Υπάρχουν ασχημότερες πρωτεύουσες από την ΑΘΗΝΑ;;

STKF

Member
Μηνύματα
1.149
Likes
5.373
ξέρουμε τι άποψη έχουν και οι ξένοι επισκέπτες και οι ξένοι που ζουν στην Αθήνα, ελάχιστη σχέση έχει με τη μιζέρια που βγάζουν πολλοί από τους κατοίκους της
Μάλλον θα είναι έμφυτη αυτή η μιζέρια. Σίγουρα δεν στην προκαλεί και δεν στην βγάζει η πόλη με την ατελείωτη ομορφιά της.
Αλλά ξαναλέω, αυτό δεν είναι προνόμιο της Αθήνας, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σε εκτίμηση το χώρο που ζουν.
Θα είναι επειδή δεν αντέχουν την πολλή ομορφιά.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.676
Likes
50.531
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μάλλον θα είναι έμφυτη αυτή η μιζέρια. Σίγουρα δεν στην προκαλεί και δεν στην βγάζει η πόλη με την ατελείωτη ομορφιά της.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η μιζέρια δεν περιορίζεται στο αν η πόλη είναι όμορφη, αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής ανά τη χώρα. Το ποσοστό Ελλήνων που θεωρούν ότι είναι φτωχοί (σε μια από τις πλουσιότερες κοινωνίες του πλανήτη), ότι έχουν τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς (50η στις 179 και στα ίδια ή καλύτερα επίπεδα με αρκετές ευρωπαϊκές), ότι η ζωή κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη (καλοπερνούσαν οι γιαγιάδες μας), ότι ζουν στη χειρότερη πόλη του υπερπέραντος, όλα αυτά ένα σύνολο είναι ενός λαού κακεντρεχούς, μίζερου, μονίμως τσαντισμένου, αδικημένου και αθώου, που τον κατατρέχει η κακιά του η μοίρα. Έμφυτη δεν είναι η μιζέρια, καλλιεργείται επί δεκαετίες.

Θα είναι επειδή δεν αντέχουν την πολλή ομορφιά.
Αυτό είναι η δική σου άποψη, σεβαστή. Η δική μου είναι ότι οι περισσότεροι δεν έχουν μέτρο σύγκρισης (ή συγκρίνουν το κέντρο του Ταλίνν με την Ελευσίνα) ή ότι τους επηρεάζει η γενικότερη κακομοιρομιζέρια που έχουν τα κακομαθημένα παιδάκια κι η ζήλια για την κατσίκα του γείτονα, γενικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας, άσχετα σε ποια πόλη ζει ο καθένας (τα βλέπεις και σε κατοίκους άλλων πόλεων, πιο όμορφων, σε αυτούς αναφερόμουν).
 

ludovica

Member
Μηνύματα
216
Likes
1.746
Πάντως γενικά το να επιχειρηματολογεί κάποιος που έχει δει φωτογραφίες απέναντι σε κάποιον που δουλεύει στον τουρισμό και έχει ταξιδέψει στο 80% του πλανητη ειναι λίγο σαν να μιλάει για ποδόσφαιρο κάποιος που ακούει πχ τα αθλητικά στο ραδιοφωνο απέναντι σε έναν ποδοσφαιριστή και αθλητικογράφο. Και σαν κάτι να μου θυμίζει απο την επικαιρότητα...
Τη φάση στον Ευαγγελάτο; Ποιός ήταν τελικά ο μη ειδικός; Για να ξέρω ποιον να ακούω.
 

bandit650

Member
Μηνύματα
623
Likes
2.853
Δεν έλεγα ότι είναι από τις ομορφότερες, η ομορφότερη λέω ότι είναι από τις πρωτεύουσες που έχω δει. Και ναι, το κέντρο της είναι εντελώς αφρόντιστο, καταρρέει. Και σκουπίδια έχει, και γκραφίτι έχει, και κτίρια που πέφτουν έχει, και ζητιάνους και αποχετεύσεις που ξεβράζουν κουράδες. Αλλά εξακολουθεί να είναι πανέμορφη.
[/QUOTE]
Δηλαδή διαβάζοντας κάποιος αυτά που γράφεις για την Αβάνα και δε έχει πάει θα καταλάβει ότι είναι η 2η ομορφότερη στο κόσμο. Οκ.
Και αυτός που ήταν με τη Γεωργία βασιλιαδου τη θεωρούσε την ομορφότερη γυναίκα.
Ήταν όμως;
 

giwrgostr

Member
Μηνύματα
16
Likes
64
Η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν είναι όμορφη με τη συμβατική έννοια, τουλάχιστον στο κέντρο της. Όσο αφορά τα προάστια, υπάρχουν ωραίες περιοχές.

Το πρόβλημα με την Αθήνα είναι ότι κέντρο = παρατημένες περιοχές και προάστια = μεσσαία τάξη και πάνω. Στις περισσότερες πόλεις ισχύει το αντίθετο και γι αυτό δεν φαίνεται η "ασχήμια" τους στους τουρίστες. Πχ στα κακά προάστια του Παρισιού υπάρχουν κτίρια δέκα φορές πιο άσχημα και ασυντήρητα από τις πολυκατοικίες της Αθήνας.

Έχοντας μιλήσει με ερασμίτες που έρχονται στη σχολή μου, οι περισσότεροι θεωρούν ωραία την Αθήνα επειδή ακριβώς είναι άσχημη και περίεργη. Βγάζει ένα underground συναίσθημα που σε συνδυασμό με τη διασκέδαση (θεωρώ ότι έχουμε μια από τις πιο ζωντανές νυχτερινές ζωές στην Ευρώπη) τους δείχνει μια άλλη οπτική, όχι τόσο αποστειρωμένη.

Είναι το ίδιο με το συναίσθημα που νιώθει ένας Έλληνας όταν ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή ή την Νοτιοανατολική Ασία. Αντικειμενικά, οι πόλεις τους είναι άσχημες στο μεγαλύτερο μέρος τους. Ωστόσο, αυτό το διαφορετικό σου κάνει να τις βλέπεις ως τουρίστας όμορφες.
 

ludovica

Member
Μηνύματα
216
Likes
1.746
Ωραίο ποστ, ωστόσο η φράση "δεν είναι ωραία με τη συμβατική έννοια" ταιριάζει και στην Άλμπα Φλόρες. Αν πεις "δεν είναι ωραία με τη συμβατική έννοια" δεν έχεις πει κάτι λάθος.
Στα περί αποστείρωσης θα διαφωνήσω. Ναι μπορεί να τους βγάζει αυτό, αλλά από πότε το μη παρακμιακό θεωρείται αποστείρωση; Το Ναύπλιο ή η Τήνος είναι αποστειρωμένα μέρη επειδή δεν είναι βρώμικα (ή τουλάχιστον δεν ήταν όταν είχα πάει);
Κάποτε αν δεν κάνω λάθος υπήρχε η μόδα πλούσιοι να πάνε να μένουν σε φτωχογειτονιές για την εμπειρία. Μπορεί να ένιωθαν περιπετειώδεις ή ακόμη και φιλάνθρωποι που το έκαναν αυτό.
Η Μενάνδρου δεν είναι αποστειρωμένη είναι όμως ένα μέρος που θα ευχαριστιόσουν να μένεις (ναι Αθήνα δεν είναι η Μενάνδρου σίγουρα, απαντώ στα περί αποστείρωσης); Καλά κάποιοι απ' το φόρουμ σίγουρα, οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζω όχι.
 

giwrgostr

Member
Μηνύματα
16
Likes
64
Άλλο είναι το ότι κάτι δεν είναι αποστειρωμένο και άλλο το ότι κάτι είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνο. Η Μενάνδρου είναι επικίνδυνη, από την άλλη το Ψυρρή έχει παρακμιακή όψη αλλά είναι μια χαρά ασφαλές.

Πρέπει να ξεχωρίσουμε το τι θέλει ένας ταξιδιώτης (ειδικά αν μιλάμε για νέα άτομα που θέλουν να εξερευνήσουν και όχι οικογένειες που πάνε απλά για ξεκούραση) από το τι θέλει ένας κάτοικος. Ο κάτοικος θα λουστεί τα πάντα όλη του τη ζωή. Ο ταξιδιώτης θα κάνει χαβαλέ 2-5 ημέρες και θα φύγει.

Δεν κρίνουμε ποια πόλη είναι ωραία να μείνεις, αλλά να ταξιδέψεις. Έχει τεράστια διαφορά. Ο ταξιδιώτης γουστάρει το κάτι διαφορετικό από αυτό που ζει στη χώρα του. Ο Έλληνας γουστάρει ωραία αρχιτεκτονική γιατί αυτό του λείπει. Ο βορειοευρωπαίος γουστάρει λίγες ημέρες τρέλας γιατί αυτό του λείπει στην καθημερινότητα.

Μια ωραία καθαρή πόλη είναι προφανώς ωραία για όλους, αλλά μια "τρελή" πόλη είναι εξίσου ωραία για έναν ταξιδιώτη που δεν ζει στην καθημερινότητα του κάτι τέτοιο.

Πχ όταν πήγα Παλέρμο, γούσταρα που δεν ήταν τα πάντα καθαρά, που έβλεπα αληθινό καθημερινό κόσμο, παλιές παρακμιακές γειτονιές, φτωχούς, πλούσιους, περίεργες φάτσες, τρελούς οδηγούς, παιδιά να παίζουν στους δρόμους. Μου έδινε την αίσθηση ότι βλέπω τους αληθνούς κάτοικους με τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Από την άλλη στην Πράγα ή στην Βενετία δεν το ένιωσα αυτό. Εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά, αλλά δεν ένιωσα ότι στο τουριστικό κομμάτι ζουν όντως κάτοικοι. Έβλεπα μόνο τουρίστες και τίποτα αληθινά τοπικό. Έβλεπα μια Τσεχία χωρίς Τσέχους και μια Ιταλία χωρίς Ιταλούς.

Η απόδειξη ότι οι ταξιδιώτες θέλουν το "περίεργο" είναι ο αριθμός των τουριστών που πάνε σε χώρες που δεν θα πήγαινε να μείνει κάνεις, όπως η Ινδία, το Νεπάλ, η Αίγυπτος, χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κλπ. Όταν πας να εξερευνήσεις, δες θες να δεις τη χώρα σου σε αντιγραφή, θες να δεις κάτι όσο το πιο διαφορετικό και περίεργο γίνεται.
 

noobtraveller

Member
Μηνύματα
140
Likes
573
Η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν είναι όμορφη με τη συμβατική έννοια, τουλάχιστον στο κέντρο της.
Θα συμφωνήσω.Όπως είπε και ο Ρένος Χαραλαμπίδης στα 20 χρόνια της ταινίας 'φτηνά τσιγάρα' ότι 'η Αθήνα αν όχι όμορφη,σίγουρα είναι μαγική και αν όχι μαγική,μαγεμένη''

Το ότι έχουμε μεγαλώσει και ζήσει στην Αθήνα,δε σημαίνει οτι δεν την αγαπάμε και δε μας αρέσει,απλά αντικειμενικά αυτό που βλέπουμε σε σύγκριση τουλάχιστον με την ΕΕ,δεν είναι κάτι το όμορφο.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.541
Likes
8.520
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
σε συνδυασμό με τη διασκέδαση (θεωρώ ότι έχουμε μια από τις πιο ζωντανές νυχτερινές ζωές στην Ευρώπη)

Κλαμπ υπάρχουν σε όλες τις πόλεις, στην Ισπανία θα βρεις και στο πιο μικρό χωριό. Εκτός αν εννοείς ζωντανή νυχτερινή ζωή τα μπαρ που μένουν ανοιχτά μέχρι το ξημέρωμα και τον κόσμο να κάθεται στο τραπέζι και να ξεροπίνει ένα ποτό.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.043
Likes
41.049
Θα συμφωνήσω.Όπως είπε και ο Ρένος Χαραλαμπίδης στα 20 χρόνια της ταινίας 'φτηνά τσιγάρα' ότι 'η Αθήνα αν όχι όμορφη,σίγουρα είναι μαγική και αν όχι μαγική,μαγεμένη''

Το ότι έχουμε μεγαλώσει και ζήσει στην Αθήνα,δε σημαίνει οτι δεν την αγαπάμε και δε μας αρέσει,απλά αντικειμενικά αυτό που βλέπουμε σε σύγκριση τουλάχιστον με την ΕΕ,δεν είναι κάτι το όμορφο.
Απο χθες τρωγομαι να πω για τα Φτηνα Τσιγαρα! Τι ποιηση του κεντρου των πολεων!
Πολυ σωστα αναφερθηκε το λατρεμενο Παλερμο και προσθετω τη Ναπολη, μιλαμε για καψιμο αλλα η χαρα της ζωης. Ποσο ωραια περνας.
 

giwrgostr

Member
Μηνύματα
16
Likes
64
Ισπανία δεν έχω πάει, αλλά πιθανότητα αποτελεί εξαίρεση, καθώς είναι διάσημη για την νυχτερινή της ζωή.

Όπου έχω πάει σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη, παντού η νυχτερινή ζωή ήταν πολύ "μαζεμένη". Τα πάντα έκλειναν νωρίς, σκοπός των περισσότερων ήταν να βγουν νοκ άουτ όσο πιο γρήγορα και φθηνά μπορούν και όχι να διασκεδάσουν, υπερβολικοί κανόνες στα μαγαζιά και άλλα τέτοια.

Πχ Βουδαπέστη, σε ένα φοιτητοκλάμπ, πήγε μια κοπέλα να χορέψει πάνω σε ένα stunt που υπήρχε σε μια κοκλώνα, και ο μπράβος την πέταξε έξω. Αυτό δεν θα γινόταν ποτέ στην Ελλάδα.

Γενικά, η Ελλάδα (και πολλές χώρες των Βαλκανίων) δίνουν στους τουρίστες την αίσθητη της ελευθερίας, καθώς κανείς δεν θα σου απαγορεύσει τίποτα. Για εμάς που ζούμε εδώ προφανώς αυτό είναι κακό, αλλά γι αυτόν που έρχεται να ξεδώσει είναι καλό και διαφορετικό.

Αλλά όλα αυτά μας βγάζουν εκτός της κουβέντας. Το θέμα είναι πόσο όμορφη φαίνεται μια πόλη στους τουρίστες και ταξιδιώτες, όχι στους κάτοικους.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.208
Μηνύματα
883.795
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom