Ηνωμένο Βασίλειο 20 χρόνια, εξερευνώντας τα μυστικά της Σκωτίας

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
My father was from Aberdeen, and a more generous man you couldn't wish to meet. I have a gold watch that belonged to him. He sold it to me on his deathbed. I wrote him a cheque for it, post dated of course. Chic Murray (παλιός κωμικός)


Αφού έγραψα για τις άλλες μεγάλες πόλεις της Σκοτίας, θα ήταν αμαρτία να μην γράψω και κάτι για το Αμπερντίν.

Για το Αμπερντίν είχα ακούσει διάφορα. Μεγάλη πόλη στα βόρεια, με μεγαλειώδη αρχιτεκτονική από γρανίτη. Λιμάνι από όπου γίνεται η διαχείριση του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. Ιστορικό πανεπιστήμιο από το 1495.

Και ότι “δεν αξίζει να αφιερώσεις χρόνο στο Αμπερντίν. Τα ενδιαφέροντα, π.χ. το κάστρο Dunnottar, είναι έξω από την πόλη.”

Φτάνοντας απόγευμα, στάθηκα τυχερός με τον καιρό. Ο ήλιος αντανακλώνταν στις γρανιτένιες προσόψεις των κτιρίων, δίνοντας τους ένα ασημί χρώμα. Πάρκαρα στο λιμάνι και ανέβηκα την κομψή Marischal Steet. Πλησιάζοντας στην Castlegate, δηλαδή την κεντρική πλατεία της πόλης, τα κτίρια γίνονται πιο πλούσια. Στην μέση το Mercat cross, δηλαδή Market cross στην Σκωτσέζικη διάλεκτο, είναι μια κυκλική κατασκευή, που συμβόλιζε την άδεια από τον Μονάρχη να γίνεται τακτική λαϊκή αγορά τον Μεσαίωνα. Κατευθύνθηκα δυτικά, μέσω της φαρδιάς Union street, χαζεύοντας τις νεοκλασικές κολώνες και τους πυργίσκους στις γωνίες των κτιρίων. Κλάση.

Είναι Κυριακή βράδυ και όσοι έχουν επισκεφθεί την Σκωτιά τέτοια μέρα δεν θα παραξενευτούν να μάθουν ότι δεν υπήρχε ψυχή στον δρόμο. Ευτυχώς βρήκα ένα κεμπαμπτζίδικο ανοιχτό και ο κεμπαμπτζής, αφού μου είπε ότι περνάει τα καλοκαίρια στην Κέρκυρα, μου έδωσε μερικές πληροφορίες για την πόλη: “Πρέπει να δεις το Marischal College! Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γρανιτένιο κτίριο στον κόσμο, μετά από ένα Ισπανικό νομίζω.”

Όντως το Marischal College, που φιλοξενεί σήμερα την τοπική αρχή, είναι εντυπωσιακό και τεράστιο. Όμως ξαφνικά ξέμεινα από αξιοθέατα! Το άλλο must της πόλης, το Ναυτικό Μουσείο, ήταν κλειστό. Επιπλέον, περπατώντας στους παράπλευρους δρόμους του κέντρου, άρχισα να παίρνω μια διαφορετική αίσθηση της πόλης. Αρκετά από τα παλιά γρανιτένια κτίρια δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, και αυτό σε συνδυασμό με τα πολλά ξεφτισμένα γκραφίτι σου δίνουν μια αίσθηση “περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις”.

Πήρα το αμάξι και οδήγησα προς το Παλιό Αμπερντίν, εκεί όπου βρίσκονται τα κτίρια του Πανεπιστημίου. Περπάτησα στα λιθόστρωτα προσπερνώντας παλιούς πύργους και αυλές, μέχρι που αντίκρισα τον μεγάλο γοτθικό πύργο του King’s College. Το πανεπιστήμιο αυτό έχει μια “ακτινοβολία”, ίσως λόγω της παλαιότητας των κτιρίων και των πινακίδων με ονόματα σπουδαίων λογίων όπως ο Thomas Reid.

Τελικά κατέληξα την βραδιά στο Footdee, ένα πρώην ψαροχώρι στην μία άκρη του λιμανιού, που τώρα αν και έχει ενωθεί με την πόλη διατηρεί ένα μικρό αριθμό αυθεντικών κτιρίων. Δεν εντυπωσιάστηκα, καθώς το μέρος ήταν υπερβολικά μικρό και εντόπισα μόνο ένα περιποιημένο, πανάκριβο όμως, εστιατόριο.

Αυτά για το Αμπερντίν, που δεν μπόρεσε να μου κρατήσει το ενδιαφέρον για πολύ - ίσως και από άγνοιά μου - , όμως δεν μετάνιωσα καθόλου που του αφιέρωσα μισή μέρα.


----

Ίσως αν έβλεπα το Βόρειο Σέλας (Northern Lights ή Mirrie Dancers δηλ. χαρούμενοι χορευτές όπως τα λένε στην Σκωτία) να είχα άλλη άποψη :)
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
986
Likes
2.072
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
΄Εσπαγα το κεφάλι μου από που ξέρω το Αμπερντίν και γιατί έχω μια τόσο ταξιδιάρικη αίσθηση γι αυτό το μέρος, τελικά θυμήθηκα ότι έχω δει μια υπέροχη ταινία που διαδραματίζεται εκεί "Το μάτι της βελόνας" με τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και μου είχαν κάνει πολύ εντύπωση τα τοπία
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
@Smaragda53 την έβαλα και την είδα χθες το βράδυ, πολύ καλή, σ' ευχαριστώ για την αναφορά. Όντως φοβερά τα τοπία, και οι γκρεμοί τρομαχτικοί!

Φωτό από Αμπερντίν ξεκινώντας από το πάρκιν στο λιμάνι



IMG_4046(1).JPG
IMG_4052(1).JPG
IMG_4055(1).JPG
IMG_4056(1).JPG
IMG_4061(1).JPG

Marischal Steet

IMG_4066(1).JPG

Union street

IMG_4067(1).JPG
IMG_4068(1).JPG

Το Mercat cross στο βάθος.

IMG_4072(1).JPG
IMG_4074(1).JPG
IMG_4077(1).JPG
IMG_4082(1).JPG
IMG_4083(1).JPG
IMG_4085(1).JPG
IMG_4086(1).JPG

Ξεστρατίζοντας από τους κεντρικούς δρόμους

IMG_4087(1).JPG
IMG_4089(1).JPG
IMG_4094(1).JPG

Marischal College, το μεγαλύτερο γρανιτένιο κτίριο της πόλης και από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ανακαινισμένο.

IMG_0420(2).JPG

Στο Old Aberdeen όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο.

IMG_0422(1).JPG

King's College

IMG_0428(2).JPG
IMG_0433(2).JPG


IMG_0419(2).JPG

Κλείνοντας με βόλτα στα δρομάκια του Old Aberdeen.


---


Στο επόμενο μέρος φίλοι αναγνώστες έχει ετοιμάστει μια πολύ ιδιαίτερη έκπληξη, ανυπομονώ :clap:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.119
Likes
20.350
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
27 June 2017 – North Coast 500 (NC500), the wild flower of Scottish Highlands…

Είναι νωρίς το πρωί και είμαστε στη κεντρική σάλα του ξενώνα που διαμένουμε και τρώμε το πρωινό μας. Σήμερα το εγερτήριο έγινε πιο νωρίς καθώς το πρόγραμμα ήταν αρκετά "φιλόδοξο"…θα διασχίζαμε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής NC500!

North Coast 500
H North Coast 500 (NC500) είναι μία από τις κορυφαίες οδικές διαδρομές στον κόσμο. Πρόκειται για τη βόρεια παράκτια διαδρομή των Χάιλαντς της Σκωτίας, που ξεκινάει από το Inverness-Shire, συνεχίζει προς Wester Ross, Sutherland, Caithness, Easter Ross, Black Isle καταλήγοντας πάλι στο Inverness-Shire. Στη πραγματικότητα είναι 516 μίλια και όχι 500. Δεν είναι κάποια δύσκολη διαδρομή, αλλά αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι τα διαφορετικά φυσικά τοπία που συναντάς σε σχέση με τα υπόλοιπα Χάιλαντς, ειδικά στα δυτικά παράλια κατά μήκος των δαντελωτών ακτών! Όσο πιο βόρεια ανεβαίνεις το τοπίο γίνεται πιο άγριο, υπάρχουν παραλίες με ανοιχτόχρωμη άμμο και η βλάστηση πιο αραιή….Κάνοντας παρακάμψεις της κεντρικής διαδρομής μπορεί κάποιος να δει απομονωμένα χωριά και τοπία απείρου φυσικού κάλλους! Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει ξεχωριστή την επίσκεψη στα βόρεια Χάιλαντς είναι η επαφή που μπορείς να έχεις με τον πολιτισμό της Σκωτίας!

Η συνολική διαδρομή της North Coast 500 φαίνεται στο παρακάτω χάρτη:
10.png


Η διαδρομή αυτή ξεκινά και τελειώνει στο κάστρο του Inverness! Οπότε η αφετηρία μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το κάστρο του Inverness.

Inverness Castle
Το κάστρο του Inverness είναι ένα βικτωριανό κτήριο από κόκκινο αμμόλιθο και είναι το ορόσημο της μικρής αυτής πόλης, που αποτελεί την πρωτεύουσα των Χάιλαντς της Σκωτίας. Οι φυλές των ορεινών αυτών περιοχών ήταν διαβόητες για τον πολεμοχαρή χαρακτήρα τους και στη γύρω περιοχή υπάρχουν και άλλα κάστρα, σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά και φυσικά αξιοθέατα!
1.JPG


Το κάστρο του Inverness βρίσκεται χτισμένο σε ένα λόφο στη θέση μιας αμυντικής δομής του 11ου αι. Προσφέρει καταπληκτική θέα προς τη πόλη και το ποταμό Ness, τον οποίο φρουρούσε για αιώνες και πλέον κυριαρχεί σε αυτόν από την περίοπτη θέση που κατέχει ψηλά στο λόφο!
2.JPG


Μπροστά από το κάστρο βρίσκεται το άγαλμα της Flora MacDonald. Η Flora βοήθησε τον πρίγκηπα Charles Edward Stuart, διεκδικητή του θρόνου, που εξεγέρθηκε ουσιαστικά κατά της ένωσης των βασιλείων Σκωτίας-Αγγλίας, να αποφύγει τα κυβερνητικά στρατεύματα, μετά τη μάχη στο Culloden τον Απρίλιο του 1746. Σήμερα το κάστρο στεγάζει τα δικαστήρια και οι περισσότεροι χώροι του δεν είναι ανοιχτοί στο κοινό. Λίγο πριν το ταξίδι μας, τον Απρίλιο του 2017 ο βόρειος πύργος και κάποιοι κεντρικοί χώροι του κάστρου άνοιξαν για το κοινό, αλλά τα ωράρια επίσκεψης (μετά τις 12:00) δεν βόλευαν καθόλου για καμία από τις δύο μέρες που διαμείναμε στη πόλη. Γύρω από το κάστρο είδαμε λαγουδάκια να περιφέρονται και γενικά σε όλη την χώρα τα λαγουδάκια έδιναν ρεσιτάλ!
3.JPG


Loch Glascarnoch
Βγαίνοντας από το Inverness ακολουθήσαμε τον Α835. Έριχνε ένα ψιλόβροχο στην αρχή, που ευτυχώς σταμάτησε καθώς ανεβαίναμε. Η διαδρομή γύρω μας υπέροχη και δασώδης!
4.JPG


Συνεχίσαμε να ανεβαίνουμε μέχρι που φτάσαμε στο φράγμα που δημιουργεί το Loch Glascarnoch. Εκεί κάναμε και τη πρώτη μας στάση.
5.JPG


Στην συνέχεια φτάσαμε στο Loch Droma, κάναμε μία στάση για να κατέβουμε στις όχθες του για φωτογραφία…
6.JPG


….και συνεχίσαμε για το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος που είχαμε μαρκάρει.

Falls Of Measach
Ο καταρράκτης Measach βρίσκεται αριστερά του Α835, καθώς ανεβαίνουμε για Ullapool. Δεν υπάρχει επαρκής σήμανση για τον καταρράκτη, οπότε στην αρχή περάσαμε το σημείο που έπρεπε να στρίψουμε. Γυρνώντας πίσω στρίψαμε δεξιά και μετά από λίγα μέτρα φτάσαμε σε έναν ανοιχτό χώρο, αφήσαμε το αυτοκίνητο και συνεχίσαμε πεζοί στο μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι Corrieshalloch. Το φαράγγι Corrieshalloch ήταν κάποτε μέρος του κτήματος Braemore που ανήκε στον μηχανικό Sir John Fowler (1817–98). Ο Fowler ήταν υπεύθυνος για τον πρώτο υπόγειο σιδηρόδρομο στον κόσμο, τον Metropolitan στο Λονδίνο και ήταν επίσης επικεφαλής μηχανικός για τη σιδηροδρομική γέφυρα, που περνάει πάνω από τον κόλπο του Εδιμβούργου, Forth. Ο Fowler μεταμόρφωσε το σημείο αυτό των Χάιλαντς φυτεύοντας 9 εκατομμύρια δέντρα σε διάρκεια 30 χρόνων και χτίζοντας εδώ την κρεμαστή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Droma το 1874.
7.JPG


Η κρεμαστή γέφυρα Corrieshalloch όταν την διασχίζεις ταλαντεύεται ελαφρά και υπάρχει σχετική προειδοποίηση πάνω στη γέφυρα και για το πόσα άτομα πρέπει να βρίσκονται πάνω της. Σχεδόν κάτω από τη γέφυρα βρίσκεται ο καταρράκτης, αλλά από αυτό το σημείο η θέα του είναι απογοητευτική. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη θέα προς το φαράγγι…Περάσαμε τη γέφυρα και συναντήσαμε μία ταμπέλα που έλεγε "view point"! Ακολουθήσαμε το μονοπάτι ώσπου φτάσαμε σε μία μεταλλική εξέδρα.
8.JPG


Απο αυτό το σημείο μπορεί να δει κανείς τη πολύ όμορφη θέα του καταρράκτη!
9.JPG


Το κτήμα Braemore πέρασε στον John Calder το 1928, ο οποίος αργότερα, το 1945, δώρισε το φαράγγι Corrieshalloch στο National Trust .

Ullapool
Το Ullapool βρίσκεται στο Loch Broom. Πρόκειται για ένα μικρό οικισμό, που ιδρύθηκε το 1788 ως λιμάνι για την αλιεία ρέγγας και παρά το μικρό του μέγεθος, είναι ο μεγαλύτερος οικισμός σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων γύρω του. Σήμερα το λιμάνι, εκτός από τη χρήση της αλιείας, είναι και πορθμείο για τα πλοία που ταξιδεύουν προς τις Εξωτερικές Εβρίδες….
11.JPG


Παρκάραμε και ξεκινήσαμε τη περιήγησή μας. Εδώ ήταν η πρώτη φορά που άκουσα να μιλούν Γαελικά! Η Σκώτικη Γαελική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των αρχαίων Κέλτικων γλωσσών, οι οποίες συναντώνται μέχρι και σήμερα στην Ιρλανδία, στα βόρεια Χάιλαντς της Σκωτίας και στις νήσους Εβρίδες. Εδώ παντού μιλούσαν Γαελικά! Μπήκα σε ένα κατάστημα που είδα κόσμο, για να ρωτήσω για τουαλέτα και απολάμβανα τις ομιλίες μεταξύ των κατοίκων στη Γαελική γλώσσα….Ε δεν ακούς κάθε μέρα μία Κέλτικη γλώσσα σε ζωντανή μετάδοση…την είχα καταβρεί! :clap:
12.JPG

13.JPG


Ενθουσιασμένοι από το γεγονός αυτό συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο χωριό, ώσπου φτάσαμε στο τοπικό Μουσείο Ιστορίας. Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία των ανθρώπων που διάλεξαν να μείνουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, από τους πρώτους εποίκους έως και σήμερα.
14.JPG


Το μουσείο στεγάζεται στην ανακαινισμένη εκκλησία Telford Church, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για τον οικισμό. Εδώ υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό πολλών κατοίκων. Το μουσείο ήταν ανοιχτό και επειδή εμείς δεν τα ξεπετάμε τα μουσεία, μία ωρίτσα τη χρειαζόμασταν, αλλά δεν την είχαμε…δυστυχώς! Με μαύρη καρδιά συνεχίσαμε την βόλτα προς το αυτοκίνητο για να αναχωρήσουμε…κλαψ

Knockan Crag National Nature Reserve
Το επόμενο σημείο που είχα για την σημερινή μας διαδρομή ήταν το Knockan Crag National Nature Reserve. Είχα μεγάλες φιλοδοξίες για την σημερινή μέρα!….Πρόκειται για ένα κέντρο πληροφόρησης σχετικά με τη γεωλογία της γύρω περιοχής και τα μονοπάτια πεζοπορίας που υπάρχουν εδώ! Είπαμε να σταματήσουμε και να ανέβουμε στο κέντρο τουλάχιστον για να απολαύσουμε τη θέα της περιοχής από ψηλά, γιατί για πεζοπορία δεν είχαμε χρόνο, αλλά το προσπεράσαμε καθώς δεν είδαμε καμία πινακίδα….και δεν γυρίσαμε μετά πίσω για να μην χάσουμε χρόνο...

Ανεβαίνοντας όλο και πιο βόρεια η αίσθηση της απομόνωσης γινόταν πιο έντονη και τα τοπία πιο άγρια…
15.JPG

16.JPG

17.JPG


…ώσπου φτάσαμε στο Loch Assynt!

Συνεχίζεται….
 
Last edited:

vasiliss

Member
Μηνύματα
917
Likes
8.347
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Για λίγο νόμισα ότι η @Sassenach77 γράφει καινούργια ιστορία και μπερδεύτηκε πάλι και την ανέβασε σε ιστορία άλλου. :eek::haha::haha:
Άργησα λίγο να καταλάβω ότι αυτή ήταν η έκπληξη που μας υποσχέθηκε ο @interted .:):):)
Αφού το ξεκαθάρισα ξεκινάω το διάβασμα.:clap:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.119
Likes
20.350
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Για λίγο νόμισα ότι η @Sassenach77 γράφει καινούργια ιστορία και μπερδεύτηκε πάλι και την ανέβασε σε ιστορία άλλου. :eek::haha::haha:
Άργησα λίγο να καταλάβω ότι αυτή ήταν η έκπληξη που μας υποσχέθηκε ο @interted .:):):)
Αφού το ξεκαθάρισα ξεκινάω το διάβασμα.:clap:
Ναι, θα μπορούσα άνετα να το ξανά κάνω :haha::haha::haha:, αλλά δεν είναι λάθος αυτή τη φορά :)
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.119
Likes
20.350
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ardvreck Castle
Το πρώτο που αντικρίσαμε στις όχθες του Loch Assynt ήταν το ερειπωμένο Calda House. Πρόκειται για την οικία της φατρίας των Mackenzies του Assynt.
18.JPG


Το επόμενο ήταν το ερειπωμένο κάστρο Ardvreck που βρίσκεται σε μία χερσόνησο που εισχωρεί στο Loch Assynt. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ που υπάρχει μπροστά στο κάστρο και ξεκινήσαμε τη περιήγησή μας.
19.JPG


Εδώ κάποτε υπήρχε ένα τριώροφο κάστρο, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος που στέγαζε την κύρια σκάλα και ένα θολωτό υπόγειο. Γύρω από το κάστρο υπήρχε ένα αμυντικό τείχος και τάφρος, τα ίχνη των οποίων είναι ακόμα ορατά.
20.JPG


Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Το κάστρο Ardvreck χρονολογείται από το 1490, όταν η περιοχή ανήκε στη φατρία των Macleods του Assynt. Στις 27 Απριλίου 1650 ο Μαρκήσιος του Montrose, που αγωνιζόταν στον Εμφύλιο Πόλεμο στην πλευρά των Βασιλιάδων Στιούαρτ, μετά από μία ήττα αναζήτησε καταφύγιο στο κάστρο Ardvreck από τον Neil Macleod του Assynt. Ο Neil έλειπε και η σύζυγός του Christine ξεγέλασε τον Montrose και τον έκλεισε στο μπουντρούμι του κάστρου και ειδοποίησε τα κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Montrose μεταφέρθηκε στο Εδιμβούργο, όπου εκτελέστηκε στις 21 Μαΐου 1650. Αυτή η πράξη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προδοσίες που έλαβε χώρα στα Χάιλαντς!
21.JPG

22.JPG


Το κάστρο δέχτηκε επίθεση και καταλήφθηκε από τους Mackenzies του Assynt το 1672. Το 1726 αντικαταστάθηκε από το πιο σύγχρονο Calda House, το οποίο χτίστηκε με υλικά που προήλθαν από το κάστρο Ardvreck. Το Calda House κάηκε το 1737 και προτού οι Mackenzies μπορέσουν να το ξαναχτίσουν, τα κτήματά τους κατασχέθηκαν από το στέμμα για την υποστήριξη της εξέγερσης του 1745. Από τότε παρέμεινε ερείπιο…
23.JPG


Σήμερα το κάστρο στέκει σαν πέτρινο δάχτυλο να δείχνει κατηγορηματικά τον ουρανό….Ο περίπατος τριγύρω ήταν απολαυστικός και η θέα σε όλο το Loch πανέμορφη!

Kylesku Bridge
Η συνέχεια ήταν σε ορεινές διαδρομές, ανάμεσα από βουνοκορφές με χαλαζίτη να μοιάζουν χιονισμένες και να προσδίδουν στο τοπίο μία έξτρα πινελιά ομορφιάς…
24.JPG

25.JPG


…ώσπου φτάσαμε στο Loch Gleann Dubh και στο Loch a' Chàirn Bhàin που τα χωρίζει η γέφυρα Kylesku. Ένα μέρος απείρου φυσικού κάλλους!!!
26.JPG

27.JPG


Tarbet & Handa Island
Επόμενος σταθμός μας το Tarbet, που μπορείς να πάρεις πλοιάριο και να φτάσεις στο νησί Handa για παρακολούθηση θαλάσσιας ζωής και πουλιών. Εδώ συναντώνται και τα πανέμορφα Puffins! Εμείς χρόνο για τέτοιες "κρουαζιέρες" δεν είχαμε αλλά η διαδρομή ως εκεί σε αποζημιώνει….
28.JPG

29.JPG


…αλλά και η διαδρομή για να γυρίσουμε πίσω μέσω Fanagmore δεν πήγαινε πίσω…σκέτη μαγεία!
30.JPG

31.JPG


Βγαίνοντας πάλι στον κεντρικό συναντήσαμε και προβατάκια :heart:
32.JPG


Durness & Smoo Cave
Το Durness είναι ένας αραιοκατοικημένος οικισμός, γύρω από τον οποίο υπάρχουν σημεία ιστορικού, αλλά και γεωλογικού ενδιαφέροντος. Επίσης στον οικισμό υπάρχει κέντρο πληροφοριών, κάμπινγκ και καταλύματα.
33.JPG


Πρώτα κάναμε βόλτα στον οικισμό μέχρι και το ύψωμα πάνω από την ομώνυμη παραλία. Μία παραλία παρθένα και αρκετά απόκοσμη, ότι πρέπει για υποσχέσεις για ταξίδια πέρα από αυτή...
34.JPG


Εμείς επιλέξαμε να δούμε ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής, το Smoo Cave. Παρκάραμε έξω από το κέντρο πληροφοριών και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας.
35.JPG


Το Smoo Cave είναι μια μεγάλη θαλάσσια σπηλιά με γλυκό νερό. Το όνομα της προέρχεται από το σκανδιναβικό smjugg ή smuga, που σημαίνουν τρύπα ή κρησφύγετο.
36.JPG

37.JPG


Το σπήλαιο είναι μοναδικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο πρώτος θάλαμος έχει διαμορφωθεί από τη διάβρωση που έχει προκαλέσει η θάλασσα….
38.JPG

39.JPG


…ενώ οι εσωτερικοί θάλαμοι είναι σχηματισμένοι από τη δίοδο του βρόχινου γλυκού νερού που διαλύει τους ανθρακικούς δολομίτες. Μέσα στο σπήλαιο έχει δημιουργηθεί ένας καταρράκτης ύψους 20μ. Δεν θα δείτε κάποιο φοβερό καταρράκτη, αλλά η όλη εικόνα είναι ενδιαφέρουσα
40.JPG

41.JPG


Thurso
Συνεχίσαμε προς ανατολικά κατά μήκος των ακτών συναντώντας και άλλες ανοιχτόχρωμες παραλίες, αγροκτήματα βγαλμένα από μία άλλη εποχή, μουσεία που εξιστορούν το παρελθόν των βόρειων ακτών (Strathnaver Museum) και βοοειδή με "δύο μάλλινα πανωφόρια"…
42.JPG

43.JPG

44.JPG

45.JPG

46.JPG


…ώσπου φτάσαμε στο Thurso, τη βορειότερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου. To Τhurso είναι μία μικρή πόλη στις βόρειες ακτές των Χάιλαντς, στην οποία εκβάλει ο ομώνυμος ποταμός. Η πόλη είναι γνωστή με το όνομα Τarvodubron που σημαίνει "ταυροειδής ποταμός". Η Νορβηγική επιρροή άλλαξε το όνομα σε Thjorsá και μετά Thorsá, προς τιμήν του θεού Thor και σημαίνει "ποταμός του Θόρ"…
47.JPG


Η οικονομία της πόλης βασίζεται στην αλιεία και τη παραγωγή λινού. Επίσης το λιμάνι της πόλης αποτελεί πορθμείο για τις Ορκάδες νήσους και τα νησιά Σέτλαντ
48.JPG


Κάναμε μία μεγαλύτερη στάση εδώ για να δούμε λίγο τη πόλη. Ήταν αργά το απόγευμα και δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση. Η πόλη είναι όμορφη και έχει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά δεν προλαβαίναμε να τα δούμε, κάποια λόγω της περασμένης ώρας, αλλά και γιατί έπρεπε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής…
49.JPG

50.JPG


Πήραμε τον Α9. Η διαδρομή ήταν αρκετά μονότονη, χωρίς κανένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και οι μόνες εναλλαγές ήταν οι διάφοροι μικροί οικισμοί που περνούσαμε.
51.JPG


Γενικά η διαδρομή των βόρειων ανατολικών ακτών υστερεί αισθητικά σε σύγκριση πάντα με αυτές της δυτικής πλευράς. Δεν κάναμε καμία στάση εκτός από μία...

Dunrobin Castle
Το Dunrobin είναι το μεγαλύτερο ιδιόκτητο κάστρο των βόρειων ακτών της Σκωτίας. Έχει 189 δωμάτια και χρονολογείται από τις αρχές του 14 αι., όταν σε αυτό αρχικά διέμεναν οι Earls (τάξη ευγενών στην Βρετανία) και αργότερα οι Δούκες του Sutherland.
52.JPG


Το κάστρο είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά σε νορμάλ ώρες, όχι στις 22:00 το βράδυ που φτάσαμε εμείς…Επίσης το κάστρο έχει πανέμορφους κήπους και η αρχιτεκτονική του έχει ενδιαφέρον, γιατί διατηρεί τμήματα της αρχικής κατασκευής του όμορφα συνδυασμένα με τις νέες προσθήκες.

Στο Inverness φτάσαμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα γεμάτοι από όμορφες εικόνες! Η διαδρομή που κάναμε ήταν η παρακάτω.
53.png


@interted σε ευχαριστώ από καρδιάς για την φιλοξενία που μου πρόσφερες στη πολύ όμορφη ταξιδιωτική ιστορία σου, για έναν υπέροχο τόπο όπως η Σκωτία! Η ιδέα σου να συμμετάσχω και εγώ, προσθέτοντας ένα μικρό λιθαράκι απο τις εικόνες και τις εμπειρίες που αποκόμισα στο ταξίδι μου, με τιμά! Να είσαι πάντα καλά και αναμένω τη συνέχεια :hug:
 
Last edited:

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
@interted σε ευχαριστώ από καρδιάς για την φιλοξενία που μου πρόσφερες στη πολύ όμορφη ταξιδιωτική ιστορία σου, για έναν υπέροχο τόπο όπως η Σκωτία! Η ιδέα σου να συμμετάσχω και εγώ, προσθέτοντας ένα μικρό λιθαράκι απο τις εικόνες και τις εμπειρίες που αποκόμισα στο ταξίδι μου, με τιμά! Να είσαι πάντα καλά και αναμένω τη συνέχεια :hug:
Ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της προσφοράς και την καλή δουλειά που έκανες για να μπει κι αυτό το αξιόλογο κομμάτι της Σκωτίας στην ιστορία. Βλέποντας τα σημεία ενδιαφέροντος που επέλεξες και τα θέματα που εστίασες, νομίζω ότι επαληθεύτηκε αυτό που ανέμενα, δηλ. ότι οι ιστορίες μας θα ήταν συμβατές. Με τραβάει ιδιαίτερα αυτή η αίσθηση απομόνωσης όσο πας βόρεια - εκτός από τα προβατάκια και τα βοοειδή με τα πανοφόρια :D - καθώς και τα Σκανδιναβικά τοπωνύμια! Άντε και σύντομα σε νέες περιπέτειες! ⛰
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.119
Likes
20.350
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
εκτός από τα προβατάκια και τα βοοειδή με τα πανοφόρια :D
Μα γιατί, είναι τόσο γλυκά ζωάκια....οι Σκωτσέζοι του παλιού καιρού τις είχαν στο ισόγειο των σπιτιών τους για να ζεσταίνουν το επάνω πάτωμα, όπου έμενε η οικογένεια....σαν βοσκοπούλα κάτι τέτοια με εξιτάρουν εμένα :p:haha:
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Μα γιατί, είναι τόσο γλυκά ζωάκια....οι Σκωτσέζοι του παλιού καιρού τις είχαν στο ισόγειο των σπιτιών τους για να ζεσταίνουν το επάνω πάτωμα, όπου έμενε η οικογένεια....σαν βοσκοπούλα κάτι τέτοια με εξιτάρουν εμένα :p:haha:
Ο γραπτός λόγος με πρόδωσε πάλι. Εννοούσα ότι είναι τα μόνα που σπάνε την απομόνωση. Γλυκούλια είναι, αγαπάμε προβατάκια όπως και βοοειδή με κέρατα, αν και τα τελευταία μου έχουν κάνει κάτι γερά κυνήγια, γιατί έκανα το λάθος να παραβιάσω την ιδιωτικότητά τους για να βγάλω φωτογραφία :haha: Είμαι σίγουρος ότι θα ήταν ζεστά παντως, καλή ιδέα!
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.119
Likes
20.350
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ο γραπτός λόγος με πρόδωσε πάλι. Εννοούσα ότι είναι τα μόνα που σπάνε την απομόνωση. Γλυκούλια είναι, αγαπάμε προβατάκια όπως και βοοειδή με κέρατα, αν και τα τελευταία μου έχουν κάνει κάτι γερά κυνήγια, γιατί έκανα το λάθος να παραβιάσω την ιδιωτικότητά τους για να βγάλω φωτογραφία :haha: Είμαι σίγουρος ότι θα ήταν ζεστά παντως, καλή ιδέα!
:haha: :haha: :haha:
Πριν κάνω το ταξίδι είχα διαβάσει για τα βοοειδή της Σκωτίας (που συναντώνται και αλλού), οτι αν συναντήσεις αγέλη 🐂🐃🐂🐃🐄🐄καλό είναι να μην την διασχίσεις αλλά να περάσεις γύρω γύρω....οκ εσύ μου το επιβεβαίωσες! :haha: Εγώ απο μακριά και αγαπημένα τις έβγαλα τις φωτογραφίες :innocent:....

Άντε και σύντομα σε νέες περιπέτειες! ⛰
Αμήν και τι στο κόσμο άλλο....:agnes overjoyed:
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Μια και ολοκληρώθηκαν τρεις ιστορίες να βάλω και κάποια πρακτικά:

1. Κάστρα νο 3

Doune castle, είσοδος 9 λίρες, σάιτ: Doune Castle
Caerlaverlock, 6 λίρες, (θυμάμαι να πίνω και ένα τσάι στο χέρι έχω την εντύπωση ήταν δωρεάν αλλα οχι 100% σίγουρος γιατί Σκοτία είσαι) σάιτ: Caerlaverock Castle
Linlithgow, πλέον κάνει 7.20 λίρες (το θυμάμαι πολύ πιο φτηνό). Linlithgow Palace

2. Αμπερντίν

Σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την Union street, Marischal College, King’s College στο Old Aberdeen και Aberdeen Maritime Museum.
Δείτε κι αυτό για να ανακαλύψετε να ενδιαφέροντα street murals: The Ultimate Aberdeen Mural Trail Guide (Nuart Scotland)

3. North Coast 500 by @Sassenach77

Αντιγράφω την διαδρομή για να υπάρχει κι εδω για ευκολία
442080_393f032e98981218a3ee1b78c53c36a3.png
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.622
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
Τonia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom