Δανία Νορβηγία Autoeurope 2019 (Νορβηγία - Δανία)

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA

Αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, χαμένος μπροστά στην οθόνη του pc μου, ψάχνω σε διάφορα sites για μια καλοκαιρινή απόδραση με τη σύζυγό μου, ένα auto road trip κάπου στην Ευρώπη. Τότε είναι που πέφτω πάνω στην Ryanair και ανακαλύπτω ότι "πιάνει" και Δανία και μάλιστα σε δελεαστικές τιμές. Με ταχύρρυθμες διαδικασίες αρχίζει να σχεδιάζεται το ταξίδι. Αγοράστηκαν τα εισιτήρια, ενοικιάστηκε μέσω rentalcars αυτοκίνητο κατηγορίας opel corsa (στην εξαιρετική για Δανία τιμή των 180 € για 14 ημέρες), κλείστηκαν ξενοδοχεία (με δωρεάν ακύρωση) μέσω booking και....

Τρίτη 02/07/2019

Είναι 6 απόγευμα πάνω από τη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και ετοιμαζόμαστε να προσγειωθούμε στο Billund της Δανίας.

1.gif


Επειδή η πρώτη μας διανυκτέρευση θα γίνει στο Aalborg, 200 χλμ απόσταση και ήδη είχαμε μια καθυστέρηση 30 λεπτών στην πτήση, βγαίνουμε φουριόζοι από το σκάφος για να παραλάβουμε αποσκευές και να ξεκινήσουμε γρήγορα, ώστε να προλάβουμε, έστω και αργά το βράδυ, να έχουμε μια μικρή γνωριμία με την πόλη. Όπως μας συμβαίνει συνήθως όταν σχεδιάζουμε, κάποιες περίεργες δυνάμεις συνωμοτούν για να αποτρέψουν τα σχέδιά μας. Πιο συγκεκριμένα - και προς γνώση σας - η Δανία είναι μια από τις χώρες που - μετά την έξαρση της τρομοκρατίας - έχει ενεργοποιήσει κάποιον κανόνα της συνθήκης Schengen, που επιτρέπει για λόγους εθνικής ασφαλείας λεπτομερή έλεγχο, ιδιαίτερα σε πτήσεις από Ελλάδα. Είχα διαβάσει προ καιρού για τέτοιους ελέγχους και καθυστερήσεις στη Γερμανία. Να λοιπόν που πέσαμε κι εμείς στην περίπτωση. Πέρασαν γρήγορα τους Δανούς επιβάτες της πτήσης και όλους τους υπόλοιπους μας στρίμωξαν σε μια άκρη, περιμένοντας να γίνει πρόσθετος έλεγχος για τον καθένα. Παρένθεση: Δίπλα μας είχαν σταθεί δύο νεαρά Ελληνόπουλα και αφουγκραζόμασταν άθελά μας την αγωνία τους. Τα παιδιά αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη (έφτιαχναν τατουάζ) από την Ελλάδα της κρίσης στην άλλη άκρη της Ευρώπης και ανησυχούσαν - μάλλον άδικα, αφού η Δανία είναι στην Ε.Ε. - μήπως τους γυρίσουν πίσω, επειδή είχαν στις χειραποσκευές τα εργαλεία δουλειάς τους. Συγκινητικό!
Ευτυχώς, εμείς ήμασταν από τους πρώτους που περάσαμε, με μια πρόσθετη καθυστέρηση 30 λεπτών. Οκ, τέλος καλό, τρέχουμε τώρα για την παραλαβή του αυτοκινήτου. Εκεί μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Δεν είχαν αυτοκίνητο στην κατηγορία που είχα επιλέξει και αντ' αυτού μας έκαναν δωρεάν αναβάθμιση σε ένα ολοκαίνουργο Nissan Qashqai, στην αυτόματη έκδοση με τους 160 ίππους. Σούπερ!!

2.jpg


Επιτέλους βγήκαμε στον ανοιχτό δρόμο, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό, με τη διάθεση στα ύψη και την προσοχή εστιασμένη στα χαμηλά όρια ταχύτητας (πού να ξέραμε τι μας περιμένει στη Νορβηγία!).

3.gif


Κατά τις 10.30 το βράδυ είχαμε τακτοποιηθεί στο ξεν/χείο (Kompas hotel, 67 € με πρωινό!!, βαθμολογία booking 8,4/10) και βγήκαμε για να γνωρίσουμε την πόλη. Δύσκολο να πιστέψεις μ' αυτό το φως ότι πλησιάζει 11 το βράδυ. Η πόλη χαριτωμένη αλλά παντέρημη.

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg


Γρήγορα ανακαλύψαμε το γιατί. Όλος ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι, όπου γινόταν ένας χαμός γύρω από μια σκηνή με ένα ροκ συγκρότημα. Η εξήγηση: Αυτές τις μέρες διεξαγόταν ένα διεθνές γεγονός, το "the tall ships races", μια σειρά αγώνων με ιστιοφόρα, με κύριο στόχο - όπως διάβασα στη wikipedia - την κατάρτιση των νέων στην τέχνη της ιστιοπλοίας και την προαγωγή της διεθνούς φιλίας. Μια από τις τέσσερις πόλεις που γινόταν το 2019 ο εν λόγω αγώνας ήταν το Aalborg και το γιόρταζαν δεόντως!

10.jpg

11.jpg


Αυτή η αίσθηση που έχω πάντα στα ταξίδια, της απότομης αλλαγής του χώρου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πόσο ευτυχισμένο με κάνει! Σήμερα το μεσημέρι λιώναμε στη ζέστη στην Αθήνα και τώρα, λίγες ώρες μετά, κουκουλωμένοι στα μπουφάν μας, μπουκωμένοι με ένα κλασσικό παχυντικό δανέζικο σάντουιτς, χανόμαστε σε στενάκια, χαζεύουμε και σχολιάζουμε τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία στα οικήματα γύρω μας και, εν τέλει, ανακαλύπτουμε μια πόλη που κάμποσο καιρό πριν με δυσκολία θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε πού βρίσκεται, ακόμη και να προφέρουμε το όνομά της. Η μαγεία του ταξιδιού!!

Τετάρτη 03/07/2019

Νωρίς το πρωί έχουμε ξεκινήσει για να διανύσουμε τα 70 χλμ που μας χωρίζουν από το λιμάνι του Hirtshals. Εκεί μας περιμένει το ferry που θα μας περάσει απέναντι. Τα εισιτήρια τα είχα κλείσει από Ελλάδα μέσω directferries.com με την εταιρία fjordline για το δρομολόγιο των 10 π.μ.

13.gif

13A.gif


Μόλις βγήκαμε στα ανοιχτά, η θάλασσα άρχισε να "ψιλοθυμώνει", οπότε άμεσα μας μοίρασαν "υποστηρικτικό" υλικό για να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.

14.gif

15.jpg


Μετά από ένα ταξίδι δυόμιση ωρών, βγαίνουμε στο λιμάνι του Kristiansand. Είναι μια ηλιόλουστη, δροσερή μέρα κι εμείς είμαστε έτοιμοι, ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι σαν μικρά παιδιά, να πραγματοποιήσουμε άλλο ένα όνειρο, ένα road trip στο θαύμα της νορβηγικής φύσης!

16.gif

17.gif


Πριν ξεκινήσω την περιήγησή μας, επιτρέψτε μου τρεις βασικές επισημάνσεις σχετικά μ' αυτήν τη χώρα:

1η επισήμανση: Φίλες/οι όταν βρεθείτε εδώ, φροντίστε να οπλιστείτε με υπομονή, όσον αφορά στην κάλυψη των αποστάσεων στην απέραντη αυτή χώρα. Οι δρόμοι είναι στην πλειοψηφία τους μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση, τα όρια ταχύτητας απελπιστικά μικρά, τα πρόστιμα τσουχτερά, σε πολλά σημεία γίνονται τακτικά έργα συντήρησης και βέβαια συνυπολογίστε τις απρόβλεπτες καθυστερήσεις όταν μεσολαβεί στη διαδρομή σας ferry. Εγώ, προσπαθώντας να είμαι οκ με το πρόγραμμά μου, προσέθετα στον όποιο χρόνο μου έδινε το google ένα 20%(!). Από την άλλη πλευρά, το οδικό δίκτυο της χώρας είναι καταπληκτικό, οι άνθρωποι έχουν κατορθώσει το ακατόρθωτο. Εκεί που το φυσικό τοπίο γίνεται δύσβατο ή απόκρημνο και θαρρείς ότι θα γίνει εμπόδιο στο ταξίδι σου, σαν από μηχανής θεός εμφανίζεται ένα κανάλι, μια γέφυρα, μια σήραγγα, ένα ferry και συνεχίζεις.

2η επισήμανση: Ναι, οι φήμες επιβεβαιώθηκαν. Η Νορβηγία είναι μια πανάκριβη χώρα. Σε αυτόν τον γίγαντα παραγωγής πετρελαίου, η βενζίνη κοστίζει 2 €/λίτρο (ο λόγος βέβαια, όπως και στα άλλα προϊόντα, είναι οι υψηλότατοι φόροι). Οι τιμές στα εστιατόρια γδέρνουν και ένα μέτριο σάντουιτς ξελαφρώνει την τσέπη σχεδόν μια δεκάδα ευρώ. Μια καλή λύση για εμάς ήταν εκείνα τα ξενοδοχεία (στο Bergen και στο Trondheim), που παρείχαν στη τιμή πλούσιο πρωινό και ελαφρύ δείπνο, οπότε το μεσημέρι μας κάλυπτε από ένα σάντουιτς.

3η επισήμανση (και σπουδαιότερη): Προσοχή!! Αν είστε αλλεργικοί στην απίστευτη φυσική ομορφιά μην έρθετε! Όλες αυτές τις μέρες στη χώρα, δεν έπαψαν τα επιφωνήματα θαυμασμού, δεν έπαψαν να ξετυλίγονται γύρω μας εικόνες πρωτόγνωρες, μοναδικού κάλλους, τοπία θαρρείς ανέγγιχτα από ανθρώπινο χέρι, τοπία στα οποία εναλλάσσονταν αρμονικά άγριες κορυφές και κουκλίστικες κοιλάδες, ανεμοδαρμένες ακτογραμμές και απάνεμα λιμανάκια, ορμητικοί καταρράκτες και διάφανες λίμνες, με πολύχρωμα σπιτάκια να καθρεφτίζονται στα νερά τους. Και βέβαια τα κορυφαία του χορού, τα περίφημα φιόρδ!

Πάμε όμως στη συνέχεια του ταξιδιού μας. Φεύγουμε μεσημέρι από το Kristiansand και επιλέγουμε να κινηθούμε από τον Ε39, για να είμαστε όσο πιο νωρίς γίνεται στον επόμενο προορισμό μας, το Stavanger σε απόσταση 240 χλμ.
Έχουμε διανύσει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα λοιπόν, χαζεύοντας γύρω μας το καταπράσινο περιβάλλον, χωρίς όμως να βλέπουμε κάτι διαφορετικό και πιο εντυπωσιακό από τα τοπία που βλέπουμε τόσα χρόνια στη Κεντρική Ευρώπη. Και ξαφνικά ... χωρίς να υπάρξει κάποια κλιμάκωση, άλλαξαν όλα στο πρώτο φιόρδ που συναντήσαμε. Λες κι αυτό το φιόρδ με μια μπαγκέτα μαέστρου, άρχισε να παίζει μπρος στα μάτια μας - μάλλον σ' όλες μας τις αισθήσεις - τη ραψωδία της Νορβηγικής φύσης (όπως σας την περιέγραψα στην 3η επισήμανση). Κι εμείς, στην πρώτη μας επαφή με το μεγαλείο, να κάνουμε συνεχείς στάσεις για φωτογραφίες (που να φανταζόμασταν την ακόμη μεγαλύτερη ομορφιά που μας περίμενε, ειδικά μετά το Bergen), ή να μπερδευόμαστε χαρούμενα: "Τώρα αυτό είναι φιόρδ ή μεγάλη λίμνη? Τούτο εδώ ποτάμι ή μικρό φιόρδ?".

18.gif

19.gif

19A.gif

19C.gif

21.jpg

22.jpg


Απόγευμα πια μπαίνουμε στο Stavanger, την πετρελαϊκή πρωτεύουσα της Νορβηγίας, με πληθυσμό 220.000 κατοίκους. Το ξενοδοχείο που θα μας φιλοξενούσε για μια βραδιά ήταν το Clarion Energy (88 € με πρωινό, 8,8/10), σε μια καταπράσινη τοποθεσία στα προάστια, 4 χλμ από το κέντρο.

24.gif

24A.jpg


Το κέντρο της πόλης είναι μικρό και οριοθετείται νότια από το κύριο λιμάνι, γεμάτο ψαροκάικα και ιστιοπλοϊκά και βόρεια από μια πολύ μικρή λίμνη. Ανάμεσά τους είναι συγκεντρωμένα παλιά πολύχρωμα ξύλινα σπιτάκια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα. Βράδυ πια σύμφωνα με τα ρολόγια μας, αλλά ένα συννεφιασμένο απόγευμα στην πραγματικότητα - και αφού είχαμε απολαύσει από ένα εξαίσιο burger με μαριναρισμένο βιολογικό σολωμό - βολτάραμε στα στενά και την παραλία της πόλης, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της.

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29A.gif


Εντυπωσιακό - σε σχέση με ό,τι ξέρουμε για τις πόλεις του βορρά - ότι αν και καθημερινή μέρα και αργά το βράδυ, οι καφετέριες τα εστιατόρια και οι δρόμοι ήταν γεμάτα κόσμο. Μάλιστα και εδώ, όπως και στο Aalborg, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια υπαίθρια συναυλία με τοπικά συγκροτήματα.

30.gif

30A.jpg


Πέμπτη 04/07/2019

Πρωί αποχαιρετήσαμε το Stavanger με χαμηλή θερμοκρασία και ψιλόβροχο.

31.gif


Παίζοντας με τα κουμπιά του Qashqai, ξαφνικά βλέπουμε να υποχωρεί η ταπετσαρία της οροφής και να μας αποκαλύπτεται μια τεράστια γυάλινη επιφάνεια. Η βροχή πλέον γίνεται απολαυστική, προσθέτοντας μια ρομαντική πινελιά στη διαδρομή μας.

32.gif


Ο επόμενος προορισμός μας είναι η πύλη των φιόρδ, το Bergen και σας παραθέτω τη διαδρομή από το Google maps, για να δείτε τι έχουν καταφέρει οι άνθρωποι, όσον αφορά το οδικό τους δίκτυο.

32A.PNG


Όλο αυτό λοιπόν που βλέπετε παραπάνω το περάσαμε διασχίζοντας μεγάλες γέφυρες και γεφυράκια, πολλά επίγεια αλλά και δύο υποθαλάσσια τούνελ (μήκους πάνω από 5,5 χλμ και βάθους μέχρι 220 μέτρα) και βέβαια ferry, που από εδώ και πέρα θα έμπαινε για τα καλά στο ταξίδι μας. Το τοπίο γύρω μας πάντα μαγικό!

33.gif

35.gif

36.gif

39.gif

40.gif

41A.jpg


Αργά το μεσημέρι φτάνουμε στο Bergen (η λέξη προέρχεται από παλιές νορβηγικές διαλέκτους και σημαίνει "το λιβάδι ανάμεσα στα βουνά"). Εδώ η στάση μας θα είναι διήμερη, για να απολαύσουμε με άνεση την πανέμορφη πόλη. Το ξενοδοχείο μας είναι το Thon Hotel Orion (256 € για 2 διαν/σεις με πρωινό και light δείπνο, 9,1/10). Δύο αξέχαστες μέρες λοιπόν σε ένα ηλιόλουστο Bergen (τι ευχάριστη έκπληξη για μια πόλη με τις περισσότερες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη), με ατέλειωτες βόλτες:

Στο λιμάνι και στις γραφικές γειτονιές του...

1.jpg

2.jpg

3.jpg
4.jpg
5.jpg

6.jpg


Στη χανσεατική συνοικία Bryggen με τα ξύλινα διώροφα σπιτάκια...

7.jpg

8.jpg


Στην πολυδιαφημισμένη υπαίθρια αγορά θαλασσινών...

10.gif

9.gif


Στο λόφο Floyen με την απίθανη θέα της πόλης, των νησίδων και του Ατλαντικού στο βάθος, αλλά και περιπάτους στο παρακείμενο δάσος με τη λίμνη και τα trolls...

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg


 
Last edited by a moderator:

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Σάββατο 06/07/2019

Βροχερό πρωινό σήμερα, όπως ταιριάζει στο Bergen κι εμείς έχουμε πάρει από νωρίς το δρόμο μας για βορειότερα. Όσο μπαίνουμε στα ηπειρωτικά, το τοπίο γίνεται εξωπραγματικά όμορφο, με τα σύννεφα να παίζουν κρυφτούλι, να έρχονται και να χάνονται, δημιουργώντας γύρω μας μαγικές φωτοσκιάσεις που αιχμαλωτίζουν τα βλέμματά μας. Για τη σύζυγό μου κι εμένα, αυτό το κομμάτι της νορβηγικής φύσης κι ό,τι ακολουθεί μέχρι το Geiranger, πρέπει να είναι το κορυφαίο από τα κορυφαία.
16.gif

17.gif

18.gif

19.gif

20.gif

21.gif

22.gif


Μετά από 3 ώρες φτάνουμε στο Flam, ένα γραφικό χωριουδάκι στον μυχό του Aurlandsfjorden, παρακλάδι του μεγαλύτερου φιόρδ της Νορβηγίας, του Sognefjorden. Το χωριό είναι τουριστικότατο, τόσο γιατί "πιάνουν" εδώ πολλά κρουαζιερόπλοια, όσο και για το τρενάκι του που κάνει μια ορεινή διαδρομή 20 χλμ μέχρι το Myrdal. Εδώ θα κάνουμε την πρώτη μας στάση.
23.jpg

24.jpg

24A.jpg

24AA.jpg

24B.jpg


Υπέροχο! Κανόε-καγιάκ στο φιόρδ!! Οπωσδήποτε όταν ξαναέλθω...
24C.jpg


Δείτε πόσο όμορφο το κατάστημα τουριστικών ειδών...

25.jpg


Δεν είμαι φτυστός ο Έρικ ο Βίκινγκ?:haha:

26.jpg


Κοντεύει μεσημέρι και συνεχίζουμε τη πορεία μας, μέσα από ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό, προς τον προορισμό που θα μας φιλοξενήσει απόψε.
30.gif

31.gif

32.jpg

33.jpg

34.jpg

35.jpg


Όταν σχεδίαζα τη διαδρομή, έψαχνα για διανυκτέρευση ένα σημείο που θα έκοβε στα δύο την απόσταση ανάμεσα σε Bergen και Geiranger και συγχρόνως θα ήταν σχετικά κοντά στο Flam. Ψάχνοντας λοιπόν στο χάρτη του Booking με τα καταλύματα τριγύρω, τελικά το βλέμμα μου στάθηκε σ' ένα χωριό ονόματι Balestrand και στο ομώνυμο ξενοδοχείο που είχε σχετικά καλή τιμή για μια διανυκτέρευση στην πανάκριβη αυτή περιοχή (138 € με πρωινό) και εξαιρετική βαθμολογία (9/10). Είμαστε πάνω στο ferry λοιπόν και διασχίζουμε το τεράστιο Sognefjorden για να περάσουμε απέναντι. Και από την κουπαστή αντικρίζουμε τις πρώτες εικόνες από το χωριό που είναι συγκλονιστικές. Ένα παραμυθένιο χωριό το Balestrand, φωλιασμένο ανάμεσα στο φιόρδ και στους πρόποδες μιας μαγευτικής οροσειράς, πάρα πολύ τακτοποιημένο και καθαρό, με κουκλίστικες βίλες. Κι όλα αυτά μια υπέροχη μέρα, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό!
36.jpg

37.jpg

38.jpg


Γρήγορα για μεσημεριανό...

38A.jpg


και ατέλειωτες βόλτες μέχρι αργά.

40.jpg

41.jpg

42.jpg
44.jpg

45.jpg


(Αργότερα διάβασα ότι το Balestrand είναι στέκι καλλιτεχνών και δημοφιλής τουριστικός προορισμός).
Και η διαδρομή που κάναμε σήμερα...

flam.PNG


Κυριακή 07/07/2019

Πρωινή αναχώρηση για τον κορυφαίο προορισμό της χώρας, το φιόρδ Geiranger. Παραθέτω χωρίς σχόλια φωτογραφίες της διαδρομής:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg


Κάποια στιγμή το τοπίο αλλάζει δραματικά, ο αυτοκινητόδρομος γίνεται στριφογυριστός, κινούμαστε ανάμεσα σε βαθιές χαράδρες και στενές καταπράσινες κοιλάδες, οι οποίες γρήγορα δίνουν τη θέση τους σε βουνά επιβλητικά, τυλιγμένα στους παγετώνες και την ομίχλη. Προσπερνάμε, εκστασιασμένοι μ' αυτά που βλέπουμε, την παγετωνική λίμνη Djupvatnet και συνεχίζουμε ανηφορικά και στριφτερά (θείο δώρο το αυτόματο κιβώτιο).
8.jpg

9.jpg

9A.gif


Σκοπός μας να φτάσουμε στη κορυφή του όρους Dalsnibba στα 1500 μέτρα, για να έχουμε από το πιο ψηλό σημείο την πρώτη θέαση του Geiranger. Πληρώνουμε τα 17 € διόδια και σε λίγο πατάμε κορυφή. Απογοήτευση!!! Η πυκνή ομίχλη δεν μας επιτρέπει να δούμε το παραμικρό.
9C.gif


Πίσω στο αυτοκίνητο και κατηφορίζουμε προς το φιόρδ, με την ομίχλη να υποχωρεί και να παραχωρεί τη θέση της στο γνώριμο καταπράσινο σκηνικό.
10.jpg

11.jpg


Ώσπου μετά από μερικά χιλιόμετρα φθάνουμε σ' ένα πλάτωμα, όπου γίνεται ένας χαμός από αυτοκίνητα, λεωφορεία και εκατοντάδες τουρίστες. Ένα ακόμη σημείο για τη θέαση του φιόρδ. Τί να πω... την εικόνα που αντικρίσαμε την είχαμε δει δεκάδες φορές σε φωτογραφίες, βίντεο κλπ. Κι όμως στεκόμασταν μαγεμένοι, εκστασιασμένοι με αυτό το έργο τέχνης που έχει δημιουργήσει η φύση, με τα βλέμματά μας είτε να βυθίζονται στα σκούρα νερά στο μυχό του φιόρδ, είτε να υψώνονται σε ανεμοδαρμένες ορεινές κορυφές που το πράσινό τους διέκοπταν ορμητικοί καταρράκτες!
12.jpg


Το ξενοδοχείο που χρυσοπληρωσαμε για τη διανυκτέρευσή μας εδώ ήταν το ομώνυμο (Hotel Geiranger, 200 € με πρωινό, 8,4/10). Δεν έλεγε πολλά (μια παραφωνία μέσα σ' αυτή τη μαγεία, σαν παλιό ΞΕΝΙΑ), η θέα όμως από το δωμάτιο ήταν όλα τα λεφτά...
12A.gif

13.jpg


Και η σημερινή διαδρομή μας...
14A.PNG
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Δευτέρα 08/07/2019

Σήμερα είμαστε χαλαροί, τα χιλιόμετρα που θα διανύσουμε είναι κάτι παραπάνω από 100. Αποχαιρετάμε το Geiranger από ένα σημείο με εκπληκτική θέα...
15.jpg

16.jpg


και συνεχίζουμε βορειοδυτικά για να συναντήσουμε πάλι τον Ατλαντικό και να δούμε το Alesund.

17.PNG

18.gif

18A.gif


Κατά δεκάδες οι μηχανόβιοι, κάθε φύλλου και ηλικίας, κατευθύνονται σαν αποδημητικά πουλιά για προσκύνημα στο φετίχ τους, το Βόρειο Ακρωτήρι. (Τους ζηλεύω!! Ίσως σε μελλοντικό Motoeurope μου).

19.jpg

20.gif


Το κατάλυμα που θα μας φιλοξενήσει για μια διανυκτέρευση είναι το Sunde Fjord Hotel (118 € με πρωινό, 9,1/10), ένα πανέμορφο οίκημα σε εξαιρετικό σημείο ανάμεσα στα βουνά και το φιόρδ Stor, στον οικισμό Solavagen, 20 χλμ από το Alesund. Μέχρι και δολωμένα δίχτυα προσφέρουν για ψάρεμα καβουριών και ψήσιμο στη ψησταριά στην αυλή. Και το δωμάτιο όμορφα διακοσμημένο...

20A.gif


η δε θέα υπέροχη:

20B.jpg


Η ειδυλλιακή πόλη του Alesund απλώνεται σε αρκετά νησιά και συναντάει τον Ατλαντικό. Έχει 45.000 κατοίκους και μια ενδιαφέρουσα ιστορία που τη διαμόρφωσε σ' αυτό που βλέπουμε σήμερα: Τη νύχτα της 23 Ιανουαρίου 1904 ξέσπασε μια από τις χειρότερες πυρκαγιές που ταλάνιζαν τότε τη Νορβηγία λόγω των ξύλινων σπιτιών. Ευτυχώς οι κάτοικοι πρόλαβαν να απομακρυνθούν, υπήρξε μόνο ένα θύμα, αλλά και 10.000 άστεγοι. Με ταχύρρυθμες διαδικασίες, η πόλη ξανακτίστηκε σε στυλ art nouveau, το αρχιτεκτονικό στυλ της εποχής.
Είναι απόγευμα, το κρύο έχει αρχίζει και "τσούζει" κι εμείς με ένα σάντουιτς με μπακαλιάρο στο χέρι ανακαλύπτουμε την πόλη, ξεκινώντας απ' το λιμάνι και περιδιαβαίνοντας τα στενά της με τα εντυπωσιακά κτίρια.

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

27.jpg

26.jpg


Η κορυφαία στιγμή έρχεται όταν ανεβαίνουμε αργά το βράδυ (μέρα ακόμη βέβαια) στο όρος Aksla, στο γνωστό σαν Fjellstua viewpoint, για να δούμε το ηλιοβασίλεμα, την πόλη και το αρχιπέλαγος από ψηλά. Η θέα από εδώ είναι συγκλονιστική!

28.jpg

29.jpg


Τρίτη 09/07/2019

Ξημέρωσε μια όμορφη μέρα και η πυξίδα μας δείχνει βορειοανατολικά. Σήμερα θα φτάσουμε στο βορειότερο σημείο του ταξιδιού μας, στο Trondheim. Αίφνης συνειδητοποιούμε και οι δύο μας ότι όλες αυτές τις μέρες γράφουμε νέα ρεκόρ προς βορρά, σε σχέση με προηγούμενες αναβάσεις μας. Έχουμε ξεπεράσει πια το Saint Petersburg, τα highlands στη Σκωτία, τα Rocky mountains στον Καναδά. Θυμάστε τη φράση του Kevin Costner στο "Dances with Wolves"? "I've always wanted to see the frontier, before its gone". Κάπως έτσι αισθανόμαστε, σαν όψιμοι σκαπανείς (φανταστείτε να φτάναμε και στο Βόρειο ακρωτήρι...).

30.PNG

31.gif

32.gif

33.gif


Μας πήρε πάνω από 6 ώρες για να φτάσουμε στο Trondheim. Εδώ έχουμε κλείσει δύο διανυκτερεύσεις (Thon Hotel Nidaros, 210 € με πρωινό και light δείπνο).
Το Trondheim βρίσκεται εκεί που ο ποταμός Nidelva συναντάει το Trondheim fjord. Είναι μια πόλη με πληθυσμό 200.000, φτιαγμένη - όπως και όλες οι πόλεις της Νορβηγίας που είναι υποδείγματα οικολογικής ευαισθησίας και πράσινων πρωτοβουλιών - με στόχο να κάνει ευτυχισμένους τους κατοίκους της και με σπουδαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως τεχνολογικού προσανατολισμού. Επιπρόσθετα, είναι η πόλη που θα θέλαμε με όλη μας την καρδιά να έχουμε τουλάχιστον μία ακόμη διανυκτέρευση. Δεν ξέρω τι "έφταιξε". Ίσως επειδή είναι μια ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ!! Ίσως επειδή μας έλαχε στο βορειότερο σημείο της διαδρομής μας να βρούμε έναν ανοιξιάτικο μεσογειακό καιρό. Ή και ότι όλος ο κόσμος ήταν μέχρι αργά έξω και διασκέδαζε. Ίσως η χαλαρή μας διάθεση που μας επέτρεπε να βολτάραμε ακούραστοι ατέλειωτα χιλιόμετρα, ανακαλύπτοντας κρυμμένα διαμαντάκια στις γειτονιές της. Ακόμη και τη μάχη που δίναμε με τις κουρτίνες στο δωμάτιό μας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να κρυφτούμε από τον ήλιο του μεσονυκτίου, μπας και καταφέρουμε να κλείσουμε μάτι, την αντιμετωπίζαμε γελώντας.

34.jpg

36.jpg

37.jpg

38.jpg

39.jpg

40A.jpg

42.jpg


Πέμπτη 11/07/2019

Μέχρι εδώ ήταν η ανηφόρα. Από σήμερα αρχίζουμε την κάθοδο προς Νότο, που συγχρόνως σηματοδοτεί και το - πάντα επώδυνο - πλησίασμα στο τέλος του ταξιδιού (παρηγοριά: σε ενάμιση μήνα φεύγω για το Motoeurope 2019). Πεντακόσια χιλιόμετρα και πάνω από επτά ώρες μας πήρε να φτάσουμε στο Όσλο.

42A.PNG



Εδώ θα μείνουμε δυο μέρες (Thon Hotel Spectrum, 200 € με πρωινό, 8,5/10). Το Όσλο το είχα επισκεφθεί πριν 20 χρόνια, έναν χειμωνιάτικο μήνα με κρύο και μουντά χρώματα και θυμάμαι ότι δεν με είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα. Τώρα είναι τελείως διαφορετικά. Βρίσκουμε μια πόλη λουσμένη στον ήλιο, γεμάτη ζωντάνια, με:
  • Υπέροχα πάρκα, προεξάρχοντος του Vigeland Park.
  • Βουλεβάρτα με άψογα διατηρημένα κτίρια του 19ου αιώνα, με κορυφαία την Karl Johans Gate, με τον Καθεδρικό, το Κοινοβούλιο, το Εθνικό Θέατρο να απλώνονται κατά μήκος της μέχρι το Βασιλικό Ανάκτορο.
  • Το πανέμορφα πεζοδρομημένο λιμάνι, με σύγχρονες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, τα εστιατόρια και τα μπαράκια στην αποβάθρα Aker Brygge να βουλιάζουν από κόσμο, το φρούριο Akershus και την απίθανη Όπερα με το σχήμα της να θυμίζει παγόβουνο.
Ήταν πολύ όμορφα, άξιζε κι εδώ μια επιπλέον διανυκτέρευση!

45.jpg

48.jpg

49.jpg

50.jpg

51.jpg

52.jpg

53.jpg

54.jpg
55.jpg


Σάββατο 13/07/2019

Στο σχεδιασμό του ταξιδιού, αμφιταλαντευόμουνα στην επιλογή της επιστροφής. Η μια λύση ήταν να επιστρέψουμε και να διανυκτερεύσουμε στο Kristiansand και την άλλη μέρα να περάσουμε στη Δανία με το ferry για το αεροδρόμιο του Billund και να χρησιμοποιούσα τις δύο επιπλέον διανυκτερεύσεις στα φιόρδ. Τελικά επέλεξα τη διαδρομή μέσω Σουηδίας για Κοπεγχάγη, με τρεις διανυκτερεύσεις εκεί. Την είχαμε επισκεφθεί πριν τρία χρόνια μήνα Μάρτιο, με απίστευτο κρύο και δεν την είχαμε γνωρίσει όπως της έπρεπε.

55A.PNG


Πολλά τα χιλιόμετρα, εξοντωτικά τα όρια ταχύτητας, ψιλοανιαρή διαδρομή, αλλά πήραμε μια μικρή "μυρωδιά" Σουηδίας και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτό το θαύμα της μηχανικής, τη γέφυρα Oresund.

57.gif


Και μια φωτο από Google της γέφυρας σε όλο της το μεγαλείο!

57A.jpg


Τα ξενοδοχεία πανάκριβα στην Κοπεγχάγη. Βρήκα λοιπόν το Frederiksdal Sinatur Hotel (341 € με πρωινό, 8,3/10), 17 χλμ από την πόλη, απλά καλό σαν ξενοδοχείο, αλλά φυτεμένο σε έναν καταπράσινο συνοικισμό, στις όχθες ενός καναλιού που ενώνει δύο μικρές λίμνες, τις οποίες μπορείς να περιηγηθείς ενοικιάζοντας ένα canoe kayak. Εξαιρετικό μέρος για χαλάρωση.

57B.jpg

57C.jpg

57D.jpg


Οι τρεις μέρες στην Κοπεγχάγη πέρασαν σαν νεράκι. Ατέλειωτες βόλτες στον πεζόδρομο Stroget που βούλιαζε από κόσμο, τραπεζάκια έξω και μπυροκατάνυξη στο Nyhavn, χίπικες μνήμες στη Christinia, χαλάρωση στους κήπους του κάστρου Rosenborg και του φρούριου Kastellet και την τελευταία βραδιά σεργιάνισμα στο απίθανο Tivoli.

58.gif

58a.jpg

20190715_121120.jpg

20190715_132020_HDR.jpg

20190715_202441_HDR.jpg

20190715_203724_HDR.jpg

20190715_214309_HDR.jpg

20190715_215325_HDR.jpg


Δύο λόγια πριν το τέλος...

Αν θέλετε να γνωρίσετε το Ring of Kerry της Ιρλανδίας, τα highlands της Σκωτίας, τα Rocky Mountains στον Καναδά, το Salzkammergut στην Αυστρία, ακόμη και τη λίμνη Como στην Ιταλία... αλλά ο προϋπολογισμός σας φτάνει για ένα μόνο ταξίδι, τότε ελάτε στη Νορβηγία. Θα τα απολαύσετε όλα αυτά σε υπερθετικό βαθμό και θα κερδίσετε κι ένα πανάκριβο και μοναδικό bonus: τη μαγεία των φιόρδ! Νάστε καλά, καλά ταξίδια!!

Και βέβαια - όπως πάντα - το αγαπημένο μου χόμπι, το φιλμάκι μου:

 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.589
Likes
9.719
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Το οδοιπορικό σας έγινε το καλύτερο σκονάκι για το μέλλον :) Απλός, λιτός, κατανοητός και με σημαντικές πληροφορίες, ευχαριστούμε πολύ.

Λίγες ερωτήσεις: Το αμάξι που νοικιάσατε για 14 μέρες σε τόσο χαμηλή τιμή, είχε κάποιο όριο στα χιλιόμετρα, τι κάνατε από θέμα ασφάλειας;

Μπορείς να μας δώσεις συγκεντρωτικά στοιχεία (συνολικά χιλιόμετρα, συνολικό κόστος διοδίων,φέρι, βενζίνης κλπ); Θεωρείς ότι στις 14 αυτές μέρες ήσασταν με το ρολόι στο χέρι ή σας βγήκε καλά το πρόγραμμα; Που θα ήθελες να είχατε περισσότερο χρόνο;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Το οδοιπορικό σας έγινε το καλύτερο σκονάκι για το μέλλον :) Απλός, λιτός, κατανοητός και με σημαντικές πληροφορίες, ευχαριστούμε πολύ.

Λίγες ερωτήσεις: Το αμάξι που νοικιάσατε για 14 μέρες σε τόσο χαμηλή τιμή, είχε κάποιο όριο στα χιλιόμετρα, τι κάνατε από θέμα ασφάλειας;

Μπορείς να μας δώσεις συγκεντρωτικά στοιχεία (συνολικά χιλιόμετρα, συνολικό κόστος διοδίων,φέρι, βενζίνης κλπ); Θεωρείς ότι στις 14 αυτές μέρες ήσασταν με το ρολόι στο χέρι ή σας βγήκε καλά το πρόγραμμα; Που θα ήθελες να είχατε περισσότερο χρόνο;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Σχετικά με τα ερωτήματά σου:
1. Το αυτοκίνητο το είχα νοικιάσει από την πλατφόρμα rentalcars μήνες πριν, με απεριόριστα χιλιόμετρα και - όπως πάντα - με το βασικό πακέτο ασφάλειας (συνεκτίμησα εδώ τα χαμηλά όρια ταχύτητας και τους πολύ προσεκτικούς/συντηρητικούς Νορβηγούς οδηγούς)
2. Τα συνολικά χλμ ξεπέρασαν κατά τι τα 3.000. Το αυτοκίνητο είχε e-pass και όπως με ενημέρωσαν κατά την ενοικίαση, θα χρέωναν αργότερα την πιστωτική μου κάρτα ανάλογα με τις διελεύσεις. Δεν ξέρω τι θαύμα έγινε αλλά πρόσθετη χρέωση στην πιστωτική μου δεν ήρθε ποτέ:clap:. Τα φέρρυ για δύο άτομα και ιχ κοστίζουν μεσοσταθμικά γύρω στα 20 - 30 €, ανάλογα και με την απόσταση. Κόστος βενζίνης δεν θυμάμαι, πρόχειρα υπολογίζοντας τα χλμ και τη μέση κατανάλωση το υπολογίζω γύρω στα 500 €.
3. Οι 14 μέρες ήταν μια χαρά ώστε να μη ζοριζόμαστε. Απλά, έχοντας τώρα εικόνα της χώρας, θα θέλαμε - όχι για να προλάβουμε αλλά για να απολαύσουμε περισσότερο - μια επιπλέον μέρα στην περιοχή ανάμεσα flam και Geiranger, μια ακόμη σίγουρα στο Τρόντχαιμ και άλλη μια στο Όσλο.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Αγαπημένη Νορβηγία!
Έριξα τα like μου και μια γρήγορη ματιά και θα επανέλθω για μελέτη ;)
 

Mantaralena

Member
Μηνύματα
45
Likes
198
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Ωραίο ταξίδι, ωραία ιστορία! Σχεδιάζω κάτι παρόμοιο για το καλοκαίρι και οι πληροφορίες σου θα μου φανούν χρήσιμες και σίγουρα θα μπει και το Τροντχάιμ στο πρόγραμμα!
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Ωραίο ταξίδι, ωραία ιστορία! Σχεδιάζω κάτι παρόμοιο για το καλοκαίρι και οι πληροφορίες σου θα μου φανούν χρήσιμες και σίγουρα θα μπει και το Τροντχάιμ στο πρόγραμμα!
Ευχαριστώ Mantaralena, ναι αξέχαστο ταξίδι, θα περιμένω και τη δική σου ταξιδιωτική ιστορία!
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.080
Likes
23.584
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Σχεδιάζω κάτι παρόμοιο για το καλοκαίρι και οι πληροφορίες σου θα μου φανούν χρήσιμες και σίγουρα θα μπει και το Τροντχάιμ στο πρόγραμμα!
Θα περιμένουμε ιστορία από το ταξίδι σου. :)
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.721
Likes
14.206
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Ωραίο ταξίδι δρόμου, από εκείνα που κάνω κι εγώ. Αγαπημένη η Νορβηγία που σίγουρα θα ξαναπάω.
Βέβαια θα ήθελα λίγο πιο βόρεια, αλλά όταν ξεκινάς από Κοπεγχάγη έχεις περιορισμούς.
Οι φωτογραφίες άπαιχτες!!!!! Ωραία και μεστή η περιγραφή σου! Μπράβο!!!
 

VADIM

Member
Μηνύματα
97
Likes
1.029
Επόμενο Ταξίδι
Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Moto road trip USA
Ωραίο ταξίδι δρόμου, από εκείνα που κάνω κι εγώ. Αγαπημένη η Νορβηγία που σίγουρα θα ξαναπάω.
Βέβαια θα ήθελα λίγο πιο βόρεια, αλλά όταν ξεκινάς από Κοπεγχάγη έχεις περιορισμούς.
Οι φωτογραφίες άπαιχτες!!!!! Ωραία και μεστή η περιγραφή σου! Μπράβο!!!
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Συμφωνώ μαζί σου, στην επιστροφή μου - ελπίζω - στη Νορβηγία θα ήθελα να πάω βορειότερα και σίγουρα Lofoten islands!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.074
Μηνύματα
879.692
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom