Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κροατία Μαυροβούνιο Ταξιδευoντας στα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Goran Bregovic

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά, αλλά το Μαυροβούνιο είναι πράσινο

Το λεωφορείο της Samoborček, έφτασε στο Σπλιτ με ένα μισάωρο καθυστέρηση, κι ξεκινήσαμε επιτόπου την διαδρομή για το Ντουμπρόβνικ. Μιας κι η κούραση ήταν μεγάλη, έπεσα επιτόπου για ύπνο. Μετά από κάνα 2 ώρο, το λεωφορείο σταματάει, κι ο οδηγός μας ανακοινώνει να ετοιμάσουμε τα διαβατήρια μας/ταυτότητες, μιας κι θα περάσουμε 20 χιλιόμετρα στης Βοσνίας, στην περιοχή Neum, για να ξαναμπούμε στη Κροατία. Ο Κροάτης που μπήκε, κοίταξε τα διαβατήρια μας, κι μας άφησε να συνεχίσουμε. Οι Βόσνιοι ούτε καν ενδιαφέρθηκαν να τα δουν τα διαβατήρια μας, κι κάναν νόημα στον οδηγό να συνεχίσει. Μετά από κάνα 20 λεπτό ξανά σύνορα, για να ξαναμπούμε στην Κροατία. Ήταν ολίγο παράλογο αυτό, άλλα πας στο διάολο. Σε καμία ωρίτσα φτάσαμε στο σταθμό των λεωφορείων του Ντούμπροβνικ.

Εκεί έπαθα ένα μικρό σοκ. Νομίζοντας ότι σαν πόλη δίπλα στα σύνορα, θα είχε πιο πυκνή συγκοινωνία, έστω μέχρι το Herceg Novi (η πρώτη πόλη μετά τα σύνορα Κροατίας/Μαυροβουνίου), αλλά είχε μόνο 2 με 3 λεωφορεία την ημέρα που πήγαιναν προς το Μαυροβούνιο (ναι υπήρχαν κι λεωφορεία που ανήκαν σε ιδιώτες, κι είχαν ποιο πυκνά δρομολόγια, άλλα έπρεπε να το ψάξεις στο κέντρο του Ντουμπρόβνικ.

Ας μη τα πολυλογώ, φτάνω στο ταμείο, κι βλέπω ότι έχω λεωφορείο σε 1 ½ ώρα, κι επιτόπου πάω στην υπάλληλο:

-Dobry Den!

-Dobry den, dobry den.

-Θα ήθελα να αγοράσω ένα εισιτήριο για Μπούντβα , για το λεωφορείο της 1000 η ώρα.

-Κανένα πρόβλημα, το εισιτήριο κάνει 120 κούνα.

Λεφτά δε έχω τόσα πάνω μου, την ρωτώ Πιστωτική κάρτα? Κι μου απαντάει πως όχι (αυτό ποτέ δε το κατάλαβα στην Κροατία, πως γίνετε κεντρικοί σταθμοί λεωφορείων κι να μη έχουν μηχάνημα για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες/χρεωστικές), κι την ερωτώ αν μπορώ να πληρώσω σε ?. Ναι κανένα πρόβλημα, άλλα το εισιτήριο κάνει 20 ?.

Αντέ στο κόρακα, 3 ? παραπάνω, αλλά τι να κάνω. Τα δίνω, μου δίνει την άθλια απόδειξη για εισιτήριο, κι γω ξεκίνησα την αναζήτηση μινι μάρκετ, για να φάω. Η μέρα εκείνη, ήταν εθνική εορτή για τους Κροάτες, ήταν η Μέρα Απελευθέρωσης της πόλης Κνιν, κι νόμιζα πως όλα θα είναι κλειστά, αλλά το σούπερ μάρκετ Konzum ήταν ανοιχτό, κι με περίμενε με ανοιχτές αγκάλες, να αγοράσω το πρωινό μου, για να καταφέρω να ξυπνήσω κι να γεμίσω το στομάχι.

Επιστροφή στο σταθμό στο λεωφορείων για την αναμονή του λεωφορείου. Στις 0930 έφτασε το λεωφορείο, κι από το λεωφορείο κατεβαίνουν ο οδηγός κι ο συνοδηγός, για να πακετάρουν τις αποσκευές μας μέσα. Το αντίτιμο για την κάθε αποσκευή, 1 ευρώ ή 8 κούνα (γενικά όλα τα λεωφορεία τύπου ΚΤΕΛ στα Βαλκάνια χρεώνουν από 1 μέχρι 2 ευρώ την βαλίτσα). Αναχώρηση στης 1000 με ένα λεωφορείο γεμάτο, για τα σύνορα Κροατίας/Μαυροβουνίου.

Η άφιξη στα σύνορα ήταν γρήγορη, άλλα τα παρατράγουδα ξεκίνησαν, όταν με το καλό μας πήραν τα διαβατήρια μας, κι μας τα επιστρέφουν άλλα δυο κοπέλες από το Πουέρτο Ρίκο, δε παρέλαβαν τις ταυτότητες τους. Σε λίγο μπαίνει κι η πανέμορφη Κροάτισα, για να ζητήσει να βγουν έξω. Μετά καταλάβαμε, ότι δεν εγγράφηκαν στη αστυνομία (μιας κι η Κροατία αυτό το ζητά, από άτομα που χρειάζονται βίζα για την Κροατία), κι χάσαμε κάνα μισάωρο για να μπορέσουν να πάνε να εγγράφουν στο φυλάκιο το που μείνανε, πόσο μείνανε κτλ κτλ. Το επόμενο σοκ το πάθαμε στην πράσινη γραμμή μεταξύ των συνόρων.

Εκεί γινόταν ένας μικρός χαμός. Από 4 λωρίδες, γινόταν μία κι ήταν αρκετά τα χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα. Μετά από μια ώρα κι εκεί, φθάσαμε στο επόμενο πέρασμα. Ο Μαυροβούνιος φύλακας μπήκε μέσα, πίρε όλα τα διαβατήρια, κι σε 5 λεπτά τα επέστρεψε σε όλους (με την δεύτερη σφραγίδα μου από τα Βαλκάνια
awww.airliners.gr_community_images_smilies_icon_biggrin.gif
) κι βούρ για το Bar.

Το ταξίδι ήταν πανέμορφο, γεμάτο με πάρα πολλές εικόνες από τον υπέροχο κόλπο του Κοτορ , τα σπίτια πάνω στα βουνά, τις παραλίες αλλά κι τα αγαπημένα μου βουνά.

Πρώτος σταθμός το Κότορ/Котор , με το διάσημο Κάστρο πάνω στο βουνό κι τα υπέροχο πέτρινα σπιτάκια δίπλα στο ποτάμι/παραλία.

ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Montenegro_DSC07739.jpg


Τελευταίος σταθμός του λεωφορείου αυτού, η ποιο διάσημη πόλη του Μαυροβουνίου, η Budva/Будва. Προσωπική μου γνώμη για την Budva; Μου φάνηκε σαν την Μύκονο του Μαυροβουνίου. Χάος, πολυκοσμία στην high season, κι τίποτα το αξιόλογο, που όλοι την θεωρούν την ποιο όμορφη πόλη.

Άφιξη στη Budva, κι επιτόπου αγορά εισιτήριου για το Bar/Бар. Για όσους δε ξέρουν, το Μαυροβούνιο ακόμα δε έχει δικό του νόμισμα, για αυτό το λόγο χρησιμοποιούν το ?. 4,5 ευρώ το εισιτήριο (ένα ακόμα hint στο Μαυροβούνιο τα εισιτήρια για τα λεωφορεία είναι ακριβά, κι ποτέ οι τιμές δε είναι σταθερές, για αυτό αν πάει κάποιος με παρέα, ποιο φθηνό του βγαίνει να νοικιάσει αμάξι για αυτές τις μέρες, παρά να πηγαίνει με το λεωφορείο).

Σε κάνα εικοσάλεπτο έφτασε, θεός να το κάνει, λεωφορείο. Ένα λεωφορείο βγαλμένο από την Ελλάδα του 60. Οι καρέκλες άστα να πάνε, αντί για ράφια από πάνω, υπήρχαν δίχτυα κι γενικά επικρατούσε μια χαώδεις κατάσταση. Βάλαμε την βαλίτσα μέσα στην μπαγκαζιέρα κι ανεβαίνουμε στο λεωφορείο. Ο βοηθός του οδηγού, ήρθε σε εμένα για να παραλάβει το χαράτσι της βαλίτσας. Του δίνω ένα ευρώ, κι αυτός με φωνές: Ne, ne jede euro, DVA, DVA, ήθελε 2 ευρώ το παλικάρι για την δουλεία να ανοίξει την μπαγκαζίερα, πας στο διάολο λέω, πάρτα κι φύγε.

Μέχρι το Bar, επικρατούσε μια υπέροχη ατμόσφαιρα, λες κι ταξίδευα όντως με το ΚΤΕΛ του 60. Σε κάθε χωρίο να παίρνουμε κόσμο τον κάθε παππού κι γιαγιά, οι οποίοι είχανε κι της Παναγίας τα μάτια μαζί τους, αλλά μακρά το καλύτερο που είδα, την γιαγιούλα να μπαίνει με 5 ζωντανές κότες, οι οποίες γλώσσα δε κλείσανε. Ένα επίσης υπέροχο κομμάτι του IFE του ΚΤΕΛ, ήταν κι το Βαλκανικό Κλαρίνο που άκουγε ο οδηγός σε όλο το ταξίδι στο φουλ. Μετά από 2 ώρες τυραννία φτάσαμε στο Bar, κι μιας κι βγήκα τελευταίος από το λεωφορείο, κι δε υπήρχε κανείς μέσα πείρα κι τα 2 ευρώ από το κουμπαρά του συνοδηγού (για το ταξίδι αυτό, θα έπρεπε να με πληρώσουν, από το να πληρώσω ;Ρ), πείρα το σακίδιο μου, κι κατευθύνθηκα προς το κέντρο του Bar, κι στο παλικάρι από το Couchsurfing που θα με φιλοξενούσε για τις 2 νύχτες
awww.airliners.gr_community_images_smilies_icon_wink.gif
 

Attachments

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αφιερωμένο στο ταξίδι σου με το ΚΤΕΛ στο Μαυροβούνιο:
 
Last edited by a moderator:

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW

μπα ποιο πολλη με αυτό ταιριάζει ;)
 
Last edited by a moderator:

taver

Member
Μηνύματα
12.487
Likes
28.956
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Τελευταίος σταθμός του λεωφορείου αυτού, η ποιο διάσημη πόλη του Μαυροβουνίου, η Budva/Будва. Προσωπική μου γνώμη για την Budva; Μου φάνηκε σαν την Μύκονο του Μαυροβουνίου. Χάος, πολυκοσμία στην high season, κι τίποτα το αξιόλογο, που όλοι την θεωρούν την ποιο όμορφη πόλη.
Ποιοι όλοι? Ουδείς που να ξέρω εγώ. Η Budva είναι ένα μαύρο χάλι, αρεστή μόνο σε Βαλκάνιους. Καμία σχέση με Μύκονο, αν εξαιρέσεις την παλιά πόλη που ΚΑΠΩΣ βλέπεται, μια καρακιτσαρία είναι όπου μόνο μαύρο χρήμα από τα Βαλκάνια κυκλοφορεί.
Κοτορ και πάλι Κότορ....
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
καλά ναι το Κότορ, είναι υπέροχο, χωρίς συζήτηση ;)

όταν λέω όλοι, εννοώ τα πρακτορεία που το έχουν σαν βάση, τον υπέροχο πορισμό κτλ κτλ, κι την Μύκονο, σαν την πολυκοσμία που μαζεύει η Μύκονο, από την νεολαία από τα κλαμπς ;)
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Καμία σχέση με Μύκονο, αν εξαιρέσεις την παλιά πόλη που ΚΑΠΩΣ βλέπεται, μια καρακιτσαρία είναι όπου μόνο μαύρο χρήμα από τα Βαλκάνια κυκλοφορεί.
Ενώ στη Μύκονο όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες είναι τύποι και υπογραμμοί με την Εφορία: δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα απαρεγκλίτως και επιπλεόν είναι και πολεοδομικώς νομοταγείς...:D Τζάμπα διώκεται ο διευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου και οι συν αυτώ για κακουργήματα: κάποια παρεξήγηση θα έγινε... kathimerini.gr | Φως στη δράση του κυκλώματος της πολεοδομίας Σύρου
και παλαότερο αλλά κατατοπιστικό: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_30/04/2010_399420
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Ακούγοντας Нталара στην πόλη του Бар!

Με το που βγήκα από το λεωφορείο για να πάω προς το σταθμό των λεωφορείων, μια γνωστή μουσική έπαιζε από τα μεγάφωνα. Μετά από λίγο κατάλαβα τι ήταν. Ήταν ο δίσκος του Νταλάρα μαζί με τον Bregovic. Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ, βγαίνω στο δρόμο κι εκεί κόσμος κι κοσμάκις να τρέχει πάνω μου, κι να ουρλιάζει: Sobe, Sobe, κι γω ευγενικά να τους απαντώ Ne, Hvala, αλλά εκείνοι το χαβά τους. Σε λίγα λεπτά είχα φτάσει στην παραλία, κι στο σπίτι του Aruseni.


Το Bar είναι μια παραδοσιακή, πρώην Γιουγκοσλάβικη πόλη, που επί εποχή Τίτο (μέχρι κι σήμερα) είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της περιοχής. Από εκεί φευγούν πλοία για την Ιταλία κι όλα τα τανκερ με πράγματα από την Σερβία, για αυτό τον λόγο χτίστηκε κι η γραμμή του τρένου Novi Sad-Beograd-Podgorica-Bar.


Επίσης, στο Bar (ή Αντίβαρι στα Ελληνικά), υπάρχει το κάστρο του Βασιλιά Nikola I Mirkov Petrović-Njegoš ή ποιο απλά Νίκολας Ι του Μαυροβουνίου, τον μοναδικό Βασιλία του Μαυροβουνίου από το 1910 μέχρι το 1917, στην συνθήκη της Κέρκυρας, που το Μαυροβούνιο ενώνετε με την Σερβία, κι το 1918 απελαύνεται στην Γαλλία μετά από διαταγή Βασιλιά Αλεξάνδρου Ι της Γιουγκοσλαβίας.


Το Bar είναι το κυριότερο μέρος των διακοπών των απλών πολιτών της Σερβίας. Είναι ποιο φθηνά εκεί παρά τα υπόλοιπα παράλια του Μαυροβουνίου, κι επικρατεί κυρίως μια αίσθηση από μουσική σε στυλ Gucca/Bregovic. Με 2 λόγια, Υπέροχα!
 

Liouda

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Δουβλινο-Λονδινο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Περιμενω με αγωνια και την συνεχεια!
με συγκινησε ιδιαιτερα το κομματι στο Split, αφου η μαμα μου ειναι Κροατισα, εκει γεννηθηκα, πηγα μεχρι και πρωτη δημοτικου, και γυρισα για σπουδες το 2001. Εχω να παω 4 χρονια τωρα, και μ'αρεσει να ακουω εντυπωσεις και ιστοριες αυτων που πηγαν πιο προσφατα! Οσο σπουδαζα εκει παντως δεν ειδα ουτε εναν Ελληνα!!!
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Bar/Бар

Το πρώτο πράγμα που έκανα, μόλις έφτασα στο σπίτι, ήταν να βάλω το μαγιό μου, κι να πάω στην Παραλία του Bar. Μια υπέροχη, παραλία με πέτρες κι με δωρεάν ξαπλώστρες, με θέα το κόλπο του Bar. Μετά το μπανάκι, το νόστιμο καλαμπόκι στα κάρβουνα (είχα να φάω τέτοιο, πάνω από 10 χρόνια, η χαρά μου φαινόταν στο πρόσωπό μου, σαν χαζοχαρούμενο ;Ρ ), κι επέστρεψα στο σπίτι του Αρουσένι για να ετοιμαστούμε για την βραδινή έξοδο μας.

ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Montenegro_DSC07748.jpg

ai31.photobucket.com_albums_c366_Thanasis_U2_Montenegro_DSC07749.jpg




Αυτό που αγάπησα στο Bar ήταν οι διάφορες ταβέρνες κι τα τεράστια γκριλ που είχαν απέξω, με τα υπέροχα φαγητά τους. Μια από αυτές ήταν κι στο κέντρο της πόλης, στο εμπορικό κέντρο, δίπλα στην πλατεία Ανεξαρτησίας.



Η ταβέρνα φημίζεται για το γκριλ, κι εμείς το τιμήσαμε δεόντως. Με ένα ευρώ, έφαγα, νομίζω, το καλύτερο χαμπουργκερ της ζωής μου. Ο ‘σεφ’ φτιάχνει το μπιφτέκι μπροστά στα μάτια σου (δε βγάζει το έτοιμο που είχε στο ψυγείο), έφτιαξε το μπέργκερ κι επιτόπου πάνω στα κάρβουνα. Μόλις τελειώσει με αυτό ανοίγει το ψωμάκι κι με ρωτάει, τι θέλω μέσα. Αυτό ήταν που με τρέλανε. Μπορούσα να πω θέλω πολλή κρεμμύδι, πιπεριά κι καθόλου ντομάτα, δηλαδή ότι τράβαγε η όρεξη μου. Παρέα με αυτό υπέροχη μπύρα Jelen.


Μετά το υπέροχο γεύμα, ο Αρουσένι, πρότεινε να αγοράσουμε ένα τοπικό μπουκάλι κρασί, κι να το πιούμε στο σπίτι του, μετά το περίπατο στην παραλία. Αγοράσαμε ένα μπουκάλι Vranac κι πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Αυτό που μου έκανε τρελή εντύπωση, ήταν η νυχτερινή ζωή στο Bar. Ήταν 1 η νύχτα, κι οι άνθρωποι, ακόμα κι τα παιδιά, ακόμα παίζανε, πίνανε κι γενικός γλεντάγανε ύπο την Βαλκανική Μουσική.

Φτάσαμε στο σπίτι, είπιαμε το κρασάκι, κι πέσαμε για ύπνο, μιας κι είχα ένα μικρό ταξιδάκι την άλλη μέρα.
 

Attachments

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Περιμενω με αγωνια και την συνεχεια!
με συγκινησε ιδιαιτερα το κομματι στο Split, αφου η μαμα μου ειναι Κροατισα, εκει γεννηθηκα, πηγα μεχρι και πρωτη δημοτικου, και γυρισα για σπουδες το 2001. Εχω να παω 4 χρονια τωρα, και μ'αρεσει να ακουω εντυπωσεις και ιστοριες αυτων που πηγαν πιο προσφατα! Οσο σπουδαζα εκει παντως δεν ειδα ουτε εναν Ελληνα!!!
puno hvala ;)

κι εμένα με γοήτευσε το Split, αλλά δυστυχώς όχι η πολυκοσμία του :/
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.447
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom