Δανία Στάση Κοπεγχάγη.

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732

0-Στάση Κοπεγχάγη. Πριν την Εισαγωγή

Όμορφη πόλη η Κοπεγχάγη.

1.JPG


2.JPG


Και επειδή την αγαπώ πολύ και διατηρώ δεσμούς με αυτή την πόλη, όπως αναφέρεται στο επόμενο εδάφιο, όποτε μπορώ περνάω από την Κοπεγχάγη. Έστω και για μια διανυκτέρευση, έστω και για λίγες ώρες. Η παρακάτω συνοπτική ιστορία είχε γραφτεί πριν από την εμφάνιση του γνωστού ιού που μας ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή μας. Έτσι αξιοποιώντας μια προσφορά της SAS, είχα κανονίσει ταξίδι στην Ισλανδία με στάση στην Κοπεγχάγη. Μετά διανυκτερεύσεως βεβαίως. Παρ' όλο του ότι το ταξίδι αναβλήθηκε, παρά τη στενοχώρια μου γιατί έχουν περάσει έντεκα (11) ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο ταξίδι στην Ισλανδία, αποφάσισα να αναρτήσω τη συνοπτική ιστορία για Κοπεγχάγη. Άλλωστε την υγεία μας να έχουμε και ελπίζω ότι σύντομα θα ξαναπεράσω από την Κοπεγχάγη. Στο επόμενο εδάφιο ξεκινάει η ιστορία μου για ένα ταξίδι το οποίο είχα κάνει τον Οκτώβρη του έτους 2019, με αποκλειστικό προορισμό την Κοπεγχάγη, όπου και εξηγώ τον τίτλο της παρούσας συνοπτικής ιστορίας. Και σκέφτομαι ότι σε πέντε ημέρες από σήμερα θα ήμουν στο επί της Kompagnistræde 11, αγαπημένο μου jazz bar La Fontaine για ολονυκτία.

3.jpg


 
Last edited by a moderator:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
1-Εισαγωγή.

Όμορφη πόλη η Κοπεγχάγη.

1.JPG


2.JPG


Μια πόλη με την οποία διατηρώ δεσμούς για πάνω από τριάντα χρόνια. Από τότε που ήμουν σχετικά νέος στο επάγγελμα και είχα αρχίσει να συνεργάζομαι με μια πολύ μεγάλη εταιρεία από τη Δανία. Έμαθα πολλά από τους Δανούς συνεργάτες. Αναπτύξαμε και ιδιαίτερη φιλία με κάποιους από τους επικεφαλής των τμημάτων τα οποία είχαν σχέση με το αντικείμενο της εργασίας μας. Ανταλλάσσαμε επισκέψεις, ενώ εργαστήκαμε μαζί και στην Αφρική και στην Ασία. Με έναν από αυτούς διατηρώ ακόμα άριστες φιλικές σχέσεις. Βέβαια τώρα αυτός έχει συνταξιοδοτηθεί. Όμως και τώρα βρισκόμαστε δυο - τρεις φορές το χρόνο, είτε στη Δανία, είτε στην Ελλάδα. Από τη συνεργασία μας αυτή και από τη φιλία που προέκυψε, όποτε μπορώ περνάω από την Κοπεγχάγη. Έστω και για λίγη ώρα, αφού ξέρω ότι θα δω ένα φίλο. Και επειδή το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος το προτιμώ, έστω και αν η SAS δεν είναι και η καλύτερη αεροπορική εταιρεία. Βέβαια δίνει μίλια και μάλιστα το 100%. Αλλά και τα εισιτήρια τα οποία εκδίδεις με μίλια, έχει πολύ χαμηλού κόστους πρόσθετα (φόρους κλπ- άσχετα αν αυτή την περίοδο η SAS έχει αναστείλει τις πτήσεις με μίλια, ελπίζω προσωρινά). Έτσι έχω χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης για στάση σε πάρα πολλά ταξίδια. Για ταξίδια στην Ισλανδία. Για ταξίδια στη Νέα Υόρκη. Για ταξίδι στη Γροιλανδία. Για ταξίδια στην Κίνα. Για ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ. Για ταξίδια στην Ιαπωνία. Για ταξίδια στα νησιά Φερόες. Για ταξίδια στην Καλιφόρνια. Για εκκίνηση road trip του δρόμου του Ατλαντικού στη Νορβηγία. Και για πολλά άλλα ταξίδια. Έτσι μου έχει μείνει η φράση που μου είχε πει ο Δανός φίλος μου "Στάση Κοπεγχάγη".
Με όλα αυτά, δεν το σκέφτηκα και πολύ, όταν κάποια στιγμή τα κουπόνια αναβάθμισης της Aegean θα πήγαιναν χαμένα. Έτσι έκλεισα εισιτήρια για ένα τριήμερο χαλαρωτικό στην Κοπεγχάγη από 11-10-2019 έως 14-10-2019. Θα αφιέρωνα και δυο - τρεις ώρες με τον παλιό μου φίλο για να πιούμε τα ποτά μας. Οι υπόλοιπες ώρες θα ήταν αποκλειστικά δικές μου. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ θέλω τον χώρο μου και τον χρόνο μου. Απόλυτα δικό μου.
Το ταξίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μόλις έφτασα στο αεροδρόμιο, πέρασα άμεσα τους ελέγχους, κατευθύνθηκα στο lounge της Lufthansa για τα καθιερωμένα πρωινά malt Balvenie, Busmills, Talisker και Lagavulin και όταν έφτασε η ώρα κατευθύνθηκα προς την πύλη για την είσοδο στο αεροπλάνο. Η θέση 1Α στο 321 είχε απεριόριστο χώρο και και ιδιαίτερα ακόμα περισσότερο, αφού η θέση 1C ήταν κενή.

3.jpg


4.jpg


Είχα και τρία παράθυρα στη διάθεσή μου, για τις φωτογραφίες που μου αρέσει να βγάζω από το αεροπλάνο.

5.JPG


Το αεροπλάνο απογειώθηκε στην ώρα του, πέρασε πάνω από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο από τη νησίδα Καβαλλιανή

6.JPG


και από τις απέναντι ακτές και παραλιακούς οικισμούς της Εύβοιας Αλμυροπόταμο, Άγιο Δημήτριο κλπ

7.JPG


Στη συνέχεια σταμάτησα την παρατήρηση σε γνωστές τοποθεσίες και αφοσιώθηκα στη γευσιγνωσία.
Αμέσως επέλεξα από τη wine list, τον εκλεκτό λευκό οίνο Ίαμα του Βρυνιώτη, αφού είμαστε πάνω από την Εύβοια.

8.jpg


Με αυτόν τον εκλεκτό οίνο συνόδεψα το πρωινό μου.

9.jpg


Αρκετά αργότερα και αφού είχα πιει αρκετά ποτηράκια από τον λευκό οίνο, συνέχισα με Μαυρούδι του Γκιρλέμη έναν εκλεκτό ερυθρό οίνο.
Έτσι ήμουν έτοιμος για λίγες ημέρες χαλάρωσης, όταν ύστερα από τρεις περίπου ώρες το αεροπλάνο προσέγγιζε το αεροδρόμιο Kastrup της Κοπεγχάγης.

10.JPG


11.JPG


12.JPG


Μετά την προσγείωση, προχώρησα γρήγορα μέσα από το πανέμορφο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης,

13.jpg


προς τη έξοδο. Βγήκα έξω, παρατήρησα το γνώριμο περιβάλλον,

14.JPG


15.JPG


16.JPG


πήρα ένα ταξί και κατευθύνθηκα προς το ξενοδοχείο μου.

17.jpg


18.JPG


Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, παρατηρούσα διάφορα σύγχρονα κτίρια,

19.JPG


20.JPG


αλλά και θέσεις διαδρομής του μετρό και του περιβάλλοντα χώρου,

21.JPG


ενώ ύστερα από 15 περίπου λεπτά φτάσαμε στο ξενοδοχείο μου. Βγήκα από το ταξί. Το ξενοδοχείο στο οποίο είχα κάνει κράτηση ήταν το επί της Amager Boulevard 70, Radisson Blu Scandinavia Hotel Copenhagen.

22.jpg


Αν και ήταν νωρίς έκανα check in και ανέβηκα στο δωμάτιό μου. Μου είχαν δώσει δωμάτιο ψηλά με θέα προς το Christianshavn και προς το κέντρο της πόλης.

23.JPG


24.JPG


25.JPG


26.JPG


27.JPG


28.jpg


Αφού απόλαυσα τη θέα βγήκα από το ξενοδοχείο για να κάνω τις βόλτες μου στην πόλη. Το ξενοδοχείο απέχει από την πλατεία Δημαρχείου και από την αρχή του κεντρικού πεζόδρομου Strøget 1700m περίπου. Ένας ωραίος περίπατος. Ότι πρέπει για ξεμούδιασμα. Κατεβαίνοντας κάτω έριξα μια ματιά προς το ξενοδοχείο, στο οποίο βρίσκεται και το casino. Το ξενοδοχείο είναι ένα από τα υψηλότερα κτίρια της πόλης.

29.JPG


30.JPG


Άρχισα να περπατώ, κατά μήκος της Amager Boulevard, στην αρχή δίπλα σε ένα όμορφο θαλάσσιο κανάλι.

31.JPG


Συνέχισα το περπάτημα κατά μήκος της Amager Boulevard και πολύ γρήγορα προσέγγισα τη γέφυρα Langebro,

32.JPG


γέφυρα σύνδεσης του νησιού Άμαγκερ στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο μου με το νησί Σγιέλαν στο οποίο βρίσκεται το κέντρο της πόλης. Πλησιάζοντας τη γέφυρα Langebro, έριξα μια ματιά προς την αποβάθρα, όπου είδα πλωτά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

33.JPG


Όταν βρέθηκα πάνω στη γέφυρα σταμάτησα για λίγο και παρατήρησα και προς νοτιοδυτικά

34.JPG


35.JPG


και προς βορειοανατολικά όπου εκτός των άλλων δέσποζε και το μαύρο διαμάντι, για το οποίο θα γίνει αναλυτική αναφορά σε επόμενα εδάφια του παρόντος κειμένου, ενώ σε πρώτο πλάνο διακρινόταν η γέφυρα για πεζούς και ποδήλατα.

36.JPG


37.JPG


38.JPG


Όταν πέρασα τη γέφυρα Langebro, μήκους 250m, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το έτος 1949 και αποδόθηκε στην κυκλοφορία την 27-06-1954, η λεωφόρος μετονομάζεται σε H. C. Andersens Boulevard και αυτό είναι λογικό αφού είναι μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του κέντρου της πόλης, ενώ δίπλα στο Δημαρχείο, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στη Rådhuspladsen, δηλαδή στην πλατεία Δημαρχείου βρίσκεται το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

39.JPG


Προχώρησα κατά μήκος της H. C. Andersens Boulevard,

40.JPG


πέρασα μπροστά από τη Ny Carlsberg Glyptotek,

41.JPG


σχεδόν δίπλα από τη Ny Carlsberg Glyptotek, βρίσκονται οι περίφημοι κήποι Τίβολι,

42.JPG


ενώ απέναντι βρίσκεται η πλατεία Δημαρχείου με το κτίριο του Δημαρχείου να δεσπόζει.

43.JPG


Όπως προαναφέρθηκε δίπλα στο Δημαρχείο, βρίσκεται το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, όπως φαίνεται σε παραπάνω φωτογραφία.
Βρέθηκα, λοιπόν, στο κέντρο της Κοπεγχάγης.
Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της Δανίας, με αστικό πληθυσμό 1.295.686 κατοίκους και πληθυσμό μητροπολιτικής περιοχής 2.016.285 κατοίκους. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού Σγιέλαν, 42km βορειοδυτικά του Μάλμε της Σουηδίας και 164km ανατολικά - βορειοανατολικά του Οντένσε. Επίσης η Κοπεγχάγη εκτείνεται και στο βόρειο τμήμα του νησιού Άμαγκερ (όπου και το ξενοδοχείο μου), ενώ περικλείει και τον αυτόνομο Δήμο Φρεντερικσμπέργκ, ο οποίος βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πρωτεύουσας.
Η Κοπεγχάγη ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα, από τους Βίγκινγκς, αρχικά ως ψαροχώρι. Στις αρχές του 15ου αιώνα, ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Δανίας. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, υπό τη βασιλεία του Κρίστιαν ΙV, αναπτύχθηκε σε σημαντικό κέντρο ως πρωτεύουσα της Δανίας και της Νορβηγίας. Μετά από μια παρένθεση κατά τον 18ο αιώνα, όπου η πόλη πλήγηκε από πανούκλα, από βομβαρδισμούς και από πυρκαγιές, συνεχίστηκε η ανάπτυξη και δόθηκε στην πόλη νεοκλασικό ύφος. Σήμερα στην Κοπεγχάγη συνυπάρχει αρμονικά η παλαιότερη αρχιτεκτονική με τη σύγχρονη και πρωτοποριακή αρχιτεκτονική.
Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα μιας χώρας που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας, ενώ φίλος μου και συνεργάτης για πάνω από 30 χρόνια (τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί), από τους επικεφαλής μιας πολύ μεγάλης δανέζικης εταιρείας, μου είπε ότι πλέον, ποσοστό πάνω από το 65% των πολιτών της Κοπεγχάγης χρησιμοποιεί ποδήλατο για να πάει στην εργασία του (δεν έχω επίσημα στατιστικά στοιχεία, παρά μόνο τα λεγόμενα του φίλου μου και πρώην συνεργάτη).
Αφού βρέθηκα στο κέντρο της Κοπεγχάγης, μπήκα σε μια αγαπημένη μου μπιραρία να πιω μια μπίρα, δηλαδή ένα λίτρο μπίρας παραγωγής στη μπιραρία - ζυθοποιείο.

44.JPG


45.jpg


Από τα αγαπημένα μου σημεία της Κοπεγχάγης.
Σήμερα θα ήμουν εκεί απολαμβάνοντας τη μπίρα μου και θα συνέχιζα στο αγαπημένο μου jazz bar La Fontaine για ολονυκτία, ενώ αύριο το πρωί θα πετούσα για Ισλανδία. Ας όψεται ο γνωστός ιός που μας άλλαξε τη ζωή.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
2-Πεζόδρομος Strøget.

Ο πεζόδρομος Strøget, είναι ο κεντρικός πεζόδρομος της Κοπεγχάγης, ο οποίος συνδέει τις δυο κεντρικές πλατείες, την πλατεία Δημαρχείου (Rådhuspladsen) με τη Νέα Πλατεία του Βασιλιά (Kongens Nytorv).
Ο πεζόδρομος Strøget δεν είναι απλά ένας μεγάλος πεζόδρομος, αλλά με τους κλάδους του, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός πεζόδρομος στην Ευρώπη και σίγουρα ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν και οι Ελληνικές πόλεις να λύσουν προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, τη μόλυνση και την υποβάθμιση του κέντρου των μεγάλων πόλεων.
Οι Δανοί είναι πολύ περήφανοι για αυτό τον μεγάλο πεζόδρομο, γιατί όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια για την πεζοδρόμηση, το έτος 1962, ήταν μια πολύ πρωτοποριακή ιδέα. Εκείνη τη χρονική περίοδο, ο σχεδιασμός αυτός είχε τρομοκρατήσει αρκετό κόσμο, με κάποιους να πιστεύουν ότι οι Δανοί δεν έχουν την νοοτροπία ζωής σε πεζόδρομο και άλλους να φοβούνται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις, να φύγουν από το κέντρο της πόλης.
Τελικά αποδείχτηκε ότι οι φόβοι ήταν λανθασμένοι και ότι η επιτυχία του πεζόδρομου ήταν τεράστια, με τα μαγαζιά, τα καφέ, τον τουρισμό και την ζωή στον δρόμο να ζωντανεύουν. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και ο πεζόδρομος επεκτάθηκε και άλλο τα έτη 1973, 1980 και 1992, με αποτέλεσμα από την έκταση των 15.800 τετραγωνικών μέτρων που καταλάμβανε αρχικά το έτος 1962, σήμερα το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου να προσεγγίζει έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ παράλληλα η πόλη να βάζει στόχο να γίνει η πιο πράσινη πόλη του πλανήτη.

1.JPG


2.JPG


Ο κεντρικός πεζόδρομος Strøget, αποτελείται από τους επί μέρους πεζόδρομους Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet και Østergade, με την ονομασία κατά σειρά από τη Rådhuspladsen έως τη Kongens Nytorv.
Στον πεζόδρομο κυκλοφορεί κόσμος και ντόπιοι και επισκέπτες, όλες τις ώρες της ημέρας και αρκετές ώρες της νύχτας και με όλες τις καιρικές συνθήκες.

3.JPG


4.JPG


5.JPG


6.JPG


7.JPG


8.JPG


9.JPG


10.JPG


Η πλατεία Gammeltorv,

11.JPG


12.JPG


η παλαιά πλατεία της αγοράς, είναι η παλαιότερη πλατεία της πόλης και φιλοξενούσε την αγορά της. Η πλατεία Gammeltorv χρονολογείται από την ίδρυση της πόλης τον 12ο αιώνα, όμως τα περισσότερα κτίρια τα οποία την περιβάλλουν είναι κατασκευασμένα σε νεοκλασικό στιλ, μετά τη μεγάλη φωτιά του έτους 1795. Η πλατεία Gammeltorv βρίσκεται στο τέλος της Frederiksberggade στα όρια με τη Nygade. Στην πλατεία Gammeltorv, βρίσκεται η παλαιότερη κρήνη της πόλης η Caritas fountain by Statius Otto κατασκευασμένη το έτος 1608 με εντολή του βασιλιά Κρίστιαν ΙV. Το αρχικό άγαλμα ήταν ξυλόγλυπτο, δημιουργία του Γερμανού καλλιτέχνη Otto, ενώ στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από χάλκινο.

13.JPG


Στη συνέχεια και σε ενιαίο σύνολο με την πλατεία Gammeltorv, βρίσκεται η πλατεία Nytorv,

14.JPG


15.JPG


στην οποία κυριαρχεί η επιβλητική πρόσοψη του δικαστηρίου της Κοπεγχάγης.

16.JPG


17.JPG


Το κτίριο αυτό από το έτος 1815, έως το έτος 1905 είχε και χρήση ως δημαρχείο, μέχρι που αυτό μετακινήθηκε στην πλατεία Rådhuspladsen. Συνεχίζοντας το περπάτημα κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου Strøget συναντάται η πλατεία Amagertorv.

18.JPG


Η πλατεία Amagertorv είναι τμήμα του κεντρικού πεζόδρομου Strøget, θεωρείται η κεντρικότερη πλατεία του ιστορικού κέντρου της Κοπεγχάγης και έλαβε το όνομά της από τους αγρότες Amager, οι οποίοι έρχονταν το μεσαίωνα, τότε που η Κοπεγχάγη ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη θέση αυτή. Την εποχή εκείνη του μεσαίωνα ο χώρος της πλατείας, ήταν ο κύριος διάδρομος μεταξύ του τότε χωριού και της παραλίας. Σήμερα η πλατεία κυριαρχείται από σιντριβάνια και όμορφα κτίρια, τα παλαιότερα από τα οποία χρονολογούνται από το έτος 1616.

19.JPG


20.JPG


Το πλακόστρωτο είναι κατασκευασμένο από το έτος 1993, σχεδιάστηκε από τον Bjørn Nørgaard και αποτελείται από ένα σχέδιο πενταγωνικών πλακών γρανίτη.

21.JPG


Στον αριθμό 6

22.JPG


βρίσκεται το σπίτι του Matthias Hansen (Δήμαρχος της πόλης από το έτος 1622, έως το έτος 1626 οπότε και πέθανε), ένα αρχοντικό αναγεννησιακού στυλ, κατασκευασμένο το έτος 1616, ένα από τα λίγα διασωθέντα κτίρια από τις πυρκαγιές των ετών 1728 και 1795.

23.JPG


Όπως σε κάθε όμορφη πόλη, υπάρχει στο κέντρο της μια ιρλανδέζικη pub για ξεκούραση, malt whiskey και μπίρα.

24.JPG


Κάθε φορά που βρίσκομαι στο κέντρο της πόλης, σκέφτομαι ότι είναι πολύ όμορφα να περπατάς στην Κοπεγχάγη, στον κεντρικό πεζόδρομο Strøget.

25.JPG


Στη συνέχεια προχωρώντας κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου Strøget έφτασα στην Kongens Nytorv.
 

Attachments

  • 329,7 KB Προβολές: 0
  • 230,4 KB Προβολές: 0
  • 197,2 KB Προβολές: 0
  • 264,1 KB Προβολές: 0
  • 297,8 KB Προβολές: 0
  • 290,3 KB Προβολές: 0
  • 312,9 KB Προβολές: 0
  • 312,9 KB Προβολές: 0
  • 329,7 KB Προβολές: 0

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
3-Μια όμορφη περιοχή βόρεια του Strøget.

Περπατώντας από διάφορα στενά και μέσα από όμορφες στοές,

1.JPG


2.JPG


3.JPG


κυρίως από το δίκτυο των πεζοδρόμων, κλάδων του Strøget και βόρεια αυτού, συναντώνται διάφορα όμορφα αξιοθέατα του κέντρου της πόλης.
Βόρεια του κεντρικού πεζόδρομου Strøget, στο τμήμα της Nygade βρίσκεται ο Ναός Αγίου Πνεύματος,

4.JPG


η παλαιότερη επιβλητική εκκλησία της Κοπεγχάγης, ενώ βόρεια της εκκλησίας βρίσκεται η πλατεία Grabrodretorv.

5.jpg


Η Grabrodretorv, είναι μια όμορφη πλατεία βόρεια του κεντρικού πεζόδρομου Strøget, στο κέντρο της Κοπεγχάγης, με πολύχρωμες προσόψεις κτιρίων, ενώ κυρίαρχο στοιχείο της πλατείας είναι ένας μεγάλος πλάτανος.

6.JPG


7.JPG


8.JPG


9.JPG


10.JPG


Η πλατεία έχει πάρει τ' όνομά της από μοναστήρι Φραγκισκανών μοναχών, μοναστήρι το οποίο είχε κατασκευαστεί το έτος 1238 στον χώρο αυτό, χρήση την οποία είχε έως το έτος 1530. Το μοναστήρι στην πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε φυλακή. Στα μέσα του 17ου αιώνα ο κρατικός αξιωματούχος Corfitz Ulfeldt έχτισε ένα μέγαρο στον χώρο της πλατείας, το οποίο με τη σειρά του κατεδαφίστηκε το έτος 1663 μετά τη δήμευση της περιουσίας του ιδιοκτήτη που κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος. Στη θέση του κτιρίου μάλιστα τοποθετήθηκε ο λεγόμενος "πυλώνας της ντροπής" τον οποίο έφτυναν οι περαστικοί προς ένδειξη αποτροπιασμού για τις παρανομίες του αξιωματούχου. Η πλατεία υπέστη ολοκληρωτικές καταστροφές κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς του έτους 1728, όπου είχαν καταστραφεί τα κτίρια στη νότια πλευρά της πλατείας ενώ κατά τους βρετανικούς βομβαρδισμούς στη μάχη της Κοπεγχάγης το 1807 είχαν καταστραφεί τα κτίρια της δυτικής πλευράς της πλατείας. Στη συνέχεια τα κτίρια γύρω από την πλατεία ανοικοδομήθηκαν και το έτος 1841 η πλατεία έλαβε το σημερινό της όνομα. Το έτος 1968 χρονολογία όπου πεζοδρομήθηκε η ευρύτερη περιοχή και η πλατεία έλαβε τη σημερινή της μορφή, τα περισσότερα σπίτια που την περιβάλλουν είναι πολύχρωμα και στο κέντρο της κυριαρχεί ένα σιντριβάνι από γρανίτη,

11.JPG


12.JPG


το οποίο κατασκευάστηκε από τον Soren Georg Jensen και το οποίο εγκαινιάστηκε το έτος 1971. Μετά την πεζοδρόμηση του κέντρου η πλατεία Grabrodretorv είχε γίνει στέκι των φοιτητών του πανεπιστημίου που είναι σχετικά κοντά. Στην πλατεία αυτή, σήμερα υπάρχουν αρκετά bar και restaurant. Αυτός είναι και ο λόγος που την επισκέπτομαι πολύ συχνά, όταν βρίσκομαι στην Κοπεγχάγη, οποιαδήποτε ώρα και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Και σε αυτό το ταξίδι βρέθηκα συχνά στα bar και στα restaurant της πλατείας Grabrodretorv.

13.JPG


14.JPG


15.JPG


16.JPG


Μέχρι και τουριστικές άμαξες διέθετε η πλατεία.

17.JPG


Πολύ κοντά στην πλατεία Grabrodretorv. περνώντας από δρομάκια,

18.JPG


φτάνεις άμεσα εκεί όπου βρίσκεται ο Στρογγυλός Πύργος της Κοπεγχάγης (Rundetaam).

19.JPG


20.JPG


O Στρογγυλός Πύργος της Κοπεγχάγης (Rundetaam) κατασκευάστηκε το έτος 1642, με εντολή του βασιλιά Κρίστιαν ΙV, διαθέτει ύψος 35m και προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη και τη θάλασσα

21.JPG


22.JPG


από τα μπαλκόνια και τα ανοίγματα του παλαιότερου εν λειτουργία αστεροσκοπείου της Ευρώπης, το οποίο στεγάζεται στον πύργο. Άλλωστε η κατασκευή του πύργου αυτού είχε ως στόχο τη χρησιμοποίησή του ως αστρονομικού παρατηρητηρίου.
Άρχισα να ανεβαίνω στον πύργο. Εύκολη η ανάβαση.

23.JPG


Πριν ολοκληρώσω την ανάβαση παρατηρώ

24.JPG


ότι η κατασκευή του πύργου αυτού είχε ως στόχο τη χρησιμοποίησή του ως αστρονομικού παρατηρητηρίου, όπως είχα γράψει παραπάνω.
Στον πύργο πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Δανός φιλόσοφος, ποιητής και θεολόγος Σαίρεν Κίκεργκορ. Τα κάγκελα γύρω από τον εξώστη του πύργου κατασκευάστηκαν το έτος 1643 και στο κιγκλίδωμα διακρίνεται το μονόγραμμα του βασιλιά Κρίστιαν ΙV καθώς και τα γράμματα RFP, τα οποία είναι συντομογραφία της αγαπημένης φράσης του τότε βασιλιά Regna Firmat Pietas δηλαδή η ευλάβεια στηρίζει τα βασίλεια.
Ανέβηκα και έριξα μια ματιά στα μηχανήματα του αστεροσκοπείου.

25.JPG


26.JPG


Ήταν κλειστό. Στη συνέχεια βγήκα στον εξώστη και άρχισα να απολαμβάνω τη θέα της πόλης.

27.JPG


28.JPG


29.JPG


Η θέα ήταν υπέροχη και προς τον Καθεδρικό Ναό της Κοπεγχάγης, ο οποίος ήταν κοντά,

30.JPG


και προς τη γέφυρα Oresund, μακριά στο βάθος,

31.JPG


ακόμα και προς το ξενοδοχείο μου

32.JPG


33.JPG


και γενικά προς το κέντρο της πόλης.
Κατεβαίνοντας, σε μια αίθουσα του πύργου υπήρχε μια έκθεση για την επέτειο των πενήντα ετών από τότε που πάτησε ο άνθρωπος στη Σελήνη.

34.JPG


35.JPG


36.JPG


37.JPG


Παρακάτω, μέχρι και παρεκκλήσι παρατήρησα σε αίθουσα του πύργου.

38.JPG


Βγήκα έξω από τον πύργο περπατώντας σε όμορφα δρομάκια.

39.JPG


Κοντά στον Στρογγυλό Πύργο της Κοπεγχάγης και βόρεια του κεντρικού πεζόδρομου Strøget (κοντά και στις επί του πεζόδρομου πλατείες Gammeltorv και Nytorv) βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της Κοπεγχάγης.

40.JPG


Ο Καθεδρικός Ναός της Κοπεγχάγης (εκκλησία της Παναγίας), στη σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε το έτος 1829, από τον αρχιτέκτονα Christian Frederik Hansen (1756-1945) και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρώτες προσπάθειες για την κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησαν το έτος 1187 από τον αρχιεπίσκοπο Absalon (επίσκοπο της Ζηλανδίας, τότε πρωτεύουσας της Δανίας). Ο Καθεδρικός Ναός της Κοπεγχάγης ιδιαίτερα εσωτερικά είναι ένας πολύ όμορφος ναός, μετά την ανακαίνισή του για το γάμο του διαδόχου του θρόνου. Σε αυτόν τον καθεδρικό, βρίσκεται το περίφημο άγαλμα του Χριστού, του Δανοϊσλανδού γλύπτη Thorvaldsen (1770-1844), καθώς και τα αγάλματα των δώδεκα αποστόλων επίσης δημιουργήματα του Thorvaldsen. Την οροφή της εκκλησίας διακοσμούν επιχρυσωμένα λουλούδια. Ο Καθεδρικός Ναός της Κοπεγχάγης είναι από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στη Δανία με χωρητικότητα άνω των 1000 ατόμων στο εσωτερικό του. Η βασιλική οικογένεια έχει το δικό της χώρο στην εκκλησία στον δεύτερο όροφο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι στην εκκλησία γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα συναυλίες.
Δίπλα στον Καθεδρικό Ναό της Κοπεγχάγης βρίσκεται το παλαιότερο (έτους 1479) και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Δανίας

41.JPG


και η βιβλιοθήκη αυτού.

42.JPG


43.JPG
 

thanos75

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
3.395
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καλιφόρνια-Χαβάη
Μια πολύ αγαπημένη πόλη και μια γενικότερα αγαπημένη μου χώρα, την οποία σίγουρα κάποια στιγμή θα ξαανεπισκεφθώ. Καταπληκτικές φωτος
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.412
Likes
4.501
Πολύ ωραία ιστορία μέχρι στιγμής με πολλές κ αναλυτικές πληροφορίες για κάθε αξιοθέατο. Αν μπορείς δώσε μας το όνομα της μπυραρίας στο κέντρο να την έχουμε στα υπόψη για την επόμενη φορά.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
@thanos 75, σε ευχαριστώ πολύ για την παρέμβασή σου. Και για εμένα η Κοπεγχάγη είναι μια πολύ αγαπημένη μου πόλη και η Δανία αγαπημένη μου χώρα.

@escursione, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια (γραπτά). Τη μπυραρία την αναφέρω σε παρακάτω εδάφιο της παρούσας ιστορίας, όπου γράφω:
"Στην Κοπεγχάγη έχω δύο αγαπημένα καταστήματα ένα για μπίρα και φαγητό και ένα για ποτό. Και όχι μόνον αυτά.
Η μπιραρία - ζυθοποιείο για φαγητό είναι το επί της οδού Vesterbrogade 3 A Hereford Beefstouw,

1.JPG


2.jpg


δίπλα στην κεντρική είσοδο του πάρκου Τίβολι.

3.JPG


Και τώρα ας προχωρήσω στη συνέχεια της συνοπτικής ιστορίας.¨





4-Η Περιοχή του Δημαρχείου-Tivoli.

Όποιος βρίσκεσαι στην Κοπεγχάγη από την πλατεία του Δημαρχείου περνάει αρκετές φορές και την ημέρα και τη νύχτα.
Η πλατεία του Δημαρχείου της Κοπεγχάγης, η Rådhuspladsen,

1.JPG


είναι μια μεγάλη πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, στο νοτιοδυτικό άκρο του πεζόδρομου Strøget, θεωρείται το κέντρο της πόλης, στο σημείο από όπου μετρώνται οι αποστάσεις στην Κοπεγχάγη.
Μάλιστα την πρώτη ημέρα που βρέθηκα αυτή τη φορά στην Κοπεγχάγη, στην πλατεία Δημαρχείου, παρά τη βροχή, γινόταν μεγάλη συγκέντρωση για το σημαντικότερο ζήτημα της εποχής μας, δηλαδή για την αλλαγή πολιτικής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι δυστυχώς ήδη παρούσα.

2.JPG


3.JPG


Αρκετή ώρα πέρασα κι εγώ στην κινητοποίηση, εφοδιασμένος με σχετικά φυλλάδια, μέχρι τη λήξη της. Όταν ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση προχώρησα, μουσκεμένος, αφού ποτέ δεν κουβαλάω ομπρέλα και διαπίστωσα ότι σε όλη την πόλη ήταν αναρτημένα πανό για το ζήτημα αυτό.

4.JPG


Στο νότιο τμήμα της πλατείας Δημαρχείου βρίσκεται το Statue of Andersen, ένα χάλκινο άγαλμα κατασκευασμένο από τον Henry Luckow-Nielsen (1902-1992), κατασκευασμένο το έτος 1965 και το οποίο παρουσιάζει τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν να κάθεται κρατώντας ένα βιβλίο.

5.JPG


6.JPG


Το Copenhagen City Hall (Δημαρχείο της Κοπεγχάγης) βρίσκεται επί της Rådhuspladsen 1, δηλαδή επί της πλατείας του Δημαρχείου. Οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου του Δημαρχείου της Κοπεγχάγης ξεκίνησαν το έτος 1892, το κτίριο στη σημερινή του μορφή εγκαινιάστηκε το έτος 1905 (12 Σεπτεμβρίου) και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Martin Nyrop, εμπνευσμένο από το Δημαρχείο της Σιένα, με την πλούσια διακοσμημένη πρόσοψη και τον υψηλό (105,60m) πύργο του ρολογιού.

7.JPG


8.JPG


Απέναντι από το Δημαρχείο της Κοπεγχάγης και την πλατεία Δημαρχείου βρίσκονται οι Κήποι Tivoli.

9.JPG


10.JPG


Οι κήποι Tivoli λειτουργούν από το έτος 1843 και διαθέτουν το δεύτερο παλιότερο λούνα παρκ του κόσμου. Με περισσότερους από 4.5 εκατομμύρια επισκέπτες των χρόνο είναι επίσης και το περισσότερο επισκέψιμο θεματικό πάρκο στην Σκανδιναβία καθώς και το τέταρτο σε αριθμό επισκεπτών στην Ευρώπη.

11.JPG


12.JPG


Οι κήποι Tivoli βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία στην πόλη της Κοπεγχάγης (σε αντίθεση με νεότερα πάρκα του είδους, σε διάφορες πόλεις, που συνήθως βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο), ανάμεσα από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και το Δημαρχείο της Κοπεγχάγης.
Στο πάρκο Τίβολι υπάρχουν ρόλερ κόστερ, καρουζέλ και πολλά άλλα ψυχαγωγικά παιχνίδια για μικρούς, αλλά και για μεγάλους. Από τα παιχνίδια του λούνα παρκ ξεχωρίζει το Rutschebanen, το ξύλινο ρόλερ κόστερ που λειτουργεί από το έτος 1914 και είναι ένα από τα τελευταία, παγκοσμίως, του είδους του, καθώς και το aquila που είναι μια γιγαντιαία κούνια με επιταχύνσεις οι οποίες προσεγγίζουν και τα 4g.

13.JPG


14.JPG


Γενικά στο πάρκο των 82.000 τετραγωνικών μέτρων συμπεριλαμβάνονται συνολικά 27 παιχνίδια καθώς και αρκετοί ανοιχτοί χώροι για θεάματα και μουσικές εκδηλώσεις, χώροι για πικ νικ, ρεστοράν, τουαλέτες και γενικά οτιδήποτε χρειάζεστε για να περάσετε μια ολόκληρη ημέρα διασκέδασης.
Τα παιχνίδια λειτουργούν κατά βάση τους θερινούς μήνες, σημειώνεται όμως ότι το πάρκο ανοίγει εν μέρει και κατά την περίοδο του χειμώνα με ειδικά θεματικά προγράμματα.
Και τη νύχτα είναι όμορφα στους φωτισμένους κήπους Τίβολι.

15.JPG


16.jpg


Ήμουν και τυχερός, καθώς είχα πέσει και στην πρώτη ημέρα εορτασμού του Halloween.
Δίπλα στους κήπους Τίβολι, επί της H. C. Andersens Boulevard, βρίσκεται η Ny Carlsberg Glyptotek,η οποία είναι ένα μουσείο τέχνης της προσωπικής συλλογής του Carl Jacobsen (1842-1914), γιου του ιδρυτή της ζυθοποιίας Carlsberg.

17.JPG


18.jpg


Αρχικά η συλλογή περιελάμβανε γλυπτά από τους αρχαίους πολιτισμούς γύρω από τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ρώμης και της Ελλάδας, όπως επίσης και πιο μοντέρνα γλυπτά όπως η συλλογή του διάσημου Γάλλου καλλιτέχνη Auguste Rodin. Όμως το μουσείο διαθέτει και μια εξίσου σημαντική συλλογή από πίνακες, από Γάλλους ιμπρεσιονιστές (Jacques-Louis David, Monet, Pissarro, Renoir, Degas, Cézanne) και μετα-ιμπρεσιονιστές (Van Gogh, Toulouse Lautrec, Bonnard) όπως επίσης και έργα από τον χρυσό αιώνα της Δανίας.
Σημειώνεται ότι ο Carl Jacobsen, εκτός από τα πολιτιστικά του ενδιαφέροντα ήταν και ένας οραματιστής επιχειρηματίας ο οποίος δρομολόγησε την εξέλιξη της ζυθοποιίας Carlsberg από μια τοπική ζυθοποιία της Κοπεγχάγης σε μια πολυεθνική εταιρεία.
Βέβαια εγώ προτιμώ (ως γνωστό) τις μικρές τοπικές ζυθοποιίες.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
@turms, σ' ευχαριστώ για την παρέμβασή σου. Πράγματι η Κοπεγχάγη είναι όμορφη πόλη.






5-Nyhavn.

Η προκυμαία της Κοπεγχάγης Nyhavn, πρόκειται για ένα συγκρότημα πολύχρωμων κτιρίων του 17ου αιώνα

1.JPG


2.JPG


3.JPG


που βρίσκονται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα και συγκεκριμένα σε ένα κανάλι μήκους 450m το οποίο είχε διανοιχτεί από Σουηδούς αιχμαλώτους πολέμου, με εντολή του βασιλιά Κρίστιαν V. Η κατασκευή ξεκίνησε το έτος 1670 και ολοκληρώθηκε το έτος 1673.

4.JPG


5.JPG


6.JPG


Σήμερα στην προκυμαία Nyhavn, φιλοξενείται ένα τεράστιο πλήθος από καφετέριες μπαρ και εστιατόρια. Έχει χαρακτηριστεί λιμάνι-μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Μου αρέσει πολύ η βόλτα στην προκυμαία Nyhavn, περπατώντας και θαυμάζοντας τα πολύχρωμα κτίρια και τα παραδοσιακά ξύλινα πλοία τα οποία είναι αραγμένα στην προκυμαία.

7.JPG


8.JPG


9.JPG


10.JPG


11.JPG


12.JPG


13.JPG


Στο βόρειο τμήμα της προκυμαίας Nyhavn βρίσκονται τα πολύχρωμα χαρακτηριστικά σπιτάκια, φτιαγμένα από ξύλο, τούβλα και ασβέστη.

14.JPG


Το παλιότερο κτίριο, στο νούμερο 9, χρονολογείται από το έτος 1661.

15.JPG


16.JPG


Στην προκυμαία Nyhavn και συγκεκριμένα στο κτίριο με τον αριθμό 20

17.JPG


18.JPG


και αργότερα στο κτίριο με τον αριθμό 67,

19.JPG


20.JPG


έζησε για αρκετά χρόνια ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γράφοντας αρκετά από τα πιο διάσημα παραμύθια του. Φαίνεται ότι το περιβάλλον τον ενέπνεε.
Η γέφυρα στο Nyhavn κατασκευάστηκε το έτος 1874 και αντικαταστάθηκε στη σημερινή της μορφή το έτος 1912.

21.JPG


Στο δυτικό - βορειοδυτικό τμήμα (μυχό) του καναλιού, κοντά στη θέση από την οποία αναχωρούν τα καραβάκια για τη θαλάσσια βόλτα, βρίσκεται μια άγκυρα από πλοίο του 19ου αιώνα, αφιέρωμα στους Δανούς ναυτικούς που χάθηκαν κατά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο.

22.JPG


23.JPG


Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Κοπεγχάγη, έστω και αν είναι ενδιάμεσος σταθμός διηπειρωτικού ταξιδιού, η πρώτη κίνηση που κάνω είναι να κάνω μια βόλτα και να πιω μια μπίρα στο Nyhavn.

24.JPG


25.JPG


26.JPG


27.JPG


Και μια φωτογραφία της προκυμαίας Nyhavn από τη θάλασσα.

28.JPG
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
6-Kongens Nytorv.

Η Kongens Nytorv (Νέα Πλατεία του Βασιλιά) είναι η μεγαλύτερη και κατά πολλούς η ομορφότερη πλατεία της Κοπεγχάγης.

1.JPG


2.JPG


3.JPG


Βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο, στο τέλος του πολυσύχναστου κεντρικού πεζόδρομου Strøget, μεταξύ αυτού και της προκυμαίας της Κοπεγχάγης Nyhavn και περιτριγυρίζεται από σημαντικά κτίρια, όπως το κτίριο του Βασιλικού Θεάτρου της Δανίας,

4.JPG


5.JPG


6.JPG


το Hotel d’ Angleterre,

7.JPG


8.JPG


9.JPG


την έπαυλη Thott, η οποία σήμερα στεγάζει την Γαλλική πρεσβεία,

10.JPG


11.JPG


στην οποία υπήρχε πανό για την κλιματική αλλαγή

12.JPG


και το παλάτι Charlottenborg,

13.JPG


14.JPG


15.JPG


το οποίο είχε διέξοδο και προς την πλατεία Kongens Nytorv

16.JPG


και προς την προκυμαία Nyhavn.

17.JPG


Η πλατεία θεμελιώθηκε το 1670 από τον Βασιλιά Κρίστιαν V σε συνδυασμό με τα εκτεταμένα έργα που έγιναν για την επέκταση της οχύρωσης της πόλης.
Ο σχεδιασμός της πλατείας και της ευρύτερης περιοχής, είναι εμπνευσμένος από τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Παρισιού των αρχών του 17ου αιώνα.
Προς τιμήν του Βασιλιά Κρίστιαν V, στο κέντρο της πλατείας υψώνεται ένα άγαλμα που αναπαριστά τον βασιλιά ως έφιππο πολεμιστή.

18.JPG


19.JPG


Δεν υπάρχει περίπτωση για όποιον βρεθεί στην Κοπεγχάγη να μην περάσει από την επιβλητική και όμορφη πλατεία την Kongens Nytorv.

20.JPG
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
7-Νησί Slotsholmen-Παλάτι Κρίστιανσμποργκ

Μια μέρα προς το μεσημέρι περνούσα απέναντι από το νησί Slotsholmen στο κέντρο της Κοπεγχάγης, παρατηρώντας προς τη βασιλική βιβλιοθήκη.

1.JPG


The Royal Library, δηλαδή η βασιλική βιβλιοθήκη κατασκευάστηκε με εντολή του βασιλιά Φρειδερίκου ΙΙΙ, ολοκληρώθηκε το έτος 1653 και λειτουργεί για το κοινό από το έτος 1793. Στο τέλος του εικοστού αιώνα έγιναν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης, μεταξύ των οποίων και το εξωτερικό της σχήμα κατασκευασμένο από γρανίτη της Ζιμπάμπουε. Έτσι από το έτος 1999, οπότε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή, οι Δανοί την ονομάζουν "μαύρο διαμάντι". Η είσοδός της σε ύψος 29m φωτίζεται από την οροφή. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν χειρόγραφα και αυθεντικές πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, της Κάρεν Μπλίξεν, του Σαίρεν Κίκεργκορ, καθώς και χειρόγραφες παρτιτούρες του συνθέτη Καρλ Νίλσεν.
Πέρασα από τη γέφυρα η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά πεζούς και ποδηλάτες,

2.JPG


3.JPG


σε διαχωρισμένες λωρίδες κυκλοφορίας. Στο βάθος φαινόταν ο πύργος του παλατιού Κρίστιανσμποργκ.

4.JPG


5.JPG


6.JPG


Πέρασα από το θαλάσσιο κανάλι γύρω από τη νησίδα Slotsholmen.

7.JPG


Μπαίνοντας στη νησίδα Slotsholmen, κατευθύνθηκα προς το "μαύρο διαμάντι", δηλαδή προς τη βιβλιοθήκη.

8.JPG


Αφού μπήκα για λίγο μέσα για να παρατηρήσω την είσοδο και να πιω μια μπίρα στο καφέ της βιβλιοθήκης,

9.JPG


βγήκα έξω, στον περιβάλλοντα χώρο

10.JPG


και στη συνέχεια αποφάσισα να περάσω απέναντι από τη λεωφόρο Christians Brygge για να δω και το Παλάτι της Δυναστείας των Κρίστιαν το παλάτι «Κρίστιανσμποργκ» της Κοπεγχάγης. Περνώντας τη λεωφόρο Christians Brygge, το πρώτο που συνάντησα είναι το Krigsmuseet, ένα πολεμικό και ιστορικό μουσείο.

11.JPG


12.JPG


Το προσπέρασα γρήγορα και κατευθύνθηκα προς το βασιλικό κήπο της βιβλιοθήκης,

13.JPG


14.JPG


μια μικρή όαση στο κέντρο της πόλης.
Είναι τετραγωνικού σχήματος και στο κέντρο του βρίσκεται μια μικρή λιμνούλα. Είναι σε μια θέση που σου προσφέρει χαλάρωση τις ήρεμες ημέρες του φθινοπώρου.
Προς το βόρειο τμήμα του μικρού κήπου διακρίνονται κτίρια του παλατιού Κρίστιανσμποργκ και κυρίως ο ύψους 106m πύργος του παλατιού.

15.JPG


Προς το νότιο τμήμα του μικρού κήπου διακρίνονται το καφέ του βασιλικού κήπου, το εβραϊκό μουσείο Δανίας, κτίρια και αυτά του συγκροτήματος του παλατιού Κρίστιανσμποργκ.

16.JPG


17.JPG


Στο δυτικό τμήμα του βασιλικού κήπου της βιβλιοθήκης, βρίσκεται το άγαλμα του Δανού φιλόσοφου, ποιητή και θεολόγου Σαίρεν Κίκεργκορ (1813-1855), το οποίο παρουσιάστηκε το έτος 1918, αλλά είναι βασισμένο σε παλαιότερο άγαλμα του Louis Hasserliis (1844-1912).

18.JPG


Στη συνέχεια προχώρησα βόρεια-βορειοδυτικά,

19.JPG


20.JPG


προκειμένου να βρεθώ στο κεντρικό κτίριο του παλατιού Κρίστιανσμποργκ.

21.JPG


Το Παλάτι Κρίστιανσμποργκ, δηλαδή το Παλάτι της Δυναστείας των Κρίστιαν «Κρίστιανσμποργκ» βρίσκεται στο νησί Slotsholmen στο κέντρο της Κοπεγχάγης και αποτελεί έδρα του Κοινοβουλίου της Δανίας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επιπλέον στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας. Επίσης κάποιες άλλες πτέρυγες του κτιριακού συγκροτήματος χρησιμοποιούνται από τη βασιλική οικογένεια της Δανίας, αυτές είναι οι βασιλικές αίθουσες υποδοχής, το βασιλικό παρεκκλήσι και οι βασιλικοί στάβλοι. Το παλάτι έλαβε τη σημερινή του μορφή μετά τη διαδοχική βελτίωση του αρχικού κάστρου το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1167. Στις αρχές του 15ου αιώνα προστέθηκαν κάποια διοικητικά κτίρια, ενώ η κατασκευή ολοκληρώθηκε το έτος 1745 και το έτος 1794 έγινε η κύρια κατοικία του μονάρχη, όμως μετά από λίγους μήνες το παλάτι καταστράφηκε από πυρκαγιά, οπότε η βασιλική οικογένεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα. Από το έτος 1849 φιλοξενεί την έδρα του Δανικού κοινοβουλίου και οι τελευταίες εργασίες που του προσέδωσαν το νεομπαρόκ στυλ ολοκληρώθηκαν το 1928. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο παλάτι έχει ένα τεράστιο συμβολικό ρόλο για το κράτος της Δανίας καθώς σ' αυτό στεγάζονται οι αρχές και των τριών σημαντικότερων εξουσιών, της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας και από την άποψη αυτή είναι μάλλον το μοναδικό κτίριο στον κόσμο. Αρκετοί χώροι του συγκροτήματος είναι ανοιχτοί στο κοινό για προγραμματισμένες ξεναγήσεις,.

Πηγή: taxidologio.gr

Έκανα μερικές βόλτες και στους ανοιχτούς για το κοινό εσωτερικούς χώρους,

22.JPG


παλαιότερα είχα ανέβει στον ύψους 106m πύργο του παλατιού. Τότε η είσοδος ήταν δωρεάν (νομίζω και τώρα), αλλά δεν επιχείρησα να ανέβω αυτή τη φορά λόγω έλλειψης χρόνου και κάποιας μικρής ουράς που είδα στην είσοδο.
Συνέχισα τις βόλτες στον περιβάλλοντα χώρο του παλατιού,

23.JPG


24.JPG


Στην πλατεία του παλατιού βρίσκονται τα αγάλματα της Αθηνάς, του Ηρακλή και του Αισχύλου.
Ύστερα από λίγο, βγήκα έξω από τον χώρο του παλατιού Κρίστιανσμποργκ προς τα βορειοανατολικά.

25.JPG


Έξω από τον χώρο δέσποζε το άγαλμα του έφιππου Frederik VII.

26.JPG


Στο νησί Slotsholmen στο ανατολικό-βορειοανατολικό άκρο του βρίσκεται το Borsen το κτίριο του πρώην χρηματιστηρίου κατασκευής του έτους 1640. Ένα πολύ όμορφο κτίριο.

27.JPG


Αφού έκανα μια βόλτα προς το Borsen, πέρασα τη γέφυρα διάβασης Holmens πάνω από το θαλάσσιο κανάλι το οποίο περιβάλλει το νησί Slotsholmen,

28.JPG


29.JPG


έριξα μια ματιά προς το Κρίστιανσμποργκ,

30.JPG


προς το Borsen,

31.JPG


προς την εκκλησία Holmens Kirke (ναός του Χόλμεν),

32.JPG


που βρίσκεται απέναντι από τη νησίδα Slotsholmen και προχώρησα για να απολαύσω και άλλες τοποθεσίες του κέντρου της όμορφης πόλης.
Συγκεκριμένα κατευθύνθηκα προς την πλατεία Kongens Nytorv και προς την αγαπημένη μου προκυμαία Nyhavn, προκειμένου να πιω τις μπίρες μου απολαμβάνοντας το όμορφο περιβάλλον.

Παρακάτω μια φωτογραφία του "μαύρου διαμαντιού" από τη θάλασσα

33.JPG


και δυο φωτογραφίες από το θαλάσσιο κανάλι (Frederiksholms Kanal και Canal Nybrogade) το οποίο περιβάλλει το νησί Slotsholmen.

34.JPG


35.JPG
 
Last edited by a moderator:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
8-Βασιλική Σκηνή της Δανίας-Όπερα.

Ένα πρωινό βγαίνοντας από το ξενοδοχείο,

1.JPG


προχώρησα κατά μήκος της Amager Blvd και όταν έφτασα στη γέφυρα Langebro, αντί να προχωρήσω προς κέντρο, κατέβηκα προς τις αποβάθρες

2.JPG


και βρέθηκα στο επί της Islands Brygge 1 Café Langebro, ένα μπαρ που πέρασα μερικές νύχτες. Εκείνη την ώρα ήταν κλειστό.

3.JPG


Εκεί αποφάσισα αντί να κατευθυνθώ προς το κέντρο, να ακολουθήσω το δρόμο (Islands Brygge) δίπλα στο θαλάσσιο κανάλι με νοτιοδυτική κατεύθυνση,

4.JPG


5.JPG


την αντίθετη δηλαδή από αυτή που θα με οδηγούσε προς το κέντρο της πόλης και προς την προκυμαία Nyhavn. Ο δρόμος με οδήγησε στη γέφυρα Bryggebroen μία από τις νεότερες γέφυρες, η οποία λειτούργησε τις 13-09-2006. Δίπλα στη γέφυρα βρίσκεται το Cykelslangen, ένας φιδωτός υπερυψωμένος ποδηλατόδρομος - γέφυρα, μήκους 200m περίπου, πορτοκαλί χρώματος, ο οποίος ολοκληρώθηκε το έτος 2014. Η όλη αυτή περιοχή ευρισκόμενη νοτιοδυτικά του ξενοδοχείου, διαθέτει κτίρια σύγχρονης - πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής, τα οποία σε συνδυασμό με τις παραπάνω γέφυρες, είναι χαρακτηριστικά δείγματα του νεωτερισμού της πόλης.
Αφού έκανα μερικές βόλτες στην περιοχή, επέστρεψα στην αποβάθρα κάτω από τη γέφυρα Langebro

6.JPG


και προχώρησα κατά μήκος του δρόμου δίπλα στο θαλάσσιο κανάλι, παρατηρώντας τα σκάφη που ήταν μόνιμα αραγμένα και εκτελούσαν ρόλο άλλο ξενοδοχείου

7.JPG


και άλλο εστιατορίου (Viva),

8.JPG


παρατηρώντας τα κτίρια της Copenhagen Economics A/S

9.JPG


και επίσης παρατηρώντας το μαύρο διαμάντι, δηλαδή τη βασιλική βιβλιοθήκη,

10.JPG


πέρασα απέναντι και μετά την καθιερωμένη και καθημερινή βόλτα στην προκυμαία Nyhavn, προχώρησα βόρεια του άκρου της προκυμαίας προς το Κτίριο της Σκηνής του Βασιλικού Θεάτρου της Δανίας

11.JPG


Η Βασιλική Σκηνή της Δανίας (Skuespilhuset), πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο ανήκει στο Βασιλικό Θέατρο της Δανίας και βρίσκεται στην περιοχή Frederiksstaden σε κεντρικό σημείο της Κοπεγχάγης.
Δημιουργήθηκε με σκοπό να συμπληρώσει τις ανάγκες του Βασιλικού Θεάτρου (το οποίο όπως έχει ήδη αναφερθεί βρίσκεται στην πλατεία Kongens Nytorv) και έχει φιλοξενήσει σπουδαίες παραστάσεις μπαλέτου και όπερας. Η φουτουριστική αρχιτεκτονική του

12.JPG


13.JPG


το κατατάσσει στη λίστα με τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της πόλης και η πανοραμική θέα που προσφέρει προς την πόλη και το λιμάνι το κάνει έναν ιδανικό χώρο για μια απογευματινή επίσκεψη στο Café og Restaurant Ofelia, δηλαδή στο φημισμένο εστιατόριο που διαθέτει αλλά και στο άνετο καφέ.

14.JPG


Αυτό σκέφτηκα κι εγώ ένα μεσημέρι που μπήκα να πιω τη μπίρα μου.
Στους τοίχους του bar-restaurant, υπάρχουν σχετικές αφίσες.

15.JPG


16.JPG


Στο διάλειμμα των θεατρικών παραστάσεων υπήρχε μπουφές με φαγητά και ποτά για τους θεατές.

17.JPG


Το 40% του κτιρίου βρίσκεται σχεδόν πάνω στο νερό και μία από τις αγαπημένες συνήθειες των ντόπιων αλλά και πολλών επισκεπτών είναι ένας περίπατος στη προκυμαία του.
Γύρισα έξω από το κτίριο για να παρατηρήσω τις εξωτερικές όψεις του.

18.JPG


19.JPG


20.JPG


Απέναντι ακριβώς από τη Βασιλική Σκηνή της Δανίας, βρίσκεται η Όπερα της Κοπεγχάγης

21.JPG


22.JPG


Η Όπερα της Κοπεγχάγης, έργο του αρχιτέκτονα Henning Larsen, κατασκευής του έτους 2005, βρίσκεται στο νησί Holmen και θεωρείται από τα κτίρια ορόσημα της σύγχρονης - πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής της Κοπεγχάγης, κτίριο το οποίο στην αρχή είχε δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις κυρίως για την εξωτερική του όψη.

23.JPG


24.JPG


25.JPG


26.JPG


27.JPG


28.JPG


Σχετικά κοντά στην Όπερα, βρίσκεται η αγορά Reffen,

29.JPG


στην οποία μπορείς να δοκιμάσεις, οικονομικά, γεύσεις της πόλης.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.594
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom