Μεξικό Viva Mexico! Ένας μήνας στο Yucatan, με εξωτικές παραλίες, πυραμίδες των Μάγια, cenotes και salbutes!

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Όταν με το καλό τελειώσει -αισίως για όλους ελπίζω- αυτή η τρέλα που ζούμε, ένα ταξίδι προς τα κει, για δεύτερη φορά, είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω.
 
  • Like
Reactions: DrG

DrG

Member
Μηνύματα
148
Likes
983
Επόμενο Ταξίδι
Μαλαισία - Σιγκαπούρη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπόρα Μπόρα
PLAYA DEL CARMEN ΚΑΙ RIVIERA MAYA

1.jpg


Η Riviera Maya ξεκινά νότια του Cancun και συνεχίζει μέχρι νότια της Tulum. Κεντρικό τουριστικό θέρετρο της περιοχής είναι η Playa del Carmen, η οποία προτείνεται από πολλούς ως καλύτερη επιλογή διαμονής έναντι του Cancun. Εμείς πάντως, ανάμεσα στα δύο, ψηφίζουμε Cancun δαγκωτό!

Μετάβαση: Πολύ εύκολα με λεωφορεία και colectivos. Ανάμεσα σε Cancun και Playa del Carmen (ή σκέτο Playa) υπάρχουν συνεχή δρομολόγια 24 ώρες. Εμείς πήγαμε από το Holbox (από Chiquila για την ακρίβεια), με το ένα και μοναδικό πρωινό δρομολόγιο στις 7 το πρωί.

Διαμονή: Άπειρες επιλογές για όλες τις τσέπες. Εμείς μείναμε στον Χόρχε, λίγο πάνω από την Avenida 5, σε νεόκτιστα διαμερίσματα (πιθανόν να μπήκαμε και πρώτοι μέσα), με 500P τη μέρα!

Παραλίες: Η Playa del Carmen είναι μια παραθαλάσσια πόλη, με πάρα πολύ τουρισμό.

2.jpg
3.jpg


Σε σχέση με το Cancun και την ατέλειωτη παραλία των 17 - 18 χιλιομέτρων, η Playa είναι πιο συμμαζεμένη, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φαίνεται περισσότερος. Μπροστά στην κεντρική παραλία τα νερά δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Επιπλέον, για κακή μας τύχη, όλη η παραλία, για την ακρίβεια όλη η Riviera Maya ήταν γεμάτη με τόνους από φύκια και ήταν σχεδόν αδύνατον να κολυμπήσεις. Δεν βγάλαμε άκρη αν ήταν κάποιο προσωρινό φαινόμενο, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι μόνιμο φαινόμενο τουλάχιστον τα 2 - 3 τελευταία χρόνια. Οπότε, προσοχή, μην βρεθείτε προ εκπλήξεως! Στην κεντρική παραλία είχε πολλά beach clubs, όπου γινόταν ο κακός χαμός.

Περπατώντας παραλιακά πιο βόρεια, προς την Playa Xcalacoco, ο κόσμος ήταν ελάχιστος και είχε κάποια σημεία χωρίς φύκια, όπου μπορούσες να κάνεις μπάνιο. Χωρίς πάντως να είναι κάτι ιδιαίτερο.

4.jpg


Η ωραιότερη παραλία ήταν η Playacar, η νότια συνέχεια της Playa del Carmen. Μια ζώνη τουριστικής ανάπτυξης, με πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες και υπέροχη παραλία (και πάλι όμως γεμάτη φύκια). Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, είτε περπατώντας παραλιακά, είτε από την κεντρική είσοδο πάνω στο δρόμο. Προσοχή όμως, έχει μόνο μία έξοδο από την παραλία προς το δρόμο και η υπόλοιπη παραλία είναι αποκλεισμένη από τα ξενοδοχεία.

5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg


Κέντρο της Playa del Carmen είναι η Avenida 5, ο δρόμος που είναι παράλληλος με την παραλία. Ένας ατέλειωτος πεζόδρομος με εκατοντάδες μαγαζιά, μπαρ, εστιατόρια, τουριστικά γραφεία και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Προσφέρεται για ατέλειωτες βόλτες ή για άραγμα σε ένα εστιατόριο ή μπαράκι, παρατηρώντας τους χιλιάδες τουρίστες να κάνουν τις βόλτες τους.

9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg


Οι πιο πάνω δρόμοι (10, 15, 20, τα νούμερα ανεβαίνουν ανά πέντε) και οι κάθετοί τους είναι σαφώς πιο ήσυχοι, με φθηνότερες επιλογές διαμονής, φαγητού και αγορών και διασκέδασης. Εκεί βρίσκεται και το Coco Bongo της Playa del Carmen.

15.jpg


Εκεί θα βρείτε και τις καλύτερες επιλογές για καλό, φθηνό και αυθεντικό μεξικάνικο φαγητό. Μεγάλος έρωτας οι salbutes.

16.jpg


Αλλά και οι empanadas (αριστερά).

17.jpg


Ασφάλεια: Στην Playa del Carmen το 2017 έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών μέσα στο κέντρο της πόλης και σκοτώθηκαν και τουρίστες (που είχαν την ατυχία να βρεθούν στη λάθος στιγμή τη λάθος ώρα). Έκτοτε, η Playa del Carmen δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασφαλής πόλη. Παντού υπήρχαν πάνοπλοι αστυνομικοί, με το δάχτυλο στη σκανδάλη, αλλά κάθε μέρα όλο και διαβάζαμε ή ακούγαμε για κάποια δολοφονία (μεξικάνου) στην πόλη.

18.jpg


Παρόλα αυτά, εμείς δεν πτοηθήκαμε και δεν αισθανθήκαμε τον παραμικρό κίνδυνο. Δεν συνέβη κάτι γύρω μας όσο ήμασταν εκεί. Αλλά ένα μικρό άγχος το είχαμε. Και μια ανακούφιση όταν φύγαμε, να πω την αμαρτία μου, την αισθανθήκαμε, που τη βγάλαμε καθαρή!

Κοντινές παραλίες: Όλες εύκολα προσβάσιμες με colectivo, με συνεχή δρομολόγια

Puerto Morelos
Βόρεια της Playa προς Cancun. Μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο με συμπαθητικά παραλία και παραλιακά μαγαζιά. Σήμα κατατεθέν ο κεκλιμένος πύργος (μη φανταστείτε τίποτα Πίζα).

19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg


Puerto Aventuras
Νότια της Playa προς Tulum. Τουριστικό συγκρότημα, με πολυτελείς βίλες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μαγαζιά. Έχει και παραλία, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Αξίζει για μία απογευματινή βόλτα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Εκεί και διάφορες πισίνες, όπου μπορείτε να δείτε δελφίνια και άλλα θαλάσσια πλάσματα δωρεάν.

23.jpg
24.jpg
25.jpg
26.jpg


Xpu-Ha
Λίγο πιο κάτω από το Puerto Aventuras. Πολύ όμορφη παραλία. Έχει είσοδο 50P. Το πρόβλημα με τα φύκια υπήρχε και εδώ.

27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg


Akumal
Βόρεια της Tulum. Παραλία τουριστοπαγίδα. Ο λόγος; Οι θαλάσσιες χελώνες που υπάρχουν ( ; ) στην παραλία. Έτσι η παραλία έγινε διάσημη και οι τουρίστες άρχισαν να πλακώνουν κατά χιλιάδες (και μάλλον οι χελώνες την έκαναν για άλλα πιο ήσυχα μέρη). Επειδή όμως οι μεξικάνοι της περιοχής δεν μπορούσαν να βλέπουν τόσους τουρίστες χωρίς να τους «τον πιάνουν», έστησαν ολόκληρες φάμπρικες για να τα αρπάζουν από τους (αφελείς) τουρίστες που θέλουν να δουν και να κολυμπήσουν με τις θαλάσσιες χελώνες. Έτσι έφραξαν όλη την ακτογραμμή και επιτρέπουν την είσοδο από ένα μόνο σημείο (μέσω ξενοδοχείου), όπου πληρώνεις 100P. Επίσης έχουν στήσει δεκάδες (μην πω εκατοντάδες) κιόσκια, που προσπαθούν να σου (χρυσο)πουλήσουν κάτι που είναι δωρεάν: Να δεις τις θαλάσσιες χελώνες! Απλά αγνοήστε τους και πείτε ότι πάτε για μπάνιο μόνο. Βάλτε τη μάσκα σας και στα 5 – 10 μέτρα από την ακτή μπορείτε να δείτε τις θαλάσσιες χελώνες μόνοι σας! Εμείς βέβαια δεν είδαμε καμία και αμφιβάλλω αν υπάρχουν πλέον στο Akumal. Όμως αποζημιωθήκαμε από τα εκατοντάδες πολύχρωμα τροπικά ψάρια.
TIP: Αν πείτε στον οδηγό του colectivo να σας αφήσει 500 μέτρα πιο πέρα από την κεντρική είσοδο του Akumal, θα έχετε πρόσβαση στην παραλία μέσω ενός συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών και θα βγείτε στην παραλία σαν κύριοι, δωρεάν και αποφεύγοντας και τα κιόσκια των «τουριστοκαρχαριών»!

33.jpg
34.jpg


Xcacel
Νότια του Akumal και βόρεια της Tulum. Η ωραιότερη παραλία της περιοχής. Πανέμορφη, ήσυχη, με φανταστική τροπική βλάστηση. Αποτελεί μέρος προστατευόμενου πάρκου, με δωρεάν είσοδο. Έχει τους περισσότερους φοίνικες από οποιαδήποτε άλλη παραλία στη Riviera Maya. Και (παραδόξως) λίγο κόσμο!

35.jpg
36.jpg
37.jpg
38.jpg
39.jpg
40.jpg


Λίγο πιο πίσω από την παραλία βρίσκεται η μικρή cenote Xcacelito. Καμία σχέση με τις διάσημες cenotes του Yucatan, αλλά δεν παύει να είναι να όμορφη μικρή φυσική πισίνα, ότι πρέπει για μια δροσερή βουτιά κάτω από τη σκιά της πυκνής βλάστησης.
TIP: Αν καθίσετε στις όχθες της, με τα πόδια μέσα στο νερό, θα σας έρθουν αυτά τα μικρά ψαράκια που «καθαρίζουν» τα πόδια, αυτά που έγιναν μόδα και στην Ελλάδα ως «Fish Spa» και τα χρυσοπληρώνεις 10 - 15 ευρώ τα 15 λεπτά!

41.jpg
42.jpg


Xcaret και άλλα θεματικά πάρκα (Xplor, Xsenses και Hel-ha)
Όλα βρίσκονται ανάμεσα σε Playa del Carmen και Tulum. Πρώτο και διασημότερο το Xcaret. Γύρω του άνοιξαν τα Xplor και Xsenses από την ίδια εταιρία. Το Hel-ha είναι πιο κοντά στην Tulum. Όλα έχουν είσοδο από 90 - 100 δολάρια και πάνω και η μία μέρα δεν είναι αρκετή για να τα εξερευνήσεις ολόκληρα και να απολαύσεις τις δραστηριότητες που προσφέρουν.
Κάθε πάρκο έχει διαφορετική θεματική, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Δείτε τα, μελετήστε τα, διαλέξτε, κλείστε εισιτήριο on line, πάτε νωρίς το πρωί και πάρτε και κάνα φαγώσιμο μαζί, γιατί το γεύμα εντός κοστίζει άλλα 30 δολάρια!
 

turms

Member
Μηνύματα
2.067
Likes
2.825
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκι στην Παταγονια
εμεις το 2009 ειχαμε πετυχει χελωνες στο Ακουμαλ...
μας ειχανε πλησιασει κ εμας για να μας κανουνε το τουρ κλπ...
δεν θυμαμαι ποσο...θυμαμαι ομως οτι τους εδωσα μονο 3 δολαρια για να μας δωσουν ενα ντουλαπακι να αφησουμε τα πραγματα οσο θα ημασταν μεσα....
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Νομίζω ότι παίζει ρόλο και η εποχή που θα πας για να δεις χελώνες, δεν είναι όλους τους μήνες εκεί.
Εμείς είχαμε πάει Ιούνιο και απ'ότι μας είπαν είχε πολλές χελώνες αλλά δεν πήγαμε...τα είχαμε δει όλα στο Μπελίζ.

Πήγατε σε κάποιο από αυτά τα πάρκα εσείς? Εγώ είχα πάει στο Xcaret και στο Xel ha.
Τα άλλα δεν είχαν ανοίξει ακόμα.
Τι ωραία που συνεχίζεις την ιστορία :) Περιμένω την άποψή σου για Bacalar και Mahahual!
 
  • Like
Reactions: DrG

DrG

Member
Μηνύματα
148
Likes
983
Επόμενο Ταξίδι
Μαλαισία - Σιγκαπούρη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπόρα Μπόρα
Πήγατε σε κάποιο από αυτά τα πάρκα εσείς? Εγώ είχα πάει στο Xcaret και στο Xel ha
Όχι δεν πήγαμε. Θεώρησα υπερβολικό ποσό τα 80+ €, ειδικά αν δεν έχεις παιδιά!
 

DrG

Member
Μηνύματα
148
Likes
983
Επόμενο Ταξίδι
Μαλαισία - Σιγκαπούρη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπόρα Μπόρα
Περιμένω την άποψή σου για Bacalar και Mahahual
Το Bacalar εντυπωσιακό. Η Mahahual όχι άσχημη. Συμπαθητική. Έχουμε πρώτα Cozumel, Tulum και μετά Bacalar!
Να σου δώσω όμως μια πρόγευση από Bacalar
1.jpg
 

turms

Member
Μηνύματα
2.067
Likes
2.825
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκι στην Παταγονια
πω πω περασαν 12 χρονια απο τοτε που πηγαμε κ εμεις εκει
τι φανταστικο μερος...τοτε ηταν ολα κ πιο αθωα καπως στην Del Carmen
απο το μαγαζακι με τις τεκιλες ειχαμε παρει κ εμεις αυτο με το σκουληκακι
το ηπιαμε στον γαμο μας ενα χρονο μετα...ο μυθος λεει το σκουληκακι πρεπει να φας μισο εσυ μισο το ετερον ημισυ...κ θα ειστε για παντα μαζι....γευση δεν εχει βεβαια...αλλα με βαρεσαν στο κεφαλι τα σφηνακια κ μετα το πρωι δεν μπορουσα να ξυπνησω...παρα τριχα θα χαναμε την πτηση για το γαμηλιο....
 

DrG

Member
Μηνύματα
148
Likes
983
Επόμενο Ταξίδι
Μαλαισία - Σιγκαπούρη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπόρα Μπόρα
ISLA COZUMEL

1.jpg


Το Cozumel είναι το πιο διάσημο νησί του Μεξικού. Βρίσκεται απέναντι από την Playa del Carmen και είναι εύκολα προσβάσιμο με ferry boats, τα οποία έχουν συνεχή δρομολόγια ανά μισή ώρα, από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά τη νύχτα.
Έγινε διάσημο λόγω του καταπληκτικού του βυθού, ο οποίος μάγεψε τον Ζακ Κουστώ. Σήμερα, αποτελεί το βασικότερο προορισμό κρουαζιέρας του Μεξικού (ο άλλος είναι η Mahahual) με όλα τα συνεπαγόμενα αρνητικά: Πολυκοσμία από τα κρουαζιερόπλοια και τις πιο ακριβές τιμές στο Μεξικό, καθώς όλο το νησί είναι προσαρμοσμένο στο να «αρπάξει» όσα περισσότερα μπορεί από τους θεωρούμενους ως πλούσιους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, κατά τη σύντομη παραμονή αυτών στο νησί.

11.jpg


Το χειρότερο όμως δεν είναι τόσο οι ακριβές τιμές, όσο το γεγονός ότι όλες οι προσφερόμενες δραστηριότητες στο νησί (εκδρομές κλπ.) είναι προσαρμοσμένες στη σύντομη παραμονή των τουριστών κρουαζιέρας. Είναι όλες διάρκειας 3 - 4 ωρών. Εάν λοιπόν θέλεις να πας στα δύο ωραιότερα σημεία του νησιού, στο El Cielo και στο Isla Passion, προσβάσιμα αμφότερα μόνο με βάρκα, θα πρέπει να περιοριστείς αναγκαστικά σε 3 - 4 ώρες. Δηλαδή στη λογική του ήρθα, είδα, έφυγα. Αν μένεις στο νησί ή αν έχεις όλη την ημέρα διαθέσιμη δεν υπάρχει η δυνατότητα να απολαύσεις κάτι για ολόκληρη την ημέρα. Στην απέλπιδα προσπάθειά μου να ζητήσω από τους μεξικάνους τουριστικούς πράκτορες να πάμε με την πρωινή βάρκα, να μην γυρίσουμε στο 3ωρο, αλλά να επιστρέψουμε με τη δεύτερη βάρκα, την απογευματινή, απλά μου είπαν, ναι γίνεται, αλλά θα πρέπει να πληρώσετε δύο φορές! Άσε μας κουκλίτσα μου!
Ένα άλλο μειονέκτημα του νησιού είναι ότι δεν έχει δημόσια συγκοινωνία. Οπότε, είτε θα νοικιάσεις αυτοκίνητο είτε θα πάρεις ταξί. Τα ταξί όμως έχουν πραγματικά εξωφρενικές τιμές, προσαρμοσμένα και αυτά στη λογική του «αρμέγματος» των αμερικανών τουριστών που καταφθάνουν καθημερινά με τα κρουαζιερόπλοια.
Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι οι παραλίες. Καταρχήν, αν και τα νερά έχουν υπέροχο γαλάζιο χρώμα, η μεν δυτική και ευκολότερα προσβάσιμη ακτή είναι κυρίως βραχώδης, η δε ανατολική και πιο παρθένα ακτή, εκτός από βράχια έχει και μεγάλα κύματα. Και όπου υπάρχει μια αμμουδιά, κυρίως στην τουριστική δυτική ακτή, αυτή ουσιαστικά έχει γίνει ιδιωτική, είτε από ένα ξενοδοχείο, είτε από ένα beach club (τύπου των δικών μας beach bars), τα οποία, επίσης προσαρμοσμένα στη λογική της αρπαχτής, έχουν είσοδο (ελάχιστη κατανάλωση), από 20 - 30 δολάρια, έως και πάνω από 100 δολάρια. Κοινώς, για να πάει ένα ζευγάρι σε μία νότια παραλία, όπως η Playa Palancar (την οποία θεωρώ ως την ωραιότερη του νησιού), θα πρέπει να ξοδέψει 200 - 300 δολάρια για ταξί και είσοδο - φαγητό στην παραλία. Άσε μας κουκλίτσα μου again!

Δια ταύτα, που λένε και οι νομικοί, ενώ στην αρχή σχεδίαζα να μείνουμε έξι μέρες στο νησί, στη συνέχεια οι μέρες μειώθηκαν σε τρεις και τελικά καταλήξαμε στο να κάνουμε απλά μία ημερήσια εκδρομή από την Playa del Carmen.
Είχα λοιπόν σταμπάρει τα δύο ωραιότερα μέρη του νησιού. Το El Cielo, στο νοτιότερο τμήμα και το Isla Passion, στο βορειότερο τμήμα. Προσβάσιμα, δυστυχώς και τα δύο μόνο από τη θάλασσα. Τελικά στο δεύτερο δεν καταφέραμε να πάμε, γιατί μπορούσαμε να πάμε μόνο με 3ωρες εκδρομές, με τιμές 70 - 100 δολάρια το άτομο. Δηλαδή και πλήρωνες ακριβά και δεν προλάβαινες να ευχαριστηθείς τίποτα στο νησί. 1 ώρα και κάτι με το ζόρι.
Έμενε επομένως το El Cielo. Τι είναι αυτό; Ο παράδεισος! El Cielo σημαίνει ουρανός. Ονομάστηκε έτσι, επειδή είναι γεμάτο με αστερίες και θυμίζει ουρανό με αστέρια. Στην πραγματικότητα είναι μία ξέρα, σε απόσταση 500 μέτρων από την (γεμάτη κροκόδειλους) ακτή, μία απίστευτη φυσική πισίνα, στην οποία το νερό φτάνει το πολύ μέχρι τη μέση σου και το οποίο έχει τα πιο γαλάζια κρυστάλλινα νερά που έχω δει στη ζωή μου (και δεν έχω δει και λίγα)!

Και πως πάνε εκεί μπάρμπα;
Η μία επιλογή είναι με εκδρομή (πάντα 3ωρη) από την Playa del Carmen. Κόστος; Διπλάσιο έως τριπλάσιο από αυτό που κοστίζει η ίδια εκδρομή αν την κανονίσεις στο Cozumel.
Οπότε επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή. Πήραμε ένα πρωινό ferry, φτάσαμε στο νησί και ξεκινήσαμε την έρευνα στα 5 - 6 τουριστικά κιόσκια που βρίσκονταν στο λιμάνι. Όλοι ουσιαστικά προσέφεραν το ίδιο πράγμα: Μετάβαση με βάρκα στο νοτιότερο σημείο του νησιού (μισή ώρα), snorkeling σε τρεις κοραλλιογενείς υφάλους (1,5 ώρα) και επιστροφή στο λιμάνι (μισή ώρα). Κόστος, μετά από διαπραγματεύσεις 550P (25 ευρώ) το άτομο, τη στιγμή που στην Playa del Carmen προσπαθούσαν να μας πουλήσουν το ίδιο πράγμα με 1.200 - 1.500P.
Τι πήραμε τελικά με αυτή την εκδρομή; Μισή ώρα τρέξιμο με τη βάρκα, που μας έκανε όλους μούσκεμα, 15 μόλις λεπτά στο El Cielo, στην παραδεισένια φυσική πισίνα που θέλαμε να πάμε, και μία ώρα snorkeling σε υποτίθεται 3 υφάλους. Λέω υποτίθεται, γιατί οι δύο υποτίθεται ότι ήταν διπλανοί, οπότε περάσαμε από ένα σημείο και μας λέει ο συνοδός, ότι αριστερά σας είναι ο ένας ύφαλος και δεξιά σας ο άλλος, οπότε βλέπετε δύο υφάλους σε έναν! Δούλεμα κανονικό, αλλά είπαμε, άλλη επιλογή δεν υπήρχε. Και μετά, άλλη μισή ώρα τρέξιμο με τη βάρκα, για να επιστρέψουμε στο λιμάνι και να προλάβουν να πάρουν την επόμενη φουρνιά τουριστών! Και εννοείται ότι γίναμε και πάλι μούσκεμα. Απολογισμός; Πληρώσαμε 25 ευρώ το άτομο, για να δούμε για 15 λεπτά ένα παραδεισένιο μέρος! Ένα μέρος, στο οποίο θα θέλαμε να μείνουμε όλη την ημέρα. Τελικά ρίξαμε μόνο μια ματιά. Δεν γινόταν όμως διαφορετικά. Δεν γίνεται να μην δεις αυτό το μέρος. Έστω και για 15 λεπτά. Είναι απλά φανταστικό και οι φωτογραφίες το αδικούν!

2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg


Και τώρα τι κάνουμε την υπόλοιπη ημέρα; Περπάτημα παραλιακά προς τα βόρεια, μέχρι να βρούμε ένα σημείο (ανάμεσα στα ξενοδοχεία) για να τρουπώσουμε στην παραλία (ή καλύτερα στα βράχια). Για καλή μας τύχη (για την ακρίβεια, μετά από ώρες μελέτης της ακτογραμμής στο google maps όταν οργάνωνα το ταξίδι), 1 χλμ. πιο πέρα από την πόλη, ανάμεσα σε δύο ξενοδοχεία, υπήρχε ένα άνοιγμα, το οποίο προσέφερε πρόσβαση στην παραλία. Η παραλία με ωραία γαλάζια νερά, αλλά με αρκετές πέτρες. Πάντως, το μπάνιο μας το κάναμε τελικά!

12.jpg
13.jpg
14.jpg


Τελευταίος σταθμός, η πρωτεύουσα του νησιού, το San Miguel. Μια αρκετά συμπαθητική μικρή πόλη, με αρκετά κτίρια αποικιακού ρυθμού και μια ωραία πλατεία.

15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg


Και φυσικά, την επιγραφή Isla Cozumel. Όπου περιμέναμε υπομονετικά για 15 λεπτά τη σειρά μας για να φωτογραφηθούμε. Και όπου φυσικά ρίξαμε και τα μπινελίκια μας στους κάφρους (γερμανούς, τυχαίο; ), οι οποίοι ήταν «μάγκες» και δεν ήθελαν να περιμένουν και χώνονταν να φωτογραφηθούν πίσω ή δίπλα από εμάς, χωρίς να περιμένουν τη σειρά τους. Μα έλεος πια!

1.jpg


Συμπερασματικά: Ανάμικτα συναισθήματα. Το νησί δεν είναι ουάου. Για το μέγεθός του και το σημείο στο οποίο βρίσκεται (Καραϊβική) περίμενα πολύ περισσότερα πράγματα από πλευράς παραλιών και φυσικού τοπίου. Και πάλι, όμως, αυτά που είχε το νησί ήταν υπεραρκετά για να περάσεις μια βδομάδα εκεί. Όταν όμως όλο το νησί είναι προσαρμοσμένο στη λογική της αρπαχτής, στη λογική του να αρπάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τους (υποτίθεται) πλούσιους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, οι συνθήκες στο νησί δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Εμείς καταλήξαμε τελικά στο να κάνουμε ημερήσια εκδρομή. Πήραμε μια γεύση. Δεν ήταν αρκετή. Πάντως, αν είχα καταφέρει να βρω τρόπο να μείνουμε στο El Cielo όλη την ημέρα θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. Σκέφτηκα να πάρουμε ταξί για την Playa Palancar, να πληρώσουμε την είσοδο στο ομώνυμο beach club για να μπορέσουμε να βγούμε στην παραλία, να περπατήσουμε παραλιακά ως την Playa El Cielo (5 - 6 χλμ.) και να κολυμπήσουμε ως το σημείο που είναι η φυσική πισίνα. Οι κροκόδειλοι της περιοχής όμως είχαν διαφορετική γνώμη! Και τελικά την επέβαλαν και σ’ εμάς!
 

DrG

Member
Μηνύματα
148
Likes
983
Επόμενο Ταξίδι
Μαλαισία - Σιγκαπούρη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπόρα Μπόρα
TULUM

1.jpg


Η Tulum βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Riviera Maya. Αποτελεί κορυφαίο προορισμό στο Yucatan. Θεωρητικά θα ήταν ο κορυφαίος προορισμός του ταξιδιού μας. Είχα κρατήσει 6 μέρες για την Tulum. Τελικά καθίσαμε 3 μέρες, κι αυτές με το ζόρι. Αιτία; Αυτά τα άτιμα τα φύκια, τα οποία είχαν μετατρέψει τις παραδεισένιες παραλίες της περιοχής σε βούρκο. Πάμε όμως από την αρχή.

Μέταβαση: Πολύ εύκολα με λεωφορεία και colectivos. Ανάμεσα σε Playa del Carmen και Tulum υπάρχουν συνεχή δρομολόγια.

Διαμονή: Η Tulum αποτελείται από 3 διαφορετικά σημεία: α) τα αρχαία (Tulum ruins), β) την πόλη της Tulum και γ) την παραλιακή ζώνη. Τόσο τα αρχαία, όσο και η παραλιακή ζώνη απέχουν 3 - 4 χλμ. από την πόλη της Tulum. Όσον αφορά λοιπόν στο που θα μείνετε, ισχύουν τα ίδια με το Cancun. Τα παραλιακά ξενοδοχεία είναι ακριβά και οι επιλογές φαγητού λίγες και ακριβές, αλλά είσαι μπροστά στη θάλασσα. Στην πόλη, η διαμονή είναι φθηνότερη και οι επιλογές φαγητού πολλές και φθηνές, αλλά απέχεις 4 χλμ. από τη θάλασσα. Καλύτερη επιλογή να νοικιάσεις ποδήλατο. Η πόλη γενικώς είναι αδιάφορη. Το Cancun και η Playa del Carmen ήταν σαφώς πιο ενδιαφέρουσες πόλεις.

2.jpg
3.jpg

Al Pastor - Σας θυμίζει κάτι;

Αρχαία: Τα αρχαία της Tulum, μπορεί να μην είναι τα πιο ενδιαφέροντα στο Μεξικό, πλην όμως η θέση τους, σε ύψωμα πάνω από τη θάλασσα, προσφέρει την πιο καρποσταλική θέα της χώρας. Η εικόνα του El Castillo πάνω από τα γαλάζια νερά της παραλίας της Tulum είναι η πιο χαρακτηριστική του Yucatan. Μόνο και μόνο για αυτή τη θέα, η επίσκεψη στα αρχαία της Tulum είναι must. Γι’ αυτό θα πρέπει να πάτε πρωί πρωί, στις 8 που ανοίγουν, για να προλάβετε τα πούλμαν με τους τουρίστες που έρχονται κατά χιλιάδες από το Cancun και την Playa del Carmen.

4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg


Αφού δείτε τα αρχαία, μπορείτε να κατεβείτε να ρίξετε και τη βουτιά σας ακριβώς κάτω από τα αρχαία. Αρκεί να μην την πετύχετε με φύκια, όπως εμείς.

14.jpg


Όλος ο αρχαιολογικός χώρος είναι γεμάτος με ιγκουάνα.

15.jpg
16.jpg
17.jpg


Αλλά μασκότ του αρχαιολογικού χώρου είναι τα Coati, τα οποία είναι συμπαθέστατα!

18.jpg
19.jpg


Παραλίες: Playa Paraiso λέγεται η βασική παραλία της Tulum. Για την ακρίβεια η παραλία ξεκινά κάτω από τα αρχαία και εκτείνεται για 2 - 3 χιλιόμετρα προς τα νότια. Μετά συνεχίζει η ζώνη των ξενοδοχείων και στη συνέχεια ακολουθούν 50 χιλιόμετρα παραλίας του εθνικού πάρκου Sian Ka'an, μέχρι την Punta Allen. Πόσα όνειρα έκανα γι’ αυτή την Playa Paraiso, η οποία θεωρείται η ωραιότερη του Μεξικού. Πόσες φωτογραφίες είδα και περίμενα πως και πώς να βρεθώ εκεί. Τελικά αποδείχθηκε η πλήρης απογοήτευση. Ήταν γεμάτη με τόνους από φύκια. Το νερό ήταν ανακατεμένο και θολό. Και το χρώμα του ήταν το χάλι το μαύρο (το καφέ για την ακρίβεια). Καμία σχέση με τα γαλάζια νερά στις φωτογραφίες. Οι ντόπιοι που ρωτήσαμε μας είπαν ότι πέσαμε στην περίπτωση. Ότι ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Αλλά εγώ πιστεύω ότι η κατάσταση είναι έτσι τουλάχιστον τα 2 τελευταία χρόνια. Τρεις μέρες πήγαμε και τις τρεις ήταν χάλια. Έτσι φύγαμε νωρίτερα από το πρόγραμμα. Κάναμε το γύρο της χερσονήσου του Yucatan και επιστρέψαμε στην Tulum 2 βδομάδες αργότερα, μπας και. Αλλά και πάλι η ίδια κατάσταση, οπότε φύγαμε κατευθείαν για Cancun.

20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg


Σας βάζω και δύο φωτογραφίες από το ίντερνετ, για να δείτε πως έπρεπε να είναι η παραλία!

24.jpg
25.jpg


Cenotes: Οι διάσημες καταβόθρες του Yucatan. Έχει πολλές κοντά στην Tulum, αλλά δεν είναι οι ωραιότερες. Οπότε τις προσπεράσαμε.

Xel-Ha: Θεματικό πάρκο, όπως το διάσημο Xcaret, αλλά λιγότερα γνωστό και ελαφρώς φθηνότερο.

Sian Ka'an: Εθνικό πάρκο, με αρχαία, λίμνες και απέραντες ερημικές παραλίες. Ερημικές από ανθρώπους βέβαια, γιατί από κροκόδειλους άλλο τίποτα. Θέλαμε να κάνουμε όλη τη διαδρομή, ως την Punta Allen (55 χλμ.). Ψάξαμε για ημερήσια εκδρομή, αλλά οι τιμές τους ήταν 120 - 150 δολάρια. Άσε μας κουκλίτσα μου!

Kaan Luum lagoon: Ο κρυφός παράδεισος της Tulum. Όταν λέμε κρυφός, δεν τον ξέρουν ούτε οι ντόπιοι! Είναι μία λίμνη, με εντυπωσιακά πράσινα νερά, όπου μπορείς να κολυμπήσεις. Προσβάσιμη με λεωφορεία που πηγαίνουν προς τα νότια, αλλά με το ζόρι καταφέραμε να κόψουμε εισιτήριο, γιατί δεν την ήξεραν ούτε οι οδηγοί των λεωφορείων. Τελικά μπήκαμε σε ένα λεωφορείο, βάλαμε τη διαδρομή στο Google maps και μόλις ο γκούγλης έδωσε το ok είπαμε στον οδηγό να μας κατεβάσει εκεί. Περπατήσαμε 500 μέτρα, πληρώσαμε 50P είσοδο και απολαύσαμε επιτέλους το μπάνιο μας σε μια λίμνη, που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από εξωτικές παραλίες της Ασίας. Επιστέψαμε στην Tulum με κάποιο διερχόμενο colectivo.

26.jpg
27.jpg
28.jpg
29.jpg
30.jpg
31.jpg
32.jpg
 

turms

Member
Μηνύματα
2.067
Likes
2.825
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκι στην Παταγονια
koita να δεις πως αλλαξανε οι καιροι...βεβαια 10 χρονια περασανε
εμεις πηγαμε αυθημερον Κοζουμελ...με το φερρυ, νοικιασαμε ενα μηχανακι κ καναμε τον γυρο του νησιου....καναμε μπανιο σε 2/3 παραλιες αν θυμαμαι καλα κ γενικα δεν ειδαμε ετσι καποιον τρελο χαμο....ισως δεν πηγαινανε τοτε τα κρουραζιεροπλοια...δεν ξερω. κ φαγαμε κ ηπιαμε κ ηταν πολυ φθηνα



... εμεις ειχαμε κλεισει δυο βδομαδες Playa del Carmen (to γιατι ειναι αλλη ιστορια....βολευε οικονομικα)
κ ειχα βρει ενα αμερικανικο φορουμ (καλη ωρα) που ηταν ομως μονο για playa del carmen
και λεγανε οτι απο τα αρχαια της Τουλουμ εχει εναν χωματοδρομο κ σε 20 λεπτα βγαινει στο paraiso...
την πρωτη φορα πηγαμε μετα τα αρχαια....κ μαγευτηκα....(αν κ μερα μεσημερι μας φαγανε τα κουνουπια στον δρομο)
τοτε υπηρχε το el paraiso beach club...υπαρχιε ακομα? ελαχιστος κοσμος, κ ανα δεκα μετρα ειχε στην παραλια οχι ξαπλωστρες αλλα αυτα τα στρωματα με την τεντα παο πανω που εχουν κ καλα καποια high beach bar...(τρομαρα τους)
κ ετσι πηγαμε αλλες 3/4 φορες μονο για την παραλια....


PS ειδα οτι υπαρχει ακομα αλλα πολυ χαμος ρε συ....τοτε δεν ηταν ετσι...τοσο πολυ κοσμο ουτε το ξενοδοχειο μας δεν εχε...τοτε ητανε νεκρα....

τι φανταστικο μερος...βεβαια την πετυχαμε χωρις φυκια....
 

sumi

New Member
Μηνύματα
1
Likes
3
Περιμένουμε την συνέχεια!Κι εμείς επισκέφτηκαμε Μεξικό Δεκέμβρη κάποια στιγμή θα κάτσω να ανεβάσω υλικο κι εγώ.
Sian kaan ωραία εμπειρία, από την μεριά της ενδοχώρας.η βάρκα μας κόστισε 100 ευρώ δύο άτομα, βόλτα στις λίμνες και κολύμπι στο κανάλι!
Bacalar απίστευτο μέρος επίσης για δύο τρείς μέρες διαμονή χωρίς πολύ κόσμο.
 

Attachments

Last edited:

DrG

Member
Μηνύματα
148
Likes
983
Επόμενο Ταξίδι
Μαλαισία - Σιγκαπούρη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπόρα Μπόρα
COBA

1.jpg


Η Coba είναι ένας λιγότερο διάσημος αρχαιολογικός χώρος στη χερσόνησο του Yucatan. Απέχει 50 χλμ. από την Tulum και μπορεί να γίνει ημερήσια εκδρομή.

Μετάβαση: Με λεωφορείο νωρίς το πρωί, για να προλάβετε το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου και να έχετε την πυραμίδα μόνο για σας. Επιστροφή με ταξί ή αλλιώς αναμονή ως τις 4 περίπου που περνάει το λεωφορείο.

Τοπ αξιοθέατο είναι η πυραμίδα, η οποία είναι μία από τις ελάχιστες στο Yucatan στις οποίες μπορείς ακόμα να σκαρφαλώσεις πάνω και είναι ο βασικότερος λόγος για να την επισκεφτείς.

2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg


Το σκαρφάλωμα είναι σχετικά εύκολο και η θέα από την κορυφή καταπληκτική, με τη φύση να απλώνεται μπροστά σου σαν πράσινο χαλί. Το κατέβασμα θέλει λίγη προσοχή, γιατί τα σκαλοπάτια είναι απότομα.

6.jpg


Με το που θα φτάσετε στον αρχαιολογικό χώρο, αγνοήστε ότι άλλο δείτε μπροστά σας και κατευθυνθείτε πρώτα στην πυραμίδα, προκειμένου να προλάβετε να τη δείτε με ελάχιστο κόσμο. Αφού την απολαύσετε, μπορείτε, επιστρέφοντας στην έξοδο, να δείτε και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα ερείπια.

7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg


Η Coba βρίσκεται μέσα σε μία καταπράσινη ζούγκλα και ο περίπατος είναι πολύ ευχάριστος.

17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg


Υπολογίστε περίπου 3 ώρες για να δείτε τον αρχαιολογικό χώρο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.680
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom