Δανία Στάση Κοπεγχάγη.

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Καλώς όρισες!! Χαίρομαι πολύ που επέστρεψες και είσαι υγιής. Για να είμαι ειλικρινής, πολλές φορές όλο αυτό το διάστημα αναρωτιόμουν, πού χάθηκες και αν είσαι γερός. Όλα καλά λοιπόν :clap:
Δεν πειράζει για τα χαμένα ταξίδια, με λίγη υπομονή και πολλή αισιοδοξία πιστεύω ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε ταξιδιωτικούς ρυθμούς.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Ωραιος οδηγός , σε ευχαριστουμε πολύ!
Χρησιμος και για μελλοντικό ταξιδι.
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
Πάλι χάθηκες! Περιμένουμε! Τελικά Κοπεγχάγη ή Στοκχόλμη? Μεγάλα μοντέρνα ξενοδοχεία ή boutique hotels?
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
@Smaragda53, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, για την ώθηση που μου δίνεις. Έχω μπλέξει με τη δουλειά και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα ξεμπλέξω εύκολα. Ελπίζω με το νέο έτος να επανέλθω. Στο ερώτημα Κοπεγχάγη ή Στοκχόλμη, θα απαντήσω και στις δυο πόλεις. Προτεραιότητα Στοκχόλμη, αν και η Κοπεγχάγη είναι αγαπημένη μου και έχω φίλους. Να πας και στις δυο πόλεις, όχι μαζί αλλά σε ξεχωριστά ταξίδια, όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Τα ξενοδοχεία που μένω τα έχω αναφέρει. Freys hotel στη Στοκχόλμη, 71 Nyhavn, Radisson Blu Copenhagen Plaza και Scandinavia Hotel Copenhagen, στην Κοπεγχάγη στην οποία έχω πάει πολλές φορές. Πάντως ένα εδάφιο για την Κοπεγχάγη που είχα έτοιμο, αμέσως μετά το ταξίδι, θα το αναρτήσω σήμερα, ώστε να μου μείνουν μόνο δύο κεφάλαια, τα οποία τα έχω γράψει και θα προσπαθήσω να τα αναρτήσω σε ώρες εκτός του 20ωρου ωραρίου που έχω αναγκαστεί να εργάζομαι τους τελευταίους μήνες.

@KIKI, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια (γραπτά), τα οποία έχουν ιδιαίτερη αξία όταν προέρχονται από έναν πολυταξιδευμένο άνθρωπο, όπως εσύ.

@Klair, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σου για την υγεία μου. Κακό σκυλί, ψόφο δεν έχει. Και μάλιστα όταν τρέφεται με malt. Διάβασα διαγώνια την ιστορία σου για την Αχαϊα. Εννοείς προφανώς τη Νοτιοανατολική Αχαϊα. Βάλε την ιστορία στις ταξιδιωτικές στην Ελλάδα για να συνεισφέρουμε και εμείς.
Π.χ., γνωρίζεις ότι οι ΕΕΛ Κλειτορίας ήταν οι πρώτες που κατασκευάστηκαν στο Νομό για την απορρύπανση του Αροάνιου τα τέλη της δεκαετίας του 1980; (Σήμερα απαιτείται μερική αναβάθμιση)
Γνωρίζεις ότι στη Λυκούρια έχει κατασκευαστεί ΒΙΟΚΑ, ο οποίος θα επεκταθεί και ότι προβλέπεται υδροδότηση από τις πηγές του Λάδωνα;
Μπορεί πολλούς να τους αφήνουν αδιάφορους τα έργα υποδομής μιας περιοχής, αλλά πιστεύω ότι αυτό δεν είναι σωστό. Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν πάω, το πρώτο που θα εξετάσω είναι τα έργα υποδομής. Επαγγελματική διαστροφή; Ίσως.
Μπορώ να συμβάλλω στην ιστορία σου, αν τα καταφέρω τη νύχτα (λόγω κόπωσης) να τη διαβάσω και θα έχω αρκετά θέματα να βοηθήσουν την ιστορία σου (αν θες). Πάντως σε ευχαριστώ πολύ. Η αποχή μου έχει σχέση με πολλές δουλειές εντός και εκτός Ελλάδας.
Έγραψα για τα ορεινά της Αχαίας, αν και μένω παραλιακά.







12-Κριστιάνια.

Ένα πρωινό, παρατηρώντας από το δωμάτιο του ξενοδοχείου μου την πόλη,

1.JPG


αποφάσισα αντί να ακολουθήσω δυτική κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης,

2.JPG


να ακολουθήσω βορειοανατολική κατεύθυνση,

3.JPG


να περάσω την πεζογέφυρα κοντά στο ξενοδοχείο

4.JPG


και να κατευθυνθώ από το αλσύλιο που έβλεπα μπροστά μου, προς την εκκλησία Vor Frelsers Kirke (εκκλησία της Σωτηρίας μας)

5.JPG


και να συνεχίσω για την περιοχή της Κριστιάνια.
Βγήκα από το ξενοδοχείο, πέρασα απέναντι την Amager Blvdπροχώρησα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του κέντρου, πέρασα την πεζογέφυρα,

6.JPG


παρατηρώντας προς τη Vor Frelsers Kirke

7.JPG


έκανα μια όμορφη βόλτα στο άλσος

8.JPG


9.JPG


προχωρώντας μέσω αυτού προς το στόχο μου, στο άλσος υπήρχαν και παιδικές χαρές

10.JPG


και κάποια στιγμή κατέβηκα

11.JPG


και ύστερα από λίγο βρέθηκα στη Vor Frelsers Kirke.

12.JPG


Η Vor Frelsers Kirke (Εκκλησία της Σωτηρίας μας) είναι διάσημη για την ελικοειδή κορυφή της που με την χρήση εξωτερικής σκάλας ο επισκέπτης μπορεί να ανέβει στην κορυφή και να απολαύσει την εξαιρετική θεά προς το κέντρο της Κοπεγχάγης.
Η εκκλησία ξεχωρίζει επίσης και για το επιβλητικό "καριγιόν" (μουσικό όργανο συνδεδεμένο με το καμπαναριό) το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Βόρεια Ευρώπη και παίζει μελωδίες κάθε ώρα από 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.
Το βασικό σώμα της εκκλησίας κατασκευάστηκε το 1695 ενώ η ελικοειδή κορυφή ολοκληρώθηκε το 1752. Η αρχιτεκτονική είναι Ολλανδικού μπαρόκ ρυθμού.
Σκέφτηκα προς στιγμή να ανέβω στην κορυφή, αλλά μια μικρή ουρά που υπήρχε με απέτρεψε.

13.JPG


Αφού έκανα ένα γύρο στον περίβολο της εκκλησίας, αποχώρησα,

14.JPG


κατευθυνόμενος προς τη γειτονική Κριστιάνια.

15.JPG


Μπήκα από τη βορειοδυτική πύλη.

16.JPG


Η Κριστιάνια είναι μια περιοχή 34 εκταρίων, σε ένα πρώην στρατόπεδο, με 850 κατοίκους και η οποία έχει αυτοανακηρυχτεί ως αυτόνομη.

17.JPG


18.JPG


Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βάλει τους δικούς τους κανόνες, "αναρχικών" ιδεών, ενώ μέχρι και το έτος 2004 το κράτος αποδεχόταν την πώληση ελαφριών ναρκωτικών. Από την ίδρυση της, το έτος 1971 και μετά η Κριστιάνια και το καθεστώς της έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και αντιμαχιών, με τα τελευταία χρόνια να γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την κατάργηση της.
Στην Κριστιάνια κυκλοφορούν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όπως φοιτητές, μουσικοί, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί αλλά και συνταξιούχοι, άνεργοι και άστεγοι. Επίσης υπάρχουν μικροεπιχειρήσεις όπως ξυλουργών, σιδηρουργών ένα κατάστημα με ποδήλατα, καφετέριες, restaurants, jazz και blues μπαρ, γκαλερί, συναυλιακούς χώρους και έναν φούρνο που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα για 7 μέρες την εβδομάδα και τέλος ένα μικρό παζάρι με μικροαντικείμενα.
Έκανα μια βόλτα για αρκετή ώρα,

19.jpg


20.jpg


21.JPG


22.JPG


23.JPG


24.JPG


25.JPG


και κάποια στιγμή βγήκα από την ανατολική πλευρά.
Μετά την Κριστιάνια, περιδιάβαινα σε ήρεμες περιοχές, απολήξεις θαλασσινών καναλιών,

26.JPG


27.JPG


28.JPG


29.JPG


μέχρι που έφτασα σε μια περιοχή ανατολικά του Nyhavn, όπου είχε αρκετά μαγαζάκια με street food.

30.JPG


31.JPG


Σταμάτησα λίγο, έφαγα ελαφρά, δοκίμασα και κρασάκια και μπίρες και στη συνέχεια πέρασα τις φουτουριστικές πεζογέφυρες - ποδηλατογέφυρες

32.JPG


33.JPG


και βρέθηκα ακόμα μια φορά στην αγαπημένη μου προκυμαία Nyhavn.

34.JPG
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Σήμερα που έχω χρόνο και διάθεση (μόλις γύρισα από το ματς, όπου όπως είδα επανερχόμαστε στην Α1 - για να μείνουμε), σκέφτηκα ότι για να μην αφήνω εκκρεμότητες πρέπει να ολοκληρώσω την ιστορία μου.


13-Φαγητά και ποτά.
Στην Κοπεγχάγη έχω δύο αγαπημένα καταστήματα ένα για μπίρα και φαγητό και ένα για ποτό. Και όχι μόνον αυτά.
Η μπιραρία - ζυθοποιείο για φαγητό είναι το επί της οδού Vesterbrogade 3 A Hereford Beefstouw,

1.JPG


2.jpg


δίπλα στην κεντρική είσοδο του πάρκου Τίβολι.

3.JPG


Το μπαρ για ποτό είναι το επί της Kompagnistræde 11, Κοπεγχάγη αγαπημένο μου jazz bar La Fontaine.

4.jpg


5.jpg


Αλλά εκτός από τα παραπάνω για φαγητό και μπίρα στην Κοπεγχάγη πηγαίνω και στην επί της οδού Vesterbrogade 29 μπιραρία BrewPub Copenhagen

6.JPG


Επίσης στην Κοπεγχάγη μου αρέσουν για φαγητό και για μπίρα ή οινοποσία διάφορα bar-restaurant στην όμορφη πλατεία Grabrodretorv, όπως το Bøf & Ost (Gråbrødretorv 13),

7.JPG


8.jpg


9.JPG


10.JPG


το wine bar Huks Fluks (Gråbrødretorv 8),

11.JPG


12.jpg


το Sporvejen (Gråbrødretorv 17),

13.jpg


14.jpg


αλλά και κάποια άλλα κοντά στην πλατεία, όπως το επί της Store Kannikestræde 15 (στη γωνία με την οδό Lille Kannikestræde), Det Lille Apotek,

15.JPG


16.JPG


ένας όμορφος χώρος ο οποίος θεωρείται το παλαιότερο restaurant της Κοπεγχάγης, το οικονομικό για τα δεδομένα της Κοπεγχάγης Dalle Valle, επί της Fiolstræde 3-5 και για την ακρίβεια επί της γωνίας των οδών Fiolstræde και Krystalgade,

17.JPG


καθώς και πολλά άλλα εστιατόρια, σε άλλες περιοχές της Κοπεγχάγης (δεν αναφέρομαι στο Noma).
Επειδή όταν βρίσκομαι στην Κοπεγχάγη, τα βήματά μου με οδηγούν στην αγαπημένη μου προκυμαία Nyhavn το restaurant που προτιμώ εκεί είναι το Cap Horn (Hovedgaden 43).

18.JPG


Για να πιω τα ποτά μου αναζητώ, εκτός από το αγαπημένο μου jazz bar, το επί της οδού Lavendelstræde 15 Taphouse,

19.JPG


το επί της οδού Nybrogade 10 Ruby, το επί της οδού Løngangstræde 21c Mojo blues bar, το επί της οδού Rådhusstræde 13 Bastard Café, τα μπαράκια Wecycle Copenhagen (Islands Brygge 21) και Café Langebro (Islands Brygge 1),

20.JPG


τα οποία βρίσκονται κοντά στο ξενοδοχείο μου και αρκετά άλλα

21.JPG


22.JPG


τα οποία επισκέπτομαι όταν βρίσκομαι στην Κοπεγχάγη. Και επειδή η Κοπεγχάγη θεωρείται ακριβή πόλη όσον αφορά στα ποτά, έχω το αντίδοτο. Και το αντίδοτο ονομάζεται Den Glade Gris (The Happy Pig).

23.JPG


24.JPG


25.JPG


Bar στο οποίο η μπίρα κόστιζε κάτω από 3 ευρώ. Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Πάντως όπως προανέφερα τα δυο αγαπημένα μου στέκια στην Κοπεγχάγη είναι η μπιραρία - ζυθοποιείο A Hereford Beefstouw

26.jpg


27.JPG


28.jpg


και το αγαπημένο μου jazz bar La Fontaine.

29.jpg


30.jpg


31.jpg


32.jpg


33.jpg
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Βρήκα μια ιστορία που δεν είχα κλείσει. Δεν μου αρέσουν οι εκκρεμότητες. Τελευταίο κεφάλαιο. Συμπερασματική αναφορά (δηλαδή Επίλογος).


14-Επίλογος.
Τo τελευταίο πρωινό του ταξιδιού μου αυτού στην Κοπεγχάγη ξύπνησα χαλαρά μετά το ξενύχτι της προηγούμενης νύχτας στο αγαπημένο μου jazz bar La Fontaine. Κοίταξα προς την πόλη από το παράθυρο μου στο ξενοδοχείο.

1.JPG


2.JPG


Στη συνέχεια πήρα την αποσκευή μου, κατέβηκα έκανα άμεσα check out και στην έξοδο του ξενοδοχείου μου Radisson Blu Scandinavia Hotel Copenhagen, πήρα το πρώτο από τα ταξί που ήταν μπροστά και κατευθύνθηκα προς το αεροδρόμιο.

3.JPG


4.JPG


Έφτασα σε λιγότερο από 15 λεπτά στο αεροδρόμιο. Πέρασα γρήγορα (fast track) τους ελέγχους και περπατώντας στο όμορφο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης κατευθύνθηκα

5.JPG


προς το lounge της SAS.

6.jpg


Στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης το lounge της SAS, είχε λιτό φαγητό, μικρή ποικιλία από οίνους και μπίρες, όλα αυτά πιθανώς και λόγω ώρας γιατί άλλες φορές είχα παρατηρήσει μεγαλύτερη ποικιλία, ενώ διαθέτει άνετα καθίσματα, σημαντικό στοιχείο για τις αρκετές φορές που έχω χρησιμοποιήσει την Κοπεγχάγη για ενδιάμεσο σταθμό.

7.jpg


8.jpg


9.jpg


Όταν πλησίασε η ώρα αναχώρησης, κατευθύνθηκα προς το αεροπλάνο.

10.JPG


11.JPG


Το αεροπορικό ταξίδι, πράγματι, κύλισε υπέροχα. Απογειωθήκαμε, απόλαυσα από ψηλά τη σκανδιναβική φύση, τις απέναντι περιοχές, το έντονο υγρό στοιχείο που κυριαρχεί,

12.JPG


13.JPG


14.JPG


15.JPG


16.JPG


και μετά την οπτική απόλαυση, αφοσιώθηκα γρήγορα στις υλικές απολαύσεις. Ποτό και φαγητό.
Στο αεροπλάνο της Aegean, ευτυχώς ήμουν πάλι business class εκμεταλλευόμενος τα προνόμια της χρυσής κάρτας. Ήμουν σε θέση μπροστά (1A), οπότε εκτός από το ποτό καλωσορίσματος, τα φαγητά,

17.jpg


είχα στη διάθεσή μου και τέσσερις ποικιλίες από εξαιρετικά κρασιά. Όταν έφτασε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προχώρησα γρήγορα προς το parking. Πήρα το αυτοκίνητο και σε λιγότερο από δύο ώρες, ήμουν σπίτι μου, έπεσα στη θάλασσα και οργάνωσα τις φωτογραφίες του ταξιδιού.
Κι αυτή τη φορά πέρασα πολύ όμορφα στο ταξίδι στην Κοπεγχάγη.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, τα ταξίδια (ή μάλλον η διαβίωση) στην Κοπεγχάγη, όπως και γενικότερα στη Σκανδιναβία, όλοι γνωρίζουμε είναι ακριβά. Στη Δανία είναι λίγο λιγότερο ακριβά από ότι στην υπόλοιπη Σκανδιναβία. Τα παρακάτω στοιχεία έχουν ληφθεί από την εφαρμογή της Revolut.

Μετακινήσεις.
Το αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα – Κοπεγχάγη – Αθήνα, κόστισε περίπου 140 ευρώ, με Aegean, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων δαπανών, για τηλεφωνική κράτηση μέσω της Aegean, για κλάση S, ώστε να είναι δυνατή η αναβάθμιση της κράτησης σε θέση business. Θεωρώ ότι το εισιτήριο το έκλεισα σε σχετικά χαμηλή τιμή, αν συνυπολογιστεί ότι ήταν ναύλος S.
Οι λοιπές μετακινήσεις κόστισαν:
Το ταξί από το αεροδρόμιο Kastrup της Κοπεγχάγης έως το ξενοδοχείο μου Radisson Blu Scandinavia Hotel Copenhagen κόστισε 28,79 ευρώ (215 DKR). Η επιστροφή από το ξενοδοχείο έως το αεροδρόμιο κόστισε 27,59 ευρώ (206 DKR).
Μια νύχτα που έβρεχε έντονα και πήρα ταξί, από το jazz bar La Fontaine έως το Radisson Blu Scandinavia Hotel Copenhagen, κόστισε 13,87 ευρώ (103 DKR).
Μια ωριαία βόλτα με καραβάκι από την προκυμαία Nyhavn, με την εταιρεία Stromma Danmark, κόστισε 12,80 ευρώ (95 DKR).

Διαμονή.
Είχα κάνει κράτηση στο ξενοδοχείο Radisson Blu Scandinavia Hotel Copenhagen, στο οποίο η διανυκτέρευση κόστισε 110 ευρώ χωρίς πρωινό.

Κόστος διαβίωσης.
Όπως είναι γνωστό, το κόστος διαβίωσης στηn Κοπεγχάγη είναι σχετικά υψηλό.
Από άποψη φαγητού, μαζί με δύο λίτρα μπίρας παρασκευής του ζυθοποιείου ή με ένα μπουκάλι οίνου κόστιζαν από 200 DKR έως 420 DKR (από 26,60 ευρώ έως 55,90 ευρώ.
Η ίδια μεγάλη διακύμανση των τιμών υπάρχει και στα ποτά. Από 25 DKR (3,25 ευρώ) το ποτήρι 0.5lt η μπίρα και 80 DKR μπίρα και malt whisky (10,40 ευρώ - στα στέκια που πηγαίνω), έως αρκετά υψηλότερες τιμές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, όσες ημέρες έμεινα στην Κοπεγχάγη δεν είδα πως είναι οι Κορώνες Δανίας (αυτή τη φορά). Το ίδιο και σε όλη τη Σκανδιναβία, αλλά και σε άλλα κράτη. Τα πάντα πλήρωνα με πιστωτική κάρτα, οπότε η ως άνω ισοτιμία, προέκυψε από τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας (Revolut).
Επαναλαμβάνω. Κι αυτό το ταξίδι στην Κοπεγχάγη ήταν πάρα πολύ όμορφο.
Και μερικές φωτογραφίες από την αγαπημένη μου Κοπεγχάγη.

18.JPG


19.JPG


20.JPG


21.JPG


22.JPG


23.JPG


24.jpg


25.jpg


Πέρασα πάρα πολύ ωραία στην Κοπεγχάγη και έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τη μουσική σκηνή της πόλης. Και να υπενθυμίσω κάτι που γράφω επιστρέφοντας από κάθε ταξίδι στη Σκανδιναβία. Ο μεγάλος αριθμός ΑΜΕΑ που κυκλοφορεί. Αυτό αποδεικνύει, ότι η Δανία, όπως και οι άλλες Σκανδιναβικές χώρες, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα για την απόλυτη ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία. Άλλωστε αυτό το παρατηρώ σε όλα τα ταξίδια στις Σκανδιναβικές χώρες.
Θα επιστρέψω πολύ σύντομα στην Κοπεγχάγη.
Είναι και ενδιάμεσος σταθμός.
Στάση Κοπεγχάγη.



ΤΕΛΟΣ



ΥΓ. Σας βρήκα εξαιρετικό και οικονομικό χώρο και που να διανυκτερεύσετε, εάν πετάτε με πρωινή πτήση της SAS, για Φερόες, Ισλανδία, Τόκιο, Πεκίνο, Σαγκάη, Χογκ Κογκ, Αμερική κλπ κλπ κλπ. Δεν απαιτείται ξενοδοχείο. Πίνετε τα ποτά σας και ακούγοντας μουσική στο jazz bar La Fontaine.
 

goulasc

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
1-Εισαγωγή.

Όμορφη πόλη η Κοπεγχάγη.

View attachment 311490

View attachment 311491

Μια πόλη με την οποία διατηρώ δεσμούς για πάνω από τριάντα χρόνια. Από τότε που ήμουν σχετικά νέος στο επάγγελμα και είχα αρχίσει να συνεργάζομαι με μια πολύ μεγάλη εταιρεία από τη Δανία. Έμαθα πολλά από τους Δανούς συνεργάτες. Αναπτύξαμε και ιδιαίτερη φιλία με κάποιους από τους επικεφαλής των τμημάτων τα οποία είχαν σχέση με το αντικείμενο της εργασίας μας. Ανταλλάσσαμε επισκέψεις, ενώ εργαστήκαμε μαζί και στην Αφρική και στην Ασία. Με έναν από αυτούς διατηρώ ακόμα άριστες φιλικές σχέσεις. Βέβαια τώρα αυτός έχει συνταξιοδοτηθεί. Όμως και τώρα βρισκόμαστε δυο - τρεις φορές το χρόνο, είτε στη Δανία, είτε στην Ελλάδα. Από τη συνεργασία μας αυτή και από τη φιλία που προέκυψε, όποτε μπορώ περνάω από την Κοπεγχάγη. Έστω και για λίγη ώρα, αφού ξέρω ότι θα δω ένα φίλο. Και επειδή το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος το προτιμώ, έστω και αν η SAS δεν είναι και η καλύτερη αεροπορική εταιρεία. Βέβαια δίνει μίλια και μάλιστα το 100%. Αλλά και τα εισιτήρια τα οποία εκδίδεις με μίλια, έχει πολύ χαμηλού κόστους πρόσθετα (φόρους κλπ- άσχετα αν αυτή την περίοδο η SAS έχει αναστείλει τις πτήσεις με μίλια, ελπίζω προσωρινά). Έτσι έχω χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης για στάση σε πάρα πολλά ταξίδια. Για ταξίδια στην Ισλανδία. Για ταξίδια στη Νέα Υόρκη. Για ταξίδι στη Γροιλανδία. Για ταξίδια στην Κίνα. Για ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ. Για ταξίδια στην Ιαπωνία. Για ταξίδια στα νησιά Φερόες. Για ταξίδια στην Καλιφόρνια. Για εκκίνηση road trip του δρόμου του Ατλαντικού στη Νορβηγία. Και για πολλά άλλα ταξίδια. Έτσι μου έχει μείνει η φράση που μου είχε πει ο Δανός φίλος μου "Στάση Κοπεγχάγη".
Με όλα αυτά, δεν το σκέφτηκα και πολύ, όταν κάποια στιγμή τα κουπόνια αναβάθμισης της Aegean θα πήγαιναν χαμένα. Έτσι έκλεισα εισιτήρια για ένα τριήμερο χαλαρωτικό στην Κοπεγχάγη από 11-10-2019 έως 14-10-2019. Θα αφιέρωνα και δυο - τρεις ώρες με τον παλιό μου φίλο για να πιούμε τα ποτά μας. Οι υπόλοιπες ώρες θα ήταν αποκλειστικά δικές μου. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ θέλω τον χώρο μου και τον χρόνο μου. Απόλυτα δικό μου.
Το ταξίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μόλις έφτασα στο αεροδρόμιο, πέρασα άμεσα τους ελέγχους, κατευθύνθηκα στο lounge της Lufthansa για τα καθιερωμένα πρωινά malt Balvenie, Busmills, Talisker και Lagavulin και όταν έφτασε η ώρα κατευθύνθηκα προς την πύλη για την είσοδο στο αεροπλάνο. Η θέση 1Α στο 321 είχε απεριόριστο χώρο και και ιδιαίτερα ακόμα περισσότερο, αφού η θέση 1C ήταν κενή.

View attachment 311492

View attachment 311493

Είχα και τρία παράθυρα στη διάθεσή μου, για τις φωτογραφίες που μου αρέσει να βγάζω από το αεροπλάνο.

View attachment 311494

Το αεροπλάνο απογειώθηκε στην ώρα του, πέρασε πάνω από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο από τη νησίδα Καβαλλιανή

View attachment 311496

και από τις απέναντι ακτές και παραλιακούς οικισμούς της Εύβοιας Αλμυροπόταμο, Άγιο Δημήτριο κλπ

View attachment 311497

Στη συνέχεια σταμάτησα την παρατήρηση σε γνωστές τοποθεσίες και αφοσιώθηκα στη γευσιγνωσία.
Αμέσως επέλεξα από τη wine list, τον εκλεκτό λευκό οίνο Ίαμα του Βρυνιώτη, αφού είμαστε πάνω από την Εύβοια.

View attachment 311498

Με αυτόν τον εκλεκτό οίνο συνόδεψα το πρωινό μου.

View attachment 311499

Αρκετά αργότερα και αφού είχα πιει αρκετά ποτηράκια από τον λευκό οίνο, συνέχισα με Μαυρούδι του Γκιρλέμη έναν εκλεκτό ερυθρό οίνο.
Έτσι ήμουν έτοιμος για λίγες ημέρες χαλάρωσης, όταν ύστερα από τρεις περίπου ώρες το αεροπλάνο προσέγγιζε το αεροδρόμιο Kastrup της Κοπεγχάγης.

View attachment 311500

View attachment 311501

View attachment 311502

Μετά την προσγείωση, προχώρησα γρήγορα μέσα από το πανέμορφο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης,

View attachment 311503

προς τη έξοδο. Βγήκα έξω, παρατήρησα το γνώριμο περιβάλλον,

View attachment 311504

View attachment 311505

View attachment 311506

πήρα ένα ταξί και κατευθύνθηκα προς το ξενοδοχείο μου.

View attachment 311507

View attachment 311508

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, παρατηρούσα διάφορα σύγχρονα κτίρια,

View attachment 311509

View attachment 311510

αλλά και θέσεις διαδρομής του μετρό και του περιβάλλοντα χώρου,

View attachment 311511

ενώ ύστερα από 15 περίπου λεπτά φτάσαμε στο ξενοδοχείο μου. Βγήκα από το ταξί. Το ξενοδοχείο στο οποίο είχα κάνει κράτηση ήταν το επί της Amager Boulevard 70, Radisson Blu Scandinavia Hotel Copenhagen.

View attachment 311512

Αν και ήταν νωρίς έκανα check in και ανέβηκα στο δωμάτιό μου. Μου είχαν δώσει δωμάτιο ψηλά με θέα προς το Christianshavn και προς το κέντρο της πόλης.

View attachment 311513

View attachment 311514

View attachment 311515

View attachment 311516

View attachment 311517

View attachment 311518

Αφού απόλαυσα τη θέα βγήκα από το ξενοδοχείο για να κάνω τις βόλτες μου στην πόλη. Το ξενοδοχείο απέχει από την πλατεία Δημαρχείου και από την αρχή του κεντρικού πεζόδρομου Strøget 1700m περίπου. Ένας ωραίος περίπατος. Ότι πρέπει για ξεμούδιασμα. Κατεβαίνοντας κάτω έριξα μια ματιά προς το ξενοδοχείο, στο οποίο βρίσκεται και το casino. Το ξενοδοχείο είναι ένα από τα υψηλότερα κτίρια της πόλης.

View attachment 311519

View attachment 311520

Άρχισα να περπατώ, κατά μήκος της Amager Boulevard, στην αρχή δίπλα σε ένα όμορφο θαλάσσιο κανάλι.

View attachment 311521

Συνέχισα το περπάτημα κατά μήκος της Amager Boulevard και πολύ γρήγορα προσέγγισα τη γέφυρα Langebro,

View attachment 311522

γέφυρα σύνδεσης του νησιού Άμαγκερ στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο μου με το νησί Σγιέλαν στο οποίο βρίσκεται το κέντρο της πόλης. Πλησιάζοντας τη γέφυρα Langebro, έριξα μια ματιά προς την αποβάθρα, όπου είδα πλωτά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

View attachment 311523

Όταν βρέθηκα πάνω στη γέφυρα σταμάτησα για λίγο και παρατήρησα και προς νοτιοδυτικά

View attachment 311525

View attachment 311526

και προς βορειοανατολικά όπου εκτός των άλλων δέσποζε και το μαύρο διαμάντι, για το οποίο θα γίνει αναλυτική αναφορά σε επόμενα εδάφια του παρόντος κειμένου, ενώ σε πρώτο πλάνο διακρινόταν η γέφυρα για πεζούς και ποδήλατα.

View attachment 311527

View attachment 311528

View attachment 311529

Όταν πέρασα τη γέφυρα Langebro, μήκους 250m, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το έτος 1949 και αποδόθηκε στην κυκλοφορία την 27-06-1954, η λεωφόρος μετονομάζεται σε H. C. Andersens Boulevard και αυτό είναι λογικό αφού είναι μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του κέντρου της πόλης, ενώ δίπλα στο Δημαρχείο, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στη Rådhuspladsen, δηλαδή στην πλατεία Δημαρχείου βρίσκεται το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

View attachment 311530

Προχώρησα κατά μήκος της H. C. Andersens Boulevard,

View attachment 311531

πέρασα μπροστά από τη Ny Carlsberg Glyptotek,

View attachment 311532

σχεδόν δίπλα από τη Ny Carlsberg Glyptotek, βρίσκονται οι περίφημοι κήποι Τίβολι,

View attachment 311533

ενώ απέναντι βρίσκεται η πλατεία Δημαρχείου με το κτίριο του Δημαρχείου να δεσπόζει.

View attachment 311534

Όπως προαναφέρθηκε δίπλα στο Δημαρχείο, βρίσκεται το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, όπως φαίνεται σε παραπάνω φωτογραφία.
Βρέθηκα, λοιπόν, στο κέντρο της Κοπεγχάγης.
Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της Δανίας, με αστικό πληθυσμό 1.295.686 κατοίκους και πληθυσμό μητροπολιτικής περιοχής 2.016.285 κατοίκους. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού Σγιέλαν, 42km βορειοδυτικά του Μάλμε της Σουηδίας και 164km ανατολικά - βορειοανατολικά του Οντένσε. Επίσης η Κοπεγχάγη εκτείνεται και στο βόρειο τμήμα του νησιού Άμαγκερ (όπου και το ξενοδοχείο μου), ενώ περικλείει και τον αυτόνομο Δήμο Φρεντερικσμπέργκ, ο οποίος βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πρωτεύουσας.
Η Κοπεγχάγη ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα, από τους Βίγκινγκς, αρχικά ως ψαροχώρι. Στις αρχές του 15ου αιώνα, ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Δανίας. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, υπό τη βασιλεία του Κρίστιαν ΙV, αναπτύχθηκε σε σημαντικό κέντρο ως πρωτεύουσα της Δανίας και της Νορβηγίας. Μετά από μια παρένθεση κατά τον 18ο αιώνα, όπου η πόλη πλήγηκε από πανούκλα, από βομβαρδισμούς και από πυρκαγιές, συνεχίστηκε η ανάπτυξη και δόθηκε στην πόλη νεοκλασικό ύφος. Σήμερα στην Κοπεγχάγη συνυπάρχει αρμονικά η παλαιότερη αρχιτεκτονική με τη σύγχρονη και πρωτοποριακή αρχιτεκτονική.
Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα μιας χώρας που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας, ενώ φίλος μου και συνεργάτης για πάνω από 30 χρόνια (τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί), από τους επικεφαλής μιας πολύ μεγάλης δανέζικης εταιρείας, μου είπε ότι πλέον, ποσοστό πάνω από το 65% των πολιτών της Κοπεγχάγης χρησιμοποιεί ποδήλατο για να πάει στην εργασία του (δεν έχω επίσημα στατιστικά στοιχεία, παρά μόνο τα λεγόμενα του φίλου μου και πρώην συνεργάτη).
Αφού βρέθηκα στο κέντρο της Κοπεγχάγης, μπήκα σε μια αγαπημένη μου μπιραρία να πιω μια μπίρα, δηλαδή ένα λίτρο μπίρας παραγωγής στη μπιραρία - ζυθοποιείο.

View attachment 311535

View attachment 311536

Από τα αγαπημένα μου σημεία της Κοπεγχάγης.
Σήμερα θα ήμουν εκεί απολαμβάνοντας τη μπίρα μου και θα συνέχιζα στο αγαπημένο μου jazz bar La Fontaine για ολονυκτία, ενώ αύριο το πρωί θα πετούσα για Ισλανδία. Ας όψεται ο γνωστός ιός που μας άλλαξε τη ζωή.
ποια ειναι αυτη η μπιραρια? θελω να την επισκευτω !!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.792
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom