Σλοβενία Υπόγειες διαδρομές στη Σλοβενία : Τα σπήλαια Σκότσιαν

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική

Η όλη διαδρομή που διανύει κανείς υπόγεια είναι περίπου 3 χλμ. Κάτι λιγότερο από το μισό της διαδρομής γίνεται στο λεγόμενο σιωπηλό τμήμα των σπηλαίων (Tiha jama), το οποίο λέγεται έτσι γιατί είναι στεγνό, δεν διασχίζεται δηλαδή από τον ποταμό και συνεπώς ο απόηχος των ρεόντων υδάτων δεν φτάνει μέχρι εδώ. Το τμήμα αυτό αποτελείται από συνεχόμενα και επικοινωνούντα σπήλαια γεμάτα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες εξαίρετης ομορφιάς. Μετά από διαδρομή 30-35 λεπτών στα αυτιά σας θα φτάσει ένα απόμακρο βουητό. Είναι η πρώτη ένδειξη ότι πλησιάζετε στο υπόγειο φαράγγι, στο βάθος του οποίου ρέει ορμητικά ο ποταμός Ρέκα. Σε λίγο θα αντικρίσετε ένα σπάνιο και εξαιρετικό θέαμα. Βρίσκεστε πλέον στο θορυβώδες τμήμα των σπηλαίων (Sumeca jama), το οποίο αποτελείται από ένα τεράστια υπόγεια στοά, μήκους περίπου 3,5 χλμ, πλάτους από 10 έως 60 μέτρα και ύψους περίπου 100 μέτρων. Η οροφής της υπόγειας αυτής στοάς βρίσκεται 80 περίπου μέτρα κάτω από της επιφάνεια του εδάφους. Μπαίνοντας στο θορυβώδες τμήμα βρίσκεστε στην γέφυρα Cerkvenik. Η γέφυρα αυτή ενώνει τις δύο απέναντι πλευρές του φαραγγιού, οι οποίες λόγω του απόκρημνου χαρακτήρα τους δεν είναι βατές παρά στη συγκεκριμένη σηματοδοτημένη διαδρομή. Η γέφυρα βρίσκεται 45 μέτρα πάνω από τον πυθμένα του φαραγγιού. Διασχίζοντας τη γέφυρα θα νιώσετε πραγματικό δέος. Πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας ότι ο χώρος ουσιαστικά είναι απόλυτα σκοτεινός. Ένας διακριτικός φωτισμός σας δίνει τη δυνατότητα κίνησης, ενώ σποραδικά φωτίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία του φαραγγιού. Οι φωτογραφίες απαγορεύονται, γι’ αυτό και η φωτογραφία της γέφυρας είναι από το site των σπηλαίων. Η υπόγεια διαδρομή ολοκληρώνεται βγαίνοντας από μια μεγάλη σπηλιά στην Velika Dolina, ενώ απέναντι σας βρίσκεται η φυσική γέφυρα κάτω από την οποία ρέει ο ποταμός Ρέκα και η οποία την χωρίζει από την Mala Dolina. Η ομορφιά και δω είναι υπέροχη.

ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_SLOVENIA_KATOCH.j48e96641cc517602dee87c202363e474.jpg

Κάτοψη των σπηλαίων Σκότσιαν

ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_SLOVENIA_TOMH.jpg_f0799a342f51c8a5f982cc4345583e28.jpg

Τομή των σπηλαίων Σκότσιαν

Αναλυτικά στοιχεία για την ιστορία των σπηλαίων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στο site των σπηλαίων.
Ολοκληρώνοντας την περιγραφή των σπηλαίων Σκότσιαν πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η επίσκεψη των σπηλαίων, όσο και το όλο το ταξίδι στη Σλοβενία ήταν υπέροχο και αποτέλεσε για μένα μία μεγάλη έκπληξη.
Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η Σλοβενία είναι ο παράδεισος των σπηλαιολόγων. Διαβάζουμε από την wikipedia ότι η Σλοβενία έχει καταγεγραμμένα πάνω από 8.500 σπήλαια, ενώ περίπου 100 καινούργια σπήλαια ανακαλύπτονται κάθε χρόνο! Τα πιο γνωστά από αυτά είναι 62 σπήλαια, ανάμεσα στα οποία και τα σπήλαια της Postojnska με μήκος 20.570 μέτρα και της Predjama με μήκος 13.092 μέτρα, που είναι και τα πιο τουριστικά.

ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_SLOVENIA_Slovenia0036.jpg

Οι δύο δολίνες με την φυσική γέφυρα κάτω από την οποία ρέει ο Ρέκα

ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_SLOVENIA_EJODOS.jpg

Η έξοδος των σπηλαίων στην Velika Dolina

ai975.photobucket.com_albums_ae236_galat2000_SLOVENIA_DOLINI.jpg

Velika Dolina
 

Attachments

Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία σου!!παραθέτεις φωτο;δεν φαίνονται η εγώ δεν μπορώ να τις δώ;πάντως είδα το λινκ με τη γέφυρα και τα σκοτάδια!!οι αδρεναλίνες λίγο εκτοξεύονται στα ύψη εκεί πέρα;:haha:η όχι;
Όμορφη και η περιγραφή σου όσον αφορά τις Ιουλ.Αλπεις και τις λίμνες!!Αξίζει ένα ταξίδι προς τα κεί απ ότι φαίνεται..
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ωραία η περιγραφή σου! Δυστυχώς δεν φαίνονται οι φωτογραφίες τις οποίες φαντάζομαι μαγευτικές!
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Προφανώς κάτι δεν έχει πάει καλά με τις φωτογραφίες. Εγώ τις βλέπω. Προσπαθώ να το διορθώσω. Υπομονή....
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Νομίζω ότι διορθώθηκε το πρόβλημα με τις φωτογραφίες. Θα το δω με περισσότερη προσοχή αργότερα, γιατί τώρα πρέπει να φύγω.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Εξαιρετική η ιστορία σου. Από τις φωτογραφίες φαίνεται η πρώτη με τη γέφυρα και στο τέλος οι δύο χαρτογραφήσεις. Νομίζω οτι λείπουν άλλες τρεις. Το περιοδικό που αναφέρεις πρεπει να ήταν το ΓΕΩτρόπιο και είχε τη φωτογραφία εξώφυλλο. Δυστυχώς όταν την είδα, και φυσικά έπαθα κι εγώ, είχαν περάσει πάνω από 2 χρόνια από το δικό μου ταξίδι στην περιοχή. Πάντα μου άρεσαν τα σπήλαια. Έτσι είχα διαβάσει αρκετά για τα σπήλαια της Σλοβενίας πριν πάω. Δεν ξέρω όμως γιατί δεν το πήρα πολύ σοβαρά το σπήλαιο αυτό. Βέβαια πήγαμε στο σπήλαιο της Postojna, στο κάστρο (hrad) Predjama με τη σπηλιά του. Μέναμε δε στο κάμπινγκ Piwka κοντά στην Postojna. Μέσα στο κάμπινγκ ήταν η είσοδος του ομώνυμου σπηλαίου (και αυτό με υπόγειο ποτάμι) που όμως ήταν κλειστό λόγω κάποιων έργων.
Θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα οτι η Σλοβενία είναι μια έκπληξη. Τη λάτρεψα και θέλω κάποτε να πάω και πάλι να δω και άλλα όμορφα μέρη σε αυτή την πανέμορφη χώρα.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΟΚ με τις φωτό. Πολύ καλές και λαλίστατες. Μπράβο!!
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
galat καταπληκτικές και οι φωτό!!ιδίως οι τελευταίες με τις λίμνες,τα τοπία γύρω απ αυτές....πολύ όμορφα!!μπράβο!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Μπράβο galat. Μου έφερες στη μνήμη κατά το πιο παραστατικό τρόπο την όμορφη εμπειρία από τα σπήλαια. Ομολογώ ότι όταν τα επισκέφθηκα είχα την αίσθηση ότι είμαι μέρος σκηνικού του Άρχοντα των Δακτυλιδιών (κάπου με κατασκόπευαν τα Ορκ του σπηλαίου). Και πάλι ευχαριστούμε για την όμορφη και ενημερωτική ιστορία. Μου άρεσε κι εμένα η Σλοβενία αν και περιορίστηκα στις Ιουλιανές Άλπεις. Κατσικώθηκα στην Bohinj και το έριξα σε περιπάτους και μπάνια στη λίμνη.
Oι δε φωτό της Σλοβενίας εξαιρετικές (βρήκες τρόπο)
 

argiro

Member
Μηνύματα
250
Likes
111
Επόμενο Ταξίδι
Ταξίδια με το νου...
Ταξίδι-Όνειρο
Θιβέτ, ΗΠΑ, Αίγυπτο
Aγαπάμε Σλοβενία! :p:p
Υπέροχη ιστορία....την δεύτερη φορά θα επισκεφτώ σίγουρα τα σπήλαια Σκότσιαν!
Hvala galat :D
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Μπράβο Galat Ευχαριστώ!! Άλλο ένα Pin στην κατηγορία "must see" μόλις προστέθηκε!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.185
Μηνύματα
883.269
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom