Υπερτουρισμός

paefstra

Member
Συγγραφέας
Αρπαχτή κανονικα.
Όμως σε ότι εχει να κανει με χρημα ο αριθμός των χαζών περιορίζεται αισθητά.
Ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα παράπονα για υπερκόπωση απο το βαρεμα της μύγας.
Ούτε λόγος βέβαια το κατά πόσο ασφαλισμένο ειναι το προσωπικό και τι μισθο δινει ο κάθε wannabe γάτος!
Μα ειναι προφανες. Αν οι εισπραξεις αυξηθηκαν 8,8% ενω οι τιμες 20%, τοτε εχουμε 11,2% βαρεμα μυγας.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Εγώ κοιτούσα πριν το χρηματιστήριο της Μπύρας στην Ελλάδα.
Εγώ αυτό το χρηματιστήριο το κοιτάω παντού, πληρώνοντας τελευταία στην Ελλάδα μέχρι και 6,8€ για ένα ποτήρι 500ml. Άντε πες αυτός όμως δεν είναι ο κανόνας. Ακόμα...
Αναρωτιόμουν στο τελευταίο μου ταξίδι, ποιο είναι πιο ακριβό, το Pint των 5,5-6€ στην Ελλάδα ή αυτό των 8€ στη Φινλανδία; :rolleyes:

Georgie

Member
Αφηγητής
Εγώ αυτό το χρηματιστήριο το κοιτάω παντού, πληρώνοντας τελευταία στην Ελλάδα μέχρι και 6,8€ για ένα ποτήρι 500ml. Άντε πες αυτός όμως δεν είναι ο κανόνας. Ακόμα...
Αναρωτιόμουν στο τελευταίο μου ταξίδι, ποιο είναι πιο ακριβό, το Pint των 5,5-6€ στην Ελλάδα ή αυτό των 8€ στη Φινλανδία; :rolleyes:
Τι μισθο παίρνει ο bartender στη Φινλανδία και τι στην Ελλαδα.
Ποια η φορολογία του προϊόντος.
Σε τι αγοραστική δυναμη απευθύνεται.
Το συμπέρασμα ειναι εύκολο.

patrizia

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βουδαπεστη
Ταξίδι-Όνειρο
Κινα
Τα ίδια συμβαίνουν και σε Ιταλία και Ισπανία λόγω αυξημένων τιμών

Pel

Member
Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Και πού δεν θέλω;

alma

Member
Μέγας Συγγραφέας
Από τη Βενετία μέχρι το Ντουμπρόβνικ, ολοένα και περισσότερες πόλεις «λυγίζουν» κάτω από το βάρος του μαζικού τουρισμού, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν κατά πολύ τους μόνιμους κατοίκους. Νέα διεθνής έρευνα καταγράφει ποιες περιοχές έχουν φτάσει στα όριά τους και φέρνει και την Αθήνα στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ο υπερτουρισμός δεν είναι πια θεωρία, είναι καθημερινότητα για δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, που βλέπουν τους επισκέπτες τους κάθε χρόνο να αυξάνονται, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στην αλλοίωσή τους. Από ιστορικά κέντρα που ασφυκτιούν μέχρι γειτονιές που χάνουν τον χαρακτήρα τους, η ισορροπία ανάμεσα σε επισκέπτες και κατοίκους δείχνει να έχει διαταραχθεί.

....
Οι πόλεις-σύμβολα του υπερτουρισμού
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Ντουμπρόβνικ, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο τουριστικό φαινόμενο, εν μέρει λόγω της προβολής της μέσα από τη σειρά Game of Thrones. Με 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες και μόλις 40.000 κατοίκους, η αναλογία αγγίζει τους 16.250 τουρίστες ανά 100 κατοίκους, ένα νούμερο που αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο την έννοια της υπερφόρτωσης.
Ακολουθεί το Ρέικιαβικ, όπου οι 7,4 εκατομμύρια επισκέπτες υπερκαλύπτουν κατά πολύ τον πληθυσμό των 140.000 κατοίκων. Η ισλανδική πρωτεύουσα λειτουργεί πλέον ως διεθνής «πύλη» για εμπειρίες υψηλής ζήτησης, όπως το Βόρειο Σέλας και τα ηφαιστειακά τοπία.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βενετία, μια πόλη που εδώ και χρόνια παλεύει με τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού. Με περισσότερους από 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, η «πλωτή πόλη» βλέπει τον μόνιμο πληθυσμό της να μειώνεται, καθώς το ιστορικό της κέντρο μετατρέπεται σταδιακά σε τουριστική σκηνή.

Στη λίστα ακολουθούν η Γενεύη και το Πόρτο, πόλεις που, αν και διατηρούν υψηλό επίπεδο ζωής, καταγράφουν έντονη πίεση από την αυξανόμενη τουριστική ροή. Στην ίδια δεκάδα συγκαταλέγονται επίσης η Φλωρεντία, η Λισαβόνα, το Εδιμβούργο, το Πουκέτ, αλλά και η Αθήνα.

Υπερτουρισμός: Οι πόλεις που «βουλιάζουν» από τουρίστες -Η θέση της Αθήνας | clickatlife

x7777

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
?
Έχει το Ρεικιαβικ ίδιο τουρισμό με τη Βενετία; Μου φαινεται υπερβολικα μεγαλος ο αριθμος.
edit: Λιγο στα γρηγορα που το εψαξα 2 εκ γραφουν διαφορες πηγες (που παλι εξωπραγματικο μου φαινεται).

Iceland Tourist Numbers by Year (2003-2025) | 2.3M Visitors in 2025

Last edited:

arabickostas

Member
Βίντεο με «πνιγμένο» από τουρίστες γραφικό χωριό στο Ποζιτάνο: Για τριτοκοσμικές σκηνές, μιλά ο πρώην δήμαρχος Βίντεο με «πνιγμένο» από τουρίστες γραφικό χωριό στο Ποζιτάνο: Για τριτοκοσμικές σκηνές, μιλά ο πρώην δήμαρχος
Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια αλλά ο πρώην δήμαρχος που παίζει σήμερα παντού έχει πενταστερο ξενοδοχείο στην περιοχή. Θα ήθελα να ήξερα, ποιος μπορεί άλλωστε να το βρει, τι ενέργειες έπραττε επί δημαρχίας του για να μην φτάσει η κατάσταση στην τωρινή. Αν βέβαια πάλευε και έκανε ότι μπορούσε έχει δίκαιο να αντιδράει ακομα...Μου θυμίζει κάτι αποστρατούς που μετά την αποστρατεια ανακαλύπτουν την Σελήνη της αντίδρασης....

Triplover

Member
Μέγας Συγγραφέας
Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια αλλά ο πρώην δήμαρχος που παίζει σήμερα παντού έχει πενταστερο ξενοδοχείο στην περιοχή. Θα ήθελα να ήξερα, ποιος μπορεί άλλωστε να το βρει, τι ενέργειες έπραττε επί δημαρχίας του για να μην φτάσει η κατάσταση στην τωρινή. Αν βέβαια πάλευε και έκανε ότι μπορούσε έχει δίκαιο να αντιδράει ακομα...Μου θυμίζει κάτι αποστρατούς που μετά την αποστρατεια ανακαλύπτουν την Σελήνη της αντίδρασης....
Υποψιάζομαι ότι η κύρια πρότασή του για την εξομάλυνση του προβλήματος είναι η απαγόρευση των Airbnb.

alma

Member
Μέγας Συγγραφέας
Έχει το Ρεικιαβικ ίδιο τουρισμό με τη Βενετία; Μου φαινεται υπερβολικα μεγαλος ο αριθμος.
edit: Λιγο στα γρηγορα που το εψαξα 2 εκ γραφουν διαφορες πηγες (που παλι εξωπραγματικο μου φαινεται).

Iceland Tourist Numbers by Year (2003-2025) | 2.3M Visitors in 2025
Η Ισλανδία θεωρείται υπερκορεσμένη,καθώς έχει πάρα πολλούς τουρίστες αναλογικά με τον μόνιμο πληθυσμό της.
Δεν μετρούν μόνο απόλυτο αριθμό για θεωρηθεί υπερτουριστικό ένα μέρος, αλλά και αναλογία ντόπιων με τουρίστες.
Δηλαδή και 2,3 εκατομμύρια να είναι, αναλογικά το λες τεράστιο νούμερο.
Screenshot_20260505_070104_Google.jpg

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.122
Μέλη
40.113
Νεότερο μέλος
Γιώργος.κ

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα