Αζερμπαϊτζάν Το Μπακού του 2025, της Φόρμουλα 1 και των πετροδολαρίων

eco05140

Member
Μηνύματα
113
Likes
952
Επόμενο Ταξίδι
Παρισι
Ταξίδι-Όνειρο
Δυτική Σαμόα
Υπάρχει λόγος που έχει χρονιά ο τίτλος! Μείνετε συντονισμένοι και θα καταλάβετε! Το ταξίδι για το Μπακού ξεκινάει. Απογείωση! Απογείωση προς έναν προορισμό που ελάχιστα ήξερα, και τελικά με άφησε ενθουσιασμένη! Μπακού: μια πόλη που καταφέρνει να είναι σύγχρονη χωρίς να αποποιείται τις ρίζες της. Λαμπερή, απρόσμενα πολυτελής, φιλική, οικονομική, με υπέροχες γεύσεις και ανθρώπους που ζουν τις νύχτες και ξέρουν να διασκεδάζουν. Μια μουσουλμανική πόλη που δεν σου θυμίζει καθόλου το στερεότυπο που ίσως φαντάζεσαι, απόλυτα εξοικειωμένη με τον τουρισμό (πράγμα που ακόμα με εκπλήσσει!), και γεμάτη αξιοθέατα, εικόνες και εμπειρίες.

Πως ξεκίνησαν όλα: Αρχές του 2025, έχω παραιτηθεί και ξέρω πως πέρα από αυτά τα 3 μαζεμένα ταξιδάκια που έκανα μέχρι να πιάσω δουλειά στην επόμενη εταιρεία, δεν προβλέπεται άδεια για πολλούς μήνες! Κατάθλιψη. Έρχεται μήνυμα από αγαπημένο συμφορουμήτη, πως έχει βγει προσφορά για Μπακού, Αγίου Πνεύματος και δεν χρειάζεται άδεια. Πώς να αντισταθώ; Είχε διαβάσει την ιστορία του Μαρακές που κλαιγόμουν για τις άδειες! Παρεμπιπτόντως θέλω εδώ να γράψω πως νιώθω πολύ τυχερή που είμαι μέλος αυτής της παρέας του travel stories γιατί έχω γνωρίσει άτομα που έχουμε γίνει travel stories φίλοι! Είχα προσπαθήσει και πέρυσι να πάω Μπακού αλλά η Aegean φρόντισε να μας ακυρώσει τα δρομολόγια και τα επανάφερε φέτος! Ευχαριστούμε Aegean!

Κλείνονται τα εισιτήρια, το λέω σε έναν συμφοιτητή μου 12 χρόνια μικρότερο, ενθουσιάζεται και κλείνει εισιτήρια και αυτός με την κοπέλα του, και με το πολύ μπιρι μπίρι κλείνει και ο συμφορουμίτης! 7 θέσεις από εμάς για την Aegean!

Στο αεροπλάνο υπάρχουν πολλοί Έλληνες! Δεν το περίμενα… και δεν το περίμενα γιατί στην οργάνωση του ταξιδίου είχα διαβάσει πολλά και περίεργα! Κάπου εδώ να ευχαριστήσω και όσους έχουν γράψει ιστορίες για το Μπακού οι οποίες ήταν πολύ βοηθητικές, καθώς στο ιντερνετ πολλά πολλά δεν θα βρεις. Ακόμα και σε ταξιδιωτικά γραφεία που έψαξα, το πρόγραμμα είχε μία μέρα, το πολύ δύο για το Μπακού! Και απορώ γιατί. Εμάς οι 3 μέρες δε μας έφτασαν ούτε για αστείο, χωρίς να κάνουμε καμία εκδρομή εκτός πόλης! Είδαμε ότι προλάβαμε από την πόλη και ο ρυθμός της μας συνεπήρε τόσο όμορφα! Επίσης, ότι πληροφορία έβρισκα στο ίντερνετ ανέφερε μία πόλη υποανάπτυκτη, κόσμο σίγουρα όχι αυτό που αντίκρισα και όλοι να σε προειδοποιούν για τις μανουνιές που κάνουν οι ταξιτζήδες και τα καταλύματα! Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι πως μάλλον το Μπακού του 2025, της Φόρμουλα 1 και των πετροδολαρίων, είναι μια πόλη που εξελίχθηκε εντυπωσιακά.

Η πτήση είναι βραδινή και έχω κλείσει ήδη δωμάτιο να μας περιμένει (δεν ζήτησα early check in πχ στις 6.00, έκλεισα κανονικά βραδιά), έχοντας ενημερώσει πολλές φορές πως θα αργήσουμε να φτάσουμε καθώς η πτήση μας είναι βραδινή και να μην κάνουν καμιά βλακεία και δώσουν το δωμάτιό μας και αρχίσουν τα είμαστε πλήρεις, ωω κάτι έπαθε το δωμάτιο σας και πρέπει να πάτε αλλού (όλα τα έχω διαβάσει στο ιντερνετ!) Έχω και την ευθύνη των 25χρονων που ταξιδεύουν μαζί μου😊. Visa εξέδωσα ηλεκτρονικά από Αθήνα μέσα σε 3 εργάσιμες από Republic of Azerbaijan Official Electronic Visa Portal αν και μπορείς να βγάλεις και με την άφιξη στο αεροδρόμιο, σε μηχανήματα. Η Aegean πάντως, την έλεγχε τη βίζα με την αναχώρηση! Συνάλλαγμα κάνεις άφοβα στο αεροδρόμιο, καθώς έχει το ίδιο rate με την πόλη (μόνο στην παλιά πόλη βρήκα πιο ακριβό rate). Έκλεισα και την μετακίνηση με 30azn – 15€ από το αεροδρόμιο με το ξενοδοχείο, αφού και το booking ίδια τιμή έδινε! Κυρίως για να είμαι σίγουρη πως το ξενοδοχείο θα μας είχε το δωμάτιο έτοιμο! Τέτοιο τρόμο είχα εγώ. Το bolt λειτουργεί κανονικά πάντως απλά έχω διαβάσει πολλά περίεργα για το αεροδρόμιο και αν και ήταν μισή τιμή, το φοβήθηκα. Μείναμε στο Eleven Hotel Baku – περίπου 45€/βράδυ με πρωινό. Τίμιο, κεντρικό, χωρίς πολυτέλειες αλλά με το βασικό ζητούμενο: το Μπακού στα πόδια μας.
 

eco05140

Member
Μηνύματα
113
Likes
952
Επόμενο Ταξίδι
Παρισι
Ταξίδι-Όνειρο
Δυτική Σαμόα
1 μέρα

Το ξενοδοχείο είναι μέσα στο κέντρο! Πιο κεντρικά δεν γίνεται! Βγαίνουμε από το ξενοδοχείο και πηγαίνουμε προς Fountains Square και Nizami Parkı. Η Nizami είναι η κεντρική οδός τους. Ας πούμε είναι η Ερμού στην Αθήνα, η Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη, διαλέξτε και πάρτε αναλόγως την πόλη! Μία ατελείωτη πλατεία, προσεγμένη, καθαρή, γεμάτη πράσινο. Κάνεις και συνάλλαγμα εκεί. Από εκεί στην είσοδο της παλιάς πόλης φτάνουμε στο Qiz Qalasi ή Maiden’s tower ή πύργος της παρθένου, ένα οχυρωματικό κατασκεύασμα με τους αρχαιολόγους να μην είναι σίγουροι για ποιο λόγο κατασκευάστηκε, ούτε πότε ακριβώς (μάλλον στο 12ο αιώνα) αλλά προσφέρει όμορφη θέα από την κορυφή του. Εισιτήριο 15ΑΖΝ- €7,5. Δεν έχει φοιτητικό! Ανεβαίνεις με τα πόδια, κλειστοφοβικό δεν το λες, από την κορυφή του έχει ωραία θέα στην πόλη.

Στη βάση του πύργου, συναντά κανείς ρωμαϊκά ερείπια και τον τόπο όπου φημολογείται ότι μαρτύρησε ο Άγιος Βαρθολομαίος – αν και, λόγω του μουσουλμανικού χαρακτήρα της χώρας, δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός.

Από εκεί είναι η είσοδος στην παλιά πόλη! Και είναι τόσο όμορφη και προσεγμένη, με μικρά μαγαζάκια που πουλάνε τόσο όμορφα πράγματα. Πάρτε ότι σας αρέσει, παντού τις ίδιες τιμές έχουν και τα παζάρια δεν πιάνουν. Επίσης αυτό ήταν και το μόνο κομμάτι που είδα κράχτες και τουρισμό. Δεν ήταν άσχημο.

Και εκεί που εγώ έχω ντυθεί για μουσουλμανική χώρα, έχοντας πάρει στη βαλίτσα όλα τα συνολάκια την Αιγύπτου και καίγομαι από τη ζέστη, παρατηρώ τα κοριτσάκια με σορτσάκια και μπλουζάκια! Ααα κάποια παραπληροφόρηση έχω για το συντηρητικό μουσουλμανικό Αζερμπαιτζάν…ούτε καν συντηρητικό!

Η παλιά πόλη ένα έργο τέχνης, όλα τα σπίτια και δρομάκια περιποιημένα και καθαρά, που θα μπορούσα να περιπλανιέμαι με τις ώρες, αλλά επειδή ξεκίνησε βροχή, αποφασίσαμε πάμε κάπου πιο στεγνά! Άπειρα τα μολ στο Μπακού, αλλά αυτό που αξίζει να δεις, είναι το μολ της όπερας του Σίδνεϋ! Ναι ναι έκαναν ένα μολ δίπλα στην Κασπία θάλασσα που μοιάζει με την Όπερα του Σίδνεϋ. Μολ ακριβώς όπως τα ευρωπαϊκά, με τα ίδια μαγαζιά! Με Bolt και πάμε σε αυτή την περιοχή. Δίπλα ακριβώς είναι το Baku eye, μία ρόδα που βλέπεις πανοραμικά την πόλη με κόστος 10AZN – €5, ενώ από εκεί μπορείς να δεις, από μακριά, το συνεδριακό κέντρο Baku Crystal Hall. Από την άλλη πλευρά, είναι το μουσείο του χαλιού, σε σχήμα περσικού χαλιού, που ξετυλίγεται, με είσοδο στα 15AZN -€7,5 εκτός αν είσαι φοιτητής που με 3 AZN -€1,5 μπαίνεις! Προσοχή σκανάρουν το πάσο να δουν αν είναι σε ισχύ! Εντάξει χαλιά έχει, αν και το πιο ενδιαφέρον ήταν η πλέξη ενός χαλιού!

Συνεχίζουμε και βλέπουμε ένα τεράστιο πάρκο να ξεκινάει μπροστά μας, τόσο όμορφο…με κάθε γωνιά του πιο όμορφη από την άλλη. Είναι η παραλιακή περατζάδα (που είχε και αρκετά έργα τέχνης και πολύ περιποιημένους κήπους). Θέλεις πολλές ώρες να το περπατήσεις όλο. Ξεκινάει μάλιστα με ένα πάρκο που το λένε μικρή Βενετία, μπορείς να κάνεις γόνδολες στα ρυάκια και γενικά είναι γραφικό. Δίπλα είναι η πλατεία Azneft και προχωρώντας στο παραλιακό αυτό πάρκο, μόλις φτάσαμε στην Mammadamin Rasul-Zadeh οδό, αφήσαμε το παραλιακό κομμάτι και κάτσαμε εκεί για καφέ ή καλύτερα παραδοσιακό αζέρικο τσάι (παραγγέλνεις 1 και πίνουν 4 άτομα). Για να περάσεις απέναντι από την παραλιακή περατζάδα θέλει προσοχή…. Μόνο από υπόγειες διαβάσεις (καμία σχέση με της Ελλάδος) που δεν έχει και πολλές. Στο δρόμο αυτό ξεκινούσε το κέντρο της πόλης και ήταν γεμάτος καφετέρειες! Άπειρος κόσμος να απολαμβάνει τη βόλτα και τα ψώνια του. Να γίνεται πανικός και όλοι περιποιημένοι! Επίσης τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν ήταν πάνω από την μέση κατηγορία.

Από εκεί βόλτα στο ατελείωτο κέντρο της πόλης, περιοχή Nizami που ξεκινάει από την παλιά πόλη και φτάνει μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό! Άνετα μπορείς να περάσεις όλο σου το απόγευμα εκεί και εμείς αυτό κάναμε! Καταλήγοντας για φαγητό στο Firuze Restaurant. Εκπληκτικό! Περίπου 12€ ανά άτομο!!! Ο κόσμος δεν σταματά να περπατά. Πηγαίνουμε σε ένα βραδινό πάρτι που έχει ξεκινήσει στην πλατεία με DJ και έχει άπειρο κόσμο. Αλκοόλ κανονικά στα 6€, αλλά σκουπίδια πουθενά στο δρόμο. Επίσης ο κόσμος, ή καλύτερα η νεολαία που είχε στο πάρτι, διασκεδάζουν όμορφα, κεφάτα αλλά όμορφα! 11 ακριβώς οι οργανωτές χαιρετάνε και το πλήθος διαλύεται ενώ σε 5΄έχουν καθαρίσει τα πάντα! Ουάου! Κοντεύει 2 τα ξημερώματα, αλλά έχει κόσμο παντού. Δεν αντέχουμε από την κούραση, μα δεν θέλεις να αφήσεις αυτή την βόλτα…
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.063
Μηνύματα
927.980
Μέλη
39.798
Νεότερο μέλος
Brighten

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom