Τι ξενες γλωσσες γνωριζετε (καλη γραφη και αναγνωση)?

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.716
Likes
7.795
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Μέχρι πόσες γλώσσες πιστεύετε ότι "αντέχει" ο ανθρώπινος εγκέφαλος; Πιστεύετε ότι επηρεάζεται από το αν είναι δίγλωσσος κανείς ή όχι;

Εγώ παλιά πίστευα ότι ο άνθρωπος μπορεί να μάθει όσες γλώσσες θέλει χωρίς δυσκολία, σήμερα συνειδητοποιώ πως δεν είναι έτσι. Δεν είναι δηλαδή ότι θεωρώ δύσκολο να μάθει μία γλώσσα, αλλά το ότι μετά δε θα είναι το ίδιο όπως πριν για τις υπόλοιπες που γνώριζε. Προσωπικά όταν ξεκίνησα να μαθαίνω ισπανικά(κάτι το οποίο έγινε πολύ βίαια, καθώς βρέθηκα σε μια χώρα που μόνο ισπανικά μιλούσε) μπορούσα να μιλήσω με πολύ δυσκολία αγγλικά, καλά για γερμανικά ούτε λόγος. Όσο βελτιωνόταν τα ισπανικά μου, έβλεπα ότι τα αγγλικά έβγαιναν πιο εύκολα, μάλλον επειδή είχα ξεχαωθεί κάπως, τα γερμανικά έτσι κι έτσι αλλά πάντα καλύτερα από την αρχή. Το συζήτησα με μία φίλη που και αυτή μιλάει 3 γλώσσες εκτός της ελληνικής(αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά) και συμφώνησε και αυτή ότι το όριο είναι η 3η γλώσσα εκτός της μητρικής. Μου κάνει εντύπωση γιατί και οι δύο "τα παίρνουμε τα γράμματα", όταν μαθαίνουμε δηλαδή μία γλώσσα το κάνουμε σωστά. Επειδή αυτό γινόταν από μικρή την είχα ψωνίσει και νόμιζα ότι θα μαθαίνω όποια γλώσσα θέλω χωρίς να μου κοστίζει ιδιαίτερα μέχρι που έσκασε η πραγματικότητα και με θλίβει, γιατί θα ήθελα να μάθω ακόμη πορτογαλλικά, νορβηγικά και βάσκικα.
Σκεφτόμουν πως αν ήμουν δίγλωσση ίσως ήταν πιο εύκολο να μάθω γλώσσες χωρίς να χάνω επίπεδα από αυτές που ήδη ξέρω.
 

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Σκεφτόμουν πως αν ήμουν δίγλωσση ίσως ήταν πιο εύκολο να μάθω γλώσσες χωρίς να χάνω επίπεδα από αυτές που ήδη ξέρω.
Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό.Ακόμη και στους δίγλωσσους κάποια γλώσσα υπερισχύει της άλλης.Συνήθως της μητέρας αν αυτή χρησιμοποιείται στην οικογένεια.Το βλέπω στη Ρουμανία,παρ'ολο που τα παιδιά μικτών οικογενειών που πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο,μιλάνε ελληνικά τη μισή τους μέρα τελικά σκέφτονται στα Ρουμάνικα και τους βγαίνει η γλώσσα αυθόρμητα.Ακόμη πιο δύσκολο ειναι για τα δίγλωσσα παιδιά που παρακολουθούν σχολείο σε μία τρίτη γλώσσα.Καποια στιγμή ο εγκέφαλος υποβαθμίζει μία από τις δύο γλώσσες της οικογένειας συνήθως αυτή που μιλιέται λιγότερο στο σπίτι.Εχω παράδειγμα φιλων μας που παρ'όλο που ζουν στη Ρουμανία,η μαμά ειναι Ρουμάνα,τα παιδιά τους μιλανε ελάχιστα Ρουμάνικα καθώς στο σπίτι μιλάνε ελληνικά και στο σχολείο αγγλικά.Σε σχετικό σεμινάριο που ειχα παρακολουθήσει ο καθηγητής γλωσσολογίας υποστήριξε πως κάθε εγκέφαλος έχει μια κύρια γλώσσα αλλά και διαφορετική δυνατότητα εκμάθησης και επεξεργασίας άλλων γλωσσών.Η μεγάλη μου κόρη μιλάει ρουμάνικα πάρα πολύ καλά,η μικρή μου δε τα έχει καταφέρει τοσο καλά.Επίσης όταν ξεκίνησα να μαθαίνω εγώ ξέχασα τα γαλλικά μου κι ακόμη μπερδεύω λέξεις απο τις δύο γλώσσες.Ίσως επειδή είναι η τέταρτη γλώσσα που μαθαίνω.Τα αγγλικά μου ήταν και είναι σχεδόν σε άριστο επίπεδο και δε μπορώ να πω ότι επηρεάστηκε ποτέ το επίπεδό τους.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.736
Likes
15.144
Προσωπικά το βασικό νομίζω είναι να σου αρέσει μία γλώσσα.Αν ναι άνετα προχωράς σε 5η και 6η ξένη γλώσσα,ειδικά αν έχεις έφεση σε αυτές.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.237
Μηνύματα
884.553
Μέλη
38.926
Νεότερο μέλος
marianna98

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom