Βέλγιο Ολλανδία Βέλγιο - Ολλανδία: εμπειρίες ύστερα από ταξίδι

guess who!!!

Member
Μηνύματα
58
Likes
18
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου!
Πραγματικά, βρέθηκα στη Μπρυζ μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και το βραδυ μετά τις 9 ήταν νέκρα.
Επίσης, όσον αφορά τις μετακινήσεις, αν έχει κάποιος σκοπό να μετακινηθεί αρκετά με τρένο, συμφέρει να αγοράσει μια κάρτα 10 διαδρομών. Κοστίζει 76 Ευρώ, την αγοράζεις μόνο από γκισέ σε σιδηροδρομικό σταθμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από 2 ή περισσότερα άτομα σε οποιοδηποτε τρένο και οποιαδήποτε διαδρομή εντός Βελγίου. Εμείς πήγαμε καθημερινές ημέρες Σαρλερουά-Μπρυζ, Μπρυζ-Βρυξελλες, Βρυξελλες-Αμβερσα, Αμβέρσα-Βρυξελλες, Βρυξελλες-Σαρλερουά 2 άτομα (εξαντλήσαμε δηλαδή τις 10 διαδρομές) και συνεφερε πολύ. Γλυτώνεις και τον κόπο να βγάζεις καθε φορά εισιτηρια, μπαίνεις σε όποιο τρένο έχει δρομολόγιο και σε βολεύει, απλά γράφεις στην κάρτα νωρίτερα την διαδρομή που θέλεις να κάνεις για να το δει ο ελεγκτής.
 
Μηνύματα
90
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
ελβετια
Ταξίδι-Όνειρο
φιλανδια
καλησπερα.ηθελα να ρωτησω επειδη αναφερθηκε για την καρτα de lijn απο που την προμηθευεστε και οντως ισχυει για τρεις πολεις?θα παω και εγω μπρυζ βρυξελλες και αμβερσα.νομιζω η paefstra το αναφερε.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.030
Likes
41.019
Υπαρχει η κάρτα που ισχύει για Μπριζ, Γάνδη και Αμβέρσα με 10 ευρω για 10 διαδρομές και αν θες να βαλεις και τις Βρυξελλες, παει στα 13,5 αν θυμαμαι καλά. Την πηρα από το "περίπτερο" που έχει σε μέσα σε κάθε σταθμό και αγοράζεις εισιτήρια μεμονωμένα ή κάρτες.
Αν πας και Αμβερσα, να ελεγχεις σε ποια μουσεία έχεις έκπτωση επιδεικνύοντας το εισιτήριο του τρένου με το οποίο ήρθες την ίδια μέρα (στο σπίτι του Ρέμπραντ είχε έκπτωση 25%).
 
Μηνύματα
90
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
ελβετια
Ταξίδι-Όνειρο
φιλανδια
ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση.σταθμο ενοοεις τραινου φανταζομαι.δηλωνεις δηλαδη τις πολεις που θελεις να πας,και σου βγαζουν λογαριασμο(.εγω δεν θα παω γανδη)και θα προσθεσω βρυξελλες.
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.283
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
Ας ρωτησω κι εγω κατι..θαειμαι Ιουνη Παρισι κι ελεγα για μια ημερησια Μπρυζ.Δεν υπαρχει περιπτωση διανυκτερευσης,μονο για ημερησια λεμε.βρηκα λεωφορεια που κανουν το τουρ και πισω,γυρω στα 130 η εναλλακτικα τρενο η απ ευθειας η μεσω Βρυξελλων.Αξιζει η το σκοτωνω?
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
μια εβδομάδα έμεινε για την εκδρομή μας στο Βέλγιο. υπάρχει κανείς με πιο φρέσκα νέα για Βρυξέλλες-Μπρίζ-Γάνδη???
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.094
Likes
23.920
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
μια εβδομάδα έμεινε για την εκδρομή μας στο Βέλγιο. υπάρχει κανείς με πιο φρέσκα νέα για Βρυξέλλες-Μπρίζ-Γάνδη???
Νέα δεν έχω, αλλά σου εύχομαι "καλά να περάσεις".:)
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
να είσαι καλά φίλε chris7. σευχαριστώ για τις ευχές σου. μόλις έφθασα Ξάνθη για δουλειά και πάω στον Παπαπαρασκευά να πάρω σαραγλί γιατί με έπιασε .....λιγούρα.
 

happy_dreamer

Member
Μηνύματα
159
Likes
141
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα
Επέστρεψα και μοιράζομαι τις εντυπώσεις μου, γιατί βαριέμαι να γράψω ιστορία:
Επισκέφτηκα Γάνδη, Μπρίζ και Αμβέρσα σε 4 μέρες. Δεν έβαλα καθόλου τις Βρυξέλλες στο πρόγραμμα.
Μείναμε Γάνδη, μετά από επιμονή της φίλης μου ότι είναι πολύ τουριστικά στη Μπριζ.
Μπριζ
Πράγματι, η τουριστίλα της Μπριζ πασχαλιάτικα μου προκάλεσε τρομερό εκνευρισμό. Ερχόμενη από την χαλαρότητα της Γάνδης, κάπως μου φάνηκαν τα τόσα σουβενιράδικα και τα υπερτιμημένα φαγάδικα. Μιλάμε για ορδές κόσμου στο κέντρο. Στο Belfort δεν μπορεσα να ανεβώ γιατί είχε τεράστια ουρά και δεν θα έχανα όλη τη μέρα μου εκεί. Ανέβηκα στης Γάνδης που είχε και ασανσέρ, γιατί είμαι λίγο τεμπελόσκυλο. Στη Markt είχαν στήσει κανονικό λούνα παρκ με αλογάκια. Είδα κι έπθα να βγάλω καμια φωτογραφία της προκοπής καί έφυγα τρέχοντας. Πιστεύω ότι μια καθημερινή θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.
Παρόλα αυτά, είναι μια πανέμορφη πόλη, που την απολαμβάνεις αν απομακρυνθείς απ' το κέντρο, και επιστρέφεις όταν φύγει ο συρφετός.
Περί τέχνης, αν και όλο το ζωολογικό πάρκο συγκεντρώνεται στην Onze- Lieve- Vrouwekerk, τελικά είναι απάτη, καθώς πληρώνεις εισιτήριο για να μη δεις τα έργα τέχνης που είναι καλυμμένα με πάνελ και το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας είναι καλυμμένο με νάυλον. Θα επισημάνω ότι πολύ πιο γνήσια εμπειρία της Φλαμανδικής τέχνης αποκτάς στις πιο υποτιμημένες St.- Jakobskerk και Sint- Walburgakerk, που είναι έξω από το τρομακτικά τουριστικό κομμάτι και απολαμβάνεις τα έργα των Φλαμανδών, όχι και τόσο ήσσονων όμως στο φυσικό τους χώρο και με ελάχιστους επισκέπτες.
Το Groeningen Museum απλά συγκλονιστικό, από μόνο του λόγος για να πας στην πόλη. Έμεινα άφωνη με τους γνωστούς πρώιμους φλαμανδούς, αν και τα σύγχρονα έργα μου φάνηκαν αδιάφορα.
Για τα υπόλοιπα αξιοθέατα που έχουν πει οι περισσότεροι δεν θα συμπληρώσω κάτι.
Γάνδη.
Μια κούκλα, η πιο cool. Τρως καλά, κοιμάσαι ήσυχα, και απολαμβάνεις κανονικούς ανθρώπους στη Graslei and Koronlei. Βοήθησε κι ο καιρός, αλλά πραγματικά στην πόλη αυτή έχεις υπέροχες ευκαιρίες να χαλαρώσεις πλάι στο ποτάμι ή στην Korenmarkt. Πήγα και ξαναπήγα να δω το Altarpiece του Van Eyek στον Καθεδρικό του St. Bavo. Νωρίς το πρωί έχει λιγότερη ουρά και κόσμο στο χώρο. Για το Belfry τα είπαμε, έχει ασανσέρ, και είναι πολύ ωραίο αυτό. Θα σήμειώσω έναν πολύ αξιόλογο χώρο τέχνης, δείγμα της καταπληκτικής αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα, το Vooruit, που έγινε σύμβολο του σοσιαλιστικού αγώνα του Μεσοπολέμου. Σήμερα είναι χώρος συναυλιών, θέατρο και έχει ένα υπέροχης αισθητικής καφέ- εστιατόριο που μαζεύει τους πιο ιντελλεκτουέλ τύπους της πόλης και έχει νοστιμούτσικο φαγητό.
Περί φαγητού, να πω πως το καλύτερο το έφαγα στο Du Progres, που αν και είναι στο μεσαιωνικό και τουριστικότερο κέντρο, το φαγητό τους δεν παίζεται. Τιμαί λογικόταται, σε σχέση με τη Μπριζ, αλλά κράτηση απαραίτητη γιατί πάνε και όλοι οι ντόπιοι.
Αμβέρσα
Πήγα από περιέργεια και δεν ενθουσιάστηκα και πολύ. Μισή μέρα ήταν αρκετή και δεν θα την παρέτεινα για κανένα λόγο. Παρόλα αυτά αξίζει να πάς και μόνο να δεις τον σιδηροδρομικό της σταθμό, ένα εξαίσιο κτίριο. Λένε οομορφότερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπηςκαι πρέπει να έχουν δίκιο.
Πήγα στο Rubens House, εντυπωσιακότατο αρχιτεκτονικά, ενώ ο Ρούμπενς είναι πολύ "ιταλός" για τα γούστα μου. Όμως όλα τα λεφτά ήταν ο Καθεδρικός Onze Lieve Vrouwe της πόλης, που χρησιμοποιθείται πλέον ως μουσείο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του μουσείου. Μέσα υπάρχει τεράστια συλλογή από altarpieces των γνωστών φλαμανδών αλλά και άφθονος Ρούμπενς. Τόσο που αν κάποιος δεν έχει την περιέργεια να δει το εντυπωσιακότατο σπίτι του, μπορεί να πάει μόνο στον Καθεδρικό. Η εικόνα με τα altarpieces αναρτημένα στη σειρά είναι συγκλονιστική, αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι θα επισκευθεί ναό, αυτή η ατμόσφαιρα δεν υπάρχει πια. Είναι μουσείο.
Πάλι θα σταθώ σε ένα μπαρόκ ναό που δεν είναι τόσο κεντρικός, αλλά έχει αξιόλογα έργα και σχεδιάστηκε μερικώς από τον Ρούμπενς, τον St Carolus Borromeus. To παρεκκλήσι δεξιά καθώς μπαίνεις είναι ένα κόσμημα, με εντυπωσιακή διακοσμητική χρήση του πολυτελούς μαρμάρου στους τοίχους.
Από την Αμβέρσα μου άρεσε πολύ η κεντρική πλατεία, αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της είναι η γειτονιά των παλαιοπωλών. Εναλλακτικά μαγαζάκια είτε από νέους σχεδιαστές είτε φαγάδικα, που συναντάς τη νεολαία και τους ανήσυχους κατοίκους της πόλης και πάντως δεν βούλιαζαν από τουρισμό. Εκεί και φάγαμε, γιατί τα τουριστάδικα του κέντρου ήταν κάπως απωθητικά, είχαν ακόμη και κράχτες.
Εν γένει, ήταν ένα ταξίδι που το απόλαυσα πάρα πολύ και θα το ξαναέκανα. Με τις μπύρες δεν το' χω, με τις σοκολάτες το' χω περισσότερο και το απόκτημά μου ήταν από τον Yuzu με γεύση wasabi ή μουστάρδας ή λεμονιού (εντάξει, τα κλασικα τα βρίσκω και στο Leonidas εδώ) http://worldchocolateguide.com/shop/yuzu/
Για τα πρακτικά των μετακινήσεων,. κάθε Πάσχα το weekend return εισιτήριο παρατείνεται για 3 μέρες και ήταν φοβερή ευκαιρία για ημερήσιες. Επίσης βγάλαμε την κάρτα των 10 διαδρομών της De Lijn για τραμ και λεωφορεία που χρησιμοποιείται και στις 3 πόλεις, χρεώνοντας ένα ευρώ τη διαδρομή . Αν και μου αρέσει το περπάτημα, δεν κάνω άσκοπο περπάτημα. Όταν δε μπορούσα να πάρω τα πόδια μου το βράδυ, ένα τραμάκι ήταν σωτήριο.
Να σε ρωτήσω και εγώ κάτι αφού είδες όλες τις πόλεις που σκέφτομαι να επισκεφτώ. Έχω κανονίσει μια διανυκτέρευση (καθημερινή ευτυχώς) στην Μπριζ και την επόμενη μέρα νωρίς το πρωί αναχωρώ με τρένο. Μια και θα έχω κάρτα Interrail για τα τραίνα και σχεδόν ένα 24ωρο να σπαταλήσω θέλω σ'αυτό το χρόνο να πάρω μια μικρή δόση από Βέλγιο. Το τραίνο μου για Amsterdam φεύγει την επόμενη μέρα στις 6 το πρωί και δεν έχω κανονίσει κάποια διανυκτέρευση. Το ξέρω ότι θα είναι σκότωμα αλλά θέλω να κάνω μια καταδρομική και να δω όσα περισσότερα μπορώ έστω και για 2 ώρες σε κάθε πόλη. Εχω δει ότι οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές.. max 1 ώρα από πόλη σε πόλη (π.χ. Μπριζ--> Γάνδη είναι μόνο 22 λεπτά). Έχεις κάτι να μου προτείνεις? Και επίσης, υπάρχει κάποια πόλη απ αυτές που να έχει νυχτερινή ζωή ώστε να περάσει ένα κομμάτι της νύχτας?
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.030
Likes
41.019
Μου είναι δύσκολο να κάνω πρόταση για νυχτερινή ζωή γιατί δεν ξέρω από ποια πόλη αναχωρείς για Άμστερνταμ στις 6 το πρωί. Ειδικά εγώ δεν είμαι καθόλου κατάλληλη, καθώς η βραδινή μου έξοδος στα ταξίδια είναι το δείπνο και μετά πάω για ξεκούραση. δεν κάνω πολλά πολλά.
Αλλά πράγματι, μπορείς να δεις τη Γάνδη και την Αμβέρσα αν αντέξεις όρθιος ως το βράδυ. Αν φεύγεις από Αμβέρσα μάλλον έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις κάτι να κάνεις το βράδυ, ήταν η ζωντανότερη αν και λιγότερο όμορφη πόλη όλων.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.192
Μηνύματα
883.472
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom