Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κροατία Μαυροβούνιο Ταξιδευoντας στα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Goran Bregovic

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
χαχαχα

κι τον σύντροφο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο μη σου πω, που γεννήθηκε στο Ελληνικό χωριό Ζαγόρι.
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
μπορώ να σου πω ότι η ιστορία σου πάει μια χαρά....στο δικό μας άτιμο βαλκανικό μπου...ελο ..
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Train to Split

Την δεύτερη μέρα (2 Αυγούστου δε είχε κι τίποτα ενδιαφέρον, για να το περιγράψω) πέρασε στο χαλαρό, κι την Τρίτη μέρα, είχαμε το ταξίδι στο στην πρωτεύουσα της Κεντρικής Δαλματίας, το Σπλιτ.

Τη διαδρομή θα την έκανα με το τρένο (έχω ένα μικρό βίτσιο, ότι πρέπει σε κάθε χώρα να τιμήσω τα τρένα τους ;) ). Η αναχώρηση του τρένου ήταν στις 8 το πρωί, άρα θα έπρεπε να σηκωθώ πρωί πρωί για το ταξίδι. Πριν την άφιξη στον σταθμό του τρένου, στάση για ένα νοστιμότατο μπουρεκ με κρέας (κάτι σαν κρεατόπιτα δικιά μας), κι είσοδο στο τρένο. Το τρένο πεντακάθαρο, με άνετες καρέκλες, κι στην είσοδο του κάθε βαγονιού υπάρχει κι ο εισπράκτορας, ώστε να μπεις στο σωστό βαγόνι. Η αναχώρηση έγινε on time, κι η υπάλληλος μας κάλως όρισε στα Κροατικά αλλά κι στα Αγγλικά (μιας κι το τρένο το χρησιμοποιούν μόνο τουρίστες, οι Κροάτες προτιμούν το λεωφορείο μιας κι είναι ποιο γρήγορο) κι μας ευχήθηκε καλό ταξίδι.

Όλο το τριπ ήταν υπέροχο. Το τρένο περνούσε μέσα από τις Δειναρικές Άλπεις, πάνω από τα ποτάμια, δάση κι μέσα από μια σειρά πολλών τούνελ.

ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07640.jpg

ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07643.jpg

ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07648.jpg

ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07646.jpg


Η διαδρομή του τρένου είναι η εξής Karlovac, Gospić, Grecac, Knin, Perkovic, Split, κι άλλες μικρές στάσεις,με παρόμοια αρχιτεκτονική με αυτή των ελληνικών στα χωριά, τις οποίες απλά τις προσπέρναγε.

Μετά από ένα υπέροχο 5ώρο, στα δεξιά άρχισε να αχνοφαίνεται η Κροατική Ριβιέρα, αλλά κι το υπέροχο Split. Στον σταθμό με περίμενε η φίλη μου η Maja (ναι το ξέρω ότι έχω αρκετές φίλες, σας παρακαλώ, μη μου στέλνετε άλλα ΠΜ, του στυλ Άξιος, Άξιος ;Ρ), για να πάμε στο σπιτί της για μεσημεριανό πριν την βόλτα κι μετά βόλτα στο υπέροχο Split ;).
 

Attachments

Eftichia

Member
Μηνύματα
858
Likes
1.285
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
έχω γίνει φανατική αναγνώστριά σου;)
λατρεύω το στύλ που γράφεις!!!!!
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Split, με λιγο Hajduk μέσα

Το σπίτι της Maja, βρίσκετε λίγο έξω από το Split, δίπλα στο στάδιο (Poljud stadium, στο οποίο το 79 έγιναν οι Μεσογειακοί Αγώνες) της τοπικής ομάδας Hajduk Split, στο οποίο σε κάθε επίσημο αγώνα (βλέπε
Ντίναμο Ζάγκρεμπ) γίνετε το έλα να δεις.

Μετά από το υπέροχο γεύμα, βγήκαμε βόλτα στην πόλη του Σπλιτ. Πρώτος μας σταθμός, τα τοίχοι της παλιάς πόλης, κι το υπέροχο πλακόστρωτο που μας βγάζει στην παραλία του Split, την Riva. Μετά από ανακαίνιση, έγινε ένα από τα ποιο ΙΝ μέρη του Σπλίτ. Οι γλώσσες που ακούγονται εκεί? Πρώτα τα Ιταλικά, Αγγλικά κι τέλος τα Κροατικά.

Μιας κι οι τιμές εκεί είναι απαγορευτικές, κατευθυνθήκαμε προς το διάσημο κάστρο του Διοκλητιανού, η οποία ήταν η τελευταία κατοικία του, από το 305 μέχρι το 313 μΧ. Μέσα στους διαδρόμους του, έχει μαζευτεί κάθε λογής τουριστικομάγαζο, να πουλήσει ότι μπορεί. Περνώντας όλο το δρόμο αυτό, φτάνουμε στην διάσημη πλατεία, Peristil. Ακριβώς δίπλα της, βρίσκεται ο αρχαιότερος καθεδρικός ναός του κόσμου (χτισμένο το 305 μΧ), ο Καθεδρικός του αγίου Duje. Αρχικά ο ναός αυτός χτίστηκε, σαν μαυσωλείο για τον Διοκλητιανό, αλλά μετά μετατράπηκε σε ναό (ο μικρότερος καθεδρικός ναός στον κόσμο), που συνδυάζει Ρωμαϊκή κι καθολική αρχιτεκτονική. Η βόλτα στον ναό είναι δωρεάν, άλλα άμα θες να ανέβεις στο καμπαναριό 7 κούνα, να δεις το θησαυροφυλάκιο, άλλα 7 κούνα, να πας στους τάφους, άλλα 7 κτλ κτλ. Δηλαδή, για να δεις φουλ τον ναό θες κοντά στα 28 κούνα.

Περπατώντας στα σοκάκια της παλιάς πόλης, φτάσαμε στη μια από τις δύο πύλες για το Split, την Χρυσή Πύλη (Zlatna vrata), στο οποίο βρίσκετε το άγαλμα του Grgur Ninski, του θρησκευτικού ηγέτη του 10ου αιώνα. Ο θρύλος λέει, ποιος, οποίος αγγίξει το δάκτυλο του ποδιού του, θα έχει τύχη για όλη του την ζωή.

Μετά από αρκετό τρίψιμο πήραμε το κατήφορο, για να φτάσουμε στην υπέροχη παραλία, με γαλάζια σημαία, Bačivce. Επιστροφή στην βάση, για βραδινό (υπέροχο sandwich με mortadella με ελίες), μπανάκι κι βραδινή έξοδο.

Πρώτος μας σταθμός, ξανά η διάσημη πλατεία Peristil, με την υπέροχο wine-bar Luxor. Μπορεί κανείς να κάτσει είτε μέσα στο μαγαζί, αλλά το καλοκαίρι, μπορεί κανείς να πάρει άπο ένα μαξιλαράκι, κι να κάτσει στις σκάλες της πλατείας. Τον Αύγουστο, υπάρχει live μουσική, όχι τίποτα τρελό, μια κιθάρα κι μια τραγουδίστριαμόνο. Επίσης οι τιμές είναι πάρα πολλή καλές. Με 14 κούνα (2 ευρώ) έχεις ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα, με θέα τον καθεδρικό ναό.

Την δεύτερη μπύρα την ήπιαμε, στο Ghetto Club, ένα υπέροχο μέρος, μέσα σε ένα ανοικτό οικόπεδο, περιτριγυρισμένο με μπόλικα φυτά. Εδώ η μουσική είναι ποιο πολλή για τους λάτρεις της ροκ, άλλα όχι σε επίπεδο head banging. Οι τιμές κι εδώ είναι πάρα πολλή καλές (υπολογίστε τις μισές τιμές, που θα βρεις σε ένα φθηνό μπαρ στην Αθήνα), κι οι σερβιτόροι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Για το τέλος, μια επίσκεψη στο διάσημο Rakija Bar, το οποίο βρίσκετε δίπλα στο Ghetto Club, με μια ΤΕΡΑΣΤΕΙΑ ποικιλία από ρακιές, με το ποτηράκι να κάνει 3 με 4 κούνα. Εγώ σας προτείνω να δοκιμάσετε την Medica (ρακία με μέλι) ή trešnja (με βύσσινο). Μετά από αυτά κι άλλα επιστροφή στο σπίτι για ύπνο.



Το πρωί, με το που ξυπνήσαμε, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κοιτάξω, ήταν το δρομολόγιο Split-Montenegro. Δυστυχώς το δρομολόγιο αυτό γίνετε μόνο μια φορά την εβδομάδα (το κέρατο μου), έπρεπε να βρω κάποιο άλλο τρόπο, για να είμαι μεσημέρι στο Bar. Για αυτό το λόγο, με έσωσε η εταιρία Samoborček, με το νυχτερινό δρομολόγιο τους. Η αναχώρηση γινόταν στις 4 το πρωί, κι η άφιξη στο Dubrovnik γινόταν στης 8 το πρωί, από όπου θα έπαιρνα το λεωφορείο για την Budva στις 0930. Μετά την αγορά του εισιτηρίου, κι την μπόλικη μέρα που είχα μπροστά μου, αποφάσισα να πάω να κάνω το μπανάκι μου, κι μετά να περιπλανηθώ στα σοκάκια της πόλης, για να βρω που θα αγοράσω ποιο φθηνά σουβενίρ.
ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07695.jpg

ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07697.jpg
ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07699.jpg
ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07674.jpg
ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07702.jpg
ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07708.jpg
ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Croatia_202011_DSC07709.jpg


Το βραδάκι επιστροφή στην βάση, για να δούμε τον αγώνα της Hajduk με την Αγγλική Stokes για το UEFA. Το αποτέλεσμα ήταν άσχημο για την Hajduk κι δυστυχώς αποκλείστηκε για την επόμενη φάση.

Το βράδυ, μην έχοντας να κάνουμε κι οι δυο μας, πήγαμε σε ένα ροκ πάρτι, στο κλαμπ O’Hara, το οποίο βρίσκετε στην παραλία Bačivce. Η ώρα πέρασε πολλή γρήγορα κι σιγά σιγά έπρεπε να πάω στον σταθμό των λεωφορείων για να προλάβω το λεωφορείο για το Dubrovnik.
 

Attachments

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Η καλύτερη μου! Από τη μια το βαλκανικό τουρλού του Galat, από την άλλη η Κροατία αναλυτικά από σένα ThanasisU2, το πράγμα ήρθε κι έδεσε. Για να προχωράμε παρακαλώ να μαθαίνουμε κι εμείς οι υπόλοιποι.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Άξιος άξιος! (Εγώ δεν το στέλνω με π.μ. Το λέω δημοσίως!)
Περιμένω τη συνέχεια!
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Η καλύτερη μου! Από τη μια το βαλκανικό τουρλού του Galat, από την άλλη η Κροατία αναλυτικά από σένα ThanasisU2, το πράγμα ήρθε κι έδεσε. Για να προχωράμε παρακαλώ να μαθαίνουμε κι εμείς οι υπόλοιποι.

merci beacoup isabelle ;D μόλις γυρίσω από Βαρσοβία θα συνεχίσω την ιστορία ;)

Άξιος άξιος! (Εγώ δεν το στέλνω με π.μ. Το λέω δημοσίως!)
Περιμένω τη συνέχεια!
puno hvala!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.300
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom