Σερβία 51ο Φεστιβάλ Χαλκινων Πνευστών στη Γκούτσα της Σερβίας, 10-14 Αυγ. 2011

Alexis K

Member
Μηνύματα
28
Likes
31

Σας μεταφέρω τη περιγραφή από αυτό το ταξίδι όπως το έχω καταγράψει (...σχεδόν) στο προσωπικό μου ημερολόγιο:

Πριν από μερικά χρόνια η τηλεόραση είχε παρουσιάσει ντοκιμαντέρ, με θέμα ένα φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, με ορχήστρες χάλκινων πνευστών οργάνων που γινόταν κάθε χρόνο στη Σερβία. Με είχε εντυπωσιάσει το όλο γεγονός, και το έβαλα στους μελλοντικούς μου στόχους, και έτσι έμεινε στο πίσω μέρος του μυαλού μου.
Φέτος λοιπόν, δεν ξέρω κι εγώ πως, μου ήλθε η ιδέα να κάνω αυτό το ταξίδι. Οι συνήθεις φίλοι με τους οποίους κάνουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό, δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν ή τους φάνηκε «παράξενο» και άγνωστο το γεγονός και έτσι αποφάσισα να πάω μόνο με τη γυναίκα μου.
Η οργάνωση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου μαζεύοντας πληροφορίες από το διαδίκτυο. Η πρώτη σκέψη ήταν να πήγαινα με το δικό μου αυτοκίνητο. Θέλοντας όμως να αποφύγω το πολύωρο και κουραστικό ταξίδι στους όχι και τόσο καλούς δρόμους των Σκοπίων και της Σερβίας, σκέφθηκα να πάω αεροπορικώς μέχρι το Βελιγράδι και από εκεί να νοικιάσω αυτοκίνητο για το προορισμό μου. Τελικά βρήκα ένα τουριστικό γραφείο από τη Θεσσαλονίκη, (Art On The Road - Καλλιτεχνικός τουρισμός, προώθηση και διοργάνωση συναυλιών και εκδρομών), που οργάνωνε εκδρομή για τη Γκούτσα και αποφασίσαμε να πάμε με αυτό, με τη προοπτική ότι θα ήμασταν πιο ξεκούραστοι μιας και δεν θα οδηγούσαμε καθόλου και μας εξασφάλιζαν και τις διανυκτερεύσεις στη κοντινή πόλη Uzice.
Να πούμε εδώ λίγα λόγια για το φεστιβάλ αυτό. Στις 16 Οκτωβρίου 1961 τέσσερεις τοπικές ορχήστρες με χάλκινα πνευστά όργανα έστησαν ένα μικρό πανηγύρι στη κωμόπολη της Γκούτσα, στη περιοχής Ντραγκάσεβο, στη νοτιοδυτική, τότε, Γιουγκοσλαβία. Είχε επιτυχία αυτή η μάζωξη και την επόμενη χρονιά επαλείφθηκε. Έτσι με τη πάροδο του χρόνου άρχισε να γίνεται γνωστή σε όλη τη χώρα και να μαζεύει περισσότερα συγκροτήματα. Έχει διαγωνιστικό μέρος αλλά και συναυλίες εκτός διαγωνισμού. Στη κυριολεξία πρόκειται για ένα ατελείωτο γλέντι στους δρόμους. Ακόμα και τη περίοδο του πολέμου και του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας συνεχιζόταν ανελλιπώς.
Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Συμμετέχουν μπάντες, κυρίως τσιγγάνικες, από όλα τα Βαλκάνια και άλλες χώρες της Ευρώπης. Το 2010 γιορτάστηκαν τα πενηντάχρονα με ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων και γλεντιού. Πάνω από 500.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν στο χωριό για το γεγονός. Οι κύριες εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, είναι ο τελικός διαγωνισμός των ορχηστρών, η συναυλία του Goran Bregovic και η συναυλία της ορχήστρας των Boban & Marko Markovic, των αδιαμφισβήτητων ηγετικών μορφών του είδους αυτού της μουσικής.
Η Γκούτσα είναι μια μικρή πόλη 2.000 κατοίκων περίπου, σε υψόμετρο περί τα 500 μέτρα, σε μια ορεινή κοιλάδα που τη διαρρέει ένα ποτάμι. Τριγύρω το τοπίο είναι καταπράσινο με δάση και χωράφια. Τα σπίτια του χωριού είναι με στέγες συνήθως δίπατα, αλλά υπάρχουν και μερικά μεγάλα κτίρια κατάλοιπα της σοσιαλιστικής εποχής που χαλάνε την όλη εικόνα του χωριού.
Με μόλις δύο μικρά ξενοδοχεία και λίγα εστιατόρια και καφενεία, δεν έχει λοιπόν τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και κυρίως να κοιμίσει τόσο κόσμο. Έτσι όλοι κοιμούνται στη κυριολεξία όπου βρουν. Τα ξενοδοχεία είναι «κλεισμένα» μήνες πριν. Σχεδόν όλα τα σπίτια νοικιάζουν τα δωμάτια τους, αυλές και κήποι γεμίζουν με αντίσκηνα, ενώ η μία όχθη του ποταμού που διαρρέει το χωριό γίνεται ένα τεράστιο κάμπινγκ. Οι υπόλοιποι κοιμούνται σε παγκάκια, πλατείες και γενικά όπου βρουν.
Οι εκδηλώσεις γίνονται στο γήπεδο, που αποτελεί τη κύρια σκηνή, στη μικρή πλατεία έξω από το Κέντρο Πολιτισμού που λαμβάνουν μέρος μικρότερες εκδηλώσεις, ενώ υπάρχει άλλη μία σκηνή στο περίβολο της εκκλησίας του οικισμού. Βέβαια τα καλύτερα γίνονται στους δρόμους, όπου δεκάδες ορχήστρες παίζουν μουσική, συνήθως κατά παραγγελία από τους ενθουσιασμένους Σέρβους και όχι μόνο.
Για τη σίτιση όλου αυτού του πλήθους, έχουν στηθεί δεκάδες λυόμενες κατασκευές που στεγάζουν εστιατόρια και μπαρ, κάθε είδους και κατηγορίας. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού έχει καταληφθεί σε όλο το μήκος του, από τέντες, που στεγάζουν μικρομάγαζα με αναμνηστικά, δωράκια, μπυραρίες κλπ. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένα μεγάλο και εντυπωσιακό λούνα παρκ.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το «στήσιμο» του όλου χώρου και μέσα σε αυτό το σκηνικό, με χιλιάδες κόσμου περιφέρονται πίνοντας, γλεντώντας και χορεύοντας, δημιουργώντας ένα πανδαιμόνιο από το ξέφρενο ρυθμό της μουσικής.
Εμείς φύγαμε από τη Πάτρα τη Πέμπτη 11/8 στις 18.00 και με χαλαρό ρυθμό και διάφορες στάσεις φτάσαμε μετά τα μεσάνυχτα στη Θεσσαλονίκη. Στις 02.15 της Παρασκευής 12/8 αναχωρήσαμε με το λεωφορείο. Σχεδόν στις 03.30 και 70 χλμ περίπου από τη Θεσ/νίκη ήμασταν στα Ελληνο-σκοπιανά σύνορα στο τελωνείο των Ευζώνων. Γρήγορα περάσαμε τον έλεγχο και από το Ελληνικό και από το Σκοπιανό τελωνείο και συνεχίσαμε το ταξίδι μας.
Το σκοτάδι δεν μας επέτρεψε να βλέπουμε το τοπίο και περάσαμε τα Σκόπια μισοκοιμισμένοι. Πριν τις 06.00 είχαμε καλύψει τα 185 χλμ της χώρας και φτάσαμε στα σύνορα με τη Σερβία. Πιο τυπικός εδώ ο έλεγχος, από τους Σέρβους, αλλά γρήγορα σχετικά περάσαμε και αυτό το τελωνείο. Στις 08.30(07.30 ώρα Σερβίας) σε ένα ωραίο καφέ-εστιατόριο κάναμε μια καλή στάση για πρωινό και ξεκούραση.
Ο δρόμος Σκοπίων – Βελιγραδίου δεν είναι ότι καλύτερο, με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και ανώμαλο οδόστρωμα. Βορειότερα αποκτά και δεύτερη λωρίδα ανά κατεύθυνση, αλλά 190 χλμ από τα Σερβο-σκοπιανά σύνορα, στρίψαμε προς τα δυτικά. Ο δρόμος στενός, τυπικά επαρχιακός με αρκετή κίνηση, άλλωστε είναι εργάσιμη μέρα. Κρούσεβατς, Κράλιεβο και Τσάτσακ είναι οι μεγαλύτερες πόλεις που περάσαμε, με αρκετή καθυστέρηση στη διάσχισή τους. Τελικά περασμένες 16.00(15.00 ώρα Σερβίας) είδαμε τη πόλη Ούζιτσε, έχοντας καλύψει άλλα 200 και πλέον χιλιόμετρα. Μετά τη πόλη (5-6 χλμ) είναι στο ξενοδοχείο Zlatiborska noc, το οποίο θα ήταν η βάση μας.
(Από εδώ και μετά η αναγραφόμενη ώρα θα είναι ώρα Σερβίας.)

Συνεχίζεται....
 

Attachments

Last edited by a moderator:

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Περιμένουμε πλήρη μουσική ανταπόκριση....
 

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
μπράβο η Αρτ Ον Ροαντ, δε κατάφερε να κάνει καμία βλακεία αυτη τη φορά. πολλή περίεργο. έχω ακούσει τα χειρότερα για αυτήν.

κατά άλλα πολλή ώραια μέχρι στιγμής. πρέπει του χρόνου να τιμήσω το φεστιβάλ, σε ένα Σερβό-ΠΓΔΜ τουρ μου ;Ρ
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Είναι πολύ ωραίες αυτού του είδους οι εξορμήσεις. Η μουσική από τα χάλκινα μου αρέσει πολύ. Έχω ένα φίλο από την Κοζάνη και με προμηθεύει δεόντως!Για πάμε για τη συνέχεια...
 

Alexis K

Member
Μηνύματα
28
Likes
31
Συνέχεια...

Το ξενοδοχείο πολύ καλό, σε υψόμετρο περί τα 700 μέτρα, ελβετικού στυλ, ξύλινο, αποτελείται από τρία κτίρια, με μια μεγάλη πισίνα, μέσα σε ένα δάσος με πεύκα. Μια μεγάλη πισίνα δεσπόζει στο πίσω μέρος και κάποιοι, παρά τη δροσιά του υψομέτρου, απολάμβαναν το μπάνιο τους. Οι υπάλληλοι ευγενέστατοι γρήγορα μας τακτοποίησαν στα δωμάτιά μας. Ενώ η Χρύσα ξεκουράστηκε λίγο, εγώ προτίμησα να κάνω μια μικρή βόλτα στο ξενοδοχείο για να περάσει η ώρα.
Μετά από μιάμιση ώρα στις 17.00 ξεκινήσαμε για τη Γκούτσα που βρίσκεται περί τα 45 χλμ, ΝΑ. Ο δρόμος χαρακτηριστικά στενός με στροφές και αρκετή κίνηση. Δυο-τρία χλμ πριν το προορισμό μας υπάρχει μπάρα ελέγχου και καταβολής αντιτίμου για το πάρκινγκ(30 €). Να αναφέρω εδώ ότι το νόμισμα της Σερβίας είναι το δηνάριο με ισοτιμία 1 € = 100 δηνάρια.
Έτσι στις 18.30 κατεβήκαμε από το όχημα στην άκρη της πόλης και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας. Τα πρώτα πράγματα που κάνουν εντύπωση είναι ο πολύς κόσμος και η μουσική που ακούγεται από παντού. Πρώτη στάση στο Κέντρο Πολιτισμού, στο οποίο παρακολουθήσαμε για λίγο κάποιες ορχήστρες που έπαιζαν παραδοσιακή μουσική. Ο ήχος που επικρατεί είναι ένας γρήγορος ρυθμός που σε ξεσηκώνει, γνωστός από τραγούδια του Bregovic που έχουν παιχτεί και με Ελληνικούς στίχους (πχ Το βενζινάδικο, να ‘ταν η χαρά οικόπεδο κλπ).
Στη συνέχεια, σούρουπο πια, συνεχίσαμε τη βόλτα μας. Ένας γενικός χαμός επικρατούσε παντού. Δεκάδες μπάντες να παίζουν στους δρόμους και στα μαγαζιά, ενώ οι Σέρβοι και όχι μόνο αυτοί, χόρευαν στο ξέφρενο ρυθμό. Ντυμένοι άλλοι με παραδοσιακές στολές, και άλλοι με τα καλοκαιρινά τους και αρκετοί φορώντας στρατιωτικά δίκοχα και κρατώντας σημαίες και άλλα εθνικιστικά σύμβολα. Να σημειώσω εδώ ότι ο εθνικισμός είναι σε έξαρση σε όλη τη χώρα, χωρίς εμείς να παρατηρήσουμε έκτροπα ή άλλες ακρότητες.
Η μπύρα έρεε άφθονη καθώς και το ρακί. Η επικρατούσα μάρκα μπύρας είναι η Jelen(=Γιέλεν) και δεύτερη η Lav (=Λαβ), σε κάνιστρα μισού λίτρου ή δίλιτρα πλαστικά μπουκάλια. Το ρακί σερβίρεται σε δοκιμαστικούς σωλήνες!!!
Αργότερα κοντά στο ποτάμι εντοπίσαμε κάποια καλά εστιατόρια και σε ένα από αυτά καθίσαμε για φαγητό. Φυσικά υπό τη συνοδεία ορχήστρας και με μια χανούμισσα να λικνίζεται στο ρυθμό. Λίγο κιτς βέβαια το σκηνικό αυτό, αλλά είναι μέσα στα γενικότερα πλαίσια του ταυτόχρονου παραδοσιακού και κιτς που επικρατεί. Έχει και αυτό τη γοητεία του!
Στο μαγαζί καθίσαμε αρκετή ώρα, λίγο αργότερα γέμισε παρέες, ενώ οι μπάντες έπαιζαν η μία μετά την άλλη, με αποκορύφωμα κάποια στιγμή, να παίζουν τρείς ταυτόχρονα και να δημιουργούν ένα ηχητικό πανδαιμόνιο.
Το φαγητό που επικρατεί είναι τα ψητά. Σε όλα τα εστιατόρια υπάρχουν μεγάλες ψησταριές με χοιρινά και αρνιά. Σερβίρουν ακόμα λουκάνικα, μπιφτέκια και πίτες σαν αυτές του γύρου στη χώρα μας. Σε μεγάλες πήλινες κατσαρόλες, σα πιθάρια, μαγειρεύουν κρεατικά με πατάτες ή λάχανα και όλα αυτά τα συνοδεύουν με διάφορα σαλατικά και σάλτσες.
Μετά το φαί, συνεχίσαμε τη βόλτα μας, καθίσαμε λίγη ώρα στο στάδιο και παρακολουθήσαμε διάφορες μπάντες που διαγωνίζονταν, και στη συνέχεια περπατήσαμε πάλι στους δρόμους της πόλης, χαζεύοντας τα μικρομάγαζα και τον κόσμο που χόρευε στους δρόμους. Το αδιαχώρητο γινόταν στη πλατεία που είναι το άγαλμα του τρομπετίστα που όλοι προσπαθούν να ανέβουν μέχρι τη κορυφή του. Πως τα καταφέρνουν και δεν πέφτουν παρά το αλκοόλ που έχουν καταναλώσει είναι ένα θαύμα.
Περασμένες 02.00 του Σαββάτου 13/8 μαζευτήκαμε στο λεωφορείο και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Μιάμιση ώρα το ταξίδι της επιστροφής, για να καταλήξουμε μετά τις 03.30 στο ξενοδοχείο σχεδόν σαν υπνοβάτες από τη κούραση. Προβλεπόταν αρκετός ύπνος με αναχώρηση το μεσημέρι. Με τη Χρύσα όμως προτιμήσαμε να χάσουμε τον ύπνο μας, παρά να χάσουμε τη φασαρία και τις εκδηλώσεις στη Γκούτσα. Λίγο μετά τις 08.30 ξυπνήσαμε και τελικά στις 10.00 πήραμε ένα ταξί που με 20 ευρώ και σε μόλις 45 λεπτά μας έφερε στο χωριό.

Συνεχίζεται...
 
Last edited by a moderator:

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Αυτό το κλίμα του πανηγυριού μου θυμίζει κάπως το Octoberfest στη Γερμανία!Πολύ όμορφες εκδηλώσεις πάντως, γεμάτες ζωντάνια και κέφι!
 

Alexis K

Member
Μηνύματα
28
Likes
31
Συνέχεια...

Στην αρχή κάναμε μια μεγάλη βόλτα στο κατασκηνωτικό χώρο, από το ποτάμι μέχρι το δάσος ανατολικά του. Αυτοκίνητα σκαρφαλωμένα στην απότομη κλίση, οι σκηνές στημένες ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία, και χιλιάδες άνθρωποι να περιδιαβαίνουν ανάμεσά τους. Η μουσική από στερεοφωνικά αλλά και από μπάντες, και η άφθονη μπύρα ανάβουν το κέφι από νωρίς.
Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο ποτάμι όπου επικρατούσε άλλος χαμός. Σε κάποιο σημείο έχουν φτιάξει ένα μικρό φράγμα που σχηματίζει μια λιμνούλα βάθους περί το ενάμιση μέτρο και κάποιοι παίρνουν το μπάνιο τους. Άλλοι έχουν βάλει τις καρέκλες και τα τραπέζια μέσα στο ρηχό ποτάμι και έτσι δροσίζονται καθισμένοι, ενώ υπάρχει και μια μεγάλη ανοιχτή πισίνα στην οποία γίνεται το αδιαχώρητο.
Για να μη πολυλογώ, μέχρι το σούρουπο το περάσαμε περιφερόμενοι σε καφέ, μπάρ και εστιατόρια ακούγοντας διάφορες ορχήστρες. Κάναμε και λίγα ψώνια, κάποια αναμνηστικά δηλαδή, μπλουζάκια, CD με σέρβικη μουσική, δίκοχα κλπ. Κατά διαστήματα περνούσαμε από το Κέντρο Πολιτισμού που γίνονταν διάφορα δρώμενα, αλλά η ζέστη μας «έδιωχνε» γρήγορα.
Μετά τις 21.00 τραβήξαμε για το γήπεδο. Εδώ οι ορχήστρες που λάμβαναν μέρος στο τελικό του διαγωνιστικού μέρους, έδιναν το καλύτερο εαυτό τους. Πραγματικά ακούσαμε εξαιρετικές συνθέσεις από μουσικούς με άριστη τεχνική. Πάντως όλοι περίμεναν τη συναυλία της μπάντας των Boban & Marko Markovic. Εμείς μιας και βλέπαμε ότι θα έπαιρνε σε μήκος αρκετά η όλη παράσταση, φύγαμε από το γήπεδο, κάναμε μια μικρή βόλτα στο ποτάμι, ήπιαμε και ένα καφεδάκι και περασμένα μεσάνυχτα, γυρίσαμε πάλι στο γήπεδο.
Ο κόσμος άρχισε να αυξάνεται, γέμισε όλος ο χώρος και στις 01.00 (της Κυριακής 14/8) εμφανίστηκε η ορχήστρα των Markovic. Με το πρώτο τραγούδι που έπαιξαν που πρέπει να ήταν κάποιο πατριωτικό εμβατήριο, έγινε χαλασμός. Όλοι τραγουδούσαν με τα χέρια ψηλά, με τις σημαίες να ανεμίζουν ενώ τα πυροτεχνήματα στόλιζαν τον ουρανό. Στη συνέχεια άρχισαν τα χορευτικά τραγούδια που έκαναν όλο το γήπεδο να χορεύει στο γοργό ρυθμό του kolo (= ο κύριος σερβικός χορός, σαν χασαποσέρβικο περίπου).
Η συναυλία κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα και στις 02.30 φύγαμε για το ξενοδοχείο, στο οποίο φτάσαμε μετά από μία ώρα και πλέον. Πραγματικά εξουθενωμένοι πέσαμε «ξεροί» για ύπνο. Το πρωί είχαμε ήδη αποφασίσει όλοι, να φύγουμε το μεσημέρι για τη Γκούτσα, για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε λίγο περισσότερο, μιας και μας περίμενε και το ταξίδι της επιστροφής, στην Ελλάδα.
Θα ήταν σχεδόν μεσημέρι όταν αφήσαμε το ξενοδοχείο, φορτώσαμε τα πράγματά μας στο λεωφορείο και περασμένες 13.00 φτάσαμε πάλι στο χωριό. Το γεγονός της ημέρας ήταν η συναυλία του Goran Bregovic που θα γινόταν νωρίς το απόγευμα στο γήπεδο. Μέχρι να έλθει εκείνη η ώρα αρχίσαμε πάλι τη περιπλάνηση στους δρόμους, ήπιαμε τις μπύρες μας και μετά τις 15.00 κινήσαμε για το γήπεδο.
Στο γήπεδο γινόταν διαγωνισμός για τις μπάντες χάλκινων από διάφορες χώρες, (Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Βέλγιο Σκόπια κλπ) Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και πριν τις 17.00 βγήκε ο διάσημος Goran Bregovic με την ορχήστρα του. Ο ήχος του άψογος αλλά όχι αυστηρά «σερβικός». Τραγούδια γνωστά σε εμάς, αλλά δεν γέμισε το γήπεδο όπως την προηγούμενη νύχτα οι Markovic. Πάντως κέφι υπήρχε αρκετό και ο κόσμος χόρευε συνεχώς.

Συνεχίζεται...
 
Last edited by a moderator:

Alexis K

Member
Μηνύματα
28
Likes
31
Συνέχεια...

Τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν. Σχεδόν 18.30 τελείωσαν οι εκδηλώσεις και μια μοναχική τρομπέτα έπαιξε το φινάλε. Εμείς μαζευτήκαμε στο λεωφορείο και σούρουπο πια άρχισε το ταξίδι της επιστροφής.
Ταξιδεύοντας νύχτα κερδίζαμε πιο γρήγορα τα χιλιόμετρα, σε σύγκριση με το ταξίδι του ερχομού, λόγω της μικρότερης κίνησης. Κατά της 02.00 της Κυριακής του Δεκαπενταύγουστου, φτάσαμε στα Σερβο-σκοπιανά σύνορα. Από τους Σέρβους περάσαμε γρήγορα αλλά στους Σκοπιανούς η ουρά ήταν μεγάλη. Εκατοντάδες Σέρβοι και όχι μόνο, με τα οχήματά τους κατέβαιναν για διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό η καθυστέρηση. Δύο ώρες χρειάστηκαν (και με το σχετικό «λάδωμα») για να συνεχίσουμε. Ξημέρωμα μας βρήκε στα Ελληνικά σύνορα και στις 07.30 φτάσαμε στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, άυπνοι και ταλαιπωρημένοι.
Αποχαιρετήσαμε την υπόλοιπη παρέα και με το αυτοκίνητό μας ξεκινήσαμε για το πεντάωρο ταξίδι μέχρι τι σπίτι μας στη Πάτρα. Πραγματικά απορώ πως τα κατάφερα να οδηγήσω μετά από τόση ταλαιπωρία. Είχα όμως κίνητρο: άκουγα σε όλη τη διαδρομή τα CD που πήραμε στη Σερβία. Ο ρυθμός τους με κράτησε σε ένταση μέχρι να φτάσουμε.
Σαν επίλογο να γράψω ότι πραγματικά είναι το Βαλκανικό Woodstok, είναι το Βαλκανικό πανηγύρι, είναι το βαλκανικό μείγμα του παραδοσιακού, του σύγχρονου, του ωραίου, του κιτς, του εθνικιστικού, του διεθνιστικού, μα πάνω απ’ όλα του γλεντιού και της χαράς. Ναι πραγματικά θέλω να πάω πάλι!

Υ.Γ1. Όταν ο διάσημος Αμερικανός τρομπετίστας Miles Davis, βρέθηκε στη Γκούτσα, δήλωσε: «… δεν ήξερα ότι μπορεί να παιχτεί έτσι η τρομπέτα!»
Υ.Γ.2 Για την ιστορία αναφέρω τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:

Διαγωνισμός Σερβικών Ορχηστρών

1st First orchestra - Οrchestra Dejan Lazarevic from Pozega
2nd Second Orchestra - Bojan Ristic Orchestra from Vladicin Han
3rd Third Orchestra - Orchestra Ekrem Mamutovic Vranje

1st The first trumpet - Elvis Ajdinović from Surdulica
2nd Second trumpet - Stefan Mladenovic from Vranje
3rd Third trumpet - Janko Jovanovic from Zemun

Διεθνής Διαγωνισμός Ορχηστρών

1st First orchestra - Orchestra Dejan Lazarevic (Serbia)
2nd Second Orchestra - Le Spectre d'Ottokar (France)
3rd Third Orchestra - No Problem Orchestra (Italy)

1st First trumpet - Orchestra Djambo Agusevi Seven (FYROM)
2nd Second trumpet - Elvis Ajdinović (Serbian)
3rd Third trumpet - Orchestra Kadriu Seven Brothers (Belgium)


Τέλος
 
Last edited by a moderator:

ThanasisU2

Member
Μηνύματα
3.469
Likes
3.433
Επόμενο Ταξίδι
Brno
Ταξίδι-Όνειρο
RTW
Ξημέρωμα μας βρήκε στα Ελληνικά σύνορα και στις 07.30 φτάσαμε στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, άυπνοι και ταλαιπωρημένοι.
Αποχαιρετήσαμε την υπόλοιπη παρέα και με το αυτοκίνητό μας ξεκινήσαμε για το πεντάωρο ταξίδι μέχρι τι σπίτι μας στη Πάτρα.
5 ώρες το ταξίδι Σαλόνικα-Πάτρα? μήπως μπερδεύτηκες λιγάκι ;)
 

Alexis K

Member
Μηνύματα
28
Likes
31
5 ώρες το ταξίδι Σαλόνικα-Πάτρα? μήπως μπερδεύτηκες λιγάκι ;)
Όχι δεν μπερδεύτηκα...
Χοντρικά 2,5 ώρες μέχρι τα Γιάννενα και άλλο τόσο Γιάννενα - Πάτρα...
Το έχω κάνει πολλές φορές το ταξίδι αυτό

Υπάρχει βέβαια και το "κατάλληλο" όχημα:D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.259
Μηνύματα
885.357
Μέλη
38.935
Νεότερο μέλος
Vis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom