Η φήμη των κρασιών της Δράμας ξεπερνάει τη φήμη του νομού. Κι ενώ ο οινοτουρισμός σαν ταξιδιωτικό trend ολοένα και ανεβαίνει, παρουσιάζουμε μερικά από τα διαλεχτά οινοποιεία της περιοχής.

Κτήμα Παυλίδη

Το κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στο χωριό Κοκκινόγεια Δράμας, εκεί που στέγασε το όνειρό του ο ιδρυτής Χριστόφορος Παυλίδης το 1998. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά κατόπιν συνεννόησης ενώ γύρω του απλώνονται 6000 στρέματα αμπελώνων. Τα κρασιά της σειράς Thema έχουν χτίσει αργά αλλά σταθερά τη φήμη τους.

Δοκιμάστε: το ροζέ Thema είναι ένα εξαιρετικό Tempranillo.

Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη

Ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά οινοποιεία της περιοχής, άνοιξε τις πόρτες του το 1987 στο χωριό Αγορά. Μοντέρνο, χτισμένο καταμεσής των απέραντων αμπελώνων, μοιάζει απόλυτα εναρμονισμένο με το τοπίο. Το κτήμα Νίκου Λαζαρίδη έχει μια ιδιαίτερα μεγάλη και αξιόλογη ετήσια παραγωγή, ενώ το χαρακτηριστικό του είναι οι φιλοτεχνημένες από έλληνες και ξένους καλλιτέχνες ετικέτες του. Το “Μαγικό Βουνό” είναι ίσως η διασημότερη ετικέτα του.

Δοκιμάστε: το Μαύρο Πρόβατο, μίξη Syrah και Merlot, έχει πρωτότυπο όνομα όσο και πρωτότυπο “μωβ” χρώμα.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Το κτήμα Λαζαρίδη πρόκειται για μια τεράστια μονάδα πραγωγής με βαριά, γεμάτη διεθνή βραβεία ιστορία που γράφει από το 1992 στο χωριό Ανδριανή. Περιλαμβάνει 1800 στρέμματα αμπλεώνων, ένα πρωτότυπα σχεδιασμένο οινοποιείο, χώρους παλαίωσης και υπόγειες κάβες, ενώ στο.. αθηναϊκό “αδερφάκι” του στο Καπανδρίτι μπορείτε να βρείτε και μουσείο οίνου.

Δοκιμάστε: Το Chateau Julia είναι ένα πληθωρικό και πολυβραβευμένο merlot

Κτήμα Τέχνη Οίνου

Ο μικρός οικογενειακός αμπελώνας που ξεκίνησε το 1995 στο Μικροχώρι Δράμας, έχει εξελιχτεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον οινοποιείο, ανοιχτό στο κοινό, που ξεκίνησε διστακτικά για να κατακτήσει σιγά σιγά την ελληνική αγορά και να “μαζέψει” βραβεία. Τα δύο κτήρια του οινοποιείου “επικοινωνούν” μέσω μιας υπόγειας διάβασης που έχει μετατραπεί σε κάβα παλαίωσης.

Δοκιμάστε: την Τέχνη Αλυπίας να συνοδεύει τα θαλασσινά σας – τι άλλο;