«Ημέρα οργής» στην Αίγυπτο

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Πάντως ο κόσμος έχει αρχίσει να ενεργοποιείται και να ζητάει κάτι καλύτερο αν κρίνουμε από το σημερινό άρθρο που ακολουθεί.

«Κάτω ο Μουμπάρακ»
Δεκάδες τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με «άρωμα» Τυνησίας



Κάιρο, Αίγυπτος
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ογκώδους διαδήλωσης στους δρόμους του Καΐρου. Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν σε μία σπάνια επίδειξη δύναμης απέναντι στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, που κρατά τα ηνία από το 1981 χωρίς να επιτρέπει «ανυπακοή». Η «ημέρα της εξέγερσης» διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου, στον απόηχο της πτώσης του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλί που δείχνει να ανοίγει δρόμο για αραβικό «ντόμινο». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κατέκλυσαν το Κάιρο, απαντώντας με γκλομπ και δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τους περίπου 20.000 διαδηλωτές.

πηγή: in.gr
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Βίαιες συγκρούσεις
Τυνησία θυμίζει η Αίγυπτος με νεκρούς διαδηλωτές


Κάιρο, Αίγυπτος
Μπροστά στο ενδεχόμενο περιόδου πολιτικής αστάθειας βρίσκεται η Αίγυπτος με την αντιπολίτευση να κινείται δυναμικά κατά της κυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ. Δύο πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στο Σουέζ και το Κάιρο κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν τη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων.

Όπως αναφέρει το Reuters στο νοσοκομείο του Σουέζ έχουν μεταφερθεί οι σοροί δύο ατόμων. Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι ο ένας πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων και ο δεύτερος από πέτρα που δέχτηκε στο κεφάλι. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το προσωπικό του νοσοκομείου είχαν τραύματα από σφαίρες.

Άλλα 60 άτομα στο Σουέζ χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα για τα αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση δακρυγόνων.

Το Reuters αναφέρει ακόμα ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στο Κάιρο, σε διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι υπέκυψε στα τραύματα του μετά από τον ξυλοδαρμό του από τους διαδηλωτές.

Στην ίδια πλατεία έγιναν σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μεγάλος αριθμός πολιτών. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν δεκάδες αιμόφυρτους ανθρώπους, ενώ άλλοι είχαν πέσει αναίσθητοι στο δρόμο. Εκατοντάδες άνθρωποι φαίνεται ότι θα περάσουν τη νύχτα στην πλατεία.

Στόχος των συνθημάτων και της οργής του πλήθους ήταν ο Χόσνι Μουμπάρακ και ο γιος του Γκαμάλ που προαλείφεται για την προεδρία. «Γκαμάλ πες στον πατέρα σου ότι οι Αιγύπτιοι σε μισούν!»

συνέχεια στο in.gr
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πολυ φοβαμαι οτι μετα την ιστορια της Τυνησιας ο Μουμπαρακ θα εχειν προετοιμαστει καταλληλα ωστε να καταστειλει με τη βια τις αντιδρασεις.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Σωστό. Η επανάσταση στην Τυνησία φαίνεται να είχε το στοιχείο του εφνιδιασμού, πολλοί το λέγανε αλλά κανείς δεν το περίμενε. Τώρα στις άλλες αραβικες χώρες οι "πρωθυπουργοί" τα έχουν κάνει πάνω τους και σίγουρα είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Από την άλλη ο λαός, ειδικά αν η ιστορία στην Τυνησία ολοκληρωθεί, έχει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, το οποίο δεν θα ξεχαστεί εύκολα (ειδικά στην σύχχρονη εποχή με το ίντερνετ ο λαός έχει καλή πληροφόρηση)

Θέλω να πω κάτι, γιατί μόλις είδα την νέα σειρά του ΣΚΑΙ "1821", η αλήθεια πίσω από τον μύθο. Πρέπει επιτέλους να εναρμονιστούμε με την εποχή και να δούμε την ίστορία μας ξεκάθαρα γιατί απλά θα μένουμε στα παλιά και θα ακολουθούμε πάντα τους άλλους. Δεν γουστάρω άλλο την χώρα μου να βλέπει παθητικά τον υπόλοιπο κόσμο να αλλάζει. Καλή φαίνεται η προσπάθεια του ΣΚΑΙ μέχρι στιγμής.
 

NATASA 09

Member
Μηνύματα
129
Likes
70
Ταξίδι-Όνειρο
Λαος Καμποτζη Βιετναμ
Ο Μουμπάρακ ηγείται μιας κυβέρνησης που απαγόρευσε στις αρχές του 2010 σε δύο διαφορετικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης να σπάσουν συμβολικά τον φονικό αποκλεισμό της Γάζας. Και στις δύο όπως όλοι θυμόμαστε υπήρξαν αιματηρά επεισόδια. Το 2009 κατά την ισραηλινή επιδρομή στην Γάζα ήταν αυτός που διέταξε τον αιγυπτιακό στρατό να πυροβολεί όποιον Παλαιστίνιο προσπαθουσε να σωθεί διασχίζοντας την μεθόριο της Ράφα. Είναι αυτός που ηγείται αυτών που παρακρατούν εδώ και χρόνια μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που έχει συμβάλλει στον αποκλεισμό της λωρίδας κλείνοντας τα σύνορα, που ανεγείρει -άκουσον ΓΑΠ- υπόγειο τείχος σφραγίζοντας τις σήραγγες που αποτελούν την μοναδική δίοδο εισόδου αγαθών στην Γάζα. Προσπαθεί εδώ και χρόνια να παίξει το ρόλο του "άραβα" διαμεσολαβητή λόγω της συμφωνίας "ειρήνης" που υπέγραψε με το Ισραήλ συμμετέχοντας στις ισραηλινές- αμερικάνικες - ευρωενωσιακές πίεσεις που δέχονται οι Παλαιστίνιοι. Κυβερνά με διαρκή εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου, με απαγορεύσεις κομμάτων και άλλα πολύ "δημοκρατικά" τα οποία οι ισχυροί σύμμαχοι μέσα σ' αυτούς και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς δεν θίγουν καθόλου. Όσο για την λυκοσυμμαχία των διεθνών σοσιαλιστών συμμετέχει και αυτός και ο Ισραηλινός Ε. Μπαράκ (βίος και πολιτεία) και ο Ταλαμπανί (βλέπε Τσολάκογλου του Ιράκ) και πολλά άλλα "καλά" παιδιά της κρατικής ανά τον κόσμο τρομοκρατίας.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
«Μπλόκο» στο Twitter
Στους δρόμους ξανά οι Αιγύπτιοι παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων


Στους δρόμους του Καΐρου βγήκαν και πάλι την Τετάρτη οι Αιγύπτιοι, μία ημέρα μετά τις πρωτοφανείς σε μαζικότητα διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ με «άρωμα» Τυνησίας. Συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, καθώς και στη νότια πόλη Σουέζ.

...

Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης φραγή στο Twitter, όπως επιβεβαίωσε από τις ΗΠΑ η υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων και επικοινωνίας, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από τους διαδηλωτές στην Αίγυπτο, μαζί με το Facebook.

ιν.τζι-αρ
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
αυτό πάει στο θρεντ της τυνησίας, ε?
 

taver

Member
Μηνύματα
12.496
Likes
29.130
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ο Μουμπάρακ ηγείται μιας κυβέρνησης που απαγόρευσε στις αρχές του 2010 σε δύο διαφορετικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης να σπάσουν συμβολικά τον φονικό αποκλεισμό της Γάζας. Και στις δύο όπως όλοι θυμόμαστε υπήρξαν αιματηρά επεισόδια. Το 2009 κατά την ισραηλινή επιδρομή στην Γάζα ήταν αυτός που διέταξε τον αιγυπτιακό στρατό να πυροβολεί όποιον Παλαιστίνιο προσπαθουσε να σωθεί διασχίζοντας την μεθόριο της Ράφα. Είναι αυτός που ηγείται αυτών που παρακρατούν εδώ και χρόνια μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που έχει συμβάλλει στον αποκλεισμό της λωρίδας κλείνοντας τα σύνορα, που ανεγείρει -άκουσον ΓΑΠ- υπόγειο τείχος σφραγίζοντας τις σήραγγες που αποτελούν την μοναδική δίοδο εισόδου αγαθών στην Γάζα. Προσπαθεί εδώ και χρόνια να παίξει το ρόλο του "άραβα" διαμεσολαβητή λόγω της συμφωνίας "ειρήνης" που υπέγραψε με το Ισραήλ συμμετέχοντας στις ισραηλινές- αμερικάνικες - ευρωενωσιακές πίεσεις που δέχονται οι Παλαιστίνιοι.
Ασκεί δηλαδή μια εξωτερική πολιτική που δεν είναι αυτή που εσύ θα ήθελες (και πολύ άλλοι πιθανώς - δεν έχει σημασία αν είναι πλειοψηφία). Τον κάνει αυτό δικτάτορα και αντιδημοκρατικό?

Αυτό που έχει σημασία είναι το επόμενο:
Κυβερνά με διαρκή εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου, με απαγορεύσεις κομμάτων και άλλα πολύ "δημοκρατικά" τα οποία οι ισχυροί σύμμαχοι μέσα σ' αυτούς και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς δεν θίγουν καθόλου.
Αυτό είναι η ουσία, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλώς θεωρείται δικτάτορας και αντιδημοκράτης. Όμως το πρόβλημα δεν είναι - μόνο - να φύγει ένας δικτάτορας. Το πρόβλημα είναι να μη αντικατασταθεί από άλλον, που θα κυβερνήσει κι αυτός για 30 ακόμη χρόνια...

Όσο για την λυκοσυμμαχία των διεθνών σοσιαλιστών συμμετέχει και αυτός και ο Ισραηλινός Ε. Μπαράκ (βίος και πολιτεία) και ο Ταλαμπανί (βλέπε Τσολάκογλου του Ιράκ) και πολλά άλλα "καλά" παιδιά της κρατικής ανά τον κόσμο τρομοκρατίας.
Ουδέν σχόλιο.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ασκεί δηλαδή μια εξωτερική πολιτική που δεν είναι αυτή που εσύ θα ήθελες (και πολύ άλλοι πιθανώς - δεν έχει σημασία αν είναι πλειοψηφία). Τον κάνει αυτό δικτάτορα και αντιδημοκρατικό?
Αν οι αλλοι στους οποιους αναφερεσαι ειναι οι πλειοψηφια των Αιγυπτιων προφανως και η εξωτερικη πολιτικη του τον κανει αντιδημοκρατικο. Το θεμα ειναι οτι υποστηριζοντας στην ουσια τους Ισραηλινους προδιδει τους Αραβες τμημα των οποιων ειναι φυσικα και οι Αιγυπτιοι οι οποιοι δεν υποστηριζουν σε καμια περιπτωση τα πεπραγμενα του Μουμπρακ σε καθε επιπεδο και φυσικα και στα θεματα της εξωτερικης πολιτικης.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Πάντως έχω την εντύπωση ότι οι πρόεδροι και τα κόμματα κρίνονται από τους πολίτες κυρίως με βάση την εσωτερική πολιτική (όπως δείχνουν και οι εκλογές συνήθως), και το καυτό ζήτημα είναι σίγουρα η ελευθερία λόγου, συγκέντρωσης και δίκαιης ψηφοφορίας. Από εκεί και πέρα σε δεύτερη φάση είναι σίγουρα και το θέμα με τους Παλαιστίνιους, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά οι Αιγύπτιοι έχουν αρκετά ισχύρο το αίσθημα της εθνικής τους ταυτότητας πέραν του ότι ανοίκουν σαφώς στον αραβικό κόσμο.

Τα σημερινά νέα:

Σε κρίσιμη καμπή η χώρα
Στην Αίγυπτο φθάνει ο Ελ Μπαραντέι, δηλώνοντας «παρών» στις εξελίξεις

Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Βιέννης για το Κάιρο (Φωτογραφία: Associated Press Copyright 2010
The Associated Press All Rights Reserved
Associated Press text, photo, graphic, audio and/or video material shall not be published, broadcast, rewritten for broadcast or publication or redistributed directly or indrectly in any medium. Neither these AP Materials nor any portion thereof may be stored in a computer except for personal and non-commercial use. The AP will not be held liable for any delays, inaccuracies, errors or omissions therefrom or in the transmission or delivery of all or any part thereof or for any damages arising from any of the foregoing.


)


  • Αποστολή Κάιρο, Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο επιστρέφει ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, υπέρμαχος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα και πρόσωπο αναφοράς για πολλούς από τους διαδηλωτές που ξεχύνονται καθημερινά στους δρόμους ζητώντας τον τερματισμό της 30ετούς κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ. «Η χώρα πρέπει να αλλάξει» είπε ο Ελ-Μπαραντέι αναχωρώντας αεροπορικώς για το Κάιρο, και τόνισε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μεταβατική περίοδο εάν το λαός το ζητήσει.

«Εάν ο λαός θέλει να ηγηθώ της μετάβασης, δεν θα τον απογοητεύσω» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Βιέννης με προορισμό το Κάιρο για να βρεθεί στο πλευρό των διαδηλωτών και να μετάσχει στη μεγάλη διαδήλωση της Παρασκευής.

Το δορυφορικό αραβικό δίκτυο μετέδιδε την είδηση με τίτλο που περνούσε στο κάτω μέρος της οθόνης: «Ελ-Μπαραντέι: Έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μεταβατική περίοδο εάν ο λαός το απαιτήσει».

Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, στα ηνία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επί 12 χρόνια, αποτελεί για πολλούς διαδηλωτές πρόσωπο αναφοράς.

Ωστόσο, κατά τους επικριτές του θα έπρεπε να ζήσει περισσότερο στη χώρα του -διαμένει στη Βιέννη- προκειμένου να συνενώσει τις αποδυναμωμένες ομάδες της αντιπολίτευσης σε ένα ισχυρό κίνημα αλλαγής.

«Εάν η αιγυπτιακή κυβέρνηση χρησιμοποιήσει βία, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη βία. Συνεχίζω να καλώ το καθεστώς να κατανοήσει ότι θα πρέπει να ακούσουν, και να ακούσουν γρήγορα, να μη χρησιμοποιήσουν βία και να καταλάβουν ότι η αλλαγή πρέπει να έρθει. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε ο ίδιος φεύγοντας για το Κάιρο.

Ο Ελ-Μπαραντέι, τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης, είχε επιβεβαιώσει ότι προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2011, υπό την προϋπόθεση ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι δημοκρατική.

«Πηγαίνω πίσω στο Κάιρο και πίσω στους δρόμους, γιατί, πραγματικά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Βγαίνεις έξω με αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων και ελπίζεις ότι η κατάσταση δεν θα χειροτερέψει, αλλά μέχρι στιγμής το καθεστώς δε φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα» δήλωσε ο βασικός αντίπαλος του Χόσνι Μουμπάρακ σε αμερικανικό δικτυακό τόπο.

Υποστηρίζουν τους διαδηλωτές οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει ανοιχτά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνταράσσουν την αραβική Μέση Ανατολή. Και η στάση αυτή είναι πολύ λιγότερο ήπια από εκείνη που κράτησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε προηγούμενες ταραχές στην περιοχή, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

...

in.gr
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εκεινο που κρατω ειναι οτι οι ΗΠΑ υποστηριζουν τους διαδηλωτες. Θεωρουν καμμενο χαρτι τον Μουμπρακ?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.260
Μηνύματα
885.399
Μέλη
38.936
Νεότερο μέλος
alexispi

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom