Φινλανδία ταξίδι στη Φινλανδία

elinaya

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
Ταξίδι-Όνειρο
Φινλανδία
Ηyvää päivää dimpap. :lol::lol:

Με λενε Ελινα και θελω αρχικα να σου πω τα συγχαρητηρια μου για οσα καταφερες μαζι με τη γυναικα σου στη Φινλανδια και να σου ευχηθω τα καλυτερα για το μελλον. :clap::clap:

Εγω εχω μια κορη 7 ετων που μεγαλωνω, μενοντας αυτο το χρονο ξανα με τη μητερα μου κ την αδερφη μου,
παω σε ενα ΙΕΚ στην ειδηκοτητα οδοντοτεχνικης (μιας κ ειμαι ακομα 24 χρονων οποτε ειπα να παρω κ μια ειδηκευση σε κατι που μου αρεσει πολυ)
και ειμαι οπως ησουν κ εσυ ΑΠΛΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ με αυτη τη χωρα που επελεξες να ζησεις εδω κ ενα χρονο!
Ειληκρινα σου μιλαω με τον εναν ή αλλο τροπο εγω μια μερα θα ζησω εκει κ ας λενε οτι θελουν οσοι φοβουνται τις αλλαγες και το αγνωστο.. Εγω παλι το βλεπω σαν στοχο κ οχι σαν αερολογια κ αργα ή γρηγορα θα τον πετυχω οσο χρονο κ αν μου παρει .. ;)

Δε θελω να μεινω Ελλαδα,καλο το καλοκαιρι κ οι παραλιες ,αλλα ημουν ανεκαθεν χειμερινος τυπος κ ουτε μπορω να δεχτω να μαθαινει η κορη μου αηδιες στο σχολειο κ να τρωει ολη της τη μερα σε φροντιστηρια Ελληνικων-Αγγλικων-Γαλλικων για να τελειωσει ενα Λυκειο με το ζορι κ αν παρει πτυχια να τα εχει να τα κοιταει ο τοιχος κ να μην αναγνωριζεται ο κοπος της οπως της αρμοζει.

Επισης δε θελω καμια αλλη χωρα περα απο τη Φινλανδια.

Απο οποια αποψη κ αν το εχω κοιταξει ειναι η μονη που πιστευω οτι μπορω να ταιριαξω απολυτα κ θα μου ταιριαξει κ αυτη.Την αγαπω απλα , κ ας μην εχω παει καθολου ως τωρα.

Το ψαχνω απο περυσι κ περιμενω να τελειωσει ο τελευταιος χρονος μου τωρα στο ΙΕΚ για να κανω το μεγαλο βημα.
Ομως επειδη οπως προειπα εχω κ τη μικρη μου αυτο το βημα μεγαλωνει λιγο παραπανω για εκεινη μιας κ σε αυτη την ηλικια δεν εχει ιδεα ουτε απο Φινλανδικα ουτε καν απο Αγγλικα, ετσι το θεμα του σχολειου της αν τελικα καταφερουμε να παμε οι 2 μας Φινλανδια ειναι ενα μεγαλο θεμα που θελει πολυ καλο σχεδιασμο! Στη σχολη μπορω με χαρα να πω οτι αριστευσα φετος κατι που μπορει να μην ειναι τοοοσο σημαντικο μιας κ προκειται για ΙΕΚ κ ποτε δεν θα συναγωνιστει ενα αριστειο του ΑΕΙ ομως ''ισως'' ειναι ''ενα κατι'' για το χαρτι που θα παρω αν αριστευσω κ φετος κ εν τελη παρω τη πιστοποιηση για την αδεια ασκησης επαγγελματος.

Οι σκεψεις μου ειναι οι εξης..

PLAN A. Να ζορισω τη σχολη να μου δωσει παραπανω πληροφοριες σχετικα με το προγραμμα Da Vinci (αντιστοιχο του Ερασμους για ΙΕΚ) που υπαρχει για ανταλλαγη ή πρακτικη σπουδαστων στο εξωτερικο (που μονη μου εχω καταφερει να βρω γιατι αυτοι δε λενε τιποτα μιας κ θελουν να πασαρουν ενα ιδιωτικο προγραμμα που εχουν συμφωνησει με Πανεπιστημιο της Ιταλιας για την ειδηκοτητα μου και κοστιζει συνολικα 18.000 Ε ) κ να παω αν γινω δεκτη Φινλανδια μεσω αυτου του προγραμματος για λιγο καιρο και να δω μονη μου τι παιζει, κατι που δε ξερω κατα ποσο μπορω να κανω μιας κ αυτο σημαινει οτι πρεπει να αφησω τη μικρη εδω για καιρο κ αυτο ειναι πραγματικα ποοοολυυυυυ δυσκολο απο θεμα προγραμματος αλλα κ συναισθηματικο.



PLAN B. Να κανω λιγη υπομονη αυτο το χρονο ακομα (μεχρι τον Ιουλιο του 2013 που τελειωνω τη σχολη) να δωσω για τη πιστοποιηση και ΤΟΤΕ να κοιταξω να φυγω για πανω ανεξαρτητη απο σχολες κλπ, με τη μικρη μου.


Στο θεμα της γλωσσας τωρα..

Εχω δοκιμασει να κανω μαθηματα μεσω διαφορων σελιδων που βρηκα στο ιντρνετ αλλα καταληγω να χανω τη μπαλα γιατι καλως ή κακως ειναι εντελως διαφορετικη γλωσσα (δε θα την ελεγα δυσκολη) κ συντακτικα κ γραμματικα που χρειαζεται ενας ανθρωπος να σου διευκρινιζει καποια πραγματα.Απο αποψη λεξιλογιου βοηθαει το ιντρερνετ αλλα ως εκει.
Βρηκα ενα φροντιστηριο στην Αθηνα που εχει αυτη τη γλωσσα κ περιμενω να μαθω τιμη για ενα 3ωρο που κανουν την εβδομαδα, αλλα φοβαμαι οτι θα ειναι απαγορευτικη.Θα δουμε !!! :cool:

Στα αγγλικα ειμαι σε αρκετα καλο επιπεδο αλλα χωρις καποια πιστοποιηση γι'αυτο, ομως πιστευω πως αν ειναι τοοοοσο χρησιμο ενα πτυχιο αγγλικων (δε ξερω καν τι επιπεδου μπορει να χρειαζεται) μπορω να τα ξεσκονισω λιγο κ να το παρω. ;)

Το θεμα ειναι , ενταξει εγω, με τον εναν ή αλλο τροπο τη γλωσσα θα τη μαθω, αλλα η μικρη που του χρονου θα πρεπει να ξεκινησει τη 3η δημοτικου πως θα μπορουσε να μπει στο συστημα τους μη γνωριζοντας καποια απο τις 2 γλωσσες?

Περυσι που το εψαχνα παλι ειχα μιλησει με καποιον απο Φινλανδια κ μου ειχε πει οτι αν καποιος μαθητης δημοτικου δε ξερει τη γλωσσα Η' παρακολουθει καποιο προπαρασκευαστικο ετος για να μπει στο κλιμα Η΄ του φερνουν ειδικο καθηγητη που να ξερει περα απο τα Φινλαδικα κ την Ελληνικη πχ γλωσσα, αλλα μου φαινεται πολυ καλο για να ειναι αληθινο κ δε ξερω κατα ποσο ισχυει ή ακομα κ να ισχυει δε ξερω κατα ποσο ισχυει σε ολα τα σχολεια της χωρας κ οχι μονο στο κεντρο.

Απο την αλλη με το χαρτι του Ιεκ κ με 2 βασικες γνωσεις Φινλανδικων θα καταφερω να βρω μια δουλεια εκει ή θα τρωμε τα νυχια μας για να επιβιωσουμε με τη μικρη μεχρι να μπουμε στο κλιμα?

Υπαρχει μηπως (περα απο το επιδομα ανεργιας για το πρωτο καιρο που ανεφερες καπου,κ τα μαθηματα γλωσσας που ουτως ή αλλως θα κανω) κ καποιο επιδομα συμπληρωματικο για τις αγαμες μητερες (κ δεν εννοω τα 40 ευρω/μηνα που δινουν στην Ελλαδαρα μας κ δε φτανουν ουτε για το γαλα του παιδιου,,αλλα γελανε κ οι πετρες μολις το ακους) :haha::haha::haha: Η' μηπως ως αλλοδαπη δε δικαιουμαι τιποτα απο αυτα???


1000 συγνωμη αν σε κουρασα, εχεις δικιο οτι κ να σκεφτεσαι τωρα :D αλλα επρεπε να σου αναλυσω οσο το δυνατον καλυτερα πως εχει η κατασταση κ να μου πεις κ εσυ τη γνωμη σου μιας κ ζεις ηδη 2 χρονια εκει κ ολο κ κατι παραπανω θα γνωριζεις.

Αν δεις το μηνυμα κ θελεις να μου απαντησεις στειλε μου καλυτερα μηνυμα στο email μου για πιο αμμεση επικοινωνια.

Το email μου ειναι: ....................(παρακαλω τους διαχειριστες να μη το σβησουν μιας και με δικη μου ευθυνη το αναρτω δημοσια, εκτος κ αν απαγορευεται απο τους κανονισμους οποτε τους παρακαλω να το στειλουν εκεινοι με προσωπικο μηνυμα στο χρηστη dimpap μιας κ εγω δεν εχω δικαιωμα αποστολης πμ ακομα)

Σ'ευχαριστω πολυ εκ των προτερων, οποιαδηποτε πληροφορια θα ειναι πολυ σημαντικη..

Καλη συνεχεια σε οτι κανετε και ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ (κυριολεκτικα,, οχι ειρωνικα εεε.. ;) ) μεσα απο τη καρδια μου. :):):)
 

elinaya

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
Ταξίδι-Όνειρο
Φινλανδία
Δε ξερω πως ακριβως να το εξηγησω.. Απλα ετυχε.
Αρχισα κ το εψαχνα περυσι με αφορμη ενα γνωστο μου που γνωρισε μια κοπελα απο Νορβηγια κ ζει μαζι της πλεον εκει περνωντας υπεροχα.
Ετσι αρχισα να ριχνω μια ματια στις γυρω χωρες γιατι με τραβηξε πολυ ολο αυτο το στυλ των χωρων με χιονι κ πρασινο, και εν τελη κοιτώντας και τη ποιοτητα ζωης, τα μερη,το επιπεδο εκπαιδευσης κ πολιτισμου κατέληξα στη Φινλανδια.
Σιγουρα εννοειται πριν φυγω για μονιμα θα κανω ενα δοκιμαστικο ταξιδι εκει, αλλα ειμαι σιγουρη οσο ''ενθουσιασμος'' κ αν φαινεται ετσι οπως το μεταφερω τωρα, πως οτι κ να δω δε θα με κανει να ειμαι λιγοτερο ερωτευμενη με το μερος αυτο!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.029
Likes
41.017
Πρώτα απ' όλα, πάρε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το εκεί εκπαιδευτικό σύστημα.
Ας πούμε, μάθε σε ποιές πόλεις υπάρχει ελληνικό σχολείο με αποσπασμένους έλληνες δασκάλους ώστε να εγγραφεί η κόρη σου και να έχει το κατάλληλο είδος εκπαίδευσης για ένα παιδί με μητρική Γλώσσα τα ελληνικά. Μπορείς να πάρεις τις πληροφορίες αυτές από το εδώ Υπουργείο Παιδείας.
Μετά, μπορείς να πάρεις πληροφορίες για την εκεί ανώτατη εκπαίδευση και ποια δυνατότητα έχεις για πρόσβαση ως αλλοδαπή φοιτήτρια. Αν όντως έχεις πρόσβαση, το πιθανότερο είναι να σου χορηγηθεί φοιτητικό δάνειο για τις σπουδές σου και χώρος στην εστία του Πανεπιστημίου. Οι χώρες αυτές προσφέρουν μεγάλη στήριξη στις μονογονεΪκές οικογένειες. Αυτή η έρευνα καλό θα ήταν να μην εξαντληθεί στο διαδίκτυο, αλλά ίσως να επικοινωνήσεις με ένα κατάλληλο άτομο στην Φινλανδική Πρεσβεία. Θέλω να πω, μην εξαντλείς τις επιλογές σου στις πληροφορίες από το ΙΕΚ που σπουδάζεις, αλλά ψάξε τι σου προσφέρεται ως αλλοδαπή φοιτήτρια. Μπορεί να βγάλεις άκρη και επικοινωνώντας απευθείας με το πανεπιστήμιο της επιλογής σου και αναφέροντας την πρόθεσή σου να σπουδάσεις εκεί. Κοίτα κι εδώ για περισσότερα http://www.studyinfinland.fi/how_to_apply
Την επάρκεια στα Αγγλικά πρέπει να τη θεωρείς απαραίτητη. Εύχομαι καλή τύχη!
 

elinaya

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
Ταξίδι-Όνειρο
Φινλανδία
Σ'ευχαριστω παρα πολυ paefstra μου. Τη σελιδα αυτη την εχω κοιταξει αλλα καθε φορα βρισκω κ κατι καινουριο. Αυτο για το υπουγειο παιδειας εδω που ειπες δε το ειχα σκεφτει καθολου.Θα το ψαξω κ ετσι οπως λες..Να'σαι καλα!!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.029
Likes
41.017
Δεν σου κρύβω ότι νομίζω πως το σχέδιό σου έχει μεγάλο δρόμο ως την υλοποίησή του, αλλά ας βοηθήσω σε κάτι ακόμη. Ο φθηνότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να μάθεις Φινλανδικά ή να πάρεις το πτυχίο των Αγγλικών που θέλεις και με πολύ υψηλό επίπεδο διδασκαλίας είναι στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κανονικά απευθύνεται σε φοιτητές και με ελάχιστα δίδακτρα, αλλά υπάρχουν και θέσεις για εργαζόμενους με υψηλότερα δίδακτρα, αλλά πάλι πολύ πιο οικονομικά από έναν ιδιωτικό φορέα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών
 

elinaya

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
Ταξίδι-Όνειρο
Φινλανδία
Nα σου πω την αληθεια δε ξερω κατα ποσο ειναι πιο οικονομικο το Διδασκαλειο μιας κ επικοινωνησα με ενα φροντιστήριο που βρηκα κ ειναι στη Κηφισιά κ κανονισα προγραμμα με 120 Ε/μηνα για 3 ωρες τη βδομαδα καθε Παρασκευη απογευμα με 6 ατομα το πολυ ταξη. Ειναι για 4 μηνες κ ειναι προγραμμα που σου μαθαινει το πρωτο επιπεδο ωστε να μπορεις να συννενοεισαι, να μαθεις τις βασικες αρχες της γραμματικης τους κλπ.

Ειχε κ αλλα προγραμματα τυπου υπερεντατικα ή ορολογιας για σπουδες ή εργασια αλλα ειπα να ξεκινησω απο αυτο κ να το παλευω κ μεσω ιντερνετ μονη μου ωστε να προχωρησω πιο ευκολα. Αν ολα πανε καλα θα κοιταξω μηπως κανονισω κ προγραμμα ορολογιας μετα αλλα γι'αυτο εχουμε καιρο..
Το θεμα ειναι να γινει η αρχη.

Αυτο που μου λες το εχω κοιταξει κ ενω εχω ακουσει καλα λογια απο μια κοπελα που ηξερα κ πηγαινε κ αυτη για την ιδια γλωσσα , μου ειπε οτι ουσιαστικα ειναι ενα προγραμμα που παιρνει πολυ καιρο μεχρι να τα μαθεις σωστα γτ ειτε δε συμπληρωνονται τα απαραιτητα ατομα κ δεν φτιαχνεται ταξη , ειτε αλλοι δεν ερχονται κ χανεται η σειρα κλπ κλπ

Οποτε λεω να δοκιμασω στο φροντιστηριο κ οτι γινει!!!
 

lina f.

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
?????
Ταξίδι-Όνειρο
ο γυροσ του κοσμου
ελλαδα!!

θα σου προτεινα να μεινεισ στην ελλαδα....αφου δεν θεσ να επιλεξεισ αλλη χωρα δεν θα ηθελεσ να πεθανεισ τοσο νεοσ .....εξαλου σαν την πατριδα που αλλου.....:idea:

τι να σου πω ομωσ προσ γκρεμοσ (φιλανδια) και πισω ρεμα (ελλαδα) .σου προτινω να επιλεξεισ το ρεμα γιατι αν πεσεισ στον γκρεμο δεν υπαρχει επιστροφη ενω στο ρεμα αν κολυμπησεισ καλα μπορεισ να σωθεισ!!!!::?::?::?:
 

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Tι θέλει να πει η ποιήτρια; Η Φινλανδία δεν έχει γκρεμούς είναι επίπεδη (αν και έχει πολλά ρέματα).
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.029
Likes
41.017
θα σου προτεινα να μεινεισ στην ελλαδα....αφου δεν θεσ να επιλεξεισ αλλη χωρα δεν θα ηθελεσ να πεθανεισ τοσο νεοσ .....εξαλου σαν την πατριδα που αλλου.....:idea:

τι να σου πω ομωσ προσ γκρεμοσ (φιλανδια) και πισω ρεμα (ελλαδα) .σου προτινω να επιλεξεισ το ρεμα γιατι αν πεσεισ στον γκρεμο δεν υπαρχει επιστροφη ενω στο ρεμα αν κολυμπησεισ καλα μπορεισ να σωθεισ!!!!::?::?::?:
:shock: Προσπαθώ να καταλάβω όλο το σκεπτικό, αλλά δεν...
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.675
Likes
16.404
Γιατί ρε παιδιά είναι τόσο απλό ....Στη Φιλανδία ...γκρεμός πεθαίνεις νέος .....στην Ελλάδα ρέμα κολυμπάς έστω και με δυσκολία και πεθαίνεις γέρος !!!!
n' est pas??? :roll:
 

elinaya

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
Ταξίδι-Όνειρο
Φινλανδία
θα σου προτεινα να μεινεισ στην ελλαδα....αφου δεν θεσ να επιλεξεισ αλλη χωρα δεν θα ηθελεσ να πεθανεισ τοσο νεοσ .....εξαλου σαν την πατριδα που αλλου.....:idea:

τι να σου πω ομωσ προσ γκρεμοσ (φιλανδια) και πισω ρεμα (ελλαδα) .σου προτινω να επιλεξεισ το ρεμα γιατι αν πεσεισ στον γκρεμο δεν υπαρχει επιστροφη ενω στο ρεμα αν κολυμπησεισ καλα μπορεισ να σωθεισ!!!!::?::?::?:


Nαι αλλα το θεμα μου δεν ειναι να σωθω αλλα να ΖΗΣΩ! Και λεγοντας να ζησω εννοω με τον τροπο που το εχω ονειρευτει κ πιστευω οτι με εκφραζει. Δε θεωρω οτι αν μεινω στην Ελλαδα θα πεθανω ουτε τη βλεπω καν σα γκρεμο.. Ειληκρινα πιστευω οτι οποιος θελει μπορει να κανει τα ονειρα του πραγματικοτητα εδω ακομα κ μεσα στη κριση κ σε ολα αυτα που ζουμε τοσο καιρο γτ σιγα σιγα κ με υπομονη ολα θα φτιαξουν. ΟΜΩΣ εγω απλα δε θελω να το προσπαθησω εδω. Και κριση να μην ειχαμε παλι εκει θα ηθελα να παω. Αν αποτυχει δε πειραζει, τουλαχιστον θα ξερω οτι προσπαθησα, θα το απομυθοποιησω κ στο μυαλο μου, κ ολα καλα! ;) Ομως δε θελω να φυγω για να σωθω αλλα γτ θελω να το κανω ετσι κ αλλιως.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.435
Μέλη
38.896
Νεότερο μέλος
η μεγάλη η ζωή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom