The Official Offtopic v6

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Η Γκρέτα σε έκδοση πιο τρόπικαλ και λιγότερο θυμωμένη 30 χρόνια πριν.

 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.100
Μάλλον προτιμώ την παλιά έκδοση... Ίσως πιο αθώα εποχή τότε, πιο ευγενική η μικρή....
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.918
Likes
40.746
Η περιπτωση ενος παιδιου σαν τη Γκρετα διαγνωσμενου με Συνδρομο Ασπεργκερ, ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη και επιλεκτικη αλαλια προφανως ξενιζει και δεν μοιαζει τοσο "ευγενικη". Ανατωτιεμαι πως δεν την προστατευουν οι οικειοι της απο τον κανιβαλισμο της υπερεκθεσης στα σοσιαλ. Εδω σε ενα Μπιγκ Μπραδερ πηγαν ενηλικες και βαρεσαν μπιελα οταν τους ξερασε η δημοσιοτητα. Ειναι σε θεση να διαχειριστει ενα παιδι που χρειαζεται στηριξη ολο αυτο?
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Μηνύματα
239
Likes
2.650
Η περιπτωση ενος παιδιου σαν τη Γκρετα διαγνωσμενου με Συνδρομο Ασπεργκερ, ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχη και επιλεκτικη αλαλια προφανως ξενιζει και δεν μοιαζει τοσο "ευγενικη". Ανατωτιεμαι πως δεν την προστατευουν οι οικειοι της απο τον κανιβαλισμο της υπερεκθεσης στα σοσιαλ. Εδω σε ενα Μπιγκ Μπραδερ πηγαν ενηλικες και βαρεσαν μπιελα οταν τους ξερασε η δημοσιοτητα. Ειναι σε θεση να διαχειριστει ενα παιδι που χρειαζεται στηριξη ολο αυτο?
Καταλαβαίνω το μητρικό ένστικτο του να προστατέψεις το παιδί σου, αλλά από την άλλη πρέπει να το αφήσεις και να επιλέξει μόνο του τι θέλει να κάνει με τη ζωή του. Το κορίτσι αυτό είναι 16 χρονών (όχι ενήλικη αλλά ούτε και βρέφος), έχει επιλέξει να δράσει ακτιβιστικά για να προλάβει την κλιματική αλλαγή και νομίζω ότι η έκθεση στο κοινό είναι αναγκαίο μέρος της διαδικασίας. Άλλοι αφήνουν τις κόρες τους να γίνουν νεξτ τοπ μόδελ, δεν νομίζω ότι το να βγάζει λόγους και να διαμαρτύρεται για το περιβάλλον θα έπρεπε να είναι μεμπτό. Προφανώς πρέπει να την έχουν προετοιμάσει για πόσο σκληρός μπορεί να γίνει ο κόσμος (αν και πιθανόν να το ξέρει ήδη), αλλά όχι και να την εμποδίσουν για να την προστατέψουν. Το πρόβλημα, άλλωστε, δεν είναι εκείνη, αλλά όσοι την μειώνουν απλώς επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο να αντιπαλέψουν τα επιχειρήματά της. Θα λέγαμε σε έναν γονιό "γιατί αφήνεις την κόρη σου να φορά τόσο κοντά ρούχα;" για να μειώσουμε την έκθεσή της στον κίνδυνο επειδή κυκλοφορούν και λιγούρια ή μ@λάκες που θα της μιλήσουν προσβλητικά;

Προφανώς, παίζει και το σενάριο το κοριτσάκι να είναι μαριονέτα κάποιου ενορχηστρωτή, αλλά από τη στιγμή που αυτά που λέει αφορούν το δικό της μέλλον κι όχι απλώς κάποιου θεωρητικού μελλοντικού εμβρύου, από τη στιγμή που καταπιάνεται με θέματα που μας αφορούν όλους (λέγε με Γροιλανδία, λέγε με Σιβηρία, λέγε με Αμαζόνιο, άμα θέλουμε να μιλήσουμε και με βραχύβια χάσταγκ), αυτό είναι το τελευταίο που με απασχολεί.


Υ.Γ. Βλέποντας το παραπάνω βίντεο της επιστημόνισσας-Μπάρμπι (που θα μπορούσε να είναι και βίντεο από το Κουλούρι - οι αναφορές στην Μπάρμπι νόμιζα ότι ήταν απλώς χαρακτηρισμοί κι όχι κάποιος τίτλος), έχει πολύ ενδιαφέρον τι πρότυπα θέλουμε να περνάμε στα κορίτσια. Όχι το αυτιστικό κορίτσι που δεν σέβεται τους μεγάλους και κοιτάζει λοξά τον Τραμπ, αλλά τις Μπάρμπι που πετυχαίνουν σε όλα· πόσο πρωτοποριακό για το 2019…
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Το θέμα Παρίσακτε είναι ότι πολλά απ' αυτά που λέει η 16χρονη ειναι τραβηγμένες επικινδυνολογίες και άλλα είναι απλά ανοησίες που κάθε νοήμων άνθρωπος δε θα έπρεπε καν να λαμβάνει σοβαρά. Το physique της και η ηλικία της τη σώζουν απ' τις ντομάτες. Αν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να περιμένουμε μετά Χριστό προφήτες να μας σώσουν απ' τις καταστροφές. Υπάρχουν καταρτισμένοι επιστήμονες που μπορούν να δώσουν λύσεις και όχι μια μαθήτρια που αμφιβάλλω αν τη ρωτήσει ένα δημοσιογράφος πώς σχηματίζεται το όζον στην ατμόσφαιρα αν θα ξέρει να απαντήσει.
 
Last edited:

paefstra

Member
Μηνύματα
12.918
Likes
40.746
@Παρίσακτος δυστυχως δεν ειναι ενηλικη και λογω των διαγνωσεων της χρηζει καθοδηγησης και προστασιας τουάχιστον ως την ενηλικιωση. Ασχετα μ αυτες, οταν η δημοσιοτητα την καταναλωσει και την ξερασει, θα πρεπει οσοι την καθοδηγουν να στησουν διχτυ προστασιας. Αν δεν το εχουν κανει ηδη, κανουν τραγικο πειραμα πανω της.
Σχετικα με τα ορια του τι μπορει να κανει ενας/μια 16χρονος, υπαρχει οριο. Το οριο του να γινει δυστυχισμενος. Αυτα ως μητρικο ενστικτο.
Οσο γι αυτα που λεει, οι ΑΠΕ ποτε δεν θα μπορεσουν να καλυψουν την ενεργεια που χρειαζεται ο πλανητης. Δεν λεει ρεαλιστικα πραγματα αλλα μονο ευχαριστα στα αυτια.
Σχετικα με τις "αυθορμητες" μαθητικες κινητοποιησεις, μεταξυ μας, ασκηθηκαν πιεσεις ανωθεν να συμμετασχουν και τα εγχωρια σχολεια με καλυμμενα τα πιθανα εξοδα και κολλησαν μετα απο διαμαρτυρια απο μεριδα εκπαιδευτικων για το υφος των κινητοποιησεων και την ασφαλεια του εγχειρηματος καθως και τους ορους της δημοσιογραφικης καλυψης, που θεωρηθηκε, ανωθεν παντα, επιβεβλημενη.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
Νομίζω τα λέει σωστά, Δημοκίδης στη LIFO
Έχοντας διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπεργκερ και με εκλεκτική αλαλία (που σημαίνει ότι για χρόνια δε μιλούσε και πλέον μιλά *μόνο* για πράγματα που την ενδιαφέρουν στ’ αλήθεια), ζει μια ζωή πολύ πιο γεμάτη και ουσιώδη απ’ τους συνομηλίκους της.
Αν δεν είχε παθιαστεί με την Κλιματική Αλλαγή, θα ήταν ακόμα σπίτι της κλεισμένη, χωρίς να επικοινωνεί με κανέναν, χωρίς να μιλά – σαν άρρωστη. Τώρα κάνει κάτι που τη γεμίζει και που βοηθά πραγματικά στην ευαισθητοποίηση του κόσμου (ή μάλλον όσων δεν έχουν παρωπίδες και θέλουν να ακούσουν τους επιστήμονες, τα ευρήματα των οποίων η Γκρέτα απλώς μεταφέρει.
Αν θα καεί απ’ τη δημοσιότητα ή θα δυστυχήσει στο μέλλον είναι δικό της θέμα, πάντως ό,τι και να γίνει, χειρότερο απ’ το να είχε περάσει όλη τη ζωή της κλεισμένη με αλαλία και αυτισμό στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της δεν θα είναι.
https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/7...antiko-na-mas-meinoun-ap-tin-ypothesi-gkreta/
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.918
Likes
40.746
θα ήταν ακόμα σπίτι της κλεισμένη, χωρίς να επικοινωνεί με κανέναν, χωρίς να μιλά – σαν άρρωστη.
Παιρνω ποπ κορν και περιμενω απο αυριο την επιθεση που θα φαει για την υπερτατη μπαρουφα που εγραψε απο τους σχετικους με το θεμα. Καλυτερα να μασαει παρα να μιλαει.
 
Μηνύματα
239
Likes
2.650
@North66, σωστά, μάλλον είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα δώσει λύση μια μαθήτρια. Όπως αφελής, θεωρώ, είναι όποιος πιστεύει ότι τη λύση θα τη δώσουν οι επιστήμονες. Η λύση αναγκαστικά θα είναι (και) πολιτική και, χωρίς να έχω παρακολουθήσει το έργο και τις δηλώσεις της εκτενώς, νομίζω πως προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κοπέλα.

@paefstra, θέλω να πιστεύω ότι οι γονείς της γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι είναι καλύτερο για εκείνη, γνωρίζουν τις δυσκολίες με τις οποίες μεγάλωσε (εφόσον ήταν παρόντες) και θέλω να πιστεύω ότι θα προσπαθούν να τη βοηθήσουν. Δεν θα τους έκρινα έτσι εύκολα ως ανίκανους ή αδιάφορους. Επίσης έχει Άσπεργκερ κι όχι σύνδρομο Down, κοινωνικές είναι οι δεξιότητες στις οποίες υστερεί κι όχι διανοητικές. Νομίζω ότι οποιαδήποτε συζήτηση εμμένει στο συγκεκριμένο ζήτημα και σε νευροψυχιατρικές ερμηνείες αφαιρεί το φόκους από εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται και που, τουλάχιστον για όσους δεν είμαστε αρνητές της κλιματικής αλλαγής, θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.825
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΗ ΓΚΡΕΤΑ.

Όλη μέρα. Όπου κοιτάξω. Παντού. Σε όλες τις κουβέντες. Κι εδώ ακόμα. Και όλοι έχουν αποψάρα.

Ναι, το κοριτσάκι έχει δίκιο στον πυρήνα της προσπάθειάς του: Πρέπει οι κυβερνήσεις να προσπαθήσουν περισσότερο για τη γη μας.
(Και βέβαια πρέπει να προσπαθήσουν αναλογικά με τη συμμετοχή τους στο πρόβλημα: Ακόμα και carbon negative να γίνουμε στην Ελλάδα, με πάνω από 100% μείωση των ρύπων, δυστυχώς το αποτέλεσμα για τον πλανήτη που θα έχει μια μείωση των ρύπων της Κίνας κατά 5% μόνο θα είναι πολύ πολλαπλάσιο).

Δεν περιμένουμε φυσικά από ένα 15χρονο με σπουδές Γυμνασίου να έχει όλες τις σωστές λύσεις για τα προβλήματα. Αυτό που πρέπει να πετύχει, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση, μάλλον το πετυχαίνει.

Αλλά με όλη την υπερέκθεση, την υπερπροβολή, τους υπερβολικούς ακτιβισμούς (π.χ. πήγε με ιστιοφόρο στη ΝΥ για λόγους flight shaming, προκαλώντας όμως τελικά πολλαπλάσιους ρύπους από ότι αν πέταγε), δημιουργεί περισσότερους αντιπάλους και για κάποιους μάλιστα χάνει και το δίκιο της. Τα κανάλια πάλι θέλουν να τη μεταδίδουν γιατί, κάτι το στυλ της, κάτι το άσπεργκέρ της, φέρνει τηλεθέαση. Τι θα απογίνει η ίδια όταν τελειώσει όλο αυτό (και ΘΑ τελειώσει), είναι άγνωστο, όπως άγνωστο είναι και το τι θα γινόταν αν παθιαζόταν π.χ. με την αστροφυσική....
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
[/QUOTE](π.χ. πήγε με ιστιοφόρο στη ΝΥ για λόγους flight shaming, προκαλώντας όμως τελικά πολλαπλάσιους ρύπους από ότι αν πέταγε)[/QUOTE]
Πως γίνεται η ηλιακή ενέργεια να έχει πολλαπλάσιους ρύπους?
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.492
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom