Σταθμοί τρένων του κόσμου

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Ο σιδηροδρομικός σταθμός Sirkeci της Κωνσταντινούπολης, έτσι όπως φαινόταν από το roof garden του ξενοδοχείου Hurriet όπου έμενα κατά την παραμονή μου στην Πόλη...
IMG_0706.JPG


... και έτσι όπως τον είδα φευγαλέα περνώντας κάποια στιγμή από μπροστά του..
IMG_1332.JPG


Με αφορμή το σταθμό θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά στο ξενοδοχείο Pera Palace της Πόλης, το οποίο έχει άμεση σχέση με το σταθμό.
Χτίστηκε το 1892, όταν η Εταιρεία Βαγκόν – Λι αποφάσισε να το ανεγείρει για να υποδέχεται τους επιβάτες του Orient express, που έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη από το Παρίσι.
Στο κομψό μπαρ «Γκραν Οριάν» του ξενοδοχείου, με τους αυθεντικούς πολυελαίους, η Αγκάθα Κρίστι εμπνεύστηκε και έγραψε ένα μεγάλο μέρος από το μυθιστόρημά της «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές».

IMG_1274.JPG


IMG_1276.JPG


Ύστερα απ' όλα αυτά (και δεδομένου του εγκλεισμού που διανύουμε αυτήν την εποχή) ... φούντωσα και λέω να ξεκινήσω σιγά σιγά την ιστορία της Κωνσταντινούπολης. :)
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Ωραίο θέμα. Και προφανώς θα ξεκινήσω με τον σιδηροδρομικό σταθμό του ηρωικού (όπως έχει γράψει η ιστορία) Μπρεστ.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μπρεστ είναι έργο τέχνης.
Είναι έργο τέχνης διότι προφανώς ήταν ο βασικός σιδηροδρομικός κόμβος της πρώην ΕΣΣΔ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γραμμές του σιδηροδρόμου στην πρώην ΕΣΣΔ ήταν λίγο πλατύτερες από αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης. Συγκεκριμένα στη υπόλοιπη Ευρώπη οι σιδηροδρομικές γραμμές είχαν πλάτος 1435mm, ενώ στην πρώην ΕΣΣΔ είχαν πλάτος 1524mm. Στο Μπρεστ λοιπόν, ως ο βασικός σιδηροδρομικός κόμβος, γινόταν η αλλαγή (υπάρχει και σχετικό μουσείο).
Παρακάτω λίγες φωτογραφίες από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπρεστ.

1.JPG


2.JPG


3.JPG


4.JPG


5.JPG


6.JPG


7.JPG


8.JPG


9.JPG
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Από τα σφυροδρέπανα του αριστοτεχνικού σιδηροδρομικού σταθμού του Μπρεστ, στο άλλο άκρο. Στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού. Σε άλλη μια εξαιρετική αρχιτεκτονική δημιουργία. Μεγάλος Κεντρικός Σταθμός της Νέας Υόρκης.
Grand Central, επί της 42ης οδού. Εντυπωσιάζει η πρόσοψη με τις κολόνες και τα αγάλματα του Ερμή, του Ηρακλή και της Αθηνάς,

1.JPG


2.JPG


αλλά και το μεγαλοπρεπές εσωτερικό του σταθμού, με την εντυπωσιακή αίθουσα με τους πολυελαίους, με τη θολωτή οροφή, με τις μαρμάρινες μεγάλες σκάλες, με το περίπτερο των πληροφοριών, με το ρολόι με τις τέσσερις όψεις στην οροφή του, με τα καταστήματα κλπ. Στον Μεγάλο Κεντρικό Σταθμό της Νέας Υόρκης έχουν γυριστεί πάρα πολλές ταινίες.

3.JPG


4.JPG


5.JPG


Αριστοτεχνικός σιδηροδρομικός σταθμός κι αυτός.
 

x7777

Member
Μηνύματα
873
Likes
3.402
Επόμενο Ταξίδι
Mexico
Chhatrapati Shivaji Terminus, Βομβάη, άνοιξε το 1887 και σχεδιάστηκε από τον Frederick William Stevens, ενώ αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.Πρόκειται για έναν συνδυασμό βικτοριανού γκόθικ και παραδοσιακού ινδικού στυλ.
Οι φωτογραφίες εντός του σταθμού απαγορεύονται.

IMG_0620 2.JPG
DSC_0110.jpg
DSC_0102.jpg
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.644
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom