Σε δρόμους βαλκανικούς και ευρωπαΐκούς, live!!

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Δεύτερη μέρα του ταξιδιού μας προς την Κεντρική Ευρώπη σήμερα!
Χθες διανυχτερεύσαμε κοντά στη Θεσσαλονίκη και νωρίς σήμερα ξεκινήσαμε. Οι διαδικασίες στα Ελληνοσκοπιανά και τα Σερβοσκοπιανά σύνορα, απλές και σύντομες. Οι δρόμοι σε Σκόπια υποφερτοί με το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 180 χμ. αυτοκινητόδρομος, όχι καλής ποιότητας, αλλά αυτοκινητόδρομος. Εξαίρεση το κομμάτι (περίπου 70 χμ) στο υπέροχο, σαν τοπίο, φαράγγι του Αξιού (Βαρδάρη). Τα διόδια 3 φορές από πείπου 1 ΕΥΡΩ. Ευρώ παίρνουν παντού. Στη Σερβία, στην αρχή κάτι τα έργα, κάτι το στενό κομμάτι στην επείσης υπέροχη κοιλάδα του Μοράβα (συνολικά περίπου 95 χμ) ο δρόμος στενός και με πολύ κίνηση.Στη συνέχεια και μέχρι το Nove Sad (περίπου 460 χμ) που φτάσαμε απόψε αυτοκινητόδρομος αρκετά καλής κατάστασης. Διόδια πληρώσαμε στη Σερβία 2 ΕΥΡΩ, μετά τη NIS πήραμε κάρτα και πληρώσαμε στο Βελιγράδι για περίπου 230 χμ 7,5 ΕΥΡΩ και άλλα 2,5 ΕΥΡΩ στη συνέχεια. Οι βενζίνες στα Σκόπια περίπου 1,15 ΕΥΡΩ και στη Σερβία από 1,25-1,38 ΕΥΡΩ.
Σήμερ ήμουν στο τιμόνι περίπου 12 ώρες και όπως καταλαβαίνετε είμαι ψόφιος. Η ζέστη φρικτή. Μπήκαμε το μεσημέρι για να δούμε λίγο τη Nis αλλά φύγαμε λόφω φοβερής ζέστης. Νωρίτερα στο Veles στα Σκόπια δεν βρήκαμε να παρκάρουμε. Γινόταν ένας χαμός!
Α! Σκόπια και Σερβία ευρωπαϊκή ώρα (1 ώρα πίσω).
Τα λέμα αύριο (μάλλον)
Καληνύχτα από το Novi Sad!!
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
καλη συνεχεια Δήμο !!
Ευχαριστουμε για την ανταποκριση ....
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Καλό δρόμο. Να μας τα γράψεις και σε ιστορία καθώς όλες αυτές οι χρηστικές πληροφορίες είναι σημαντικές για μελλοντικούς ταξιδευτές
 

σαιτας

Member
Μηνύματα
696
Likes
372
καλο ταξιδι να εχετε. Περιμενουμε ανταποκριση γενικα για διοδια, τιμες βενζινας κ.λ.π.απο καθε χωρα που ειναι στον δρομο σας.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Καλoύς δρόμους φίλε, σίγουρα θαχεις να μας πεις και να μας δείξεις πολλά όταν επιστρέψεις.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Απόψε κατάφερα να έχω αξιοπρεπή σύνδεση και στέλνω τη συνέχεια του ταξιδιού μας.

Τρίτη 12/7/2011

Η Τρίτη ήταν αφιερωμένη στο Novi Sad. Όμορφη πόλη με ωραίους πλατιούς δρόμους και πολύ, μα πολύ πράσινο. Το ιστορικό μέρος της Πόλης χωρίζεται από τον Δούναβη. Δεξιά το κάστρο Petrovaradin και αριστερά η παλιά πόλη με τους πεζόδρομους, τα ωραία κτίρια και τις πολύ ενδιαφέρουσες εκκλησίες. Όπως όλη η Σερβία, πολύ φτηνά. Τρως του σκασμού με λιγότερα από 10 ΕΥΡΩ το άτομο. 3 καφέδες, ένα τόστ, ένα νερό και ένας χυμός 6 Ευρώ (!!) Το Μουσείο της Βοϊβοντίνας πολύ ενδιαφέρον με είσοδο 1 ΕΥΡΩ. Μειονέκτημά του οι πινακίδες στα σέρβικα, αν και είχε κάποιες συγκεντρωτικές στα Αγγλικά. Έχει εκθέματα από προϊστορία μέχρι τα μέσα του 20ου αι και ένα τμήμα λαογραφικό.
Το ίδιο απόγευμα πήγαμε στο παραδουνάβιο χωριό Sremski Carlovci 6 χιλιόμετρα νότια του Novi Sad. Πολύ γραφικό χωριό με δύο παλάτια και ωραίες εκκλησίες, γύρω από μια καταπληκτική πλατεία, αλλά και δύο μαγαζιά για φαΐ και καφέ στο ποτάμι.
Μείναμε στο ξενοδοχείο Vigor (υπέροχο) με 50 ΕΥΡΩ το δίκλινο με πλούσιο πρωινό μπουφέ. Κλεισμένο αρκετά πριν από www.booking.com
Ισοτιμία περίπου 100 δηνάρια 1 ΕΥΡΩ (εύκολος ο υπολογισμός)

Τετάρτη 13/7/2011

Γύρω στις 19.30 φύγαμε από το Novi Sad. Φουλάραμε βενζίνα με 1,30 ΕΥΡΩ περίπου το λίτρο. Μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία περίπου 130 χμ σε υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο με διόδια 3,5 ΕΥΡΩ (!!). Στα σύνορα είχε μεγάλο έλεγχο σε όλους από τους Ούγγρους. Πορτ μπαγκάζ, ντουλαπάκια, κάτω από τα καθίσματα, και αυτό είτε ήσουν από ΕΕ είτε από άλλη χώρα. Αυτό είχε καθυστέρηση. Δε φαίνεται να ισχύει γι αυτούς η συνθήκη Σέγκεν. Μόλις περάσαμε τα σύνορα βινιέτα. Χωρίς κάποιο σήμα είναι απλά μια απόδειξη. Σε ΕΥΡΩ σε κατακλέβουν αλλά τι να κάνεις. Έβγαλα για ένα μήνα 4500 φιορίνια. Επίσημη ισοτιμία 1 ΕΥΡΩ 263 φιορίνια. Δηλαδή περίπου 18 ΕΥΡΩ
Τιμές σε ΕΥΡΩ: 5 μέρες 10 ΕΥΡΩ, 10 μέρες 14 ΕΥΡΩ, 1 μήνα 21 (!!!) ΕΥΡΩ.
Οι δρόμοι στην Ουγγαρία απίθανοι. Μόνο στη Γαλλία οδήγησα σε τέτοιας ποιότητας δρόμους. 15 χμ μετά είναι η πολύ ωραία πόλη Szeged. Τη διαρρέει ο παραπόταμος του Δούναβη Τίσα. Ωραία κτίρια, ωραίοι δρόμοι. Κάναμε μια βόλτα αν και μεσημέρι και οι θερμοκρασίες ήταν στο κόκκινο. Γύρω στους 38-39 βαθμούς. Κάτσαμε δίπλα στο ποτάμι για κάτι πρόχειρο. Τιμές αλλά Ελλάδα. Μπουκαλάκι νερό 1 ΕΥΡΩ. Χάμπουργκερ 2 ΕΥΡΩ.
145 χμ μετά φτάσαμε στον προορισμό μας. Το παραδοσιακό χωριό Άγιος Αντρέας (Szentendre), πάνω στο Δούναβη, 20 χμ βόρεια της Βουδαπέστης. Μένουμε σε μπαγκαλόους στο κάμπινγκ Pap Sziget, έξω από το χωριό. Απλά, λίγο παραμελημένα αλλά κυριολεκτικά πάνω στο ποτάμι. Το μπαλκονάκι μου 15 μέτρα από την όχθη. Και από κουνούπια μηδέν (!!). Κόστος βραδιάς (χωρίς πρωινό) 8600 φιορίνια για δύο άτομα. Μπορούν να κοιμηθούν στο καθένα μέχρι 5 άτομα με ανάλογη χρέωση (2-8600, 3-10400, 4-12000,5-13400). Δεν το συστήνω σε απαιτητικούς. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσει το κάμπινγκ. Από τα καλύτερα που έχω πάει.
Το φαΐ μέσα στο κάμπινγκ (πολύ καλό και πολύ) γύρω στα 6-7 ΕΥΡΩ το άτομο, με τις μπυρίτσες μαζί. Καλή τιμή. Και δωρεάν η χρήση της πισίνας για θερμά (χλιαρά) λουτρά.

Πέμπτη 14/7/2011

Το πρωινό πέρασε με επίσκεψη στο τοπικό κέντρο υγείας για κάποιο πρόβλημα της φίλης μας. Ευτυχώς όχι τόσο σοβαρό, αν και ενοχλητικό. Στη συνέχεια κάναμε την κλασική διαδρομή της Καμπής του Δούναβη, εκδρομή που είχαμε κάνει 10 χρόνια πριν. Πήγαμε ακολουθώντας τον παραποτάμιο δρόμο. Είναι πάρα πολύ πράσινη και πάρα πολύ όμορφη διαδρομή. Στο Visegrad, (20 χμ από το Szentendre), φάγαμε σε ένα «Αναγεννησιακό» εστιατόριο. Κυνήγια, πέστροφες κλπ εδέσματα, 6800 φιορίνια το ζευγάρι (λιγότερο από 13 ΕΥΡΩ το άτομο).
Άλλα 20 χμ και φτάσαμε στο Esztergom με τον τεράστιο ναό.
Γυρνώντας, λίγο πριν το Visagrad πήραμε τον εσωτερικό δρόμο που περνάει από πυκνά δασωμένους λόφους. Απίθανες οι εικόνες κι εδώ.

Παρασκευή 15/7/2011

Το μεσημεράκι κάναμε μια ωραία βόλτα στο χωριό που είναι μεν φοβερά τουριστικό αλλά συνάμα και πολύ γραφικό. Κάτσαμε για φαΐ δίπλα στο ποτάμι. Κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουμε ότι το κόστος ζωής (Σούπερ Μάρκετ, φαΐ, βενζίνα) είναι πολύ κοντά στα Ελληνικά δεδομένα. Η βενζίνα είναι από 380-390 φιορίνια το λίτρο. Κάτι λιγότερο από 1,5 ΕΥΡΩ. (Το καλοκαίρι του 2009 αλλά και τον περασμένο Απρίλιο, τόσο ήταν και στη Γερμανία).
Το απόγευμα κάναμε τις πρώτες βόλτες μας στη Βουδαπέστη. Γυρνώντας το βράδυ περάσαμε στην όχθη απέναντι από το Κοινοβούλιο. Τα φωτισμένα κτίρια είναι το κάτι άλλο. Οι ωραιότερες νυχτερινές εικόνες πόλης που έχω δει ποτέ.

Σάββατο 16/7/2011

Όλη τη μέρα στη Βουδαπέστη. 10 χρόνια πριν είχαμε δει αρκετά και έτσι τώρα πάμε σε κάτι το ξεχωριστό, έξω από τα συνηθισμένα. Υπέροχα τα κτίρια (αλλά κλειστά λόγω Σαββάτου) η μεγάλη Συναγωγή και το Μουσείο Γεωλογίας. Επισκεφθήκαμε το πάρα πολύ ενδιαφέρον Μουσείο μεταφορών. Το απόγευμα συναντήσαμε φίλο που ζει εκεί και μάθαμε για το πόσο άσχημη, οικονομικά, είναι η ζωή των Ούγγρων. Μισθός καθηγητή περίπου 480 ΕΥΡΩ. Το βραδάκι ανεβήκαμε στο ναό του Ματίας και τον Πύργο των ψαράδων και απολαύσαμε για ακόμα μια φορά την απίθανη νυχτερινή Βουδαπέστη.

Κυριακή 17/7/2011

Τελευταία μέρα στη Βουδαπέστη. Αύριο φεύγουμε για Μπρατισλάβα.
Το πρωί τσαλαβουτήσαμε σε μια πισίνα με χλιαρό νερό (μπλιαχ!!) και προς το μεσημέρι ξεκινήσαμε για δύο αξιοθέατα, όχι συνηθισμένα. Πρώτα στην βόρεια περιοχή της Βούδας το τάφο του Gul Baba, δερβίση και αγίου των μουσουλμάνων του 16ου αι. μνημείο,
Το επόμενο αξιοθέατο βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη στα νότια. Έχουν δημιουργήσει ένα χώρο όπου έχουν στήσει με ωραίο τρόπο τα μνημεία του σοσιαλιστικού παρελθόντος που ξηλώσανε με την αλλαγή του καθεστώτος.
Απόψε το βράδυ μια μεγάλη παρέα κάτσαμε για φαΐ και μπυρίτσα σε ένα πολύ καλό μαγαζί στο Szentendre και πληρώσαμε περίπου 26 ΕΥΡΩ το ζευγάρι.

Τα λέμε και πάλι από τη Σλοβακία (ελπίζω σύντομα)
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Στα σύνορα είχε μεγάλο έλεγχο σε όλους από τους Ούγγρους. Πορτ μπαγκάζ, ντουλαπάκια, κάτω από τα καθίσματα, και αυτό είτε ήσουν από ΕΕ είτε από άλλη χώρα. Αυτό είχε καθυστέρηση. Δε φαίνεται να ισχύει γι αυτούς η συνθήκη Σέγκεν.
δε έχει καμία σχέση η συνθήκη Σέγκεν εκεί.

πολλή απλά, μπαίνεις σε μια χώρα της ΕΕ από μια χώρα εκτός ΕΕ, κι αυτοί που σου κάναν έλεγχο είναι οι Τελωνείακοι.

η ΕΕ έχει αυστηρά μέτρα σε σχέση με το τι εισάγεις στην ΕΕ (πχ μπορείς να φέρεις ΜΟΝΟ 2 πακέτα τσιγάρα (όχι κούτες) κι 1 ΛΙΤΡΟ ισχυρο αλκοολ (δλδ πάνω από 40% κι άλλες μπουρδιτσες)

το έχω ζήσει πάρα πολλές φορές στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας (Ουκρανία. Λευκορωσία), όπου εκεί το πακέτο τσιγάρα κάνει 0,2 ευρώ ενώ στιν πολωνία 2,5 ευρώ


πολλή απλά σε ελέγχαν αν κάνεις λαθρεμπόριο :)
 

theodoros

Member
Μηνύματα
12
Likes
5
Καλημέρα έχει περάσει κανείς από τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας μέσω Subotica αν ναι πόση ήταν περίπου η αναμονή εκεί και ο δρόμος για να βγεις ξανά στον αυτοκινητόδρομο προς Βουδαπέστη σε τι κατάσταση βρίσκεται. Ευχαριστώ.
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
teheodore,πατησa το ευχαριστω κατα λαθος....δεν πειραζει...:D
δήμο σε ευχαριστουμε που μοιραζεσαι μαζι μας το ταξιδι σας..να στε καλα και καλη συνέχεια:D
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Δέκατη μέρα σήμερα στην ανέλπιστα πανέμορφη Σλοβακία. Βρήκαμε όμορφες πόλεις και χωριά, πολύ (μα πάρα πολύ) πράσινο, πολλά τρεχούμενα νερά, πολύ βροχή (αλλά δεν μας νοιάζει), θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 12 μέχρι 25 βαθμούς, απίθανες εικόνες και ένα ίντερνετ που σέρνεται πιο αργά και από σαλίγκαρο. Κάθε μέρα γυρνάω ψόφιος στο δωμάτιο. Έτσι μάλλον θα τα πούμε και πάλι όταν με το καλό επαναπατριστούμε!! Καλή συνέχεια σε όλους και με το καλό να τα ξαναπούμε.
Φιλιά από τα Tatra
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Είιμαστε και πάλι στην πατρίδα αλλά όχι στο σπίτι μας. Με το καλό θα φτάσουμε αύριο. Απόψε θα διανυχτερεύσουμε κοντά στη Θεσσαλονίκη.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.457
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom