dimosf
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Ballenberg και Blausee-Μέρος 1ο
- Ballenberg και Blausee-Μέρος 2ο
- Ballenberg και Blausee-Μέρος 3ο
- Ballenberg και Blausee-Μέρος 4ο
- Ballenberg και Blausee-Μέρος 5ο
- Βέρνη, η πρωτεύουσα-Μέρος 1ο
- Βέρνη, η πρωτεύουσα-Μέρος 2ο
- Βέρνη, η πρωτεύουσα-Μέρος 3ο
- Βέρνη, η πρωτεύουσα-Μέρος 4ο
- Neuchâtel, μουσική και Raclette-Μέρος 1ο
- Neuchâtel, μουσική και Raclette-Μέρος 2ο
- Neuchâtel, μουσική και Raclette-Μέρος 3ο
- Neuchâtel, μουσική και Raclette-Μέρος 4ο
- Στη Ριβιέρα-Μέρος 1ο
- Στη Ριβιέρα-Μέρος 2ο
- Στη Ριβιέρα-Μέρος 3ο
- Fondue στη Gruyères-Μέρος 1ο
- Fondue στη Gruyères-Μέρος 2ο
- Fribourg και αποχαιρετισμοί-Μέρος 1ο
- Fribourg και αποχαιρετισμοί-Μέρος 2ο
- Fribourg και αποχαιρετισμοί-Μέρος 3ο
- Fribourg και αποχαιρετισμοί-Μέρος 4ο
- Fribourg και αποχαιρετισμοί-Μέρος 5ο
- Fribourg και αποχαιρετισμοί-Μέρος 6ο
Εδώ, ας κάνουμε μια μικρή παρένθεση, που αφορά την προσβασιμότητα του μουσείου. Η Ελβετία, γενικά, είναι από τις χώρες, που κάνει μεγάλη προσπάθεια για να μην εμποδίζονται οι πολίτες, όποιο πρόβλημα κι αν έχουν, να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Στο συγκεκριμένο μουσείο, τα κτίρια είναι παλιά, που σημαίνει πως πολλά δεν είναι προσβάσιμα και κάποια είναι εν μέρει. Για την διευκόλυνση των ΑΜΕΑ έχουν εκδώσει ειδικό χάρτη, όπου αναγράφονται τα προσβάσιμα κτίρια, αλλά και οι κλίσεις των μονοπατιών, που ενώνουν τα διάφορα τμήματα.
Το μονοπάτι που περπατάγαμε, σύμφωνα με το χάρτη, είχε τη μεγαλύτερη κλίση, απ’ όλες τις διαδρομές του μουσείου. 16%!!! Αφού ανεβήκαμε όλη αυτή την απότομη ανηφόρα,

βρήκαμε ένα χώρο, που είναι διαμορφωμένος για πικνίκ.

Χώρος για μπάρμπεκιου, παγκάκια και δροσιά. Κάτσαμε να ξεκουραστούμε και ο Werner έβγαλε τα σάντουιτς, που είχε μαζί. Αφού κολατσίσαμε και ήρθαμε στα συγκαλά μας, είπαμε να συνεχίσουμε.

Το πρώτο κτίριο από το Δυτικό Μίτελαντ (WestlichesMittelland) που είδαμε, ήταν ένας φούρνος του 19ου αι.

Σε ένα από τα δωμάτιά του έχουν βάλει αντίγραφα παραδοσιακών παιγνιδιών, τα οποία, τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παίξουν, όπως τα ξυλοπόδαρα, που κάποια παιδιά είχαν πάρει, μαζί κι ένας κύριος κάποιας ηλικίας και έπαιζαν, απ’ έξω!

Είδαμε ακόμα δύο αποθήκες, η μία ημιυπόγεια για αποθήκευση λάχανων (19ος αι.)

και η άλλη για δημητριακά (1652) και δύο ακόμα αγροτόσπιτα.

Το ένα είναι του 1790,

με ένα κτίριο του 1803, που ήταν για διάφορες χρήσεις

και δίπλα ένα χωράφι με καπνό.

Το άλλο αγροτόσπιτο είναι του 1800, όπου μπήκαμε για λίγη σούπα (!!!).

Σε ένα χαμηλοτάβανο δωμάτιο, με βαριά ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, ένας αρκετά ψηλόσωμος άντρας, μαγειρεύει χορτόσουπα, σε μια μαρμίτα, που κρέμεται πάνω από τη φωτιά. Η σούπα ήταν πολύ νόστιμη και δωρεάν. Αν ήθελες, έριχνες κάποια κέρματα σε ένα μπολ, που ήταν πάνω στο τραπέζι, γι αυτό στο σκοπό. Εκεί η αφεντιά μου, έγινε ο πρωταγωνιστής ενός αστείου επεισοδίου. Δεν ξέρω γιατί, νόμισα πως στο τέλος ο καθένας έπρεπε να πλύνει το πιάτο και το κουτάλι του. Πήρα λοιπόν τα πιάτα και τα κουτάλια και των τεσσάρων μας, πήγα στο νεροχύτη και άρχισα να τα πλένω. Όλοι με κοίταζαν με απορία και στη συνέχεια γελώντας. Ο μάγειρας με πλησίασε και έβγαλε να μου δώσει, ένα κέρμα. Κατάλαβα την γκάφα μου, και αφού τελείωσα το πλύσιμο, γέλασα κι εγώ με τον εαυτό μου, ευχαρίστησα για το κέρμα και το έριξα στο μπολ με τα φιλοδωρήματα.
Μετά «τον άρτο και το θέαμα», βγήκαμε πάλι έξω.

Από το σημείο αυτό φαίνονται πολύ καλά οι απέναντι γκρεμοί και ο εντυπωσιακός καταρράκτης Reichenbach, έξω από το Meiringen. Στον καταρράκτη αυτόν, ο SirArthurConanDoyle βάζει τον καθηγητή Moriarty να σκοτώνει τον διάσημο ήρωα των ιστοριών του, SherlockHolmes. Είχαμε πάει το 2009 να δούμε (από μακριά) τον καταρράκτη. Τελικά, από εκεί που ήμασταν τώρα, φαίνεται καλύτερα.
Την ώρα που χαζεύαμε τον καταρράκτη, ένα μαχητικό της Ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας πετούσε χαμηλά μέσα στην κοιλάδα, παίρνοντάς μας τα αυτιά, κάτι που γινόταν συνέχεια όση ώρα ήμασταν στο Μουσείο. «Λυσσάξανε»!!
Το μονοπάτι που περπατάγαμε, σύμφωνα με το χάρτη, είχε τη μεγαλύτερη κλίση, απ’ όλες τις διαδρομές του μουσείου. 16%!!! Αφού ανεβήκαμε όλη αυτή την απότομη ανηφόρα,

βρήκαμε ένα χώρο, που είναι διαμορφωμένος για πικνίκ.

Χώρος για μπάρμπεκιου, παγκάκια και δροσιά. Κάτσαμε να ξεκουραστούμε και ο Werner έβγαλε τα σάντουιτς, που είχε μαζί. Αφού κολατσίσαμε και ήρθαμε στα συγκαλά μας, είπαμε να συνεχίσουμε.

Το πρώτο κτίριο από το Δυτικό Μίτελαντ (WestlichesMittelland) που είδαμε, ήταν ένας φούρνος του 19ου αι.

Σε ένα από τα δωμάτιά του έχουν βάλει αντίγραφα παραδοσιακών παιγνιδιών, τα οποία, τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παίξουν, όπως τα ξυλοπόδαρα, που κάποια παιδιά είχαν πάρει, μαζί κι ένας κύριος κάποιας ηλικίας και έπαιζαν, απ’ έξω!

Είδαμε ακόμα δύο αποθήκες, η μία ημιυπόγεια για αποθήκευση λάχανων (19ος αι.)

και η άλλη για δημητριακά (1652) και δύο ακόμα αγροτόσπιτα.

Το ένα είναι του 1790,

με ένα κτίριο του 1803, που ήταν για διάφορες χρήσεις

και δίπλα ένα χωράφι με καπνό.

Το άλλο αγροτόσπιτο είναι του 1800, όπου μπήκαμε για λίγη σούπα (!!!).

Σε ένα χαμηλοτάβανο δωμάτιο, με βαριά ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, ένας αρκετά ψηλόσωμος άντρας, μαγειρεύει χορτόσουπα, σε μια μαρμίτα, που κρέμεται πάνω από τη φωτιά. Η σούπα ήταν πολύ νόστιμη και δωρεάν. Αν ήθελες, έριχνες κάποια κέρματα σε ένα μπολ, που ήταν πάνω στο τραπέζι, γι αυτό στο σκοπό. Εκεί η αφεντιά μου, έγινε ο πρωταγωνιστής ενός αστείου επεισοδίου. Δεν ξέρω γιατί, νόμισα πως στο τέλος ο καθένας έπρεπε να πλύνει το πιάτο και το κουτάλι του. Πήρα λοιπόν τα πιάτα και τα κουτάλια και των τεσσάρων μας, πήγα στο νεροχύτη και άρχισα να τα πλένω. Όλοι με κοίταζαν με απορία και στη συνέχεια γελώντας. Ο μάγειρας με πλησίασε και έβγαλε να μου δώσει, ένα κέρμα. Κατάλαβα την γκάφα μου, και αφού τελείωσα το πλύσιμο, γέλασα κι εγώ με τον εαυτό μου, ευχαρίστησα για το κέρμα και το έριξα στο μπολ με τα φιλοδωρήματα.
Μετά «τον άρτο και το θέαμα», βγήκαμε πάλι έξω.

Από το σημείο αυτό φαίνονται πολύ καλά οι απέναντι γκρεμοί και ο εντυπωσιακός καταρράκτης Reichenbach, έξω από το Meiringen. Στον καταρράκτη αυτόν, ο SirArthurConanDoyle βάζει τον καθηγητή Moriarty να σκοτώνει τον διάσημο ήρωα των ιστοριών του, SherlockHolmes. Είχαμε πάει το 2009 να δούμε (από μακριά) τον καταρράκτη. Τελικά, από εκεί που ήμασταν τώρα, φαίνεται καλύτερα.
Την ώρα που χαζεύαμε τον καταρράκτη, ένα μαχητικό της Ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας πετούσε χαμηλά μέσα στην κοιλάδα, παίρνοντάς μας τα αυτιά, κάτι που γινόταν συνέχεια όση ώρα ήμασταν στο Μουσείο. «Λυσσάξανε»!!