότητας, κίνησης, νυχτερινής ζωής κ εύκολης πρόσβασης στα περισσότερα μέρη, με αμέσως επικρατέστερο τον Αρτεμώνα (θα πρέπει όμως να περπατάτε κάνα χιλιόμετρο απ’ το δημόσιο δρόμο για να βγείτε το βράδυ, αν δεν έχετε μέσο ή λίγο περισσότερο κ κουραστικότερη αλλά ομορφότερη διαδρομή από το παραδοσιακό μονοπάτι που περνά από Πάνω Πετάλι). Καταβατή μόνο αν βρείτε κάτι σε καλή προσφορά κ κοντά στο στενό. Εξάμπελα κ Κάτω Πετάλι όχι κατά τη γνώμη μου, λόγω απόστασης από Απολλωνία. Αν μείνετε πάνω από 4-5 μέρες στο νησί, γνώμη μου είναι να σπάσετε τη διαμονή (περισσότερος μέρες στην Απολλωνία για να είστε κοντά σε όλα κ μία-δυο στο λιμάνι για να αράζετε πάνω απ’ τη θάλασσα χωρίς να το χρυσοπληρώνετε είναι το ιδανικό κατά τη γνώμη μου – προσωπικά έμεινα 5 βράδια Απολλωνία κ ένα στην Αγ. Μαρίνα στις Καμάρες με 35 και 40 Ε. αντίστοιχα κ ήταν τέλεια από όλες τις απόψεις…θέα, τοποθεσίες, εξυπηρέτηση κ φιλοξενία, παροχές κ ενίοτε κεράσματα)!
Δωμάτιο σε Απολλωνία:
DSC_0977.JPG

DSC_0985.JPG


DSC_1269.JPG


Δωμάτιο σε Καμάρες:
DSC_1272.JPG

DSC_1281.JPG

DSC_1274.JPG


- Αν δεν έχετε δικό σας μέσο κ μείνετε πάνω από 1-2 μέρες οπουδήποτε αλλού εκτός της Απολλωνίας (άντε κ του Αρτεμώνα)… φροντίστε να νοικιάσετε τουλάχιστον κάναδυο μέρες ένα μηχανάκι έστω ή μια γουρούνα!! Ενδεικτικά αναφέρω από Καμάρες για Πλατύ Γυαλό σχεδόν 10 Ευρώ τα 2 άτομα πήγαινε-έλα κόστος λεωφορείου μόνο για μια παραλία κ θέλει ΠΟΛΛΗ οργάνωση για να γυρίσετε έτσι το νησί, ιδίως αν δεν έχετε μέρες στη διάθεσή σας ή αν πάτε περίοδο που τα δρομολόγια έχουν αραιώσει (δείτε επίσημο σάιτ Σίφνου). Είναι σαφές ότι δεν συμφέρει. Επίσης, αν δεν έχετε μέσο κ θέλετε να παραμείνετε στο Κάστρο έστω μια φορά μετα τα μεσάνυχτα για να απολαύσετε το ποτάκι σας, πάρτε ταξάκι, το οποίο ως Απολλωνία κοστίζει 6 Ευρώ ακόμη κ μεταμεσονύχτια (για οποιαδήποτε άλλη διαδρομή θεωρώ το ταξί δεν συμφέρει π.χ. Απολλωνία-Καμάρες 9 Ευρώ όταν το λεωφορείο κοστίζει 1,80 Ε. κ συνήθως έχει δρομολόγια ως τα μεσάνυχτα. Για λοιπές παραλίες ούτε λόγος να γίνεται.. 25άρια κ 30άρια να έχετε κατά νου αν ξεμείνετε κάπου). Τέλος, αν δεν έχετε μέσο, κ παρά την καλή (ιδίως από Απολλωνία-Αρτεμώνα) συγκοινωνία, θέλει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙ από τη αρχή του ταξιδιού για να προλάβετε να γυρίσετε κ να χαρείτε κάθε γωνιά του..
- Στον Πλατύ Γυαλό (δεν ξέρω αν γίνεται κι αλλού) νοικιάζει όποιος θέλει μικρό σκάφoς χωρίς δίπλωμα με 120 Ε. (συν καύσιμα) για κάποιες ώρες. Το αναφέρω διότι αν υπάρχει μια παρέα 5-6 ατόμων ενδεχομένως να συμφέρει κ να έχει ενδιαφέρον. Επίσης πραγματοποιείται εκδρομή με βάρκα σε απροσέγγιστες παραλίες του νησιού (δεν γνωρίζω αν είναι ακόμη η Φυκιάδα κ η Βλυχάδα που έχουν αναφερθεί ή/και κάποιες άλλες..) ή γύρος Κιμώλου και Πολυαίγου ή εκδρομή με βάρκα σε Αντίπαρο (παραλία Αγίου Γεωργίου, σπηλιά, νησάκι Δεσποτικό). Τιμές κ παροχές δεν γνωρίζω, ούτε αν αξίζει καθότι δεν πραγματοποίησα κάποια τέτοια εκδρομή.
- Όσοι αγαπούν τις πεζοπορείες πιθανότατα θα ξετρελαθούν με τη Σίφνο! Ντόπιοι μας πληροφόρησαν ότι πρόκειται για το πρώτο ή δεύτερο νησί παγκοσμίως που έχει εξ ολοκλήρου σήμανση κ χαρτογράφηση ακόμη κ του πιο δυσδιάκριτου μονοπατιού! Χάρτες μονοπατιών, σημάνσεις μες στη μέση της ερημιάς, διαδρομές με βαθμοί δυσκολίας κ χρονική διάρκεια, πάνε κι έρχονται σχεδόν σε κάθε σημείο του νησιού! Προσωπικά ζήλεψα τόσο που σκέφτομαι μετά από χρόνια να ξαναεπισκεφτώ το νησί ως επί το πλείστον για ξέφρενο trekking!
DSC_1256.JPG


- Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού ή των γραφικών ξωκκλησίων επίσης ενδέχεται να το αγαπήσουν το νησί!
DSC_1045.JPG


Τι Χρυσοπηγή, τι Επταμάρτυρο κάτω απ’ το κάστρο (συγκλονιστικό από κοντά κ από μακριά!), τι Παναγιά Πουλάτη στην ομώνυμη περιοχή (πανέμορφη εκκλησία κ τοποθεσία), τι Αγιά Μαρίνα και Αγία Αικατερίνη στις Καμάρες (στην τελευταία που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή πρέπει να έχει φοβερή θέα κ η τοποθεσία της είναι εξαιρετική αλλά δυστυχ’ως δεν προλάβαινα να πάω), τι μοναστήρια Αγίου Συμεών και Προφήτη Ηλία (δυστυχώς θέλουν μεταφορικό μέσο κ ο τελευταίος επίσης αρκετό περπάτημα)κ πόοοοσα άλλα! Πάνω από 360 εκκλησάκια σε ολόκληρο το νησί, στο δε Αρτεμώνα κ την Απολλωνία, κάθε βήμα κ εκκλησία. Όχι εκκλησάκι..εκκλησία κανονική! Δεν ματαέχω δει τόσες πολλές μαζεμένες πουθενά αλλού νομίζω…
Χρυσοπηγή:

DSC_1042.JPG

DSC_1021.JPG

DSC_1032.JPG

DSC_1034.JPG


Επταμάρτυρο:
DSC_1163.JPG

DSC_1170.JPG

DSC_1179.JPG


Παναγιά Πουλάτη
DSC_1231.JPG


DSC_1232.JPG


DSC_1235.JPG

- Οργανωμένο κ τρισοργανωμένο νησί, όπως έγραψα κ παραπάνω. Αποδυτήρια κ ντουζιέρες σε όλες τις εύκολα προσβάσιμες παραλίες, δημόσιες τουαλέτες (!) κ μάλιστα καθαρές σε ορισμένα σημεία του νησιού όπως λιμάνι κ νομίζω Απολλωνία, περιοχές όπου πραγματοποιείται βιολογικός καθαρισμός, δωρεάν έντυποι χάρτες παντού, αφίσες με μονοπάτια κ σημεία ενδιαφέροντος, πινακίδες, ειδικοί χώροι για άτομα με κινητικά προβλήματα, ειδικές σημάνσεις για γυμνισμό κ κατοικίδια, ειδικός χάρτης σε κάθε βασική περιοχή με αρίθμηση για το πού ακριβώς βρίσκονται τα κυριότερα μαγαζιά, μίνι μάρκετ, εκκλησάκια κτλ.
DSC_1098.JPG


- Οι κάτοικοι (τουλάχιστον οι πλείονες) νοιάζονται για τον τουρισμό κ το δείχνουν (εν αντιθέσει με κάποια άλλα νησιά). Θα σας κεράσουν κάνα φρουτάκι ή κάνα λικέρ (όχι όλοι, αλλά αρκετοί), θα σας δώσουν πληροφορίες, θα πιάσουν ενίοτε κουβέντα μαζί σας για καμιά ώρα κ θα σας ζητήσουν να γράψετε ευνοϊκή κριτική στα όποια σάιτς. Ναι, ίσως δεν θα το κάνουν πάντα ανιδιοτελώς κ αυθόρμητα (όπως ίσως σε κάποιο πιο απομακρυσμένο κ αυθεντικό ερημονήσι) αλλά για να αυξήσουν τον (ήδη μεγάλο) τουρισμό τους. Η κίνηση ωστόσο μετράει. Αν μάλιστα πάτε οφ σίζον τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα.
- Κατάλληλο νησί περισσότερο για ζευγάρι ή παρέες ζευγαριών (αλλά πάνε κ κάποιες παρέες του ίδιου φύλου που όμως δεν ψάχνουν τρελό τζέρτζελο), επίσης είδα πολλές οικογένειες (ιδίως ντόπιων) κ ..κλασσικά, όπως κ στη Μήλο, μεγάλες παρέες, οικογένειες κ ζευγάρια Ιταλών αλλά κ Γάλλων. Κι αν είστε του ήρεμου θα ευχαριστηθείτε, κι αν είστε της νυχτερινής ζωής πάλι θα ευχαριστηθείτε, αρκεί να μην περιμένετε καταστάσεις Πάρου-Μυκόνου-Ίου ή πολύ εντυπωσιακές παραλίες.
 

Attachments

eleva

Member
Μηνύματα
211
Likes
417
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Μαγνησία ξανά
Ταξίδι-Όνειρο
12/10/1944
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

DSC_0988.JPG

Όσο καλή προαίρεση κ να έχει κάποιος, τις παραλίες της Σίφνου δεν θα τις πει τέλειες αλλά από πολύ συμπαθητικές έως αδιάφορες, αναλόγως του τι έχει κατά νου και συγκριτικά με άλλα νησιά όπως η Μήλος, η διπλανή Σέριφος, η Πάρος, η Νάξος, η Ανάφη κ.α. Οι περισσότερες πάντως είναι πολύ γραφικές (π.χ. Χερρόνησος, παραλίες κοντά στον Φάρο κ τη Χρυσοπηγή), με άμμο ή με συνδυασμό άμμο και βοτσάλων, έχουν κοντά ταβέρνες κ κάποιες επίσης μίνι μάρκετ, καφέ κ λοιπά τουριστικά μαγαζιά, όμορφα (ενίοτε γαλαζοπράσινα)και αρχικώς ρηχά νερά, συνήθως δεντράκια κ (φυσικά!) εκκλησάκια! Επίσης, ιδανικό νησί, όπως προειπώθηκε από άλλους, για όσους αγαπούν τις βουτιές από ψηλά κ τα βραχώδη τοπία (π.χ. Βράχια Χρυσοπηγής, επταμάρτυρο και Σεράλια, Πουλάτη κ.α.) όπως επίσης κ για όσους έχουν σκαφάκι (ή γερά ποδαράκια) να ανακαλύψουν τις απροσέγγιστες, απόμερες παραλίες (ρίξτε μια ματιά στο σάιτ Σίφνου). Μειονέκτημα 1) όταν φυσάει στις παραλίες η κατάσταση είναι λιγάκι τραγική, μπορεί να υπάρχει αμμοβολή, η άμμος του βυθού να κάνει τη θάλασσα να δείχνει ανακατεμένη κ να επικρατεί ΚΡΥΟ!!! Όχι δροσιά… κρύο!! Ήθελα ζακετούλα αρχές Σεπτέμβρη πριν βουτήξω ορισμένες φορές, χωρίς να είμαι υπερβολική κ αυτό δεν το έχω ξανασυναντήσει σε παραλίες κανενός άλλου νησιού, ακόμη κ όταν ο αέρας λυσσομανούσε στις χώρες τους... Μειονέκτημα 2) μόλις αρχίζει να πέφτει ο ήλιος, ο κόσμος εξαφανίζεται κ οι παραλίες χάνουν μεγάλο μέρος της όποιας ομορφιάς τους εν αντιθέσει με παραλίες άλλων νησιών όπου αράζεις ως αργά για να δεις ηλιοβασίλεμα ή δειλινό κ είναι υπέροχα εκείνη την ώρα… στην Σίφνο ερημιά, τουλάχιστον την περίοδο που πήγα. Και κάτι που μου άρεσε πολύ: Ενώ, όπως έγραψα, οι περισσότερες παραλίες έχουν ντουζιέρες, καμπίνες κ μαγαζάκια να προμηθευτείς καφέ, νερό κτλ. ΔΕΝ είναι πλήρως οργανωμένες υπό την έννοια ότι λιγες έχουν ομπρελοξαπλώστρες (Πλατύς Γυαλός, Βαθύ σίγουρα) αλλά κ πάλι σε ένα ορισμένο τμήμα, αφήνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι τους ελεύθερο κ προσβάσιμο σε όλους… Παράδειγμα προς μίμηση! Εύγε!

1)Πλατύς Γυαλός (μάλλον στενόμακρος έπρεπε να λέγεται!!),
DSC_1292.JPG

DSC_1293.JPG


DSC_1294.JPG

Με την πιο τακτική συγκοινωνία από όλες. Έχει τα πάντα, ταβέρνες, μίνι μάρκετ, καφέ, τουριστικά είδη, κεραμικά, απλά δωμάτια, πολυτελή ξενοδοχεία… Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ως παραλία, αλλά πάτε μια βόλτα κι αν σας αρέσουν οι πεζοπορείες από εδώ ξεκινούν μονοπάτια για απόμερες παραλίες όπως Φυκιάδα, Χλακοπό κ λοιπά σημεία ενδιαφέροντος. Προστατευόμενη περιοχή από Natura (με σπάνια είδη χλωρίδας, πανίδας)
Δίπλα στον Πλατύ Γυαλό, ο κόλπος Λαζάρου (επισκεφτήκαμε αργά το απόγευμα κ εκτός από επικρατούσα ερημιά, το εκεί καφέ ετοίμαζε κ γαμήλια δεξίωση πάνω στο κύμα!) οπότε δεν κάτσαμε.
DSC_1296.JPG


2) Βαθύ.

DSC_1095.JPG

DSC_1107.JPG

DSC_1109.JPG


DSC_1111.JPG

Πολύ συμπαθητική παραλία, (με πολυτελές resort όπισθεν) αλλά δυστυχώς πετύχαμε επίσης αμμοβολή τόσο στην κεντρική παραλία όσο και στις διπλανές μικρούλες (ακόμη χειρότερη!!). Σε μια εξ αυτών επιτρέπεται ο γυμνισμός. Στο Βαθύ υπάρχουν επίσης ταβέρνες (2-3) κ μίνι μάρκετ κ από εκεί επίσης ξεκινούν ενδιαφέρουσες διαδρομές για παραλίες (δείτε σημάνσεις μονοπατιών κ ρωτήστε ντόπιους) αλλά να χετε τουλάχιστον κ κανα 4ωρο- 5ωρο στη διάθεσή σας.

3) Χερρόνησος.
DSC_1129.JPG


DSC_1131.JPG

DSC_1140.JPG

DSC_1142.JPG


Ήρεμη, μικρούλα παραλία-λιμανάκι έστω κι αν πλάι σας ουρλιάζει ο αέρας. Γραφικότερο παραλιακό τοπίο της Σίφνου, κατά τη γνώμη μου, αλλά με ΠΟΛΛΑ παιδάκια, βαρκούλες, 2 ταβέρνες (άκουσα πανάκριβες, αν κ με φρεσκότατο ψαράκι), μαγαζάκια για καφέ κ τουριστικά κ 1 κεραμοποιείο που έμοιαζε πολύ παραδοσιακό («η δύσκολη»). Δίπλα στη Χερρόνησο έχει επίσης 1-2 απόμερες παραλίες (π.χ. Τσουβάλες, όπου λίγα χρόνια πριν βρέθηκαν κ εξουδετερώθηκαν 2 νάρκες εντός της θαλάσσιας περιοχής!!) αλλά με τόσο αέρα κ προηγηθέν περπάτημα-ξεπάτωμα πού καιρός για περαιτέρω
εξερευνήσεις!
(στην άλλη πλευρά του κόλπου, ο αέρας σε παιρνε κ σε σήκωνε!!)
DSC_1152.JPG

DSC_1149.JPG



4) Παραλίες Φάρου. Η ομώνυμη (εκεί όπου αφήνει το λεωφορείο) είναι ψιλοτραγική για μπάνιο αλλά επίσης σε όμορφο τοπίο, κ ειδικά το σούρουπο ΧΑΡΜΑ οφθαλμών κ ιδανική για φωτογραφίες.
DSC_1057.JPG

DSC_1058.JPG


Έχει ταβερνάκια τα οποία δεν τίμησα (διότι δεν είχα διαβάσει κ τα καλύτερα), καφέ, μίνι μάρκετ κ κάποια συμπαθέστατα δωμάτια.
DSC_0996.JPG

DSC_0997.JPG



Φασολού.
DSC_0995.JPG

Στα δεξιά της κυρίως του Φάρου, ανηφορική αρχικά διαδρομή, αν δεν έχετε μέσο θέλει λίγο περπάτημα (κάνα χλμ??), ντουζιέρα, καμπίνα κλασσικά, δεντράκια κ μια ταβέρνα. Πολύ ήρεμη παραλία κ τέλειο να βλέπεις απέναντι τη Χρυσοπηγή, μπορεί να μην είναι από τις καλύτερες του νησιού αλλά εγώ εκεί απόλαυσα περισσότερο το κολύμπι κ το άραγμα διότι στις άλλες ξεκίνησε να φυσά αλύπητα.ΠΡΟΣΟΧΗ! Έχει πολλά φύκια σε αρκετά σημεία της κ στα ρηχά οπότε μην ξεκινάτε με μακροβούτια. Πιο βαθια είναι υπέροχα κ η γαλήνια ατμόσφαιρα της παραλίας αξίζει πολλά (εν αντιθέσει με αλλού όπου τις τσιρίδες των πιτσιρικιών κ τις ρακέτες δεν θα τα γλιτώσετε!)


Γλυφό. Δίπλα ακριβώς από την παραλία του Φάρου, στα αριστερά της.
DSC_0998.JPG

DSC_0999.JPG


Θεωρείται η ωραιότερη από τις τρεις (έχει κ κάτι τρελά γατάκια στην παραλια αξιολάτρευτα!), με ωραία πρασινωπά νερά, αλλά εγώ επειδή κολύμπησα απόγευμα είδα πως έπεσε γρήγορα σκιά κ η παραλία θύμιζε λίμνη με χώμα (!)
DSC_1052.JPG

DSC_1055.JPG

DSC_1056.JPG


(από όλες αυτές τις παραλίες που αναφέρω, νομίζω στη Φασολού πέφτει ο ήλιος λίγο αργότερα). Από Γλυφό ξεκινά κ το παραδοσιακό ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ (για φωτογραφίες κι αγνάντι) μονοπάτι που καταλήγει Αποκοφτό-Χρυσοπηγή, το οποίο μάλιστα φωτίζεται το βράδυ κ πρέπει να είναι όνειρο!!!

Μονοπάτι Φάρου-Χρυσοπηγής:
DSC_1004.JPG

DSC_1005.JPG

DSC_1047.JPG



5) Αποκοφτό.
DSC_1007.JPG

DSC_1258.JPG

DSC_1260.JPG

Αυτή η παραλία νομίζω είναι η καλύτερη του νησιού (στα Βρουλίδια για τα οποία όλοι πλέκουν εγκώμιο δεν πρόλαβα να πάω!!). Απόγευμα κ με αμμοβολή ωστόσο… σκούρα τα πράγματα! Έχει πλάι κ δυο ταβέρνες (την ομώνυμη κ αυτή του Λεμπέση που δεν πρόλαβα να επισκεφτώ) κ φυσικά άφθονο αγνάντι σε Χρυσοπηγή, υπέροχα νερά όταν δε φυσά, δεντράκια..

6) Βράχια Χρυσοπηγής κ Σαούρες. Από τα βράχια όπου βουτούσαν αρκετοί κ λιάζονταν δεν βούτηξα, αλλά στις Σαούρες μου άρεσε η έλλειψη φασαρίας κ το βραχώδες, άγριο τοπίο, έτσι για αλλαγή (χωρίς να είναι κάτι το ανεπανάληπτο βέβαια!). Εδώ δεν υπάρχει καμια οράνωση κ ΠΡΟΣΟΧΗ στις σα(β)ούρες! Τα βότσαλα γλιστράνε κ προς το τέλος της μικρούλας ακτής έχει κοτρώνες.
DSC_1015.JPG

DSC_1017.JPG


ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να πάτε Χρυσοπηγή οι μη έχοντες μέσο, προτείνω να πάρετε το λεωφορείο που πάει Πλατύ Γυαλό ζητώντας να σταματήσει στην στάση «Χρυσοπηγή». Κατηφορικό μονοπάτι του ενός τετάρτου κ φτάσατε! Για την επιστροφή δεν προτείνω το αντίστροφο λόγω κουραστικής ανηφόρας, αλλά το παραδοσιακό μονοπάτι (βλ. παραπάνω) που καταλήγει στην παραλία του Γλυφού κ άρα επιστροφή με λεωφορείο από Φάρο.

7) Καμάρες- Αγία Μαρίνα.
DSC_1320.JPG

DSC_1322.JPG


Από την τελευταία, με τη χρυσή άμμο, που αποτελεί προέκταση του λιμανιού , είναι υπέροχο να χαζεύεις τα γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά, τους θεόρατους λόφους στα δύο άκρα της περιοχής, τα 2 ήρεμα μπιτσόμπαρα (φολί κ Ίσσαλος), τα πλεούμενα κ ολόκληρο τον οικισμό των Καμαρών αλλά βρε παιδιά, την ώρα που αράξαμε αγκυροβόλησαν διαδοχικά ίσα με 5 βαπόρια στην προβλήτα κι αυτό για μένα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα να κολυμπήσω δίπλα σε λιμάνι όπου κι αν βρίσκομαι, όσο όμορφα κ να φαντάζουν τα νερά…

8) Παραλίες ευρύτερης περιοχής Κάστρου. Το επταμάρτυρο (βράχια κάτω από το ομώνυμο καρτποσταλικό εκκλησάκι του Κάστρου) κ τα Σεράλια (μικροσκοπικό αρχαίο λιμανάκι με ταβέρνες, επίσης κάτω από το Κάστρο) δεν τα επισκεφτήκαμε για μπάνιο αλλά απόγευμα-βράδυ για βόλτα κ φαγητό (βλ. παρακάτω). Στην Πουλάτη όμως πήγαμε πρωί κ είναι κατά τη γνώμη μου η πιο υπέροχη, αν κ τελείως βραχώδης, παραλιακή περιοχή από όσες είδα, άγρια γαλαζοπράσινα νερά, αλησμόνητη θέα του Κάστρου από μακριά, βλάστηση (!) κ μεγάλο μονοπάτι για να φτάσεις από το Κάστρο, αν δεν έχεις αμάξι (κ να χεις, πάλι θέλει σχετικό περπάτημα απ’ την ομώνυμη εκκλησία) ή ακόμη μεγαλύτερο (αλλά παραδοσιακό μονοπάτι) από Αρτεμώνα. Η εκκλησία Πουλάτη πανέμορφη, όπως κ όλη η διαδρομή.
DSC_1220.JPG

DSC_1224.JPG

Παρ’ όλα αυτά, βουτιά δεν ρίξαμε, γιατί το κύμα θα μας τσάκιζε σε κάνα βράχο..σκηνικό από το «δαμάζοντας τα κύματα» πραγματικά! Αν έχει νηνεμία πρέπει να είναι τέλεια, ΜΟΝΟ πρωί κ μόνο για όσους αγαπούν τέτοιου είδους απομονωμένα σημεία.

Βράχια στο Επταμάρτυρο:
DSC_1165.JPG


Σεράλια:
DSC_1182.JPG



Βραχώδης παραλία Πουλάτη:
DSC_1238.JPG

DSC_1239.JPG

DSC_1249.JPG



Παραλίες άλλες δεν επισκέφτηκα. Τα Βρουλίδια θέλουν σίγουρα μέσο, αλλά Τσουβάλες από Χερρόνησο, Φυκιάδα από Βαθύ κ Χλακοπό από Πλατύ Γυαλό, ενδεχομένως κ σε άλλες θεωρώ θα μπορούσα να πάω κάποια άλλη φορά με πεζοπορεία αλλά θέλει έξτρα μέρες κ δεν είμαστε κ σίγουροι κατά πόσο αξίζουν την ταλαιπωρία.
 

eleva

Member
Μηνύματα
211
Likes
417
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Μαγνησία ξανά
Ταξίδι-Όνειρο
12/10/1944
ΟΙΚΙΣΜΟΙ

ΚΑΣΤΡΟ.
DSC_1217.JPG

DSC_1172.JPG

DSC_1180.JPG

DSC_1183.JPG
DSC_1196.JPG


Φιδογυριστά, στενά δρομάκια, καθολικός ναός, αρχαία τείχη, μικρό αρχαιολογικό μουσείο, απόκοσμη, συγκλονιστική θέα, ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟ εκκλησάκι των 7 Μαρτύρων, άλλα κ άλλα κοντινά πανέμορφα, 2-3 ταβέρνες κ άλλες τόσες καφετέριες-μπαράκια, παραδοσιακά σπίτια, καμάρες, μαγαζάκι που πουλά συγχρόνως ψωμί, τυρόπιτες κ είδη δώρων(!), αρχαία σαρκοφάγος (!) .. θέλετε κι άλλα για να πειστείτε ότι είναι το ομορφότερο κ πιο ενδιαφέρον χωριό των Κυκλάδων (που όμως δεν είναι Χώρα);;;;

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ.
DSC_1082.JPG

DSC_1086.JPG

DSC_1153.JPG

Μετά το Κάστρο, στάνταρ ο πιο ωραίος οικισμός. Απολλώνια ομορφιά, όνομα κ πράγμα! Χώρα πεντακάθαρη κ λουσμένη στο φως! Ζωντάνια κ πληθώρα μαγαζιών όλες τις ώρες της μέρας, φροντισμένα πετρόχτιστα σοκάκια, άπειρες εκκλησίες κ το κλασσικό Στενό που αξίζει όμως για βράδυ (μεσημέρι, ήταν κλειστά τα περισσότερα μαγαζάκια πλην των κοσμηματοπωλείων κ των λοιπών εμπορικών με είδη δώρων, ένδυσης κτλ) Δωματιάκι απλό σε Απολλωνία με θέα οικισμούς, θάλασσα, κ Αντίπαρο αλλά κοντά στο Στενό είναι ιδανικό για ξεκίνημα νομίζω.

ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ.
DSC_1090.JPG

DSC_1091.JPG

Υπάρχουν τρία-τέσσερα πράγματα για τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε πάνω από μια φορά τον Αρτεμώνα. 1) Οι εκκλησίες… πάμπολλες κ επιβλητικές! 2) Οι μπουκαμβίλιες στις αυλές των σπιτιών κ τα περίφημα αρχοντικά 3) Οι μυρωδιές από τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία κ το γλυκοπωλείο «Κίτρινο Ποδήλατο» (βλ. παρακάτω γι’ αυτό!) 4) Ο υπαίθριος θερινός κινηματογράφος με καλές παλιές κ νέες ταινίες κ ΔΩΡΕΑΝ είσοδο παρακαλώ Ιούλιο-Αύγουστο! Τέλος, αν θέλετε να πάτε Χερόννησο με λεωφορείο, το τελευταίο ξεκινά από την αφετηρία στον Αρτεμώνα (χωρίς να περνά από Απολλωνία, όπως συμβαίνει με τις λοιπές παραλίες). Αααα ζήλεψα κ κάτι ταβερνοψησταριές κ ένα ουζερί κ κάτι μαγαζάκια με έργα τέχνης αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν παραμονή 10 κ πλέον ημερών στο νησάκι!

ΚΑΜΑΡΕΣ (Λιμάνι)
DSC_1285.JPG


DSC_1284.JPG

Πολλοί γράφουν τα χειρότερα αλλά προσωπικά θεωρώ πως βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, προσφέρει υπέροχες εικόνες, έχει κάποια αξιόλογα μαγαζιά για φαγητό-ποτό κ υπέροχα δωμάτια, όμοια με πλώρη καραβιού, με νορμάλ τιμές κ με αλησμόνητη θέα ειδικά στην Αγία Μαρίνα! Εκκλησάκια κ μονοπάτια που ξεκινούν επίσης από κει ενδέχεται να σας αποζημιώσουν! Τι άλλο;; Φανταστικό ηλιοβασίλεμα, το οποίο θα απολαύσω την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ το νησί!

ΚΑΤΑΒΑΤΗ-ΑΗ ΛΟΥΚΑΣ-ΠΕΤΑΛΙΑ-ΕΞΑΜΠΕΛΑ
Δεν τα γύρισα κ πολύ, αλλά για όποιον έχει μέρες πολλές στη διάθεσή του κ βαρέθηκε την Απολλωνία ας κάνει μια βόλτα, ωραία θα είναι. Κάποιοι οικισμοί έχουν κ ταβερνάκια κ σίγουρα ως οικιστικό σύμπλεγμα τόσο από άποψη θέας κ αρχιτεκτονικής όσο κ σημείων ενδιαφέροντος φαίνεται πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο σύμπλεγμα Πλάκα-Τρυπητή-Τριοβάρσαλος στη γείτονα Μήλο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Δεν είναι σύγχρονος οικισμός αλλά αρχαίος με πανέμορφη λένε θέα όλου του νησιού. Δεν πρόλαβα να πάω, πηγαίνει λεωφορείο κατά τις 11:00 το πρωί κ επιστροφή 12;30 νομίζω πλην Δευτέρας. Πιστεύω πως αξίζει!

ΦΑΓΗΤΟ. Ευτυχώς εμείς ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί το χαρήκαμε ιδιαιτέρως χωρίς να ξεπαραδιαστούμε, αν όμως κάτσει κανείς όπου να ‘ναι όλα είναι πιθανά ακόμη κ στο νησί του Τσελεμεντέ. Τιμές από 15 (το φθηνότερο) ως 20 (το ακριβότερο) ευρώ το άτομο για 2 κυρίως, σαλάτα, χύμα κρασί (συνήθως πολύ καλό!) ή μπύρα ή ρακή κ τις περισσότερες φορές καναδυό ορεκτικά.

Δρυμόνι στην Απολλωνία (εκτός στενού): Γκουρμέ αλλά με νορμάλ τιμές για αυτό προσφέρει, δεν είναι βεβαίως από τα φθηνότερα, αλλά έχει φοβερή σχέση τιμής, ποιότητας κ ποσότητας παρακαλώ! Εκεί δοκίμασα το μαστέλο (παραδοσιακό τους πιάτο) κ άξιζε ως την τελευταία μπουκιά, όπως επίσης ό,τι άλλο παραγγείλαμε! Η τοποθεσία είναι τέλεια, έχει υπέροχη θέα στον οικισμό αλλά κλείνει (κ καλά κάνει!) η τζαμαρία όταν φυσά! Ο υπεύθυνος θα σας εξηγήσει τον τρόπο παρασκευής κ τα συστατικά των πάντων κ στο τέλος κέρασε κ ένα μικρό μπουκαλάκι λικέρ μαστίχα που ήταν απίστευτη! Το μαγαζί έκλεινε κανονικά 1:00 μετά τα μεσάνυχτα αλλά έκατσαν λιγάκι παραπάνω μόνο για μας, για να αποτελειώσουμε με την ησυχία μας το δείπνο, χωρίς να αναφέρουν κάτι. Πώς να μην εκτιμήσεις το σωστό επαγγελματία;;

Καφενείο Δρακάκης στο Στενό της Απολλωνίας: όλοι πλέκουν εγκώμιο κ πράγματι είναι αξιοπρεπές μαγαζί, αν κ για πιο.. «χύμα» καταστάσεις με νοστιμότατες κ ενίοτε πρωτότυπες γεύσεις (φοβερός μεζές τα ψητά στη σχάρα σουτζουκάκια με τις λιαστές ντομάτες, όπως επίσης οι ρεβυθοκεφτέδες κ οι πατάτες οφτές!), έχει κ όμορφο χώρο-αυλή πίσω από το μαγαζάκι κ πολλά τραπεζάκια στο στενό. Εγώ βεβαια το περίμενα λιγάκι φθηνότερο, χωρίς όμως να είναι κ πολύ ακριβό. Να πάτε ως 8:30-9:00 το βράδυ το αργότερο, αλλιώς μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα για να βρείτε! (η κουζίνα κλείνει στις 2:00 π.μ. μας είπαν κ πράγματι ακόμη κ τοτε γίνεται χαμός!! Όλη τη νεολαία κ όλες τις παρέες της Σίφνου εκεί θα τις δείτε για φαί ή ρακόμελα κ για ποτάκι στον Κουβανό στο Κάστρο, βλ. παρακάτω γι’ αυτό!)
DSC_1154.JPG


Καπετάν Σηφάκης στα Σεράλια: Άψογη εξυπηρέτηση, πολύ τίμιο μαγαζί, με καλές τιμές για θαλασσινά ή ψαράκι (το χταπόδι στιφάδο κ καλαμαράκια με μανέστρα ήταν …να γλείφεις τα δάχτυλά σου!) Λίγα πράγματα αλλά νοστιμότατα κ κάποια πρωτότυπα (π.χ. μελιτζάνες παπουτσάκια με θαλασσινά!) Είναι γραφικά, πάνω απ’ το κύμα, πολύ παραδοσιακά κ καθόλου δήθεν , αργά το βράδυ που πήγαμε ήμασταν μόνοι στην ταράτσα κ ούρλιαζε ο αέρας, μας μίλησαν για τα πάντα (μας διηγήθηκαν κ κάτι φοβερές ιστορίες από τη θάλασσα, για καπετάνιους κ για φουρτούνες που ταίριαζαν τόσο με το τρικυμιώδες τοπίο!) …κ κέρασαν κ τα εξής: αρχικά πιατάκι με φέτες ψωμιού με τζατζίκι κ μελιτζανοσαλάτα δικής τους παρασκευής, μετά το γεύμα φρουτάκια (φετούλες πορτοκάλι κ σύκα) κ τέλος ρακές! Είναι να μην το προτείνεις το μαγαζί αυτό;;;
DSC_1205.JPG


Το Στέκι στην παραλία του Πλατύ Γυαλού: Άλλο ένα εκπληκτικό κ τίμιο μαγαζί (πραγματικά το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο!), σε κάποια πιάτα έχει πολύ καλές τιμές, μαζεύει συχνά ΠΑΡΑ πολύ κόσμο (οπότε ιδανική ώρα είναι νομίζω κατά τις 7:00-8:00 το απόγεμα, όχι αργότερα..) κ έχει τα πάντα (κρεατικά-ψαρικά), ιδίως όμως τα μαγειρευτά του που δοκιμάσαμε εμείς είναι απλά αλλά εξαιρετικά, κ καθόλου τουριστικά (γεμιστά, παστίτσιο, χωριάτικο λουκάνικο κ κολοκυθοκεφτέδες απίστευτοι!), τέλεια εξυπηρέτηση παρά τον πολύ κόσμο, κερασματάκι στο τέλος.. Ήθελα να δοκιμάσω κ παραδοσιακή ρεβυθάδα αλλά την φτιάχνουν όντως Κυριακή. Να πάτε κ να ξαναπάτε!
DSC_1301.JPG


Πιτσαρία Camaron στις Καμάρες. Συμπαθητικά για πίτσα, ζυμαρικά κ σαλάτες (έχει κ κάποιες πρωτότυπες γεύσεις), είναι νορμάλ από άποψη τιμής (όχι πάμφθηνα αλλά ούτε κ πανάκριβα, εν αντιθέσει με κάτι άλλα ιταλικά..), κ έχει πάρα πολύ καλό χύμα κρασί. Είναι ΟΚ αν θέλετε μια αλλαγή από την ελληνική κουζίνα ή δεν θέλετε να διαθέσετε πολλά..
DSC_1073.JPG


Σουβλάκι στην Περαντζάδα κ στο εξ στενό (εκτός στενού, όπως λέει κ τ’ όνομά του), μια χαρά κ στα δυο.

ΓΛΥΚΟ. Προετοιμαστείτε να γυρίσετε με παραπανίσια κιλά! Χα, χα!Θα αναφέρω τρία μέρη που είναι ΚΟ-ΛΑ-ΣΗ! 1) Λουκουμάδες των αγγέλων στο Στενό… δεν υπάρχουν λόγια! 2) Κίτρινο Ποδήλατο στον Αρτεμώνα… δεν είναι το φθηνότερο στο είδος του, αλλά πάρτε μπουένο με βανίλια μαδαγασκάρης ή πάβλοβα κ.. θα δείτε! (με το μιλφέιγ δεν ξερτελάθηκα οπότε δεν το προτείνω) 3) Γεροντόπουλος στη διασταύρωση στην Απολλωνία. Μαγαζί με παραδοσιακά είδη (ιδίως λικέρ κ γλυκίσματα) από το 1950 (αυτή τη στιγμή που γράφω μασουλάω κουλουράκια με κανέλα:p… άπαιχτα!) Αν δεν είναι αυτός σοβαρος λόγος να επισκεφτείτε το νησί, τότε ποιος είναι;;!!!:bleh: Το ίδιο σερβίρει κ καφέ κ αλμυρές λιχουδιές (αλλά πιο.. «τσιμπημένες»!) Από κει κ πέρα έχει κ άλλα παραδοσιακά καταστήματα με γλυκά για το σπίτι στον Αρτεμώνα, πολλά παγωτατζίδικα στο στενό με φοβερές γεύσεις (π.χ. «Τραταμέντο» καταπληκτικό για χειροποίητο παγωτό, «Μύρτυλο» κ.α.), στις Καμάρες κάπως πιο τουριστικά, έχει κ άλλα διάσπαρτα..

ΠΡΩΙΝΟ. Το καλύτερο είναι μάλλον στη «Βεράντα» στη διασταύρωση της Απολλωνίας. Ομελέτες ποικιλία κ διάφορα είδη κλαμπ σάντουιτς, πολύ ελαφρά, δροσερά κ εύγευστα. Στις Καμάρες σε ένα που κάτσαμε (δεν θυμάμαι ονομασία) τα πρωινά αυτά καθ’ αυτά ήταν πανάκριβα (12 κ 14 Ευρώ για φετούλες ψωμάκι, αυγό κ καφέ;;;!!!!!:eek:) αλλά με τοστάκι, γαλλικό κ τηγανητά αυγουλάκια με μπέικον τη βγάζεις μια χαρά! Επίσης αν είστε Κάστρο, Κονάκι κ Καφέ Dolci πρέπει να ‘ ναι εξαιρετικά κ για πρωινό (τουλάχιστον από διακόσμηση κ ατμόσφαιρα σκίζουν)!

DSC_1194.JPG

DSC_1195.JPG


ΓΙΑ ΚΑΦΕ. Είπαμε Dolci στο Κάστρο. Δεν έχει θέα θάλασσα αλλά κοιτά βράχια κ Απολλωνία. Ωραιότερο μαγαζί για ρομαντζάδα στη Σίφνο, με πολλά ζευγαράκια. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!Ατέλειωτος κατάλογος, νοστιμότερος φρεντοτσίνο που έχω πιει, έχει κ πολλές ποικιλίες αν πάρετε κρασάκι, επίσης φτιάχνει τα καλύτερα κοκτέιλς λένε (πώς να τα προλάβεις όλα;;) Περιποιημένα καφέ κ στις Καμάρες επίσης κ στον Αρτεμώνα καναδυό για περισσότερη ηρεμία.

ΠΟΤΟ. Ντέκερι διαφόρων γεύσεων πολύ καλά θα δοκιμάσετε στο «Δόλωμα» στο στενό, παίζει παλιές κ νέες ροκιές κ οι ξένοι τουρίστες ενίοτε ξεβιδώνονται στο χορό προσφέροντας δωρέαν σόου:rolleyes:! Ο ντι τζέι δεχόταν συνεχώς παραγγελιές κ το μαγαζί κρατούσε ως αργά (3:30-4:00 νομίζω, ίσως κ λίγο παραπάνω ενώ τα παρακείμενα μπαράκια έκλειναν ή είχαν ήδη κλείσει).
DSC_1080.JPG

Πολύ όμορφος κ προσεγμένος χώρος επίσης για ποτάκι στον Πολυχώρο Ραμπαγά με την υπέροχη αυλή του με τα δέντρα, την chill out μουσική κ την κυριλέ αλλά χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Το εκτίμησα που μας ενημέρωσαν εκ των προτέρων για την ώρα που κλείνουν, με πολύ ευγενικό τρόπο κ χωρίς να πηγαινέρχονται πάνω απ’ το κεφάλι μας (βλ. μπαράκια Σκοπέλου!!:mad:) Το πρωί εκεί λένε πως είναι τέλεια κ για πρωινό, αλλά πολύ τσιμπημένα, επίσης όμορφα αλλά ακριβά πρέπει να είναι στην «Αργώ» κ στο «Cosi» επίσης στο Στενό, όπου δεν έκατσα. Κλαμπάκια για όποιον ενδιαφέρεται έχει το Grado κ το «Ομερτά» εκτός στενού κ στο στενό το ελληνάδικο «33». Δεν πήγα σε κανένα, δεν έχω γνώμη. Στο Κάστρο, έγραψα ήδη για τα κοκτέιλ του Dolci (που βέβαια δεν δοκίμασα) αλλά η αποκάλυψη είναι το μαγαζί του «Κουβανού» (όπως ονομάζουν τον θεότρελο ιδιοκτήτη του- θα καταλάβετε κ μόνοι αν πάτε…!) εννοείται εκεί δεν θα φορέσετε τα καλά σας ρούχα (άραγμα σε βρώμικες κουρελούδες γαρ!) κ δεν θα πάτε για το καλύτερο κοκτέιλ (ούτε καν!!), αλλά για τις χαμηλές τιμές (τα πάντα-όλα 5-6 Ευρώ), τη θέα (αν είναι απόγευμα θα δείτε θάλασσα) κ ΚΥΡΙΩΣ την… «χυμαδιό» εμπειρία!!! Εν ανάγκη θα σερβιριστείτε μόνοι σας («Βρε, Μαρία τίποτε λάιμ ξέμειναν στο ψυγείο???!!o_O:haha:» ), θα κεραστείτε κάνα σφηνάκι ρούμι απ’ τον ιδιοκτήτη κ θα αφήσετε κ το στίγμα σας εκεί που πρέπει…
DSC_1210.JPG

DSC_1211.JPG

DSC_1208.JPG


Καμάρες κ old captain’s εγγύηση για θέα, μουσικές, πολύχρωμα κοκτέιλ. Όλα υπέροχα!
DSC_1308.JPG

Επίσης, την περίοδο που πήγα ήταν το μοναδικό μπαράκι που έμενε ανοιχτό στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού μετά τη 1:00 (Ίσσαλος κ Φολί στην Αγ. Μαρίνα έκλειναν εκείνη την ώρα). Καναδυό μπαράκια υπάρχουν επίσης σε Πλατύ Γυαλό κ σε Αρτεμώνα, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο χαλαρά, δεν επισκέφτηκα κ δεν γνωρίζω πόσο αργά κρατάνε.
 

eleva

Member
Μηνύματα
211
Likes
417
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Μαγνησία ξανά
Ταξίδι-Όνειρο
12/10/1944
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Σε εκκλησάκια, μοναστήρια, μονοπάτια για πεζοπορείες κ Ακρόπολη Αγίου Αντρέα αναφέρθηκα. Σε επιβεβλημένες βόλτες σε οικισμούς επίσης. Ψώνια για το σπίτι από το «Γεροντόπουλο» στην Απολλωνία κ παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία στον Αρτεμώνα. Τουριστικά είδη παντού, ιδίως Απολλωνία κ Καμάρες. Κ φυσικά ΚΕΡΑΜΙΚΑ από όποιον οικισμό ή παραλία θέλετε.
DSC_1303.JPG

Προσωπικά αγόρασα από τον Τζανή στις Καμάρες που έχει φανταστικά σχέδια κ πάρα πολύ καλές τιμές (αυτό το μαγαζί ωστόσο είναι ιδεολογικά το ανάποδο του «Κουβανού»… αν το επισκεφτείτε θα.. καταλάβετε!! Τέλος πάντων..)
DSC_1325.JPG

DSC_1328.JPG

(έχει κι άλλα ρητά αλλά ας μην τα παραθέσω καλύτερα..:confused::cool:)
DSC_1329.JPG

DSC_1332.JPG



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Η Σίφνος είναι τρόπον τινά το αντίθετο (κ παράλληλα αντίπαλο δέος) της Μήλου. Χωρίς τη φοβερή φυσική ομορφιά της τελευταίας, αλλά χάρη στο μεράκι και τη θεληματικότητα των κατοίκων της έχει λαξευτεί ακριβώς όπως τα κεραμικά της, με υπομονή και επιμονή, χρόνο το χρόνο, πέτρα την πέτρα και από τον ένα επισκέπτη στον άλλον. Ναι, στη Σίφνο το ανθρώπινο χέρι έχει αξιοποιήσει κ σμιλεύσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ με τον πιο προσεχτικό, διακριτικό κ ενίοτε εκλεπτυσμένο τρόπο. Ακόμη και το ίδιο το φως… εκεί…πάνω στο αστραφτερό, υπέροχο λευκό των σπιτιών κ των ξωκκλησίων. Ένα ιδιαίτερο νησί, ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ (περισσότερο ίσως από κάθε άλλο!) για το οποίο μάλλον δεν θα πεις το «ουάου» αμέσως (εκτός ίσως αν δεις το Κάστρο) ωστόσο πρότυπο για άλλα νησιά ως προς την καθαριότητα, την οργάνωση κ την τουριστική του συνείδηση. Νησί που δείχνει τι μπορεί να προσθέσει ο ανθρώπινος παράγων σε ένα ενδιαφέρον φυσικό τοπίο, απόδειξη του τι θα μπορούσε να ήταν η Ελλάδα ολόκληρη, αν όλοι πρόσεχαν κ περιποιούνταν τον τόπο τους. Μικρή παραφωνία μόνο η έντονη δόμηση μεταξύ των χωριών πλησίον της Απολλωνίας κ περισσότερο στην παραλία του Πλατύ Γυαλού, χωρίς ωστόσο να αμαυρώνει τον κανόνα του μέτρου που χαρακτηρίζει το νησί. Σε αρχιτεκτονική, ατμόσφαιρα, εικόνες, διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος κ… γλυκά (!) πιάνει σίγουρο 10αράκι, σε φαγητό, διασκέδαση κ νερά επίσης πολύ καλή επιλογή! Ε, ας του δικαιολογηθούν οι παραλίες νομίζω, δε χάλασε κι ο κόσμος που είναι απλά συμπαθείς πλην γραφικότατες κ περιποιημένες! Νησί που αξίζει να επισκεφτείς κ να θαυμάσεις περισσότερες από μία φορές!!! Εις το επανιδείν! :clap:
DSC_1071.JPG

DSC_0962.JPG
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.091
Likes
23.844
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Πανέμορφες κυκλαδίτικες φωτογραφίες και απολαυστική αφήγηση.
Πάντα τέτοια.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.690
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom