Ουγγαρία Σαββατοκύριακο στη Βουδαπέστη, υπό, πολύ υπό το μηδέν!

adiaforos

Member
Μηνύματα
1.049
Likes
1.589
Δηλώνω και εγώ συμμετοχή στο χειμωνιάτικο club. Τη Βουδαπέστη την επισκέφθηκα στις 8/1/2017 και φθάνοντας στις όχθες του Δούναβη κοντά στα μεσάνυχτα, το θερμόμετρο έδειχνε -14 βαθμούς και το ποτάμι ήταν σχεδόν παγωμένο. Υπάρχει και η δική μου "κατεψυγμένη" ιστορία στο φόρουμ.
Το μόνο αρνητικό στη δική μου περίπτωση ήταν το γεγονός ότι δε δούλευαν τα καραβάκια και χάσαμε τη μαγεία που θα μας πρόσφερε η πόλη, κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας. Κατά τη δική μου γνώμη, η πόλη χρήζει πολλαπλών επισκέψεων. Και χειμώνα και άνοιξη ή καλοκαίρι.
Είναι μεγάλο το χειμωνιάτικο Fan club απ΄ότι φαίνεται. :)
Εμείς επισκεφτήκαμε τη Βουδαπέστη λίγες μέρες μετά, στις 20/1/2017! Δε χιόνιζε όπως στη δική σας περίπτωση δυστυχώς. Είχε απομείνει μόνο ο πάγος και το τσουχτερό κρύο.
Κοίτα να δεις! 11/1/2017 είχα πάει εγώ, αλλά πετύχαμε καλύτερες θερμοκρασίες, νομίζω και σε σένα η ελάχιστη ήταν την πρώτη μέρα! Όσο για την κρουαζιέρα, δεν νομίζω να έχασες κάτι τόσο ιδιαίτερο, εγώ δεν τρελάθηκα άλλη φορά, με καλό καιρό κιόλας. Και όντως, η πόλη χρήζει πολλαπλών επισκέψεων, σε κάθε εποχή! psilos3, με χιόνι αντί πάγου, θα την είχες ευχαριστηθεί ακόμη περισσότερο!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.088
Likes
44.923
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Και όντως, η πόλη χρήζει πολλαπλών επισκέψεων, σε κάθε εποχή! psilos3, με χιόνι αντί πάγου, θα την είχες ευχαριστηθεί ακόμη περισσότερο!
Είναι το μόνο σίγουρο καθώς εξ' ορισμού όταν χιονίζει είναι πιο μαλακός ο καιρός, με το αρνητικό βέβαια ότι δυσκολεύεσαι στο περπάτημα. Κατά τα άλλα άξιζε τον κόπο ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες, πόσο μάλλον με καλό καιρό που μπορείς να κάνεις και πολλά άλλα πράγματα. :)
 
Last edited:

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Ρουφάω λαίμαργα την διήγηση και τις μοναδικές φωτογραφίες σας!
Συμφωνώ και επαυξάνω πως σε τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα καυτό goulash με μερικές παγωμένες μπύρες. Οι αυστροουγγρικές μου μητρικές καταβολές μου επιβάλλουν πολύ καυτερό έως πιο καυτερό πεθαίνεις goulash μαζί με παραδοσιακά Knödel και για μπύρα προτιμώ μια έντονη μοναστηριακή weissbeer!
Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια! Φτιάξε μας!
 

Stavros1986

Member
Μηνύματα
39
Likes
265
Επόμενο Ταξίδι
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΗΠΑ
με μερικές παγωμένες μπύρες
Βλέπω οι περισσότεροι αναφέρετε για παγωμένες μπύρες. Εμένα μ' αρέσουν ιδιαίτερα και οι ζεστές mulled μπύρες για τέτοιες εποχές. Ίσως όχι τόσο δημοφιλείς όσο το mulled wine, αλλά αξίζουν. Η πολωνική Grazne Piwo ήταν για μένα ευχάριστη έκπληξη σε ένα χειμερινό ταξίδι στη Βαρσοβία. Και λόγω ποσότητας, σε ζεσταίνει περισσότερο από το κρασί.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Βλέπω οι περισσότεροι αναφέρετε για παγωμένες μπύρες. Εμένα μ' αρέσουν ιδιαίτερα και οι ζεστές mulled μπύρες για τέτοιες εποχές. Ίσως όχι τόσο δημοφιλείς όσο το mulled wine, αλλά αξίζουν. Η πολωνική Grazne Piwo ήταν για μένα ευχάριστη έκπληξη σε ένα χειμερινό ταξίδι στη Βαρσοβία. Και λόγω ποσότητας, σε ζεσταίνει περισσότερο από το κρασί.
Την παγωμένη μπύρα την θέλω να σβήσει τη φωτιά απο το Gulash. Ζεστή μπύρα δεν έχω καταφέρει να πιώ αν και έχω δοκιμάσει αρκετές. Δεν μου κατεβαίνουν ευχάριστα.
Αν θέλω να ζεσταθώ το καλύτερο γιατρικό μου είναι το Glühwein, ιδιαιτέρως αγαπητό στην αυστριακή του έκδοση με έξτρα αρωματικά όπως κάρδαμο αστεροειδή γλυκάνισο και μια στάλα ρούμι ή brandy.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.088
Likes
44.923
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Ρουφάω λαίμαργα την διήγηση και τις μοναδικές φωτογραφίες σας!
Συμφωνώ και επαυξάνω πως σε τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα καυτό goulash με...
Σ' ευχαριστώ πολύ για όσα γράφεις!
Ήταν ότι καλύτερο αυτό το φαγητό, θυμάμαι ότι ενθουσιάστηκα τη πρώτη φορά που δοκίμασα καθώς με είχε ζεστάνει ολότελα!

Βλέπω οι περισσότεροι αναφέρετε για παγωμένες μπύρες. Εμένα μ' αρέσουν ιδιαίτερα και οι ζεστές mulled μπύρες για τέτοιες εποχές
Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω καθόλου. Εννοείς ζεστές σε θερμοκρασία δωματίου, όπως οι χλιαρές που πρέπει να σερβίρονται κάποιες συγκεκριμένες ή κάτι άλλο;
Στη Πολωνία πήγα κατακαλόκαιρο, δεν είδα κάτι τέτοιο στα μπαρ...
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.088
Likes
44.923
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Μέρα Δεύτερη – Βουτιές στη παγωνιά



Μια ακόμα ημέρα που δε ξεκίνησε όπως είχα στο μυαλό μου, καθώς η εταιρεία είχε άλλα σχέδια για μένα. Ευτυχώς δε χάθηκε τόσος χρόνος όπως τη προηγούμενη, οπότε μετά από λίγη αναμονή βρεθήκαμε έξω από το κατάλυμα μας

IMG_5222.JPG


Περπατώντας αυτή τη φορά βόρεια, προς την αντίθετη κατεύθυνση και την εκκλησία:

IMG_5223.JPG


Ήπιαμε καφέ, φάγαμε κάτι σαν πρωινό και συνεχίσαμε στους παγωμένους Κυριακάτικους άδειους δρόμους της Βουδαπέστης:

IMG_5224.JPG

IMG_5225.JPG


Μπήκαμε στο μετρό και λίγες στάσεις μετά βρεθήκαμε στο σταθμό ‘’Hősök tere’’ στον οποίο αποβιβάστηκε πληθώρα επιβατών, κάτι που μόνο τυχαίο δεν ήταν:

IMG_5226.JPG


Ο σταθμός είναι απέναντι τη περίφημη πλατεία ηρώων ‘’Heroes Square’’ της Βουδαπέστης. Προχωρήσαμε και γι’ ακόμα μια φορά μείναμε κατάπληκτοι από την ομορφιά του μέρους και την αρχιτεκτονική του:

IMG_5227.JPG


Βλέποντας από τη μία πλευρά το μουσείο τέχνης ‘’Kunsthalle’’

IMG_5230.JPG


Και από την άλλη το ‘’Szépművészeti Múzeum’’

IMG_5231.JPG


Δε μπορούσα να σταματήσω να βγάζω φωτογραφίες:

IMG_5237.JPG

IMG_5241.JPG


Η Πλατεία Ηρώων δημιουργήθηκε προκειμένου να τιμήσει τους μεγάλους ήρωες της Ουγγρικής ιστορίας. Η κεντρική στήλη - μνημείο της πλατείας ονομάζεται Μνημείο της Χιλιετίας και χτίστηκε για τον εορτασμό της επετείου των χιλίων χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων. Η πλατεία είναι η σημαντικότερη της πόλης και πολλά κύρια γεγονότα του περασμένου αιώνα έλαβαν χώρα σ’ αυτήν.

IMG_5238.JPG


Μείναμε αρκετή ώρα, βλέποντας τον κόσμο να πηγαινοέρχεται:

IMG_5243.JPG

IMG_5245.JPG


Συνεχίζοντας ευθεία προς το παγωμένο πάρκο ‘’Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó’’

IMG_5253.JPG

IMG_5255.JPG


Όχι και τόσο παγωμένο τελικά όπως αποδείχτηκε, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι της λιμνούλας που κολυμπούσαν σ’ αυτήν είχαν άλλη γνώμη:

IMG_5259.JPG


Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει και ο πίδακας ζεστού νερού αλλά και οι θερμοκρασίες των νερών σε συγκεκριμένα σημεία του πάρκου. Το γιατί θα το καταλάβετε λίγο πιο κάτω:

IMG_5262.JPG


Στόχος μας ήταν να κάνουμε τις βουτιές μας, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό σε θερμοκρασίες από -5 έως -άπειρο, αλλά σε μια πόλη σαν κι αυτήν όλα είναι εφικτά!

Ο προορισμός της ημέρας δεν ήταν άλλος από τα ιαματικά λουτρά ‘Széchenyi’’ τα οποία χτίστηκαν το 1913, επεκτάθηκαν το 1927 και λέγεται ότι είναι τα μεγαλύτερα Spa της Ευρώπης. Προσεγγίσαμε προσεχτικά το χώρο λόγω παγετού:

IMG_5265.JPG


Κι αφού προς στιγμήν μας πέρασε η κακή αυτή ιδέα απ’ το μυαλό:

IMG_5266.JPG


Μπήκαμε στο χώρο για να εκδώσουμε τα εισιτήρια μας σε τιμή που δε θυμάμαι μετά από τόσο καιρό (όχι ακριβά πάντως) ,βλέποντας παράλληλα τις εικόνες από τη μεγάλη εξωτερική πισίνα:

IMG_5267.JPG


Είχαμε φροντίσει να κουβαλάμε μια τσαντούλα με πετσέτες, μαγιό, σαγιονάρες και τα σχετικά, οπότε φορέσαμε το αντίστοιχο βραχιολάκι που μας έδωσαν το οποίο χρησίμευε και για κλειδί και προχωρήσαμε προς τα αποδυτήρια:

IMG_5269.JPG


Πήραμε τη τελευταία δόση ζέστης και βγήκαμε στο παγωμένο αέρα προκειμένου να προσεγγίσουμε κάποια από τις πισίνες. Δεν ήταν όλες επισκέψιμες βέβαια με το εισιτήριο «του λαού» το οποίο είχαμε πληρώσει, αλλά ουδόλως μας απασχολούσε κάτι τέτοιο. Βγήκαμε θαυμάζοντας (και εκεί) τη πολύ όμορφη αρχιτεκτονική του συγκροτήματος λουτρών:

IMG_5273.JPG


Φτάνοντας στη κεντρική πισίνα που επικρατούσε ο κακός χαμός, καθώς ο περισσότερος κόσμος συνωστίζονταν σ’ αυτή:

IMG_5274.JPG
IMG_5277.JPG


Το θερμόμετρο έδειχνε λόγω των υδρατμών στο +4, ξέραμε όμως ότι εκείνη την ώρα η θερμοκρασία δεν ήταν πάνω από το -3. Μικρή σημασία είχε βέβαια όλο αυτό καθώς η εμπειρία ήταν υπέροχη και το νερό στο οποίο θα κολυμπούσαμε πολύ ζεστό. Βγήκαμε μια φωτογραφία με τα μαγιό και μπήκαμε τρέχοντας στο νερό. «Τι Κυκλάδες, τι Βουδαπέστη» όπως μας είπε και μια φίλη, σημασία έχει να βουτάς!

IMG_5280.JPG
IMG_5271.JPG


Στο καταπληκτικό αυτό Spa συγκρότημα υπάρχουν 18 εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, οι οποίες λειτουργούν κάθε μέρα όλο το χρόνο και είναι επισκέψιμες από το πρωί έως το βράδυ. Το γεγονός ότι βρίσκεται στη καρδιά της μεγαλούπολης είναι από μόνο του ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για επίσκεψη.

Απολαύσαμε το μπάνιο μας χωρίς άγχος αν και η ώρα είχε περάσει. Βγήκαμε από το νερό και μέχρι να μπούμε στα αποδυτήρια είδαμε και μερικές ακόμα από τις πισίνες του χώρου:

IMG_5287.JPG
IMG_5289.JPG


Τα αποδυτήρια ήταν ιδιαιτέρως ζεστά σε σημείο σκασμού κι έτσι αφού στεγνώσαμε με την ησυχία μας και ντυθήκαμε καλά, βγήκαμε και πάλι στους δρόμους της πόλης και για την ακρίβεια στο πάρκο. Περάσαμε το γεφυράκι και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πολύ ωραίο θέαμα, αυτό του παγοδρομίου όπου μικροί & μεγάλοι δοκίμαζαν τις ικανότητες τους πάνω στο πάγο:

IMG_5300.JPG


Σε ένα μοναδικό σκηνικό, καθώς το παγοδρόμιο είναι στημένο ακριβώς μπροστά από το υπέροχο κάστρο ‘’Vajdahunyad’’ που συμπλήρωνε φωτισμένο μοναδικά την εικόνα:

IMG_5305.JPG


Σταθήκαμε χαζεύοντας για κάμποσα λεπτά, άλλους να πατινάρουν αρμονικά και άλλους να σωριάζονται στο πάγο:

IMG_5308b.jpg


Επιστρέψαμε στη νυχτερινή πια πλατεία Ηρώων:

IMG_5330.JPG
IMG_5330d.jpg


Όπου οι λήψεις ήταν αντίστοιχα πολύ ωραίες και στο σκοτάδι, με τη πλατεία να φωτίζεται όπως πρέπει ώστε να αναδεικνύει την ομορφιά της.

IMG_5330b.jpg

IMG_5330c.jpg


Περάσαμε τη διάβαση προκειμένου να επιστρέψουμε στη στάση του μετρό, όπου έμεινα αποσβολωμένος βλέποντας ένα ολόκληρο λεωφορείο να σταματάει μπροστά μου για να διαβώ το δρόμο. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τέτοια εκπληκτική συμπεριφορά, που από τη μία μου έκανε εντύπωση κι από την άλλη με προβλημάτισε για το επίπεδο της χώρας μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αφού κάναμε στάση να φάμε κάτι κι επιστρέψαμε στο κατάλυμα για να αλλάξουμε και να ετοιμαστούμε. Θελήσαμε να πιούμε πρώτα μια γρήγορη μπύρα στο Extra ανεβαίνοντας στο διαμέρισμα, χωρίς όμως να μείνουμε πολύ καθώς είχε ελάχιστο κόσμο.

Δε θα ξεχάσω ποτέ το κρύο και την απογοήτευση που φάγαμε, μιας και Κυριακή βράδυ στη παλιά πόλη με τέτοιο πολικό ψύχος δε κυκλοφορούσε ψυχή και η αναζήτηση ενός ζεστού φιλόξενου μπαρ ήταν πολύ δύσκολο σπορ. Τα περισσότερα που συναντήσαμε ήταν κλειστά, παίρνοντας απόφαση ότι δεν έχει συνέχεια η νύχτα…

IMG_5336.JPG


Για μια φορά ακόμα όμως ο καλός θεούλης των ταξιδιωτών δε μας άφησε έτσι, βγάζοντας μας από τύχη σε ένα πολύ συμπαθητικό μπαράκι το όνομα του οποίου δυστυχώς δε συγκράτησα, πίνοντας τα ποτά μας και σχεδιάζοντας τα επόμενα ταξίδια…

Βολτάραμε και πήγαμε για ύπνο λίγο μετά τη μία, πολύ ευχαριστημένοι.
 
Last edited:

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Σ' ευχαριστώ πολύ για όσα γράφεις!
Ήταν ότι καλύτερο αυτό το φαγητό, θυμάμαι ότι ενθουσιάστηκα τη πρώτη φορά που δοκίμασα καθώς με είχε ζεστάνει ολότελα!
Άν συνεχίσεις να μοιράζεσαι τόσο όμορφα τις εμπειρίες σου δεσμεύομαι μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια στον Χορτιάτη να στείλω ταπεράκι με το ΚΤΕΛ σαν τις ανεπανάληπτες μανάδες των ξενιτεμένων φοιτητών!
 

Stavros1986

Member
Μηνύματα
39
Likes
265
Επόμενο Ταξίδι
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΗΠΑ
Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω καθόλου. Εννοείς ζεστές σε θερμοκρασία δωματίου, όπως οι χλιαρές που πρέπει να σερβίρονται κάποιες συγκεκριμένες ή κάτι άλλο;
Στη Πολωνία πήγα κατακαλόκαιρο, δεν είδα κάτι τέτοιο στα μπαρ...
Όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Καυτή, λίγο πριν τον βρασμό και με μυρωδικά. Κανέλλα, γλυκάνισο κτλ.
Κάπως έτσι:
20160121_105607.jpg

Εγώ την αγάπησα κυρίως λόγω ποσότητας, περισσότερο ζεστό πιώμα δηλαδή...
Αξίζει πάντως, δώσε της μια ευκαιρία στο επόμενο χειμερινό ταξίδι!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.088
Likes
44.923
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Καυτή, λίγο πριν τον βρασμό και με μυρωδικά. Κανέλλα, γλυκάνισο κτλ.
Κάπως έτσι:
Εντυπωσιακό! Κάτι μεταξύ τσαγιού και μπύρας δηλαδή. Δε το χω δοκιμάσει, θα το ήθελα σίγουρα.

Αξίζει πάντως, δώσε της μια ευκαιρία στο επόμενο χειμερινό ταξίδι!
Ας βγει χειμερινό ταξίδι με το καλό, έτσι όπως τα έχουμε μάθει τουλάχιστον και να σαι σίγουρος ότι θα το κάνω. Σ' ευχαριστώ. ;)
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.751
Επόμενο Ταξίδι
........
Για τα ιαματικά λουτρά Széchenyi έχω ακούσει τα καλύτερα και θα ήθελα πολύ να τα επισκεφθώ.Το να βγω απο τα ζεστά αποδυτήρια με την πετσέτα μου και να τρέξω στους -3C να μπω στο καυτό νερό είναι κάτι που δεν με τρομάζει, όσο το πως θα βγω αχνίζοντας βρεγμένη μέχρι να φτάσω στα αποδυτήρια όπου λογικά το νερό θα έχει μετατραπεί σε ένα λεπτό στρώμα πάγου!🥶
 

magda pap.

Member
Μηνύματα
186
Likes
632
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΛΓΙΟ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκωτία
Και εγώ για αυτό δεν πήγα γιατί σκεφτόμουν το μετά επειδή είχε πολύ κρύο αλλά το μετάνιωσα!!!Σκεφτομαι ομως ότι καλύτερα γιατί έχω ένα λόγο να ξαναπάω στην πανεμορφη Βουδαπέστη!!!!😉
Για τα ιαματικά λουτρά Széchenyi έχω ακούσει τα καλύτερα και θα ήθελα πολύ να τα επισκεφθώ.Το να βγω απο τα ζεστά αποδυτήρια με την πετσέτα μου και να τρέξω στους -3C να μπω στο καυτό νερό είναι κάτι που δεν με τρομάζει, όσο το πως θα βγω αχνίζοντας βρεγμένη μέχρι να φτάσω στα αποδυτήρια όπου λογικά το νερό θα έχει μετατραπεί σε ένα λεπτό στρώμα πάγου!🥶
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.574
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom