Alobar
Member
Περιεχόμενα
Ξανά στο λεωφορείο λοιπόν και πάμε για τον τελικό μας προορισμό : λόφος των σταυρών , δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας,Siauliai. Είτε σε διακατέχει κάποια θρησκευτικότητα είτε όχι είναι ένα μέρος που αξίζει να το επισκεφθείς. Ο λόφος δεν είναι μεγάλος, περπατιέται γρήγορα, οι σταυροί κάποιοι απλοί, κάποιοι θεόρατοι, κάποιοι αστείοι και κιτς, κάποιοι πανέμορφοι. Την εικόνα με τους σταυρούς συμπληρώνουν αγαλματάκια της παρθένου Μαρίας, ξυλόγλυπτα, κομποσκοίνια, φωτογραφίες. Ένας λόφος που είναι γεμάτος από αμέτρητους σταυρούς (για την ακρίβεια γύρω στους 100.000 μέτρησαν το 2006). Στην ουσία, ο καθένας μπορεί να βάλει ένα σταυρό (2 λίτας- περίπου μισό ευρώ- ο μικρότερος αν θυμάμαι καλά). Οι σταυροί απομακρύνθηκαν από τους Σοβιετικούς πάνω από τρεις φορές, αλλά οι Λιθουανοί συνέχεια τοποθετούσαν καινούργιους ξανά, καθώς ο λόφος αποτελούσε ένα σύμβολο ανεξαρτησίας, ταυτότητας και πολιτισμικής κληρονομιάς για αυτούς. Νυχτώνει και έχοντας μείνει μόνος να φωτογραφίζω τους σταυρούς με φόντο τα πυκνά μαύρα σύννεφα, παρατηρώ ότι το τοπίο έχει γίνει υπέροχα τρομακτικό. Μια εικόνα που βελτίωσε την άποψη μου για τον συγκεκριμένο αξιοθέατο.
Προσωπικά δεν με ενθουσίασε, αλλά μου άρεσε. Αλλά μάλλον ήμουν η εξαίρεση, γιατί οι αντιδράσεις για τον λόφο των σταυρών από τους συνταξιδιώτες μου ήταν διαφορετικές. Από <<το πιο ωραίο αξιοθέατο που έχω δει μέχρι τώρα στην Λιθουανία>> του Ολλανδού φίλου μου, μέχρι <<απαίσιο, τουριστικό, τρομακτικό, βλασφημία>> των μεσοανατολιτών φίλων μου (δεν ήταν ιδιαίτερα θρήσκοι). Πολιτισμικές διαφορές..
Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο τέλος του ταξιδιού. Λεωφορείο για τελευταία φορά και σε τέσσερις ώρες θα είμαστε στο Βίλνιους. Αναπολώ τις στιγμές του ταξιδιού, τους απέραντους αμμόλοφους στο CuronianSpit, την παραλία της Palanga, τους τεράστιους σταυρούς.. Αξίζει σίγουρα τον κόπο να επισκεφτείτε κάποια από αυτά τα μέρη και να μην μείνετε μόνο στο Βίλνιους, το οποίο βέβαια είναι υπέροχη πόλη. Η λιθουανική φύση είναι υπέροχη.. Οι θερμοκρασίες είναι απαγορευτικές όμως τον χειμώνα (για τους ευαίσθητους στο κρύο).
Προσωπικά δεν με ενθουσίασε, αλλά μου άρεσε. Αλλά μάλλον ήμουν η εξαίρεση, γιατί οι αντιδράσεις για τον λόφο των σταυρών από τους συνταξιδιώτες μου ήταν διαφορετικές. Από <<το πιο ωραίο αξιοθέατο που έχω δει μέχρι τώρα στην Λιθουανία>> του Ολλανδού φίλου μου, μέχρι <<απαίσιο, τουριστικό, τρομακτικό, βλασφημία>> των μεσοανατολιτών φίλων μου (δεν ήταν ιδιαίτερα θρήσκοι). Πολιτισμικές διαφορές..

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο τέλος του ταξιδιού. Λεωφορείο για τελευταία φορά και σε τέσσερις ώρες θα είμαστε στο Βίλνιους. Αναπολώ τις στιγμές του ταξιδιού, τους απέραντους αμμόλοφους στο CuronianSpit, την παραλία της Palanga, τους τεράστιους σταυρούς.. Αξίζει σίγουρα τον κόπο να επισκεφτείτε κάποια από αυτά τα μέρη και να μην μείνετε μόνο στο Βίλνιους, το οποίο βέβαια είναι υπέροχη πόλη. Η λιθουανική φύση είναι υπέροχη.. Οι θερμοκρασίες είναι απαγορευτικές όμως τον χειμώνα (για τους ευαίσθητους στο κρύο).
Attachments
-
99,9 KB Προβολές: 482
-
96,2 KB Προβολές: 472