Αλβανία Συμπέθεροι από τα Τίρανα! Αποστολή Shqipëria!

whoknows

Member
Μηνύματα
742
Likes
2.228
Επόμενο Ταξίδι
Στο φεγγαρι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Στο κεντρο της Γης
Καταρχας ενα εξαιρετικο οδοιπορικο με υπεροχες φωτογραφιες. Εμενα τουλαχιστον μου αρεσε πολυ.
Αυτη την χωρα την ξερω αρκετα καλα απο το μακρινο 92 οταν οι οικογενεια μου αποφασισε οτι θα ηταν μια εξαιρετικη κινηση να επενδυση και να μεταφερει ενα μερος της οικογενειακης επιχειρησης και στην Αλβανια που ηταν μια πραγματικα παρθενα αγορα. Λογω της προστριβης με την επιχειρηση εχω δει αυτη την χωρα να περναει απο πολλες διακυμανσεις.
Ωστοσο δεν την εχω γυρισει ακομα επ'ουδενι οσο την γυρισατε εσεις σε λιγες ημερες.
2-3 πραγματα απο πλευρας μου αν μου επιτρεπεται.

1. Κοντα στα Τιρανα υπαρχει ενα ακομα πολυ εντυπωσιακο καστρο, το καστρο του Σκεντέρμπεη, το οποιο ηταν απορθητο απο τους Οθωμανους Τουρκους οσο εζησε ο Σκεντέρμπεη.

2. Για την αναβαση πανω στο βουνο Dajti, η οδικη διαδρομη ειναι απειρως ομορφοτερη αναμεσα σε αιωνοβια δεντρα αντι για το τελεφερικ

3. απο το 2009 και μετα, σε καποια τουριστικα καταλυματα και πολυκατοικιες που διαθετη η οικογενιακη επιχειρηση, η αυξητη του τουρισμου ειναι απλα συγκλονιστικη. Ενδεικτικα μπορω να πω απο Μαιο μηνα πχ Αγιους Σαραντα (που ειναι κρυος μηνας) μεχρι τελη Σεπτεμβριου η πληροτητα πχ απο Σκανδιναβους ειναι της ταξης του 80%+.

4. Σε γενικες γραμμες, οντας λατρης των ανθρωπων που δεν διεπονται απο μικροαστικες αντιληψεις και δεν βαζουν ταμπελες στους ανθρωπους, εν γεννει μπορω να πω οτι οι Αλβανοι - ασχετως απο το ονομα που διαδοθηκε στην Ελλαδα απο 97 ως αρχες 00 - ειναι ανθρωποι με πολυ φιλοτιμο, τσαγανο και πολυ εργατικοι. Αυτο που βιωσατε εσεις, με την φιλοξενια το εχω ζησει και εγω.

5. Εχω διαβασει και μου εχουν πει για τα δαση της Βορειας Αλβανιας. Καποια στιγμη θελω πολυ να κανω και εγω ενα τετοιο οδοιπορικο χωρις την πιεση του χρονου.

Υπεροχο ταξιδι ακομα μια φορα. συνεχιστε ετσι
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Σ'ευχαριστώ φίλε μου @whoknows για τα καλά σου λόγια και την παρέμβαση. Σε διαβάζω και μου αρέσουν οι απόψεις σου και χαίρομαι που μπήκες δυναμικά στο τραβελστορις!

Το ταξίδι ήταν πράγματι εξαιρετικό. Θα το θυμάμαι με πολύ νοσταλγία γιατί περάσαμε καταπληκτικά και εντυπωσιάστηκα από τα μέρη που είδα. Το κάστρο που λες είναι στο χωριό Κρούγια (Krujë). Μια ακόμα μέρα να είχαμε στα Τίρανα θα το επισκεπτόμασταν. Το είχα στα υπόψιν. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες για την αύξηση του τουρισμού. Επιβεβαιώνεις τα όσα έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για την Αλβανία που μπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη.
 

whoknows

Member
Μηνύματα
742
Likes
2.228
Επόμενο Ταξίδι
Στο φεγγαρι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Στο κεντρο της Γης
@giannismits σε ευχαριστω. πιστευω ακραδαντα οτι ανθρωποι που εχουν βγει απο τα συνορα του δογματικου μικροκοσμου τους εχουν πραγματα να δωσουν και να συνισφερουν σε επιπεδο διαλογου και εγκεφαλικης τροφης εξου και ειμαι εδω αλλωστε. Ενταξει παντα υπαρχουν οι εξαιρεσεις αλλα σε γενικες γραμμες εχω βρει πραγματικα αξιολογους ανθρωπους εδω μεσα. απο μονο του αυτο σε κανει να θελεις να ασχοληθεις.
 

duty_free

Member
Μηνύματα
892
Likes
3.073
Στανταρ! Το αλβανικο υπουργειο τουρισμου (υπαρχει αραγες; ) θα τυπωσει με βινταζ κατοχικον πολυγραφον την παρουσιαση ταυτην (ειδικως το αποσπασμα των τιρανων) και θα την φρη προσφερει στον πασα ενα που θα αρριβαρει στο αεροπορτο μαμα Τερεζα!

Ειναι σχεδον πληρης!

Ευγε!

Κατα τ’αλλα, θεωρω οτι για ενα ΠΣΚ τα Τιρανα ειναι λιαν καλη επιλογη. Οι ελληνες ειμεθα λιγο επηρεασμενοι απο τις εικονες του 1991 με τους λαθρομεταναστες· βλεποντας, στο κεντρον της πολεως κοσμο πολυ καλοβαλμενο, περιποιημενο και τα ρεστα, τα στερεοτυπα αλλαζουν.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.853
Likes
14.086
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Σήμερα διάβασα την ιστορία σου. Χαίρομαι που σου άρεσε η Αλβανία κι έφυγες με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Εγώ αυτό που έχω να θυμάμαι σαν πρωτεύον στοιχείο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν να εκτιμούν, κάτι που οι Έλληνες δεν έχουν.
Δε μπορω να ξεχάσω με πόση συγκίνηση έφυγα από τη χώρα αυτή.
Λόγω κακής συννενόησης με τον οδηγό του ταξι που θα με πήγαινε στο σταθμό των ΚΤΕΛ, έφαγα τα τελευταία μου λεκ με αποτέλεσμα να μην έχω λεφτά να πάρω ούτε νερό για το πολύωρο ταξίδι της επιστροφής. Μόλις μπήκα στο ΚΤΕΛ αφηγήθηκα την περιπέτεια μου στο κοριτσάκι που καθόταν δίπλα μου και η μητέρα της έτρεξε να μου αγοράσει ένα νερό.
Στην πρώτη στάση ένας παντελώς άγνωστος, πήγε και μου αγόρασε καφέ λέγοντας μου ότι άκουσε ότι δεν έχω χρήματα και φαντάστηκε ότι θα ήθελα ένα καφεδάκι. Όταν τον κοίταξα συγκινημένη με απορία μου απάντησε πως οι Αλβανοί χρωστάνε πολλά στην Ελλάδα που τους βοήθησε και τους φιλοξένησε .
Ούτε μπορω να ξεχάσω τον Αλβανό υπάλληλο του πατέρα μου ο οποιος μόλις πληρώθηκε το δώρο των Χριστουγέννων έβγαλε είκοσι ευρώ και μου τα έδωσε «να τα δώσω στο Σοφούλα», την κόρη μου.
Πήγαμε να τον επισκεφτούμε στα Τίρανα με την @underwater. Μας έδειξε με περηφάνεια το σπίτι που κατάφερε να χτίσει. Τα παιδιά του μας κοιτούσαν με ευγνωμοσύνη. Επέμεναν να μας κάνουν το τραπέζι και να μας φιλοξενήσουν.
Η ευγνωμοσύνη είναι μεγάλο αγαθό.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ακριβώς έτσι είναι Φένια. Μέσα στη ιστορία αναφέρω πολλές περιπτώσεις που οι άνθρωποι μας σκλάβωσαν με την ευγένεια και τη συμπεριφορά τους. Και εγώ προσωπικά δεν περίμενα κάτι τέτοιο γιατί δεν τους ήξερα τους Αλβανούς και δεν έτυχε ποτέ να έχω επαφή μαζί τους. Δεν νομίζω να έχω εντυπωσιαστεί ξανά τόσο πολύ με κάποιο λαό άλλης χώρας. Εκτός λοιπόν από τα υπέροχα τοπία και το άριστο value for Money, αυτό που κρατάς μετά από ένα ταξίδι στην Αλβανία είναι η επαφή με τους ανθρώπους της και πόση χαρά έχουν που οι Έλληνες επισκέπτονται τη χώρα τους.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.981
Likes
12.027
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Αλλη μια ιστορια-ντοκιμαντερ by @giannismits!

Η περιοχη που μεγαλωσα κατακλυστηκε απο τις πρωτες κιολας μερες του ανοιγματος των συνορων απο Αλβανους μεταναστες και μεχρι σημερα εχω ακουσει δεκαδες ιστοριες και βιωματα για την πριν και μετα την πτωση του καθεστωτος ζωη των ανθρωπων. Τοσες που αν ημουν οργανωτικος και τις κατεγραφα ανετα θα μπορουσα να γραψω βιβλιο.

Ημουν 8-9 χρονων οταν ειδα για πρωτη φορα Αλβανους. Δυο αδερφια 19 και 20 χρονων, που ειχαν φτασει στο χωριο μου με τα ποδια, χωρις να εχουν προορισμο, χωρις καποια στεγη, χωρις φαγητο ή χρηματα, βρηκαν στην αυλη του σπιτιου μου τον πατερα μου και του ζητησαν δουλεια. Εκεινος εχτιζε εναν φουρνο και τους εβαλε να τον βοηθησουν. Δεν θυμαμαι ποσο βοηθησαν ή τι αλλο εκαναν, ουτε που κοιμηθηκαν τη νυχτα. Θυμαμαι ομως κατι που με κανει να ντρεπομαι μεχρι σημερα.

Οταν η μανα μου τους καλεσε στο τραπεζι για φαγητο, δεν μπορουσε να διαχειριστει το μυαλο μου πως ειναι δυνατον να τους βαζει να τρωνε στα ιδια πιατα, να χρησιμοποιουν τα ιδια μαχαιροπηρουνα και να πινουν απο τα ιδια ποτηρια με μας. Για αρκετο καιρο ειχα βαλει σημαδια σε ο,τι ειχαν χρησιμοποιησει και σιχαινομουν να το ακουμπησω.

Τις επομενες μερες ηρθαν κι αλλοι ανθρωποι για δουλεια κι αλλοι κι αλλοι. Επρεπε να περασουν μηνες, αλλεπαλληλες συζητησεις με τους γονεις μου αλλα και τριβη με τους ξενους "εισβολεις" μεχρι να διωξω τον ρατσισμο μου και να τους αποδεχτω ως ισοτιμους ανθρωπους.

Απο τοτε εχω μιλησει κι εχω ακουσει τους προβληματισμους εκατονταδων Αλβανων. Κι εχω ερθει σε κοντρα πολλακις με Ελληνες που στην αντιπαραθεση τους με Αλβανους το μονο που εχουν να τους καταλογησουν ειναι η καταγωγη τους. Οσους ζουν χρονια στην Ελλαδα τους θεωρω Ελληνες αλβανικης καταγωγης και ειμαι πολυ χαρουμενος που εχω μαθει πραγματα απο αυτους.

Αλλα οχι, 27-28 χρονια μετα το πρωτο κυμα δεν θεωρω πως εχουν ενσωματωθει ακομα στην ελληνικη κοινωνια (οι περισσοτεροι τουλαχιστον). Θεωρουνται ακομη πολιτες δευτερης κατηγοριας και μεγαλη ευθυνη φερει ο κρατικος μηχανισμος και η ελληνικη νομοθεσια που δεν τους αναγνωριζει δικαιωματα που θα επρεπε να εχουν.

Ο δε ορος Αλβανος χρησιμοποιειται ως βρισια ακομη και απο τους ιδιους τους Αλβανους (τουλαχιστον της δευτερης ή τριτης γενιας).

Ευχαριστη εκπληξη αποτελει για μενα οι εντυπωσεις σας απο τα τουριστικα παραθαλασσια θερετρα της χωρας. Η εικονα που ειχα μεχρι σημερα απο τις περιγραφες και τις γνωμες γνωστων μου Αλβανων (συγχωριανων και πελατων μου) και Ελληνων που εχουν επισκεφθει την Αλβανικη Ριβιερα ηταν πως προκειται για μετριοτατες θαλασσες και για ενα χαμηλης ποιοτητας τουριστικο πακετο, σιγουρα πολυ κατωτερο απο αυτο της Χαλκιδικης και πολλων αλλων περιοχων της Ελλαδας.
 

Raccoon

Member
Μηνύματα
74
Likes
153
Επόμενο Ταξίδι
Βαρσοβία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινή
Η ιστορία σου απολαυστικότατη! Λατρεύω να διαβάζω ιστορίες, γιατί πραγματικά ο συνδυασμός αφήγησης και φωτογραφιών μπορούν να σε ταξιδέψουν με ένα μαγικό τρόπο. Μπράβο πραγματικά, γιατί πολλοί στην Ελλάδα έχουν κακή εντύπωση για την Αλβανία και μακάρι κάθε φορά που θα έβλεπα κάποιον ρατσιστή, ξενοφοβικό ή απλά βλάκα να του έδειχνα την ιστορία σου. Στην πόλη που μένω έχουμε πολλούς μετανάστες από Αλβανία, καθώς και από άλλες χώρες (Ρωσία, Γεωργία, Καζακστάν κ.α.) και είχα επαφή με παιδιά από άλλες χώρες, ειδικά στο σχολείο. Πάντα ένιωθα ντροπή για τους υπόλοιπους συμμαθητές μου που αντιμετώπιζαν με ρατσισμό τα παιδιά από άλλες χώρες και θυμάμαι μια φορά σε μια φάση που κορόιδευαν κάτι παιδιά μια κοπέλα από Αλβανία της είπα δακρυσμένη συγγνώμη και ότι δεν είμαστε όλοι σαν και αυτούς και με αγκάλιασε και μου λέει δεν χρειάζεται να λες συγγνώμη. Παίζει σε εκείνα τα χρόνια του δημοτικού να έγινα διεθνίστρια, χωρίς καν να ξέρω τι σημαίνει η λέξη. Στο μόνο που διαφωνώ είναι στην έκφραση ''κομμουνιστική δικτατορία''. Κομμουνισμός και δικτατορία είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Επίσης, οι χώρες του ''υπαρκτού σοσιαλισμού'' δεν είχαν φτάσει στο στάδιο του κομμουνισμού, οπότε πιστεύω δεν υπάρχει λόγος να τις χαρακτηρίζουμε ως κομμουνιστικές. Δυστυχώς τύποι σαν τον Στάλιν, Μάο, Χότζα κ.α. λέρωσαν την έννοια του κομμουνισμού και τώρα οι υπόλοιποι υποστηρικτές της συγκεκριμένης ιδεολογίας ή και παραπλήσιας πρέπει να ''λογοδοτούν'' για τα εγκλήματα αυτών των ατόμων σε κάθε συζήτηση. Άλλωστε ''πουλάει'' πιο πολύ μια αντικομμουνιστική προπαγάνδα, παρά μια αντικαπιταλιστική. Συγγνώμη αν ξέφυγα, απλά εδώ που βρίσκομαι στην Πολωνία (για erasmus) μπούχτισα με αυτά που ακούω. Σε ευχαριστούμε για την ιστορία σου, θα την διαβάσω ξανά και ξανά!
 

duty_free

Member
Μηνύματα
892
Likes
3.073
Εγώ αυτό που έχω να θυμάμαι σαν πρωτεύον στοιχείο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν να εκτιμούν, κάτι που οι Έλληνες δεν έχουν.
Καλο ειναι να μη γενικευουμε. Εξαλλου το τσουβαλιασμα (οι ελληνες ειναι ετσι, οι αλβανοι γιουβετσι) ειναι απαρχη ξερετε τινος.

προσπαθω δε να φανταστω να ειχε γραψει καποιος οτι οι αλβανοι πχ ειναι αναξιοπρεπεις η κατι τελος παντων ασχημο... τι δημητραδικο θα ειχε ξεσηκωθει στο φορουμ.
 

TravelForEver

Member
Μηνύματα
22
Likes
85
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία ?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα
@giannismits Πραγματικά φοβερή η ιστορία σου, η αφήγηση , οι φωτογραφίες. Είμαι από την Αλβανία και μεγαλωμένη από πολύ μικρή στην Ελλάδα. Ντρέπομαι που το λέω αλλά τόσα πράγματα δεν ξέρω και τόσα μέρη δεν έχω επισκεφθεί στην πατρίδα μου. Και πάλι μπράβο για την ιστορία σου αλλά κυρίως για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα και σε έκανε μακριά από ρατσισμούς και κολλημένες ιδέες να απολαύσεις το ταξίδι, ενώ πολλοί με ρωτάνε αν υπάρχουν θάλασσες στην Αλβανία και παραξενεύονται που έχουμε πισίνες.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.578
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom