Ισπανία Να που Ράμπλαρα κι εγώ στην Βαρκελώνη

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-

Η επόμενη μέρα ήταν ήδη εδώ... η παρέα κοιμόταν ακόμη κι έτσι σκέφτηκα να εκμεταλλευτώ αυτό τον χρόνο για μια πρωινή εξερεύνηση στις γειτονιές της El Raval. Κάποια σημεία της περιοχής σε αγριεύουν ίσως λίγο, αλλά και εκεί πέρασα από κάποια πολύ όμορφα σημεία. Τα πιο εντυπωσιακά ήταν η Esglesia de Sant Pau del Camp, καθώς και ένα σύγχρονο εντυπωσιακό ξενοδοχείο που είχε μια μεταλλική εξωτερική επιφάνεια και ήταν κυκλικό...για να είμαι ειλικρινής μου θύμισε κονσέρβα! :lol:

Επιστρέφοντας στην Ράμπλα, συναντήθηκα με την παρέα μου και απολαύσαμε τον πρωινό μας καφέ στον πεζόδρομο ακριβώς απέναντι από το Theatre del Liceu, το μεγαλοπρεπές κτίριο της όπερας που έδωσε το όνομά του και στην στάση του μετρό απ' όπου ξεκίναγαν οι περισσότεροι προορισμοί μας.

Έτσι λοιπόν, μπήκαμε στο μετρό και φτάσαμε λίγο πάνω από την Placa d' Espanya, στην στάση Tarragona! Μια μαγεία μας κυρίευσε σε αυτό το πιο σύγχρονο σημείο της πόλης. Το καινούργιο κυριεύει σε αυτό το σημείο της πόλης και νιώσαμε σαν να βρισκόμαστε πλέον σε μια τελείως διαφορετική πόλη, πιο σύγχρονη και με μία άπλα που σε συνδυασμό με τον υπέροχο ήλιο εκείνης της ημέρας σε κέρδιζε σε κάθε μέτρο που περπάταγες.

Κατεβαίνοντας προς τα κάτω περάσαμε από το Parc Joan Miro και λίγο παρακάτω μας περίμενε η εντυπωσιακή Placa d' Espanya!

Διασχίζοντας την πλατεία και το εντυπωσιακότατο γλυπτό που στολίζει το κέντρο της, περάσαμε ανάμεσα σε δύο ψηλές στήλες που στην κορυφή τους είχε η κάθε μία κάτι που θύμιζε σε ένα ποσοστό την δική μας ακρόπολη! Ένας μεγάλος δρόμος διέσχιζε αυτές τις δύο στήλες και στο βάθος διακρίναμε το Palau Nacional de Catalunia. Στα αριστερά και στα δεξιά υπήρχαν κάποιοι εκθεσιακοί χώροι και μπροστά από τους εκθεσιακούς χώρους τεράστια πεζοδρόμια γεμάτα πράσινο και συντριβάνια! Η πρώτη μας στάση ήταν το Caixa Forum (Casarramona) που ήταν ένα εντυπωσιακό λιθοτουβλόκτιστο κτίριο που συνδύαζε το παλιό και το καινούργιο και μέσα στους χώρους του φιλοξενούσε αρκετές εκθέσεις, κάποιες από τις οποίες τιμήσαμε.

Αφύ πήραμε την δόση μας από τέχνη, συνεχίσαμε την πορεία μας προς τα πάνω. Δεν θυμάμαι αν περάσαμε πριν ή μετά το Palau Nacional de Catalunya ή μετά και από το Βοτανικό Μουσείο καθώς και από το Poble Espanyol τα οποία είδαμε απ' έξω.

Ανεβαίνοντας προς τα πάνω, μας διευκόλυναν πολύ οι κυλιόμενες σκάλες που σε ανέβαζαν στα παραπάνω επίπεδα του Καταλωνικού Μουσείου. Όσο ανεβαίναμε επίπεδο, βλέπαμε την πόλη όλο κι από πιο ψηλά. Στους ενδιάμεσους σταθμούς μας είδαμε το πανέμορφο (την νύχτα) συντριβάνι που αλλάζει χρώματα την νύχτα, αλλά εκείνη την ώρα ήταν εκτός λειτουργίας. Κάποια στιγμή φτάσαμε στο τέρμα μας, το Palau Nacional & Museu Nacional d' Art de Catalunya! Είναι ένα τεράστιο επιβλητικό κτίριο που όπως λέει και το όνομά του είναι το Μουσείο της Καταλωνικής Τέχνης.

Μπαίνοντας μέσα θα διασχίσεις έναν επιβλητικό διάδρομο και κοιτόντας ψηλά θα δεις έναν εντυπωσιακό τρούλο! Εκεί μπορείς να κόψεις το εισιτήριό σου (8,5 ? αλλά νομίζω με διάρκεια 2 ημερών, αν κατάλαβα σωστά) και να αφιερώσεις αρκετό χρόνο ώστε να δεις την τέχνη αυτού του λαού να ξετυλίγεται μπροστά σου! Υπάρχουν πολλά πράγματα να δει κανείς εκεί, κυρίως πίνακες και μάλιστα οι περισσότεροι...θρησκευτικού περιεχομένου. Ίσως να είναι προτιμότερο να πάει κανείς με ξεναγό σε αυτές τις εκθέσεις, αφού παντού θα συναντήσεις πληροφορίες στα Ισπανικά και τα Καταλανικά με αποτέλεσμα να μην γνωρίζεις ακριβώς τι βλέπεις.

Μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από κάποιοιυς διαδρόμους του ενός επιπέδου του Μουσείου βγήκαμε έξω και απολαύσαμε έναν καφέ στην καντίνα που υπάρχει μπροστά του, με θέα την πόλη από ψηλά!

Πήραμε δυο ανάσες, ανανεωθήκαμε κάπως...κι έτσι ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας, που δεν ήταν άλλος από το Ολυμπιακό Στάδιο που βρισκόταν στην πίσω ακριβώς γειτονιά! Εδώ όλοι οι χώροι ήταν πλακόστρωτοι κι αναρωτήθηκα, γιατί άραγε στην δική μας Ολυμπιάδα είχαμε το δικό μας χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου μέσα στα χώματα;

Παρά τα χρόνια που πέρασαν, όλα είναι άψογα συντηρημένα, είδαμε απ' έξω το κλειστό στάδιο Palau Sant Jordi που μοιάζει με διαστημόπλοιο και περπατήσαμε γύρω γύρω απ΄ όλο το Ολυμπιακό Στάδιο.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά όσο κι αν προσπάθησα, δεν τα κατάφερα να βρω με τίποτα τον χώρο που στεγάζονταν οι Piscines Bernat Picornell, όπου γίνονται κατά διαστήματα διάφορες εκδηλώσεις, αλλά η μαγεία του Σταδίου όπου σε κάποια σημεία υπήρχε και το Ελληνικό στίγμα με είχε μαγέψει πραγματικά! Μπήκαμε μέσα, τραβήξαμε τις απαραίτητες αναμνηστικές μας φωτογραφίες και αποχωριστήκαμε ικανοποιημένοι και αυτή την γειτονιά...

Βγαίνοντας από το στάδιο, λίγο πιο δίπλα, υπάρχει το Ολυμπιακό Μουσείο το οποίο αποφασίσαμε να μην επισκεφτούμε τελικά αφού είχαμε κουραστεί από τον ποδαρόδρομο όλης της ημέρας. Κατευθυνθήκαμε προς το Fundacio Joan Miro το οποίο και πάλι είδαμε απ' έξω και στην συνέχεια βρεθήκαμε στην Avigunda de Miramar για να πάρουμε το Τρενάκι για να επιστρέψουμε προς το κέντρο, για φαγητό και λίγη ξεκούραση.

Πολύ θα ήθελα να ανέβω και στον αέρα με το Τελεφερίκ, παρά την υψοφοβία μου, αλλά η ξαδέρφη μου που επίσης είναι υψοφοβική δεν το τολμούσε, κι έτσι αρκεστήκαμε στο να το χαζέψουμε για λίγο από κάτω.

(Η αλήθεια είναι ότι στερήθηκα πολλά επειδή δεν άντεχαν οι υπόλοιποι, αλλά δεν πειράζει, ας έχω και κάποια πράγματα να κάνω την επόμενη φορά, ε; Άλλωστε, δεν έχουν όλοι την τρέλα μου και τις αντοχές μου στα ταξίδια). ;)
Απόγευμα της δεύτερης ημέρας...και είπαμε να εξερευνήσουμε επιτέλους την περιοχή της Ράμπλα προς τα κάτω, δηλαδή από την στάση Liceau και προς τα κάτω. Ο πεζόδρομος είχε σε αυτό το σημείο τον ίδιο ζωντανό χαρακτήρα με διάφορους καλλιτέχνες να μας παρουσιάζουν και πάλι εξαιρετικές αναπαραστάσεις τους που είχαν εμπνευστεί!

Κάποια στιγμή κατεβαίνοντας είδαμε ένα Sex Shop που υπήρχε στην δεξιά (κατεβαίνοντας πάντα) πλευρά του δρόμου, ακριβώς πάνω στον πεζόδρομο της Ramblas. Μου φάνηκε λίγο αστείο όλο αυτό, καθώς φαντάστηκα τι θα γινόταν αν είχαμε αντίστοιχο κατάστημα σε κεντρικό σημείο της Ερμού. Το συγκεκριμένο Sex Shop είχε και μια αίθουσα με live show στο βάθος για όποιον ενδιαφέρονταν για κάτι παραπάνω, αλλά δεν φτάσαμε μέχρι εκεί.

Συνεχίζοντας προσπάθησα να αναζητήσω το Palau Guell αλλά μάταια, αφού (στραβομάρα θέλεις να το πεις; αφηρημάδα; ) όσο κι αν το αναζήτησα και τις υπόλοιπες μέρες (και πάντα απογεύματα αφού είχε σκοτεινιάσει) δεν το βρήκα καμία από τις ημέρες που ακολούθησαν.

Το Εθνολογικό Μουσείο όμως τα κατάφερα να το δω, όπως και το Ναυτικό Μουσείο (Museu Maritim) στα δεξιά μας στο βάθος.

Στο τέλος του πεζοδρόμου αντικρίσαμε έναν πανύψηλο στύλο ύψους 80 μέτρων που στο τέλος του το στόλιζε το Άγαλμα του Κολόμβου, ο οποίος Κολόμβος έδειχνε με το δάχτυλό του προς την θάλασσα! Στην βάση του υπάρχουν κάτι σκαλοπάτια σε μια πλευρά, όπου μπορείς να μπεις μέσα, να κόψεις εισιτήριο και να ανέβεις ψηλά με ασανσέρ και να απολαύσεις την θέα της πόλης. Υπήρχε αρκετή ουρά όμως..οπότε το αφήσαμε για τις επόμενες μέρες, γιατί είχαμε άλλο σκοπό γι' απόψε!

Αφού είδαμε και τον Κολόμβο, περάσαμε απέναντι και πιάσαμε παραλία! Στα δεξιά μας είδαμε στο βάθος τους δίδυμους πύργους που ξεχώριζαν φωτισμένοι μέσα στο σκοτάδι!

Κατεβαίνοντας προς τα κάτω, περπατήσαμε προς το λιμάνι που ήταν κατασκευασμένο από ξύλινες εξέδρες και μια επίσης ξύλινη και πολύ εντυπωσιακή κατασκευή (εμένα προσωπικά μου θύμισε Καλατράβα, δεν ξέρω όμως αν την σχεδίασε όντως ο ίδιος) που στο βάθος της είχε μια γεφυρούλα που σε οδηγούσε στην κάπως απέναντι πλευρά του λιμανιού!

Περνώντας απέναντι, βρεθήκαμε μπροστά σε έναν πολυχώρο με καταστήματα, καφέ και φαστφουντάδικα! Αφού περάσαμε μέσα από αυτό το πολυκατάστημα, προχωρήσαμε λίγο παραπέρα και βρεθήκαμε μπροστά στο Aquarium! Αυτός ήταν ο αποψινός μας σκοπός...και φυσικά σπεύσαμε να το επισκεφτούμε!

Αφού κόψαμε τα εισιτήρια (16,5 ?/άτομο) μπήκαμε αρχικά στο κατάστημα του ενυδρίου για να εξοπλιστώ με μπαταρίες που είχα ξεμείνει. Από εκεί ήταν και η είσοδος για την έκθεση με τα ενυδρεία. Ξεκινώντας βλέπεις κάποια μικρότερα ενυδρεία με μικρά ψάρια, μέχρι που καταλήγεις στο κεντρικό και τεράστιο ενυδρείο όπου κινείσαι πλέον "ανάμεσα" σε καρχαρίες, σαλάχια και χίλια δύο άλλα ψάρια. Παντού υπάρχουν πινακίδες που καταγράφουν τα ψάρια που συναντάς μέσα στο ενυδρείο και την προέλευσή τους.

Μετά από περιήγηση 45 περίπου λεπτών κι αφού είδαμε όλα τα ψάρια που φιλοξενούνται εκεί μέσα, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο εντυπωσιακά, οδεύαμε προς την έξοδο όπου υπάρχει ένα ενυδρείο που φιλοξενεί πιγκουίνους! Νομίζω ότι αυτά τα πλάσματα το έχουν στο αίμα τους να σε κάνουν να χαμογελάσεις με την όλη τους συμπεριφορά. Εκπληκτικά πλάσματα, πραγματικά!

Μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ το ενυδρείο, αλλά για να είμαι ειλικρινής, από αυτά που μου είχαν πει και για τις προσδοκίες που μου ανέπτυξαν φίλοι και γνωστοί, το περίμενα μεγαλύτερο! Ίσως να ήταν και τόσο ωραία εκεί μέσα που να μην κατάλαβα πως πέρασε η ώρα! :lol:

Φεύγοντας από το Aquarium το ρίξαμε στον περίπατο...στο μήκος του λιμανιού προς την Barceloneta η οποία είναι ουσιαστικά ένα μέρος με ταβέρνες και άλλα καταστήματα...όπου και καταλήξαμε κάποια στιγμή για να πάρουμε το βραδινό μας πριν απολαύσουμε και πάλι την βραδινή μας βόλτα με κατεύθυνση προς το ξενοδοχείο και το κρεβατάκι μας.
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Χα χα.. πήγαμε όλοι μαζεμένοι! Μήπως να οργανωθούμε να πάμε μαζεμένα και στους επόμενους προορισμούς μας; :clap::clap::clap:
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Τώρα μου φαίνεται πως είστε όλοι συνεννοημένοι ....
παίζετε με τα νεύρα μου......
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Συνεχίστε, συνεχίστε...
Υπάρχουν και αυτοί που ετοιμάζουν βαλίτσες για την Ιβηρική χερσόνησο και δεν χορταίνουν να διαβάζουν ιστοριούλες.
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
5.10 το πρωί κι εκεί που χουζούρευα ξύπνησα και αντίκρισα κάτι λαμπερά φώτα στο βάθος. Ήταν τα φώτα της πόλης που πρωταγωνιστεί στις σκέψεις μου τους τελευταίους μήνες. 20 λεπτά αργότερα ένιωσα άλλη μία άψογη προσγείωση και πολύ σύντομα βρεθήκαμε στους διαδρόμους του Αεροδρομίου να περιμένουμε τις βαλίτσες. Έριξα κάποια κέρματα σε έναν αυτόματο πωλητή και κατέβασα ένα μικρό μπουκαλάκι νερό. Ήπια τις πρώτες μου γουλιές και πήρα μια βαθιά ανάσα! Άλλος αέρας...

Παραλαμβάνοντας τις βαλίτσες μας βγήκαμε από το κτίριο (συγκεκριμένα από το Terminal C του αεροδρομίου που γίνονται οι αφίξεις και αναχωρήσεις της Vueling) και ακολουθήσαμε τις πινακίδες που οδηγούσαν στον σταθμό του τρένου. Το κρύο ήταν τσουχτερό και παγωμένος, αρκετά δυνατός, αέρας έπεφτε πάνω μας και μας ξύπνησε για τα καλά. Ακολουθώντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή (για την ώρα και την κατάστασή μας) και αφού περάσαμε μια καλυμμένη αερογέφυρα, βρεθήκαμε στον σταθμό του τρένου. Εκεί υπήρχε μόνο ένας σεκιουριτάς αυτή την τόσο πρώιμη ώρα και όταν του ζήτησα κάποιες πληροφορίες άρχισε να ψάχνεται μια και φαινόταν ότι δεν είχε ιδέα για τα δρομολόγια του τρένου. Αφού συμβουλεύτηκα τον οδηγό που είχα μαζί μου, πήγα στο αυτόματο μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων και έβγαλα ένα εισιτήριο 10 διαδρομών Τ-10 έναντι 7,20 Ευρώ. Με το ίδιο εισιτήριο μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερα άτομα ακυρώνοντας τις αντίστοιχες διαθέσιμες διαδρομές που σου παρέχει.

Πολύ σύντομα κατέφθασε στον σταθμό το Τρένο που θα μας οδηγούσε στην πόλη. Η συγκεκριμένη γραμμή της FGC, που είναι ο αντίστοιχος δικός μας προαστιακός, είναι η R10 και αναχωρεί περίπου κάθε μισή ώρα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 11.44 το βράδυ.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής προσπάθησα να πάρω τις πρώτες εικόνες της πόλης, αλλά μάταια! Παντού γύρω μας επικρατούσε ένα σκοτάδι και το μόνο που διέκρινα κατά διαστήματα ήταν απλά κάποια κτίρια που φανέρωναν ότι βρισκόμαστε σε κάποιου είδους βιομηχανική περιοχή.

Μετά από περίπου 20 λεπτά διαδρομή και μετά από δύο στάσεις, βρεθήκαμε στον σταθμό Sants Estacio όπου και μετεπιβιβαστήκαμε στην Τρίτη (L3) πράσινη γραμμή του Μετρό. Κατά την μετεπιβίβαση βέβαια, με έπιασε μια ανησυχία ότι κάτι έκανα λάθος αφού περπατάγαμε, περπατάγαμε και ποτέ δεν έφτανα στον σταθμό που ήθελα. Είναι αρκετά μεγάλες οι αποστάσεις σε κάποιους σταθμούς τελικά!

Έξι στάσεις παρακάτω βρεθήκαμε στον σταθμό Liceau όπου και κατεβήκαμε. Βγαίνοντας από τον σταθμό του μετρό βρεθήκαμε σε έναν ερημικό εκείνη την ώρα πεζόδρομο που καθαρίζονταν και στήνονταν για να υποδεχτεί το κοινό του για την καινούργια μέρα που ξημέρωνε. Το σούρουπο άρχισε να δίνει αργά αργά την θέση του στις πρώτες μουντές ακτίνες ηλίου της μέρας που ξημέρωνε, παρόλα αυτά βέβαια το γύρω τοπίο ήταν ακόμη θαμπό! Αυτό το τσουχτερό αεράκι που συναντήσαμε στο αεροδρόμιο, μας είχε ακολουθήσει και εδώ με αποτέλεσμα να κρυώνουμε αρκετά. Ακριβώς απέναντι από την έξοδο του σταθμού αντίκρισα τον δρόμο που βρισκόταν το Hostel που θα περνάγαμε τις επόμενες βραδιές μας και μόλις λίγα μέτρα παρακάτω είδα μια σημαία να κυματίζει και να έχει το όνομα γραμμένο πάνω της: Hostal Opera!

Μπαίνοντας μέσα βρεθήκαμε μπροστά σε μια αρκετά εντυπωσιακή υποδοχή για ένα Hostal. Ζητήσαμε να αφήσουμε κάπου τα πράγματά μας και ρωτήσαμε τι ώρα θα είναι περίπου διαθέσιμα τα δωμάτιά μας. Για καλή μας τύχη βρήκε κάποια λύση ο ρεσεψιονίστ και έτσι θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε άμεσα τα δωμάτιά μας και να ξεκουραστούμε λίγο. Παρότι θα ήθελα να εξερευνήσω την πόλη από την πρώτη στιγμή, η παρέα μου με έπεισε ότι ήταν προτιμότερο να ξεκουραστούμε πρώτα ώστε να έχουμε τις αντοχές να αντέξουμε άνετα όλη την ημέρα.

Ανεβαίνοντας στο δωμάτιο, αντίκρισα μια λιτή διακόσμηση, παρόλα αυτά ένα καθαρό δωμάτιο που φαίνονταν ότι είχε ανακαινιστεί σχετικά πρόσφατα.
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.371
Likes
6.868
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Ακριβώς απέναντι από την έξοδο του σταθμού αντίκρισα τον δρόμο που βρισκόταν το Hostel που θα περνάγαμε τις επόμενες βραδιές μας και μόλις λίγα μέτρα παρακάτω είδα μια σημαία να κυματίζει και να έχει το όνομα γραμμένο πάνω της: Hostal Opera!
Για δες συμπτωση!
Το 2002 ειχα μεινει σε αυτο το ιδιο κατάλυμα!:cool::haha::clap:
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
εγω απλα δεν χορταινω να διαβαζω!συνεχισε!ειναι σαν να περπαταω ξανα και ξανα στους ιδιους δρομους....
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Εκνευρίζομαι αυτές τις μέρες που έχω μπλέξει με πολύ δουλειά στο γραφείο και άλλες υποχρεώσεις εκτός γραφείου και έτσι δε μπορώ να στρωθώ! :-D
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Δεν πειραζει .....
Εμεις οι κολλημενοι με τη Βαρκελωνη περιμενουμε υπομονετικα .....
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.371
Likes
6.868
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Aλλοι περιμένουν υπομονετικώς,
αλλοι ραμπλαγιαρουν, νοερως και σωματικώς,
αλλοι εργάζονται σκληρώς και ανελλιπως!:cool:

η ζωη κανει κύκλους και εμείς κινούμαστε σε αυτούς
ποτε απο εδώ και πότε απο κει,
και παντα μεσω ταξιδιων μαζί!
:cool:
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Θανο ποτε γυρισες ;
Περιμενω εντυπωσεις .... Ελειπα (απο τον υπολογιστη) και εχω χασει επεισοδια ....
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.205
Μηνύματα
883.762
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom