Σαμοθράκη: αναζητώντας μυστήρια, μύθους και νεράιδες!

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Απολαμβάνοντας τη μυστηριακή γοητεία της πανσελήνου...

Παρασκευή πρωί ξυπνάμε ανανεωμένοι και ευδιάθετοι! Στόχος της ημέρας είναι η εξερεύνηση του βόρειου τμήματος του νησιού. Πρώτη μας στάση αποτελεί το Ιερό των μεγάλων Θεών στην Παλαιόπολη. Πρόκειται για έναν υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο όπου κατά την αρχαιότητα τελούνταν τα καβείρια μυστήρια. Το μέρος είναι πανέμορφο με την φύση να πρωταγωνιστεί και τα αρχαιολογικά ευρήματα να χαρίζουν επιβλητική λάμψη στο τοπίο. Η ατμόσφαιρα σε υποβάλει...Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς πως η "Νίκη της Σαμοθράκης" κάποτε στόλιζε αυτόν τον τόπο...Αφού σεργιανίσαμε αρκετή ώρα θαυμάζοντας την αρμονία και αφουγκραζόμενοι την αύρα που εξέπεμπε αυτό το μυστηριακό μέρος συνεχίσαμε την πορεία μας προς τον βορρά.



Επόμενος προορισμός μας ήταν τα Θέρμα, το χωριουδάκι κοντά στο οποίο βρίσκονται τα campings του νησιού. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί είναι άκρως χαλαρωτική και ζεν!:) Έτσι κι εμείς καθήσαμε στο alternative καφενείο στην είσοδο του χωριού όπου και απολαύσαμε τα σαντουϊτσάκια και τα καφεδάκια μας κάτω από την σκιά των δέντρων και υπό τον ήχο κελλαριστών νερών!

Έτσι, χαλαροί και ενδυναμωμένοι συνεχίσαμε προς τη Γριά Βάθρα που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Θέρμα. Αυτή ήταν και η πρώτη επαφή μας με τις βάθρες του νησιού. Μετά από σχεδόν 10 λεπτά περπάτημα σε ένα όμορφο και πανεύκολο μονοπατάκι συναντήσαμε τη Γριά Βάθρα, ουσιαστικά μια μικρή λιμνούλα στην οποία καταλήγει το νερό από ένα μικρό καταρρακτάκι. Το τοπίο τριγύρω ήταν καταπράσινο και η ατμόσφαιρα πολύ όμορφη. Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο να ανεβούμε ψηλότερα και να εξερευνήσουμε άλλες βάθρες. Πάντως πιστεύω πως η συγκεκριμένη βάθρα είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδάκια ή για άτομα που δεν μπορούν ή δε θέλουν να "ταλαιπωρηθούν" λίγο περισσότερο. Τώρα, εάν κάποιος δεν σκοπεύει να ανέβει ψηλότερα και προτείθεται να επισκεφτεί τις βάθρες στον φονιά (όπως εμείς) δεν πιστεύω πως χάνει και κάτι τρομερό παραλέιποντάς την.

Η εξερεύνηση συνεχίζεται, μεσημεράκι πια, με προορισμό τον καταρράκτη του φονιά. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο parking πριν την αρχή του μονοπατιού κι αρχίζουμε το περπάτημα κάτω από το πυκνό φύλλωμα πανύψηλων δέντρων, δίπλα σε μικρά καταρρακτάκια και τρεχούμενα νερά και κοντά σε μπλε λιβελούλες που στροβιλίζονται παιχνιδιάρικα! Το τοπίο είναι παραμυθένιο...Θαρρείς πως αέρινες νεράιδες και πολύχρωμα ξωτικά θα πεταχτούν ξαφνικά μπροστά μας...Μετά από 40 περίπου λεπτά τον αντικρύζουμε! Τον περίφημο καταρράκτη του φονιά να καταλήγει με ορμή στην μεγάλη βάθρα του! Η βάθρα περιβάλλεται από βράχια και οι ακτίνες του ήλιου λαμπυρίζουν στα πράσινα νερά της! Μάλλον βρισκόμαστε στον παράδεισο...Για καλή μας τύχη την απολαμβάνουμε σχεδόν μόνοι μας καθώς ο κόσμος είναι ελάχιστος και διάσπαρτος. Το μπάνιο στα δροσερά νερά της βάθρας είναι αναζωογοννητικό, το χάδι του ήλιου πάνω στα βραχάκια είναι ο ορισμός της χαλάρωσης και η απόλαυση της απόκοσμης ομορφιάς του μέρους είναι μαγική! Δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο να εξερευνήσουμε άλλες βάθρες. Αν διαθέταμε τέταρτη μέρα στο νησί, θα την αφιερώναμε οπωσδήποτε στις βάθρες του φονιά. Σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο μέρος! Δεν μας κάνει καρδιά να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μαγεία...Με μισή καρδιά παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, μουρμουρίζοντας για τις άδειες που μας δίνουν με το σταγονόμετρο!



Μ'αυτά και μ'αυτά έχει φτάσει απογευματάκι κι ένα πράγμα είναι ικανό να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα! Η ταβέρνα "Καρυδιές" στην Άνω Μεριά! Σε μια όμορφη αυλή γευτήκαμε θεσπέσιο φαγητό! Σπιτικές γεύσεις στην καλύτερή τους εκτέλεση! Αρώματα καλοκαιριού, φρεσκάδας και νοστιμιάς! Μην παραλείψετε την επίσκεψη εκεί για κανέναν λόγο!

Και η εξερεύνηση συνεχίζεται με τελικό προορισμό την παραλία Κήποι στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Η διαδρομή ως εκεί είναι υπέροχη καθώς δεξιά μας υψώνεται το βουνό και αριστερά μας λάμπει το αιγαίο κάτω από τις αστραφτερές ακτίνες του απογευματινού ήλιου. Οι κήποι είναι μια αχανής παραλία πάνω από την οποία ορθώνεται το βουνό. Έχει μάυρα βότσαλα, μπλε διαυγή νερά και μια μυστηριακή γοητεία που δυσκολεύομαι να περιγράψω. Επικρατεί μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και επαφής με την φύση! Επιπλέον είναι ιδανική για γυμνισμό! Η απόλυτη ένωση με τη φύση! Την ώρα του δειλινού ήταν απλά μαγευτικά...



Μετά από αυτή την τόσο γεμάτη μέρα, φυσικά ακολούθησε ξεκούραση στο ξενοδοχείο, όμως όχι για πολύ. Η πανέμορφη Χώρα μας καλούσε ξανά κοντά της. Μετά το καθιερωμένο μας σεργιάνι στα σοκάκια της υπό το φως της πανσελήνου κάτσαμε για ποτάκι στο ατμοσφαιρικό μπαράκι "Λυδία" απολαμβάνοντας την όμορφη βραδιά. Αλμυρο-γλυκό φινάλε της ημέρας στο χαριτωμένο "Στενάκι" με γευστικότατες κρέπες! Κάπως έτσι, πλούσια σε εικόνες, γεύσεις, αρώματα και με στενή επαφή με την υπέροχη σαμοθρακίτικη φύση, έληξε η δεύτερη μας μερα στο νησί...
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Εντυπωσιακό και το ιερό αλλά και ο περιβάλλων χώρος.
DSC05287.jpg

Στο καφενείο στα Θέρμα.
DSC05291.jpg

Οδεύοντας προς τον καταρράκτη του φονιά.
DSC05308.jpg

Τα υπέροχα χρώματα του νερού στη βάθρα του φονιά.
DSC05312.jpg

Στην σεληνιακής ομορφιάς παραλία Κήποι.
DSC05386.jpg

Στο γραφικό ταβερνάκι "Καρυδιές" με το πεντανόστιμο φαγητό.
DSC05354.jpg
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Ευχαριστώ πολύ! Μάλλον σήμερα έρχεται και η συνέχεια!:)
 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.101
Είχα πάει Αύγουστο και είχε πανσέληνο... Αφού παρακολουθήσαμε μια συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο πήγαμε βόλτα στους κήπους που είχαν ανάψει δεκάδες φωτιές και παρέες-παρέες παίζανε μουσική! Περνούσαμε, σταματούσαμε για λίγο και αμέσως μας καλούσαν στην παρέα τους μας κερνούσαν μπύρες!
Ήταν φοβερή βραδιά ακόμη τη θυμάμαι και τη νοσταλγώ....
Σε ευχαριστώ πολύ που μου τα θύμησες!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Όπως το περιγράφεις φαίνεται φανταστική βραδιά! Είχα την κρυφή ελπίδα πως θα γινόταν κάτι αντίστοιχο με την πανσέληνο του Ιουλίου αλλά δυστυχώς ο αρχαιολογικός χώρος παρέμεινε κλειστός.
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Παραδεισένιες ακτές, γραφικά σοκάκια και γαστρονομικές απολαύσεις

Σάββατο πρωί...Η τρίτη μας μέρα στο νησί! Μια μέρα γεμάτη όμορφες εικόνες και γλυκές στιγμές! Εφοδιαζόμαστε προμήθειες από τον παραδοσιακό φούρνο στη Χώρα και κατευθυνόμαστε προς το λιμανάκι στα Θέρμα. Από εκεί αναχωρεί στις 12:00 ένα καραβάκι το οποίο "γυρίζει" ένα τμήμα των ακτών του νησιού, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σχετική πληρότητα (τουλάχιστον 20 άτομα). Φέτος, ως τα μέσα Ιουλίου είχε εκτελέσει μόλις 5 δρομολόγια. Για καλή μας τύχη, με τα πολλά μαζευτήκαμε καμιά εικοσαριά άτομα κι έτσι ξεκίνησε η εξερεύνηση των ανατολικών ακτών του νησιού!

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε εντυπωσιακούς, γεωλογικούς σχηματισμούς στα βράχια, τον περιβόητο Κρεμαστό καταρράκτη που χύνεται στη θάλασσα, τα κρυστάλλινα νερά της περιοχής Γυαλί και τον υπέροχο κολπίσκο "Κατάρτι" ο οποίος βρίσκεται αμέσως μετά το Καρκάνι, έχει λευκή άμμο και πράσινα νερά! Νομίζω πως είναι προσβάσιμος μόνο από τη θάλασσα. Δυστυχώς το καραβάκι δεν έκανε στάση για μπάνιο. Πιστεύω πως μπορεί κανείς να τον επισκεφτεί με βαρκούλα ή με θαλάσσιο ποδήλατο από την Παχιά Άμμο. Σίγουρα αξίζει, καθότι είναι πολύ ξεχωριστή παραλία!

Βασικός προορισμός της μικρής μας εκδρομής ήταν η παραλία Βάτος, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με λευκή άμμο και πέτρες, γαλαζοπράσινα νερά, πολλά δέντρα στο βάθος της που της χαρίζουν ξεχωριστό "χρώμα" και μια μικρή σπηλιά στο άκρο της. Πίσω από τα δέντρα υπάρχει μια ρεματιά που οδηγεί σε βάθρες αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου δεν επιχειρήσαμε να τις εξερευνήσουμε. Πολλά άτομα κάνουν ελεύθερο camping στην παραλία και ομολογώ ότι τους ζήλεψα όπως άραζαν στις σκηνές και τις αιώρες τους ανάμεσα στα δέντρα σαν άλλοι Ροβινσώνες. Φαντάζομαι πως η όψη της παραλίας τόσο το ξημέρωμα όσο και το απόγευμα (χωρίς την παρουσία του τουριστικού πλοιάριου και των επιβατών του:p) θα είναι ειδυλλιακή!



Αφού για μια ακόμα φορά γκρινιάξαμε για τον περιορισμένο μας χρόνο σε αυτό το πανέμορφο νησί που έχει τόσα πολλά να δώσει, αποφασίσαμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τον Βάτο έστω και για λίγο. Για ένα τρίωρο απλά λιαζόμασταν, κολυμπούσαμε στα υπέροχα νερά του, δροσιζόμασταν στη σκιά από τα βράχια του...και repeat! Kάπου μεταξύ βουτιάς και ραστώνης τιμήσαμε τα εδέσματα που είχαμε πάρει το πρωί από τον φούρνο τα οποία ήταν ομολογουμένως παραδοσιακά και πεντανόστιμα! Και κάπως έτσι, ζεν και χαλαρά πέρασε η ώρα και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής...:(

Το απόγευμα μας βρήκε να σεργιανίζουμε στα σοκάκια της Χώρας, ανακαλύπτοντας μικρές πλατείες, λουλουδιασμένες αυλές, παιχνιδιάρικες γατούλες και σημεία με υπέροχη θέα. Καταλήξαμε στο παραδοσιακό μαγάζάκι "Λευκός Πύργος" όπου κάτω από τον πλάτανο απολαύσαμε τα καφεδάκια μας και ένα λαχταριστό "πίσσα και πούπουλα" (κάτι σαν σουφλέ σοκολάτας με παγωτό)! Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας στην Καμαριώτισσα . Το μπανάκι στην πισίνα του ξενοδοχείου χαζεύοντας το όμορφο ηλιοβασίλεμα ήταν πραγματικά υπέροχο!

Το βράδυ ξεμυτίσαμε για άλλη μια φορά...Πού αλλού; Μα φυσικά στη Χώρα! Μας περίμενε το τραπεζάκι μας σε μια μικρή πλατεία με θέα το φωτισμένο κάστρο! Στου Ιταλού ή αλλιώς στου Bernardo γευτήκαμε νόστιμες, τραγανές πίτσες σε ένα ρομαντικό περιβάλλον. Για αποχαιρετιστήριο ποτάκι προτιμήσαμε ξανά το "Μελτέμι" με την όμορφη ταράτσα του. Μια τελευταία βραδινή βόλτα στη Χώρα και μετά σκέψεις...Πόσο ξεχωριστή ατμόσφαιρα αποπνέει αυτό το νησί...
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Σ'ευχαριστώ πολύ!!! Προσπαθώ να την κάνω χρήσιμη στους μελλοντικούς ταξιδιώτες!:) Αύριο θα ανεβάσω και μερικές όμορφες φωτογραφίες!
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Πολύ όμορφη η περιγραφή σου! Για μένα βέβαια όλα τα λεφτά ήταν οι βάθρες, που κακώς τις έριξες στη μοιρασιά.. Στη Γριά, που λες ότι δεν αξίζει, λίγο περπάτημα μετά τη μικρή βάθρα που δεν είναι τίποτε ιδιαίτερο όντως, βρίσκεις έναν μεγάλο κάθετο βράχο: τον περνάς και από πίσω κρύβεται μια εντυπωσιακή φυλλοΐσκιωτη βάθρα, περικυκλωμένη από θεόρατους βράχους, με κρυστάλλινα παγωμένα νερά και έναν τεράστιο καταρράκτη. Και φυσικά τρεχούμενα νερά και λιμνούλες παντού. Για να μη μιλήσω για την αγαπημένη μου βάθρα ever, που είναι του Φονιά η δεύτερη. Και μετά φυσικά άραγμα στο παραμυθένιο Περιβόλι του Ουρανού για τεράστιες ομελέτες, ρακές, τραγούδι και γνωριμίες με τα διπλανά τραπέζια. Αχ! Νομίζω έπρεπε να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στις βάθρες. Ακόμα και της παραλίας να είσαι, άλλο νησί σαν τη Σαμοθράκη δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Κατόπιν εορτής συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!:) Απλά μας είχε πιάσει η μανία να δούμε όσο περισσότερο γίνεται το νησί! Ήταν και αντικειμενικά λίγες οι μέρες...Όμως τώρα ξέρω καλά τι θα προτιμήσω την επόμενη φορά! (τα tips για τις δεύτερες βάθρες θα τιμηθούν δεόντως!).
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Η παραλία Κατάρτι.
DSC05420.jpg

Και τα καταπράσινα νερά της!
DSC05421.jpg

Στην προέκταση του Βάτου! Ό,τι πρέπει για τους free campers!
DSC05451.jpg

Ο παραδοσιακός φούρνος στη Χώρα και με τις πεντανόστιμες λιχουδιές!
DSC05462.jpg

Τόσα χρώματα, τόση ομορφιά...
DSC05464.jpg

Το κάστρο της Χώρας.
DSC05465.jpg

Ηλιοβασίλεμα στη Καμαριώτισσα.
DSC05467.jpg

Η υπέροχη ώρα του δειλινού!
DSC05473.jpg

Το φωτισμένο κάστρο στη Χώρα.
DSC05475.jpg
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.204
Μηνύματα
883.734
Μέλη
38.901
Νεότερο μέλος
udemeetim036

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom