Σε δρόμους βαλκανικούς και ευρωπαΐκούς, live!!

dik-7

Member
Μηνύματα
1.527
Likes
2.044
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει!
Ταξίδι-Όνειρο
Νησια μπορα μπορα
Καλή επιστροφή και περιμένουμε λεπτομέρειες και από τις υπόλοιπες μέρες του ταξιδιού σου
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

trelospektis

Member
Μηνύματα
65
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Αυστρια
Ταξίδι-Όνειρο
Nordkapp
Καταρχην να σου πω οτι αυτο που κανεισ ειναι καταπληκτικο ,ειναι το ονειρο μου να κανω ταξιδια με το αυτ/το στην ευρωπη γενικοτερα.Διαθεση υπαρχει αλλα δεν υπαρχουν αλλα τελοσ παντων. Εχω διαβασει οτι μεχρι την Βιεννη στην Αυστρια ειναι απο Θεσσαλονικη 1200-1300 χλιομετρα απο σκοπια σερβια ουγγαρια.Οποτε αν υπολογισεις και κποιοα καθηστερηση στσα σερβοουγγαρικα συνορα κανεις περιπου 14-15 ωρες. Ειδα που εγραψες πως οταν εισουνα στη Σερβια και στο Νοβι Σαντ εκανες σταση μετα απο 12 ωρες. Τοσο πολυ μεχρι εκει?????
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ξεκινήσαμε από τη Χαλκηδόνα στη Θεσ/κη. Μέχρι τους Ευζώνους δεν είναι και κανένας δρόμος για τρέξιμο.Τα πρώτα χμ στα Σκόπια και τα πρώτα στη Σερβία ο δρόμος είναι στενός με όριο τα 50. Άρα περίπου 3,5 ώρες για 170χμ. Μπήκαμε και βγήκαμε σε Veles και Nis (πέρίπου 2 ώρες), κάτι οι στάσεις στο δρόμο, κάτι που γενικά δεν πάμε πάνω από τα όρια (120-130) και το σύνολο περίπου 450χμ, να το 12ωρο. Καθυστερήσεις στα σύνορα δεν είχαμε μεγάλες αλλά οπωσδήποτε ήταν καθυστερήσεις. Φυσικά όταν ανέβαινα δεν μπορούσα να φανταστώ τις καθυστερήσεις μέσω Βοσνίας-Κοσόβου της επιστροφής. Αλλά αυτά σε λίγο
 

trelospektis

Member
Μηνύματα
65
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Αυστρια
Ταξίδι-Όνειρο
Nordkapp
Να πω την αληθεια τωρα λιγο στεναχωρεθηκα. Εδω και πολυ καιρο λεω να παω ταξιδι με το αυτ/το στην αγγλια και πιστεψε δεν το εχω ψαξει απλα το εχω ξεψαχνηση(αν υπαρχει τετοια λεξη). Εχω δει κιριολρκτικα τα παντα,εχω βγαλει πολλες φοτοτυπιες απο το Bloca,εχω βγαλει βενζινες,που ακριβως θα μεινω Αυστρια και στο Galaia στην Γαλλια και τελοσ Λονδινο. Εβγαλα και το προγραμμα στο gps μου και τα κοιταω σχεδον καθε μερα.Αλλα υπολογιζα μεχρι Βιεννη απο Θεσ/νικη γυρω στο 15 ωρο maximum εκτος συγλονιστικου απροοπτου. Αν ειναι οπως τα λες απο Θεσ/νικη-Βελιγραδι 12 ωρες τοτε βγαινω εκτος προγραμματος οχι λιγο αλλα κατα παρα πολυ οποτε εκει εχουμε προβλημα. Τωρα οσο αφορα αλλες πληροφοριες δεν νομιζω οτι εχω αλλες ερωτησης σχετικα με το θεμα γιατι το εχω ψαξει πολυ και ανθρωποι οπως εσυ μας βοηθατε πολυ.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συγνώμη αλλά τώρα το είδα. Έγραψα 450 χμ συνολικά αντί του 750 (με τις παρακάμψεις) που είναι το σωστό. Ίσως αν δεν κάνεις παρακάμψεις, ελαχιστοποιήσεις τις στάσεις και το πατήσεις και λίγο παραπάνω να βγεί. Δυστυχώς σε αυτό δεν μπορώ να βοηθήσω.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Επειδή το ταξίδι ήταν πολύ μεγάλο και θα πάρει καιρό το γράψιμο, βάζω εδώ κάποιες χρηστικές πληροφορίες και είμαι στη διάθεση οποιου θέλει για περισσότερες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Το ταξίδι αυτό τα είχε όλα πολλά. Πολύ καλή διάθεση, πολλές μέρες (30), πολλές χώρες (6), πολλές πόλεις και χωριά (4 πρωτεύουσες), πολλά διαφορετικά καταλύματα (10), πολλές φωτογραφίες (πάνω από 2500), πολύ βίντεο (πάνω από 5 ώρες λήψεων), πολλές ώρες οδήγησης (ρεκόρ 18 ώρες ασταμάτητα), πολλά χιλιόμετρα (7437) και πάνω απ’ όλα πολλές, μα πάρα πολλές εικόνες και εμπειρίες.
Καλύτεροι αυτοκινητόδρομοι της Ουγγαρίας (μοναδική η ποιότητά τους!!), ακολουθούν της Κροατίας και της Σλοβακίας και στο τέλος της Σερβίας και της FYROM. Η Βοσνία δεν έχει παρά κάτι κομμάτια που δεν τα περπατήσαμε παρά μόνο γύρω στα 20 χιλιόμετρα που κάναμε κατά λάθος (!!) σε ένα αυτοκινητόδρομο (περίπου 1 ΕΥΡΩ διόδια γι αυτό το κομμάτι) καλό που μάλλον δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 60 χμ (συμπέρασμα από το χάρτη μας). Ακριβότερη η βενζίνη στην Ουγγαρία (γύρω στο 1,5 ΕΥΡΩ) και φθηνότερη στη Βοσνία (γύρω στο 1,15-1,2 ΕΥΡΩ). Διόδια έχει η FYROM (φθηνά), η Σερβία (μάλλον ακριβά) και η Κροατία (ακριβά. Γύρω στα 11,50 ΕΥΡΩ για δύο διαδρομές, συνολικά περίπου 190 χμ.). Βινιέτα η Ουγγαρία (5 μέρες 10 ΕΥΡΩ, 10 μέρες 14 ΕΥΡΩ, 1 μήνα 21 ΕΥΡΩ), η Σλοβακία (7 μέρες 7 ΕΥΡΩ, 1 μήνα 14 ΕΥΡΩ) και η Αυστρία (10 μέρες 7.90 ΕΥΡΩ). Την τελευταία δεν την χρησιμοποιήσαμε γιατί κινηθήκαμε μόνο εκτός αυτοκινητοδρόμων.
Το πάρκινγκ σχεδόν παντού πληρώνεται, σχετικά φτηνά, με εξαίρεση τη Βιέννη.
Η συμπεριφορά των οδηγών γενικά καλή και έτσι οδήγησα χωρίς καθόλου άγχος. Εξαίρεση αυτή των Κοσοβάρων («τρελάδικο», πολύ χειρότερα απ’ ότι εδώ, με εξαίρεση ότι σέβονται τους πεζούς στις διαβάσεις) και των Σκοπιανών που είναι λίγο καλύτερη από αυτή των Κοσοβάρων.
Μεγάλο μειονέκτημα σε όλες τις χώρες οι πινακίδες που είναι όλες στις γλώσσες τους. Ευτυχώς που στις χώρες που χρησιμοποιούν το Κυριλλικό αλφάβητο έχουν αρχίσει και γράφουν τα ονόματα και στο λατινικό. Η γλώσσα είναι γενικά ένα πρόβλημα, με τους περισσότερους που μιλάν κάποια ξένη, αυτή να είναι τα γερμανικά και μετά τα αγγλικά.
Όσον αφορά το κόστος: Στην Ουγγαρία είναι περίπου όπως εδώ. Στη Σλοβακία υπάρχουν δύο «ταχύτητες». Στην Μπρατισλάβα και γύρω της 10-15% λιγότερο από εδώ, ενώ στα βουνά (αν και πολύ τουριστικά) το κόστος πέφτει περίπου στο μισό από ότι εδώ. Μερίδα (δηλ. μεριδάρα!!) κοτόπουλο ή χοιρινό 3,5-5 ΕΥΡΩ, μοσχάρι στα 8-9. δύο μισόλιτρα ντόπια μπύρα (εξαιρετική), 1,5 ΕΥΡΩ (όχι το ένα!!!). Φυσικά εκεί που φαινόταν ήταν στο Σούπερ Μάρκετ το οποίο επισκεπτόμασταν καθημερινά. Οι βαλκανικές χώρες γενικά είναι φθηνές για μας. Χωρίς να έχουμε συστάσεις για φαγητό, τρώγαμε όπου μας γυάλιζε στο μάτι και γενικά φάγαμε παντού πολύ καλά. Φυσικά σχεδόν πάντα μόνο κρέας (ή ψάρια του γλυκού νερού). Ευτυχώς ήταν άφθονα τα σαλατικά που τα συνόδευαν. Δεν ξέρω πως θα τα βόλευα αν ήμουν χορτοφάγος. Αυτό που πληρώναμε πολύ ακριβά σε όλες τις χώρες ήταν το νερό. Στο εστιατόριο το μπουκαλάκι του 0,5 λίτρου πάνω από 2 ΕΥΡΩ. Γι αυτό είχαμε μαζί από το Σούπερ Μάρκετ που είχε πολύ καλή τιμή ή ρωτάγαμε αν πίνεται το νερό τους και παραγγέλναμε της βρύσης. Όπου το κάναμε μια χαρά ήταν.

Με μια αρκετά συνετή οικονομική διαχείριση (δεν είναι καιρός για σπατάλες) το ταξίδι συνολικά κόστισε γύρω στις 3000 ΕΥΡΩ για τα δύο άτομα. Τα ψώνια που κάναμε (ομολογουμένως πολύ καλές ευκαιρίες σε ρούχα και παπούτσια) δεν ξεπέρασαν, για όλη την οικογένεια, τα 350 ΕΥΡΩ. Έτσι ο προϋπολογισμός των 3500 ΕΥΡΩ που είχα κάνει εκπληρώθηκε και με πλεόνασμα (!!!).

Γενικά η Σλοβακία υπήρξε για μένα μεγάλη έκπληξη όσον αφορά τα τοπία. Τόσο πράσινο δεν έχω ξαναδεί. Υπέροχη χώρα. Στα ανατολικά είδαμε πολλούς τσιγγάνους να κατοικούν σε άθλιους μαχαλάδες και σπίτια. Σε όλα τα χωριά, πάνω στο δρόμο, κάποια τσιγγανόπουλα περίμεναν για να πουλήσουν στους περαστικούς την πραμάτεια τους σε λεκάνες γεμάτες άλλες με κάποιο μαύρο υλικό, προφανώς κάποια φρούτα του δάσους, και σε άλλες κάποια κίτρινα, μικρά πραγματάκια, ίσως άγρια μανιτάρια.
Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Για τη συγκεκριμένη χώρα δεν είχα καμιά πληροφορία και δεν ήξερα τι θα δω. Υπέροχα βουνά, καταπληκτικά ποτάμια και λίμνες με γαλαζοπράσινα νερά και μοναδικά φαράγγια. Έτσι «καρφώθηκε» στο μυαλό μου η ιδέα για ένα ταξίδι ακόμα σε αυτή τη χώρα για περισσότερες μέρες. Βέβαια είδα όλα αυτά τα υπέροχα τοπία στις διαδρομές που έκανα, επειδή η χώρα δεν έχει αυτοκινητόδρομους και έτσι κινηθήκαμε σε επαρχιακούς δρόμους με χαμηλές ταχύτητες. Η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων θα στερήσει τον βιαστικό ταξιδιώτη από υπέροχες εικόνες.
Όσον αφορά την Ουγγαρία, είδαμε πολύ όμορφες πόλεις, αλλά το επίπεδο, πεδινό τοπίο είναι πολύ άχαρο. Η λίμνη Μπάλατον είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ τουριστική και προσωπικά δεν μου άρεσε. Ευτυχώς που τα χωριά και οι πόλεις που δεν ήταν κοντά στη λίμνη ήταν όμορφα και μας αποζημίωσαν. Πιστεύω ότι αν δεν είχαμε πάει εκεί αλλά αφιερώναμε κάπου αλλού τις μέρες αυτές (π.χ. Βοσνία) θα ήταν ίσως καλύτερα. Από τις ωραιότερες εικόνες που έχω δει στα ταξίδια μου ήταν η φωτισμένη, νυχτερινή Βουδαπέστη. Η ωραιότερη εικόνα πόλης τη νύχτα που έχω δει. Από την άλλη η Βιέννη, αν και πολύ μπαρόκ για τα γούστα μου, είναι ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ. Την αίσθηση αυτή της αρχοντιάς μου την έχει δώσει μέχρι σήμερα μόνο η Βενετία. Από την άλλη όμως, αν και είναι αυτή που έχει συνδεθεί όσο καμιά άλλη με τον Δούναβη, ελάχιστη σχέση έχει μαζί του. Ένα κανάλι μόνο περνάει μέσα της. Η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του νερένιου γίγαντα είναι η Βουδαπέστη. Η Μπρατισλάβα είναι πολύ όμορφη αλλά έχει έντονο το χαρακτήρα της «επαρχίας», αν και υπήρξε πρωτεύουσα της Αυστρουγγαρίας. Η 4η πρωτεύουσα του ταξιδιού μου, το Σαράγιεβο έχει μοναδικό χαρακτήρα. Δεν ξέρω αν υπάρχει αλλού πόλη όπου τα τζαμιά, οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί ναοί, καθώς και η συναγωγή να συνυπάρχουν σε μιαν απόσταση λιγότερη από 500 μέτρα. Παρ’ όλη όμως την πολυπολιτισμικότητά της είναι μια «ανατολίτικη» πόλη. Από την άλλη τα πολλά κτίρια με τις φθορές από τον χρόνο αλλά και από τον πρόσφατο πόλεμο (κτίρια με τρύπες από σφαίρες στην πρόσοψη) έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα υπερσύγχρονα μεγαθήρια από γυαλί και ατσάλι των εταιριών που γεμίζουν τη νεότερη οικονομική καρδιά της πόλης. Η εικόνα όμως που πραγματικά σοκάρει είναι τα πάρα πολλά και πολύ μεγάλα νεκροταφεία, μάρτυρες του πολύ πρόσφατου τραγικού παρελθόντος. Γενικά το Σαράγιεβο ήταν η πόλη που σε αυτό το ταξίδι με «άγγιξε» περισσότερο από κάθε άλλη. Σίγουρα της χρωστάω κι άλλες μέρες. Η πιο «δυνατή» στιγμή αυτού του ταξιδιού ήταν το πέρασμα των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου ανάμεσα σε δεκάδες πάνοπλους στρατιώτες της πολυεθνικής KFOR και αρμάτων μάχης λόγω των πρόσφατων επεισοδίων για τα οποία δεν ξέραμε τίποτα(!!!). Βέβαια ίσως το πέρασμα από τους νυχτερινούς δρόμους της Πρίστινας να ήταν πιο επικίνδυνο! Δεν βαριέσαι! ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ!!!

Το ταξίδι αυτό, αν και κουραστικό (θα μπορούσα να το είχα οργανώσει καλύτερα αν είχα κάποιες παραπάνω πληροφορίες) άξιζε και με το παραπάνω. Η εξαιρετική και χρόνια δοκιμασμένη παρέα αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πολύτιμη και έκανε το ταξίδι νάναι τόσο καλό όπως αυτό. Κάνοντας το απολογισμό βγάλαμε πολλά συμπεράσματα και πιστεύω πως το επόμενο θα είναι και πάλι πολύ σπουδαίο, όπως και αυτό και λιγότερο κουραστικό. Και σε άλλα με υγεία!!

Τα καταλύματα που μείναμε είναι τα παρακάτω:

NOVI SAD
Hotel Vigor - Novi Sad, Srbija (εξαιρετικό ξενοδοχείο 49ΕΥΡΩ το δίκλινο με πρωινό)

SZENTEDRE (BUDAPEST)
Pap-Sziget Kemping Budapest - Szentendre Hungary (καλό με λίγες ανέσεις δωμάτιο σε κάμπινγκ, 33ΕΥΡΩ το δωμάτιο για 2 άτομα)

BRATISLAVA
Hotel Flora, Bratislava, Slovakia (μετριότατο ξενοδοχείο, 23ΕΥΡΩ το δίκλινο)

MARTIN
Autocamping TURIEC (άριστο σαλέ σε κάμπινγκ μέσα στα έλατα, 26ΕΥΡΩ για δύο άτομα)

POPRAD
PENZI?N LAMP?? (εξαιρετικό ξενοδοχείο με πρωινό,42ΕΥΡΩ το δίκλινο)

BALATON-KESZTHELY
Balatontourist - Balaton camping: Camping & Bungalows Zala, Keszthely (μετριότατο δωμάτιο σε κάμπινγκ, 27,5ΕΥΡΩ τα δύο άτομα)

SARAJEVO
Hotel Ahar (πολύ καλό ξενοδοχείο, 40ΕΥΡΩ το δίκλινο με πρωινό)

OHRID
Booking.com: ξενοδοχείο Villa Sparadise, Οχρίδα, Π.Γ.Δ.Μ.. Κάντε κράτηση σε ξενοδοχείο τώρα! (πολύ καλή πανσιόν, 25ΕΥΡΩ το δίκλινο με πρωινό)

Στην Ελλάδα μείναμε 2 νύχτες, στη Χαλκηδόνα, 20χμ από Θεσσαλονίκη. Όταν φεύγαμε για έξω στο πολύ καλό ξενοδοχείο Ξενοδοχείο Φίλιππος Θεσσαλονίκης (45ΕΥΡΩ το δίκλινο με πρωινό) και στη επιστροφή στο εξαιρετικό Maison Hotel, Chalkidona (40ΕΥΡΩ το δίκλινο με πρωινό)
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Να πω την αληθεια τωρα λιγο στεναχωρεθηκα.
με όλο το σεβασμό προς τον dimosf, τα ταξίδιά του και τις ιστορίες του, βρίσκω 'οτι ακόμα και 10 ώρες είναι πάααρα πολλές.(για να μιλάει κάποιος για μέσω όρο) Κάνοντας αυτή την διαδρομή αμέτριτες φορές και πάντα, αλλά πάντα με αρκετές στάσεις (συνολικά και 2 ώρες) ποτέ δεν έχει διαρκέσει 10 ώρες το ταξίδι μεχρί το Βελιγράδι. Για κάποιν που θα κάνει στάσει μια φορά για μισή ώρα, μπορεί να φτάσει σε 9 ώρες (μαξ) αν και οδηγει αργά. Τέλος-το λεωφορείο το οποίο κάνει αρκετές στάσεις και ο ελεγχος του διαρκεί παραπάνω δεν κάνει 12 ώρες.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό κανενός παρά μόνο για μένα. Στο ταξίδι λοιπόν αυτό, από τη Χαλκηδόνα της Θεσ/κης μέχρι το Νόβι Σάντ, με τις δύο παρακάμψεις σε Βέλες και Νις και τις στάσεις, δηλ συνολικά γύρω στα 750χμ κάναμε περίπου 12 ώρες. Ίσως αν το πήγαινα σερί να έκανα κι εγώ πολύ λιγότερο. Οι παρακάμψεις μόνο στις δύο πόλεις ήταν μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
δεν είπα κάτι που διαφέρει από αυτό που λες, απλά εγώ κατάλαβα ότι ο συμφορουμιτης μας ενδιαφερεται πρώτον για διαδρομή μέχρι το βελιγράδι, και όχι νοβι σαντ, που ειναι μια ωρα σιγουρα διαφορά, το αλλο ειναι ότι μεσα στην ΠΓΔ Μακεδονία ταξιδεύει κανείς 2,5 ώρες (εσένα σου πήρε και κάποια ώρα να κατεβεις στο Βελες και στην Νις. Με συγχωρείς αν έκανα λάθος, αλλά καλό είναι να μην γίνουν παραπληροφορήσεις βασισμένες σε μια εμπειρία.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Έτσι είναι και γι αυτό καλό είναι να υπάρχουν όσο γίνεται πιο πολλές πληροφορίες. Καμιά παρεξήγηση.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.456
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom