Ολλανδία Amsterdam

noobtraveller

Member
Μηνύματα
140
Likes
573
Άργησε ,άλλα έφτασε η ώρα να γράψω για το τριήμερο στις Κάτω Χώρες. Η αλήθεια είναι ότι οι εξορμήσεις στο εξωτερικό αλλά και οι ταξιδιωτικές ιστορίες προέκυψαν εντελώς τυχαία με παρότρυνση από άλλο μέλος του travelstories. Καλώς ή (μάλλον)κακώς ούτε συχνά- πυκνά επισκέπτομαι τη σελίδα ούτε μέγας ταξιδευτής είμαι ,αλλά ούτε το ταλέντο να αποτυπώνω με λεπτομέρεια κάθε πτυχή του ταξιδιού ,άρα αν καταφέρω να βοηθήσω μελλοντικούς ταξιδιώτες ,θα είναι μεγάλη η ευχαρίστησή μου.


Στο δια ταύτα λοιπόν για το ταξίδι που πραγματοποιήθηκε τέλη Αυγούστου...Το αεροδρόμιο του Shiphol θεωρείται αρκετά μεγάλο. Αν και δε δυσκολευτήκαμε να βρούμε το σταθμό των τραίνων ,νομίζω είναι λίγο περίπλοκο για τους τουρίστες ,διάβασα και κάπου στο ίντερνετ ότι οι 'χαμένες ψυχές' καταλήγουν στην Ουτρέχτη .Πρώτη φορά σε ταξίδι στο εξωτερικό μείναμε μακριά,4 χιλιόμετρα από το κέντρο, κοντά στη στάση Rai (europaplein) και μπορώ να πω ότι δε δυσκολευτήκαμε στις μετακινήσεις. Το τραμ για το κέντρο έκανε περίπου 15 λεπτά ,είχαμε προμηθευτεί και την 72ωρη κάρτα ,η οποία αποδείχθηκε απάτη. Mόνο 72h δεν ήταν ,εκτός αν μας παραπληροφόρησαν στο αεροδρόμιο. Ήταν 3 ημερών ,δηλαδή είχε διάρκεια από Τετάρτη πρωί ως Παρασκευή βράδυ.



1η μέρα


Η πρώτη επαφή με το κέντρο έγινε στη Rebrandtplein, ωραία πλατεία ,αλλά ώρες ώρες περιμετρικά και ιδιαίτερα στο δρόμο προς τις 7 γέφυρες (απόγευμα και βράδυ 1 2 3) ,μου θύμιζε μια ευγενική μορφή Εξαρχείων στην Κω ή παρόμοιες καταστάσεις .Ωστόσο το Άμστερνταμ κάθε άλλο παρά με χάλασε, ήταν η ευχάριστη έκπληξη ,πολύ καλή επιλογή μετά τη Βενετία, πόλη και αυτή πάνω σε νησίδες με δεκάδες κανάλια και με τη δική της ξεχωριστή ομορφιά.

Η νυχτερινή περίπολος του Rebrandt στην ομώνυμη πλατεία
DSCF9813

luben καταστάσεις στη Rebrantplein
DSCF9809

Η στάση των τραμ στη Rebrantplein
DSCF9819


Μετά τη μεσημεριανή ξεκούραση οδεύσαμε πάλι με το τραμ στο κέντρο και κάναμε όλη τη διαδρομή προς Amsterdam Centraal ,για μια γρήγορη ματιά της πόλης. Κατεβήκαμε από τον κεντρικό σταθμό προς την πλατεία Dam περπατώντας, περάσαμε σημειωτόν από τη Red Light Destrict .H κοσμοσυρροή στην De Wallen είναι καθημερινό φαινόμενο ,όχι μόνο για χάζεμα των εκπληκτικών κοριτσιών στις βιτρίνες ,αλλά η νεολαία βγαίνει και για ποτό στη γύρω περιοχή .Εννοείται έχει και παρακμή που καπνίζει τσιγαριλίκι στα coffee shops ,μιας και η μυρωδιά είναι έντονη διασχίζοντας παράλληλα το κανάλι, αλλά δεν έχει μόνο μπακουροπαρέες . Το 'χουν καταφέρει οι Ολλανδοί να μη δείχνει υποβαθμισμένη η περιοχή ,κάθε άλλο είναι ένα αξιοθέατο, μέρος της πόλης που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο. Καταλήξαμε στο Gasthuys για μπύρα ,το οποίο είναι ένα καλό σημείο στην πόλη για ποτό ή μεσημεριανό φαγητό/σνακ ,μιας και η Ολλανδία δε φημίζεται για την κουζίνα της.
Πριν την αναχώρηση για το ξενοδοχείο περάσαμε από τη Rebrandtplein ,για να διαπιστώσουμε αυτό που έγραψα παραπάνω για τη νυχτερινή ζωή της περιοχής ,σφύζει από νεολαία . Μια καλή εναλλακτική κοντά στην περιοχή είναι το brug 34 ,με μέσο όρο ηλικίας ανεβασμένο σε σχέση με τα πέριξ της πλατείας ,όχι πώς δεν του δίνουν να καταλάβει και σε αυτό το μπαρ. Βασικά υπάρχουν πολλά τέτοια μπαράκια παρόμοια σε όλη την πρωτεύουσα που γεμίζουν ασφυκτικά, δεν συγκράτησα τα ονόματά τους.


Πρώτη σοβαρή περιήγηση στην πόλη
DSCF9830

Η βασιλική του Αγίου Νικολάου
DSCF9838

Ο κεντρικός σταθμός των τραίνων
DSCF9843

Dam Square
DSCF9852

Η κλασική φωτογραφία στη De Wallen
DSCF9879

De Wallen
DSCF9882

Η θέα στο Gusthuys.Θύμιζε και λίγο Βενετία ,με τις βάρκες να περνάνε στο κάναλι
Οι πρώτες εντυπώσεις που μας άφησε η πόλη ήταν θετικές . Από τη μία πλευρά η (έστω και μονότονη) ομορφιά με τα αναρίθμητα γραφικά κανάλια , από την άλλη η νυχτερινή ζωή ,η νεολαία και η πολυπολιτισμικότητά της. Μελαγχολείς και αναπολείς τις χρυσές -προ κρίσης - εποχές της διασκέδασης στην Αθήνα ,όπου έσφυζε κάθε μέρα από ζωή.


2η μέρα

Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε πάλι με το τραμ και κάναμε στάση στη Frederiksplein. Έπειτα, περπατώντας φτάσαμε κοντά στην περιοχή των μουσείων και συγκεκριμένα απέναντι από το hardrock cafe ,ώστε να αγοράσουμε εισιτήριο για open boat περιήγηση στα κανάλια. Είχαμε περιθώριο μία ώρα ,οπότε περάσαμε την ώρα μας στο γρασίδι με θέα το Rijksmuseum. Περιέργως ,τις τρεις μέρες του ταξιδιού είχε ήλιο ή σπανιότερα αραιή συννεφιά ,με λίγα λόγια δεν υπήρχε λόγος για βόλτα με τα μεγάλα σκάφη με γυάλινη οροφή. Επίσης, ο οδηγός στη διάρκεια της περιήγησης (1ώρα-19 ευρώ)έλεγε πληροφορίες ,ιστορικές και μη ,για κάθε σημείο που περνούσαμε. Ένα παράδειγμα, το παλαιότερο σπίτι στο Άμστερνταμ ,το οποίο πωλείται προς 3εκατ. ευρώ. Θεωρώ ότι αξίζει η βόλτα στα κανάλια ,για να δεις από άλλη οπτική γωνία την πόλη. Ίσως θα έπρεπε να κάνουμε βαρκάδα την τελευταία μέρα ,γιατί ακόμα δεν είχαμε προσανατολιστεί μέσα από την ξενάγηση που ακριβώς βρισκόμασταν σε κάποια σημεία.


Αρκετή ησυχία τις πρωινές ώρες
DSCF9948

Η διαδρομή περπατώντας για το open boat. Στο βάθος διακρίνεται το Rikjsmuseum
DSCF9954

DSCF9967


DSCF9974

Μια στάση για ξεκούραση στην περιοχή των μουσείων
DSCF9977

Rijksmuseum
DSCF0002


DSCF9989

Μόλις ξεκίνησε το Open boat tour
DSCF0008

Open boat - Magere brug
DSCF0022


Open boat - Magere brug
DSCF0025


Open boat - Magere brug
DSCF0030

Open boat
DSCF0027


Open boat
DSCF0034


Open boat
DSCF0038

Open boat
DSCF0062


Open boat
DSCF0068

Open boat
DSCF0099

Open boat
DSCF0100
Το μεσημέρι κατευθυνθήκαμε μάταια προς το Gartine για φαγητό, χωρίς κράτηση, αφού είτε δεν απάνταγαν όσες φορές το καλούσαμε είτε κατέβαζαν το τηλέφωνο. Μικρό μαγαζί - τρύπα και από φαγητό μάλλον απ'ό,τι είδα στα πεταχτά κυρίως προς σάντουιτς με φέτες ψωμιού και διάφορες σαλάτες . Περπατώντας στο πεζόδρομο με τα sneaker-άδικα κοντά στο Gartine ,αποφασίσαμε να φάμε στο gasthuys ως έσχατη λύση.


DSCF0107

Σύνηθες φαινόμενο: βαρκάδα με δυνατή μουσική ,μπαρ και άφθονα ποτά. Παραπλανητική είκονα,το βράδυ είναι όλοι όρθιοι και τραγουδούν
DSCF0113


To απόγευμα κάναμε μία από τα ίδια ,πήγαμε στον κεντρικό σταθμό ,αλλά αυτή τη φορά προς το σύγχρονο κομμάτι της πόλης ,προς τη βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη ήταν ωραία ,δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη θέα πάνω στο καφέ, έχω δει και καλύτερες ,μιας και η οροφή έκρυβε αρκετό μέρος του ορίζοντα. Εκτός των άλλων το καφέ ήταν άδειο και έτσι πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς το Cafe De Jaren ,όπου ενδιάμεσα ο προορισμός είχε αρκετό φωτογραφικό ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο καφέ είναι 'must' επιλογή , όμορφο τόσο μέσα όσο και έξω δίπλα με θέα στο ποτάμι, εμείς ήμασταν τυχεροί και βρήκαμε τραπέζι έξω.

Οδεύοντας προς την Βιβλιοθήκη
DSCF0138


DSCF0119

Μοντέρνα αρχιτεκτονική
DSCF0121


H θέα από τη Βιβλιοθήκη μέρος 1ο

DSCF0132

H θέα από τη Βιβλιοθήκη μέρος 2ο
DSCF0134


Η βιβλιοθήκη
DSCF0135

H χιλιοτραβηγμένη φωτογραφία στη συμβολή των οδών Prins Hendrikkade και Damrak
DSCF0149

Άλλη μία κλασική φωτογραφία στη συμβολή των οδών Prins Hendrikkade και Damrak
DSCF0152


Damrak
DSCF0154


Πλατεία Dam
DSCF0158-3

Rokin Fountain by Mark Manders
DSCF0159

Ένα σφηνάκι Βενετίας
DSCF0164

Μετά τα ποδήλατα ,τραμ και σκάφη ,τα πιο δημοφιλή μέσα μεταφοράς του Άμστερνταμ
DSCF0173


Munttoren
DSCF0182-2
Στάση στη στροφή για De Jaren .Άλλος ένας φωτογραφικός πειρασμός
DSCF0176

Γκράφιτι άλλου καλλιτεχνικού επιπέδου
DSCF0192

Η θέα από το De Jaren

DSCF0211

Φωτογραφία στο δρόμο της επιστροφής από άλλη οπτική γωνία
DSCF0224

Floating Flower market
DSCF0232
Το βράδυ ,στο δρόμο της επιστροφής με τη γραμμή 4 του τραμ ,κάναμε μια στάση στη Rebrantplein για βρώμικο ,τις παραδοσιακές Oλλανδικές κροκέτες. Όμως , είπαμε να το ρίξουμε λίγο έξω και κάτσαμε και για μπύρα κοντά στην πλατεία .

Στάση στο Van Dobben για βρώμικο
DSCF0236

Η νυχτερινή περίπολος σε 'γερμανικό νούμερο' αυτή τη φορά
DSCF0240


3η μέρα



Το πρωί της τελευταίας μέρας την είχαμε αφήσει για επίσκεψη στο μουσείο Van Gogh . Όπως σε όλα τα μουσεία και σε αυτό είχαμε προπληρώσει μέσω ίντερνετ τα εισιτήρια ,για να γλιτώσουμε τις ουρές ,οι οποίες αποδείχτηκαν μεγάλες. Εξαιτίας του υπερβολικού κόσμου δεν μπορέσαμε να θαυμάσουμε με άνεση τις δημιουργίες του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου ,έτσι μετά από μιάμιση ώρα προχωρήσαμε για ποδηλατάδα, μακριά από την πολυκοσμία , στο Vondelpark. To πιο κοντινό σημείο ενοικίασης ήταν το A-bike 300μ από το πάρκο με κόστος περίπου 6-7 ευρώ η ώρα ,οριακά έφτασαν τα 60 λεπτά για μία βόλτα περιφερειακά με ποδήλατο . Για άνετη περιήγηση ,με αρκετές στάσεις ,προτείνω δίωρη ενοικίαση ,απλά εμείς είχαμε λίγο χρόνο στη διάθεση μας συν το γεγονός ότι δε θέλαμε να ρισκάρουμε αρκετή ώρα με ποδήλατο εκτός του Vondelpark .Οι Ολλανδοί οδηγάνε με μεγάλες ταχύτητες ,αλλά και με μηχανάκια να μπαίνουν σφήνα ,όταν έχει κίνηση στους δρόμους και έτσι περιοριστήκαμε σε μικρή διαδρομή .


Rijksmuseum
DSCF0284

Η περιοχή των μουσείων
DSCF0281
I amsterdam
DSCF0285

Vondelpark
DSCF0305

Vondelpark

DSCF0308

Vondelpark
DSCF0306

Αφήνοντας τα ποδήλατα στο Α-bike στην ώρα μας ,οδεύσαμε με το τραμ στο κέντρο για φαγητό ,ιταλικό αυτή τη φορά, στο La Zoccola del Pacioccone Pizzeria. Εκεί το γκαρσόνι αφού μας έπιασε την πάρλα αρχικά για τη Ρόμα και την απέχθεια του για τον Ταχτσίδη ,μας έκανε μια περιγραφή για τη νέα του ζωή στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας καθώς και πώς άλλαξε προς το καλύτερο η ζωή του μέσα σε λίγους μήνες ,τόσο οικονομικά (καλύτερος μισθός και μηδαμινή φορολογία) όσο και από ποιότητα ζωής σε σχέση με τη Ρώμη. Για τα δεδομένα της Ολλανδίας, η πίτσα παραδοσιακού φούρνου αποδείχθηκε τίμια.


Μετά τη μεσημεριανή ξεκούραση ,το απόγευμα, πήραμε το τραμ για τη Rebrandplein και βόλτα δίπλα στις 7 γέφυρες για φωτογραφίες .Έπειτα ,μπήκαμε πάλι στο τραμ με προορισμό τη μποέμ περιοχή της πόλης,τη Jordaan και καφεδάκι στο T-smalle ,δίπλα στο κανάλι. Η περιοχή Jordaan ,αλλά και το T-smalle (μαζί με το De Jaaren που είναι στο κέντρο) τα θεωρώ τοπ επιλογές για καλοκαίρι-άνοιξη ,μας άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις .Δοκιμάσαμε και τα νόστιμα παραδοσιακά 'Poffertjes' ,μάλλον διαφορετικά από τα κλασικά που διατίθενται στο δρόμο ,αλλά πολύ νόστιμα.Ομοίως και η Ολλανδική μηλόπιτα καλύτερη από του De Jaren. Η Jordaan ,αν και ήσυχη περιοχή ,διαθέτει δρόμους με αρκετά μπαράκια ,καλή εναλλακτική για έξοδο ,μακριά από το πολύβουο κέντρο .

Η επιστροφή από τη Jordaan προς το κέντρο έγινε περπατώντας κάθετα τα κανάλια, διαδρομή με φωτογραφικό ενδιαφέρον και περιορίστηκε μόνο σε βόλτα ,μιας και το δίωρο καφεδάκι δίπλα στο κανάλι ήταν αρκετό για ξεκούραση . Περνώντας από την De Wallen(red light destrict) Παρασκευή βράδυ ,δεν περίμενα να δω ακόμα περισσότερο κόσμο από καθημερινή ,που ήταν ήδη ασφυκτικά, αλλά διαψεύστηκα . Ο κόσμος κατά μήκος του καναλιού ήταν τόσο στοιβαγμένος ,όπως όταν βγαίνει o κόσμος από τις πύλες σταδίου στο τέλος συναυλίας.

Aναγκαστικές στάσεις-αστραπή λίγο πριν τις 7 γέυγυρες
DSCF0314

7 γέφυρες(raw edit)
DSCF0328

7 γέφυρες από την απέναντι πλευρά
DSCF0335

Westerkerk .Αριστερά οι ουρές χιλιομέτρων για το σπίτι της Αννα Φρανκ. (raw edit)
DSCF0352

Αριστερά κατά μήκος τα σύνορα της Jordaan
DSCF0357

Η θέα από το T-smalle



Στα σοκάκια της Jordaan
DSCF0381

Εναλλακτική διασκέδαση στη Jordaan (raw edit)
DSCF0375

Jordaan (raw edit)
DSCF0373
Όμορφη η διαδρομή προς το κέντρο (jpeg- classic chrome)

DSCF0371
Λίγο πριν το χαμό στη De Wallen (raw edit)
DSCF0403

Waag (raw edit)
DSCF0407
Συμπερασματικά , το Άμστερνταμ είναι μια πόλη γεμάτη ενέργεια, νυχτερινή διασκέδαση και νεολαία, όμορφη αρχιτεκτονική ,δηλαδή το κατάλληλο 'αντίδοτο' να μη λησμονήσουμε το προηγούμενο ταξίδι στη Βενετία ,αλλά και για την αναμονή του επόμενου στην πρωτεύουσα της Ιταλίας...



Παρατηρήσεις


-Όλες οι παραπάνω απόψεις είναι καθαρά υποκειμενικές. Ο καθένας βιώνει τα ταξίδια του με το δικό του τρόπο.


- Στόχος των ταξιδιωτικών ιστοριών που γράφω δεν είναι να αναφέρω ιστορικές πληροφορίες είτε γιατί υπάρχουν μέλη που το έχουν κάνει ήδη επιτυχημένα για τις πόλεις που γράφω είτε γιατί σκοπός μου είναι να αναφέρω όσο πιο επιγραμματικά γίνεται τι ακριβώς έκανα και ίσως να προτείνω 2-3 πράγματα ,τα οποία φανούν χρήσιμα σε άλλους ταξιδιώτες.


- Οι φωτογραφίες είναι είτε επεξεργασμένες raw είτε απευθείας από τη μηχανή με απλό crop-άρισμα είτε συμπιεσμένες και ανεβασμένες στο postimg(σε όλες τις περιπτώσεις από το απλό κόψιμο ως την επεξεργασία χρησιμοποίησα το Lightroom) .Οι ενεργοί σύνδεσμοι περιέχουν είτε φωτογραφίες της μηχανής ή από το κινητό, εκτός από τους συνδέσμους που δημιουργεί αυτόματα το travelstories . Ίσως σε κάποιους φανούν επαγγελματικές ορισμένες ,όμως είμαι ερασιτέχνης με μικρή εμπειρία . Η επεξεργασία κατά μέσο όρο πήρε το πολύ 2-3 λεπτά για κάθε φωτογραφία . Το Άμστερνταμ με ζόρισε στις φωτογραφίες μακράς έκθεσης ,διότι στις γέφυρες τα κάγκελα ήταν κυλινδρικά .Ενδεχομένως κάποιες να είναι ελαφρώς κουνημένες.








 
Last edited:

ElinakiK

Member
Μηνύματα
165
Likes
155
Επόμενο Ταξίδι
Βένετο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χαβάη
Συγχαρητήρια για τις φωτογραφίες!!!! Φανταστικές!!!
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Νομίζω είναι οι ωραιότερες φωτογραφίες που έχω δει στο φόρουμ μέχρι τώρα!
Ίσως καλύτερες, και από τις επίσης δικές σου φωτογραφίες της Βενετίας. Δεν μπορώ να αποφασίσω.
Δηλαδή αν είχες μεγαλύτερη εμπειρία τί θα βλέπαμε?
Σε ευχαριστούμε για το υπερθέαμα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Τέλειος και εδώ! Έκανες καλή δουλειά φωτογραφικά και στο Άμστερνταμ. Κορυφαίες φωτογραφίες.
Θύμισε μου τι εξοπλισμό έχεις?

Πάντως 9 μήνες μετά το ταξίδι μου στο Άμστερνταμ, εξακολουθώ να θεωρώ την πόλη μέτρια. Το ένιωσα και τότε αλλά και τόσους μήνες μετά αυτή την αίσθηση έχω. Το ότι είναι ζωηρή και νεανική πόλη θα το δεχόμουν σαν θετικό αν κι εγώ ξημεροβραδιαζόμουν στα μπαρ, ήμουν με μια μπύρα στο χέρι, και μου άρεσε η έξαλλη διασκέδαση στους δρόμους. Αρχιτεκτονικά μου αρέσει πολύ όμως αν και όπως έχω ξαναπεί μετά από λίγες ώρες βλέπεις παντού το ίδιο πράγμα.
 

Bill7

Member
Μηνύματα
183
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
φωτογραφιαρες! υποψην πως ειναι ειναι ακριβο το μοντελο, που φτανει παντως εως 24mp ! με εκπληκτικες βραδυνες ληψης, το μονο αρνητικο ειναι χωρις σταθεροπιοιτει! το εχει ενας φιλος μου τετοιο και εχω παθει πλακα.
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
4.503
φωτογραφιαρες! υποψην πως ειναι ειναι ακριβο το μοντελο, που φτανει παντως εως 24mp ! με εκπληκτικες βραδυνες ληψης, το μονο αρνητικο ειναι χωρις σταθεροπιοιτει! το εχει ενας φιλος μου τετοιο και εχω παθει πλακα.
Στην Ελλάδα απ ότι βλέπω μαζί με φακο βγαίνει γύρω στα 2000 ευρώ. Πανάκριβη αλλά είναι όλα τα λεφτά!! Δεν ξέρω αν μπορείς να την παραγγείλεις από εξωτερικό φθηνότερα....
 

noobtraveller

Member
Μηνύματα
140
Likes
573
Υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές στη μισή τιμή,όπως η x-t20 και η x-e3 με οθόνη αφής και οι δύο ,οι οποίες βγάζουν ίδιες φωτογραφίες (ίδιος αισθητήρας). Επίσης υπάρχει και η X-T1 στο 1/3 της τιμής στο εξωτερικό ,καινούργια ή μεταχειρισμένη σε πιο χαμηλή τιμή.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.799
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom