εμπειρίες απο Workcamps

dionysia

Member
Μηνύματα
13
Likes
33
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Τουρκία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική...
Γειά σας!

Ήθελα να μοιραστώ και γω μαζί σας τις εμπειρίες μου σε Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας. Καταρχάς να σας πω πως αυτά μου άλλαξαν τη ζωή και την έννοια "ταξίδι" ανεπιστρεπτί... Η ζωή μου, χωρίς αστεία, χωρίζεται σε πριν των προγραμμάτων εθελοντισμού και μετά!

Έχω συμμετάσχει σε πρόγραμμα στη Γαλλία, στο Volvic (youth exchange), όπου δουλέψαμε προς αποκατάσταση μιας παλιάς γούρνας όπου έπλεναν την κάναβη για να φτιάξουν ρούχα. Έμαθα να δουλεύω το... τσιμέντο και να στρώνω μια επιφάνεια με πλάκες (πεζοδρομίου)! Διάρκεια: 2 εβδομάδες. Πληρωμένα τα εισιτήρια κατά 70%.

Το επόμενο ήταν ένα πρόγραμμα στο Bottanuco της Ιταλίας. Εργασία: διατήρηση μονοπατιού δίπλα σε ποτάμι και καθαρισμός πέτρινου φράχτη από τους αγριόθαμνους, καθώς εκεί επρόκειτο να διοργανωθούν φεστιβάλ μουσικής. Έγινα ειδική στο κλάδεμα και το φτυάρι! Διάρκεια: 2 εβδομάδες.

Μόλις ένα μήνα μετά προέκυψε μια έκτακτη ελληνική αποστολή της Έλιξ (ονομαζόταν ακόμα ΠΕΕΠ τότε) στην Τσεχία, προκειμένου να βοηθήσουμε στους πλημμυροπαθείς του 2002. Στο πρώτο χωριό ξελασπώσαμε τα βαριά πορτοπαράθυρα του μουσείου Ασιατικής Τέχνης και στο δεύτερο βοηθήσαμε τον κόσμο να ...γκρεμίσει τα κατεστραμμένα σπίτια του. :shock: Αφαίρεση πλίνθινων τοίχων τούβλο-τούβλο και καθαρισμός τους, προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθούν/πουληθούν. Γκρέμισμα σκεπών και τοίχων. :( Δουλειά από το πρωί ως το βραδάκι, με διάλειμμα για φαγητό, για το οποίο έπρεπε να περπατήσουμε μισή ώρα ως το επόμενο χωριό και άλλο τόσο για επιστροφή... Κατά την επιστροφή στο πυροσβεστείο όπου μέναμε 30 Τσέχοι και Έλληνες εθελοντές, αναμονή σε ουρά για το ένα και μοναδικό ντους. Αν ήσουν στους τελευταίους, έκανες με κρύο νερό! Διάρκεια: 10 μέρες. Το πρόγραμμα στο οποίο έλαβα τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση από τη δουλειά που προσέφερα. Κι ας ήταν απειροελάχιστη. Δείτε και το link αν θέλετε:
Νέα-Ειδήσεις

Επόμενη χρονιά, πρόγραμμα στην ωραία Ιθάκη. Καθαρισμός παραλιών, αποκατάσταση μονοπατιών, κατασκευή πινακίδων τύπου "Διατηρείτε την παραλία καθαρή" (αν θυμάμαι καλά)! Επιπλέον, πολλά μπάνια στα γαλανά νερά του Ιονίου! Διάρκεια: 2 εβδομάδες.

2 χρόνια πριν, πρόγραμμα youth exchange στην Άγκυρα της Τουρκίας. Οι συμμετέχουσες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία) είχαν ως θέμα τις διαβατήριες τελετές στα σημαντικότερα "στάδια" της ζωής μας: γέννηση, γάμος, θάνατος. Ένα πρόγραμμα πέρα για πέρα εκπαιδευτικό, καθώς ενημερωθήκαμε (και ενημερώσαμε) μέσω sketch, παιχνιδιών, αφήγησης, φωτογραφιών, χορών και τραγουδιών τα τελετουργικά σε κάθε χώρα. Διάρκεια: 11 μέρες. Ως ομαδάρχισσα της ελληνικής ομάδας πήγα και για ένα σαββατοκύριακο ένα μήνα πριν, για την οργάνωση του προγράμματος. Πληρωμένα τα εισιτήρια κατά 70%.

Πέρισυ: η μεγάλη μου εμπειρία! Έκανα το EVS (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία) στην Ουρουγουάη! Δημιουργική απασχόληση σε κέντρο νεότητας με "δύσκολους" εφήβους (παιδιά φτωχά, που πήγαιναν ή όχι σχολείο, με προβλήματα οικογενειακά ή ό,τι άλλο...) και στη συνέχεια διδασκαλία ελληνικών σε ένα ελληνικό ίδρυμα όπου διδάσκονται ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, κουζίνα, χοροί, κλπ. Μεταξύ άλλων, στην Ουρουγουάη έμαθα Ισπανικά και tango! Διάρκεια: 8 μήνες.

Στο διάστημα των 10 αυτών χρόνων -από τη στιγμή που είχα την πρώτη μου εμπειρία στον χώρο της εθελοντικής εργασίας (διεθνές σεμινάριο ομαδαρχών σε μια φάρμα στην Αμφίκλεια)- υπήρξαν και διάφορες άλλες προτάσεις ή προσπάθειες συμμετοχής που δυστυχώς ναυάγησαν... Από την πρώτη κιόλας αυτή εμπειρία, ο κόσμος στα μάτια μου άλλαξε, αποκτώντας άλλο πρόσωπο, πιο φιλικό, πιο ανθρώπινο, πιο αισιόδοξο... Δεν ισχυρίζομαι πως έχω προσφέρει πραγματικά μέσα από την εθελοντική μου εργασία, μα όταν θυμάμαι τα πρόσωπα των Τσέχων των οικογενειών που μας υποδέχονταν κάθε πρωί για να τους βοηθήσουμε ή τα δώρα που μου έκαναν συγκινημένοι οι Ουρουγουανοί μαθητές στο τελευταίο μας μάθημα, ίσως και να προσέφερα κάτι τις τελικά... Από την άλλη, αυτά που έλαβα εγώ από τις παραπάνω εμπειρίες, είναι ανεκτίμητα! Κάθε τι, μικρό ή μεγάλο, έχει συμβάλλει πάρα πολύ στο να είμαι ο άνθρωπος που είμαι σήμερα! Και να ζω εδώ που ζω. Γιατί πρέπει να αναφέρω πως σας γράφω από την Ουρουγουάη, με θέα τον Rio de la Plata: εδώ και 3 μήνες έχω επιστρέψει - αυτή τη φορά για να μείνω... :rolleyes:

Οι νέοι (και όχι μόνο, ευτυχώς) του σήμερα είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τέτοιες ευκαιρίες! Όσοι δεν έχετε συμμετάσχει ακόμα σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το κάνετε αν έχετε την ευκαιρία/τον χρόνο/τα χρήματα! Επιλέγετε μόνο με προσοχή ΜΚΟ και προγράμματα και όλα θα πάνε καλά!

Καλή τύχη!:clap:
 

Kokonaki

Member
Μηνύματα
56
Likes
23
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Σε ευχαριστω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για αυτο σου το μηνυμα!! Ειναι πολυς καιρος τωρα που φλερταρω με την ιδεα, αλλα για διαφορους λογους, δεν τολμησα να κανω το βημα. Το μικροβιο ομως το εχω και ελπιζω αργα ή γρηγορα να τα καταφερω και να ζησω μια τετοια εμπειρια.
Εγω το elix ειχα κυριως υπ'οψην μου και μεσω αυτου εψαχνα.

Σε θαυμαζω πραγματικα. Να σαι καλα.
 

dionysia

Member
Μηνύματα
13
Likes
33
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Τουρκία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική...
Θαυμασμός;! :rolleyes: (μια και δεν υπάρχει ντροπαλό emoticon, αρκούμαι στο γαλάζιο αυτό προσωπάκι που δε με εκπροσωπεί όμως!)
Απλά είχα την τύχη και την πολυτέλεια να εμπλακώ σε κάτι τέτοιο. Μου δόθηκε η ευκαιρία και προτίμησα να δοκιμάσω (και τις επόμενες πλέον να τις αρπάξω) από το να κάτσω 2 εβδομάδες παραπάνω στον καναπέ και τον υπολογιστή μου ως πρωτοετής τότε φοιτήτρια που δεν εργαζόταν.
Δε χρειάζεται τόλμη, σαν το κάνεις την πρώτη φορά θα το δεις :)
Καλό εθελοντισμό!
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Γειά σας!

Ήθελα να μοιραστώ και γω μαζί σας τις εμπειρίες μου σε Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας. Καταρχάς να σας πω πως αυτά μου άλλαξαν τη ζωή και την έννοια "ταξίδι" ανεπιστρεπτί... Η ζωή μου, χωρίς αστεία, χωρίζεται σε πριν των προγραμμάτων εθελοντισμού και μετά!

Από την πρώτη κιόλας αυτή εμπειρία, ο κόσμος στα μάτια μου άλλαξε, αποκτώντας άλλο πρόσωπο, πιο φιλικό, πιο ανθρώπινο, πιο αισιόδοξο... ίσως και να προσέφερα κάτι τις τελικά... Από την άλλη, αυτά που έλαβα εγώ από τις παραπάνω εμπειρίες, είναι ανεκτίμητα! Κάθε τι, μικρό ή μεγάλο, έχει συμβάλλει πάρα πολύ στο να είμαι ο άνθρωπος που είμαι σήμερα! Και να ζω εδώ που ζω. Γιατί πρέπει να αναφέρω πως σας γράφω από την Ουρουγουάη, με θέα τον Rio de la Plata: εδώ και 3 μήνες έχω επιστρέψει - αυτή τη φορά για να μείνω... :rolleyes:

:clap:
Συγχαρητήρια για την οπτική σου ! Εύχομαι να είσαι πάντα αισιόδοξη κι ευτυχισμένη στη χώρα που διάλεξες !:)
 

tupacgr13

Member
Μηνύματα
283
Likes
597
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο!
Ταξίδι-Όνειρο
Νεπάλ
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό το μήνυμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πρόσφατα έζησα μια παρόμοια εμπειρία στη Ρουμανία με την Αιεσέκ και μετά το μήνυμα σου έχω μπει στο ΕΘΥ και ψάχνω και γω κάτι παρόλο που δεν μπορώ να το κάνω άμεσα καθώς μόλις γύρισα από εκεί και φεύγω στρατό. Συνέχισε να το κάνεις όσο μπορείς και συνέχισε να ενημερώνεις αυτό το τόπικ σου συνέχεια γιατί κάθε φορά που θα βλέπω ένα μήνυμά σου εδώ θα χαίρομαι πραγματιικά :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.180
Μηνύματα
883.094
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom