Recetas,Συνταγες απο Καταλωνια και οχι μονο!!!

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Συνταγες απο την Καταλωνια ή γενικως απο την Ισπανια!!!

Λοιπον εγω για αρχη θα σας το πω το πλεον κλασσικο!
Το pantumaca!!!
Ειναι ταπας με καταγωγη απο Βαρκελωνη και οποτε το βρισκω το τσακιζω!!!

Τα υλικα: μια φετα ψωμι,τοματα,ελαιολαδο και φυσικα jamon!!!

Ψηνουμε τη φετα και την αλειφουμε με το ελαιολαδο. Τη τοματα τη τριβουμε και απλωνουμε το ζουμι της στη φετα και μετα βαζουμε το jamon!!! Πολυ γρηγορο ταπας,ευκολο και νοστιμοτατο!!!
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
95
Συνταγες απο την Καταλωνια ή γενικως απο την Ισπανια!!!

Λοιπον εγω για αρχη θα σας το πω το πλεον κλασσικο!
Το pantumaca!!!
Ειναι ταπας με καταγωγη απο Βαρκελωνη και οποτε το βρισκω το τσακιζω!!!

Τα υλικα: μια φετα ψωμι,τοματα,ελαιολαδο και φυσικα jamon!!!

Ψηνουμε τη φετα και την αλειφουμε με το ελαιολαδο. Τη τοματα τη τριβουμε και απλωνουμε το ζουμι της στη φετα και μετα βαζουμε το jamon!!! Πολυ γρηγορο ταπας,ευκολο και νοστιμοτατο!!!
Δώσε κι' άλλες !!!:D
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
Συνταγες απο την Καταλωνια ή γενικως απο την Ισπανια!!!

Λοιπον εγω για αρχη θα σας το πω το πλεον κλασσικο!
Το pantumaca!!!
Ειναι ταπας με καταγωγη απο Βαρκελωνη και οποτε το βρισκω το τσακιζω!!!

Τα υλικα: μια φετα ψωμι,τοματα,ελαιολαδο και φυσικα jamon!!!

Ψηνουμε τη φετα και την αλειφουμε με το ελαιολαδο. Τη τοματα τη τριβουμε και απλωνουμε το ζουμι της στη φετα και μετα βαζουμε το jamon!!! Πολυ γρηγορο ταπας,ευκολο και νοστιμοτατο!!!
εννοείται ότι θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας!
θα με κάνεις να τρέχω για jamon στην αθήνα! χεχε!:D

λοιπόν, νομίζω ότι μια πιο απλή μορφή αυτού που έγραψες είναι το Pa amb tomaquet (δηλαδή στα καταλανικά ψωμί με ντομάτα!), το οποίο είναι κλασικό καταλανικό πιάτο! Το σερβίρουν παντού και μάλιστα και αντί για ψωμί. Εμείς μια φορά σε ένα μαγαζί ζητήσαμε ψωμί και μας φέρανε αυτό! :rolleyes:

Μεταφράζω μία συνταγή που βρήκα στο net γι' αυτή την απλή μορφή, που περιλαμβάνει μόνο το ψωμί, την ντομάτα και φυσικά λάδι, αλάτι και σκόρδο! μοιάζει με τη δική σου, χωρίς το jamon... :cool:

4 λεπτές φετούλες ψωμί
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
Ελαιόλαδο, αλάτι
(οι ποσότητες είναι σχετικές, ανάλογα με το πώς το θέλετε)


- Ψήνουμε το ψωμί στην τοστιέρα ή στο grill.
- Τρίβουμε το σκόρδο πάνω στο ψωμί και από πάνω τρίβουμε την ντομάτα (η συνταγή λέει μάλιστα να την τρίψουμε πάνω στο ψωμί για να ποτίσει!) και μετά περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στο τέλος αλατίζουμε!
Είναι πιο νόστιμο, όταν το ψωμί είναι ακόμη ζεστό!
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
εννοείται ότι θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας!
θα με κάνεις να τρέχω για jamon στην αθήνα! χεχε!:D

λοιπόν, νομίζω ότι μια πιο απλή μορφή αυτού που έγραψες είναι το Pa amb tomaquet (δηλαδή στα καταλανικά ψωμί με ντομάτα!), το οποίο είναι κλασικό καταλανικό πιάτο! Το σερβίρουν παντού και μάλιστα και αντί για ψωμί. Εμείς μια φορά σε ένα μαγαζί ζητήσαμε ψωμί και μας φέρανε αυτό! :rolleyes:

Μεταφράζω μία συνταγή που βρήκα στο net γι' αυτή την απλή μορφή, που περιλαμβάνει μόνο το ψωμί, την ντομάτα και φυσικά λάδι, αλάτι και σκόρδο! μοιάζει με τη δική σου, χωρίς το jamon... :cool:

4 λεπτές φετούλες ψωμί
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
Ελαιόλαδο, αλάτι
(οι ποσότητες είναι σχετικές, ανάλογα με το πώς το θέλετε)


- Ψήνουμε το ψωμί στην τοστιέρα ή στο grill.
- Τρίβουμε το σκόρδο πάνω στο ψωμί και από πάνω τρίβουμε την ντομάτα (η συνταγή λέει μάλιστα να την τρίψουμε πάνω στο ψωμί για να ποτίσει!) και μετά περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στο τέλος αλατίζουμε!
Είναι πιο νόστιμο, όταν το ψωμί είναι ακόμη ζεστό!



μμ σκορδο! Λατρευουν οι ισπανοι το σκορδο!! Μη πω πως κανουν για το τζατζικι!!!
Λοιπον ναι και αυτη ειναι πολυ ευκολη συνταγη για ταπας και μαλιστα χωρις να μπαινεις στον κοπο να ψαχνεις για χαμον! χιχιχι
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
ξερετε οτι οι υπολοιποι Ισπανοι κανουνε πλακιτσα στους καταλανους για το υπερβολικο σκορδο που χρησιμοποιουν ; (οχι οτι και αυτοι πανε πισω ,αλλά στη Βαρκελωνη μιλαμε για πολυ σκορδο !!!)
εχουνε και ανεκδοτακι
ποια ειναι η πρωτη λεξη που λεει ενα μωρο στη καταλωνια ; ajo !! (δηλ.σκορδο!)
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Κουκια Καταλανικα.

Αφιερωμενο στον Αχινο!

Κουκια Καταλανικα (Habas a la catalana)

Υλικα: 400γρ. χοιρινο με παχος,2/3 φλιτζ. ελαιολαδο,5 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα,450γρ. χωριατικο λουκανικο,2 κιλα φρεσκα κουκια,ξεσπυρισμενα και 1 φλιτζ. κρασι λευκο ξηρο, 1 φυλλο δαφνη, 3-4 δυοσμο ψιλοκομμενα,αλατι,1 πρεζα ζαχαρη,4 κουτ. σουπας γλυκανισο, 1/2 κρασι μοσχατο.

Κοψτε το μισο κρεας σε κυβους. Σε πηλινη πυριμαχη κατσαρολα ή σε βαθυ αντικολλητικο τηγανι,ζεστανετε το λαδι και τηγανιστε τα κρεμμυδια και το κομμενο κρεας ανακατωνοντας,μεχρι να παρει χρωμα. Κοψτε το μισο λουκανικο σε μικρα κομματια και βαλτε το στο τηγανι. Προσθεστε τα κουκια και αφηστε τα 2 λεπτα να παρουν χρωμα,βαλτε και το κρασι,τη δαφνη και το δυοσμο. Προσθεστε το υπολοιπο ακοπο κρεας και το λουκανικο και ανακατωστε με ξυλινο κουταλι. Βαλτε αλατι και ζαχαρη,σκεπαστε και σιγοβραστε για 20 λεπτα ή περισσοτερο,ανακατωνοντας ποτε ποτε,μεχρι το κρεας και τα κουκια να μαλακωσουν. Προσθεστε μια πρεζα αλατι και, προτου βγαλετε την κατσαρολα απο τη φωτια,βαλτε,ανακατωνοντας,το γλυκανισο και το κρασι. Βγαλτε απο το φαγητο τη δαφνη,κοψτε σε κομματια το κρεας και το λουκανικο και τοποθετηστε τα πανω απο τα κουκια. Σερβιρετε το φαγητο ζεσταμενη βαθια πιατελα.

Αυτη τη συνταγη τη βρηκα σε ενα περιοδικο και δεν την εχω φτιαξει ακομα αλλα ο Αχινος απαιτησε καταλανικη συνταγη.
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
επειδη χτυπησατε στο "αδυνατο μου σημειο" παραθετω μια απο τις συνταγες που δοκιμασα με βαση τα λατρεμενα μου ρεβυθια.
1 πακετο ρεβυθια
μπεικον (με το ματι)
χωριατικο λουκανικο
1 κρεμμυδι
1 καροτο
1 κεφαλι σκορδο
μαιντανος
Εχοντας μουσκεψει τα ρεβυθια απο βραδυς συνεχιζουμε βραζοντας τα μαζι με τον κρεμμυδι,το καροτο και το μπεικον μεχρι να μαλακωσουν.Επειτα χοντροκοβουμε τα λουκανικα και τα τοποθετουμε σε ενα ταψι ριχνωντας απο πανω τα ρεβυθια και λιγο απο το ζουμι τους.Ψηνουμε στους 160 βαθμους για μια ωρα.Κατα το τελος του ψησιματος ψιλοκοβουμε τον μαιντανο και το σκορδο και τα ριχνουμε και αυτα μεσα.
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Υορκη
Αχ τελειες συνταγες! Και οι γερμανοι τα οσπρια με λουκανικα τα μαγειρευουν! Αν αντικαταστησω τα κουκια με ρεβυθια η αρακα θα πειραξει πολυ?
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
να βαλουμε και ενα γλυκακι για την χωνεψη!!
κρεμα καταλανα

1 λίτρο γάλα
5 κουταλιές κόρν φλάουρ

1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
6 κρόκους αβγών

1 ξυλαράκι κανέλας
ξύσμα από μισό λεμόνι


Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε λίγο γάλα. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με τη κανέλα και το ξύσμα λεμονιού. Όταν αρχίσει να βράζει βγαζουμε απο τη φωτιά και αφαιρούμε το ξυλαράκι της κανέλας. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο γάλα. ξαναβαζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αδειάζουμε σε ατομικά πυρίμαχα μπόλ και αφήνουμε τις κρέμες να κρυώσουν καλά. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια κάθε κρέμας με 1 κουταλάκι ζάχαρη κρυσταλλική και καίμε με φλόγιστο μέχρι να λίωσει η ζάχαρη και αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Επειδη δεν ειναι συνηθες να εχουμε φλογιστρο στο σπιτι εκτος αν εισαι ο στελιος παρλιαρος τοποθετούμε τα πυρίμαχα μπόλ στο γκρίλ του φούρνου, στους 200ο C.
 
Last edited by a moderator:

erminathess

Member
Μηνύματα
566
Likes
321
Ταξίδι-Όνειρο
αργεντινη,μεξικο
Ευγε Ευαγγελια, θα την δοκιμασω οπωσδηποτε την καταλανα σου
Ξερει κανεις τη διαφορα με τη γαλικη κρεμ μπρουλε?
Λενε οτι οτι η καταλανα ειναι προγονος της μπρουλε
αλλα στα υλικα υπαρχει καμια διαφορα?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.441
Μέλη
38.896
Νεότερο μέλος
η μεγάλη η ζωή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom