το ωραιότερο ελληνικο χωριο ειναι......

NOSTIMON HMAP

Member
Μηνύματα
219
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
ΙΤΑΛΙΑ?
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΛΟΦΟΝΤΕΝ
Το Νυμφαίο το γνώρισα πρίν 35 περίπου χρόνια, μαθητής λυκείου και φιλοξενούμενος ενός συμμαθητή μου, που κατάφερε και απέσπασε τα κλειδιά του οικογενειακού αρχοντικού, που μοιράζονταν εκ περιτροπής τα μέλη μιάς οικογένειας. Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε από τότε, εκτός βέβαια από την ομορφιά του τοπίου ,των κτηρίων και της σχολής ήταν ότι επρόκειτο για ένα χωριό;;;; όπου εύποροι κατά το πλείστον αστοί είχαν τα αρχοντικά τους (τα χαμόσπιτα που λέει ο Traveller είχαν καταρρεύσει ή κατέρρεαν) τα οποία χρησιμοποιούσαν κάθε Πάσχα και δεκαπενταύγουστο. Σε αυτό συνηγόρησε και το απρόσιτο λόγω μαθητικής και όχι μόνο τσέπης, τουριστικό περίπτερο του Μπουτάρη το οποίο μόνο κοιτούσαμε από το απέναντι καπνοπωλείο-καφενείο ενός παππού και το οποίο φυσικά δεν θα υπάρχει πια. Από τότε άν και μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία να το ξανά επισκεφτώ το απέφυγα και προτίμησα άλλα χωριά πιο ζωντανά και αδέσμευτα. Γιατί το φαντάζομαι απόμακρο και όπως λέει κι ο Traveller σαν ένα πολύ όμορφο λαογραφικό μουσείο. Ίσως και γιατί από τότε φαινόταν πως θα εξελισόταν σαν χωριό, σύμφωνα με τα σχέδια των προστατών του.
 

ioanna.gkan

Member
Μηνύματα
459
Likes
65
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Και κάπου εδώ έρχεται η μεγάλη απορία Έρση μου... Πιστεύετε όλοι εσείς που σας γοητεύει το σημερινό Νυμφαίο ότι στα χρόνια της ακμής του το χωριό ήταν ακριβώς έτσι? Με χρεσκοανακαινισμένα αρχοντικά, πεντακάθαρο και λαμπερό? Δεν υπήρχαν άραγε χαμόσπιτα στο τότε Νυμφαίο? Φτώχια δεν γνώρισε? τα καλντερίμια του ήταν πια τόσο τέλεια? Τίποτε δεν χαλούσε την αισθητική αρμονία? όλα ήταν άψογα και καλώς καμωμένα? Μην είμαστε αφελείς... και φτωχοί υπήρχαν , και χαμόσπιτα που χαλούσαν την ομοιομορφία της αρχιτεκτονικής του , και σοκκάκια χαλασμένα και όλα τα αναγκαία κακά που υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού... το σημερινό Νυμφαίο απέχει πολύ από το να το χαρακτηρίσεις ένα γνήσιο όμορφο χωριό... τα πάντα είναι τόσο τέλεια που αγγίζουν το φανερά ψεύτικο... αυτή είναι η ένστασις μου... δεν είναι ένα υπέροχα όμορφο παραδοσιακό χωριό, είναι ένα καταπληκτικά κατασκευασμένο θεατρικό σκηνικό, που αρέσει αλλά ξενίζει... ξενίζει όχι γιατί είναι υπέροχα τέλειο και όμορφο, αλλά γιατί είναι υπερβολικά φτιαχτό... Πες τε μου τι διαφορά θα είχε από το Νυμφαίο ένα σύγχρονο χωριό χτισμένο σήμερα στο πουθενά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική κατασκευασμένο καθαρά και μόνο για τουριστικούς σκοπούς? Εικρινά καμία... τα ίδια σπίτια , τα ίδια καλντερίμια, οι ίδιες ανέσεις, οι ίδιοι fake κάτοικοι... ένα υπέροχο προκάτ σκηνικό προς τέρψιν των οφθαλμών των τουριστών... Κάπως έτσι το βλέπω κι εγώ το Νυμφαίο... σαν ένα μέρος που δεν υπάρχει, δεν έχει ζωή και ζει λάθρα για καθαρά και μόνο τουριστικούς σκοπούς... έτσι είναι η ρημάδα η ιστορία... ακμή και παρακμή... νεκραναστάσεις δεν χωράνε... αν μου λέγατε οτι είναι ένα πανέμορφο λαογραφικό μουσείο θα το δεχόμουν χωριό όμως? από που κι ως που?
Traveller ειναι η πρωτη και μαλλον τελευταια ( εισαι λιγο ακραιος συνηθως :roll::roll::roll:)
που θα συμφωνησω μαζι σου.Απλως να προσθεσω οτι κι αλλα χωρια οπως π.χ στα Ζαγοροχωρια εχουν γινει αλλοιωσεις και αλλαγες χαριν της τουριστικης αναπτυξης και δεν ειναι καθολου κακο, απλως δεν ειναι φυσικα παραδοσιακο!!!! Ειναι τουριστικο!
 

zakgr

Member
Μηνύματα
11
Likes
0
Ταξίδι-Όνειρο
θιβετ
δυστυχως δεν έχω επισκεφτεί πολλά χωριά της χώρας μας η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά τέτοια. Σιγά σιγά πρέπει να τα ανακαλύψω, ελπίζω όμως να μη δω εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση (εννοώ σε εστιατόρια ξενοδοχεία κλπ.)
 

xanthi

New Member
Μηνύματα
4
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Περού και Τανζανία!
Καλημέρα! Θα ψηφίσω κι εγώ τα χωριά της Λακωνίας και κυρίως τη Μονεμβάσια και τα χωριά της πατρίδας μου της Μάνης (Οίτυλο, Λιμένι, Βάθεια, Κότρωνας). Άγρια ομορφιά, περηφάνεια, παραδισιακή αρχιτεκτονική, ωραίες θάλασσες και όλα αυτά χωρίς την εμπορευματοποίηση και την απάτη που βρίσκεις σε άλλα μέρη (δες Όλυμπο Καρπάθου)
 

Vesna

Member
Μηνύματα
28
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Βλάστη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Καναδάς, Αργεντινή
Για μένα το πρόβλημα είναι η ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου (αν χρειαστεί συζητάμε και τις αιτίες).
Επιτρέψτε μου ένα μικρό παράδειγμα:
Σε εκδρομή περιβαλλοντικής ομάδας πριν 5 χρόνια στο νομό Γρεβενών, σταματήσαμε για καφέ- αναψυκτικά, σε καφενείο κάποιου χωριού .
Οταν φεύγαμε, καμιά ώρα αργότερα, ένας παππούς μας ευχαρίστησε γιατί είχαν χρόνια να δουν παιδιά στο χωριό.
Και μιλάμε για χωριό που ήταν και έδρα δήμου.
Και σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους μόνιμους κατοίκους αυτών των χωριών. Πριν 2 βδομάδες ήμουν στο νομό Γρεβενών, έναν πολύ αγαπημένο για μένα τόπο, που έχω επισκεφτεί αρκετές φορές και όσο ζω θα συνεχίσω να επισκέπτομαι όποτε έχω την ευκαιρία.
Αυτό που διαπίστωσα ήταν η τεράστια αλλαγή που έχει επιφέρει η Εγνατία Οδός σε χωριά που ήταν "πέρασμα" πριν τη δημιουργία της, όμως τώρα πια έχουν ελάχιστη κίνηση. Τα χωριά αυτά έσφιζαν από ζωή, είχαν αγορά, ταβέρνες, ξενώνες, βενζινάδικα και με το που παραδόθηκε η Εγνατία, η μία επιχείριση έκλεινε μετά την άλλη. Όπως κάθε μεγάλο έργο, έχει κι αυτό τις επιπτώσεις του. Φυσικά κάποια χωριά θα ανέβουν τουριστικά, αλλά δυστυχώς κάποια άλλα τα μαράζωσε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η Εγνατία Οδός δεν είναι τα άλφα και το ωμέγα, είναι όμως ακόμα ένα κομματάκια στο παζλ των αιτιών που συντελούν στην ερημοποίηση κάποιων άλλοτε ζωντανών χωριών.

Όσο για την κουβέντα που ανοίχτηκε για το Νυμφαίο, Έρση, σου βγάζω το καπέλο για όλα όσα είπες, με κάλυψες 100%!!! Το μόνο που θα θελα να προσθέσω, είναι ότι το Νυμφαίο είχε κατά κάποιο τρόπο παρόμοια εξέλιξη με το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, αφού και τα τρία αυτά χωριά είχαν σαν κύρια πηγή εσόδων την αργυροχρυσοχοΐα Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι κάτοικοί τους απέκτησαν τη δυνατότητα να ρίξουν λεφτά στον τόπο τους και έτσι σήμερα βλέπουμε αυτά τα χωριά-κόσμημα. Πιστεύω πως αν οι κάτοικοι κι άλλων χωριών είχαν αυτή τη δυνατότητα, το Νυμφαίο, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες δε θα αποτελούσαν σήμερα εξαίρεση.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ναι προκειται για πολυ ομορφα βλαχοχωρια! Μια μονο ενσταση: Το Συρρακο και οι Καλλαρυτες ειχαν ως κυρια απασχοληση τους την κτηνοτροφια, εφευγαν δηλαδη με τα κοπαδια τους ξεχειμωνιαζαν στα πεδινα, κα μαλιστα υπαρχουν και πολυ ομορφες φωτογραφιες του Τακη Τλουπα, οι οποιες απεικονιζουν αυτα τα τελευταια περασματα των βλαχων με τα κοπαδια τους απο την περιοχη της Λαρισας και των Τρικαλων, οποτε δε μπορουμε τοσο ευκολα να τους αποδωσουμε το χαρακτηριστικο του "αστικου" χωριου οπως στο Νυμφαιο. Αλλα φυσικα ειναι αρχοντοχωρια, δε γενναται αμφιβολια.
Απο εκει και επειτα οι Καλαρυτες ειναι ενα χωριο με αρκετους σχετικα κατοικους, το δε Συρρακο, πολυ ωραιοτερο κατ' εμε απο τους Καλαρυτες, σχεδον νεκρο, χωριο φαντασμα. Αυτο εμενα προσωπικα δε με χαλαει. Δε χρειαζεται να ειναι ζωντανο ενα χωριο για να το θεωρησω αισθητικα ομορφο.
Τον περασμενο Γεναρη που το επισκεφθηκα, ειχε τεσσερεις μονιμους κατοικους, απ' οτι μας ειπε η κυρια που κρατουσε ανοικτο -για ποιους αραγε;-το καφενειο του χωριου. Το καλοκαιρι βεβαια ανοιγουν τα σπιτια τους οι Συρακιωτες οι οποιοι τωρα κατοικουν οπου κανεις μπορει να φανταστει: Ιωαννινα, Λαρισσα, Τρικαλα, Κοζανη, Θεσσαλονικη, Αθηνα. Και ετσι το χωριο αποκτα κινηση και ζωη. Και η συντριπτικη πλειοψηφια αυτων, απο οτι μας ειπε ο αλλος κατοικος που συναντησαμε, ειναι επιστημονες και σε αυτο συνετελεσε το γεγονος οτι τα παιδια του χωριου καθε ταξη την κανανε δυο φορες λιγο ως πολυ. Μια φορα το καλοκαιρι, τοτε που ηταν εγκατεστημενη ολη η οικογενεια στο Συρρακο, και οποτε λειτουργουσε και το σχολειο. Το φθινοπωρο οι γονεις εφευγαν με τα προβατα στα χειμαδια, τα παιδια εμεναν στο οικοτροφειο του χωριου για να τελειωσουν την χρονια και στη συνεχεια κατεβαιναν να συνατησουν τους γονεις τους. Εκει μια και δεν ειχαν τι αλλο να κανουν ξαναπαρακολουθουσαν το σχολειο. Γενικα εκαναν σχολειο ολο το χρονο τα καημενα. Οποτε και περνουσαν στο πανεπιστημιο ευκολα και χωρις φροντιστηρια. Οντας επιστημονες παρεμειναν στις πολεις. Ετσι τουλαχιστον μας εξηγησε ο ανθρωπος αυτος την ολοσχερη εγκαταλειψη του χωριου.
Εκεινο που εμποδιζει σημερα τα χωρια αυτα να αναπτυχθουν τουριστικα ειναι κατα τη γνωμη μου ο αθλιος λογω της φυσιολογιας του εδαφους δρομος. Απειρες, αναριθμητες στροφες. Ειναι περιπου πενηντα χιλιομετρα απο τα Γιαννενα και θελεις πανω απο μια ωρα για να φτασεις και μαλλον ζαλισμενος. Παντως το θεαμα σε αποζημιωνει. Δεν ξερω αν τελικα θα το ενωσουν με την Εγνατια. Τοτε ισως αλλαξουν τα πραγματα.

ΥΓ. Οσον αφορα τα χωρια που ερημωσαν κατα μηκος της Εγνατιας. Νομιζω οτι μετα απο μια δυσκολη περιοδο προσαρμογης στο τελος σε καλο θα τους βγει. Για παραδειγμα υπηρχε πανω στον παλιο δρομο της Καταρας μια συγχρονη και συμπαθεστατη ξενοδοχειακη μοναδα η οποια ειχε και ενα καλο εστιατοριο. Ο ιδιοκτητης πολυ φιλικος και ευγενικος. Το σημειο πολυ ομορφο. Τα δωματια του πολυ ομορφα και περιποιημενα, Ομως ενω καθε φορα που περνουσαμε σταματουσαμε για φαγητο η καφε, ποτε δε μας ηρθε η διαθεση να περασουμε ενα Σαββατοκυριακο εκει. Η ιδεα οτι πισω μας στο δρομο θα περνουσαν οι απειρες νταλικες απο και προς Ηγουμενιτσα, μας αποθαρυνε. Η Εγνατια θα εξυπηρετησει τα χωρια αυτα ως εξης: Θα τα κανει πιο ευκολα προσεγγισιμα απο οτι ηταν προ Εγνατιας, οι επιχειρησεις οι οποιες δε θα πονταρουν στο διερχομενο αυτοκινητο, αλλα στον τουριστα που θελει να βρεθει στη φυση θα εχουν μελλον, αλλα οι διαφορες καντινες (τυπου "το σουβλακι του πλανηταρχη" :shock:) δε θα επιβιωσουν.
 

fwteini faux

Member
Μηνύματα
28
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Πλατάνια
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
ειμαι σιγουρη πως οσα χωρια αναφερατε ειναι ομορφα. το καθενα με τον τροπο του...αξιζει ομως νομιζω, να ριξετε και μια ματια σε 2 χωριουδακια μικρα και πανεμορφα..
το ενα ειναι τα πλατανια στιν μεσσηνια αρκετα πανω απο την κυππαρισια. μικρο, λιτο κ απεριττο, γραφικοτατο, ελαχιστοι κατοικοι φιλοξενοι οσο δεν παει, δεντρα, λουλουδια, νερα....ολα υπεροχα!
το δευτερο ειναι καπου στην αιτωλοακαρνανια αν δεν κανω λαθος..λεγεται γαυρος, και ειναι στον δρομο για το βουνο πουρσος (ή προυσος...). ειναι πολυ μικρο, πετρινα σπιτακια και απ ο,τι ειδα εχει ενα ραντζο με αλογα..ειναι πολυ προσεγμενο αν και γραφικο.
αξιζουν...
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
το δευτερο ειναι καπου στην αιτωλοακαρνανια αν δεν κανω λαθος..λεγεται γαυρος, και ειναι στον δρομο για το βουνο πουρσος (ή προυσος...). ειναι πολυ μικρο, πετρινα σπιτακια και απ ο,τι ειδα εχει ενα ραντζο με αλογα..ειναι πολυ προσεγμενο αν και γραφικο.
αξιζουν...

Για όποιον θελήσει να ψάξει περισσότερες πληροφορίες, ο Γαύρος, όπως και ο Προυσός ανήκουν στο νομό Ευρυτανίας.
 

fwteini faux

Member
Μηνύματα
28
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Πλατάνια
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
Για όποιον θελήσει να ψάξει περισσότερες πληροφορίες, ο Γαύρος, όπως και ο Προυσός ανήκουν στο νομό Ευρυτανίας.

επεσα κοντα παντως! δεν ειναι πανεμορφο χωριο?
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
επεσα κοντα παντως! δεν ειναι πανεμορφο χωριο?
Πράγματι κοντά. Η Αιτωλοακαρνανία δίπλα είναι. :D
Και το συγκεκριμένο χωριό, αλλά και όλη αυτή η περιοχή της Ευρυτανίας είναι πανέμορφη.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.192
Μηνύματα
883.486
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom