Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.335
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου @Klair . :)
Είχα πάρει γεύση από Νορβηγία πριν 3 χρόνια κι ευχήθηκα κάποτε να επιστρέψω. Βλέποντας τώρα τις φωτογραφίες του φίλου @jmar νομίζω πως η ευχή θα ... αναβαθμιστεί σε σχέδιο ;)
 

jmar

Member
Μηνύματα
333
Likes
5.226
Επόμενο Ταξίδι
Overlanding Africa
Ταξίδι-Όνειρο
World
Μπορεί να μην πετύχατε καθαρή ατμόσφαιρα αλλά φθάσατε στον στόχο!
Φο-βε-ρή φωτογραφία! Ένοιωσα έναν ... ίλιγγο :p
Τι μαγικά τοπία είναι αυτά!!!
Στα όρια της φαντασίας ή της πραγματικότητας!!!

Ευχαριστώ που μου χαρίζεις αυτό το υπερθέαμα από μια χώρα που θέλω διακαώς να επισκεφθώ.

Αυτή δε η φωτογραφία του Γιάννη στο χείλος του γκρεμού των 604 μέτρων δεν θα σβήσει από τη μνήμη και τα μάτια μου μέχρι να βρεθώ και εγώ εκεί.
Συμφωνώ απολύτως μαζί σου @Klair . :)
Είχα πάρει γεύση από Νορβηγία πριν 3 χρόνια κι ευχήθηκα κάποτε να επιστρέψω. Βλέποντας τώρα τις φωτογραφίες του φίλου @jmar νομίζω πως η ευχή θα ... αναβαθμιστεί σε σχέδιο ;)
Σας ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα λόγια σας! :icon_redface:

Εγώ με το που γύρισα ήθελα να ξαναπάω άμεσα :D

Κάποια στιγμή ευελπιστώ να ξαναβρεθω εκει...έχω αφήσει κάτι εκκρεμότητες :)
 
Last edited:

jmar

Member
Μηνύματα
333
Likes
5.226
Επόμενο Ταξίδι
Overlanding Africa
Ταξίδι-Όνειρο
World
ΗΜΕΡΑ 5η, 13 Ιουνίου 2017

Bergen - Lunde

Χλμ ημέρας 470


(στο χάρτη η google σε περνάει μέσα απ το Laerdal Tunnel ενώ εμείς κάναμε την διαδρομή του βουνού (Aurland pass) και απλά μπήκαμε και βγήκαμε στα πρώτα 8χλμ του τούνελ για να βγάλουμε φώτο απ τον σταθμό 1)



Άλλο ένα ''υγρό'' πρωινό ξύπνημα, αλλά με μαγευτική θέα κυριολεκτικά δίπλα στην λίμνη - φιόρδ (από ένα σημείο και μετά δεν ξέραμε τι ήταν απ τα δύο, καθώς όλη η Νορβηγία ήταν γεμάτη! Τελικά ήταν λίμνη η Grimevatnet :D )
Τα ρούχα που είχαν βραχεί χτες μισοστέγνωσαν και κάποια θέλανε και πλυντήριο-στεγνωτηριο έτσι αποφασίσαμε να βάλουμε ένα για φρεσκάρισμα! Εγώ με τον Παύλο αποφασίσαμε μέχρι να τελειώσουν τα ρούχα να πεταχτούμε να δούμε το Bergen ενώ ο Γιάννης κι ο Γιώργος θα έμεναν για χαλάρωση και μπουγάδα :D

Και η σημερινή μέρα θα ήταν γεμάτη με πολλά επαρχιακά χιλιόμετρα και αρκετή ώρα οδήγησης, αυτό που επιζητούσαμε δλδ εξαρχής :clap: Στο τέλος της ημέρας θα ''τρέχαμε'' πάλι να προλάβουμε το κάμπινγκ μην μείνουμε για άλλη μια φορά απ έξω :haha:



Τα ''άλογα'' πρέπει να έπαθαν αρθρίτιδα, συνάχι και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο μετά από τόσο νερό και υγρασία! :haha:



Τα παιδιά είχαν αρχίσει τις ''δουλειές'' του σπιτιού ξεκινώντας με σκούπα :D



Η διαφορά θερμοκρασίας συν οτι η κάμερα ήταν στην υποβρύχια θήκη, έκαναν ένα θόλωμα μερικές φορές λόγω υγρασίας που μου ''κατέστρεψε'' πολλές φώτο :( Μπρος το τίποτα όμως κάτι είναι κι αυτές!





Μπαίνοντας στο κέντρο του Bergen...







Τα κλασικά χρωματιστά όμορφα σπίτια έκαναν σιγά σιγά την εμφάνιση τους!





Παιδάκια πηγαίνουν εκδρομή με φωσφόριζε γιλέκα :eek: Αυτό θα το ξανάβλεπα και στο Ελσίνκι της Φιλανδίας! Είναι πρωτόγνωρα ''μπροστά'' σε ορισμένα θέματα ασφάλειας οι βόρειες αυτές χώρες...





Αρκετός κόσμος κινούνταν με τα πόδια ενώ δεν είχε πολύ κίνηση με αυτοκίνητα









Το Bergen είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, μετά το Oslo. Oλόκληρη η περιοχή του Bergen έχει πληθυσμό 338.500 κατοίκους, ενώ η αστική περιοχή 263.218 κατοίκους
Η πόλη είναι το επίκεντρο της πετρελαιοβιομηχανίας στη Νορβηγία, ενώ το λιμάνι εξυπηρετεί εμπορικά πλοία, σκάφη αναψυχής, κρουαζιερόπλοια και μικρά αλιευτικά σκάφη του εκεί πληθυσμού. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται ανάμεσα σε μια ομάδα ορεινών όγκων, γνωστών ως "de syv fjell", «Τα Εφτά Βουνά», παρότι ουσιαστικά πρόκειται για περισσότερα. Το Μπέργκεν αποκαλείται και Η Πόλη της Βροχής, καθώς η ένταση των βροχοπτώσεων φτάνει κατά μέσο όρο τα 2250 χιλιοστά ετησίως. Το χειμώνα, το Μπέργκεν είναι από τις πόλεις με την υψηλότερη θερμοκρασία στη Νορβηγία λόγω του Ρεύματος του Κόλπου, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ ήταν 31,8 °C το 1947 και η χαμηλότερη -16,3 °C το 1987

Το Bergen πρόκειται για μια γραφική και απ τις ομορφότερες πόλεις της Νορβηγίας





Αφήνουμε για λίγο τις μηχανές σε σημείο που είδαμε σταματημένα και κάποια αυτοκίνητα, ένα μικρό ρίσκο το πήραμε για κλησούλα η αλήθεια είναι :D αλλά κινούμασταν κοντά, ενώ όταν κάποια στιγμή απομακρύνθηκα για μικρή φωτοβόλτα έμεινε πίσω ο Παυλίτο και τις πρόσεχε :icon_redface:



Στο λιμάνι τα κτίρια είναι ακόμα πιο χρωματιστά και συμμετρικά!



Αρκετός κόσμος κάτω στην αγορά έκανε τον περίπατο του και τα ψώνια του...













Υπέροχο και πολύ γραφικό το λιμάνι της πόλης





Με πολλά ιστιοφόρα







Αλλά και τα σπίτια που ήταν κτισμένα στον πράσινο και γεμάτο πυκνά δέντρα λόφο





Επιβλητικά και ιδιαίτερα κτίρια





όταν καταλαβαίνεις ότι τελικά σταμάτησες σε λωρίδα λεωφορειόδρομου :eek: :haha: :confused: δεν φταίμε κυρ αστυφύλαξ ήταν κι άλλα τουτου όταν σταματήσαμε :icon_redface:



Άλλωστε τις είχαμε βάλει στην ''γωνίτσα'' και δεν ενοχλούσαν :p



Τελευταίες φώτο πριν την αναχώρηση...



Και φύγαμε για πίσω στο κάμπινγκ να συναντήσουμε τα παιδιά ώστε να ξεκινήσουμε την σημερινή μέρα!



 

jmar

Member
Μηνύματα
333
Likes
5.226
Επόμενο Ταξίδι
Overlanding Africa
Ταξίδι-Όνειρο
World
Αφού τα παιδιά είχαν κάνει την μπουγάδα τους και τα στεγνώματα τους, σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε να πάρουμε πάλι τους δρόμους!
Ξεκινάμε λοιπόν άλλη μια γεμάτη μερα με πολλά χιλιόμετρα και απίστευτα τοπία...παίρνουμε τον Ε16 και πάμε προς Aurland. Ευτυχώς ο καιρός μας έκανε το χατήρι και ίσα που μας ''πιτσίλισε'' μόνο για ένα δεκάλεπτο. Βάλαμε όμως τα αδιάβροχα και βαρεθήκαμε μετά να τα βγάλουμε (εμένα και του Παύλου ήταν ολόσωμα και των παιδιών διαιρούμενα), γι αυτο και θα με δείτε πάλι ως ''καναρίνι'' παρότι δεν υπάρχει βροχή :D







Περνώντας από διάφορες μικρές κωμοπόλεις που βρισκόταν στο δρόμο μας...







Για άλλη μια μέρα, καταρράκτες παντού!





Φτάνοντας στο Aurland μπαίνουμε τα πρώτα 8 χλμ μεχρι τον 1ο σταθμό στο διάσημο Laerdal Tunnel

Τον Ιούνιο του 1992 το νορβηγικό κοινοβούλιο αποφάσισε να κατασκευάσει τη μακρύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο. Η έκταση σήραγγας μήκους 24,5 χλμ. Εκτείνεται μεταξύ του Aurland και του Laerdal στη νέα κύρια οδό που συνδέει το Όσλο και το Μπέργκεν. Η κατασκευή εγκρίθηκε για να διασχίσει ένα τμήμα της χώρας με σχετικά χαμηλά επίπεδα αξιοπιστίας στις οδικές μεταφορές λόγω της ορεινής περιοχής και των στενών δρόμων σε συνδυασμό με πολλές διασταυρώσεις φιόρδ. Η απόφαση για την κατασκευή μιας σήραγγας αντί για την ανακαίνιση υφιστάμενων οδών λήφθηκε για να αποφευχθεί το δύσκολο έδαφος με υψηλό κίνδυνο πτώσης βράχων. Από περιβαλλοντική άποψη, η σήραγγα θεωρήθηκε ως μια δικαιολογημένη επένδυση για να αποφευχθεί η καταστροφή τμημάτων του παρθένου φυσικού τοπίου.

Συνολικά 2.500.000 κυβικά μέτρα βράχου απομακρύνθηκαν από τη σήραγγα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του από το 1995 έως το 2000

Η σήραγγα δεν διαθέτει εξόδους κινδύνου.Υπάρχουν τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης που φέρουν την ένδειξη "SOS" κάθε 250 μέτρα, τα οποία επικοινωνούν με την αστυνομία, τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία. Πυροσβεστήρες έχουν τοποθετηθεί κάθε 125 μέτρα . Κάθε φορά που χρησιμοποιείται τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης στη σήραγγα ή ανυψώνεται ένας πυροσβεστήρας, αναβοσβήνουν τα φώτα και τα ηλεκτρονικά σήματα: γυρίστε πίσω και η έξοδος εμφανίζονται σε όλη τη σήραγγα και 2 άλλες ηλεκτρονικές πινακίδες και στις δύο πλευρές της εισόδου γράφουν: tunnelen stengt (Αγγλικά: κλειστή σήραγγα). Υπάρχουν 15 περιοχές για αναστροφή που κατασκευάστηκαν για λεωφορεία και ημιρυμουλκούμενα. Εκτός από τα τρία μεγάλα σπήλαια, έχουν κατασκευαστεί εξόδους έκτακτης ανάγκης κάθε 500 μέτρα. Υπάρχουν κάμερες και καταμέτρηση όλων των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τη σήραγγα σε κέντρα ασφαλείας στο Lærdal και το Bergen. Υπάρχει επίσης ειδική καλωδίωση στη σήραγγα για τη χρήση ραδιοφώνου και κινητών τηλεφώνων.



Που και που περνούσε και κάποιο αμάξι ή νταλίκα, αφήνοντας lightrails !



Αυτές οι 3 ''σπηλιές'' εσωτερικά του τούνελ ήταν ιδιαίτερα φωτισμένες με μπλέ νεον και στο πλάι τα φώτα ήταν σαν φωτιές! Απίθανο και συγχρόνως μοναδικό θέαμα o_O



The ''Road to Hell'' κυριολεκτικά! :eek:







Έτοιμοι να την κάνουμε για το καταπληκτικό και χιονισμένο πάσο Aurland Pass!



Μπαίνοντας στην μικρή πόλη του Aurland



Και ανεβαίνοντας σιγά σιγά ένα πολύ στενό και απότομα ανηφορικό δρομάκι, που ακόμα και αυτοκίνητο και μηχανή να διασταυρωνόταν θα έπρεπε να σταματήσει κάποιος στην άκρη να περάσει ο άλλος! :eek: Το συγκεκριμένο είναι το διασημότερο πάσο της Νορβηγίας!





H θέα αλλά και ο δρόμος έκοβαν κυριολεκτικά την ανάσα! o_O



Φτάνοντας πάνω στο πάσο στην εξέδρα ''φωτογράφισης'' η θέα του Aurlandfjorden από ψηλά μαγεύει!



Πήραν ''φωτιά'' οι μηχανές :D





Εδώ ο Παυλίτο ζητά την βοήθεια μιας ''κορασίδας'' λες και χαθήκαμε εμείς οι φωτογράφοι :p





Το παρεάκι στα ψηλά!



Το φιόρδ απλά μαγευτικό!

 
Last edited:

jmar

Member
Μηνύματα
333
Likes
5.226
Επόμενο Ταξίδι
Overlanding Africa
Ταξίδι-Όνειρο
World
Ξεκινάμε πάλι ν ανεβαίνουμε το πάσο μέχρι την κορυφή του στο χιονοδρομικό κέντρο



Το τοπίο γινόταν όλο και πιο αφιλόξενο και πετρώδες για άλλη μια φορά. Προσωπικά λάτρεψα αυτές τις έντονες αντιθέσεις και τις εναλλαγές του τοπίου στην Νορβηγία ιδιαίτερα το μήνα Ιούνιο μιας και είχε και αρκετό χιόνι! Βλέποντας άλλα οδοιπορικά φίλων που είχαν πάει Ιούλιο Αύγουστο διακρίναμε εντελώς διαφορετικά τοπία στα ψηλά!





Σιγά σιγά το χιόνι αυξανόταν...



Μέχρι που έγινε ''τοίχος'' δεξιά κι αριστερά με την θερμοκρασία να πέφτει αισθητά όσο ανεβαίναμε! Τα σύννεφα του ουρανού με το χιονισμένο τοπίο είχαν γίνει ένα χαρίζοντας μας μοναδικές εικόνες!





Από ένα σημείο και μετά, έβλεπες μόνο πέτρα και πολύ χιονι!





Μοναδικές εικόνες που μόνο αν πας Ιούνιο βλέπεις! (εξαρτάται και το χειμώνα που θα κάνει φυσικά!)





Περνούσαμε κι από αρκετές παγωμένες λίμνες





Όσο κατεβαίναμε απ την άλλη πλευρά του πάσου το τοπία άλλαζε πάλι...







Και κάποια στιγμή έγινε εντελώς ''πράσινο''







Φτάνοντας στο τέρμα του πάσου λιγο πριν το Laerdal



Είμαστε πλέον στο Laerdalsfjorden και κατευθυνόμαστε προς το Fodnes το οποίο βρίσκεται μεταξύ αυτού και του Ardalsfjorden. Από εκεί παίρνουμε το ferry για το Mannheller









Και στην συνέχεια στο Hella(s) :D παίρνουμε το ferry boat για να βγούμε στο Dragsvik



Περιμένοντας τo φερρυ...



Ο ουρανός σ' εκείνο το σημείο μας φτιάχνει ωραιότατες ''πύλες'' φωτός!



Οι οποίες κάνουν το τοπίο δραματικό και συνάμα σαγηνευτικό!

 

jmar

Member
Μηνύματα
333
Likes
5.226
Επόμενο Ταξίδι
Overlanding Africa
Ταξίδι-Όνειρο
World
Κατεβαίνοντας από το ferry, έχουμε μπει στο Sognefjorden, το μεγαλύτερο φιόρδ της Νορβηγίας και δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά από αυτό της Γροιλανδίας. Οδηγάμε πλέον στον Fv13 με κατεύθυνση το Vik





To τοπίο του Sognefjorden ήταν απίστευτο! Από αυτά τα τοπία που χαζεύει ο κάθε μοτοσυκλετιστής τριγύρω με τις ώρες, θέλοντας να οδηγεί σε μέρη σαν κι αυτό παραδεισένια! Τα επιβλητικά βουνά καθρεπτίζονταν στα νερά του φιορδ ακριβώς δίπλα μας, ενώ μικρά σπιτάκι ήταν παρακείμενα του χαρίζοντας μας μοναδικά κάδρα. Το Esefjorden που περνούσαμε ήταν ένα ένα από τα πολλά παρακλάδια του τεράστιου Sognefjorden



Μικροί πανέμορφοι οικισμοί με σκόρπια 5-6 χρωματιστά σπιτάκια...





Πραγματικά άλλος ένας μοναδικός επαρχιακός δρόμος! Φυσικά κι εδώ δεν κυκλοφορούσε ψυχή και επικρατούσε απόλυτη ηρεμία!





Ανεβήκαμε το πάσο και φτάσαμε στο Gaularfjellet, άλλη μια ''εξέδρα'' απ τις πολλές της Νορβηγίας!





Η απαραίτητη στάση για φώτο!



Θαυμάζοντας την υπέροχη θέα για άλλη μια φορά!



Οι κατακτητές των ''κορυφών'' :D





Και ο Παυλίτο στα ψηλά!





Συνεχίσαμε προς Vik στον Fv13 στον οποίο συναντήσαμε πάρα πολλές λίμνες πριν φτάσουμε στην επόμενη στάση μας και τον καταρράκτη Likholefossen



Αρκετές ήταν ακόμα παγωμένες!



Που και που συναντούσαμε μικρά χρωματιστά σπιτάκια στη μέση του πουθενά!






Η διαδρομή για άλλη μια φορά ήταν τελείως διαφορετική







Απλά χανόμασταν οδηγώντας στις ομορφιές της φύσης αυτής της μοναδικής χώρας!





Σε κάθε στροφή μας περίμενε και κάτι καινούργιο...



 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Τι ωραίο ταξίδι !!

Σε ευχαριστω που μας το περιγραφεις τόσο ομορφα !
 

jmar

Member
Μηνύματα
333
Likes
5.226
Επόμενο Ταξίδι
Overlanding Africa
Ταξίδι-Όνειρο
World
Μετά από λίγο φτάνουμε στο Parking του καταρράκτη Likholefossen. Στο 5 λεπτο περπάτημα προς τα κεί ακούγαμε τον εκκωφαντικό θόρυβο που έκαναν τα νερά του κατεβαίνοντας το βουνό! Ψιλομεγάλος θα είναι λέμε... :D



Φτάνοντας βλέπουμε την χαρακτηριστική μεταλλική γέφυρα που σε περνούσε απέναντι αλλά και επέτρεπε τα τον αποθανατίσεις από ψηλά





Άλλο να το βλέπεις και άλλο να τ'ακούς! :eek: :D Το πλάτος του πολύ μεγάλο



Ερχόταν ''ήρεμος''



Και κατέβαινε ''φασαριόζος'' με ορμή!





Σταθήκαμε λίγο να γευτούμε τις εικόνες και τον ήχο απ αυτό το θαύμα της φύσης...ας μας τσιμπήσει κάποιος (έλεγα από μέσα μου) μήπως ονειρευόμαστε, μήπως είμαστε στον παράδεισο? :xalara:



Ο Γιάννης ζεί επικινδύνως και ''σουλατσάρει'' κοντά του...:eek: :rolleyes-80:





Ου λαλααα :haha:



Ο ''τολμηρος'' Γιάννης κατέβηκε σε κοντινό βραχάκι για φωτογραφίες , ευτυχώς φορούσε τα αδιάβροχα γιατί απ το τόσο ''σπρει'' που πεταγόταν με την ορμή του, θα είχε γίνει...o_O



Η ώρα όμως είχε περάσει και πλησίαζε τις 9 το βράδυ, ποιο βράδυ καλέ, ντάλα είναι το φως! :haha: Αυτό βέβαια δεν είχε καμία σημασία διότι οι Νορβηγοί όπως είπαμε μετά από κάποια ώρα εξαφανίζονται απ τα camping και πάνε για σιέστα, μην μείνουμε έξω! Το Camping το είχαμε κλείσει από πριν και η ώρα που μας έλεγε ήταν 9, αφού είχαμε στείλει μήνυμα τελικά μας είπε για τις 10, αλλά δεν ήταν σίγουρο οτι θα προλαβαίναμε και το 10! :confused:



Περνώντας από άλλη μια μεγάλη και όμορφη λίμνη την Viksdalsvatnet





Αλλά και από διάφορους μικρούς οικισμούς



Κάποια στιγμή ανοίγω λίγο ταχύτητα καθώς έβλεπα την ώρα να περνάει και δεν θα φτάναμε στην ώρα μας κι άντε πάλι να αναζητούσες τον ιδιοκτήτη, καθώς δεν ξέραμε πως ήταν το camping και η περιοχή! Έτσι το πάτησα λίγο παραπάνω απ τα παιδιά και έφτασα λίγο μετά τις 10!



Ευτυχώς πέτυχα την reception ανοιχτή και χτυπώντας το κουδουνάκι μετά από λίγο ήρθε κάποιος! Ουφ λέω προλάβαμε :xalara:Δίνω το όνομα και η receptionist μου λέει απορημένη, ''μα 4 άτομα περίμενα'' , της λέω έρχονται στο δρόμο είναι :D. Μέχρι να βγάλω αδιάβροχα να δώσω διαβατήριο στοιχεία κλπ να σου και τα παιντιά! Η receptionist μας οδήγησε στο υπέροχο ξύλινο σπιτάκι με θέα τον καταρράκτη μέσα στο φαράγγι και το χιονισμένο βουνό απέναντι. Θα κοιμηθούμε πάλι με νανούρισμα σκέφτηκα :D To υπέροχο κάμπινγκ που μείναμε ήταν το Lunde Turistasjon Lunde Turiststasjon | Lunde. Κράτηση Τώρα | booking.com‎ στο οποίο δώσαμε 57 ευρώ (δίχωρο χωρίς εσωτερικό μπάνιο)https://www.googleadservices.com/pa...wjPs8To4NHhAhVQwqYKHVa2CqMQ0Qx6BAgPEAE&adurl=



Αφού πήραμε το μπανάκι μας και τσίτωσε το δερματάκι μέχρι να γυρίσουμε στο σπιτάκι :D, στη συνέχεια ετοιμάσαμε να τσιμπήσουμε κάτι τις με θέα! :clap: Το συγκεκριμένο κάμπινγκ ήταν μεγάλο και πανέμορφο, ξεκινούσε απ τον καταρράκτη κάτω απ το βουνό και κατέληγε στην λίμνη Jolstervatn, ενώ διέθετε όλα τα κονφορ :cool:



Για άλλη μια φορά ο μικρός θερμοπομπός το έκανε φούρνο! Η αλήθεια είναι ότι είχαμε βρει τα πλατιά μας λόγω του ότι ήμασταν 4 άτομα και συνέφερε πολύ περισσότερο το σπιτάκι απ ότι οι σκηνές, καλά για την άνεση δεν το συζητώ! :D Με ένα ζευγάρι απαραίτητες ωτοασπίδες για μένα που είμαι ευαισθητούλης στον ύπνο! :icon_redface: Ξέρω χάνω το ''νανούρισμα'' της φύσης αλλά γλιτώνω άλλα πράγματα :rolleyes: :haha:



Μικρή βόλτα τριγύρω, η φύση στα καλύτερά της! :clap:







Οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι τριγύρω...





Εδώ το σπιτάκι (το δεξιό) όπως φαίνεται πάνω απ τον καταρράκτη (φωτο ιντερνετ)



Αλλά και η υπέροχη λίμνη Jolstervatn που βρισκόταν τέρμα κάτω στο τέλος του κάμπινγκ (φωτο ιντερνετ) Δυστυχώς λόγω του ότι φτάσαμε αργά και μέχρι να φάμε και να μπανιαριστούμε πέρασε η ώρα και σε συνδιασμό με την όλη κούραση της ημέρας δεν κατεβήκαμε το 1χλμ μέχρι την λίμνη (και άλλο ένα στο ανέβα μην ξεχνιόμαστε :D ) Όποιος όμως βρεθεί εκεί μην την χάσει! Την επόμενη φορά (καλά να μαστε) δεν θα την χάσω ούτε γω! :cool:

Έτσι αποκαμωμένοι απ την πολύωρη οδήγηση στους σφιχτούς επαρχιακούς και παρέα με τους ήχους της φύσης, μας πήρε ο ύπνος σε χρόνο Dt! ZzzZZZzzZ καληνύχτες...



ΤΕΛΟΣ 5ης ΗΜΕΡΑΣ
 
Last edited:

jmar

Member
Μηνύματα
333
Likes
5.226
Επόμενο Ταξίδι
Overlanding Africa
Ταξίδι-Όνειρο
World
ΗΜΕΡΑ 6η, 14 Ιουνίου 2017

Lunde - Alesund

Χλμ ημέρας 390 (στον χάρτη δεν έχει μπει το μπρος πίσω στον κλειστό εν τέλη Fv258 pπριν το Geiranger)




Άλλο ένα ''υγρό'' πρωινό ξύπνημα χωρίς βροχή ευτυχώς, η υγρασία όμως τρυπούσε κόκαλα ειδικά σε κάμπινγκ δίπλα σε λίμνες και καταρράκτες :D. Φτιάξαμε τα υπερτούμπανα πρωινά μας (ταχίνι μέλι με ψωμί, βρώμη μπανάνες νουτέλες κλπ για μένα :eek: :haha:) για να έχουμε αποθέματα ενέργειας για σχεδόν όλη την μέρα :p. Το καλύτερο πράγμα και πιο απαραίτητο (ειδικά σε road trip με μηχανές) είναι ένα καλό πρωινό καθώς σε κρατάει για πολλές ώρες και το μόνο που κάνεις στη συνέχεια είναι να τρως ένα μικρό κολατσιό, καμία μπάρα, ξηρούς καρπούς κλπ μέχρι αργά που θα φτάσεις και θα φας.

Σιγά σιγά φορτώνουμε τις κούκλες και ξεχυνόμαστε στους επαρχιακούς της Νορβηγίας με τα σύννεφα για άλλη μια ημέρα να μας συντροφεύουν, ευτυχώς χωρίς βροχή! Αλήθεια πότε θα δούμε ήλιο?? :D Ξεκινάμε απ τον 5 οδηγώντας λίγο πίσω στο Skei και παίρνουμε πάνω τον Ε39.
Δυστυχώς χάσαμε έναν παγετώνα που βρισκόταν στα 8χλμ απ το ξενοδοχείο (στην αντίθετη κατεύθυνση) τον Bøyabreen Glacier, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στον δρόμο!). Δεν μας πειράζει όμως άλλωστε θα πηγαίναμε στον παγετών Briksdal. Αν κάτσεις και ψάξεις τον κάθε παγετώνα, τον κάθε μεγάλο καταρράκτη αλλά και όλα τα highlight της Νορβηγίας δεν σε φτάνουν 3 μήνες για να τα γυρίσεις όλα! Ας έχουμε λοιπόν και κάποια για επόμενη φορά :D (φώτο ίντερνετ





καταπληκτική η λίμνη Jolstervatn!






Μα καλά στην Κρήτη είμαστε? :D













Mετά το Klakegg συναντάμε τον ποταμό Stardalselva, ο οποίος θα μας συντρόφευε για κάποια χλμ...απίστευτη φύση για άλλη μια φορά!





Σε κάποια στιγμή περνώντας από ένα φαράγγι συναντάμε μια ουρά, γινόταν έργα και τα αυτοκίνητα περνούσαν ανά λωρίδες!



Ήταν απ τις ελάχιστες φορές που συναντούσαμε λεωφορεία και Νταλίκες στην μέχρι τώρα πορεία μας, δείγμα των μικρών επαρχιακών δρόμων που ακολουθούσαμε



Μετά από λίγα λεπτά ξεκινήσαμε περνώντας άμεσα μπροστά για να μην μας πηγαίνουν ''τρενάκι'' οι νταλίκες εφόσον οι προσπεράσεις θέλουν πολύ προσοχή εδώ! :D



Μετά το Byrkjelo παίρνουμε τον επαρχιακό Fv60 ανεβαίνοντας ένα πανέμορφο αλπικό πάσο αποφεύγοντας για άλλη μια φορά τον κύριο δρόμο!



Στη συνέχεια κατεβαίνουμε για Utvik και δεξιά για Olden











Απαραίτητη στάση ανεφοδιασμού και ξεκούρασης μετά 400 περίπου χλμ για 18 λτ καυσίμου :eek: Είπαμε εδώ η βενζίνη είναι καλή και ''κρατάει'' αρκετά χλμ :cool: Εκεί πετυχαίνουμε κι άλλους ομοϊδεάτες μοτοσυκλετιστές και τα λέμε λιγάκι για το ταξίδι μας και το που πηγαίνει ο καθένας!



κάποια στιγμή περνάνε περίπου 7-8 παλιές μηχανές με καλάθι!



Συνεχίζουμε για τον παγετώνα



Περνώντας απ το Olden



Στα μεγάλα φιόρδ υπήρχαν και κάποια μεγάλα κρουαζιερόπλοια, το συγκεκριμένο είναι το Innvikfjorden





Μοναδικές και οι χρωματιστές εκκλησίες της Νορβηγίας












Στη συνέχεια στρίβουμε στο Olden κάτω τον Fv724 για briksdal για τον παγετώνα που βρίσκεται εκεί





Ναι, αυτά που βλέπετε είναι μεγάλα τροχόσπιτα με κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους (αυλές) :eek: Είναι στην κουλτούρα των Νορβηγών άλλωστε όπως είπαμε, τα τροχόσπιτα αυτά σίγουρα κάνουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ...:confused:



Και ξαφνικά φτάνουμε στον παγετώνα και μένουμε με το στόμα ανοιχτό! H λίμνη Oldevatnet και ο παγετώνας απέναντι! Ουσιαστικά είναι μια λίμνη, η οποία χωρίζεται σε τρία τμήματα (φαίνεται στο χάρτη)



Ο παγετώνας Jostedalsbreen είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας της ηπειρωτικής Ευρώπης



Παρέα με έναν καταρράκτη που πέφτει παραδίπλα!:clap:



Αποσβολωμένοι κοιτάζουμε τριγύρω το τοπίο!



Εκεί φυσικά οι άλλες ''μηχανές'' πήραν φωτιά! :D





Τι υπέροχος ο κόσμος της Νορβηγίας...! Κάθε μέρα είναι ομορφότερη από την προηγούμενη θαρρώ!





Τα δυο ''Γιαννάκια'' :D

 
Last edited:

Thanos92

Member
Μηνύματα
1.962
Likes
6.417
Επόμενο Ταξίδι
Βαλτική
Μας έχεις στείλει με τις εικόνες αυτές που αντικρίζουν τα μάτια μας... Δεν έχω λόγια. Ως τώρα μια από τις καλύτερες ιστορίες που έχω διαβάσει 5 χρόνια μέσα στο φόρουμ.
 
Last edited:

jmar

Member
Μηνύματα
333
Likes
5.226
Επόμενο Ταξίδι
Overlanding Africa
Ταξίδι-Όνειρο
World
Συνεχίζουμε κατευθυνόμενοι προς το διασημότερο και τουριστικότερο φιορδ στο Geiranger

Ακόμα και τα νεκροταφεία είναι όμορφα εδώ...



Λίγα χιλιόμετρα μετά το Grov ανηφορίζουμε ένα δρόμο γεμάτο όμορφα ''στροφιλίκια''! Στην κορυφή του ακριβώς πριν μπούμε στον κλειστό όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια Fv258 , σταματήσαμε για τις απαραίτητες φώτο!

Απίστευτα βουνά...3 διαφορετικά ''στρώματα'' (πράσινο, γκρι, άσπρο) σου παίρνουν το μυαλό, ενώ ο δρόμος χάνεται κάνω στο φυσικό φαράγγι που αυτά δημιουργούν





Η παρέα χαλαρώνει, φωτογραφίζοντας!





Ανεβαίνουμε τον δρόμο Fv258 (πέρασμα Videdalen) για να δούμε αν τελικά τον πετύχουμε ανοιχτό αν και στο site https://www.nasjonaleturistveger.no/en/press/routes-closed-in-winter φαινόταν ακόμα κλειστός και μάλλον θα ήταν καθώς οι Νορβηγοί δεν παίζουν με αυτά, αν ένας δρόμο ανοίξει, σε 5 λεπτά θα έχουν ενημερώσει ,μιλάμε για την τελειότερη οργάνωση κράτους που έχω συναντήσει!



Αριστερά και δεξιά του δρόμου κατεβαίνουν ''φασαριόζικα'' ποτάμια, άλλωστε υπάρχουν πολλά χιόνια να λιώσουν ακόμα!



O καταρράκτης Buldrefossen κατεβαίνει όλο το δρόμο μέχρι την βάση του Fv258



Και πως φαίνεται από ψηλά ο δρόμος Fv258 με το ''κατέβασμα'' του καταρράκτη (φώτο από google ,Αύγουστος 2018) Αχ και να είχαμε κανένα drone :D





Ο δρόμος αρκετά στενός! Το δε τοπίο ήταν όλο και πιο σεληνιακό καθώς ανεβαίναμε το καταπληκτικό και ''σφιχτό'' πάσο





Στάση για τις απαραίτητες φώτο...εδώ ο δρόμος που ανεβήκαμε χάνεται στο κενό! Όλα τα στοιχεία και τα χρώματα της φύσης σε ένα κάδρο! Εδώ πάει τα 2 ''μότο'' που έχω επιλέξει να πορεύομαι... ''Why we Ride'' και ''Όλα είναι δρόμος''... :clap:









Συνεχίζουμε το ανέβασμα με το χιόνι πλέον να έχει καλύψει τα πάντα. Το τοπίο αλλάζει δραματικά και τη θέση του πρασίνου και των δασών παίρνει η χαμηλή ''άγονη'' βλάστηση και η πέτρα...







Σε κάποιο σημείο συναντήσαμε περιπατητές



Τοίχοι χιονιού άρχιζαν να εμφανίζονται, κάνοντας την διαδρομή ''ασφυκτικά'' διαφορετική και ενδιαφέρουσα! Η θερμοκρασία φυσικά άρχισε να παίρνει την κατιούσα...



Όσο ανεβαίναμε αντικρίζαμε απίθανες εικόνες !






Φτάσαμε στο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στην κορυφή



Και δυστυχώς....στο τέλος του δρόμου! :(



Ενώ φαινόταν ανοιχτός η μπάρα και το stop μας αποθάρρυναν...για λίγο σκεφτήκαμε ως Ελληναράδες ,να περάσουμε και να δούμε βρε αδερφέ μέχρι που πάει. Αμέσως μια φωνή από ψηλά μας υπενθύμισε ότι βρισκόμασταν στη Νορβηγία, πρέπει να είμαστε ''κύριοι'', η χώρα μας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και εικόνες οπότε έπρεπε να σεβαστούμε το καθετί...



Ας παίξουμε λοιπόν μέχρι εκεί!



Ονλι Λοβ Παυλίτο!



Ας φτιάξουμε και μερικές ''ψωνίστηκες'' μοτοσυκλετιστικές φώτο :D





Ζορζ...



Το χιόνι απολάμβαναν λίγοι σκιέρ...





Όσο έβλεπα τον δρόμο, τόσο με έτρωγε για το τι βρισκόταν παραπέρα! :rolleyes-80:



Ζαν ο δεύτερος :D

 
Last edited:

jmar

Member
Μηνύματα
333
Likes
5.226
Επόμενο Ταξίδι
Overlanding Africa
Ταξίδι-Όνειρο
World
Αφού κατεβήκαμε τον 258 συνεχίσαμε στον 15 προς Geiranger



Μπαίνοντας διαδοχικά σε 3 τούνελ...





Πριν αφήσουμε τον 15 και κατευθυνθούμε αριστερά στον 63. Είναι το σημείο που θα ερχόμασταν κάνοντας όλο τον κύκλο απ τον 258. Περνώντας ανάμεσα από την λίμνη Oppljosvatnet σε μία λωρίδα δρόμου



Συνεχίζουμε ν ανεβαίνουμε στον Fv63 πλάι στις παγωμένες λίμνες Langvatnet και Djupvatnet

Σε διάφορα σημεία του δρόμου υπήρχαν ''μετρητές'' ύψους χιονιού





Το παρεάκι βρίσκεται σε οδηγική έκσταση!



Αντικρίζοντας αυτά τα τοπία...



Ακόμα μια στάση στην μεγάλη και παγωμένη λίμνη Djupvatnet



Σε διάστημα μισής ώρα βρισκόμασταν απ το πράσινο στο εντελώς άσπρο! Είναι δυνατόν να μην είχαμε ''χαζέψει'' ? :haha: Ξανακοιτάζοντας τις φώτο αισθάνομαι οτι ήμασταν τυχερή βλέποντας τα 2 πρόσωπα τις Νορβηγίας, το μόνο που έλειπε ήταν το βόρειο Σέλας ( Northern lights η Aurora)! Αυτό το φαινόμενο το συναντάς από Οκτώβριο έως Μάρτιο





Σταμάτησα να φωτογραφίσω τα μοντέλα!





Αλλά και ΤΟ μοντέλο μου που χρόνια με συντροφεύει και υπομένει τα πάντα...από την καθημερινότητα μου, μέχρι την τρέλα μου για ταξίδια :icon_redface:





Το μικρο σπίτι στο...χιονισμένο λιβάδι αυτή τη φορά :shock:



Κι ο έτερος Γιάννης αργότερα με κλίκαρε στρίβοντας



Σιγά σιγά κατεβαίνουμε το πάσο προς Geiranger





Το τοπίο αρχίζει και ''πρασινίζι'' παλι σιγά σιγά...



Της ''φουρκέτας'' το κάγκελο έγινε σ αυτό το ταξίδι...άλλο που δεν θέλαμε κι εμείς :D



Και ξαφνικά...απλώνεται μπροστά μας το Geiranger fjord!!!



Το Geiranger αποτελεί τον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό στην Νορβηγία και ένας απ τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) τουριστικούς προορισμούς στην Σκανδιναβία! Από το 2005 θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ήταν και το μέρος που είδαμε τον περισσότερο τουρισμό αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές...



Και εδώ κατέβαιναν καταρράκτες από παντού!



Το ''παρεάκι'' σε ακόμα ένα μπαλκόνι...!





Αρκετά κρουαζιερόπλοια έρχονται και σταθμεύουν για λίγο εδώ



Μοναδική θέα, μοναδικά τοπία...



Ο ''φιδίσιος'' δρόμος που θ' ανεβαίναμε αργότερα

 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.196
Μηνύματα
883.561
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom